فهرست مطالب

مدیریت اطلاعات سلامت - سال سیزدهم شماره 4 (پیاپی 50، مهر و آبان 1395)

نشریه مدیریت اطلاعات سلامت
سال سیزدهم شماره 4 (پیاپی 50، مهر و آبان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/08/28
  • تعداد عناوین: 12
|
  • سرمقاله
  • محمود کیوان آرا صفحات 249-250
  • نامه به سردبیر
  • حسن اشرفی ریزی صفحات 251-252
  • مقاله پژوهشی
  • مهرنوش شاهمرادی، سید محمد فیروزآبادی، نیلوفر محمدزاده صفحات 253-259
    مقدمه
    آزمایشگاه های بیوشیمی، اطلاعات مهمی را از وضعیت سلامتی افراد برای اقدامات و تصمیمات بالینی فراهم می نمایند. هدف از انجام پژوهش حاضر، ارزیابی و ارزش گذاری عناصر اطلاعاتی سیستم اطلاعات آزمایشگاه بیوشیمی تشخیص طبی و تعیین حداقل مجموعه داده های بومی لازم برای طراحی آن بود.
    روش بررسی
    روش این پژوهش، کاربردی و مطالعه از نوع توصیفی- مقطعی بود. جامعه آماری پژوهش را آزمایشگاه های بیوشیمی بیمارستانی و غیر بیمارستانی بخش خصوصی استان اصفهان تشکیل داد که نمونه گیری از آن ها به روش دسترسی آسان انجام گرفت. ابزار پژوهش، چک لیست و پرسش نامه محقق ساخته بود که روایی آن به تایید رسید. داده های به دست آمده با استفاده از آمار توصیفی و آزمون های t، Independent t، Friedman و Leven در نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    میانگین استفاده از عناصر اطلاعاتی استاندارد در بخش غیر بیمارستانی و بیمارستانی به ترتیب 7/61 و 2/61 درصد به دست آمد. کمترین میزان رعایت استاندارد در بخش اطلاعات پزشکان، مراکز ارجاع دهنده و اطلاعات هویتی و بیشترین میزان نیز در بخش حسابداری بود. نتایج ارزش گذاری نشان داد که برخی عناصر اطلاعاتی، میانگین ارزشی بالایی داشت، اما در سیستم لحاظ نشده بود و برخی از عناصر اطلاعاتی موجود، دارای میانگین ارزشی کمی بود.
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه حاضر نشان داد که با وجود استفاده گسترده از سیستم های اطلاعاتی آزمایشگاه بیوشیمی در کشور، حداقل مجموعه داده های لازم و استانداردهای بین المللی در طراحی آن ها لحاظ نشده است. با توجه به تفاوت های کاربردی و حوزه تخصصی این سیستم ها، استفاده از حداقل مجموعه داده بومی برای طراحی نرم افزار آن، ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: سیستم اطلاعات آزمایشگاه، بیوشیمی، سیستم اطلاعات بیمارستانی، حداقل مجموعه داده
  • مهرداد فرزندی پور، هاشم محمدیان، مسعود عرب فرد، نیلوفر سهرابی صفحات 260-266
    مقدمه
    پیش بینی عوامل موثر بر پذیرش سیستم های اطلاعاتی با استفاده از فرایندهای القایی، از جمله موضوعات مهمی به شمار می رود که کمتر مورد توجه قرار گرفته است. هدف از انجام مطالعه حاضر، تعیین ارتباط بین متغیرهای اعتبار منبع پیام، کیفیت بحث، نفوذ اجتماعی هنجاری و اطلاعاتی، ادراک عاطفی و شناختی، خودکارامدی و قصد تداوم استفاده از سیستم اطلاعات بیمارستانی در کاربران کادر پرستاری بود.
    روش بررسی
    این مطالعه از نوع کاربردی بود و به صورت تحلیلی- مقطعی در سال 1393 انجام گرفت. داده های مورد نیاز با استفاده از پرسش نامه ای که روایی و پایایی آن بر اساس نظر متخصصان و محاسبه ضریب Cronbach¢s alpha تایید شده بود، جمع آوری گردید. سپس پرسش نامه ها در اختیار 600 کاربر کادر پرستاری بیمارستان های تابعه دانشگاه های علوم پزشکی کشور که با سیستم اطلاعات بیمارستانی در هر شیفت در تعامل بودند، قرار داده شد. در نهایت، 531 پرسش نامه بازگردانده شد و قابل استفاده بود. داده ها با استفاده از روش مدل یابی معادلات ساختاری در نرم افزار LISREL تجزیه و تحلیل گردید.
    یافته ها
    بر اساس روابط مدل، مشخص گردید که 39 درصد قصد تداوم استفاده را می توان با استفاده از متغیرها پیش بینی نمود (01/0 = P). با توجه به جمع اثرات مستقیم و غیر مستقیم متغیرهای مستقل بر وابسته، مشخص شد که متغیر «خودکارامدی» بیشترین تاثیر را بر قصد تداوم استفاده داشت (620/0).
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج مطالعه، به کارگیری فرایندهای نفوذ با استفاده از مدل پژوهش، می تواند احتمال پذیرش سیستم اطلاعات بیمارستانی را از سوی کاربران افزایش دهد.
    کلیدواژگان: سیستم اطلاعات بیمارستانی، نفوذ اجتماعی، خودکارامدی، یادگیری شناختی
  • حمید مقدسی، مریم جهانبخش، رضا ربیعی، فرخنده اسدی صفحات 267-272
    مقدمه
    دستیابی به مزایای بالقوه پرونده الکترونیک سلامت، مستلزم تعامل پذیری داده ها می باشد و تعامل پذیری نیز با پرونده الکترونیک سلامت مختصر عملی تر است تا پرونده های مفصل. از جمله الزامات تعامل پذیری، شناسایی و ایجاد ساختار متحدالشکل و استانداردی برای پرونده های الکترونیک است. بنابراین، پژوهش حاضر با هدف ارایه مدل معماری برای ساختار پرونده الکترونیک سلامت مختصر انجام شد.
    روش بررسی
    این پژوهش از نوع کاربردی- توصیفی بود و در آن ابتدا استانداردهای ساختاری پرونده الکترونیک سلامت بررسی شد. سپس، مدل ساختاری متناسب با پرونده مختصر طراحی و با استفاده از تکنیک Delphi، نظریات متخصصان کسب گردید. داده ها در مرحله تهیه مدل با استفاده از تحلیل محتوا و در مرحله اعتباریابی با استفاده از آمار توصیفی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    مدل پیشنهادی برای ساختار پرونده الکترونیک سلامت مختصر، مبتنی بر ادغام مدل های ساختاری متناسب با پرونده مختصر شامل CCD (Continuity of Care Document)، MML (Medical Markup Language) و EHR extract (Electronic health record extract) (ISO 13606) طراحی گردید و مورد پذیرش صاحب نظران قرار گرفت.
    نتیجه گیری
    ادغام مدل های ساختاری استانداردهای MML، CCD و EHR extract به علت تعامل پذیری و قابلیت نگاشت متقابل با یکدیگر، می تواند منجر به ایجاد مدل ساختاری مناسبی برای پرونده الکترونیک سلامت مختصر شود و قالب مناسبی برای سازماندهی و مبادله این پرونده در سطوح جغرافیایی گسترده فراهم آورد.
    کلیدواژگان: ساختار، پرونده الکترونیک سلامت، پرونده الکترونیک سلامت مختصر، تعامل پذیری، استانداردهای مرجع
  • لیلا خلیلی صفحات 273-279
    مقدمه
    شبکه RG (ResearchGate) فرصتی را برای مشارکت علمی پژوهشگران در جریان تولید اطلاعات فراهم می کند. این پژوهش با هدف بررسی وضعیت دانشگاه های علوم پزشکی کشور در شبکه RG انجام شد.
    روش بررسی
    مطالعه حاضر به صورت کمی و از نوع کاربردی بود که در آن از روش های علم سنجی (دگرسنجی) استفاده گردید. جامعه آماری پژوهش را دانشگاه های علوم پزشکی حاضر در شبکه علمی RG تشکیل داد. داده ها به روش مشاهده و ثبت دستی اطلاعات از سایت های RG، Webometrics و پایگاه استنادی جهان اسلام در بازه زمانی 6 اردیبهشت تا 31 خرداد سال 1394 جمع آوری شد. جهت بررسی آزمون رابطه بین متغیرها از ضریب همبستگی Spearman استفاده گردید. در نهایت، داده ها در نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. ترسیم گراف ها در نرم افزار Pajak انجام شد.
    یافته ها
    دانشگاه های علوم پزشکی تهران، شهید بهشتی، شیراز، مشهد، اصفهان و تبریز به ترتیب بیشترین مشارکت را در سایت RG داشتند. پژوهشگران کشورهای آمریکا، چین و ایران نیز به ترتیب بیشترین رویت کنندگان و دانلود کنندگان مدارک (مقالات) دانشگاه های علوم پزشکی در RG بودند. دانشگاه علوم پزشکی تهران نقش محوری در هم نویسندگی با بیشتر دانشگاه های علوم پزشکی داشت. رابطه قوی و مثبتی بین نمره RG و رتبه دانشگاه های علوم پزشکی در پایگاه استنادی جهان اسلام و رتبه بندی Webometrics مشاهده شد.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد که دانشگاه های دارای رتبه بهتر در رتبه بندی ها، در RG نیز فعال تر هستند. دانشگاه علوم پزشکی تهران، مهم ترین گره شبکه هم نویسندگی می باشد. نزدیکی جغرافیایی در هم نویسندگی دانشگاه ها موثر است.
    کلیدواژگان: دانشگاه ها، شبکه اجتماعی، ResearchGate، علم سنجی، دگرسنجی، هم نویسندگی
  • صدیقه محمد اسماعیل، سیده زهرا موسوی صفحات 280-285
    مقدمه
    مدیریت شش سیگمای ناب حاصل دو رویکرد مدیریت شش سیگما و تولید ناب است که هر کدام به دنبال بهبود فرایندها و برآورده سازی نیازهای کاربران سازمان با تمرکز بر استفاده از دانش کارکنان می باشند. هدف این پژوهش، الگویابی رابطه کاربرد مولفه های مدیریت شش سیگمای ناب با مشتری محوری در کتابخانه های دانشگاهی شهر تهران با کاربست مدل سازی معادله ساختاری بود.
    روش بررسی
    روش پژوهش پیمایشی- تحلیلی، نوع مطالعه کاربردی و جامعه پژوهش تمامی مدیران و مسوولان کتابخانه مرکزی دانشگاه های زیر نظر وزارت بهداشت و وزارت علوم شهر تهران، با حجم 150 نفر بوده است. جمع آوری اطلاعات به روش کتابخانه ای و ابزار پرسشنامه انجام شده، روایی پرسشنامه، مورد تایید استادان حوزه کتابداری و مدیریت قرار گرفته و پایایی آن با Cronbach''s alpha، در پرسشنامه شش سیگمای ناب برابر 89/0 و در پرسشنامه مشتری محوری مقدار 86/0 محاسبه شد. تجزیه و تحلیل داده ها با روش توصیفی و آزمون های Pearson، Kolmogorov-Smirnov، ماتریس همبستگی و مقادیر T برای تحلیل روابط و ایجاد الگو، آزمون t تک نمونه و نرم افزارهای SPSS و LISREL در روش استنباطی استفاده شد. در نهایت، از تحلیل عاملی تاییدی و مدل یابی معادلات ساختاری برای آزمون فرضیات استفاده گردید.
    یافته ها
    مولفه های مدیریت مبتنی بر حقایق و اطلاعات، همکاری بی حد و مرز و فن آوری اطلاعات همبستگی مثبت و معنی داری با مشتری محوری در کتابخانه ها داشت (میزان معنی داری مولفه ها به ترتیب 63/2، 98/2 و 98/1) و میزان کاربرد این مولفه ها در کتابخانه های دانشگاهی شهر تهران در وضعیت مطلوبی قرار گرفته بود.
    نتیجه گیری
    وضعیت به کارگیری مدیریت شش سیگمای ناب در جامعه مورد بررسی در سطح مطلوبی قرار ندارد و نیازمند توجه بیشتر مدیران کتابخانه هاست.
    کلیدواژگان: مدیریت شش سیگمای ناب، شش سیگمای ناب، کتابخانه ها، مشتری محوری
  • رحمت الله مرزوقی، الهام حیدری صفحات 286-291
    مقدمه
    ارایه نوآوری، به تمایل افراد و بروز رفتار نوآورانه بستگی دارد که می تواند تحت تاثیر عوامل مختلفی صورت گیرد. بر این اساس، هدف از انجام پژوهش حاضر، تعیین نقش انسجام سازمانی در تبیین رابطه بین تعدی نظارتی و بروز رفتار نوآوری در کارکنان دانشگاه علوم پزشکی شیراز بود.
    روش بررسی
    روش این پژوهش از لحاظ هدف، کاربردی و از دسته مطالعات توصیفی- همبستگی بود. جامعه تحقیق را 224 نفر از کارکنان دانشگاه علوم پزشکی شیراز در سال 1394 تشکیل داد که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی، انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش شامل مقیاس های تعدی نظارتی، رفتارهای نوآورانه کارکنان و سنجش انسجام سازمانی بود که روایی آن ها بر اساس ضریب همبستگی Spearman و پایایی آن ها با استفاده از ضریب Cronbach¢s alpha (بیشتر از 70/0) مورد تایید قرار گرفت. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از آمارهای استنباطی و به طور مشخص مدل معادلات ساختاری استفاده گردید.
    یافته ها
    تعدی نظارتی تاثیر منفی و معنی داری بر انسجام سازمانی داشت. علاوه بر این، انسجام سازمانی تاثیر مثبت و معنی داری را بر رفتار نوآورانه کارکنان نشان داد. بنابراین، انسجام سازمانی سهم واسطه گری در روابط بین تعدی نظارتی و رفتار نوآورانه کارکنان ایفا کرد.
    نتیجه گیری
    مدیران سازمان های سلامت محور باید با رفتارهای خود، میزان تمایل کارکنان به ماندن در این سازمان ها، بهبود عملکرد و کمک به بالندگی سازمان را رشد دهند تا انگیزه بروز نوآوری در آن ها افزایش یابد.
    کلیدواژگان: نظارت، نوآوری سازمانی، کارکنان
  • مسعود فردوسی، احمدرضا رئیسی، حمید گنجی، سحر وصال، امیر جان نثاری، حمزه یزدی صفحات 292-296
    مقدمه
    یکی از بسته های هشت گانه فاز اول طرح تحول نظام سلامت، به ارتقای کیفیت ویزیت بیماران سرپایی در بیمارستان ها اختصاص یافته است. پژوهش حاضر با هدف بررسی اجرای این بسته، شاخص ویزیت- ساعت در بیمارستان الزهرا (س) را به عنوان بزرگ ترین مرکز آموزشی درمانی استان اصفهان مورد مطالعه قرار داد.
    روش بررسی
    این مطالعه کاربردی و از نوع توصیفی- مقطعی بود که با استفاده از میانگین ویزیت- ساعت پزشکان به عنوان شاخص اصلی کیفیت ویزیت، بر روی همه 26 درمانگاه بیمارستان الزهرا (س) انجام شد. منشی درمانگاه ها، وظیفه جمع آوری اطلاعات را در بازه زمانی خرداد سال 1393 تا تیر سال 1394 به صورت سرشماری بر اساس برگه های تکمیل شده بر عهده داشتند. اطلاعات به نرم افزار SPSS وارد گردید و میانگین ویزیت- ساعت درمانگاه ها به تفکیک داخلی و جراحی، با استفاده از آماره های توصیفی فراوانی، میانگین و انحراف معیار سه ماهه گزارش شد.
    یافته ها
    استاندارد ویزیت پزشکان متخصص، 8 بیمار بر ساعت اعلام شد. میانگین شاخص ویزیت- ساعت پزشکان در درمانگاه های داخلی در سه ماهه اول، دوم، سوم و چهارم به ترتیب 27/2 ± 06/6، 80/4 ± 76/7، 18/4 ± 02/7 و 52/2 ± 37/6 و در درمانگاه های جراحی به ترتیب 09/6 ± 88/9، 47/5 ± 11/10، 26/6 ± 40/9 و 93/2 ± 63/7 به دست آمد.
    نتیجه گیری
    با اجرای برنامه تحول نظام سلامت که از اردیبهشت سال 1393 آغاز گردید، شاخص ویزیت- ساعت پزشکان در سه ماهه دوم بدتر شد، اما در سه ماهه سوم و چهارم بهبود یافت که شاید به علت مراجعه بیشتر بیماران و مسایل درامدی در شروع طرح و نظارت های انجام شده در دنباله آن از سوی مسوولان بیمارستان باشد. پیشنهاد می شود استاندارد متفاوتی برای دو دسته درمانگاه داخلی و جراحی تعیین شود.
    کلیدواژگان: بیمارستان ها، ویزیت، بیماران سرپایی، طرح تحول نظام سلامت، بیمارستان الزهرا (س)، اصفهان
  • آذرنوش انصاری، فرزانه محمدی صفحات 297-303
    مقدمه
    ارزش ویژه برند، عامل مهمی در بازاریابی خدمات سلامت در بیمارستان ها است. در پژوهش حاضر، الگویی برای سنجش ارزش برند در بیمارستان های شهر اصفهان ارایه شد.
    روش بررسی
    این پژوهش توصیفی- پیمایشی از نوع همبستگی بود. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسش نامه بود که پایایی آن با Cronbach’s alpha 91/0 و روایی محتوایی آن با تحلیل عاملی تایید شد. پژوهش حاضر در 10 مجتمع پزشکی شهر اصفهان در سال 1394 با 380 پرسش نامه دارای 24 سوال انجام شد. توصیف متغیرهای دموگرافیک و تحلیل عاملی با SPSS و برازش مدل پژوهش از معادلات ساختاری با نرم افزار Amos انجام شد.
    یافته ها
    ارزش برند بیمارستان تحت تاثیر مستقیم رضایت، تجربیات پیشین و وفاداری بیماران به برند بیمارستان بود که عامل وفاداری با تاثیر 91/0 بیشترین نقش را در ارتقای ارزش برند بیمارستان داشت. اعتماد، تمایل به تداوم رابطه و تعهد، از عوامل موثر در وفادارسازی بیماران بود. متغیر تجربیات پیشین تاثیر معنی دار بر وفاداری به بیمارستان نداشت. نتایج برازش مدل با شاخص های برازش 955/0 = GFI (Goodness of fit index)، 930/0 = NFI (Minimum of discrepancy function) و 071/0 = RMSEA (Root mean square error of approximation) نشانگر اعتبار مناسب مدل پیشنهادی برای سنجش ارزش ویژه برند خدمات بیمارستانی بود.
    نتیجه گیری
    افزایش وفاداری بیماران، اعتماد، کیفیت خدمات و تعهد بیماران نسبت به تداوم روابط، بر ارزش ویژه برند بیمارستان ها اثرگذار است، از این رو، بایستی با اقدامات لازم زمینه ارتقای این شاخص ها فراهم شود و استراتژی های مناسب برای ارتباطات بهتر و موثر با بیماران در حین بستری و پس از ترخیص در برنامه های بیمارستانی اتخاذ گردد.
    کلیدواژگان: ارزش ویژه برند، وفاداری، رضایت، تجربیات پیشین، خدمات سلامت
  • محمود کاظمیان، فاطمه کاویان تلوری صفحات 304-309
    مقدمه
    پژوهش حاضر با هدف ارزیابی دسترسی به مراقبت ها در طرح پزشک خانواده روستایی با معیار جامعیت مراقبت ها در سال های 1390 و 1391 در 17 مرکز بهداشت روستایی شهرستان گرگان انجام شد.
    روش بررسی
    این پژوهش از نوع کاربردی بود و به صورت توصیفی- تحلیلی انجام گرفت. ارزیابی در یک دوره 24 ماهه، بر اساس مدل رگرسیونی خطا- تصحیح در چارچوب مدل داده های ترکیبی با استفاده از نرم افزار EViews انجام گردید. نتیجه تخمین رگرسیونی با ضرایب وزنی مراقبت ها در شاخص جامعیت مراقبت ها و سپس ضرایب تاثیر مراقبت ها در شاخص یاد شده با تفکیک اثرات کوتاه مدت و بلند مدت روی دسترسی به مراقبت ها نشان داده شد.
    یافته ها
    بر اساس یافته های پژوهش، ارتباط مثبتی بین دسترسی به مراقبت ها و شاخص جامعیت مراقبت ها وجود داشت. همچنین، با 10 درصد بهبود در وضعیت جامعیت مراقبت ها (متوسط وزنی چهار مراقبت پزشک، پرستار، آزمایشگاه و داروخانه)، شاخص دسترسی به مراقبت های سلامت، حدود 42/10 درصد افزایش یافت.
    نتیجه گیری
    دسترسی به مراقبت های سرپایی با نرخ رشدی معادل با نرخ رشد شاخص جامعیت مراقبت ها افزایش می یابد، اما تاثیر شاخص جامعیت مراقبت ها روی دسترسی به مراقبت ها مانند برنامه توسعه شبکه های بهداشتی، هنوز با سهم و تاثیر بسیار بالا برای پزشک مشاهده می شود و سهم و تاثیر سایر عوامل بسیار محدود به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: پزشک خانواده، دسترسی به مراقبت ها، جامعیت مراقبت ها
  • مقاله مروری نقلی
  • ابراهیم علی افسری ممقانی، هادی حسن خانی صفحات 310-315
    مقدمه
    استفاده از فن آوری اطلاعات جهت بالا بردن کیفیت مراقبت، ضروری است. پرستاران به عنوان بزرگ ترین قشر نظام سلامت، از کاربران سیستم اطلاعات بیمارستانی به شمار می روند که درک دیدگاه و چگونگی استفاده آن ها از این سیستم، می تواند در بهبود سلامت جامعه موثر باشد. هدف از انجام پژوهش حاضر، مرور و دسته بندی مطالعات صورت گرفته در این زمینه بود.
    روش بررسی
    این مطالعه با استفاده از دو کلید واژه اصلی «سیستم اطلاعات بیمارستانی و پرستار» انجام شد و 43 مقاله وارد مطالعه گردید. بر اساس تشابه و نزدیکی اهداف، مطالعات به 12 مقوله تقسیم بندی شد.
    یافته ها
    بیشتر بررسی ها به دیدگاه پرستاران نسبت به سیستم اطلاعات بیمارستانی پرداخته بود و با وجود نگرش مثبت اغلب تحقیقات، اهداف مالی بیشتر از اهداف بالینی پوشش داده شده بود.
    نتیجه گیری
    برای داشتن سیستمی کارا و استفاده مناسب از طرف پرستاران، به بهبود دانش کامپیوتری آن ها و استفاده از نرم افزارهای به روز برای پوشش نیازهای آن ها نیاز است.
    کلیدواژگان: سیستم اطلاعات بیمارستانی، پرستاران، مطالعه مروری
|
  • Mehrnoosh Shahmoradi, Seyed Mohammad Firoozabadi, Niloofar Mohammadzadeh Pages 253-259
    Introduction
    Biochemistry laboratories provide important information about the health status of people for clinical interventions and decisions. The purpose of this study was to evaluate the data elements of biochemistry laboratory information systems, measure their values, and determine the local minimum dataset (MDS) for designing these systems.
    Methods
    A descriptive-analytical survey was used in this study. The statistical population of this research was hospital and non-hospital biochemistry laboratories in Isfahan city, Iran, and sampling was carried out using the convenient sampling method. The research tools were a checklist and a questionnaire with confirmed validity. Data were analyzed using descriptive statistics and one-sample t, independent t, Friedman and Leven tests via SPSS21 software.
    Results
    The average utilization of the standard data elements in non-hospital and hospital biochemistry laboratory information systems were 61.7% and 61.2%, respectively. The minimum utilization of the standard elements was in the identity information section, physicians and referring centers information sections; and the maximum utilization of the standards was in the accounting section. Some data elements had high value, but had not been considered in the laboratory information systems and some of the current data elements used in the laboratory information systems had low values.
    Conclusion
    Despite the widespread use of the biochemistry laboratory information systems in Iran, the required minimum dataset and international standards have not been considered in their design. Because of the different applications of these systems, using a local minimum dataset for designing these systems is very important.
    Keywords: Laboratory Information Systems, Biochemistry, Hospital Information Systems, Minimum Dataset
  • Mehrdad Farzandipour, Hashem Mohammadian, Masoud Arabfard, Niloufar Sohrabi Pages 260-266
    Introduction
    Predicting factors affecting the acceptance of information systems using persuasive processes is of the important subjects that has seen little attention. This study aimed to investigate the interrelationships between credibility of message source, argument quality, informational and normative social influence, affective and cognitive responses, self-efficacy, and nurses’ intention with continued use of hospital information systems. To this end, elaboration likelihood, social influence theory, and cognitive response models were applied.
    Methods
    In this applied and cross-sectional study, the data was gathered using a questionnaire with verified reliability and validity based on expert's opinions and computation of Cronbach’s alpha coefficient of 0.91, respectively. The questionnaire was distributed among 600 information-system users in nursing staff of hospitals affiliated to medical universities in Iran who interacted with health information systems in every shift work in 2015. Finally, 531 questionnaires were returned and were useable. For data analysis, the structural equation modeling was used with the help of LISREL8.5 software.
    Results
    Based on the relationship between models, it was determined that 39% of intention of repeated use could be predicted by using variables (P = 0.01). Regarding direct and indirect effects of independent variables on dependent variables, it was determined that self-efficacy had the most effect on intention of repeated use (0.620).
    Conclusion
    According to the finding of this study, using persuasive processes along with research models can increase the probability of acceptance of health information system by users.
    Keywords: Hospital Information Systems, Social Influence, Self, Efficacy, Cognitive Learning
  • Hamid Moghaddasi, Maryam Jahanbakhsh, Reza Rabiei, Farkhondeh Asadi Pages 267-272
    Introduction
    Achieving the potential benefits of electronic health record (EHR) requires data interoperability. Interoperability of a summary record is more practical than a detailed record. Interoperability requirements include identification and development uniform and standard EHR structure. This study aimed to provide an architecture model for the summary record.
    Methods
    This was an applied and descriptive study. In this study, EHR standards and structural models were studied. After studying the standards, a structural model was designed in accordance with the summary record and health information management. Delphi technique was also used to consult informatics experts.
    Results
    Content analysis and descriptive statistics were respectively used for preparation of the model and its validating. A proposed model was prepared based on integration of the Continuity of Care Document (CCD), Medical Markup Language (MML) and ISO 13606 [Electronic health record extract (EHR extract)] structural models and was accepted by experts.
    Conclusion
    It seems that merging the structural models of MML, CCD and standards of EHR extract can lead to designing a structural model for summary HER brief since these models have the potential of interoperability and mapping with each other. The designed model can also be a suitable framework for organizing and sharing the records across wide geographic area.
    Keywords: Structure, Electronic Health Records, Summary Electronic Health Record, Interoperability, Reference Standards
  • Leila Khalili Pages 273-279
    Introduction
    ReseachGate network provides an opportunity for scientific collaboration between researchers in process of knowledge production. This study investigated the situation of Iranian medical universities in ReseachGate.
    Methods
    This applied and quantitative study used a scientometric method (altmetrics). Population of the study was 45 Iranian medical universities present in ReseachGate. Data collection was carried out from 27 April until 21 June 2015 by means of manual observation and recording information from ReseachGate, webometric and Islamic World Science Citation Center (ISC) websites. Spearman coefficient was used to test the correlation between variables. SPSS17 software was used for data analysis and Pajak software for drawing the related graphs.
    Results
    Medical universities of Tehran, Shahid Behesti, Shiraz, Mashhad, Isfahan and Tabriz had the highest ReseachGate scores, respectively. United State of America, China and Iran respectively had the most view and download of Iranian medical documents (papers) in ReseachGate. Tehran University of Medical Sciences had a central role in co-authorship with majority of Iranian medical universities. Finally, there was a strong and positive correlation between ReseachGate score and ranking of medical universities in ISC and webometics.
    Conclusion
    The results showed that the higher ranking universities are more active in ReseachGate. Tehran University of Medical Sciences is the most important node of co-authorship network. Geographical closeness is influential in co-authorship.
    Keywords: Universities, Social Networks, ResearchGate, Scientometrics, Altmetrics, Co, authorship
  • Sedigheh Mohammadesmaeil, Seyedeh Zahra Mousavi Pages 280-285
    Introduction
    Lean Six- Sigma management is the result of two approaches of Six- Sigma and lean manufacturing as both seek to improve processes and answer the needs of the users. The aim of this study was modeling the relationship between the applications of Lean Six-Sigma management components with customer-oriented approach in academic libraries in Tehran city, Iran.
    Methods
    In this analytical applied study, the study population was all the managers and officials of the central libraries of Tehran universities under the supervision of the Ministry of Health and Medical Education and Ministry of Science, which reached to 150 employees. Data collection was carried out using Library method and a questionnaire. The validity of the questionnaire was confirmed by experts in librarianship and management and its reliability was determined using Cronbach's alpha coefficient which was calculated to be 0.89 for Lean Six -Sigma questionnaire and 0.86 for customer-centric questionnaire. Data were analyzed using descriptive statistics and Pearson, Kolmogorov-Smirnov, test correlation matrix, t, and one-sample-t tests with the help of SPSS 20 and Lisrel software. Finally, confirmatory factor analysis and structural equation modeling was used to test the hypothesis.
    Results
    The components based on facts and information management, limitless cooperation and information technology had a significant positive correlation with customer orientation in libraries and that these components had a suitable situation in academic libraries in Tehran city.
    Conclusion
    The applications of Lean Six- Sigma management in the studied population are not desirable and it requires more attention by library managers.
    Keywords: Lean Six, Sigma management, Lean Six Sigma, Libraries, Customer Orientation
  • Rahmatallah Marzooghi, Elham Heidari Pages 286-291
    Introduction
    Innovation depends on people's willingness towards innovative behavior and can be affected by various factors. Therefore, the aim of this study was to Explanation the role of organizational cohesiveness in explaining the relationship between abusive supervision and employees’ innovative behavior.
    Methods
    This study is a descriptive-survey based on the method with applied goal. The sample included 224 employees of Shiraz University of Medical Sciences in 2015 who were selected using random sampling method. The research tool was the scales of abusive supervision, innovative behavior and measurement of organizational cohesiveness whose validity was significant based on Spearman correlation coefficient and their reliability was calculated using Cronbach's alpha coefficient to be higher than 0.70. To analyze the data, descriptive and inferential statistics especially the structural equation model, were used.
    Results
    Abusive supervision has a significant negative impact on organizational cohesiveness. In addition, organizational cohesiveness has a significant positive impact on employees’ innovative behavior. Therefore, the organizational cohesiveness has an intermediary role in the relationship between abusive supervision and employees’ innovative behavior.
    Conclusion
    Managers of health-based organizations must increase the willingness of their employees to stay with the organization, improve their performance and contribute to the development of the organization with their behavior in order to increase motivation for innovation in the staff.
    Keywords: Supervision, Innovation, Organizational Cohesiveness
  • Masoud Ferdosi, Ahmadreza Raeisi, Hamid Ganji, Sahar Vesal, Amir Jannesari, Hamzeh Yazdi Pages 292-296
    Introduction
    One of the 8 service packages in the first phase of Iran health transformation plan (HTP) is dedicated to improving the quality of outpatient visits. We investigated the average visits/hour criterion at the Alzahra university hospital, Isfahan, Iran, as the biggest province health center, after implementation of health transformation plan.
    Methods
    This descriptive cross-sectional study, conducted in all 26 clinics of Alzahra hospital using visit/hour as the main indicator for evaluating the quality of outpatient services. Data gathered from June 2014 to July 2015 from clinic secretaries with the help of a checklist. Gathered data were analyzed via calculating the quarterly mean and standard deviation of visits/hour separately for internal and surgical clinics using SPSS18 software.
    Results
    Considering 8 visits/hour as the desired standard number, the mean visits/hour in the internal clinics in the first, second, third and fourth quarter were 6.06 ± 2.27, 7.76 ± 4.80, 7.02 ± 4.18 and 6.37 ± 2.52, respectively. For the Surgical clinics, the mean visit/hour was 9.88 ± 6.09, 10.11 ± 5.47, 9.40 ± 6.26 and 7.63 ± 2.93 for first, second, third and fourth quarters, respectively.
    Conclusion
    After implementation of health transformation plan in Alzahra hospital in May 2014, the visits/hour criterion worsened during the second quarter but improved in the third and fourth quarters. This can be due to the increase in the number of patients at the start of the plan or financial issues and the effects of which was reduced due to better supervision later on. We suggest using different standards for surgical and internal clinics in order to improve the effectiveness of the plan.
    Keywords: Hospitals, Visit, Outpatients, Health Transformation Plan, Iran
  • Azarnoush Ansari, Farzaneh Mohammadi Pages 297-303
    Introduction
    The special brand equity is an important factor in marketing of health services especially in hospitals. The aim of the current study was to provide a model for evaluating the brand equity in Isfahan city hospitals, Iran.
    Methods
    In this descriptive correlational survey, data were gathered using a questionnaire. The reliability and the content validity of the questionnaire were proved through the methods of Cronbach's alpha (α = 0.91) and factor analysis, respectively. The study was done in 10 medical centers in Isfahan city in 2015. The number of questionnaires was 380 including 24 questions. SPSS software was used for describing the demographic variables and Amos software was used for approving the fitting of model with structured equations.
    Results
    Hospital brand equity was directly affected by ‘satisfaction’, ‘experience’ and ‘loyalty’ of patients to the hospital brand. The factor of ‘loyalty’ with the impact of 0.91 played the most important role in enhancing hospital brand equity. ‘Trust’, ‘tendency to maintain the relations’ and ‘commitment’ were the other factors which positively affected making patients ‘loyal’. The factor of ‘pervious experiences’ had no significant impact on loyalty to hospital. The result of fitting model with the index of goodness of fit index (GFI) = 0.955, normed fit index (NFI) = 0.930, and root mean square error of approximation (RMSEA) = 0.071 showed validity of the proposed model for evaluating the hospital brand equity.
    Conclusion
    According to the results, since enhancing patients’ loyalty and trust on service quality and increasing their commitment to maintain the relations with hospital are effective in hospital’s special brand equity, necessary actions should be done in order to reinforce and promote these variables. In addition, appropriate strategies should be considered in hospital policy in order to have better and more effective relations with patients during hospitalization and after discharging from hospital.
    Keywords: Special Brand Equity, Loyalty, Satisfaction, Experience, Health Services
  • Mahmood Kazemian, Fatemeh Kavian, Telouri Pages 304-309
    Introduction
    This study aimed to assess the outcomes of family physician program, whose goal was to increase access to health care, using comprehensive health care approach in 17 rural health centers in the Gorgan province, Iran, during 2012-13.
    Methods
    This was an applied and descriptive-analytic study. The assessment took place in a 24-month period, using error-correction regression models within panel-data regression model that were computed with Ewies8 software. The estimation results were shown by weighted average coefficients of health care in comprehensive care, and effectiveness coefficients for short- and long-term effects of comprehensive care indicators of access to health care.
    Results
    There was a positive relation between the access to health care and comprehensive care index. In addition, a 10-percentage increase in comprehensive care index (the weighted mean of four cares: medical care, nursing care, laboratory care and pharmaceutical care), the average access to health care would increase by 10.42 percent.
    Conclusion
    Family physician program have succeeded in increasing access to health care by a growth rate equal to the growth rate of comprehensive health care. However, the effect of comprehensive health care on access to care is highly dependent on physicians and only, slightly influenced by other factors similar to the earlier program of developing health care network.
    Keywords: Physicians, Family, Health Services Accessibility, Comprehensive Health Care
  • Ebrahim Aliafsari, Mamaghani, Hadi Hasankhani Pages 310-315
    Introduction
    Use of information technology in the health care systems is essential to enhance the quality of care. Nurses are the largest group of users for hospital information systems in any healthcare system. Therefore, understanding their views and how they use these systems can be effective in improving hospital information systems and public health quality.
    Methods
    This survey study was conducted using the two primary keyword “nurses” and “hospital information system” and a total of 43 retrieved articles were included in the study. The selected articles were divided into 12 categories based on similarities in goals and aims.
    Results
    More articles concentrated on nurses’ attitudes toward the hospital information systems and despite their positive attitude, financial goals were covered more than clinical purposes.
    Conclusion
    Despite the improved attitude of nurses toward hospital information systems, the need to improve nurses’ computer knowledge using updated and powerful software for covering users’ needs was strongly emphasized in these studies.
    Keywords: Hospital Information System, Nurses, Review Literature