فهرست مطالب

پژوهش های فقهی - سال هفتم شماره 2 (پاییز و زمستان 1390)

مجله پژوهش های فقهی
سال هفتم شماره 2 (پاییز و زمستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1391/10/11
  • تعداد عناوین: 7
|
  • رضا اسلامی، محمد معینی فر * صفحه 5

    در پیشینه علوم مختلف، تدوین کارنامه ادوار آن علم از جمله اسبابی است که به درک بهتر آن علم و شناختن فراز و فرود آن علم کمک بسیار می رساند. در زمینه فقه اسلامی هم که از شاخه های علوم اسلامی بیرون نیست، این مقوله صادق است و دانشمندان بسیاری برای علم فقه، ادوار و دوره های تاریخی را طرح ریزی کرده اند. اما متاسفانه در تعیین ادوار برای فقه مقارن و تشکیل تاریخچه مجزایی برای این علم، چه در شیعه و چه در اهل سنت تاکنون کار پژوهشی ژرفی ثبت نشده است یا حداقل به اسنادی در این زمینه دست پیدا نکردیم. پژوهش حاضر برای اولین بار در شیعه و اهل سنت، تلاش می کند تا با بررسی اسناد تاریخی، ادوار پنجگانه ای برای فقه مقارن ارایه دهد و سپس به آثار مهمی که در هر دوره در فقه مقارن نوشته شده است، اشاره کند.

    کلیدواژگان: فقه تطبیقی، فقه مقارن، فقه مقایسه ای، ادوار فقه مقارن، _ تقریب مذاهب اسلامی
  • سید یوسف علوی وثوقی صفحه 33
    اختلاف جاعل و عامل در «جنس و نیز صفت جعل» در عقد جعاله منشا ایجاد منازعه ای می گردد که بنا به رای اکثر فقی هان امامیه فرجامی جز تحالف ندارد، مهم ترین معیارهای علت انتخاب راهکار تحالف عبارت اند از: قرار گرفتن توامان جاعل و عامل در وضعیت مدعی و منکر، فقدان قدر مشترک و مورد توافق میان آنان و نیز فقدان هرگونه عامل مرجح.
    پس از تحالف به دلیل پیوند میان عقد و ادعاهای متعارض، هر دو مشروعیت خود را از دست می دهند و پس از انحلال عقد تنها راه جلوگیری از تضییع حق عامل، پرداخت اجره المثل است که به دلیل ارزش اقتصادی کار انجام شده به امر جاعل در شرع و عرف، وی ضامن پرداخت آن می باشد.
    تحلیل مساله در راستای توضیح علت انتخاب راهکار تحالف، هدف اصلی مقاله حاضر می باشد
    کلیدواژگان: جنس الجعل، جعاله، اجرهالمثل، تحالف
  • سید محمد شفیعی مازندرانی صفحه 49
    واژه حجاب در لغت معانی مختلفی دارد که پرده، حایل، مانع و تحت پوشش لباس واقع شدن از جمله آنها است و در اصطلاح، عبارت است از پوشش خاصی که سر و گردن و قسمت برآمدگی های اندام زن را می پوشاند و نیز زیورآلات او را طبق موازین اسلامی، مستور می دارد، چیزی که در جهت تقویت عفت، پارسایی انسان و تربیت جامعه بر مبنای وحیانی تاکید دارد و سعادت مندی و کمال انسان ها منوط به پای بندی و رعایت آن است. هم چنین به اثبات رسید که حجاب دارای انواعی است و در هر مورد آن چیستی خاصی از حجاب را می توان از دیدگاه اسلام مشاهده نمود و نیز محقق شد که در باب رعایت حجاب اسلامی چشم، صورت، پشت، کف دست ها و قدم ها مشمول وجوب پوشش نیست و در این تحقیق اثبات شد که حجاب، یک اصل سابقه دار در میان افراد بشر است. هم چنین حجاب در راستای تقویت، عفت و کمال انسان ها مورد توجه اسلام بوده، از بروز بسیاری از ناهنجاری ها و فساد اخلاقی پیشگیری می کند.
    کلیدواژگان: عفت، کمال، _ پاکدامنی، حجاب
  • امیر احمدی، مهدی خدایی صفحه 73
    حق ارتفاق از موضوعات مهم زندگی انسان در امور معیشتی ومعاملاتی می باشد. بنابراین گاهی انسان ها نیازهای دیگران را می بینند وبرای رفع نیازشان به آنها کمک می کنند. حق ارتفاق مصادیقی می باشد: دارای ازجمله آنها می توان حق شرب، حق مجری، حق مسیل، حق مرور وحق جوار را نام برد ودرمورد مشروعیت حق ارتفاق می توان گفت که ادله عامی که مورد استناد فقهای مذاهب خمسه باشد موجود نیست ودر قرآن مجید آیاتی مخصوص درباره حقوق ارتفاقی وجود ندارد. و از حقوق ارتفاقی تعبیر به حقوق متداول بین همسایه و واگذاری منفعت به او شده است که به آیه 36 سوره نساء می توان اشاره کرد. دومین منبعی که می توان نام برد، سنت می باشد، سنت مطهر پاک پیامبر و ائمه او می تواند دلالت بر مشروعیت مصادیق حق ارتفاق داشته باشد و احادیثی را که در این زمینه در کتب اهل سنت و امامیه وارد شده است را بیان کرده ایم. سومین منبع مشروعیت حق ارتفاق بناء عقلاء می باشد، که عقلای عالم در هر مسلک و هر مرامی که باشند)چه مسلمان وچه غیر مسلمان(حق ارتفاق را مورد پذیرش قرارداده اند. چهارمین منبع مشروعیت حق ارتفاق عمل صحابه پیامبر می باشد که مورد استناد مذاهب اهل سنت می باشد، که صحابه در عمل خود حق ارتفاق را...
    کلیدواژگان: سنت، بناء عقلاء، _ ارتفاق، حق، کتاب
  • علیرضا صابریان صفحه 93
    شرط امری است مربوط به آینده که حدوث یا زوال تعهد منوط به آن است. نه تنها اموری که در متن عقد به آن تصریح شده است، لزوم وفا دارد، بلکه مواردی که از جهت عرف لازمه عقد است و با استنباط از اوضاع و احوال و قراین و امارات در چارچوب تراضی دو طرف عقد می گنجد نیز لازم الوفا است. شرط بنایی در فقه امامیه مورد تدقیق عمیق واقع شده و برای ارزش گذاری گفتگوهای پیش از عقد جایگاه خاصی را برای آن در نظر گرفته است. شرط تبانی یا بنایی شرطی است که قبل از عقد طرفین بر التزام به آن توافق کرده و عقد را بر اساس آن واقع می کنند، ولی در متن عقد بدان تصریح نمی شود. تحقیق در این مقام این است که فرقی بین شرط بنایی و شرط ضمنی و شرط مذکور در متن عقد نیست. در طبیعت شرط وقتی می توان گفت که ضمن عقد است که در عالم قصد و در افق نفس ایجاد شود، در این صورت، شرط مطلقا وجوب وفا دارد و عقد مبنی بر این شرط واقع شده است.
    کلیدواژگان: شرط ضمنی، _ شرط، شرط تبانی، شرط بنایی
  • حافظه شایق، محمود حایری، علی تولایی صفحه 113
    یکی از قواعد فقهی نظام حقوقی اسلام، اصل مهم و اساسی«نفی سلطه» یا قاعده «نفی سبیل» است. این قاعده از طرفی یکی از اصول حاکم بر سیاست خارجی اسلام بوده که در تمام زمینه های نظامی، سیاسی، اقتصادی و فرهنگی حاکمیت داشته و هم از طرفی در اکثر ابواب فقه کاربرد دارد.
    در این مقاله نیز بعد از اثبات این قاعده، با توجه به مفاد و مستندات محکم و صریح، از آن در کنار سایر ادله عدم جواز نکاح دایم و موقت مرد مسلمان با زن کافر اهل کتاب استفاده شده است. در عصر حاضر، با ارتقای سطح فرهنگ و با تغییر شرایط اجتماعی، زمان، مکان، عرف و عادت مردم، نقش زن و تاثیر تفکرات و نفوذ عقاید او در زندگی زناشویی، بر همسر و فرزندان وی به گونه ای پررنگ شده که نمی توان آنرا انکار نمود. هم چنین در نکاح دایم و موقت بین برقراری رابطه زناشویی، تولد فرزند و سایر تعاملات آنها تفاوتی نبوده و نتیجه یکسانی را در پی دارد. و چون غالبا فرزند در دامان مادر تربیت می شود و از عقاید، روحیات و صفات مادر تاثیر می پذیرد، نقش وراثت علاوه بر اینکه او را به سرنوشت شومی دچار خواهد کرد، این سلطه و...
    کلیدواژگان: احکام خانواده، نکاح، قاعده نفی سبیل، اسلام
  • مهدی ساجدی، سیدجواد موسوی زاده صفحه 139
    تحقیق حاضر به بررسی اموری که در فقه اسلام، انجام آنها به اذن شوهر منوط شده است می پردازد. در این ارتباط روایات فراوانی وجود دارد که در آنها زنان به اذن گرفتن از شوهر در انجام پاره ای از امور عبادی مستحب همچون روزه، اعتکاف و حج یا غیر عبادی نظیر خروج از منزل یا نذر و قسم و.. . مورد سفارش قرار گرفته اند که لازم است با بررسی دلالت این روایات، محدوده لزوم اذن شوهر در انجام این قبیل امورتبیین گردد. آنچه از این روایات به دست می آید این است که شوهر در محدوده استمتاع از زوجه، بر او ولایت دارد و می تواند وی را از انجام هرکاری که با این حق در تنافی باشد، منع نماید و در این فرض اذن گرفتن از شوهر، وجوب مولوی دارد. البته از بعضی از روایات نیز به دست می آید که در اندکی از موارد، لزوم اذن از شوهر جنبه تعبدی دارد.
    کلیدواژگان: زوجه، استمتاع، شوهر، حق، اذن
|
  • Reza Eslami, Mohammad Moeinifar Page 5

    In the background of different sciences, compiling the record of periods is very helpful to better understand and recognize rise and fall of the science. This is also applicable to Islamic jurisprudence, which is one branch of Islamic sciences. Many scholars of jurisprudence science have proposed historical periods for it. But, unfortunately, there has not been recorded any profound research work on determination for periods of comparative jurisprudence in Shia and Sunni works yet or at least no documents can not be found in this regard. For the first time, the present research attempts to provide five periods for comparative jurisprudence through studying historical documents and then, refers to important works written in each period of comparative jurisprudence.

    Keywords: ds of jurisprudence, Proximity of Islamic sects., Comparative jurisprudence, Jurisprudence, Fiqh al khilaf
  • Seyed Yousuf Alavi Vossoughi Page 33
    Dispute between contractor and broker over “the type and attribute of the wage” in contract leads to a controversy which many Imamiehreligious experts believe that has no result but “bilateral oath-taking”. Most important criteria of selecting bilateral oath-taking are: simultaneous positioning of contractor and broker in accuser and denier position, lack of common ground between the two sides as well as lack of any preferred choice. After bilateral oath-taking, due to the bind between contract and opposed claims, the two sides lose their legitimation and after breaking up the contract, the only way to prevent rights of the two sides from being wasted is to pay the quantum meruit that due to the economic value of the task commanded by the contractor, he has to pay it. Investigating this issue in order to explain the causes of choosing bilateral oath-taking is the focus of this study.
    Keywords: Type of the wage., Wage, Bilateral oath, taking, Quantum meruit
  • Seyed Mohammad Shafiei Mazandarani Page 49
    The word veil has different meanings in the locution including the curtain, delimiter, barrier, and being covered by the clothes, and in the specialized meaning of the word, it is a special covering, which covers the women’s head, neck and their bodies’ protuberances and also covers her jewelries according to the Islamic standards; it a matter which emphasizes the consolidation of chastity, the human’s righteousness and the revealed-base society training, and the humans’ blissfulness and perfection depends on being duty bound and observing them. Also, it was approved thatthe veil has some types, and about each type of it, a special nature can be observed from the viewpoint of Islam.It was verified that about observing the Islamic veil, the eyes, face, hand’s back and palm and the steps are not included in the veil’s obligation.The veil is a confirmed principle among the human beings and it has been under the attention of the Islam in the direction of reinforcement, chastity and the perfection of human. It also prevents many ethical disorders and corruptions.
    Keywords: Continence, Veil, Chastity, Perfection
  • Amir Ahmadi, Mehdi Khodaei Page 73
    One of the important issues in daily affairs of human life is easement,when onesees other peoplesneeds and helps them to solve their problems. There is no general evidence to justify easement that five-sect jurisprudents cite. There arenot specific verses about easement rights in the Quran; but,we can mentioncommon rights between neighbors and granting benefits to him as implied inthe 36th verse of NisaSurah. The second resource is theSunnah, Prophet's and Imam's tradition can be a reason is to validate easement. Therefore, narrativesin Imamieh and Sunni booksregarding this issueare described. The third resource is the total ideas of wises, wises with any faith who have accepted easement. The fourth resource to justify easement is Prophet's companion's actswhich areconsidered as an evidence for Sunnisect, that companions assign easement as a legal issue in their acts. So, it can be concluded that the easement is legitimate according to the reasons expressed here and is accepted in modern societies, and the justification of easement will help the legislators and jurisprudents.
    Keywords: Right, Quran, Easement, Total ideas of wises., Tradition
  • Ali Reza Saberiyan Page 93
    The condition is related to future and occurrence or undertaking decline depends upon it. Not only that matters which aresigned in the contract are necessary to fulfill,but some matters requires approval by both parties according tonorms, situations and rules. Predeterminedconditions are examined deeply in Imamiyeh jurisprudence and they have to be discussed to evaluate the contractin advance. Predeterminedconditions or agreement condition is agreed by parties before contracting, but it isnot stipulated in the contract. The study attempts to indicate that there is nodifference betweenmasonry condition and implicit condition and stipulated condition in the contract. As said, the condition relies on the intention of parties and the contract should be fulfilled according to it.
    Keywords: Condition, Predeterminedcondition, Implicit condition., Agreement condition
  • Hafeze Shayegh, Mahmood Haeri, Ali Tavallaei Page 113
    One of the jurisprudentiallaws in law system of Islam is the fundamental and important ruleof negation authority.This rule is also one of the dominant principles of Islam in foreign policy as well as military, political, economic and cultural areas and on the other hand, the law is applicable in most chaptersof jurisprudence. In this paper, after justifying this ruleaccording to the explicit provisions and documents, this rule is used next to other reasons that why permanent and temporary marriage of Muslim man toa nonbeliever woman is unauthorized. Nowadays,by the promotion of culture and alteration of social conditions, time, place, customs and habits of people, the role of woman and influence of her thoughts and penetration of her ideas in family life and on her spouse and children is so obvious that no one can deny it. Also, there is no difference between permanent and temporary marriage regarding sexual intercourse, child birth and other interactions and the results are the same, becausealmost the child israised by the mother and is under the influence of her ideas,feelings and characteristics.So, the domination of nonbeliever mother on her Muslim child is a clear example which God has prohibited in the 141th versusof Nisa...
    Keywords: Family laws, The rule of negation authority, Islam., Marriage
  • Mahdi Sajedi, Seyed Javad Musavizadeh Page 139
    This research considers whenever husband's permission is necessary in Islam jurisprudence. There are many traditionsabout this subject. These traditionsexpress that woman is obliged to get permission from her husband to do some religious act recommended such as fasting, pilgrimage,Aitkafand other daily affairs such as leaving home, vow and so on.Therefore,it is necessary to examine the implications of the traditionsto clarify the extent of necessity of husband's permission. What is obtained from this tradition is that husband is the governor of wife regarding the issues related to the intercourse and can prohibit his wife from any act if it is in contrast with this right. Also, inferred from some traditions, it can be concluded that husband's permission in some actsis mandatory.
    Keywords: Right, Wife., Permission, Intercourse, Husband