فهرست مطالب

نشریه اقتصاد و تجارت نوین
سال سیزدهم شماره 2 (پیاپی 39، تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/05/30
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علمی - پژوهشی
  • ناهید پوررستمی * صفحات 1-27
    افزایش رشد اقتصادی با تکیه بر توسعه صادرات رویکرد کشورهای شرق آسیا در چند دهه اخیر بوده که تنظیم و استخراج جدول داده ستانده بین المللی آسیایی تبلور عینی این رویکرد است. مطالعه دقیق تر سیاست های اتخاذشده ازسوی این کشورها و هم چنین مطالعه درجه وابستگی تجاری این کشورها به یک دیگر و مقایسه نقش ژاپن و چین در منطقه برای ایران، که در برخی سال ها تا 35 درصد از صادرات خود را به این دو کشور داشته، حائز اهمیت است. نتایج مطالعه حاکی از افزایش درجه وابستگی کشورهای منطقه به یک دیگر و کاهش وابستگی آن ها به سایر کشورهای دنیاست. نکته حائز اهمیت بالابودن میزان خوداتکایی این کشورها، باتوجه به کاهش تدریجی آن در سال های 1990 تا 2005 است. درواقع، سیاست منطقه گرایی و گسترش تجارت در کشورهای شرق آسیا با محوریت افزایش ظرفیت تولید داخلی اجرا شده است. یکی دیگر از نتایج تحقیق کاهش درجه وابستگی کشورهای منطقه به ژاپن و افزایش آن به چین از سال 2000 به بعد است.
    کلیدواژگان: جدول داده - ستانده، هم گرایی، منطقه شرق آسیا، وابستگی، خوداتکایی
  • محمدحسن زارع *، مرتضی بکی حسکویی، اسمعیل ابونوری، رحمان سعادت صفحات 29-51
    در این پژوهش، به منظور بررسی اثر بلندمدت کاهش تعرفه ها در چهارچوب الحاق به سازمان جهانی تجارت بر واردات و صادرات بخش های صنعت و کشاورزی از یک مدل تعادل عمومی پویای بازگشتی (RDCGE) و ماتریس حساب داری اجتماعی سال 1390 استفاده شده است. نتایج نشان می دهد که در بخش کشاورزی پس از رشد 70 درصدی واردات در سال پایه، شاهد یک دهه کاهش ملایم و سپس تثبیت وضعیت موجود خواهیم بود. صادرات این بخش نیز پس از یک دهه کاهش رشد ملایم خود را دوباره آغاز می کند. در بخش صنعت، روند نزولی واردات و صادرات صنعتی در بلندمدت پس از افزایش به ترتیب 21 و 3 درصدی در سال پایه شدیدتر و پایدارتر از بخش کشاورزی است. میانگین رشد بلندمدت واردات و صادرات این بخش 7/3- و 5/3- درصد برآورد شد. رقابت پذیری پایین کالاهای داخلی و فراهم نشدن شرایط بهتر دست رسی به بازار برای کشور از طریق کاهش تعرفه های کشورهای عضو سازمان، از مهم ترین دلایل این وضعیت است.
    کلیدواژگان: مدل تعادل عمومی قابل محاسبه پویای بازگشتی، سازمان جهانی تجارت، آزادسازی تجاری، تعادل نش، تجارت خارجی، ایران
  • سید محمدرضا سیدنورانی *، حسن محمدپور صفحات 53-79
    باتوجه به نقش مهم سرمایه گذاری مستقیم خارجی و گسترش فرایند جهانی شدن، در دهه های اخیر، کشورهای جهان در جذب سرمایه های خارجی سعی کرده اند. سرمایه گذاری مستقیم خارجی به علت اثرهای خود عاملی مهم در سطح اشتغال کشورها محسوب می شود و تاثیرات مستقیم و غیرمستقیم در اشتغال دارد. ازآن جا که FDI منبع تامین سرمایه است، می تواند به صورت مستقیم اشتغال را افزایش دهد. هم چنین ازطریق انتقال فناوری های جدید و انتقال مهارت های مدیریتی و دانش روز و سرریزهای ناشی از آن ها به افزایش قدرت رقابت، ارتقای دانش نیروی کار، افزایش بهره وری نیروی کار، افزایش تولید، بهبود تراز پرداخت ها، و... می انجامد که به صورت غیرمستقیم تقاضا برای نیروی کار و درنتیجه اشتغال را افزایش می دهد. در این تحقیق، با استفاده از داده های تلفیقی (پانل) و با کمک نرم افزارهای SPSS21 و Eviews9 به بررسی تاثیر FDI در اشتغال برای 49 کشور (عضو OECD و درحال توسعه) طی سال های 1990 تا 2013 پرداخته شده است. نتایج حاکی از آن است که FDI تاثیری مثبت و معنادار در اشتغال کشورهای OECD و تاثیری منفی در اشتغال کشورهای درحال توسعه دارد.
    کلیدواژگان: سرمایه گذاری مستقیم خارجی، بهره وری نیروی کار، اشتغال، فناوری، رشد اقتصادی
  • ابوالفضل شاه آبادی*، محمد فرهمند صفحات 81-106
    در این تحقیق سعی شده است تاثیر متقاطع فراوانی منابع مالی با شاخص حکم رانی خوب در توزیع درآمد در کشورهای منتخب اسلامی طی دوره زمانی 1996 تا 2015 بررسی شود. جامعه آماری از هجده کشور اسلامی تشکیل شده است. مدل تحقیق با استفاده از داده های تابلویی پویا و به روش گشتاورهای تعمیم یافته (GMM) برآورد شد. نتایج مطالعه حاکی از تاثیر منفی و به لحاظ آماری معنادار متغیر تقاطعی فراوانی منابع مالی با حکم رانی بر ضریب جینی در گروه کشورهای موردمطالعه است. درواقع، یافته ها بر این مسئله دلالت دارند که بهبود کیفیت شاخص های حکم رانی خوب، مطابق با تعریف بانک جهانی، باعث تخصیص بهینه و بهبود کارکرد منابع مالی در کاهش نابرابری درآمد می شود. هم چنین به منظور تفکیک شاخص های حکم رانی خوب شش متغیر تقاطعی برآورد و در قالب شش مدل مجزا تاثیر هریک در ضریب جینی برآورد شده است که همگی تاثیر منفی و به لحاظ آماری معنادار در ضریب جینی دارند.
    کلیدواژگان: توزیع درآمد، فراوانی منابع مالی، حکم رانی خوب، روش گشتاورهای تعمیم یافته، کشورهای اسلامی
  • یحیی فتحی، عباس شاکری*، محمدقلی یوسفی، محمد مهدی بهکیش صفحات 107-142
    هدف از نگارش این تحقیق بررسی مزیت های نسبی و سنجش آمادگی صنایع کارخانه ای ایران برای پیوستن به هم گرایی های بین المللی، به ویژه ازطریق الحاق به سازمان تجارت جهانی است. باتوجه به ماهیت داده ها و خروجی های موردانتظار، در این مطالعه، از رویکرد تصمیم گیری چندمعیاره و روش رتبه بندی تاپسیس (TOPSIS) استفاده شده است که امکان بهره گیری از نظرات خبرگی برای دست یابی به اعتبار (validity) بالاتر را فراهم می سازد. نتایج مطالعه حاکی از آن است که علاوه بر مزیت های نسبی سنتی و مبتنی بر منابع طبیعی، بخشی از دیگر صنایع کارخانه ای کشور نظیر تولید جواهرات، ماشین آلات اداری و محاسباتی، قطعات خودرو، دارو و مواد شیمیایی مورد استفاده در پزشکی، ابزارهای اپتیکی و تجهیزات عکاسی، تولید ماشین آلات متالورژی ذوب فلز، وسایل نقلیه موتوری، و... نیز تحت ثابت بودن سایر شرایط، از آمادگی بالقوه برای مواجهه با شرایط رقابتی تجارت آزاد برخوردار بوده و الحاق به WTO می تواند برای این صنایع فرصت تلقی شود.
    کلیدواژگان: سازمان تجارت جهانی (WTO)، صنایع کارخانه ای، مزیت نسبی، بازبودن تجارت، فرایند مذاکرات تجاری
  • مریم لشکری زاده * صفحات 143-166
    در سالیان گذشته، جهانی شدن هم راه با افزایش حجم تجارت و سرمایه گذاری در نقاط گوناگون جهان تبعات مثبت و منفی زیست محیطی متعددی به هم راه داشته است. در پژوهش حاضر، تلاش شده است با استفاده از روش مارکوف سوئیچینگ و داده های سری زمانی طی دوره 1354 تا 1394 تاثیرات سرمایه گذاری مستقیم خارجی در محیط زیست در دوره های تجاری اقتصاد ایران بررسی شود. در این زمینه، دوره های تجاری اقتصاد ایران با استفاده از مدل مارکوف سوئیچینگ استخراج شده و سپس در چهارچوب مدل های اقتصادسنجی با بهره گیری از روش هم انباشتگی جوهانسون جوسیلیوس تاثیرات دوران رکود و رونق اقتصادی در رابطه بین سرمایه گذاری مستقیم خارجی با محیط زیست بررسی شده است. نتایج پژوهش نشان می دهد که طی دوره های تجاری میزان اثرگذاری سرمایه گذاری مستقیم خارجی در محیط زیست متفاوت است. به طوری که تاثیر سرمایه گذاری مستقیم خارجی در محیط زیست در دوران رونق اقتصادی که پایداری بالاتری دارد بیش تر از دوران رکود است. هم چنین نتایج دلالت بر تایید فرضیه پناهگاه آلودگی در دوره های تجاری ایران دارد.
    کلیدواژگان: سرمایه گذاری مستقیم خارجی، محیط زیست، مارکوف - سوئیچینگ، پناهگاه آلودگی، دوره های تجاری
  • بیتا نوروزی*، یوسف حسن پور کارسالاری صفحات 167-187
    یکی از محرک های اصلی پیچیدگی صادرات و تغییر در ساختار تولید کشورهای درحال توسعه میزان توانمندی های مولد (دانش انباشت شده) است. سرمایه گذاری خارجی، واردات، سرمایه انسانی، کیفیت نهادها، تشکیل سرمایه، و... ازجمله مولفه های ایجادکننده توانمندی های مولدند. یکی از اهداف اصلی این مطالعه بررسی تاثیر مولفه های یاد شده در پیچیدگی صادرات غیرنفتی در کشورهای درحال توسعه است. اساسا این سوال مطرح است که آیا تاثیرگذاری این عوامل در میزان پیچیدگی صادرات متناسب با سطح توسعه یافتگی کشورها متفاوت است؟ به این منظور، با استفاده از داده های تلفیقی سال های 1997 تا 2013 کشورهای درحال توسعه، میزان تاثیرگذاری این مولفه ها بررسی شد. آزمون هاسمن استفاده از مدل اثرات ثابت را تایید کرده، ولی به دلیل وجود ناهم سانی واریانس و خودهم بستگی در مدل اثرات ثابت مدل نهایی به صورت FGLS تخمین زده شده است. نتایج نشان می دهد: 1. مولفه های ایجاد کننده توانمندی ها بر پیچیدگی صادرات کشورهای درحال توسعه برحسب سطح درآمد متوسط، بالا، و پایین مشابه و یک سان نیست؛ 2. متغیر موجودی سرمایه مستقیم خارجی تنها عاملی است که در هر سه دسته از کشورهای بررسی شده تاثیر معناداری در پیچیدگی صادرات کشورها داشته است.
    کلیدواژگان: پیچیدگی صادرات، توانمندی های مولد، کشورهای درحال توسعه
|
  • Nahid Pourrostami * Pages 1-27
    The cooperative approach towards trade, which is reflected in Asian International Input- Output tables, is the main factor influencing East Asian economic development. In this research, we have calculated interdependency and self- sufficiency indicators by using recently published IIO 2005. We also have used Shrestha and Hasebe (2006) results for 1990, 1995, 2000 to analyze the trends of the indicators. The results show that the interdependency has increased in the region during 1990-2005, but it has decreased in other countries in the world. The interesting result is that despite the gradual decline in self- dependency indicators of the East Asian countries during 1990-2005, they are still high in 2005. It means that the trade policy in the last three decades has been focused on importing only intermediate goods instead of final goods in order to increase the internal capacity of production. These changes have been analyzed by three phases of East Asian regionalism (Baldwin, 2008); (a) rampant unilateralism, (b) regionalism delayed, unilateralism accelerated, and (c) rampant regionalism. Due to the importance of Japan and China in the region, the trade interdependencies between countries with respect to Japan and China are also calculated separately. The results show decreasing interdependency of those countries to Japan, but increasing to China since 2000.
    Keywords: Input-Output table, Integration, Trade Interdependency, Self- dependency
  • Mohammad Hasan Zarea *, Mortaza Baky Haskuee, Esmaiel Abounoori, Rahman Saadat Pages 29-51
    This paper aims to analyze the long run effects of Iran's tariff reduction in the framework of accession to the WTO on agricultural and industrial sectors trade, using Recursive Dynamic Computable General Equilibrium (RDCGE) model and Social Accounting Matrix (SAM) of 2011,. According to the results, joining the WTO will lead to a 70 percent jump in the imports of agricultural products. Then, the process of mild reduction of imports initiates and continues for a decade and stabilizes in the second and third decade following accession. Agricultural exports also grow slowly after a reduction for a decade. Hence, the negative effects of joining the WTO in agricultural sector is mostly appeared in the first decade after accession. In the industrial sector, by contrast, imports and exports jump 21 and 3 percent, respectively, after which the reduction process starts and continues more sharply and lengthy than agricultural sector. Average estimated long-run growth rates of industrial imports and exports are -3/7 and -3/5 percent, respectively. Although total imports increases in short-run due to tariff reduction, it decreases, in long-run, due to fall in the demand for domestic production, GDP, and household real income. Furthermore, decreases too. low competitiveness of local products will lead to a fall in GDP and total exports
    Keywords: RDCGE model, WTO, trade liberalization, Nash equilibrium, foreign trade
  • Seyedmohammadreza Seyednourani *, Hasan Mohammadpour Pages 53-79
    In the recent decades, foreign direct investment (FDI) has expanded greatly in many countries due to the globalization Foreign direct investment affects employment level through direct and indirect channels. FDI as a source of the capital, increases output and, therefore, can directly increase employment. Also through transferring new technology, management skills, and knowledge and their spillovers, FDI can improve competitiveness, enhance the labor knowledge and productivity, and improve the balance of payments, which indirectly increase the demand for labor and thus employment.
    In this study, we examine the effect of FDI on employment using a panel data including 49 countries (OECD and developing countries) during 1990-2013. The results show that FDI has a positive effect on employment in OECD countries and a negative effect on employment in developing countries.
    Keywords: Foreign direct investment, labor productivity, employment, technology, economic growth
  • Abolfazl Shahabadi *, Mohammad Farahmand Pages 81-106
    In this research, the interaction effects of financial sources abundance and good governance on income distribution is studied for selected (18) Islamic countries in the period 1996-2015. The dynamic panel data model is estimated using the GMM method. The results of the study show the negative and statistically significant coefficient of the interaction term between the financial sources abundance and governance on Gini coefficient. Specifically, the results implicate that improvement of governance leads to an optimal allocation and functional improvement of financial sources in decreasing income inequalities . Th results remain the same when other criteria for good governance are used in the model.
    Keywords: Income distribution, financial sources abundance, good governance, Generalized Method of Moments, Islamic countries
  • Yahya Fathi, Abbas Shakeri *, Mohammadgholi Yousefi, Mohammad Mehdi Behkish Pages 107-142
    The study aims to examine the comparative advantages and readiness of the Iranian manufacturing industries to liberalize international trade, especially through the accession to the World Trade Organization. Considering the nature of the data and outputs, the study has applied the multi-criteria decision-making approach and the TOPSIS ranking methodology based on for the expert opinions. The findings of the study indicate that most of the chemical and petrochemical industries, mineral industries, and food industries of Iran are ready to face the competitive conditions of free trade and accession to the WTO. In contrast, most of the electronics industry, a large part of the intermediate and capital goods manufacturing industries, as well as clothing and textiles are vulnerable due to the diminished advantages of comparative advantages, existing tariff and price supports, and -the non- competitive conditions. Therefore, accession to the WTO is a threat for this group of Iranian manufacturing industries..
  • Maryam Lashkarizadeh* Pages 143-166
    In this research, the effects of foreign direct investment (FDI) on environment in business are estimated using the Markov-switching technique and data for the period 1975-1394. The business cycles periods are first identified using the Markov switching model, and then the relationship between the foreign direct investments and environment during the business cycles is estimated using the Johansson-Joucilus cointegration method The research results show that the effects of the foreign direct investment on environment is asymmetric. That is, the impact of FDI on environment is greater during the economic booms than busts. The results also confirms the hypothesis of pollution Haven in Iran during the business cycles.
    Keywords: Foreign direct investment, environment, Markov switching, pollution Haven, business cycle
  • Bita Norouzi *, Yousef Hasanpour Karsalari Pages 167-187
    One of the main drivers of exports complexity and changes in production structure in developing countries is productive abilities (accumulated knowledge). This paper aims to estimate the effectiveness of factors driving productive abilities on exports complexities of developing countries using a panel data for the period 1997-2013 and Generalized Least Squares method. The result shows that factors generating productive abilities on export complexities in developing countries are heterogeneous across income levels and that foreign direct investment is the only factor which has a significant impact on country’s export complexities. Developing countries need to increase their exports complexity through attracting foreign direct investment in order to achieve high economic growth.
    Keywords: Exports complexities, productivity abilities, developing countries, panel data