فهرست مطالب

مجله پژوهش های فقهی
سال نهم شماره 3 (پاییز 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/09/18
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمدرسول آهنگران، حمیدرضا زند، فاطمه زرگرپور صفحات 1-28
    سیاست کیفری در جلوگیری از نقض حقوق مالکیت معنوی در راستای حفظ آثارفکری، اعم ازآثار علمی، ادبی و هنری از به اصطلاح سرقت علمی و ادبی در ایران به طور رسمی از سال 1304 درقانون مخابرات آغاز شده است. قانون های این حوزه فراز و نشیب های فراوانی را در قبل و بعد از انقلاب طی کرد که در این مقاله، قانون ها را از نظر توجه به حمایت کیفری از حقوق صاحبان آثار فکری، بحث و بررسی می کنیم. در این پژوهش سعی شده که بررسی قانون ها و مقررات در رابطه با ضمانت اجرای کیفری حقوق مالکیت معنوی در دو بخش قانون های قبل و بعد از انقلاب بازبینی شود. اما مسئله مهم تر از حمایت این حقوق، اعتبار و مشروعیت این نوع مالکیت و مبانی شکل گیری آن است و به عبارتی تا زمانی که اعتبار این نظام در فقه و حقوق ثابت نشود، نمی توان از جزییات و آثار مترتب بر آن بحث کرد، پس ضروری است که مبانی فقهی و حقوقی مالکیت معنوی بررسی شود.بنابراین در ادامه بحث، درباره مستندات فقهی بحث می شودکه مشروعیت این نوع از مالکیت را اثبات می کنند. با قبول این فرض که متعلق مالکیت معنوی، مال است، عمده ترین مستندات فقها در این زمینه، عبارت خواهند بود از: قاعده لا ضرر، حکم عقل، سیره عقلا، ادله مربوط به حرمت مال وعمل مسلمان و قاعده تسلیط.
    کلیدواژگان: تسلیط، سیاست کیفری، سیره عقلایی، ضمانت اجرای کیفری، قاعده لاضرر، مالکیت معنوی
  • محمد ساردویی نسب، محمد مولودی، جواد عیوضی صفحات 29-54
    خواهان در دادرسی مدنی از آغاز طرح دعوی که به تنظیم دادخواست می پردازد، تا پایان روند رسیدگی که دادرس رای مقتضی را انشا می کند، برای دستیابی به حق تضییع یا انکار شده و تثبیت آن، باید با رعایت قواعد شکلی دادرسی به بیان موضوع و تا حد امکان مسائل حکمی و اثبات آن بپردازد. بنابراین باید چهار دسته مسائل را که عبارتند از: 1. قواعد شکلی دادرسی؛ 2. امور موضوعی یا وقایع یا جهات موضوعی؛ 3. ادله اثبات دعوی و 4. امور حکمی یا جهات حکمی، مطرح کند و رعایت این مسائل را محرز دارد تا به خواسته خود برسد. خوانده نیز در مقام دفاع برای جلوگیری از شکل گیری رسیدگی و دفع دعوی یا دفع ادعای خواهان و جلوگیری از محکومیت در موضوع دعوی، به دفاع مقتضی و متناسب، در قبال مسائل فوق می پردازد. در تقسیم بندی کلی، واکنش دفاعی خوانده، به دفاع ماهوی و دفاعیات شکلی تقسیم می شود. پس تبیین قلمرو دفاعیات و به ویژه دفاع ماهوی که موضوع این مقاله است، ضرورت می یابد. با ملاحظه مسائل مطروحه، اقسام شیوه های دفاعی و مستندات دفاعیات می توان گفت، دفاع ماهوی که در معنای عام پس از ورود به ماهیت دعوی صورت می گیرد، دفاع در قبال امور موضوعی و حکمی و دلایل اثبات دعوی را در بر می گیرد.
    کلیدواژگان: دفاع در برابر ادله، دفاع شکلی، دفاع حکمی، دفاع ماهوی
  • علی محمدیان، الهه قلی زاده، محمد محسنی دهکلانی، محمدرضا علمی سولا صفحات 55-84
    مشهور فقهای امامیه در قصاص عضو که از آن به قصاص طرف نیز تعبیر می کنند، تساوی دو عضو را از نظر سلامت و علیل بودن شرط دانسته اند؛ پس مشهور میان ایشان است که: «عضو سالم در برابر عضو مشلول قصاص نمی شود»؛ هرچند در عکس این مورد، به این فتوا ملتزم نشده اند و عضو مفلوج را در برابر عضو سالم قصاص پذیر می دانند. مقنن در قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 با پذیرش این نظریه در بند «ت» ماده 393 مقرر کرده است: «در قصاص عضو، علاوه بر شرایط عمومی قصاص، شرایط زیر باید رعایت شود:... ت) قصاص عضو سالم در مقابل عضو ناسالم نباشد». این نظریه در قانون قبلی مجازات اسلامی(مصوب 1370) نیز ذیل ماده 274 با عبارت «عضو سالم در برابر عضو ناسالم قصاص نمی شود» مسبوق به سابقه بود. نگارنده با واکاوی ادله قول مشهور و پس از سنجش عیار آن ادله، چنین نتیجه می گیرد که مستندات ارائه شده وافی به مقصود و کافی برای اثبات مدعای ایشان نیست. نویسنده معتقد است که صرف همانندی در مسمای اعضا کفایت می کند، و برای قصاص، تساوی در اجزا و اوصاف عضو لازم نیست. این نظریه اگرچه مخالف برداشت مشهور فقی هان امامی است، برخی از معاصران را به عنوان موافق با خود همراه کرده است؛ ضمن اینکه نظریه مزبور برخلاف قول رقیب، با اطلاقات ادله قصاص سازگار است، و قواعد اولیه باب قصاص نیز آن را اقتضا می کند.
    کلیدواژگان: رای مشهور، سلامت، شلل، قصاص، قصاص عضو، قول نادر
  • عباسعلی سلطانی، فاطمه کراچیان ثانی صفحات 85-114
    از مسائل مستحدثه ای که در دنیای مدرن پیش می آید، انتخاب مرگ هنگام بیماری های صعب العلاج یا امراض طاقت فرسایی است که به سبب کهولت سن پیش می آید. در این پژوهش برآنیم با اثبات قاعده فقهی«لزوم حفظ نفس»، احترام دین اسلام به حیات انسان ها را بیان کنیم و اینکه هدف اصلی دین، حمایت از حیات طیبه انسان است تا آنجا که نا امید شدن از لطف و رحمانیت الهی و انتخاب مرگ از گناهان کبیره محسوب می شود و مستوجب عقابی سهمگین است. اگرچه در فقه قاعده ای با عنوان قاعده حفظ نفس مطرح نمی شود، در میان ابواب مختلف فقهی بر احترام بر حق حیات انسان تاکید فراوان می شود.
    کلیدواژگان: حرمت، حفظ نفس، عقل، حیات، فقه
  • مجتبی الهیان، حسن آب سواران صفحات 115-138
    این قاعده از قواعد پرکاربردی است که در بیشتر ابواب فقه امکان اجرا دارد، پس مناسب است که درباره مسائل اساسی آن بحث شود. مفاد قاعده فراغ و تجاوز این است که اگر فعلی از افعال شرعی را انجام دادیم، بعد در صحیح انجام دادن آن شک کردیم، بنا را بر این می گذاریم که آن فعل را صحیح انجام داده ایم، همچنین است اگر در انجام جزیی از اجزای آن فعل شک کردیم، در حالی که از محل انجام دادن آن جزء گذشته باشیم. از آنجا که این قاعده فقط با روایات اثبات پذیر است، مدار بحث نیز حول واژه های این روایات می گردد. در این روایات، سه واژه اصلی «جاوز»، «مضی» و «فراغ» وجود دارد که با بررسی ها و تحقیقات انجام شده، به این نتیجه رسیدیم که واژه های اول و دوم مترادفند و معنای کلمه سوم از آثار و نتایج معنای کلمات اول و دوم است. همچنین آنچه در این روایات در مورد متعلق شک بیان شده، مطلق شک در انجام عمل شرعی است که منشا آن، گاهی شک در صحت موجود است و گاهی شک در اصل وجود، بنابراین قاعده مذکور، هم از لحاظ ثبوتی و هم از لحاظ اثباتی وحدت دارد. همچنین این قاعده بیشتر بر ملاک های امارات، انطباق دارد تا ملاک های اصول عملیه.
    کلیدواژگان: اصل، اماره، تجاوز، شک، فراغ، قاعده فقهی، مضی
  • مهدی فرمانیان، محمد معینی فر صفحات 139-156
    یکی از فرایضی که در شیعه به آن اهمیت ویژه ای داده می شود، پرداخت خمس است. اهل سنت معتقدند در قرآن تنها یک آیه در مورد خمس آمده است، پس اهمیت خاصی ندارد و همان یک آیه هم در مورد غنایم جنگی است؛ نه ارباح مکاسب و تجارت، که شیعه به آن معتقد است. اما ادله شیعه بر نقد ادله اهل سنت عبارت است از: 1. اولا بیش از یک آیه در مورد خمس در قرآن آمده است؛ ثانیا بر فرض وجود فقط یک آیه درباره وجوب خمس، مگر فریضه مهم حج با بیش از یک آیه ثابت است که خمس با یک آیه ثابت نشود؛ 2. روایاتی که شیعه بر مبنای آنها به پرداختن خمس معتقد است؛ 3. روایاتی که اهل سنت خود در پرداخت خمس به آنها اشاره کرده اند و 4. اجماع مسلمانان بر پرداخت خمس، از دلائلی است که شیعه در جواب اهل سنت و به ویژه وهابیت می آورد. پژوهش حاضر با بررسی آیات و روایات خمس، از سویی ادله شیعه را آورده و از سوی دیگر ادله اهل سنت را سنجیده است. نتیجه اینکه،در مقابل ضعف و مضطرب بودن ادله اهل سنت، استحکام ادله شیعه در مورد پرداخت خمس به عنوان واجبی شرعی، ثابت و مشخص است.
    کلیدواژگان: ادله شیعه، ارباح مکاسب، اهل سنت، تجارت، خمس تطبیقی، وهابیت
  • حسین ابویی، فاطمه رخ *، علی تولایی صفحات 157-186

    تعیین مهرالمثل که در روایات به عنوان «مهر نسائها» آمده، از امور کارشناسی و دقیقی است که مشخصه های متعددی موجب تفاوت و اختلاف مقدار آن در موارد به ظاهر مشابه می شود. در متون فقهی بر اساس احادیث، مواضعی برای پرداخت مهرالمثل اختصاص داده شده است. عرف و عقل معاش انسان، گرچه از نظر شرع مبین نقش تعیین کننده ای دارد، در عرصه تعیین مهرالمثل نقش زیربنایی یافته است و در هنگام بیان عناوین و صفات موثر، ملاک عمل واقع می شود. قانون مدنی ایران نیز در ماده 1091 با استفاده از تعابیر ثقیل و همسان، تکراری و گاه مبهم، به بیان روش تعیین مهرالمثل پرداخته است. از این رو بسط و تبیین مبناهای اصلی، نیاز خانواده ها، زوجین و دادگاه های خانواده محسوب می شود. این مقاله ضمن توجه به نیازهای جامعه زنان و با بررسی دقیق متون فقهی و بهره گیری از روایات، امکان تحلیل ضوابط کلیدی در تعیین مهرالمثل را فراهم آورده است. ضابطه عام پذیرفته شده، اعتبار تمامی صفات، ملاک ها و اشخاصی که در افزایش یا کاهش مهر تاثیر دارند، شناخته شد. بر مبنای نتایج حاصل از مطالعه تحلیلی کتب فقهی، علاوه بر هفت صفت مادی و دوازده صفت معنوی، نزدیک ترین زنان خویشاوند مماثل زوجه و گاهی خود زوج، در تعیین مقدار مهرالمثل زوجه، تاثیرگذارند. نتیجه کلان تحقیق، پیشنهاد اصلاح ماده 1091 قانون مدنی به منظور انضباط کارشناسی مهریه است.

    کلیدواژگان: خویشاوند، زنان، صفات معتبر، مهرالمثل، مهریه
|
  • Mohammad Rasul Ahangaran, Hamid Reza Zand, Fatemeh Zargarpur Pages 1-28
    At avoid violating the intellectual property rights of criminal policy aimed at maintaining the original Sarfkry including scientific، literary، artistic، scientific and literary alleged theft of public telecommunications law in 1304 officially started. But more important than protecting the rights، property types and principles of its formation، validity، legitimacy and credibility of the system، i. e.، as long as the law and the law cannot be proved، it cannot be argued details and the works associated necessary intellectual property rights jurisprudence is to be examined. therefore continue discussions on legal documents that will prove the legitimacy of this type of property، are discussed.
    Keywords: Intellectual Property Rights, The Rule Seeks, Sira Rational Tslyt, Criminal Policy, Criminal Ssanctions
  • Mohammad Sardueinasab, Mohammad Moludi, Javad Eivazi Pages 29-54
    Plaintiff In civil litigation from the beginning which deals with petition to the end of litigation which the judge sets out a verdict، to reach his wasted or denied right and to stabilize it، should comply with rules of proceeding and state matter of fact and matters of law and prove the claim. Therefor he must propose four issues and prove them to reach the relief sought: 1. Formal rules of procedure 2. Matter of fact 3. Evidence 4. Matter of law. The defendant defends، against the four issues mentioned، to prevent formation of proceeding and rebut the plaintiff’s claim to prevent a conviction on the subject of the claim. Generally response of defendant divides to procedural and substantive defenses. Therefore it’s necessary to analyze the scope of defenses and especially substantive defenses which are this paper’s subject. Considering the issues mentioned، different method and grounds of defense، it could be said that substantive defense which occurs after entering into merit of the litigation، consists of defense against matters of law and fact and evidences.
    Keywords: Defense, Procedural Defense, Substantive Defense, A legal Defense, Defense against the Evidence, Matter of Fact, Matter of Law
  • Ali Mohammadian, Elaheh Gholizadeh, Mohammad Mohseni Dehkalani, Mohammad Reza Elmi Soola Pages 55-84
    Majority of Imamiye jurists believe that in organs nemesis (or Tarf nemesis) equality of both organs in healthy is necessary. They say that healthy organ vis-àvis unhealthy organ is not retribution. However in the opposite case، they has not committed to this judgment. Scilicet، they say that unhealthy organ vis-à-vis healthy organ is retribution. The legislator in the Islamic penal code (approved 1392) by accepting this theory in part “d” of article 393 has provided: “In organ nemesis other than the general conditions of nemesis، the following conditions should also be observed: …d) Not to be retribution of healthy organ against the unhealthy organ.” This theory had been discussed in the Islamic penal code (approved 1370) under article 274 by this phrase: “Healthy organ vis-à-vis unhealthy organ is not retribution.” Authors with analysis the majority word and measurement it conclude that documentation provided is not intended and sufficient for proving this claim. We believe that mere equality in name of organs is adequacy and for retribution equality in specifications of organ is not necessary. Although this theory is against the view of majority of Imamiye jurists، but some contemporaries as well as consistent with our theory. Also this view، unlike competing quote، is consistent with generals of nemesis evidences and the basic rules in nemesis chapter demand it.
    Keywords: Nemesis, Organ Retribution, Healthy, Unhealthy Organ, The Majority Word, The Least Word
  • Abbas Ali Soltani, Fatemeh Karachian Sani Pages 85-114
    In the modern world occur updated issues that it is selecting dying When incurable sickness or intolerance disease that caused by aging. In this study we try to express with proof of legal rules «necessary to self-preservation» that of the religion of Islam respect to human life And that the primary purpose of religion is protection of pure human life as far as disappointing from grace and mercy of God and the selection of death is great sin and deserving punishment is severe. Although in the rule Jurisprudence as a rule not be considered self-preservation but among the many chapters of jurisprudence stress on respect the right to life for human.
    Keywords: Self, preservation, Life, Respect, Jurisprudence, Wisdom
  • Mojtaba Elahian, Hassan Absavaran Pages 115-138
    The rule of law is widely used in almost all chapters applicable law so it is appropriate to discuss the key issues to be discussed. Wrappers and violated the provisions of the rule is that if the current legal actions did And then we have a right to do Based on this we''ve done it the correct Verb If you are part of a verb and its components would be the place to do it than in the past. because this rule only with verifiable accounts of the circuit are discussed as well as around the word In these stories، the main three words «Javz» Mzy «and» Wrappers «There is a review and investigation I found that the first two words are synonymous And the third term effects and results of the first two words have meaning. What these narratives belong in a legal action is expressed in absolute uncertainty that is why it is sometimes true and sometimes skeptical doubts the existence، Thus، the principle of the unity of the evidence and the proof is. This rule is also applicable to most criteria Symptoms of Practical criteria.
    Keywords: Article, evidence, passing, Doubt, Wrappers, rule legal, Mzy(pass)
  • Mahdi Farmanian, Mohammad Moinifar Pages 139-156
    One of the practices، particularly important in Shi''ism is to pay khums. Some Sunnites believe there is merely one verse in Quran concerning khums; thus it isnot so important. This single verse includes the spoils of war، not business profit and trade as Shiites believe in it. But Shiites criticize Sunnites argument as follows: 1- firstly، there is more than one Quranic verse regarding it، secondly among the verses on the leading ritual of Hadj، we do rely on a single verse to prove it; Henceforth، Can''t we apply this rule to Khums? 3- The Sunnites themselves refer to some narrations on paying Khums. The consensus of Muslims to pay khums is one of the reasons given by Shiites in response to Sunnites، especially Wahhabism. This research on one hand suggests the arguments raised by Shiites and on the other surveys the arguments of Sunnites. The result of this research firmly asserts the weakness of Sunnites arguments and the strength of Shiites'' arguments as a religious duty.
    Keywords: Comparative Khums, Shiite argument, People of Sunnah, Wahhabism, Trade, BusinessProfit
  • Hussein Abuey, Fatemeh Rokh, Ali Tavallaei Pages 157-186

    Delineating of mahrolmesl that is stated as «mahr nisaaha» in narratives، is one of the assessed and exquisite affairs that many evidences cause its difference and value diversity in seemingly similar instances. In juridical texts on the basis of narratives، some localities have been assigned for paying mahrolmesl. Although custom and thrift of man، are determinant but in this arena، they find a vital role and always are considered under other titles and epithets. The Persia civil code in provision 1091 using heavy، similar، repetitive and sometimes imprecise phrases، expresses the method of delineating mahrolmesl. This article by exquisite survey in juridical texts and utilizing narratives، provides the possibility of effective criterion analysis in delineating of mahrolmesl. The general criterion is this: whatever from epithets، criteria and individuals that impresses on increasing and decreasing of mahrolmesl، should be considered. To avoid from this generalization، this article introduces epithets and the legal and the custom concepts of them، with a detailed and amplified method. As the result، this research suggests the modification of provision 1091، for the discipline of mahrolmesl evaluating.

    Keywords: mahr, dowry, mahrolmesl, valid epithets, kindred woman