فهرست مطالب

زمین شناسی محیط زیست - پیاپی 39 (تابستان 1396)

نشریه زمین شناسی محیط زیست
پیاپی 39 (تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/07/17
  • تعداد عناوین: 7
|
  • ابراهیم فتایی*، علی عزیزی، سید تقی سید صفویان، علی اکبر ایمانی، اکرم اوجاقی، حبیب فرهادی صفحات 1-13
    تغییرات اقلیمی یکی از ویژگی های طبیعی چرخه اتمسفری می باشد که بر اثر ناهنجاری ها و یا نوساناتی در روند پارامترهای هواشناسی، از جمله بارندگی و دما حاصل می شود. میزان انتشار گازهای گلخانه ای در دهه های اخیر به طور قابل ملاحظه ای افزایش داشته است. با توجه به اینکه افزایش این گازها در اتمسفر زمین؛ باعث تغییر درمتغیرهای اقلیمی کره زمین گردیده است لذا ضرورت دارد این تغییرات شبیه سازی شده و تغییرات احتمالی آینده مورد پیش بینی قرار گیرند تا اقدامات لازم در برنامه ریزی های محیطی مورد توجه واقع شود. در این مطالعه با استفاده از تکنیک ریزمقیاس نمایی آماری، مدل های GCM تحت سناریوی انتشار گاز های گلخانه ای (A1B،A2،B1) برای دوره زمانی 2039-2011 با استفاده از مدل آماری LARSE-WG داده های روزانه دما، بارش و تابش ریز مقیاس گردیدند و نتایج آن بر روی ایستگاه های سینوپتیک حوضه آبخیز دره رود از زیر حوضه های رودخانه ارس در شمال غربی ایران مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد تغییراتی در پارامترهای اقلیمی دما و بارش در طی دوره مورد مطالعه بوجود خواهد آمد. به طوری که میانگین دما در بین ایستگاه های مورد مطالعه بین 31/0 تا 69/3 درجه سانتی گراد افزایش خواهد داشت و میزان بارش نیز 2/8 تا 5/21 درصد افزایش خواهد یافت.
    کلیدواژگان: دما، بارش، مدلهای تغییر اقلیم، LARSE-WG، حوضه آبخیز دره رود
  • محمدحسین قبادی، مریم دهبان ایوان استخری *، علی میر عربی صفحات 15-34
    آبخوان های کارستی منابع عمده آب زیرزمینی در شمال شرقی رودبار هستند. مطالعه حاضر کوششی در جهت بررسی خصوصیات هیدروژئولوژیکی و هیدروژئوشیمیایی چشمه های کارستی موجود در منطقه و بررسی توسعه یافتگی کارست در منطقه با استفاده از آمار دبی چشمه سفید آب است. در این بررسی از قابلیت های نرم افزارهای PHREEQC وRock Ware AqQa جهت محاسبه شاخص اشباع و ترسیم نمودارهای هیدروشیمیایی آب بهره گرفته شده است. در این مقاله همچنین به بررسی توزیع فضایی پارامترهای ژئوشیمیایی آب چشمه ها و مقایسه نحوه تغییرات این پارامترها با تغییرات شیب در منطقه پرداخته شده است. بررسی توزیع فضایی پارامترهای ژئوشیمیایی آب چشمه ها مشخص کرد که این پارامترها دارای روند تغییرات معناداری با توجه به شیب منطقه هستند. با ترسیم دیاگرام پایپر نمونه های آب چشمه ها، مشخص گردید که تیپ آب تمام چشمه های منطقه از نوع Ca-Hco3 است، که در واقع تائید کننده کارستی بودن چشمه های منطقه است. به صورتی که شاخص اشباع بیان می کند، بیشتر نمونه های آب منطقه نسبت به کلسیت، دولومیت و Co2 تحت اشباع هستند. با محاسبه مقادیر ضرایب فروکش چشمه سفید آب و مقایسه مقادیر این ضرایب با جدول ارائه شده توسط مالیک و وجتکوا (2012) ، درجه توسعه کارست 5/5 تعیین گردید. در این درجه از توسعه آبخوان کارستی، رژیم تخلیه پیچیده، یک ترکیبی از یک زیر رژیم با جریان آشفته و دو زیررژیم با جریان آب زیرزمینی آرام وجود خواهد داشت. تاثیر رژیم تخلیه با جریان آشفته در مقایسه با رژیم تخلیه آب زیرزمینی کلی کوتاه مدت است.
    کلیدواژگان: درفک، چشمه سفید آب، PHREEQC، ضریب فروکش
  • علی اصغر قاسمی*، آزاده اربابی سبزواری، معصومه سهرابی صفحات 35-53
    آلودگی هوا فرایندی است که به حالت های مختلف جوی وابسته بوده و پدیده های جوی و آب و هوایی در شکل گیری این معضل دخیل است. امروزه در تهران و بسیاری از شهر های بزرگ و صنعتی دنیا به ویژه در کشورهای در حال توسعه، آلاینده های مختلف از طریق وسایل نقلیه موتوری، صنایع و منابع تجاری و خانگی در هوا تخلیه می شود. هدف این پژوهش مطالعه زمان تمرکز اوج آلاینده مونواکسیدکربن درساعات مختلف روز و بررسی ارتباط بین تراکم و غلظت آلاینده مونواکسید کربن با متغیرهای هواشناسی در منطقه 5 و 18 تهران است. در این مطالعه از روش آماری برای رسیدن به اهداف استفاده شد. ابتدا زمان تمرکز آلاینده در 4 بازه زمانی در منطقه مورد مطالعه شناسایی شد. به منظور محاسبه همبستگی و تحلیل رگرسیون بین مونواکسیدکربن با سرعت باد، حداقل دما و حداکثر دما از ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چند متغیره در محیط SPSS وExcel استفاده شده است. نتایج رگرسیون چندگانه و درصد ضریب تغییرات تبیین شده در منطقه 18 با ورود 3 متغیر سرعت باد، حداقل دما و حداکثر دما در مدل بندی آلاینده CO ایستگاه مورد مطالعه نشان داد که متغیرهای مورد مطالعه، آلاینده COایستگاه شادآباد را به میزان 16/0 تبیین کردند. مچنین در منطقه 5 نتایج این مطالعه نشان داد، مقدار بیشنه غلظت آلاینده CO در طول روز در ساعت 8 صبح می باشد و پایین ترین مقدار ثبتی در ساعت 15 در طول دوره 9 ساله آماری می باشد.
    کلیدواژگان: آلاینده CO، شادآباد، زمان تمرکز، دما، باد، ایستگاه پونک
  • جواد قانعی اردکانی*، سیدابوالفضل کشفی صفحات 54-70
    رشد روز افزون جمعیت به تبع آن تداوم صعودی تولید و تخلیه پسماند به محیط زیست، انسان و محیط زیست در برگیرنده آنرا دچار مشکلات متعدد می کند. از جمله دغدغه های حاصل این افزایش جمعیت و توسعه، مدیریت صحیح نوع خاصی از پسماند، نخاله ساختمانی و کاهش آلودگی های زیست محیطی ناشی از آن می باشد. از این رو در مدیریت صحیح نخاله، مکان یابی محل مناسب جهت دفن در احداث مدفن امری ضروری خواهد بود. تعیین مکان بهینه مدفن بهداشتی- مهندسی به روش مطلوب دارای شرایط و مراحلی است که اجرای بهینه هر یک از آنها درنتیجه نهایی تاثیر گذار است. برای مکان یابی محل دفن نخاله پس از بررسی و مطالعه در مورد انواع روش های مکان یابی نخاله باید پارامترهای موثر در مکان یابی محل مورد نظر را با توجه به هدف نهایی که یافتن مکانی با کمترین اثرات سوء زیست محیطی بر منطقه و محیط طبیعی اطراف مدفن است، مورد بررسی قرار داد. با وجود پارامترهای متعدد در انتخاب مدفن، جهت مدیریت بهینه زمان، هزینه و اثرات پیچیده طرح، از ابزار قدرتمند سیستم اطلاعات جغرافیایی بهره گرفته شده است. با جمع آوری و ترکیب لایه های اطلاعاتی مورد نیاز جهت تعیین مدفن مناسب نخاله ساختمانی شهر یزد از روش تحلیل سلسله مراتبی استفاده شد. هر لایه اطلاعاتی و زیر لایه مربوطه وزن دهی و در نقشه نهایی با استفاده از لایه حریم، مناطق ممنوعه حذف شد. طبق نقشه نهایی 4 منطقه در رده کاملا مناسب واقع شد. با توجه به تاثیر جهت باد غالب نهایتا دو منطقه بهترین مکان برای مدفن تشخیص داده شد.
    کلیدواژگان: مکان یابی، نخاله ساختمانی، تحلیل سلسله مراتبی، یزد، سیستم اطلاعات جغرافیایی
  • ارزیابی آلودگی فلزات سنگین در رسوبات سطحی رودخانه گاماسیاب نهاوند
    مریم صالح *، محسن رضایی، عطا شاکری، اشکان جهانداری صفحات 71-84
    در این مطالعه به ارزیابی آلودگی فلزات سنگین رودخانه گاماسیاب واقع در استان همدان پرداخته شد. رودخانه گاماسیاب مهم ترین رودخانه شهرستان نهاوند می باشد که در مجاور آن فعالیت های گسترده ای مانند کشاورزی یا پرورش ماهی صورت می گیرد بنابراین ارزیابی فلزات سنگین در رسوبات این رودخانه امری اجتناب ناپذیر می باشد. نتایج حاصل، روند کاهشی غلظت فلزات سنگین در این رودخانه را به صورت Cr> Zn> Ni> As> Pb> Co> Mo> Cd نشان داد. به منظور ارزیابی آلودگی این فلزات از شاخص های ضریب غنی شدگی، شاخص آلودگی، دستورالعمل های کیفیت رسوب کانادا (SQGs) ، واحد سمناکی و پتانسیل خطرات بوم شناختی فلزات سنگین استفاده شد. بر اساس شاخص غنی شدگی عناصر آرسنیک و کادمیم دارای منشا انسان زاد و عناصر کروم و نیکل دارای منشا زمین زاد می باشند، همچنین نیز سرب در بعضی از ایستگاه ها آلودگی زیادی را ایجاد کرده است. نمونه های شماره 1 و 3 و به میزان کمتر شماره 2، 6، 5 و 8 بیشترین خصوصیت سمناکی را از خود بروز دادند. از ضریب همبستگی برای ارتباطات بین عناصر و شناسایی منشا آن ها استفاده شد. نتایج ضریب همبستگی نشان داد که عناصر مس، روی، سرب ناشی از فعالیت های شهری، آرسنیک و کادمیم در اثر فعالیت های کشاورزی و عناصری نظیر نیکل، وانادیم دارای منشا زمین زاد می باشند.
    کلیدواژگان: ژئوشیمی زیست محیطی، فلزات سنگین، آلودگی، شاخص های ژئوشیمیایی، رودخانه گاماسیاب
  • مریم ولایی، حمید شهین فر، رباب آذرمی عربشاه* صفحات 85-99
    انتخاب محل دفن پسماندها یکی از مراحل مهم در مدیریت پسماندهای جامد شهری می باشد و با توجه به اثرات مخرب زیست محیطی، اقتصادی و اکولوژیکی لندفیل ها انتخاب محل دفن باید با دقت و طی یک فرآیند علمی صورت گیرد. استفاده از ابزارها و فناوری جدید برای یافتن مکان مناسب دفن ضروری به نظر می‏رسد. امروزه، سیستم‏های اطلاعات جغرافیایی ((GIS ، به طور گسترده در برنامه ریزی های محیط زیستی مورد استفاده قرار می گیرند. در این مطالعه جهت مکان یابی محل دفن پسماندهای شهر ایلخچی از لایه های اطلاعاتی مختلف کاربری اراضی، پوشش گیاهی، شیب، لیتولوژی، بافت خاک، فاصله از شهر، مراکز جمعیتی، منابع تامین آب (قنات، چاه و چشمه) ، آبراهه ها، معادن، جاده های دسترسی (اصلی و فرعی) و خطوط انتقال نیرو استفاده شده است. به منظور تهیه نقشه استعداد داری ابتدا مناطق ممنوعه حذف شده و با استفاده از 8 لایه اطلاعاتی به روش وزن دهی فرآیند تحلیل سلسله مراتبی (AHP) نقشه نهایی استعداد داری تهیه شده است. براساس این تحقیق تمامی مناطق مناسب جهت احداث لندفیل در شرق محدوده مورد مطالعه قرار دارند. در نهایت با بررسی اثرات زیست محیطی هر یک از پهنه های منتخب یکی از پهنه ها با کمترین اثرات سوء زیست محیطی به عنوان بهترین مکان جهت دفن پسماند های شهر ایلخچی انتخاب شده است.
    کلیدواژگان: پسماندهای شهری، مکان یابی، تحلیل سلسله مراتبی (AHP)، GIS، ایلخچی
  • نسرین آقاولی، معصومه نژادعلی*، مهناز قمی صفحات 100-108
    مصرف آب آلوده به فلزات سنگین می تواند عوارض بهداشتی را در افراد ایجاد نماید. مقدار استاندارد در آب آشامیدنی ایران برای آرسنیک و سرب 10 میکروگرم بر لیتر و برای کادمیوم 3 میکروگرم بر لیتر تعیین شده است. با توجه به مشخص شدن آلودگی آرسنیک در بعضی نقاط کشور لازم است مطالعه منابع آبی که مصارف آشامیدن دارند در کلیه مناطق کشور حداقل یکبار صورت گیرد. هدف از این مطالعه تعیین میزان آرسنیک، کادمیوم و سرب در منابع آب زیرزمینی منطقه فردوس و طبس است. از تعداد 4 چاه موجود در شهرستان فردوس، 5 چاه و 3 چشمه در شهرستان طبس و اطراف آن که مصرف آشامیدنی داشتند بصورت استاندارد نمونه برداری شد. متغیرهای فیزیکوشیمیایی (EC،Eh،pH) در محل با دستگاه pH متر پورتابل اندازه گیری شدند. مقدار آرسنیک، سرب و کادمیوم با دستگاه ICP-MS تعیین شد. مقدار سرب و کادمیوم همه نمونه ها پایین تر از حد استاندارد آب آشامیدنی کشور است و آلودگی این دو فلز در آبهای این مناطق وجود ندارد، اما مقدار آرسنیک در یک ناحیه فردوس و دو منطقه طبس بالاتر از حد مجاز 10 میکروگرم بر لیتر است. بیشترین همبستگی مثبت آرسنیک با pH و Eh دیده شد. با توجه به عوارض زیاد آلودگی آرسنیکی در آب آشامیدنی و گسترش روزافزون استفاده از آب زیرزمینی به عنوان منابع آب آشامیدنی در کشور، لازم است آب آشامیدنی مناطقی که بالاتر از استاندارد است در اسرع وقت توسط منابع سالم جایگزین شوند و کنترل دوره ای غلظت آرسنیک در آب آشامیدنی مناطق مسکونی در دستور کار سازمان های مسئول قرار گیرد.
    کلیدواژگان: آرسنیک، آب زیرزمینی، آلودگی، فردوس، طبس
|
  • Ebrahim Fataei *, Ali Aziz, Seiied Taghi Seiied Safaviyan, Ali Akbar Imani, Akram Ojaghi, Habib Farhadi Pages 1-13
    Climate change is one of the natural features of atmospheric circulation anomalies and fluctuations in the meteorological parameters such as rainfall and temperature can be achieved. These anomalies in most of the world led to impair in natural ecosystems. Studies show that emissions of greenhouse gases in recent decades have increased considerably. These gases increase in the atmosphere, causing changes in Earth's climate parameters. With widely varying meteorological simulation models of generators weather in recent decades, it is essential that these changes in a series of simulated apply. In this study, using statistical downscaling techniques, GCM models under the greenhouse gas emission scenarios (A1B, A2, B1) for the period 2039-2011 using statistical models LARSE-WG daily data of temperature, precipitation and radiation small scale, and the results were evaluated on synoptic stations. The results show that changes in climate parameters will be created during the study period. So that the average temperature between the stations under study between 31.0 to 69.3 ° C will increase and rainfall will increase to 2.8 to 21.5 percent
    Keywords: Temperature, precipitation, climate change models, LARSE-WG, River watershed
  • Mohammad Hossein Ghobadi, Maryam Dehban Avan Stakhri *, Ali Mirarabi Pages 15-34
    Karstic aquifers make the main sources of groundwater in northeastern Rudbar.The present study attempts to investigate the hydrogeological and hydrogeochemical features of karst springs in the area and karst development by means of discharge data of Sefidab spring.In this study, the ability of the PHREEQC and Rock Ware AqQa softwares to calculate the saturation index and drawing water hydrochemical diagrams were used.The paper also investigate the spatial distribution of geochemical parameters of springs, and compare changes of these parameters with the slope in the region. Spatial distribution of geochemical parameters of the water showed that these parameters have significant changes due to the slope of the region.By drawing Piper diagram of the samples of spring water, it was unfolded that water samples are Ca-Hco3 water type and karstic origin of springs were confirmed. Such that saturation index indicates more water samples are under saturated than calcite, dolomite and Co2. By calculating the recession coefficients of Sefidab spring and comparing the values of these coefficients with provided classification by Malı´k and Vojtkova (2012), the development degree of karst was determined 5.5.In the the development degree of karst will exist complex discharge regime, a combination of one sub-regime with turbulent flow and two sub-regimes with laminar groundwater flow. Discharge sub-regime with turbulent flow is of short-term influence in comparison with overall groundwater discharge
    Keywords: Dorfak, Sefidab springs, PHREEQC, recession coefficient
  • Ali Asghar Ghasemi*, Azadeh Arbabi Sabzevari, Masoomeh Sohrabi Pages 35-53
    Air pollution is a process that depends on various atmospheric conditions and weather and climate phenomena are involved in the formation of this problem. Today, in Tehran and in many of the major industrial cities in the world, especially in developing countries, various pollutants are discharged through motor vehicles, industries and commercial and household sources. The purpose of this study was to study the concentration time of carbon monoxide pollutant in different times of the day and to investigate the relationship between carbon dioxide concentration and concentration of carbon monoxide with weather variables in Tehran's 5th and 18th regions. In this study, a statistical method was used to achieve the goals. At first, the concentration time of pollutants was identified in 4 periods in the study area. In order to calculate correlation and regression analysis between carbon monoxide with wind speed, minimum temperature and maximum temperature, Pearson correlation coefficient and multivariate regression analysis were used in SPSS and Excel. The results of multiple regression and percentage of coefficient of variation explained in area 18 with the input of three wind speed variables, minimum temperature and maximum temperature in the pollutant modeling of the CO station showed that the studied variables explained the CO pollutant of Shadabad station to 0.16 They made Also, in District 5, the results of this study showed that the amount of CO contamination in the daytime is at 8 oclock in the morning and is the lowest amount of record at 15 oclock during the 9-year period.
    Keywords: CO pollutant, jubilation, concentration time, Temperature, wind, Ponck station
  • Javad Ghanei Ardakani *, Seyyed Abolfazl Kashfi Pages 54-70
    The growth of urban population, thus continuing the upward trend in production and waste discharge into the environment, humans and the environment surrounding the multiple problems stems. Including concern due to the increasing population and development in the city, a certain type of proper management of waste, construction waste and reducing pollution caused by it is the environmental. Hence the proper management of construction waste, locating the perfect place for burial in landfill construction will be necessary. Determine the location of the tomb optimal health and favorable requirements engineering methods and processes that optimize the performance of each of them affect the final result. the natural environment surrounding landfill is investigated. Despite multiple parameters in the landfill, better managing time, cost and complexity of design, powerful tools of GIS have been used. By collecting and combining data layers required to determine suitable areas for construction waste landfill Yazd hierarchical analysis method was used. Information relevant weighting of each layer and the substrate and the final map using layers of privacy, forbidden zones removed. 4 The final map of area was perfectly fit in the category. Due to the impact of the prevailing wind direction is ultimately the best place for landfill was diagnosed two regions.
    Keywords: Landfill Location, construction waste, Analytic Hierarchy Process, Yazd City, geographic information system (GIS)
  • Assessment of heavy metal pollution in the surface sediments of Gamasiab River in Nahavand city
    Maryam Saleh*, Mohsen Rezaei, Ata Shakeri, Ashkan Jahandari Pages 71-84
    The objective of this study was to evaluate heavy metals such as As, Cd, Ni, Cr, Pb, Cu, V and Ni in the surface sediments of Gamasiab River. This river located in west of Iran and it is the most important river in Nahavand city, a wide range of human activities take place along the river. Examples include fish farming and agriculture activities. So the assessment of heavy metals in sediments of the river is necessary. The results show that the heavy metal concentration in the sediments decreased in the order Cr>Zn>Ni>As>Pb>Co>Mo>Cd. Variety of methods used to evaluate sediment contamination with heavy metals as enrichment factor, pollution load index, comparison of sediment quality guidelines and potential ecological risk of heavy metals. According to enrichment factor index, As and Cd have anthropogenic originates while Cr and Ni have geogenic originates. Some stations show a very high degree of Pb contamination. Samples 1 , 3 and to a lesser extent 2,6 and 8 showed a highest degree of toxicity. The correlation coefficient was used for communication between the elements. Results show that the anthropogenic Pb, Cu, Zn, As and Cd inputs were mostly related to the urban and Agriculture activities.
    Keywords: Environmental Geochemistry, Heavy metals, contamination, Gamasia River
  • Maryam Valaii, Hamid Shahinfar, Robab Azarmi* Pages 85-99
    Choosing landfill is one of the most important steps in the management of municipal solid waste and according to environmental impact, ecological landfill disposal site selection should be done carefully and in a scientific process.Usage of the tools and technology seems to be necessary to find a suitable place to bury it.Nowadays, GIS is widely used in environmental planning.In this study, to locate waste disposal site in Ilkhchi, different information layers of land use, vegetation, slope, lithology, soil texture, distance from the town, population centers, water supplies (aqueducts, wells and springs), canals, mines, access roads (primary and secondary) is used in power transmission lines.In order to map the areas removed Astdaddary first eight information layers on the weighting method using Analytical Hierarchy Process (AHP) , final map is prepared. According to the study, all areas are suitable for construction of landfill in East study area. Finally, the environmental effects of each of the zones of the zone with the lowest environmental impacts as the best location for the city's landfill Ilkhchi is selected.Finally, by studying the environmental effects of each zone, the zone with the lowest environmental impact is selected as the best location for the landfill in Ilkhchi.
    Keywords: municipal waste, Locating, AHP, GIS, Ilkhchi
  • Nasrin Aghavali, Masoumeh Nezhadali*, Mahnaz Qomi Pages 100-108
    Consumption of water contaminated with heavy metals can result adverse health effects in people. Standard value of drinking water was determined 10, 10 and 3µg/L for As, Pb and Cd in Iran. According to the determination of arsenic contamination in some parts of the country, Study of drinking water resources must be done in all regions of the country at once. The present study aimed to determine the amount of arsenic, cadmium and lead in groundwater resources of Ferdows and Tabas area.
    A total of 4 wells of the city and the villages around Ferdows city and 5 wells and 3 mineral spring in Tabas city and its surroundings for supplying drinking water were sampled by standard method. Physicochemical parameters (EC, Eh, pH)were measured using a portable pH meter at the location. The heavy metals amount were determined by ICP-MS instrument. In studied samples, Cadmium and lead concentrations were less than limits of drinking water standards in the country and these metals pollutants do not exist in the waters of these areas, but arsenic concentrations exceeded from allowed level (10 μg/L) in two districts of Tabas and one area of Ferdows. The highest positive correlation of arsenic was found with pH and Eh. Due to high complication of arsenic contamination in drinking water and increasing use of groundwater as a source of drinking water in the country, it is necessary, in areas where arsenic contamination is higher than standard limit to replace by healthy sources as soon as possible and the periodic control should be on the agenda of responsible organizations for concentrations of arsenic in drinking water for residential areas.
    Keywords: Arsenic, groundwater, contamination, Ferdows, Tabas