فهرست مطالب

مجله پژوهش های فقهی
سال نهم شماره 4 (زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/12/15
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مصطفی دانش پژوه صفحات 1-16
    سوگند یکی از ادله دعواست که علی القاعده در تمام نظام های حقوقی پذیرفته شده است. بدیهی است هر نظام حقوقی برای اعتبار، تاثیر و نفوذ سوگند، شاید به شرایط ویژه ای توجه کند که عمده این شرایط با ارزش های حاکم بر آن جامعه متناسب باشد.
    از آنجا که در جامعه ایرانی عنصر دین و توحید، اصلی ترین ارزش حاکم بر جامعه محسوب می شود، قانونگذار نیز با تاکید بر حفظ این ارزش، صرفا سوگند با لفظ جلاله را معتبر اعلام کرده است. تاکید بر لزوم این شرط در دعاوی مسلمانان ایرانی با یکدیگر، آنجا که یادکننده سوگند ایرانی و مسلمان باشد کاملا منطقی است و هیچ گونه پرسش و مشکلی پدید نمی آورد. اما تاکید بر لزوم این شرط در دعاوی غیرمسلمانان ایرانی و بیگانگان (به ویژه بیگانگان غیرمسلمان) پرسش آفرین است؛ پرسشی که قانون ایران به صراحت به آن نپرداخته است. پس باید به استناد اصل یکصد و شصت و هفتم قانون اساسی، پاسخ پرسش را از فقه و شریعت اسلامی جست وجو کرد.
    این مقاله با بررسی موضوع سوگند در دعاوی بین المللی و به ویژه بین الادیانی در فقه اسلامی، تلاشی است برای یافتن پاسخ پرسش مذکور.
    کلیدواژگان: اسلام، ایمان، جلاله، حلف، سوگند، قسم، لفظ، یمین
  • علی راد، فضل الله غلامعلی تبار صفحات 17-40
    مسئله اصلی این پژوهش تبیین و ارزیابی جایگاه و کاربرد سیاق در نظریه اصولی شیخ مرتضی انصاری است. وی ضمن پذیرش اعتبار سیاق در فرایند فقاهت، از آن دراستنباط حکم شرعی از گزاره های دینی و نقد فتاوای فقهی و استدلال های اصولی بهره گرفته است. شیخ انصاری در اعتبار سیاق به عنوان مستند حکم شرعی به ضوابطی چون وضوح دلالت، عدم تعارض با دلیل قوی تر و وحدت نزول قائل است. سیاق کلمات، جمله ها و آیات گونه هایی از انواع سیاق هستند که در تبیین ها و استدلال های شیخ انصاری ذیل آیات الاحکام امکان ردیابی دارند. تحدید دامنه معنایی، تصریح محذوف و استناد، از جمله کاربردهای سیاق در آثار شیخ انصاری به شمار می آیند.
    کلیدواژگان: آیات الاحکام، حجیت ظواهر، سیاق، شیخ مرتضی انصاری، قواعد استنباط، نظریه اصولی
  • سید ابوالحسن نواب صفحات 41-68
    مسئله طهارت و نجاست اهل کتاب به دلیل ضرورت معاشرت مسلمانان با ایشان اهمیت دارد. با اینکه مشهور نزد فقهای شیعه، نجاست اهل کتاب است، بسیاری از متاخران و متقدمان فقهای شیعه اهل کتاب را پاک می دانند و به جز اندکی از علمای اهل سنت، به طهارت اهل کتاب حکم داده اند. در عصر حاضر که ارتباطات، ضرورت اجتناب ناپذیری است و انسان ها با قطع نظر از نژاد، دین و مذهب با یکدیگر در تعامل هستند، باید مسئله طهارت یا نجاست اهل کتاب تبیین شود.
    آن دسته از فقهایی که به طهارت اهل کتاب فتوا داده اند، به اصل طهارت و برائت و ناکافی بودن ادله قائلان به نجاست تمسک جسته اند و فقهایی که فتوی به نجاست اهل کتاب داده اند، به برخی آیات و روایات متمسک شده اند و حتی برخی ادعای اجماع کرده اند.
    در این پژوهش بعد از بررسی اجمالی مفهوم کفر و شرک، به بررسی و تبیین دلایل هر دو طایفه از فقها و ارائه تحلیل جامعی در موضوع طهارت و نجاست اهل کتاب می پردازیم.
    کلیدواژگان: اهل کتاب، طهارت، فقهای شیعه، کافر، نجاست
  • احسان علی اکبری بابوکانی، زینب حسامی شهرضایی، مصطفی شفیع زاده خولنجانی صفحات 69-94
    مجلس ششم طرح مرگ مغزی و پیوند اعضای بیماران فوت شده را در جلسه علنی روز چهارشنبه مورخ 17/1/1379 با عنوان «قانون پیوند اعضای بیماران فوت شده یا بیمارانی که مرگ مغزی آنان مسلم است» مشتمل بر یک ماده واحده و سه تبصره به تصویب رساند. در این تبصره آنچه به عنوان مرجع در برداشت اعضای بیماران مرگ مغزی مطرح شده، وصیت فرد یا اذن اولیای شرعی او پس از مرگ است. در این مقاله نویسندگان به تحلیل و پژوهش درباره دیدگاه ها و آرای فقها در امکان مرجعیت این دو عنصر پرداخته اند. دیدگاه مولفان آن است که جواز برداشت عضو از میت یا بیمار مرگ مغزی، به عنوان یک حکم شرعی، معلولی است که ملاک تام آن تنها تحقق اضطرار است. اما وصیت میت و اذن اولیای وی در کنار این عنصر، نقش علت تامه را برای جواز برداشت عضو بر عهده ندارند، بلکه تنها عامل تعیین و تشخص عنوان کلی مضطر به هستند و هیچ نقشی در اصل تجویز برداشت عضو ندارند. به طوری که حتی اگر این دو عنصر وجود نداشته باشند، اصل برداشت عضو از مردگان به عنوان یک فعل اضطراری جایز است.
    کلیدواژگان: برداشت عضو، پیوند عضو، عدم نفوذ، نفوذ، وصیت، ولایت
  • احمد حاجی ده آبادی صفحات 95-126
    گرچه در قتل عمد، گرفتن دیه از قاتل منوط به رضایت او و ولی دم است (یعنی دیه، تصالحی است)، در روایت ابی بصیر درباره قاتل عمدی که فرار کرده و به او دسترسی نیست، به گرفتن دیه از اموالش و در مرحله بعد از اقارب او و در نهایت از بیت المال حکم شده است. درباره این روایات سوالات متعددی مطرح شده، مثل اینکه آیا حکم این روایت، خاص مورد خودش است یا به موارد دیگر از جمله خودکشی یا کشته شدن قاتل توسط غیر ولی دم و بدون اذن او نیز تسری پیدا می کند؟ آیا در قتل شبه عمد هم می توان در صورت عدم تمکن قاتل، از اقارب و در مرحله بعد از بیت المال دیه را گرفت؟ این مقاله به بررسی این روایت می پردازد.
    کلیدواژگان: بیت المال، حکم تکلیفی، حکم وضعی، ضمان اقارب، ضمان عاقله
  • حمیدرضا شریعتمداری صفحات 127-148
    در میان فقی هان، این جمله مشهور است که: «فقیه ترین مردم آشناترین ایشان به اختلافات فقهی است». گویا کسی که همه مواضع فقهی پیشوایان و مجتهدان مذاهب و دلایل آنها را از نظر گذرانده است و به موضع فقهی خاصی به صورت مدلل و مستدل رسیده، حتما از توانایی فقهی بیشتری برخوردار است. در میان عالمان امامیه، یکی از نخستین فقی هانی که به «فقه الخلاف» پرداخته و آثاری را در «فقه مقارن» پدید آورده، سید مرتضی متوفای 436 قمری است. مهم ترین اثر مقایسه ای سید پس از انتصار، مسائل ناصریات است که در ذیل مواضع فقهی نیای مادری وی (ناصر اطروش) شکل گرفته است. بررسی روش شناسانه استنباط ها و استدلال های سید با تاکید بر مصادر و دلایل فقهی ایشان در ناصریات، رسالتی است که در این نوشتار دنبال می شود و با نیم نگاهی به انتصار و با استناد به دیگر آثار سید، نشان خواهیم داد که «اجماع امامیه» و گاهی «اجماع اهل بیت» جایگاه ویژه ای در مواضع فقهی و کلامی ایشان یافته و تا حد زیادی خلا خبر واحد را (که مقبول سید نیست) پرکرده است. البته ایشان در برخی آثارش مستند اصلی فقه امامیه را احادیث متواتر دانسته و در برخی از دیگر آثارش نشان داده است که می تواند با تکیه بر قرآن و احادیث نبوی (ولو خبر واحد باشند) و حتی با تکیه بر قیاس مقبول مخالفان نیز به اثبات مواضع فقهی امامیه بپردازد.
    کلیدواژگان: اجماع، خبر واحد، سیدمرتضی، عقل، فقه مقارن، قیاس، ناصریات
  • سید محمد جواد وزیری فرد*، فاطمه موسیوند صفحات 149-162
    مهر عطیه و هدیه ای است که خداوند متعال برای زن قرار داده و در آیات متعددی به آن پرداخته شده، ولی مقدار معینی برای آن ذکر نشده است، اما هر مقدار که ذکر شود، حق زن است و زن به مجرد عقد نکاح مالک مهر می شود، ولی مالکیت در نصف مهر متزلزل است و با همبستر شدن یا فوت یکی از زوجین یا ارتداد فطری زوج مستقر می شود. ولی اگر عوامل استقرار مهریه حاصل نشوند، زن مستحق نیمی از مهر می شود، یعنی اگر بین زوجین قبل از آمیزش، طلاق واقع شود یا مرد قبل از آمیزش مرتد شود، زن مستحق نصف مهر است و اگر یکی از زوجین قبل از نزدیکی فوت کنند، بنا بر نظر مشهور، مستحق نصف مهر است، گرچه نظریه های غیر مشهور زن را مستحق تمام مهر می دانند.
|
  • Mustafa Daneshpajooh Pages 1-16
    Oath as one of the evidences to prove claim has been normally accepted in all legal systems. Obviously، every judicial system to maintain the creditability، influence and power of oath may consider special requirements which are mainly consistent with prevailing values of that society. Since monotheism and religion are core values of Iran''s society، the legislator with stressing on these values has only taken the oath in Allah''s name valid. Emphasizing on the necessity of this requirement in legal disputes between Iranian Muslims with non-Iranian ones، as noted Iranian and Muslim oath، is entirely reasonable and does not arise any problem or question. But the emphasis on the necessity of this requirement in cases of non-Muslim Iranians and foreigners especially non-Muslim foreigners poses a question which Iran''s law has not explicitly dealt with. So according to article 167 of Iranian constitution the answer must be sought in Islamic jurisprudence and Sharia. The present paper has attempted to find out the answer to this question with investigation of the oath in international and interfaith legal claims from the viewpoint of Islamic jurisprudence.
    Keywords: Alliance, Oath, Yamin (Unintentional Oath), Swear, Faith, Islam, The word of Allah
  • Ali Rad, Fazl Allah Kholamalitabar Pages 17-40
    The main issue in the context of Pzhvhh explain and evaluate the application of a principled theory of Sheikh Ansari (1281 AH). He Fqaht accreditation process context، the proposition Drastnbat Sutra of religious and theological arguments and criticism Legal Decisions in principle is made ​​use of. Sheikh Ansari in the context of credit terms such as sutra clearly documented، does not conflict with the strong unity of descent. Context of words، sentences and verses from a variety of explanations and arguments in the context of the following verses of Sheikh Ansari is traceable Ahkam. Limiting the range of meaning، including explicit citations omitted and applications in the context of Sheikh Ansari is considered.
    Keywords: Context, external validity, verses Ahkam, theory, principles, Sheikh Ansari, rules of inference
  • Seyyedabolhasan Navvab Pages 41-68
    The consideration of the problem of the purity or impurity of people of the book seems to be of the utmost importance،since nowadays the relationship between Muslims and people of the book has been inevitable and some questions have been raised with regard to it. Although the people of the book are commonly regarded as impure by the Shiite Jurisprudents، a great many contemporary and early Shiite jurisprudents regard the people of the Book as pure; and they، except for few Sunni Scholars، have regarded them as pure. The problem of the purity or impurity of the people of the book has to be explained since the present circumstances involve communication among people who are a different race and have different religion. Those jurisprudents who have regarded the people of the book as pure have appealed to the principle of purity and innocence and the inadequacy of the arguments advanced by their opponents. On the other hand،The jurisprudents who have regarded the people of the book as impure have appealed to some Quranic verses and traditions; even some have claimed that there is consensus in this regard. Having briefly considered the concept of polytheism، this writing is concerned to explain the arguments put forward by these two groups of jurisprudents، and provide a comprehensive analysis of the problem of the purity or impurity of the people of book. This writing is not going to examine the different aspects of this important issue in great detail.
    Keywords: Polytheist, people of the book, Shiite jurisprudents, impurity, purity
  • Ehsan Aliakbari Babookani, Zeinab Hesami Shahrezaie, Mostafa Shafizadeh Khoulenjani Pages 69-94
    The sixth parliament in the Wednesday 1379/17/01 at an open session passed the law of organ transplant including a single article and three notes. In this note designate that the reference of organ transplant is the will of the patient and the permission of his relation after the death. At the present paper، the author analyzes the view point and opinion of the scholars regarding the possibility of these two elements as the main reference of organ transplant. The authors believe that the criterion of organ transplant as a religious order is exigency. But the will and permission cannot assume as the main cause of organ transplant. So if these two elements are not present، the removal of a member from dead is just an exigency action.
    Keywords: influence, the lack of influence, will, guardian, organ removal, organ transplant
  • Ahmad Hajidehabadi Pages 95-126
    Though، in intentional murder، blood-money which should be received depends upon agreement between him and heirs of the murdered person (in other words، it is reconciliatory)، according to Abi Basir’s hadith، if a murderer escapes and cannot be found، blood-money should be taken from his properties and، if this is not possible، in the next stage from his relatives، and finally from Public Treasury. There are many questions about this hadith from among which we may mention the following ones: “Does this hadith concern its own occasion or may it be generalized to cover cases such as cases in which the murderer commits suicide or is killed by someone other than the heir of the murdered person and without his [heir’s] permission? Concerning quasi intentional murder، if the murderer has no financial ability، may blood-money be taken from his relatives and then from Public Treasury? The present article discusses this hadith and questions about it.
    Keywords: payment of blood, money from Public Treasury, payment of muclt by relatives, payment of mulct by paternal relatives (aqilah), declaratory law, defining law
  • Hamidreza Shariatmadari Pages 127-148
    Amongst Imami scholors، Sharif Murtadā is one of the first jurists who created some books in genre of comparative jurisprudence. Amongst his books in this genre، the most important after Intisar is Masail AL- Nāşiriyyāt which is composed to explain and sometimes criticize the legal positions of his great grandfather (from his mother side)، namely Naşir uţrūşh. This essay concerns to study the methodology of Murtadā in his argumentations and deductions with emphasis on his legal sources and proofs. The most common in his legal sources is the consensus of Imam scholars which is employed to feel the need for legitimacy in absence of isolated tradition which is not accepted by Murtadā and his master Mufid، though Murtadā claims that the main source of Imami jurisprudents is unanimous traditions، and he tried to improve Imami legal positions on the basis of Kitab (quran) and even isolated traditions and legal analogy which are not accepted by imami scholors or Murtadā and his master.
    Keywords: AL, Nāşirīyyāt, sharif Murtadā consensus, isolated traditions, comparative jurisprudence, reason, legalanalogy
  • Seyed Mohammadjavad Vazirifard*, Fatemeh Mousivand Pages 149-162
    The dowry Is a gift that God has given to women and It has been discussed in various verses، But it has not been for a certain amount، But whatever value is cited It is a woman''s right، and Upon her marriage، is dowry Owner، but Ownership is on shaky dowry half and by Becoming a partner or a deceased partner or spouse is in innate apostasy، But if you are not sure of the establishment dowry She is entitled to half of Nuts، I. e. if the couple would divorce before sex Or be a renegade man before sex She is entitled to half dowry and if one of the spouses died before they sex according to popular theory dowry is entitled to half Although the unpopular theory of female celebrities deserve all the dowry they do.
    Keywords: mahr_sedagh_Obligation_Reward_Sect_Divided into two_Mahr: it's a gift that man give to woman for Marriage that the man is required to pay it.