فهرست مطالب

مدیریت اطلاعات سلامت - سال چهاردهم شماره 1 (پیاپی 53، فروردین و اردیبهشت 1396)

نشریه مدیریت اطلاعات سلامت
سال چهاردهم شماره 1 (پیاپی 53، فروردین و اردیبهشت 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/03/22
  • تعداد عناوین: 8
|
  • نامه به سردبیر
  • مقاله پژوهشی
  • محترم نعمت الهی، محبوبه آموزگار، رکسانا شریفیان، حسین منعم، سحر زارع صفحات 3-8
    مقدمه
    در دسترس بودن سیستم ذخیره و انتقال تصاویر پزشکی (Picture archiving and communication system) در دو دهه گذشته موجب انقلاب در عملکرد رادیولوژی و در نهایت، افزایش بازدهی رادیولوژی و پزشکی شده است. به منظور پیاده سازی موفق PACS، شناخت عوامل مهم موفقیت و شکست آن ضروری به نظر می رسد. مطالعه حاضر با هدف تعیین عوامل موثر بر موفقیت PACS در بیمارستان های آموزشی دانشگاه علوم پزشکی شیراز با رویکرد مدل یابی معادلات ساختاری انجام شد.
    روش بررسی
    این پژوهش توصیفی از نوع همبستگی بود که در سال 1393 به روش مقطعی انجام شد. جامعه پژوهش شامل کاربران PACS (پزشکان و کارشناسان رادیولوژی) در بیمارستان های فقیهی و نمازی شیراز بود. یک نمونه 250 نفری منطبق بر جامعه به شیوه نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. ابزار جمع آوری داده ها، پرسش نامه ای بود که روایی آن با استفاده از تحلیل عاملی تاییدی و پایایی آن از طریق ضریب Cronbach¢s alpha (84/0) مورد بررسی قرار گرفت. داده ها با استفاده از روش آمار توصیفی در نرم افزار SPSS و با بهره گیری از تکنیک مدل سازی معادلات ساختاری در نرم افزار LISREL تجزیه و تحلیل گردید.
    یافته ها
    بر اساس یافته های مدل مفهومی پیشنهادی، موفقیت سیستم PACS دانشگاه علوم پزشکی شیراز به لحاظ تحلیل عامل های تشکیل دهنده آن برازش مناسبی داشت. تحلیل فرضیات پژوهش نشان داد که از بین 16 فرضیه موجود در پژوهش، 11 فرضیه تایید و 5 فرضیه رد شد. عامل های عملکرد فردی، عملکرد سازمانی و درک سودمندی از سیستم به ترتیب بیشترین تاثیر بر وابستگی به PACS را داشت.
    نتیجه گیری
    طراحی و ارزیابی سیستم های اطلاعات سلامت بر اساس مدل های استاندارد و شناخته شده به منظور برخورداری از سیستم ها و اطلاعات باکیفیت و رضایتمندی کاربران، ضروری به نظر می رسد. نتایج پژوهش مرجع مناسبی برای موسسات مراقبت بهداشتی، شرکت های ارایه دهنده خدمات سیستم های اطلاعاتی و توسعه دهندگان سیستم های اطلاعاتی به منظور ارزیابی و بهبود کیفیت، کاربردپذیری و اثربخشی سیستم ها می باشد.
    کلیدواژگان: سیستم ذخیره و انتقال تصاویر پزشکی، موفقیت، مدل ها، ساختاری
  • لیلا شاهمرادی، علیرضا دررودی، فائزه شمسی، آزاده نوروزی نژاد دستنایی، فرشید نصرالله بیگی صفحات 9-15
    مقدمه
    بروز تغییرات در سیستم های مراقبت بهداشتی، جامعه و افزایش قدرت تکنولوژی، فشار روز افزونی را جهت ایجاد و توسعه سیستم های پرونده الکترونیک به سیاست گذاران، ارایه دهندگان و سیستم مراقبت های بهداشتی تحمیل می کند. بنابراین، پژوهش حاضر به تحلیل Strengths، Weaknesses، Opportunities and Threats (SWOT) پرونده الکترونیک سلامت از دیدگاه مدیران بیمارستان های تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی تهران پرداخت.
    روش بررسی
    این مطالعه از نوع توصیفی- تحلیلی بود که به روش مقطعی در سال 1394 انجام شد. جامعه آماری پژوهش را کلیه مدیران بیمارستان های تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی تهران تشکیل داد. ابزار مورد استفاده، پرسش نامه ای شامل اطلاعات مربوط به عوامل داخلی (قوت و ضعف) و عوامل بیرونی (فرصت ها و تهدیدها) پرونده الکترونیک سلامت بود (93/0 = α). داده ها با استفاده از آمار توصیفی و تحلیل SWOT مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    مهم ترین نقطه قوت، دسترسی به موقع و سریع به اطلاعات (امتیاز وزنی 147/0) و مهم ترین نقطه ضعف، کمبود تجهیزات و سخت افزارهای لازم و مناسب برای پیاده سازی پرونده الکترونیک سلامت (امتیاز وزنی 094/0) بود. همچنین، به اشتراک گذاشتن اطلاعات بین ارایه کنندگان خدمات سلامت و مدیریت بهتر اطلاعات (امتیاز وزنی 121/0) به عنوان اصلی ترین فرصت و عدم وجود برنامه ریزی استراتژیک در زمینه پرونده الکترونیک سلامت (امتیاز وزنی 127/0) به عنوان اساسی ترین تهدید گزارش شد.
    نتیجه گیری
    سیاست مداران و دست اندکاران حوزه سلامت می توانند با استفاده از استراتژی های ارایه شده در پژوهش حاضر، اجرای پرونده الکترونیک سلامت را در ایران بهبود و تسریع بخشند. همچنین، ترسیم برنامه استراتژیک، تدوین استانداردهایی جهت امنیت و محرمانگی اطلاعات و افزایش منابع مالی، از جمله اقداماتی است که بهتر است برای پیاده سازی پرونده الکترونیک سلامت انجام گیرد.
    کلیدواژگان: پرونده الکترونیک سلامت، تحلیل SWOT، تدوین راهبرد
  • مجید ضرابیان، مسعود عابسی صفحات 16-25
    مقدمه
    بیماری های ایسکمیک قلبی IHD (Ischemic Heart Diseases) از موضوعات هزینه بر و قابل بحث در حیطه بهداشت و درمان کشور می باشد. علاوه بر این، بیمارستان ها به شدت دارای محدودیت منابع برای مراقبت از بیماران هستند. از این رو، تعیین مدت اقامت LOS (Length of stay) بیماران از لحاظ مدیریت هزینه بیمارستان، بسیار مهم است. در تحقیق حاضر مدل هایی جهت برآورد LOS بیماران ایسکمی قلبی و عوامل موثر بر آن ارایه شد.
    روش بررسی
    این پژوهش در مطالعه ای کاربردی، 6524 بیمار بستری ایسکمی قلبی را که طی شش ماه دوم سال 1392 به 16 مرکز درمانی شهر تهران مراجعه کرده بودند و اقدامات درمانی صورت گرفته در پرونده آن ها توسط کدهای تعرفه خدمات درمانی ثبت شده بود، بررسی کرده است. پس از جمع آوری داده ها با استفاده از فرمی طراحی شده و پاکسازی آن ها، مدل های برآورد LOS با کمک الگوریتم های داده کاوی شبکه عصبی مصنوعی ANN (Artificial neural networks)، ماشین های بردار پشتیبان SVM (Support vector machines)، اکتشاف تعاملی اتوماتیک CHAID (Chi-squared Automatic Interaction Detection)، درخت های دسته بندی و رگرسیون CART (Classification and regression trees) و مدل ترکیبی در نرم افزار Clementine ساخته شدند.
    یافته ها
    میانگین و انحراف معیار LOS بیماران، 608/9 ± 727/7 روز بود. همبستگی خطی با LOS واقعی و خطای نسبی تمام مدل ها به ترتیب بیشتر از 7/0 و کمتر از 5/0 شد. مدل ترکیبی و SVM نیز دقیق ترین مدل های به دست آمده بود.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج مدل ها، بیماران ایسکمی که نیازمند توان بخشی، مشاوره، رادیوتراپی و سی تی اسکن هستند، دارای LOS بیشتری می باشند. همچنین، نوع بیماری ایسکمی و به ویژه کدهای درمانی کالیفرنیا نقش مهمی در برآورد LOS بیماران دارند.
    کلیدواژگان: مدت اقامت، بیماری های ایسکمی قلبی، داده کاوی
  • مهدی محمدی، زینب سپیدنامه، جعفر عبادالله عموقین صفحات 26-30
    مقدمه
    با توجه به اهمیت و جایگاه زنان عشایر و نقش آن ها در بهداشت و سلامت خانواده، ضروری است تا میزان آشنایی و منابع مورد استفاده آنان در مسایل بهداشتی مورد مطالعه قرار گیرد. به همین منظور، پژوهش حاضر با هدف شناسایی نیازهای اطلاعاتی زنان عشایر کوچ نشین شهرستان کهگیلویه در حوزه بهداشت و درمان و راه های تامین و نحوه استفاده آن ها از منابع اطلاعاتی صورت گرفت.
    روش بررسی
    این پژوهش از نوع کاربردی بود که به روش پیمایشی و با به کارگیری پرسش نامه محقق ساخته و مصاحبه شفاهی، بین 235 نفر از زنان عشایر انجام شد.
    یافته ها
    بیش از 60 درصد مشارکت کنندگان تحصیلات ابتدایی داشتند و مهم ترین انگیزه آنان برای دسترسی به اطلاعات، کمک به خانواده برای ایجاد یک زندگی سالم تر بود. پاسخ دهندگان تمایل زیادی جهت دسترسی به اطلاعات بهداشتی ضروری داشتند و 56 درصد میزان تمایل خود را در حد بسیار زیاد ارزیابی نمودند. همچنین، 9/34 درصد شرکت کنندگان سهم مرکز بهداشت را در افزایش اطلاعات بهداشتی کم و بسیار کم دانستند. همچنین، 59 درصد آن ها بیشتر از منابع سنتی اطلاعات (تجارب شخصی و تجربه دیگران) استفاده می کردند.
    نتیجه گیری
    با توجه به عدم دسترسی زنان عشایر کوچ نشین به منابع اطلاعاتی مورد نیاز خود و جایگاه مهم آنان در جامعه عشایری به عنوان بازوی اقتصادی- اجتماعی خانواده، لازم است مسوولان و متصدیان تمهیدات لازم را جهت تامین نیازهای اطلاعاتی این قشر مهم فراهم سازند.
    کلیدواژگان: بهداشت و سلامت، عشایر، زنان، نیازهای اطلاعات
  • سید جواد قاضی میرسعید، فاطمه شیخ شعاعی، آرزو غمگسار صفحات 31-36
    مقدمه
    پژوهشگران حوزه های مختلف برای دسترسی به اطلاعات علمی به روز و مطمئن به منابع الکترونیک رایگان و غیر رایگان وابسته هستند. با رشد روزافزون منابع الکترونیک و جایگزینی آن ها با مواد چاپی، دستیابی و استفاده از اطلاعات روزامد و دقیق دستخوش تغییرات اساسی شده است. هدف از انجام مطالعه حاضر، تعیین نحوه دسترسی و میزان استفاده دستیاران رشته دندان پزشکی دانشگاه های علوم پزشکی تهران، شهید بهشتی و شاهد از منابع لاتین الکترونیک بود.
    روش بررسی
    این تحقیق از نوع توصیفی- تحلیلی بود و جامعه آماری آن را 267 نفر دستیار بالینی رشته دندان پزشکی دانشگاه های علوم پزشکی تهران، شهید بهشتی و شاهد تشکیل داد. ابزار جمع آوری داده ها، پرسش نامه محقق ساخته بود که روایی آن توسط اعضای هیات علمی رشته کتابداری و اطلاع رسانی پزشکی و پایایی آن با استفاده از ضریب Cronbach¢s alpha معادل 88/0 تایید گردید. داده ها با استفاده از آزمون های One way ANOVA و Kruskal-Wallis مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    از بین پایگاه های اشتراکی، Science Direct و از بین پایگاه های رایگان نیز PubMed بیشترین استفاده را به خود اختصاص داد. بیشترین منبع برای دستیابی به متن کامل منابع لاتین الکترونیک، منابع اشتراکی محل تحصیل یا کار بود. سرعت پایین اینترنت به عنوان بزرگ ترین مانع در استفاده شرکت کنندگان به اطلاعات مورد نیاز گزارش گردید.
    نتیجه گیری
    دستیاران برای دسترسی به متن کامل منابع، به منابع اشتراکی محل تحصیل یا کار بیشتر از بقیه موارد رجوع می کنند. بهبود زیرساخت های فنی و پهنای باند اینترنت می تواند به کاهش موانع آن ها در استفاده و دسترسی از منابع لاتین الکترونیک کمک نماید.
    کلیدواژگان: دسترسی به اطلاعات، منابع بهداشتی، پایگاه اطلاعاتی، دستیاران دندان پزشکی
  • مقاله مروری نقلی
  • ثریا رضایی، علی اصغر صفایی صفحات 37-43
    سیستم های پوشیدنی پایشی، یکی از تکنولوژی های در حال رشد در حوزه پزشکی می باشد. مطالعه حاضر با هدف شناخت دقیق فن آوری های پوشیدنی در حوزه سلامت انجام شد. این پژوهش از نوع مروری روایی بود که از طریق جستجو در پایگاه های علمی معتبر انگلیسی مانند PubMed Central، IEEE، Springer و ScienceDirect (Elsevier) و منابع اطلاعاتی فارسی مانند Magiran و SID انجام گرفت. برای جستجو در منابع انگلیسی از کلید واژه هایی همچون «Taxonomy of wearable technologies، Technologies، Wearable Technologies in health و Wearable sensors» و برای جستجو در منابع فارسی از کلید واژه هایی مانند «تکنولوژی های پوشیدنی در پزشکی، انواع فن آوری های پوشیدنی، کاربرد فن آوری های پوشیدنی در مراقبت و درمان و حسگرهای پوشیدنی» استفاده گردید. هیچ مقاله مرتبطی به زبان فارسی یافت نشد. به دنبال جستجو در منابع انگلیسی، 30 مقاله مرتبط به دست آمد. همه مقالاتی که به تقسیم بندی، شناسایی و مرور سیستم های پوشیدنی در پزشکی پرداخته بودند، در مطالعه پذیرفته شدند. به منظور شناخت دقیق فن آوری های پوشیدنی، ابعاد طبقه بندی آن ها در پژوهش حاضر شرح داده شد.
    کلیدواژگان: علایم حیاتی، مانیتورینگ بیمار، تکنولوژی، حسگرهای هوشمند
  • مقاله کوتاه
  • مرجان قاضی سعیدی، شراره رستم نیاکان کلهری، مبین یاسینی، رسول نوری صفحات 44-48
    مقدمه
    تولید برنامه های کاربردی سلامت همراه و استفاده از آن ها طی سال های اخیر رشد فزاینده ای داشته است که این امر نشان دهنده تاثیرگذاری عمیق این نرم افزارها در فرایندهای مراقبت بهداشتی و سلامت کاربران می باشد. برنامه های مذکور باید بر پایه منابع علمی معتبر تولید شوند تا کاربران با اطمینان خاطر بتوانند از آن ها بهره برداری نمایند. بنابراین، پژوهش حاضر با هدف تعیین اعتبار منابع استفاده شده در تولید محتوای برترین برنامه های کاربردی سلامت همراه در کشور صورت گرفت.
    روش بررسی
    در این مطالعه توصیفی که به صورت مقطعی در سال 1394 انجام شد، 200 مورد از برترین برنامه های کاربردی سلامت همراه زیرگروه پزشکی بارگذاری، نصب و از نظر منابع و مآخذ استفاده شده و برخی ویژگی های دیگر بررسی گردید. اطلاعات با استفاده از آمار توصیفی و ابزار چک لیست در نرم افزار Excel مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    بررسی منابع مورد استفاده در برنامه های کاربردی مورد مطالعه نشان داد که 20 درصد از آن ها فاقد فهرست منابع بود و تنها 5/10 درصد (21 مورد) برای تولید محتوا از منابع معتبر استفاده نمودند.
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه حاضر برای سازمان های نظارتی کاربرد دارد که کنترل کیفیت برنامه های سلامت همراه را عهده دار شوند و این برنامه ها با کیفیت و قابلیت اطمینان در اختیار مخاطبان قرار گیرد.
    کلیدواژگان: برنامه های کاربردی، دوراپزشکی، تحلیل کتاب شناختی
|
  • Mohtaram Nematolahi, Mahbubeh Amuzgar, Roksana Sharifian, Hosein Monem, Sahar Zare Pages 3-8
    Introduction
    Picture Archiving and communication system (PACS) has caused a revolution in radiology performance and has increased efficiency in medicine and radiology. Identifying the important factors influencing the success and failure of PACS is necessary to ensure its successful implementation. This study aimed to determine the success factors of PACS using structural equation modeling approach in educational hospitals of Shiraz University of Medical Sciences, Shiraz, Iran.
    Methods
    This cross-sectional, descriptive-correlational study was conducted in 2014. The study population consisted of PACS users (general practitioners, specialists, residents, and radiology experts) in Faghihi and Nemazi Hospitals of Shiraz. The subjects consisted of 250 PACS users, who were selected using stratified random sampling. A questionnaire was used to collect data; its validity was confirmed using confirmatory factor analysis and its reliability was measured using Cronbach's alpha (α = 0.84). Data were analyzed using descriptive statistical methods in SPSS and structural equations modeling technique in LISREL software.
    Results
    Findings showed that the proposed conceptual model for success of PACS in Shiraz University of Medical Sciences has an appropriate fitness in terms of analysis of the constitutive factors. Hypothesis analysis using structural equation modeling showed that 11 hypotheses out of 16 were confirmed and 5 hypotheses w refuted. Factors of individual performance, organizational performance, and perceived usefulness of the system had the greatest impact on the dependence on PACS, respectively.
    Conclusion
    Designing and evaluating health information systems based on standard and well-known models is necessary in order to have quality information, quality systems, and satisfied users. Findings of this study can be a good reference for health care institutions, companies which provide information system services, and information system developers in order to evaluate and promote the quality, usability, and effectiveness of these systems.
    Keywords: Picture Archiving, Communication Systems, Success, Models, Structural
  • Leila Shahmoradi, Alireza Darrudi, Faezeh Shamsi, Azadeh Norouzinejad-Dastenayi, Farshid Nasrolahbeigi Pages 9-15
    Introduction
    Changes in the health care system and society along with increase in the power of technology have imposed a mounting pressure on policymakers, healthcare providers, and the health care system to develop electronic medical record systems. Therefore, the aim of this study was to analyze the strengths, weaknesses, opportunities, and threats (SWOT) of implemented electronic health record systems from the perspective of hospital managers of Tehran University of Medical Sciences, Iran, in 2015.
    Methods
    This was a cross-sectional, descriptive, and analytical study. The study population included all managers of hospitals affiliated to Tehran University of Medical Sciences. The research instrument was a questionnaire which gathered information on internal factors (strengths and weaknesses) and external factors (opportunities and threats) of electronic health record systems. Data analysis was performed using descriptive statistics and SWOT analysis.
    Results
    The most important strength of electronic records was quick and timely access to information (weight rating: 0.147) and the most important weakness was lack of equipment and hardware necessary for the implementation of electronic health records (weight score: 0.094). Moreover, the sharing of information between health service providers and better management of information (weight score: 0.121) were reported as the most important opportunities, and lack of strategic planning in the field of electronic health records (weight score: 0.127) as the most important threat for these record systems.
    Conclusion
    Politicians and investors in healthcare can use the strategies presented in this research to improve and accelerate the implementation of electronic health records in Iran. Furthermore, drawing a strategic plan, designing standards for security, privacy, and sharing of information, and increasing resources and financing are the steps that can be taken to better implement electronic health records.
    Keywords: Electronic Health Records, SWOT Analysis, Strategy
  • Majid Zarabian, Masoud Abessi Pages 16-25
    Introduction
    Ischemic Heart Disease (IHD) is one of the costly and controversial topics in the field of healthcare in Iran. Due to limitation in hospital resources for patient care, studying patient’s length of stay (LOS) is very important in hospital management. This study presents suitable models for estimating the LOS of IHD patients and its influencing factors.
    Methods
    In this applied research, LOS of 6524 IHD in-patients admitted to 16 hospitals in Tehran, Iran, between October 2013 and March 2014 and the remedial proceedings provided for them were recorded using treatment services tariff codes. After data collection using a predesigned form and data cleaning, LOS fort models were created using data mining algorithms of artificial neural network (ANN), support vector machines (SVM), chi-squared automatic interaction detection (CHAID), classification and regression trees (CART), and ensemble model in SPSS Clementine software.
    Results
    The average and standard deviation of LOS in this study was 7.727 ± 9.608 days. The linear correlation of models with actual LOS and their relative error were above 0.7 and below 0.5, respectively. The most accurate models were the ensemble model and SVM.
    Conclusion
    According to the proposed models, ischemic patients who required rehabilitation, consultation, radiation therapy, and computerized tomography (CT) scan have longer LOS. Moreover, type of IHD disease and especially California remedial codes are important factors in estimating patients’ LOS.
    Keywords: Length of Stay, Ischemic Heart Disease, Data Mining
  • Mahdi Mohammadi, Zeynab Sepidnameh, Jafar Ebadollah-Amoughin Pages 26-30
    Introduction
    Due to the importance of women in nomad communities and their roles in family health and hygiene, it is vital to study their familiarity with and resources in this field. The aim of this study was to identify the information needs of nomad women of Kohgiluyeh, Iran, in the field of health and hygiene and how they use resources in this field.
    Methods
    This applied research was conducted through survey method and using a researcher-made questionnaire and oral interviews with 235 nomad women.
    Results
    The results showed that more than 60% of the studied individuals had elementary education and their most important motivation for accessing information was “helping their family to create a healthier life”. Respondents had high inclination toward accessing essential health information and about 56% of them reported their motivation to be very high. Moreover, about 34.9% of participants stated that the role of health centers in increasing their health information was low or very low. The findings also showed that about 59% of nomad women used more traditional sources of information (personal experience and the experience of others).
    Conclusion
    Due to lack of access to necessary information resources among nomad women and the important role of women in nomad communities as a social and economic pillar of the family, it is vital that relevant authorities provide the necessary facilities to meet the information needs of these women.
    Keywords: Health, Nomads, Women, Information Needs
  • Sayed Javad Ghazi-Mirsaeed, Fatemeh Sheikhshoaei, Arezoo Ghamgosar Pages 31-36
    Introduction
    Scholars of different fields need open-access and subscribed electronic resources to access scientific information. However, with the increasing growth of electronic resources and the replacement of printed materials with digital collections, the way we access these resources has changed significantly. Thus, the objective of this study was to assess how dental assistants at Tehran Universities of Medical Sciences, Shahid Beheshti Universities of Medical Sciences, and Shahed Universities of Medical Sciences access and use electronic resources.
    Methods
    This was a descriptive-analytical study. The statistic population consisted of 267 dental assistants at the abovementioned universities. The data collection tool was a researcher-designed questionnaire. The validity of the questionnaire was confirmed by faculty members in the field of Medical Librarianship and Information Sciences and its reliability was approved using Cronbach's alpha (α = 0.88). The collected data were analyzed using one-way ANOVA and Kruskal-Wallis test.
    Results
    ScienceDirect and PubMed were the most used electronic resources among subscribed and open-access databases, respectively. Participants most often used the subscribed resources which were available at work or home. The respondents reported low internet speed as their most important barrier to accessing information.
    Conclusion
    Dental assistants used subscribed resources which were available at work or university more than others in order to access the full text of subscribed electronic resources. Improving technology and Internet broadband infrastructures would also help decrease the limitations and problems in accessing required information.
    Keywords: Access to Information, Health Resources: Database, Dental Assistants
  • Sorayya Rezayi, Ali Asghar Safaei Pages 37-43
    Wearable monitoring systems is one of the growing technologies in the medical field. Thus, the present study was conducted to identify and assess wearable monitoring systems in the medical field. This narrative review was carried out by searching in reliable scientific databases such as PubMed, IEEE Xplore, ScienceDirect, Springer, and Iranian databases like Magiran and SID. In order to search in the English databases, keywords such as “wearable technologies in health” “taxonomy of wearable technologies”, and “wearable sensors” were used, and in order to search in the Persian databases, the Persian translation of these keywords were employed. No related articles were found in Persian literature. However, 30 related articles were retrieved from the English databases. All articles that focused on classification, identification, and review of wearable systems in medicine were included in this study. In order to identify wearable technologies accurately, their classification dimensions have been explained in this article.
    Keywords: Vital Sign, Patient Monitoring, Technology, Smart Sensors
  • Marjan Ghazi-Saeedi, Sharareh Rostamniakan-Kalhori, Mobin Yasini, Rasool Nouri Pages 44-48
    Introduction
    Production of mobile health apps and their use has grown increasingly in recent years which indicate the profound influence of these apps on health care processes and health of the community. Mobile health apps must be made on the basis of reliable scientific resources so that users can use them with confidence. Therefore, this study aimed to investigate the reliability of resources used in the creation of the content of the top Persian mobile health applications.
    Methods
    In this descriptive, cross-sectional study conducted in March 2015, 200 of the top mobile health applications were installed, and their references and some of their other features were studied. The data were collected using a checklist, entered into an Excel spreadsheet, and were analyzed using descriptive statistics.
    Results
    Review of the references used in the apps studied showed that 20% of them had no list of references, and only 5.10% (21 cases) used content from reliable sources.
    Conclusion
    The results of this study are applicable to taking control of the quality of mobile health apps and helping users have access to high-quality and reliable apps by regulatory agencies.
    Keywords: Mobile Applications, Telemedicine, Bibliometric Analysis