فهرست مطالب

مجله پژوهش های فقهی
سال هشتم شماره 1 (بهار و تابستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1392/01/25
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سید عبدالرحیم حسینی صفحات 5-24
    بحث در زمینه «ماهیت حق» در فقه، از جمله مباحث پایه ای و بنیادین در استنباط است که شناخت لازم نسبت به آن مبنای بسیاری از احکام و قوانین مستنبط از ادله در خصوص حقوق قرار می گیرد و در این باره تاکنون، به لحاظ اهمیت مساله نظریات و آرای متعددی ارائه گردیده است؛ اما این نکته مطرح است که آیا تحقیقات و تاملات صورت گرفته، به نظریه ای بلامنازع وعاری از اشکال منتهی گردیده و انتظار پژوهشگران وصاحب نظران عرصه فقه و حقوق را در این زمینه پاسخ در خور داده است یا خیر؟
    این نوشتار از میان نظریات مختلف در این باره، نظریه «بنیادین سلطنت» با انحای مختلف آن و نظریه های «ملکیت و سزاواری» را که از سوی جمعی از فقی هان مطرح گردیده، نقادی نموده است و نظریه «اعتباری بودن حق» را با در نظر گرفتن تاثیر عناصری که بر تکوین حق و اعتبار آن نقش دارند؛ وجه جامع میان همه حقوق دانسته است.
    کلیدواژگان: حق، ملکیت، سلطنت، سزاواری، اعتبار
  • سیدجعفر صادقی فدکی صفحات 25-54
    بخش عمده ای از آیات قرآن به مباحث فقهی اختصاص دارد که در این آیات احکام و قوانین متعددی در موضوعات مختلف عبادی، سیاسی، اقتصادی، قضایی و.. . به صورت خاص یا تحت عناوینی عام بیان شده است؛ لیکن مبنای این پژوهش، آن است که آیا قرآن کریم در بیان احکام و مباحث فقهی از همان زبان عرف عام و زبان رایج میان متخصصان این فن استفاده کرده است و یا این که قرآن در این موضوع دارای زبان خاص خود می باشد؟ برای یافتن پاسخ این پرسش، در این پژوهش آیات الاحکام قرآن کریم از دو جهت ویژگی های ظاهری و لفظی این آیات و ویژگی های غیرلفظی و شیوه بیان آن ها مورد بررسی و تحلیل قرار گرفته است. پس از بررسی آیات مذکور این نتیجه به دست آمد که قرآن کریم در بخشی از بیان خود در هر یک از این دو موضوع، از همان زبان رایج در میان عرف و اهل این فن استفاده کرده است؛ با این توضیح که خداوند متعال هم از جهت انتخاب الفاظ خاص برای احکام شرعی و هم از جهت چگونگی طرح و شیوه بیان این احکام، از همان زبان رایج میان عرف عام و اهل این فن استفاده کرده است؛ ولی در موارد متعدد دیگر در هر یک از این دو موضوع، زبان ویژه و خاص خود را دارد که با زبان عرف عام و زبان متخصصان این موضوع بسیار متفاوت است.
    کلیدواژگان: قرآن کریم، فقه، آیات الاحکام، زبان، زبان فقهی
  • جواد صالحی، منصوره بکایی جوپاری صفحات 55-69
    «مرض موت»، وضعیت فرد بیماری است که عارضه بیماری او سبب می شود که دارفانی را وداع گوید. تاثیر این وضعیت بر «منجزات» وی مورد اختلاف فقها قرار گرفته است. برخی از فقها، منجزات را مانند وصیت دانسته اند، ولی برخی دیگر به این تحدید معتقد نبوده و بر آزادی عمل بیمار را همچنان که در زمان صحت او وجود داشته است؛ تاکید نموده اند. در هر حال، هر کدام برای عقاید خود دلایلی ابراز داشته اند که بررسی و نقد این دلایل، موضوع این نوشتار است.
    کلیدواژگان: مرض موت، حجر، تصرفات مالی، منجزات، وصیت
  • محمدهادی کاویانی صفحات 71-103
    «تعارضات فرد و جامعه»، یکی از پدیده های شایع در همه جوامع انسانی است و بارزترین آن در تعارض «منافع» این دو، مصداق پیدا می کند. منافع فرد، مجموعه امتیازات به رسمیت شناخته شده در نظام حقوق داخلی است که از آن به حق های فردی اطلاق می شود و منافع جامعه، مجموعه موضوعاتی است که موجودیت جامعه را تشکیل می دهد. در اندیشه اسلامی، به رغم اصالت فرد، جامعه موجودی واقعی است و زمانی که موجودیت آن، به عنوان مهم ترین منفعت، به خطر می افتد، باید جانب آن ترجیح داده شود؛ زیرا در صورت انهدام جامعه، دیگر برای فرد جایی نمی ماند تا افراد از منافع خود منتفع شوند. «قاعده لاضرر» معیاری مناسب برای ترجیح منافع یکی از این دو می باشد. بر اساس این قاعده، هم قاعده ضرری نباید وضع شود و هم در صورت وضع، اجرا و ایراد خسارت باید جبران گردد.
    براین اساس، در حالتی که موجودیت جامعه به خطر می افتد، اقتضای این قاعده آن است که منافع فرد محدود گردد؛ اگرچه می توان در همین حالت، فرض هایی را تصورکرد که خسارت های احتمالی فرد جبران گردد. اما اگر خطری موجودیت جامعه را تهدید نکند، برای ایجاد محدویت در منافع فردی، مجوزی نیست.
    کلیدواژگان: لاضرر، منافع فردی، حقوق فردی، منافع جامعه
  • سید محمد موسی مطلبی، حسن جمشیدی صفحات 105-132
    در این پژوهش، به منظور دستیابی به چگونگی استفاده از دلیل عقل در فقه شیعه و کاربرد عملی آن؛ نظرات اصولی و سیره عملی شیخ طوسی، ابن ادریس، محقق حلی، محقق اردبیلی، فیض کاشانی و شیخ انصاری بررسی شده است. این بررسی با روش تحلیل محتوای متون فقهی واصولی و با تمرکز بر فتاوای استدلالی انجام گردیده است. نتایج نشان می دهد که نامبردگان استفاده از عقل را برای اثبات شریعت و لزوم پیروی از آن پذیرفته و احکام کلی عقل در حسن و قبح را باور دارند. عقل ابزار تحلیل درک خطابات شرعی است. عقل دارای حکم قطعی واجب و حرام است. از منظر آنان، در رسیدن عقل به حکم قطعی از طریق درک مصالح و مفاسد، به جز تنقیح مناط اختلاف نظر وجود دارد. تخصیص به حکم عقل پذیرفته است. دلیل عقل به عنوان استصحاب به کار رفته است.
    کلیدواژگان: دلیل عقل، جایگاه دلیل عقل، عقل، منابع استنباط
  • حبیب الله طاهری، محمد حکیم صفحات 133-159
    محمد بن سنان زاهری (م. 220 ق) از راویان کثیرالروایه و تاثیرگذار بر فقه و حدیث امامیه، بر اساس دلایل و شواهدی که غالبا از رجال کشی نشات می گیرند؛ مورد تضعیف رجالیون و بالتبع، فقی هان شیعه واقع گردیده است. منقولاتی معتبر از موثقین شیعه، مانند ایوب بن نوح و فضل بن شاذان، اتهام غلو و همچنین مذمت وی توسط امام جواد (ع)؛ از جمله شواهد و مستندات ضعف این راوی محسوب شده اند. ما در این نوشتار به اعتبارسنجی و ارزیابی این گزاره ها پرداخته و با شیوه تتبع تام در مجامع روایی و توجه به قراین مختلف، در نهایت به این نتیجه دست می یابیم که محمد بن سنان از «ثقات اصحاب امامیه» بوده و دلایل تضعیف وی، هرچند از جهت سند معتبرند، در باز اندیشی انتقادی متن، از حیث دلالت مخدوش بوده و در قدح مخل به وثاقت راوی هیچ گونه صراحتی ندارند؛ فلذا دیدگاه فقی هانی که وی را موثق می دانند مورد تایید است.
    کلیدواژگان: محمد بن سنان، رجال کشی، نقد متن، رابطه فقه و رجال، تضعیف و توثیق
  • اسماء هلیسایی، سیداحمد میرحسینی، مجتبی الهیان صفحات 161-183
    «شهادت»، از جمله مهم ترین دلایلی است که قانونگذار برای اثبات دعوا برشمرده و از جایگاه ویژه ای برخوردار است. شاهد مهم ترین رکن شهادت است. از آنجا که شهادت در موارد زیادی برای اثبات یا رد دعاوی استفاده می شود، لازم است شاهد دارای شرایطی باشد که یکی از اساسی ترین شرایط شاهد عدالت اوست. «عدالت» عبارت است از: حالتی درونی و ملکه ای که باعث خودداری فرد از ارتکاب. گناهان کبیره و عدم اصرار بر گناهان صغیره می شود. عدالت شاهد باید توسط دادگاه احراز شود و راه احراز آن از طریق علم قاضی است. در صورتی که عدالت از آن راه احراز نشود، دو شاهد عادل باید او را تعدیل و یا موارد جرح وی را مطرح نمایند. اگر در این دو صورت، عدالت شاهد بر دادگاه محرز نشود، از طریق «استفاضه» و «شیاع» می توان به عدالت شهود پی برد. پس از طی این مراحل، قاضی با توجه به احراز یا عدم احراز عدالت در شهود، رای قطعی را صادر می کند.
    کلیدواژگان: عدالت، شاهد، تعدیل، جرح، شیاع
|
  • Seyed Abd-Al-Rahim Hoseini Pages 5-24
    The discussion about «the nature of the right» in jurisprudence is one of the fundamental subjects in the deduction which its understanding bases many laws and regulations which are deduced from reasons concerning the rights; and in this case until now، several theories have been presented in terms of the importance of this subject; but the question is that have these efforts led to a perfect and accurate theory and met the expectations of the scholars and experts in the field of the Islamic jurisprudence appropriately or not? This article has criticized the theory of «the fundamental reign» with its different ways and the theory of «the ownership and the worthiness» brought up by some of jurisprudents، and has regarded the theory of «the creditability of the right» considering the elements influenced on the right and its credit as a common point.
    Keywords: Right, Ownership, Reign, Worthiness, Creditability
  • Seyed Jafar Sadeghifadaki Pages 25-54
    There is no doubt that a remarkable part of the verses of the Quran appertain to the jurisprudential subjects، in which several laws and regulations in different worshiping، political، economical، and judicial subjects are mentioned in a special form or under the general titles. But the main words in this research is whether the Holy Quran in mentioning the laws and jurisprudetial subjects has used the same general custom language and the current language among the specialists in this technique، or the Holy Quran in this subject has its special language? In order to find the answer of this question، the legal verses of the Quran are studied and analyzed regarding the superficial and verbal traits of these verses، and their non-verbal traits and method of statement; and after reviewing those verses، this conclusion was drawn that the Holy Quran in a part of its expression in each of these two subjects has used the same language which is prevalent among the custom and men of this technique، as to explain the Supreme God both، in electing the special words for the legal laws and also the type of tune and statement of these commands، and How to plan and express these laws in the Quran، has used the same general custom language which is prevalent among the men of this technique. But in other several cases in each of these two subjects، it has its own special language which is dramatically different from the general custom language and the language of the specialists in this subject.
    Keywords: The Holy Quran, Jurisprudence, Legal verses, Language, Jurisprudential language
  • Javad Salehi, Mansureh Bakaei Jupari Pages 55-69
    Death disease is condition of a person who will die of a disease. Jurisprudents have been disagreed regarding influence of this condition on his certainties. Some of the jurisprudents have regarded certainties as testament، but some of other jurisprudents have not believed in this limitations and considered person''s freedom at the time of his/her sickness like his/her freedom at the time of his/her health. However، each of them has expressed reasons for their opinions that we will survey and analyze them in this paper.
    Keywords: Death disease, Interdiction, financial possession, Certainties, Testament
  • Mohammad Hadi Kaviani Pages 71-103
    Individual and Social Conflicts are one of the common phenomena in all human societies and their most obvious is seen in their conflict of interests. Individual interests are a series of recognized privileges in internal legal system which is called individual rights and social interests are a series of subjects which form them. In Islamic thought، despite individualism، society is a real existent and when its existence as the most important interest is at a risk، it should be preferred to individual interests. Principle of «No Harm» (La Zarar) is an appropriate criterion for preference social interests to individual interests. According to this principle، no Principle of «No Harm» should be legislated and in the case of legislation، damage should be compensated. Accordingly، when the existence of the society is at a risk، individual interests are should be limited، although in this case assumptions can be supposed that individual potential damages are compensated. But if the existence of the society is not at a risk، it is not permissible to limit individual interests.
    Keywords: No harm, Individual interests, Individual rights, Social interests
  • Seyed Mohammad Musa Motallebi, Hasan Jamshidi Pages 105-132
    In order to access how to use of reason of wisdom (Dalile Aghl) in Shiah jurisprudence and its practical application، principal ideas and practices of six Shiah jurisprudents have been surveyed. They are Sheikh Toosi، Ibn Edris Helli، Mohaghegh Helli، Mohaghegh Ardebili، Molla Mohsen Pheiz Kashani، and Sheikh Ansari. This survey has been done by method of analyzing of content of principal and jurisprudential texts، and focus on deductive legal decisions. The results show that they have accepted the use of wisdom for proving the Shariah and the necessity of its obedience، and rational goodness and ugliness (Hosn o Ghobhe Aghli). They believe that all of legal statements (Khetabat Shar''ei) are understood through the reason of wisdom. The certainty of rational command is acceptable before all of the jurisprudents، but there are different opinions in achieving to the certainty; since the sentences of Shariah are based on expedients and inexpedients، and it is difficult to understand by wisdom. The reason of wisdom has been used in specification of generalities and as the principle of «Esteshab».
    Keywords: Reason, Wisdom, Status of reason of wisdom, Sources of deduction, Practical principles
  • Habib Allah Taheri, Mohammad Hakim Pages 133-159
    Muhammad ibn Sanan Zaheri (d. 220 AH)، a narrator with the numerous narratives and influential in Imamiehjurisprudence and hadith، has been weakened by Rejalion (Narrators of Hadiths) and of course Shiite jurisprudents based on evidences mostly derived from «Rejal of Kashshi». Valid citations of authentic Shiite scholars، like Ayyub ibn Nuh and Fazl ibn Shazan، accusation of overstatement and also disapproval of him by Imam Javad (AS) are some of evidences and documentations which show us the weakness of this narrator. On this paper we have evaluated these propositions on the basis of integral research in narrative collections and paying attention to different evidences، and finally we have concluded that Muhammad ibn Sanan would be one of the trustworthy Imamieh followers and all the reasons presented to weaken him، although they are from valid documents، but in the critical rethinking in the context، they would be altered on implication and there is no precision on blaming detrimental to narrator''s reliability. Therefore، the viewpoint of the jurisprudents who confirmed him is approved.
    Keywords: Muhammad ibn Sanan, Rejal of Kashshi, Criticism of context, Relationship between jurisprudence, Rejal (Narrators of Hadiths), Weakening, verifying
  • Asma Halisaei, Seyyed Ahmad Mirhoseini, Mojtaba Elahian Pages 161-183
    Testimony is one of the most important reasons that legislator has accounted for proving the litigation and it is of special importance. Witness is the most important pillar of testimony. Due to great and special influence of testimony to prove or disprove the litigations، it is necessary to qualify the witness. One of the most important qualifications of the witness is his justice. Justice is an internal state that keeps the person away from the various sins. At first the justice of the witness must be qualified through judge''s science. If the judge''s science was not enough to prove the justice of the witness، two other iust witnesses should prove or reject the justice of the witness. Otherwise، the Estefazeh and Shia'' can be used to prove the justice of the witness. If the justice of the witness was proved or rejected by means of one of the above-mentioned ways، the judge can issue the final vote.
    Keywords: Justice, Witness, Modification, Weakening, Shia'