فهرست مطالب

مجله پژوهش های فقهی
سال نهم شماره 1 (بهار و تابستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/07/02
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مجتبی الهیان، محمد ابراهیم الهیان صفحات 1-14
    تنظیم قراردادهای بیمه به وسیله شرکت های بیمه منجر به عدم رعایت حقوق بیمه گذاران شده است.،به این معنا که بیمه گران با درج شروط غیرمنصفانه در قراردادهای بیمه در پی تنظیم قراردادی هستند که امتیازات ویژه ای ا را برای خود کسب کنند. در مبارزه باچنین شروطی، حقوقدانان به عنوان مبارزان اصلی با بی عدالتی از جمله تعهدات پیش قراردادی بیمه گر را تعهد به عدم درج شروط غیرمنصفانه می دانند. قانون بیمه و لایحه بیمه تجاری در این زمینه ساکت است.با استناد به اصل عدالت در فقه امامیه، می توان این تعهد را برای طرفین در تمام قراردادها برشمرد. اصل عدالت و انصاف راهگشای بسیاری از معضلات قضایی خواهد بود. در برخی آرای دادگاه ها گرایش به انصاف دیده می شود.دراین مقاله در پی بررسی مفهوم شروط غیرمنصفانه و مصادیق آن در قراردادهای بیمه هستیم، در انتها خواهیم گقت که با استناد به برخی قانون ها می توان حکم به بطلان چنین شروطی داد.
    کلیدواژگان: شرط، انصاف، قرارداد الحاقی، شروط غیرمنصفانه، بیمه
  • حامد پوررستمی صفحات 15-29
    میزان اتکا و اطمینان به ظواهر قرآن و نقش روایات در این مهم، از مبانی زبان شناختی قرآن کریم است و همواره حجم درخوری از مباحث اصولی و هرمنوتیکی را به خود اختصاص داده و می دهد. در این مقاله در صدد هستیم موضوع مذکور را نه صرفا با رویکرد اصولی یا هرمنوتیکی، بلکه در پرتو آموزه های نهج البلاغه بررسی کنیم. در آموزه های امیرمومنان علی علیه السلام با دو دسته از بیانات مواجه هستیم. دسته اول شواهدی که ممکن است از آنها حجیت ظواهر قرآن و استقلال آنها در فهم و استنباط برداشت شود و دسته دوم شواهدی که در آنها ذو وجوه بودن قرآن یا نیازمندی به اهل بیت علیهم السلام در فهم مطرح و ممکن است از آنها عدم حجیت ظواهر قرآن و عدم استقلال آیات در فهم و تفسیر برداشت شود. با بررسی هر دو دسته از شواهد و ارائه تقریرات و نقدهای مطروحه، چنین به نظر می رسد نه از شواهد دسته اول که ناظر به استقلال و معیاریت قرآن در فهم و حجیت آنند، می توان به پذیرش حجیت ظواهر قرآن رای داد و نه از شواهد دسته دوم که ناظر به ذو وجوه بودن قرآن و نیازمندی فهم آن به اهل بیت علیهم السلام و قیومیت آنان است، می توان نفی حجیت ظواهر قرآن را نتیجه گرفت. هر چند دست کم می توان گفت که شواهد دسته اول ناظر به حجیت فهم در نصوص و محکمات و شواهد دسته دوم ناظر به ضرورت رجوع به روایات درباره مجملات و متشابهات هستند. نویسنده بر این باور است که ظواهر قرآن پس از فحص و یاس از قرائن (نه الزاما قرائن روایی) حجیت دارند و می توان به آن معنا اتکا کرد که تفصیل آن در این تحقیق خواهد آمد.
    کلیدواژگان: اصولیان، اخباریان، آموزه های نهج البلاغه، حجیت ظواهر، ظواهر قرآن، فهم و تفسیر
  • امیر حمزه سالارزایی، ابراهیم علی عسگری صفحات 31-53
    کمال و سعادت بشری در گرو اندیشه و تعقل است و اندیشه ورزی، دعوت به تفکر و همچنین سلب محدودیت از عقل و اندیشه تعریف شده است. پرسش اصلی مقاله این خواهد بود که اسلام در تحقق این امر در مباحث اصول فقه (که علم استنباط فقه و یکی از منابع آن عقل است) برای اندیشه ورزی چه اعتباری قائل شده است؟ هدف این مقاله اثبات وجود اندیشه ورزی در حد متعالی عقلانی در اصول فقه است، چراکه اصول فقه؛ علم به قواعد عمومی و عناصر مشترک در عملیات استنباط احکام شرعی (فرعی) است و روش صحیح استنباط را از منابع فقهی به ما می آموزد. از این رو علم اصول مانند علم منطق علمی دستوری است. برای تحقق این هدف به تحقیق توصیفی- تحلیلی در این زمینه پرداخته شده است و در نهایت به این نتیجه رسیده ایم که اصول فقه نه تنها مخالف اندیشه ورزی نیست، حتی برای درست اندیشیدن نیز اصول و قواعدی ارائه کرده است و از روش هایی که اعتبار عقلانی ندارند، دوری می کند. همچنین به عقل وبنای عقلا اختیارات گسترده داده است و عقل را یکی از منابع استنباط می داند.
    کلیدواژگان: اندیشه ورزی، استنباط فقه، اختیار، حجیت، عقل
  • سجاد شهباز قهفرخی صفحات 55-70
    حریم خصوصی، قلمرو و محدوده ای از اعمال و ویژگی های هر شخص است که برای عموم آشکار نیست و در وهله نخست به فرد معینی اختصاص دارد و وی نیز تمایل به افشای آن ندارد. اشخاص هیچ گونه ورود و نظارت دیگران بر این فضا را برنمی تابند و نسبت به ورود غیر واکنش نشان می دهند. این مفهوم تاکنون در حقوق اسلامی و حقوق ایران به صورت مستقل بحث نشده است. قانونگذار ایرانی نیز با عنایت به بی سابقه بودن این موضوع در فقه و حقوق ایران، به صورت ناقصی تنها به شناسایی برخی مصادیق این حق پرداخته است. به حریم خصوصی فیزیکی به عنوان یکی از ابتدایی ترین مصادیق حق بر حریم خصوصی به صورت پراکنده ای در قوانین مختلف اشاره شده است. این مقاله، به بررسی وضعیت نحوه حمایت قانونگذار از حریم خصوصی فیزیکی اشخاص در فقه شیعه و حقوق موضوعه ایران و طرح حمایت از حریم خصوصی می پردازد.
    کلیدواژگان: حریم خصوصی، حریم خصوصی فیزیکی، حریم خصوصی پوشش، حریم خصوصی جسمانی، حریم خصوصی محل زندگی، حریم خصوصی محل کار
  • سید احمد میرحسینی نیری، محمد جعفر صادق پور * صفحات 71-86

    فقی هان امامیه از گذشته تا کنون در مورد اشتراط عدالت وصی در وصیت عهدی، با هم اختلاف نظر داشته و دارند. برخی آن را شرط صحت وصیت دانسته اند و برخی در صحت یا عدم صحت وصیت،آن را بی تاثیر می دانند. در این میان نظر های دیگری نیز مطرح شده است که بررسی آنها در بسیاری از موارد راهگشا خواهد بود. با توجه به اینکه این مسئله، ثمرات علمی و عملی بسیار دارد و در صورت پذیرش هر یک از این دو دیدگاه، تلقی ما از وصی و شرایط لازم برای او، متفاوت خواهد بود؛ آنچه ضروری به نظر می رسد این است که نظرات و ادله مطرح شده از طرف فقهای موافق و مخالف بررسی و منشا اختلافات از میان نوشته های ایشان استخراج شود و بعد از مقایسه ادله و مبانی اقوال، نظریه ای که به صحت و درستی نزدیک تر است، برگزیده شود و به این وسیله نظر جامع،بدون اشکال و دقیق در مورد شرطیت عدالت وصی،حاصل آید.

    کلیدواژگان: اشتراط، عدالت، وصی، موصی، وصیت، وثاقت
  • سیدمحسن فتاحی صفحات 87-103
    برخی از افعالی که در شریعت حرام نیستند، به وسیله حکومت جرم انگاری شده است و برای آنها مجازات هایی نیز وضع می شود. در اینکه این مجازات ها چه ماهیتی دارند، دو نظر عمده وجود دارد. برخی این مجازات ها را دارای ماهیت تعزیر که یکی از مجازات های منصوص شرعی است، دانسته اند و گروه دیگر آنها را از نوع مجازات های حکومتی می دانند که توسط ولی امر مشروعیت پیدا می کند. با مراجعه به ادله شرعی مجازات تعزیر روشن می شود که تعزیر مجازاتی است برای افعالی که در شریعت «گناه» تلقی می شوند. بر پایه این برداشت از ادله یاد شده، از آنجا که جرایمی که به وسیله حکومت جرم انگاری می شوند، فاقد این عنصر هستند، مجازات های موضوعه نیز طبیعتا تحت مجازات تعزیر شناسایی نمی شوند. بنابراین، برای این گونه مجازات ها باید عناوین دیگری مانند مجازات های قانونی، حکومتی و مانند آن را برگزید و احکامی غیر از احکام مجازات تعزیر را بر آنها مترتب ساخت.
    کلیدواژگان: جرم انگاری، عنصر گناه، مجازات های حکومتی، مجازات های قانونی، ماهیت تعزیر
  • علی مظهر قراملکی، علی دادخواه صفحات 105-118
    قاعده عدل و انصاف، اصطلاحی است که گرچه در آثار فقی هان متاخر و در میان مسائل مختلف، کم و بیش سخن از آن به میان آمده، به هیچ وجه تبیین شفافی از آن صورت نگرفته است؛ از این رو برخی از اساس، منکر چنین قاعدهای شده اند، برخی دیگر گرچه نام قاعده را بر آن اطلاق کرده اند، اجرای آن را منوط به وجود دلیل خاص دانسته اند، و عده ای نیز آن را به عنوان قاعده، هر چند محدود به مسئله خاصی، پذیرفته اند. در پژوهش حاضر تلاش شده است تا ابتدا با استقصا در منابع شرع، مستندات معتبری برای اثبات قاعده مزبور فراهم آید و آن گاه، در راستای دستیابی به قاعده اثرگذاری در فرایند استنباط، گستره و چارچوب دلالت آن به روشنی تبیین شود.
    کلیدواژگان: انصاف، عدل، قاعده، قاعده عدل
|
  • Mojtaba Elahian, Mohammad Ebrahim Elahian Pages 1-14
    Drawing up the insurance contracts by insurance companies has led to disregard policyholder''s rights. This means that insurers by inserting unfair terms in insurance contracts seek to make a contract that they gain special privileges for themselves. Jurists as main opponents of injustice regard commitment not to insert unfair terms as one of the insurer''s pre-contractual obligations in insurance contract. Insurance law and commercial insurance bill is silent in this regard. But considering principle of justice in Imamiah jurisprudence، this obligation can be considered for the parties in all contracts. Principle of justice and equity can be effective to solve many judicial problems. Also it is seen a tendency to equity in some decisions of courts. In this paper we seek to study concept of unfair terms and its instances in insurance contracts. At the end، considering some rules and regulations it can be said that such unfair terms are invalid in insurance contracts.
    Keywords: condition, equity, insurance, supplemental contract, unfair terms
  • Hamed Purrostami Pages 15-29
    The amount of reliability on outward aspects of the Quran and the role of traditions in it has been one of the linguistic basics of the Holy Quran and it has allocated to itself a large volume of principled and hermeneutical subjects. We faced two sets of statements in teachings of Imam Ali (pbuh). The first category are the evidences that it may be understood from them authority and validity of outward aspects of the Quran and their independence in understanding and inference. The second category are the evidences that it is mentioned in them multidimensional nature of the Quran and requirement to exegesis of Household of Prophet Muhammad (Ahl Al-Bayt); so it may be understood from them lack of authority and invalidity of outward aspects of the Quran and their dependence in understanding and exegesis. Criticizing these two understandings، author of this paper believe that after checking the evidences and despairing of them (not necessarily narrative evidences)، outward aspects of the Quran have authority and validity and it can be trusted to them. This is the subject that it can be understood and derived relying on the teachings of Nahj Al-Balaghah.
    Keywords: Akhbarian, authority of outward aspects, exegesis, outward aspects of the Quran, teachings of Nahj Al Balaghah, understanding, Usulian
  • Amir Hamzeh Salarzaei, Ibrahim Ali Asgari Pages 31-53
    Human perfection and happiness depends on thinking and reasoning، and rationalism is defined as invitation and encouragement to contemplation and deliberation and also avoidance of restriction from wisdom and thought. Many Islamophobians believe that Islam is incompatible with rationalism. The main question in this paper is that in Islam، accomplishing this in discussions of «principles of jurisprudence» which is the science of Inferring jurisprudence and one of its resources is wisdom، how much credit is allowed for rationalism? The purpose of this paper is to prove the existence of rationalism in a high level in «principles of jurisprudence». Based on the definitions of rationalism، «principles of jurisprudence» has been one of the sciences that has been founded to remove the barriers of reasoning and explore the reality in Islam. To fulfill this objective، a descriptive and analytical research in this field has been done and fundamental issues related to this subject have been raised. Finally، we have concluded that not only is not «principles of jurisprudence» opposed to rationalism، but it has also offered the solutions، rules and regulations for thinking. It takes rationalism away from methods that have not rational credit. It also extends the scope of wisdom and it considers wisdom as one of the resources of inference of jurisprudence.
    Keywords: authority, inference of jurisprudence, rationalism, wisdom
  • Sajjad Shahbaz Qahfarrokhi Pages 55-70
    Privacy is the realm and territory of every person''s characteristics and behaviors which is not disclosed to the public and in the first stage، it is allocated to a particular person which he is not also inclined to disclose this privacy to others. People cannot tolerate any kind of others'' entrance and supervision on this domain. They indicate reactions to the strangers'' interference. This concept has not been discussed independently in Islamic and Iran''s laws yet. Iranian legislators، considering the lack of past records about this structure in Iran''s jurisprudence and laws، have just dealt with recognition of some evidences in an imperfect manner. As one of the most primitive evidences of the truth on privacy، physical privacy has been dealt with sporadically in different laws and regulations. The present study attempts to touch upon the conditions under which the legislator defends people''s physical privacy in Shiite jurisprudence and the related laws in Iran and to discuss the protection bill of privacy.
    Keywords: bodily privacy, coverage privacy, physical privacy, privacy, privacy at work, residence privacy
  • Seyyed Ahmad Mirhosseini Niri, Mohammad Jafar Sadiqpur Pages 71-86

    Imamiah jurisprudents have disagreed about the requirement of successor''s justice in contractual will from past to now. Some of them have considered it as the condition of accuracy of will، and others consider it ineffective in accuracy and inaccuracy of will. Considering that this issue has much scientific and practical results and that if we accept any of these two views، our understanding of the successor and his essential conditions will be different، it seems necessary that the opinions and reasons raised by agreeable and disagreeable jurisprudents are examined and the origin of differences is extracted among their writings، and after comparing their reasons and basics، the more accurate theory is chosen، and thereby a comprehensive، accurate and exact view about the requirement of successor''s justice is accepted.

    Keywords: justice, reliability, requirement, successor, testator, will
  • Sayyid Mohsen Fattahi Pages 87-103
    There are some activities which have not been forbidden in Shari''a، but they are considered as guilt by government and penalties are also imposed for them. What is the nature of these governmental penalties? There are two main views. Some state that penalties fall under Ta''zir، which is kind of penalty defined by Shari''a. Others declare that penalties are governmental legitimized by Supreme Leader. Regarding documents of Shari''a in the field of Ta''zir we can argue that Ta''zir is restricted to those activities considered as «sin» by Shari''a and does not go further. Therefore، as the sentences legislated by the government lacks the main element of Ta''zir، i. e. «to be a sin»، this kind of penalties can not be categorized under Ta''zir naturally. Hence، we should classify this sort of punishments under some other names such as governmental or legislative penalties and so on; and subsequently، the rules that apply to them will differ from the rules of Ta''zir.
    Keywords: criminalization, element of sin, governmental penalties, legislative penalties, nature of Tazir
  • Ali Mazhar Qaramaleki, Ali Dadkhah Pages 105-118
    Principle of justice and equity is a term، although it is seen in recent jurisprudents'' writings، which have not been explained clearly at all. Therefore، some of the jurisprudents do not accept this term as a principle; some others accept it as a principle and consider its implementation in case of being a special reason; and other group of jurisprudents accept it as a principle but limited to a specific subject. In this paper، it is tried to search in legal and jurisprudential sources collect valid documents to prove this principle، and then to specify framework and scope of its implication to reach an effective rule in the process of inference obviously.
    Keywords: equity, justice, principle, principle of justice