فهرست مطالب

نشریه اقتصاد و تجارت نوین
سال سیزدهم شماره 1 (پیاپی 38، بهار 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/03/12
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علمی - پژوهشی
  • ابراهیم التجایی، بهروز عباس زاده * صفحات 1-20
    در خصوصی سازی اهداف مهمی در حوزه های مالی و اقتصادی دنبال می شود. از این رو، لازم است که دست یابی به این اهداف و نتایج همواره ارزیابی شود، در این صورت دولت ها می توانند با آگاهی بیش تری سیاست واگذاری مالکیت و مدیریت بنگاه های اقتصادی دولتی به بخش خصوصی را تعقیب کنند. هدف اصلی این پژوهش نیز بررسی تاثیر خصوصی سازی در عملکرد مالی و اقتصادی شرکت های واگذارشده در ایران است. بدین منظور، در این پژوهش نخست دو شاخص سودآوری و بهره وری نیروی کار مشخصه های عملکرد مالی و اقتصادی شرکت های واگذارشده معرفی شدند. آن گاه، با بررسی صورت های مالی سالیانه شرکت هایی که حداقل 51 درصد از سهام آن ها از طریق عرضه عمومی در بورس یا مزایده در بازه زمانی 1379- 1389 به بخش خصوصی واگذار شده اند، 22 شرکت، که داده های موجود برای آن ها قابل حصو ل تر و فرایند خصوصی سازی در آن ها به نحو مطلوبی انجام شده، نمونه آماری این تحقیق برگزیده و بررسی شده اند. یافته های این مقاله، که با دو روش ناپارامتری استنتاج آماری (از جمله آزمون رتبه علامت دار ویلکاکسون) و مدل اقتصادسنجی داده های پانل به دست آمده ، نشان می دهد که میان عملکرد شرکت ها از لحاظ سودآوری و بهره وری در دوره های قبل و بعد از خصوصی سازی تفاوت معناداری وجود دارد و خصوصی سازی عملکرد شرکت های یادشده را بهبود داده است.
    کلیدواژگان: خصوصی سازی، بهره وری، سودآوری، داده های پانل، آزمون ویلکاکسون، اقتصاد ایران
  • اسفندیار جهانگرد*، نازیلا علینقی صفحات 21-44
    فناوری اطلاعات و ارتباطات (ICT) و رشد روزافزون آن در دهه های اخیر به رشد اقتصادی و افزایش بهره وری در برخی کشورها خصوصا کشورهای توسعه یافته انجامیده است. این موضوع باعث طرح این سوال می شود که آیا رشد اقتصادی باعث توسعه فناوری اطلاعات و ارتباطات (ICT) شده است و یا به عکس. از این رو در این مقاله به بررسی رابطه علیت میان سرمایه گذاری ICT و رشد بهره وری نیروی کار براساس مدل های پانل پویا و با استفاده از تخمین زن گشتاورهای تعمیم یافته، برای 48 کشور، شامل 25 کشور توسعه یافته و 23 کشور در حال توسعه در دوره زمانی 2000- 2008 پرداخته ایم. نتایج این تحقیق نشان می دهد که رابطه ای دوسویه میان سرمایه گذاری ICT و رشد بهره وری نیروی کار در سه نمونه شامل کشورهای توسعه یافته، درحال توسعه، و نیز کل کشورها برقرار است. بنابراین می توان نتیجه گرفت که سرمایه گذاری ICT به بهبود بهره وری نیروی کار و درنهایت رشد اقتصادی کشورها خواهد انجامید.
    کلیدواژگان: فناوری اطلاعات و ارتباطات (ICT)، رشد بهره وری نیروی کار، روش گشتاورهای تعمیم یافته (GMM)، داده های تابلویی (panel data)
  • سعید راسخی * صفحات 45-45
    براساس ادبیات اخیر نظری و تجربی تجارت بین الملل، ساختار بازار از مهم ترین عوامل تعیین کننده مزیت های رقابتی است. در این چهارچوب و با توجه به اهمیت رقابت پذیری بین المللی در توسعه تجارت خارجی، مقاله حاضر عوامل تعیین کننده مزیت رقابتی صنایع کارخانه ای ایران را بررسی کرده است. برای این منظور، آخرین ریزداده های تجارت خارجی و ویژگی های خاص صنعتی صنایع کارخانه ای ایران طی دوره زمانی 1381- 1389 در سطح تجمیع 4 رقمی طبقه بندی ISIC پالایش و پردازش شده است. برای اندازه گیری مزیت رقابتی از روش سهم پایدار بازار استفاده شده است و سپس در چهارچوب ادبیات نظری و تجربی مزیت رقابتی عوامل تعیین کننده مزیت رقابتی شناسایی و برآورد شده است. نتایج برآورد روش داده های تابلویی نشان می دهد که متغیرهای صرفه های ناشی از مقیاس تمایز محصول و نقش دولت دارای اثر مثبت و معنادار در مزیت رقابتی صنایع ایران اند. براساس این نتایج، به نظر می رسد بهره گیری از مولفه های ساختار بازار رقابت انحصاری به ویژه تمایز محصول و صرفه های ناشی از مقیاس به هم راه حمایت های منطقی دولت و تاکید بر مزیت رقابتی به جای صرفا مزیت نسبی بتواند در بهبود مزیت رقابتی صنایع کارخانه ای ایران موثر باشد. در این چهارچوب پیش نهاد می شود در توسعه تجارت خارجی به تجارت درون صنعت توجه بیش تری شود.
    کلیدواژگان: نظریه های جدید تجارت، عوامل تعیین کننده مزیت رقابتی، سهم پایدار بازار، صنایع کارخانه ای ایران، داده های تابلویی
  • رضا شافعی *، مهران رضوانی صفحات 67-85
    هدف اصلی در این پژوهش تعیین سطح آمادگی کسب و کار الکترونیکی در میان شرکتهای کوچک و متوسط صنعتی غرب کشور و بررسی میزان توانمندی آنها برای حضور در بازارهای اینترنتی است. روش تحقیق مطالعه حاضر از نوع توصیفی است. جامعه آماری پژوهش مشتمل بر تمامی شرکتهای کوچک و متوسط در استانهای کردستان، همدان و کرمانشاه است که از طریق نمونه گیری تصادفی طبقه ای تعداد 156 شرکت انتخاب شده اند. بنا بر نتایج تحقیق، میزان آمادگی الکترونیک شرکتهای مذکور بر اساس آزمون تفاوت میانگین ها، 8/2/0 بود که پایین تر از حد انتظار است. دیگر یافته ها حاکی از این است که 60/0 شرکتها در سطح آمادگی اطلاعاتی و درصدی نیز در همین حدود(57/0) دارای سطح بروشوری در کسب وکار الکترونیکی هستند. یافته های رگرسیونی نشان می دهد زیرساختهای فناوری با 87/0و عامل منابع انسانی با 62/0، بیشترین سهم را دارا بوده اند.
    کلیدواژگان: آمادگی کسب و کار الکترونیکی، بازارهای اینترنتی، زیرساختها، عوامل انسانی، شرکتهای کوچک و متوسط
  • جواد طاهرپور *، علی اصغر سالم، سارا امیری صفحات 87-116
    با توجه به اهمیت و نقش محصولات ICT در ارتقای توانایی و مهارت افراد، هزینه دهک های مختلف روی محصولات ICT از مواردی است که محاسبه و ارزیابی آن اهمیت ویژه ای می یابد. در این راستا، در مقاله حاضر ابتدا با تطبیق طبقه بندی های مختلف کالایی و طبقه بندی بودجه خانوار کدهای مربوط به ICT در بودجه خانوار استخراج شد و با استناد به این کدها مخارج خانوارها روی ICT به تفکیک دهک های مختلف درآمدی برای دوره 94-1383محاسبه شد تا به نوعی هزینه دهک های مختلف درآمدی روی ICT قابل ارزیابی باشد. تجزیه و تحلیل داده های حاصله نشان می دهد شکاف معناداری در هزینه های ICT و سهم آنها بین سبد هزینه ای خانوارهای شهری و روستایی وجود دارد. همچنین شکاف معناداری در سطح و سهم هزینه های ICT بین دهک های پایین درآمدی و بالای درآمدی وجود دارد. علاوه بر این ملاحظه شد که با شروع دوران تورمی از اواسط دهه 1380 و همچنین شروع دوران رکودتورمی از اواخر دهه 1380 سهم هزینه های ICT در بودجه خانوار کاهش یافته است. با توجه به ماهیت توانمندسازی محصولات ICT و نقش آن ها در توزیع درآمد و به تبع آن رشد و توسعه پایدار، شکاف موجود بین دهک ها و همچنین بین خانوارهای روستایی و شهری و از طرفی کاهش سهم ICT از اواسط دهه 1380 بایستی مورد توجه سیاست گذاران این حوزه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: دهک های درآمدی، دهک های هزینه ای، بودجه خانوار، فناوری اطلاعات و ارتباطات
  • مهدی فتح آبادی، علیرضا ولی زاده * صفحات 117-139
    نفوذ اینترنت و فناوری های نوین در دهه گذشته بر بسیاری از صنایع بخصوص موسیقی اثرگذار بوده است. هدف این مقاله ارزیابی اثر فناوری اطلاعات و ارتباطات (فاوا) بر درآمد کسب و کار موسیقی صنعتی بود. بدین منظور داده های درآمد موسیقی صنعتی برای 20 کشور موجود در دوره 2004 تا 2012 استخراج و سپس آزمون های تشخیص شامل آزمون های وابستگی مقطعی، ناهمسانی واریانس و F لیمر و هاسمن انجام شد. نتایج برآورد اثرات ثابت مدل داده های تلفیقی پویا برای دو گروه شاخص کلان و انفرادی فاوا حاکی از آن است موسیقی در زمره کالاهای لوکس بوده و با گسترش فرهنگ (کسب و کار موسیقی با یک وقفه) و بهبود وضع رفاهی مردم(درآمد سرانه)، درآمد کسب و کار موسیقی بهبود می یابد. شاخص های کلان (مخارج سخت افزار، نرم افزار و خدمات فناوری اطلاعات) و انفرادی (ضریب نفوذ اینترنت و تلفن همراه) فاوا اثر منفی و معنادار بر درآمد موسیقی دارند.
    کلیدواژگان: موسیقی صنعتی، فناوری اطلاعات و ارتباطات، درآمد سرانه، اینترنت، داده های تلفیقی، اثرات ثابت
  • مهدی نجاتی*، حسین اکبری فرد صفحات 141-166
    با توجه به اهمیت نقش صادرات در ارتقای بهره وری، در این تحقیق با استعانت از یک مدل پانل برای زیرگروه های بخش صنعت طی دوره زمانی 1393-1380 در اقتصاد ایران، اثرات سرریز بهره وری حاصل از صادرات کالاها مورد ارزیابی قرار می گیرد. برای این منظور بهره وری به صورت تابعی از شاخصهای سرریز افقی و عمودی صادرات و همچنین سرمایه انسانی و واردات قرارگرفته است. تاثیرپذیری بهره وری هر بخش از صادرات همان بخش، اثر سرریز افقی و اثرگذاری صادرات یک بخش بر بهره وری سایر بخشهای اقتصاد، اثر سرریز عمودی گفته می شود. نتایج نشان می دهد که صادرات می تواند موجب اثر سرریز افقی مثبت شود. اندازه سرریز افقی بستگی به میزان سرمایه انسانی دارد. اگر سطح سرمایه انسانی در زیرگروه های بخش صنعت افزایش یابد، اثر سرریز قویتر خواهد بود. همچنین شواهد حاکی است که اثر سرریز عمودی از طریق پیوندهای پیشین منفی و غیر معنی دار و از طریق پیوندهای پسین مثبت و معنی دار است.
    کلیدواژگان: صادرات، بهره وری کل عوامل تولید، سرریز عمودی، سرریز افقی، سرمایه انسانی
|
  • Ebrahim Eltejaei, Behrooz Abbaszadeh * Pages 1-20
    Privatization aims to improve productivity and profitability of firms in different sectors of the economy. However, studies show that the impacts of privatization on productivity is mixed. The main objective of this study is examine the effects of privatization on the financial and economic performance of privatized companies in Iran. We consider two variables of labor productivity and profitability in privatized companies as the performance indicators. Findings from a Panel data model including 22 selected privatized companies during 2000 to 2010 show a positive and significant impact of privatization on labor productivity and profitability in privatized companies. Also, using the Wilcoxon signed-rank test we find a significant difference before and after privatization in the mentioned variables.
    Keywords: privatization, Labor Productivity, Profitability, Panel Data, Iranian Economy
  • Esfandiar Jahangard *, Nazila Alinaghi Pages 21-44
    By the advent of ICT in recent decades and its continual growth, productivity and economic growth have increased rapidly specially in developed countries. However, the interaction between productivity growth and ICT investment is still subject of research at international level. This studyexamines the causality between the ICT investment and labor productivity growth using a panel data including 25 developed and 23 developing countries for the period2000- 2008. We use the Granger causality test and GMM method to estimate the model.The results demonstrate that bilateral causality between two variables exists. In other words, a growth in ICT investment leads to a growth in labor productivity and vice versa.
    Keywords: ICT, Labor Productivity Growth, GMM, Causal Relationship
  • Saeed Rasekhi * Pages 45-45
    According to the latest theoretical and empirical literature of international trade, the market structure is among the most important industry-specific determinants of competitive advantages. The present paper examines the competitive advantage determinants of Iranian manufacturing industries using a panel data of industries at the 4-digit aggregation level for the period 2002-2010. We employ the constant market share (CMS) method to measure the competitive advantage and use the conventional variables to estimate the determinants of the competitive advantage. The results indicate that factors including the economies of scale, product differentiation, and government policy have positive and significant effects on the competitive advantage of Iranian manufacturing industries. Based on these results, it seems that monopolistic competition structure based on product differentiation and economies of scale as well as proper government protections, and emphasis on the competitive advantage instead of merely comparative advantage may improve the competitive advantage of Iranian manufacturing industries. In this framework, we suggest that more attention should be paid to intra industry trade in developing foreign trade.
    Keywords: New Trade Theories, Competitive Advantage Determinants, Constant Market Share, Iranian Manufacturing Industries, Panel Data
  • Reza Shafei *, Mehran Rezvani Pages 67-85
    For small and medium industrial enterprises (SME), operating in e-markets is considered as one of theirimportant objectives. However, the main question is whether these SMEs are ready to operate in these markets. The main objective of this study is to determine the level of e-business readiness of industrial SMEs in the west of Iran, and to assess the level of their ability to participate and operate in e-markets. Due to taking a number of evaluative approaches to assess the readiness level of the firms, the research offers a new integrated framework.Our dataobtained from a survey results including all 156 SMEs in the western provinces of Iran: Kermanshah, Hamadan and Kurdistan. The results show that the level of e-readiness of the selected firms is considerably less than the expected level (0.28). The findings also suggest that 0.60 of the firms are in the information readiness level and about the same percentage (0.57) in the brochure level. In other words, most of the firms are in the levels of information (PerServais) and brochure in e-business (Levy and Powel). The regression analysis illustrates that the technology infrastructure with an estimated coefficient of 0.87 and the factor of human resources with 0.62 have the highest influences on the e-readiness index.
    Keywords: E-Business Readiness, E-Markets, Infrastructures, Human Factors, Industrial SMEs
  • Javad Taherpoor *, Ali Asghar Salem, Sara Amiri Pages 87-116
    Given the importance and role ofICTin enhancing people’s abilities and skills, studying the households expenditures on ICT products is important.The present paper identifies theICTrelated items in households’ budget by comparing different categories of products. We calculate the households’ spending on ICT indifferent income deciles for the rural and urban household in Iran for the period 2004-2015. The results show that there is a significant gap on level of ICT spendingand their share in household consumption basket between rural and urban families. In addition, there is a significant gap on level and share of ICT spendingbetween low-income and high-income deciles. It is also observed that after emergence of an inflationary era in mid-2000s and a stagnation period in theearly 2010s, the share of ICT spendingin family budgets has declined. Given the nature of ability-enhancement of ICT products and their role in income distribution and sustained growth and development, it is necessary for the policy-makers to pay attention to the gap between deciles and between rural and urban families and also to the recent decline of share of ICT spending.
    Keywords: income deciles, cost deciles, family budget, Information-Communication Technology (ICT)
  • Mehdi Fathabadi, Alireza Valizade * Pages 117-139
    The penetration of internet and new technologies during the last decade has significantly influenced many industries particularly the music industry. The purpose of this paper is to evaluate the impact of information and communications technology on the income of industrial music. For this reason, we study the data on 20 countries obtained from the International Federation of Record Industry for the period 2004-2012. We first examine the statistical characteristic of the data by conducting the unit root, dependence, and heterogeneity of variance tests. We then estimate the econometric models specified using the fixed effects panel data for both macro and individual ICT indicators. Results show that music is a luxury good, and demand for music increases withhigher income. The impacts of both macro and individual ICT indicators on the income of music industry arealso negative and significant.
    Keywords: Industrial Music, Information, Communication Technology, Income per capita, Internet, Panel Data, Fixed Effects
  • Mehdi Nejati *, Hossein Akbarifard Pages 141-166
    Exports of goods and services could be considered as an important factor that contribute to the productivity of different sectors of the economy. The effects of exports on firm’s productivity in similar stage of the production chain known as horizontal spillovers and the effects of exports on firm’s productivity in other sectors is called vertical spillovers. The vertical spillovers occur through forward and backward linkages between thesectors. Meanwhile, human capital in different sectors could enhance or intensify the spillover effects of exports. In this paper, we examine the impacts of exports onproductivity using a panel data of firms inthe Iranian manufacturing sector for the period 2001-2014. The productivity of factors of production is first estimated by applying the growth accounting method, and then productivity is treated as a function of horizontal and vertical spillovers of exports as well as human capital and imports. The findings show that exports cause positive horizontal spillover effects, however, its impactimproves withincreasing the level of human capital. Furthermore, our results illustrate that vertical spillover effects through forward linkages is negative and insignificant, but it is positive and significant through backward linkages.
    Keywords: Exports, Total Factor Productivity, Horizontal Spillovers, Vertical Spillovers