فهرست مطالب

مدیریت اطلاعات سلامت - سال چهاردهم شماره 3 (پیاپی 55، امرداد و شهریور 1396)

نشریه مدیریت اطلاعات سلامت
سال چهاردهم شماره 3 (پیاپی 55، امرداد و شهریور 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/07/07
  • تعداد عناوین: 8
|
  • نامه به سردبیر
  • محسن رضایی آدریانی صفحه 95
  • مقاله پژوهشی
  • سید علیرضا لوح موسوی، مسعود تقوایی، محمدرضا وسیلی، محمدحسین زارع صفحات 96-102
    مقدمه
    امروزه گردشگری سلامت یکی از رو به رشدترین و پرسودترین گونه های گردشگری به شمار می رود که جذب گردشگران در این حوزه را به چالشی اساسی برای مدیران و تصمیم گیران تبدیل کرده است. یکی از کاربردی ترین روش ها جهت جذب گردشگران سلامت، ایجاد دهکده های سلامت با مزیت های گوناگون رقابتی می باشد. هدف از انجام پژوهش حاضر، شناسایی و رتبه بندی عوامل مرتبط با مکان یابی دهکده های سلامت در سطح استان اصفهان بود.
    روش بررسی
    این مطالعه به روش توصیفی- تحلیلی انجام شد. در ابتدا از طریق مطالعات میدانی، بررسی ادبیات پژوهش و به کارگیری نظرات خبرگان، معیارها و زیرمعیارهای تاثیرگذار بر مکان یابی دهکده های سلامت شناسایی گردید. پس از شناسایی معیارها و زیرمعیارهای نهایی، پرسش نامه مقایسات زوجی طراحی شد و خبرگان در حوزه مربوط آن را تکمیل نمودند. در نهایت، رتبه بندی معیارها با استفاده از فرایند تحلیل سلسله مراتبی AHP (Analytic Hierarchy Process) صورت گرفت.
    یافته ها
    از دیدگاه خبرگان، 22 زیرمعیار در قالب شش معیار اصلی «چشم انداز طبیعی، توپوگرافی، اقلیم، اقتصادی، درمانی و کالبدی» بر مکان یابی دهکده های سلامت تاثیرگذار بود. بر اساس امتیازات لحاظ شده توسط پاسخ دهندگان، عوامل چشم انداز طبیعی با وزن 65/28 درصد، عوامل درمانی با 86/23 درصد و عوامل اقلیمی با 87/16 درصد، به ترتیب مهم ترین عوامل مرتبط با مکان یابی دهکده های سلامت در استان اصفهان را به خود اختصاص دادند.
    نتیجه گیری
    علاوه بر سهم بالای استان اصفهان از سایر حوزه های گردشگری، تمرکز بر مکان یابی و توسعه دهکده های سلامت مبتنی بر عوامل شناسایی شده در پژوهش حاضر، می تواند مزیت رقابتی جدیدی را برای این استان در صنعت گردشگری ایجاد نماید.
    کلیدواژگان: گردشگری پزشکی، دهکده سلامت، فرایند تحلیل سلسله مراتبی، مطالعه موردی
  • یوسف مهدی پور، جهانپور علی پور، افسانه کریمی، سعید ابراهیمی صفحات 103-109
    مقدمه
    سلامت الکترونیک یا e-Health، به کارگیری فن آوری های نوین در مراقبت سلامت می باشد و به منظور ارایه خدمات مطلوب ایجاد شده است. چارچوب استفاده از
    e-Health باید بر اساس ادراک و عوامل موثر بر آن طراحی گردد. هدف از انجام مطالعه حاضر، تعیین میزان تمایل پزشکان بیمارستان های آموزشی دانشگاه علوم پزشکی زاهدان به استفاده از خدمات e-Health بود.
    روش بررسی
    این مطالعه به روش پیمایشی انجام شد. جامعه مورد بررسی، شامل تمام پزشکان شاغل در پنج بیمارستان آموزشی دانشگاه بود که 140 نفر از آن ها در این مطالعه شرکت کردند. به منظور جمع آوری داده ها، از پرسش نامه محقق ساخته بر اساس متغیرهای مدل های Davis و Dunnebeil و همکاران پس از سنجش و تایید روایی و پایایی آن، استفاده گردید. داده ها با استفاده از آمار توصیفی و تحلیلی (رگرسیون خطی و چندگانه) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    تمایل به استفاده از e-Health در میان پزشکان مشارکت کننده در حد متوسط بود. ارزیابی مدل ساختاری نشان داد که سهولت استفاده از e-Health، تاثیر مثبتی بر سودمندی درک شده و تمایل رفتاری استفاده از آن داشت. سودمندی درک شده نیز اثر مثبتی را بر تمایل رفتاری استفاده از e-Health نشان داد. همچنین، متغیرهای بیرونی تاثیر مثبتی بر سودمندی درک شده و سهولت استفاده از e-Health داشتند.
    نتیجه گیری
    به هر میزان درک سهولت استفاده و سودمندی فن آوری های سلامت الکترونیک در میان کارکنان بهداشت و درمان بالاتر باشد، به طور قطع پذیرش و تمایل به استفاده از آن هم بیشتر خواهد بود. بنابراین، برای استفاده از خدمات e-Health در جهت ارایه مراقبت های پزشکی جامع، باید آموزش های کافی در نظر گرفته شود و موانعی همچون موانع ساختاری، مالی و نگرشی قبل از این که خدمات e-Health به مرحله اجرا برسد، رفع گردد.
    کلیدواژگان: پزشکان، سلامت الکترونیک، تمایلات، استفاده
  • یوسف رمضانی، فریبرز رحیم نیا صفحات 110-115
    مقدمه
    بسیاری از سازمان های عمومی و خدماتی، از اینترنت در جهت ارایه خدمات بهینه به ارباب رجوع بهره می برند. بدین منظور، تحقیق حاضر با هدف بررسی عوامل مرتبط با مراجعه مجدد بیماران به خدمات اینترنتی بیمارستان انجام شد.
    روش بررسی
    این تحقیق از نوع پیمایشی و جامعه آماری آن شامل کلیه مراجعان مجدد به خدمات اینترنتی بیمارستان های شهر مشهد بود. بدین ترتیب، با استفاده روش نمونه گیری در دسترس، 160 نفر انتخاب شدند. داده های مورد نیاز به وسیله پرسش نامه جمع آوری گردید و سپس با استفاده از روش مدل یابی معادلات ساختاری، مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    ضریب مسیر نگرش مراجعان به استفاده از اینترنت بر گرایش آن ها، 389/0 به دست آمد که تاثیر مثبت و معنی داری را نشان داد. ضریب مسیر سودمندی درک شده و سهولت درک شده توسط مراجعان به خدمات اینترنتی بیمارستان ها بر نگرش به ترتیب 314/0 و 403/0 محاسبه گردید که بیانگر تاثیر مثبت و معنی داری بود. ضریب مسیر گرایش مراجعان به خدمات اینترنتی بیمارستان ها بر مراجعه مجدد بیماران برای استفاده از خدمات اینترنتی، 354/0 و نشان دهنده تاثیر مثبت و معنی داری بود. همچنین، یافته های تحقیق حاضر حاکی از تاثیر مثبت و معنی دار سهولت درک شده بر سودمندی درک شده با ضریب مسیر 563/0 بود.
    نتیجه گیری
    تسهیل امکان استفاده از سیستم های الکترونیکی و آموزش هایی در خصوص استفاده از این سیستم ها، باعث می شود که افراد به جای مراجعه حضوری برای دریافت خدمات، از اینترنت استفاده نمایند و از مزایای آن آگاه و بهره مند شوند.
    کلیدواژگان: بیماران، اینترنت، بیمارستان ها، فن آوری
  • اکبر مرادی، زهرا نصیری صفحات 116-123
    مقدمه
    مراکز درمانی به طور مستقیم در تامین سلامت فرد و جامعه تاثیر می گذارند و دسترسی سریع و ارزان به این مراکز در جوامع شهری، مهم و ضروری است. بنابراین، بحث مکان یابی مراکز درمانی به گونه ای که بتواند در افزایش سطح رفاه ساکنان و تامین سلامت آن ها تاثیر داشته باشد، از اهمیت زیادی برخوردار است. از این رو، هدف از انجام پژوهش حاضر، شناسایی معیارهای مکان های مناسب و دارای اولویت برای احداث مراکز درمانی جدید در شهر مراغه بود.
    روش بررسی
    این پژوهش به روش توصیفی- تحلیلی در سال 1396 در شهر مراغه انجام گرفت. اطلاعات مورد نیاز از طریق منابع کتابخانه ای، مشاهدات میدانی و نقشه های کاربری اخذ شده از شهرداری این شهر به دست آمد. داده ها با استفاده از نرم افزار ArcGIS و نرم افزار الحاقی فرایند تحلیل سلسله مراتبی Analytic hierarchy process (AHP) Expert Choice مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    معیار مجاورت با مراکز مسکونی با وزن 190/0 و فاصله از مراکز درمانی موجود با وزن 150/0، بیشترین تاثیر را در احداث مراکز جدید داشتند. همچنین، با هم پوشانی لایه های مربوط به 15 معیار، پهنه های مختلف شامل مکان های بسیار مناسب، مناسب، نسبتا مناسب، نامناسب و بسیار نامناسب جهت احداث مراکز درمانی جدید مشخص گردید.
    نتیجه گیری
    مراکز درمانی موجود در شهر مراغه به صورت مناسب توزیع نشده اند که این موضوع می تواند نقش موثری در سلامتی ساکنان مناطق فاقد مراکز درمانی داشته باشد. در این زمینه، قابلیت سیستم اطلاعات جغرافیایی Geographical Information System (GIS) در زمینه مکان یابی مناسب برای مراکز درمانی مشخص شد.
    کلیدواژگان: سیستم های اطلاعات جغرافیایی، فرایند تحلیل سلسله مراتبی، مراکز درمانی، مکان یابی
  • هاجر ستوده، معصومه روایی، مهدیه میرزابیگی، زهرا مزارعی صفحات 124-129
    مقدمه
    حوزه دگرسنجی با وجود مزایای بسیار برای ارزیابی پژوهش، به دلیل نوپایی و تاثیر از محیط پویای وب، با چالش هایی روبه رو است. مطالعه حاضر با هدف تعیین نقاط ضعف دگرسنجه ها و چالش های به کارگیری آن ها در ارزیابی پژوهش و نمایان ساختن ابعادی از این شاخص ها که خود نیازمند ارزیابی است، انجام شد.
    روش بررسی
    این پژوهش از نوع توصیفی بنیادین بود که در آن به کمک روش تحلیل مضمون، محتوای آثار پیرامون تحلیل استنادی و دگرسنجی تحلیل گردید. جمع آوری داده ها، با مرتبط ترین آثار آغاز شد و تا مرحله اشباع اطلاعات ادامه یافت. داده ها به کمک روش مقایسه ای مستمر مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    مهم ترین چالش های دگرسنجی عبارت از «احتمال دستکاری شاخص ها، عدم تفکیک انگیزه های مثبت و منفی، پوشش نامتوازن منابع، ناسازگاری و ابهام و گوناگونی منابع وب اجتماعی، سوگیری، بی ثباتی و نوسان، سرشت متغیر وب اجتماعی، یکسان دانستن ارزش دگرسنجه ها، ضعف ابزارها و مبانی نظری و استانداردها، عدم امکان سنجش نوع و زمینه استفاده و در نهایت ضعف در سنجش کیفیت» بود.
    نتیجه گیری
    اگرچه دگرسنجی نقاط قوت منحصر به فرد بسیاری دارد که می تواند تحلیل استنادی را تقویت کند، اما از ضعف های بنیادینی نیز رنج می برد که کاربرد محتاطانه و هوشیارانه آن را می طلبد. در غیر این صورت، به کارگیری زودهنگام و شتاب زده آن می تواند نتایج ارزیابی پژوهش را تحریف نماید.
    کلیدواژگان: ارزیابی پژوهش، دگرسنجی، تحلیل استنادی، شاخص های استناد
  • سید مجید شیرزادی، پوران رئیسی، امیر اشکان نصیری پور، سید جمال الدین طبیبی صفحات 130-137
    مقدمه
    با توجه به اهمیت کیفیت خدمات هتلینگ بیمارستانی بر افزایش برون دادهای مطلوب سلامتی و عدم وجود سیستم ارزیابی معتبر جهت مشخص و پیاده سازی استراتژی های مورد نیاز برای ارزیابی پیشرفت ها در زمینه کیفیت این خدمات، پژوهش حاضر با هدف تعیین و ارایه مدلی برای تبیین نقش و اهمیت مولفه های مورد نیاز جهت ارتقای کیفیت هتلینگ در بیمارستان های دولتی ایران انجام شد.
    روش بررسی
    این مطالعه از نوع کمی- کیفی بود که در دو بخش کلی انجام گرفت. در بخش اول با استفاده از مصاحبه اکتشافی با 11 نفر از متخصصان (6 نفر از متخصصان عرصه بهداشت و درمان و 5 نفر از متخصصان صنعت هتل داری) و بررسی ادبیات پژوهش، مهم ترین مولفه های ارتقای کیفیت هتلینگ در بیمارستان های دولتی استخراج شد. در بخش دوم، داده های حاصل از بخش اول جهت تدوین مدل ارتقای خدمات هتلینگ بیمارستانی مورد استفاده قرار گرفت و متغیرهای طراحی پرسش نامه پژوهش آماده گردید. مدل از طریق نظرات متخصصان و تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی مورد اعتبارسنجی قرار گرفت. داده های مورد نیاز برای تحلیل عاملی از طریق توزیع پرسش نامه مذکور میان 960 نفر از بیماران و کارشناسان و متخصصان 10 بیمارستان سطح کشور جمع آوری گردید. نتایج با استفاده از آزمون تحلیل عاملی تاییدی و رگرسیون چندگانه مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    11 بعد با ارزش ویژه بالاتر از یک شامل «بعد فیزیکی، عملکردی، اقتصادی، انسانی، خدمات رفاه عمومی و بالینی، ایمنی، فرهنگی، شناسایی پرسنل و راهنمای بیمار و خدمات مراقبتی» شناسایی شد. برازش به دست آمده بسیار نزدیک به یک بود که بیانگر قوت تک بعدی بودن مدل بود. بر اساس تحلیل عاملی تاییدی، ابعاد عملکردی و شناسایی پرسنل به ترتیب با ضرایب 953/0 و 779/0، بیشترین و کمترین تاثیر را در ارتقای کیفیت هتلینگ بیمارستان های دولتی ایران داشتند.
    نتیجه گیری
    به منظور بهبودی وضعیت هتلینگ بیمارستان های ایران، ضمن توجه به کلیه ابعاد 11گانه، لازم است بعد عملکردی مورد تاکید بیشتری قرار گیرد و در برنامه ریزی های هتلینگ، کیفیت فنی خدمات سلامت محور مورد بررسی قرار گیرد.
    کلیدواژگان: بیمارستان ها، کیفیت، خدمات
  • مقاله کوتاه
  • میزان رضایتمندی شغلی پرستاران از طرح تحول نظام سلامت در بیمارستان پاستور بم در سال 1394
    راحیل قربانی نیا، علی خضری، سپیده کمالی، نجمه قربانی صفحات 138-141
    مقدمه
    میزان رضایت شغلی پرستاران، نشان دهنده نگرش مثبت یا منفی آنان نسبت به حرفه خودشان است که تحت تاثیر عوامل مختلفی قرار می گیرد و می تواند به طور مستقیم بر کیفیت خدمات پرستاری تاثیرگذار باشد. هدف از انجام پژوهش حاضر، تعیین میزان رضایتمندی شغلی پرستاران از طرح تحول نظام سلامت در بیمارستان پاستور بم در سال 1394 بود.
    روش بررسی
    این پژوهش از نوع توصیفی- مقطعی بود. جامعه مورد مطالعه را 195 نفر از پرستاران بیمارستان پاستور بم تشکیل داد. نمونه گیری به روش سرشماری انجام شد و داده ها با استفاده از پرسش نامه روا و پایای رضایت سنجی پرستاران شاغل در بیمارستان های وابسته به وزارت بهداشت جمع آوری گردید. داده ها با استفاده از آزمون های ANOVA و Independent t مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    بیشترین میزان رضایت کارکنان پرستاری از آموزش های داده شده از طرح تحول نظام سلامت (1/42 درصد نسبتا راضی) و کمترین میزان رضایت آن ها از افزایش تعداد مراجعان (1/64 درصد کاملا ناراضی) بود. نتایج آزمون ANOVA نشان داد که بین تعداد مراجعان، کیفیت فعالیت های تشخیصی درمانی، نحوه رسیدگی به پیشنهادها و درخواست ها، رضایت از برخورد بیماران و همراهان، آموزش های داده شده و امکانات محل کار با رضایتمندی ارتباط معنی داری وجود داشت (001/0 = P).
    نتیجه گیری
    بسیاری از کارکنان از اجرای طرح تحول رضایت نداشتند و این مساله بر عملکرد و کیفیت کار پرستاران تاثیر می گذارد. نتایج مطالعه حاضر می تواند برای مدیران و مسوولان بیمارستان جهت برنامه ریزی بهتر برای این گروه استفاده شود.
    کلیدواژگان: پرستاران، رضایت کارکنان، تحول سلامت، اجرای طرح تحول
|
  • Seyed Alireza Loh-Mousavi, Masoud Taghvaei, Mohammad Reza Vasili, Mohammadhossein Zare Pages 96-102
    Introduction
    Today, health tourism is one of the fastest-growing and most lucrative forms of tourism, which has turned attracting tourists into a crucial challenge for managers and decision makers. One of the most applicable methods for attracting health tourists is creating tourist villages owning various competitive advantages. This study aims to identify and rank the criteria affecting the locations decisions of health villages in Isfahan province, Iran.
    Methods
    This was a descriptive-analytical study. First, all criteria and sub-criteria affecting the locations decisions of health villages were identified using field study, literature survey, and experts’ opinions. Then, the pairwise comparison questionnaire was designed and a panel of experts and practitioners in the field were invited to complete the questionnaire. Finally, using analytic hierarchy process method, the ranking of criteria was created.
    Results
    Based on the experts’ opinions, 22 sub-criteria affecting the locations decisions of health villages were identified and categorized under 6 main criteria of natural, topographic, climatic, economic, health, and skeletal factors. Subsequently, based on the participants’ opinions, natural landscape factors with 28.65%, health factors with 23.86% and climate factors with 16.87% were identified as the most important factors related to the location decisions of health villages in Isfahan.
    Conclusion
    In addition to the large share of Isfahan province in tourism fields, concentrating on location decisions and development of health villages based on the criteria identified in this study may provide a new competitive advantage for Isfahan within the tourism industry.
    Keywords: Medical Tourism, Health Village, Analytic Hierarchy Process, Case Study
  • Yousef Mehdipour, Jahanpour Alipour, Afsaneh Karimi, Saeid Ebrahimi Pages 103-109
    Introduction
    Electronic health (e-health) is the application of new technologies in health care. In order to provide good services, the framework for the use of e-health should be based on the perception and factors affecting it. Therefore, the aim of this study was to determine the tendency toward e-health services use among physicians in Zahedan University of Medical Sciences, Iran.
    Methods
    The present study was a survey study. The study population consisted of all physicians working in 5 educational hospitals of this university, from among which a total of 140 individuals participated in this study. A researcher-made questionnaire based on variables of the Davies and Dunnebil et al. models was used to collect data. To analyze the data, descriptive and analytical statistics (linear and multiple regression) were used.
    Results
    The tendency toward e-health use among physicians was at a moderate level. The evaluation of the structural model also showed that the perceived ease of use had a positive impact on perceived usefulness and the behavioral tendency of using e-health. Moreover, perceived usefulness had a direct effect on the behavioral tendency of using e-health. External variables also positively affected the two variables of perceived usefulness and perceived ease of use of e-health.
    Conclusion
    It can be concluded that higher perceived ease of use and usefulness of e-health technologies among health care personnel means that they are more accepting of and willing to use this technology. Therefore, for the comprehensive use of e-health services in providing medical care, adequate training should be provided and barriers such as structural, financial, and attitudinal barriers should be addressed before e-health services are implemented.
    Keywords: Physicians, Electronic Health, Trends, Use
  • Yousef Ramezani, Fariborz Rahimnia Pages 110-115
    Introduction
    Many public and service-providing organizations use the Internet in order to provide their clients with optimal services. For this purpose, this study aimed to determine the factors associated with returning of hospital patients to hospital
    web services.
    Methods
    The survey research method was used in this study. The population of this study included all returning patients to the Internet services of hospitals in Mashhad, Iran. Convenience sampling method was used to select 160 participants. The required data were collected through questionnaires. Data were analyzed using structural equation modeling.
    Results
    The path coefficient of patients’ attitude toward using the Internet on their orientation was equal to 0.389, which shows a significant positive impact. The path coefficients of perceived usefulness and perceived ease of use of clients of hospitals’ Internet services were 0.314 and 0.403, respectively, which show a positive and significant effect. The path coefficient of clients’ tendency toward using hospitals’ Internet services over the patients’ reuse of online services was 0.354, which indicates a positive and significant impact. The research findings also indicated the significant and positive impact of perceived ease of use on perceived usefulness with the path coefficient of 0.563.
    Conclusion
    Facilitating the use of hospital electronic systems and providing the necessary training is recommended to increase the use of hospitals’ Internet services, reduce the number of hospital visitors, and familiarize clients with the advantages of these Internet-based services.
    Keywords: Patients, Internet, Hospitals, Technology
  • Akbar Moradi, Zahra Nasiri Pages 116-123
    Introduction
    Medical centers directly affect the health of the individual and the community; quick and inexpensive access to these centers is important and necessary in urban communities. Site selection of health centers is highly important such that it could improve the well-being of residents and their health. Therefore, the aim of this study was to identify the criteria for suitable locations with priority for the construction of new treatment centers in Maragheh, Iran.
    Methods
    This research is a descriptive-analytical study carried out in Maragheh in 2017. The information required in this research has been obtained through library resources, field observations and user maps obtained from the city's municipality. Data analysis was performed using ArcGis and the Expert Choice Analytical Hierarchy Process software programs.
    Results
    The criterion of proximity to residential centers with a weight of 0.190 and the distance from the existing treatment centers with a weight of 0.150 had the highest effect on the construction of new centers. Also, by overlapping the layers of fifteen criteria, in the end, different zones including very suitable, suitable, relatively suitable, inappropriate and very inappropriate sites were identified for the construction of new treatment centers.
    Conclusion
    The existing treatment centers in Maragheh were not properly distributed, which could have an important role in the health of the residents of the regions without medical centers. In this regard, the ability of geographical information system (GIS) was determined in selecting a proper site for treatment centers.
    Keywords: Geographic Information Systems, Analytical Hierarchy Process, Medical Centers, Location
  • Hajar Sotudeh, Masumeh Ravaie, Mahdieh Mirzabeigi, Zahra Mazarei Pages 124-129
    Introduction
    Despite the advantages of altmetrics in research evaluation, it encounters many challenges as a nascent field impacted by web dynamism. The present study attempted to identify the challenges of employing altmetrics’ in evaluating research and to highlight some of the features that required evaluation and validation.
    Methods
    The present communication was a basic descriptive research, applying a qualitative thematic analysis method. It studies the research and theoretical works on citation and altmetric indicators in order to extract the indicators’ weaknesses and challenges.
    Results
    The findings led to the identification of many challenges including possibility of indicator manipulation and false improvement, inability to differentiate between positive or negative credits, unbalanced coverage of materials, incompatibility, ambiguities and diversity in the sources of social web, biases, fluctuations, variable nature of social web, equating all citations, lack of standardization, inability to determine the usage type and contexts, and finally inability to measure the quality.
    Conclusion
    Although the altmetrics have many unique strengths that can boost citation analysis, it has several fundamental weaknesses regarding its concepts, services and resources that requires its cautious and conscious use, otherwise its premature and hasty usage would distort research evaluation results.
    Keywords: Research Evaluation, Altmetrics, Citation Analysis, Citation Indicators
  • Seyyed Majid Shirzadi, Pouran Raeissi, Amir Ashkan Nasiripour, Seyed Jamaleddin Tabibi Pages 130-137
    Introduction
    Considering the importance of the quality of hospital hoteling services in healthcare system’s outcomes, and lack of a valid assessment method for determining and implementing required strategies for evaluation and improvement of the service quality, the aim of the present study was to determine factors affecting the hoteling services quality in public hospitals of Iran.
    Methods
    The present quantitative-qualitative study was conducted in two phases. In the first phase, factors affecting hospitals hoteling services’ quality were extracted from the literature as well as from in-depth interviews with 11 experts (i.e., 6 specialists in healthcare administration and 5 in hoteling industry). In the second phase, the data from the first phase were integrated and a model for improving the quality of hospitals’ hoteling services was designed resulting in a researcher-made questionnaire. The model was validated through qualitative (i.e., expert opinion), and quantitative approaches (i.e., exploratory and confirmatory factor analysis). The data for the factor analysis was collected from 960 patients and specialists in 10 teaching hospitals in 10 different cities across the country. Confirmatory factor analysis and multiple regression were used to analyze the data.
    Results
    The findings of present study indicated that 11 factors (physical, functional, economical, human factor, social welfare services, clinical welfare services, safety, cultural, personnel identification, patient guiding factors, and healthcare services) were able to explain 65.81% of the hoteling services’ quality variances. Based on conformity factor analysis, functional and personnel identification factors with a coefficient of 0.953 and 0.779, respectively, had the highest and lowest impact on improvement of the quality of hoteling services in Iranian teaching hospitals.
    Conclusion
    For the improvement of the hoteling services status of Iranian hospitals and considering the 11 factors found in this study, the functional factor must be emphasized and the technical quality of health services be evaluated in the planning of hoteling services.
    Keywords: Hospitals, Quality, Services
  • Survey of Nurse's Satisfaction with the Healthcare Reform Plan at Pasteur Hospital of Bam, Iran, 2016
    Rahil Ghorbani-Nia, Ali Khezri, Sepide Kamali, Najme Ghorbani Pages 138-141
    Introduction
    Nurses’ job satisfaction reflects their positive or negative attitude towards their profession that can be influenced by various factors and may directly affect the quality of nursing care. The purpose of this study was to determine the rate of satisfaction of nurses regarding the healthcare reform plan at the Pasteur Hospital in Bam, Iran, in 2016.
    Methods
    This was a descriptive, cross-sectional study. The study participants consisted of 195 nurses at Pasteur Hospital. Sampling method was census and data were collected using a valid and reliable Satisfaction of nurses working in hospitals affiliated to the Ministry of Health questionnaire. Data analysis was performed using ANOVA and independent t-test in SPSS software.
    Results
    According to the results, the highest rate of satisfaction of nursing staff was with the training provided on the healthcare reform plan (1.42% relatively satisfied) and the lowest rate of staff satisfaction was related to the increasing number of patients (1.64% completely dissatisfied). ANOVA results illustrated that satisfaction had a significant association with the number of patients, quality of diagnostic and treatment medical measures, handling of suggestions and requests, satisfaction with patients’ and their relatives’ behavior, the provided training, and work facilities (P = 0.001).
    Conclusion
    Many of the nurses’ were not satisfied with the implementation of the healthcare reform plan. This can affect the nurses’ performance and quality of nursing activities. The results of the present study can assist hospital officials for a better planning for this group.
    Keywords: Nurses, Personal Satisfaction, Health Care Reform, Health Plan Implementation