فهرست مطالب

مجله پژوهش در علوم توانبخشی
سال دهم شماره 2 (1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/07/16
  • تعداد عناوین: 12
|
  • مقاله پژوهشی اصیل
  • مرضیه محمدی، شهره تقی زاده، فرحناز غفاری نژاد، لیلا عباسی، مهناز معمولی کارگر صفحات 218-227
    مقدمه
    سردرد یکی ازعلل اصلی شکایت بیماران است. 47% سردردها از نوع تنشی می باشند. سردردهای تنشی مرتبط با وضعیت عضلات اسکلتی می باشند و سفتی عضلات اطراف سر و گردن می تواند باعث بروز آنها شود. هدف از این مطالعه، مقایسه دامنه حرکتی فعال و استقامت عضلات فلکسور و اکستانسور گردن در افراد مبتلا به سردرد تنشی و افراد سالم می باشد.
    مواد و روش ها
    جامعه مورد پژوهش شامل52 دختر سالم و 52 دختر مبتلا به سردرد تنشی با محدوده سنی 20 تا 25 سال است. میزان دامنه حرکتی اکتیو در دو جهت فلکسیون و اکستانسیون و استقامت عضلات فلکسور و اکستانسور گردن در این نمونه ها، تعیین گردید.
    یافته ها
    هیچ اختلاف معناداری بین دامنه حرکتی اکتیو و استقامت عضلانی ناحیه گردن در دو گروه مبتلا به سردرد تنشی و گروه سالم مشاهده نشد (p>0.05).
    نتیجه گیری
    افراد مبتلا به سردرد تنشی در دامنه سنی 20 تا 25 سال از نظر استقامت عضلات اطراف گردن و دامنه حرکتی گردن تفاوت چندانی با افراد سالم ندارند و احتمالا در افراد مبتلا به سردرد تنشی با گذشت زمان تغییرات اسکلتی-عضلانی در ستون فقرات و عضلات گردنی ایجاد می شود.
    کلیدواژگان: سردرد تنشی، دامنه حرکتی، استقامت عضلانی
  • پریسا رضایی، صبا صادقی، معصومه سامانی، مریم یزدی، فاطمه درخشنده، مهرداد معمارزاده صفحات 228-238
    انواع مختلفی از شکاف کام اولیه و ثانویه با گستره های گوناگون وجود دارد. برخلاف تاریخچه ی نسبتا طولانی جراحی کام، اتفاق نظر کمی در خصوص بهترین تکنیک های جراحی و حتی توافق نظر کم تری در خصوص بهترین زمان جراحی وجود دارد. در حال حاضر هیچ پروتکل استانداردی وجود ندارد تا معضل زمان برای ترمیم شکاف کام را برای دستیابی به گفتار بهینه برطرف نماید. این مطالعه جهت اندازه گیری تعداد کودکان پیش دبستانی که هایپرنیزالیتی نشان می دادند، انجام شد. تاثیر جراحی اولیه ی کام و نوع شکاف روی هایپرنیزالیتی متوسط و شدید هم بررسی شد.
    مواد و روش ها
    یک گروه از 46 کودک پیش دبستانی 3 تا 6 ساله که جراحی شکاف کام را انجام داده بودند، به وسیله ی سیستم پارامترهای جهانی برای گزارش برون دادهای گفتاری در کودکان با شکاف کام- نسخه ی فارسی، ارزیابی شدند.در انواع شکاف ها، شکاف دوطرفه ی لب و کام(BCLP; n=5،10/9%) شکاف یک طرفه ی لب و کام(UCLP; n=20،43/6%)، شکاف سخت کام و نرم کام(CP;n= 10، 21/71%)، شکاف نرمکام تنها(SPO;n=6، 13%) و شکاف کام زیر مخاطی(SUB.M.C;n=5، 10/9%)، قضاوت هایپرنیزالیتی توسط یک آسیب شناس گفتار و زبان باتجربه براساس مقیاسی 4 درجه ای انجام شد. 32 نفر جراحی کام را قبل از 12 ماهگی داشتند، 8 نفر بین 18-12 ماهگی جراحی کام را دریافت کرده بودند و 6 نفر بعد از 18 ماهگی جراحی شده بودند.
    یافته ها
    %3/78از کودکان هایپرنیزالیتی متوسط تا شدید نشان دادند، که هیچ رابطه ی معناداری بین 5 گروه شکاف وجود نداشت. تجزیه و تحلیل ها، همچنین نشان دادند که هیچ رابطه ی معناداری بین جراحی اولیه ی کام و تعداد کودکانی که هایپرنیزالیتی قابل توجهی داشتند، وجود نداشت.
    نتیجه گیری
    از آن جا که، شدت هایپرنیزالیتی در تمام کودکان بالا است، نیاز به تحقیقات مستند در زمینه ی میزان اثربخشی جراحی صورت گرفته روی این کودکان ضروری است. در این مطالعه گستره ی سنی وسیع بود و تعداد کودکان در هر گروه شکاف محدود بود. مطالعات بیش تری نیاز است تا تعیین کنند که آیا متغیرهای دیگری نیز وجود دارند که ممکن است تاثیر جراحی اولیه و نوع شکاف را مخفی کنند.
    کلیدواژگان: شکاف کام، پرخیشومی شدگی گفتار، نوع شکاف، زمان جراحی اولیه کام
  • طیبه تقی زاده، وحید نجاتی، علی محمدزاده، علیرضا اکبرزاده باغبان صفحات 239-249
    مقدمه
    حافظه کاری یکی از اصلی ترین فرایندهای شناختی و اساس تفکر و یادگیری است. حافظه کاری شنیداری و دیداری دارای زیرساخت های مغزی مشترک و متفاوت هستند که هر یک در سنین متفاوت تحول می یابند. این پژوهش به منظور بررسی سیر تحولی حافظه کاری دیداری و شنیداری در کودکان مقطع ابتدایی انجام شد.
    مواد و روش ها
    مطالعه مقطعی-مقایسه ای حاضر بر روی 180 دانش آموز از شش پایه تحصیلی ابتدایی که به شیوه نمونه گیری دردسترس انتخاب شدند انجام شد و عملکرد حافظه کاری دیداری و شنیداری آنها توسط آزمون N-back مورد بررسی قرار گرفت. برای تحلیل داده ها از آزمون آماری تحلیل واریانس دوطرفه استفاده گردید.
    یافته ها
    بین امتیازات حافظه کاری شنیداری و دیداری و افزایش سن رابطه معنادار وجود داشت(p<0.001). همچنین با افزایش سن سرعت عملکرد شنیداری افزایش می یافت(p<0.001) ولی بین سرعت عملکرد دیداری در گروه های سنی مختلف ارتباط معناداری وجود نداشت. بین امتیازات حافظه و جنسیت نیز هیچگونه رابطه معناداری یافت نشد.
    نتیجه گیری
    یافته های مطالعه حاضر نشان داد که عملکرد حافظه کاری شنیداری و دیداری در کودکان دبستانی با افزایش سن بهبود می یابد که بلوغ عملکردی فرایندهای شناختی و ساختارهای مغزی مرتبط را نشان می دهد اما جنسیت عامل موثری بر عملکرد حافظه نمی باشد.
    کلیدواژگان: حافظه کاری، تحول، دانش آموز، آزمون N، back
  • علی ملکی، سید سعید محتسبی صفحات 250-268
    مقدمه
    از ویژگی های سیستم های ارتعاشی، فرکانس های بحرانی آن است که نقش بسزایی در میزان ارتعاشات انتقال یافته به آن دارد. وقتی فرکانس تحریک وسیله ای، در محدوده فرکانسی اندام های بدن راننده باشد، مقدار ارتعاشات وارد بر بدن راننده افزایش یافته و باعث بروز آسیب هایی به بدن او می گردد. این در حالیست که بکارگیری ارتعاشات در دامنه و فرکانس های مناسب، باعث افزایش قدرت دینامیکی عضلات، بهبود دردهای آن هاو کمردرد های مزمن، درمان پوکی استخوان و انعطاف پذیری عضلات شود. لذا هدف از این پژوهش تعیین فرکانس های بحرانی اندام های بدن راننده است.
    مواد وروش ها
    جهت تعیین فرکانس های بحرانی راننده تراکتور در راستا های مختلف طولی، جانبی و عمودی، سه راننده با جرم های 55، 70، 85 کیلوگرم در این آزمایش ها شرکت نمودند.آزمایش ها در چهار شتاب تحریک 5/0، 1، 5/1 و 2 متر بر مجذور ثانیه و فرکانس های مختلف انجام شد و مقادیر شتاب های انتقال یافته به اندام های بدن راننده ها اندازه گیری شد.سپس فرکانس های بحرانی اندام های بدن راننده در راستای هایمختلف تعیین گردید. همچنین توسط آنالیز رگرسیون چند متغیره، مقادیر فرکانس های بحرانی اندام ها برآورد و محاسبه شدند.
    نتایج
    نتایج بیانگر افزایش مقدار ارتعاش طولی در فرکانس های 3-4 هرتز برای اندام های بدن بودند. در راستای عمودی دو مد فرکانسی ظاهر شد که فرکانس مد اول برابر 17-13 هرتز و فرکانس مد دوم 11-9 هرتز بدست آمد. در راستای جانبی نیز دو مد فرکانسی 17-14 هرتز و 5/4 – 5/2 هرتز بدست آمد.
    بحث:با توجه به فرکانس های بحرانی بدست آمده در این پژوهش، اعمال ارتعاشات به منظور افزایش پارامترهای عملکردی عضلات اندام های مختلف بایستی در فرکانس های بیش از 20 هرتز صورت پذیرد تا به بافت های بدن آسیب نرساند. همچنین روش محاسبه فرکانس های طبیعی اندام های بدن راننده از طریق جرم راننده و فرکانس تحریک، بیشترین تطابق را با نتایج حاصل از آزمایش های ایستگاهی داشت.
    کلیدواژگان: فرکانس طبیعی، عضله، تراکتور، شتاب، رگرسیون خطی چند متغیره
  • علی اشرف خزایی، نسرین کهریزی، راحیل رازقی صفحات 269-280
    مقدمه
    تعادل یکی از مفاهیم مهم در دوران سالمندی است. بهبود تعادل در دوران میانسالی میتواند از سقوط سالمندان که هزینه های روانی و مالی بسیاری را به جامعه تحمیل می کند، پیشگیری کند. عدم توازن بین تعادل پای غالب و غیر غالب بدن نیز می توانند منجر به بروز برخی مشکلات شود. بنابراین بررسی میزان تاثیر تمرینات مشابه بر عضو غالب و غیر غالب بدن می تواند از بروز هر گونه مشکل ناشی از عدم توازن بین اعضای بدن جلوگیری کند.
    مواد و روش ها
    22 زن میانسال (میانگین سنی 89/4±18/54)، بدون هیچگونه سابقه بیماری در این تحقیق شرکت کردند. در جلسه اول تعادل پویا با استفاده از آزمون ستاره و تعادل ایستا توسط ایستادن بر روی یک پا در پای غالب و غیر غالب اندازه گیری شد. شرکت کنندگان 24 جلسه به اجرای تمرینات منتخب یوگا پرداختند. در جلسه آخر تعادل پویا و ایستا مجددا اندازه گیری شد.
    یافته ها
    نتایج آزمون تی نشان داد که تعادل ایستا و پویا در پای غالب و غیر غالب به طور معناداری پس از 8 هفته تمرین یوگا افزایش یافت (p<0.05). همچنین بین میزان بهبود پای غالب و غیر غالب در تعادل پویا تفاوت معناداری یافت شد (p<0.05). اما تعادل ایستای هر دو پا به یک اندازه بهبود یافته بود.
    نتیجه گیری
    می توان به این نتیجه رسید که تمرینات یوگا منجر به افزایش تعادل ایستا و پویا در هر دو پا می شود. تعادل پویای پای غیر غالب به طور معناداری بیشتر از پای غالب بهبود یافته بود اما تعادل ایستای پای برتر و غیر برتر به یک میزان افزایش یافت. بنابراین به نظر می رسد که در درمان های کلینیکی و تمرینات ورزشی تفاوت های موجود در تاثیرپذیری پای غالب و غیر غالب از تمرین باید به دقت مورد توجه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: پای غالب، پای غیر غالب، تعادل، یوگا
  • فریبا محمودی، طلیعه ظریفیان، یلدا کاظمی، طاهره سیما شیرازی صفحات 281-291
    مقدمه
    بیشتر آزمون ها در گفتاردرمانی مبتنی بر ساختار زبان هستند و بنابراین برای ارزیابی کاربرد زبان نیاز به تهیه ی ابزارهایی روا و معتبر می باشد. پرسشنامه ی برقراری ارتباط (1998) و نسخه ی تجدید نظر شده ی آن(2003) به ارزیابی کاربرد زبان اختصاص دارد. این مطالعه، با هدفترجمه انطباق و بومی سازی پرسشنامه ی تجدید نظرشده برقراری ارتباط به زبان فارسی از طریق تعیین روایی محتوایی و بررسی اعتبار آن(اعتبار درونی، اعتبارآزمون باز آزمون)انجام شده است.
    مواد و روش ها
    مطالعه حاضریک مطالعه غیر تجربی از نوع ابزارسازی بود. ترجمه پرسشنامه و برگردان ترجمه، توسط سه آسیب شناس گفتار و زبان و زبان شناس صورت گرفت. همین طور از نظرات 28 والد کودک 7تا 9 ساله دارای رشد طبیعی زبان در خصوص قابل درک بودن و ساده بودن گویه ها استفاده شد. فرم ترجمه شده پرسشنامه جهت تعیین روایی محتوایی برای 10 آسیب شناس گفتار و زبان و زبان شناس فرستاده شد. سپس شاخص روایی محتوا(Content validity index)محاسبه گردید.ثبات درونی ابزار و اعتبار آزمون باز آزمون از طریق تکمیل پرسشنامه توسط98 والد کودک 7تا 9 ساله طبیعی صورت گرفت.
    یافته ها
    در بخش ترجمه و انطباق به جز 4 گویه، سایر گویه هاCVRبالاتر از 0.85 احراز کردند که پس از اصلاح مجدد، این گویه هانیز امتیاز مناسب کسب کردند. شاخص روایی محتوایی گویه ها (CVI) بالاتر از 0.75 بود.ضریب آلفای کرونباخ زیرمجموعه ها بین 0.66 تا 0.74 محاسبه شد و نتایج بازآزمایی بعد از دوهفته بالاتر از 0.90 بدست آمد.
    نتیجه گیری
    بر طبق نتایج حاصل از پژوهش حاضر به نظر می رسدکه پرسشنامه مطابقت داده شده ی برقراری ارتباط کودکان به زبان فارسی از رواییمحتوا و پایایی قابل قبولی برای کودکان 7 تا 9 سالهبرخوردار است. با این وجود نیاز به مطالعات دیگری به منظور سنجش بهتر ویژگی های روان سنجی این پرسشنامه در نمونه هایی با حجم بالاتر و در گروه های سنی دیگر به چشم می خورد.
    کلیدواژگان: پرسشنامه تجدید نظر شده برقراری ارتباط، کاربردشناسی، انطباق، روایی، پایایی، فارسی
  • مصطفی پاینده، ناهید خوشرفتار یزدی، احمد ابراهیمی عطری، محسن دماوندی صفحات 292-305
    مقدمه
    در بعضی افراد به دلیل عدم کارکرد مناسب عضلات پا، قوس کف پایی دچار افت شده و به نظر می رسد که نیروی عکس العمل زمین این افراد نیز نسبت به افراد دارای پای نرمال، به علت کاهش جذب نیرو توسط این قوس دچار تغییر شود. هدف پژوهش حاضر بررسی اثر بخشی تمرینات اصلاحی بر مولفه عمودی نیروی عکس العمل زمین در حین راه رفتن کودکان مبتلا به صافی کف پا بود.
    مواد و روش ها
    در این تحقیق 30 نفر دارای ناهنجاری کف پای صاف به شکل تصادفی و همگن در دو گروه مداخله و کنترل تقسیم شدند. افراد گروه مداخله 24 جلسه به مدت دو ماه هر هفته سه جلسه در تمربنات اصلاحی شرکت کردند. برای اندازه گیری نیروی عکس العمل زمین از دستگاه صفحه نیروی سنج(force plate) دقیقا قبل و بعد از تمرینات اصلاحی استفاده گردید. جهت تجزیه و تحلیل آماری از آزمون های پارامتری t همبسته و t مستقل(independent t-test و paired sample t-test) استفاده شد(05/0≥ p).
    نتایج
    نتایج این تحقیق نشان داد که مولفه عمودی نیروی عکس العمل زمین در زمان انتقال وزن بر روی پاشنه(01/0=p) و پنجه (03/0=p) در مرحله Stance در گروه مداخله بعد از 8 هفته تمرین اصلاحی به طور معنی داری کاهش پیدا کرده است. ولی درزمان تماس کف پا با زمین، اختلاف معنی داری بین دو گروه مشاهده نشد(05/0بحث: بر اساس یافت های این تحقیق می توان نتیجه گرفت، حرکات اصلاحی می تواند کارایی قوس های کف پایی را جهت جذب نیروهای وارده افزایش و نیروی عکس العمل زمین افراد دارای کف پای صاف را در دو مرحله انتقال وزن بر روی پاشنه و انتقال وزن بر روی پنجه کاهش دهد.
    کلیدواژگان: صافی کف پا، تمرینات اصلاحی، دستگاه نیروی سنج(force plate)، مولفه عمودی نیروی عکس العمل زمین، دانش آموزان پسر
  • کبری سلطانی خدیو، محمد کمالی، شهلا رفیعی، قربان تقی زاده صفحات 306-314
    مقدمه
    کودکان با ناتوانی هوشی و رشدی در عملکردهای حرکتی محدودیت ها و نقص هایی دارند. بنابراین شناخت و ارزیابی مشکلات حرکتی این کودکان در سنین پیش از دبستان جهت ارائه خدمات درمانی مناسب ضروری می باشد. هدف این پژوهش، تعیین همبستگی بین آزمونهایمهارت حرکتی بروینینکز ازرتسکی و مقیاس رشد حرکتی پی بادی -2 درکودکان با ناتوانی هوشی و رشدی آموزش پذیر بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه مهارتهای حرکتی (درشت، ظریف) 60 کودک باناتوانی هوشی و رشدی 83-54 ماهه به وسیله تست های BOTMP وPDMS2مورد ارزیابی قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که بیندو تست حرکتی در نمرات کل (91/0 – 65/0 =r)، نمرات حرکات درشت (88/0-58/0 r=) و نمرات حرکات ظریف (88/0-60/0 r=) همبستگی متوسط تا بالایی وجود داشته است.
    نتیجه گیری
    با توجه به همبستگی متوسط تا بالای بین دو تست BOTMP و PDMS2 درمانگر می تواند جهت ارزیابی مهارتهای حرکتی کودکان با ناتوانی هوشی و رشدی از یکی از اینآزمون ها استفاده کند و با توجه به آیتم های مورد ارزیابی و زمان آزمون ها به نظر می رسد در این گروه از کودکان آزمونPDMS2 بهتر از آزمونBOTMP بوده است.
    کلیدواژگان: PDMS2، BOTMP، ناتوانی هوشی، مهارتهای حرکتی
  • مهسا آقارضایی، امین مهنام صفحات 315-327
    مقدمه
    جریان تداخلی یکی از محبوب ترین جریان های مورد استفاده در الکتروتراپی است. علی رغم این محبوبیت، مطالعات اندکی به بررسی نحوه ی متاثر شدن فیبرهای عصبی از این نوع تحریک پرداخته اند. هدف این مطالعه توسعه مدلی نزدیک به واقع برای شبیه سازی اثر جریان تداخلی بر فیبرهای عصبی و استفاده از آن جهت بررسی الگوی مکانی و زمانی فعالیت آن ها در پاسخ به این جریان بوده است. اثر فرکانس مدولاسیون بر فعالیت عصبی حاصل نیز بررسی شده است.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه مدلی از بافت بدن شامل لایه های پوست، چربی و ماهیچه در نرم افزار COMSOL پیاده سازی شد تا توزیع پتانسیل حاصل از اعمال جریان بدست آید. سپس از مدل دقیق MRG برای فیبرهای حسی و حرکتی استفاده شد و پاسخ آن ها در محل های مختلفی از مدل برای فرکانس حامل 4 کیلوهرتز، مدولاسیون 50 تا 250 هرتز و دامنه 1 تا 99 میلی آمپر بررسی شد.
    یافته ها
    در پاسخ به تحریک، فیبرهای حسی که از زیر الکترودها گذر می کنند، مسدود می شوند ولی فیبرهای حسی و حرکتی در محل های دیگر از بافت فعال می شوند. الگوی زمانی فعالیت فیبرها وابسته به دامنه ی تحریک و فرکانس مدولاسیون یا به صورت یک الگوی متناوب شامل دوره های آتش - سکوت و یا به صورت آتش پیوسته با فرکانسی برابر با فرکانس مدولاسیون یا دو برابر آن است. هرچند در یک عمق مشخص آستانه ی تحریک در مکان های مختلف نسبت به الکترودها متفاوت است، اما فیبرها حتی در خارج از ناحیه ی محصور بین الکترودها نیز فعال می شوند.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه توجیه کننده ی کاهش آزردگی ناشی از اعمال جریان تداخلی در محل الکترودها است و احتمال اثرگذاری جریان بر بافت های غیر هدف را به هنگام تحریک تداخلی نشان می دهد. همچنین تایید کننده ی ادعاهای سنتی مبنی بر نقش فرکانس مدولاسیون در تعیین فرکانس آتش شدن فیبر عصبی است.
    کلیدواژگان: الکتروتراپی، تحریک الکتریکی وراپوستی، فیبر عصبی، جریان های تداخلی، شبیه سازی
  • نفیسه شریفی، ابوالقاسم فلاح زاده، محمد کمالی صفحات 328-334
    مقدمه
    مشکلات عملکردی اندام فوقانی از رایج ترین اختلالاتی است که به دنبال فلج مغزی بوجود می آیند. کودکانی که بعلت مشکلات عصبی عضلانی مانند فلج مغزی در عملکرد دست دچار مشکل هستند، فرصت کمتری برای دریافت اطلاعات از محیط و درک تاثیر عملکردشان بر محیط دارند و در نتیجه تجربه ی آنها در انجام فعالیتها کاهش می یابد. با توجه به میزان اختلال عملکرد دست و اهمیت آن در کودکان فلج مغزی بر آن شدیم که پایایی تست جبسون تیلور را در کودکان فلج مغزی مورد بررسی قرار دهیم.
    مواد و روش ها
    پژوهش از نوع غیر تجربی و روش شناختی و به صورت تحلیلی و توصیفی است. در این مطالعه 33 کودک فلج مغزی دایپلژی 12- 8 ساله به صورت نمونه گیری غیراحتمالی ساده بررسی شد که این کودکان از هردو جنس بودند و از تمام مدارس استثنایی جسمی حرکتی سطح تهران انتخاب شدند. در این مطالعه عملکرد دست با حضور همزمان دو کارشناس بوسیله تست جبسون تیلور ارزیابی شد(پایایی بین آزمونگر). سپس یک هفته بعد، یک آزمونگر ارزیابی را دوباره انجام داد(پایایی درون آزمونگر) و با استفاده از ضریب همبستگی درونی، پایایی بررسی شد.
    یافته ها
    نتایج نشان دهنده همبستگی بالا در توافق دو آزمونگر (P=0/001 و ICC=0/998) و توافق در یک آزمونگر (P=0/001 و ICC=0/95) بوده است.
    نتیجه گیری
    نتایج تحقیق نشان داد که در کودکان دایپلژی 12- 8 ساله پایایی آزمون بازآزمون و بین آزمونگران تست جبسون تیلور بالا بوده است. بنابراین به عنوان یک ابزار کلینیکی پایا برای ارزیابی عملکرد دست این کودکان پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: پایایی آزمون، بازآزمون، پایایی بین آزمونگران، فلج مغزی، تست جبسون تیلور
  • بیژن شفیعی، سید شهاب الدین حسینی نسب، میثم شفیعی، عباس پورابراهیم عمران صفحات 335-345
    زمینه و هدف
    مقیاس های فردی ابزارهایی هستند که اختلال را از دیدگاه فرد مبتلا بررسی می کنند. پرسشنامه ی مقیاس فردی لکنت (sss) به غربالگری سه حیطه شدت لکنت، اجتناب و جایگاه کنترل در یک مجموعه ی واحد می پردازد که می تواند ضرورت نیاز به ارزیابی بیشتر جنبه های مختلف لکنت را نشان دهد. هدف این تحقیق، ترجمه و تعیین روایی و پایایی نسخه فارسی پرسشنامه ی مقیاس فردی لکنت بود.
    روش بررسی
    با اجرای یک مطالعه آزمایشی بر روی 17 فرد دارای لکنت و انجام یک مصاحبه نیمه ساختمند با آنها روایی صوری و ثبات درونی پرسشنامه ی مقیاس فردی لکنت (Subjective stuttering scale:SSS) بررسی شد. درمرحله بعد20 فرد بزرگسال دارای لکنت پرسشنامه ی تعدیل یافته را به همراه آزمون فهرست ادراکی لکنت PSI)perception of stuttering inventory)،مقیاس جایگاه کنترل رفتار behavior scale LCB)locus of control) و محاسبه درصد لکنت از نمونه گفتاری ضبط شده ی آنها به منظور بررسی روایی همزمان، تکمیل نمودند.
    یافته ها
    نتایج تحقیق نشان داد که با توجه به میزان Cronbach''s alpha محاسبه شده(α=0/92) مقیاس از پایایی بالایی برخوردار است. در بررسی روایی همزمان، بین مقیاس درصد هجاهای لکنت شده(SS%) و سوال 1 پرسشنامه «SSS» (67/0 r =01/0= α) همبستگی معنی داری وجود دارد و همچنین بین زیرآزمون اجتناب در پرسشنامه «SSS» و زیرآزمون اجتناب در پرسشنامه «PSI» همبستگی معنی داری وجود دارد (r = 0/75 و α = 0/05)، اما بین زیرآزمون حوزه کنترل پرسشنامه «SSS» و پرسشنامه «LCB» همبستگی معناداری وجود ندارد r = 0/15).). هم چنین مقیاس از روایی سازه ی مناسبی برخوردار می باشد.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج بدست آمده می توان اظهار داشت که نسخه فارسی مقیاس فردی لکنت از روایی و پایایی مناسب برخوردار است.
    کلیدواژگان: لکنت، ارزیابی، خود ارزیانی، جایگاه کنترل، اجتناب، مقیاس فردی لکنت
  • مقاله مروری
  • عبدالله موسوی، مریم دلفی صفحات 346-357
    مقدمه
    شنوایی فضایی بخشی از قابلیت های دستگاه شنیداری مرکزی است که امکان جهت یابی و درک گفتار در نویز را به شنونده می دهد. شنوایی فضایی، توانایی توجه انتخابی به اصوات رسیده از یک جهت و سرکوب همزمان صداهای رسیده از جهات دیگر را میسر می سازد. هدف این بررسی، مرور بر مطالعاتی است که به مبانی، الگو سازی و کارکردهای شنوایی فضایی پرداخته اند.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه مقالات مختلف پیرامون شنوایی فضایی بررسی شدند. از بانک های اطلاعاتی pubmed، Scopus، ProQuest، Google Scholar و واژه های کلیدی spatial hearing و spatial advantageو کلمات مرتبط با شنوایی فضایی در ترکیبات مختلف برای انجام جستجو استفاده گردید.
    یافته ها
    شنوایی فضایی به عنوان بک پدیده ی نوین پردازشی مطرح است و دارای کارکردهای مختلفی استو طی سالهای اخیر حجم انبوهی از اطلاعات در این زمینه فراهم شده است. این پدیده فراورده ی پردازش دو گوشی است و کارکردهای آن در حیطه های مختلفی چون «درک گفتار در محیط شلوغ»، پردازش مرکزی شنوایی، جهت یابی و درک فاصله به تدریج مورد تاکید قرار گرفته است.
    نتیجه گیری
    با توجه به اهمیت و کارکردهای شنوایی فضایی در پردازش شنوایی به خصوص در محیط های پیچیده ارزیابی، درمان و توانبخشی اختلالات شنوایی فضایی می تواند بخش مهمی از مشکلات افراد دارای اختلال پردازش شنوایی مرکزی را برطرف کند
    کلیدواژگان: شنوایی فضایی، جهت یابی، درک گفتار در نویز
|
  • Marzieh Mohamadi, Shohreh Taghizadeh, Farahnaz Ghafarinejhad, Leila Abbasi, Mahnaz Mamooli Kargar Pages 218-227
    Introduction
    Headache is one of the most complaints of patients and 47% of headaches are tension type. This type of headache is associated with skeletal muscles condition. Tightness of muscles in head and neck regions can lead to tension type headache. The purpose of this study was to compare the cervical active range of motion and muscular endurance in flexion and extension directions، in patients suffer from tension type headache with healthy subjects.
    Methods
    fifty two healthy girls and 52 girls with tension type headache between 20 to 25 years old participated in this study. The active flexion & extension range of motion and the endurance of flexor & extensor muscles were measured.
    Results
    There were no significant differences between patients and healthy subjects in active range of motion or neck muscles endurance (P>0. 05).
    Conclusion
    Patients between 20-25 Y/O with tension type headache and match healthy ones are similar in cervical active range of motion and muscle endurance. Likely، changes in muscles and vertebral column in these patients may occur gradually over the time.
    Keywords: tension type headache, range of motion, endurance
  • Parisa Rezaei, Saba Sadeghi, Masoume Samani, Maryam Yazdi, Fateme Derakhshande, Mehrdad Memarzade Pages 228-238
    Introduction
    There are various types of clefts of the primary and secondary palate and various degrees of severity. Despite the relatively long history of palatal surgery، little consensus has been reached regarding the best surgical techniques، and even less regarding optimal timing. There are still no standard protocols to address the issues of ideal timing for cleft palate repair to attain optimal speech. This study was conducted to examine the frequency of preschoolers with cleft palate who demonstrate hypernasality. The impact of the time of primary palatal surgery and cleft type on moderate to severe hypernasality was also examined.
    Materials And Methods
    A group of 46 preschoolers aged 3-6 years with repaired cleft palate was assessed using Universal Parameters for Reporting Speech Outcomes in Individuals with Cleft Palate – Farsi Edition. Cleft types were bilateral cleft lip and palate (BCLP; n=5، 10/9%)، unilateral cleft lip and palate (UCLP; n=20، 43/6%)، complete cleft palate (CP; n=10، 21/7%)، cleft of the soft palate only (SPO; n=6، 13%) and submucous cleft palate (SubMC; n=5، 10/9%). Judgments of hypernasality were made by a certified speech and language pathologist and were made using a 4-point rating scale. 32 Had a primary palatal surgery prior to 12 months of age، 8 had surgery at 12-18 months of age، and 6 had surgery after 18 months.
    Results
    78/3 percent of the children demonstrate moderate to severe hypernasality. There were no significant differences between 5 groups for hypernasality based on cleft type. The analysis، also، revealed no significant relationship between age of primary palatal surgery and number of children with significant hypernasality.
    Conclusion
    Because of the high amount of hypernasality in all children، the need for research documenting the efficacy of surgeries employed with these children is essential. In this study the age range was wide، and there was the small number of children in each cleft palate group. The Additional research is needed to determine if there are variables that might have masked the influence of timing of primary surgery and cleft type (should be deleted).
    Keywords: cleft palate, hypernasality, cleft type, timing of initial (primary)palatal surgery
  • Tayebe Taghizade, Vahid Nejati Nejati, Ali Mohammadzade, Alireza Akbarzade Baghban Akbarzade Baghban Pages 239-249
    Introduction
    Working memory is one of the most fundamental cognitive processes underlying thinking and learning. Auditory and visual working memory have similar and different infrastructures that evolve in different ages. The aim of the present study was to investigate the evolution of auditory and visual working memory in primary school-aged children.
    Materials And Methods
    This comparative، cross-sectional study was conducted on 180 students from six grades of primary school selected by available sampling. Auditory and visual working memory performances were assessed by N-back test. Two way anova was used for data analysis.
    Results
    There was significant difference between auditory and visual working memory and aging (p<0. 001). The performance speed increased with age in auditory task (p<0. 001)، while there was no significant difference in visual performance speed in different age groups. No meaningful relationship was found between gender and memory scores.
    Conclusion
    The auditory and visual working memory performances improve with age in primary school children، suggesting functional maturation of underlying cognitive processes and brain areas، but gender not affecting memory performance.
    Keywords: working memory, development, student, N, back task
  • Ali Maleki Maleki, Sayyed Saeid Mohtasebi Pages 250-268
    Introduction
    One of the main properties of vibrational systems is natural frequency، which has major influenceon transmitted vibration. When an excited frequency of a vehicle be among the natural frequency of operator''s body parts، the acceleration value on operator''s body parts will be increased and cause to damageshis body parts. Meanwhile use of vibration in optimum domain and frequency caused to increase muscle''s dynamic power، reduce its pain and chronicbackache، osteitis and flexibility of muscles. Therefore aim of this research is calculate of the natural frequency of human body parts.
    Materials And Methods
    A research was done due to calculate the natural frequency of operator''s body parts in vertical، lateral and longitudinal directions. Three operators with 55، 70 and 85 kg mass were participated in experiments. Tests were done at four excited vibration of 0. 5، 1، 1. 5 and 2 ms-2 in different frequencies and transmitted vibration to operator''s body parts were measured. Natural frequency of different body parts in vertical، lateral and longitudinal directions were calculated. Also this natural frequency were estimated by multi degree regression method with operator''s mass and excited frequency factors in every direction.
    Results
    Results showed that vibration value in longitudinal direction were increased at 3-4 Hz. In vertical direction two mode were appeared. First mode occurred in 13-17 Hz and second mode in 9-11 Hz. Also in lateral direction، two mode in 14-17 Hz and 2. 5-4. 5 Hz were appeared.
    Conclusion
    Due to finding of this research، using vibration in order to increase muscle''s functional parameters of different body parts should be done above 20 Hz to avoid the damage of body parts. Also estimated of natural frequency of different body parts by driver mass and excited frequency factors has the best match to results of stationary experiments.
    Keywords: Natural Frequency, Muscle, Tractor, Acceleration, Multi Degree Regression
  • Ali Ashraf Khazaei, Nasrin Kahrizi, Rahil Razeghi Pages 269-280
    Introduction
    Balance is one of the most important contexts in ageing. Improving balance in middle age can prevent falling down in elderly which impose the financial and mental costs to society. Imbalance between dominant and non-dominant leg can lead to some problems. That’s way; studying effects of similar exercise on dominant and non-dominant legs of body can prevent problems caused by imbalance between two limbs.
    Materials And Methods
    Twenty-two middle age women، (mean age 54. 50±4. 48)، with no history of illness participated in this study. In the first session dynamic balance was measured by Star Excursion Balance Test and static balance was measured by Stork stand test in either dominant or non-dominant leg. Participants did practice 24 sessions of yoga classes. In the last session static and dynamic balance test were repeated.
    Results
    The results of T test showed that static and dynamic balance in dominant and non-dominant legs improved significantly after 8 weeks yoga exercise (P=0. 05). Also the significant difference was observed in dynamic balance in dominant and non-dominant legs (p<0. 05). But، the improvement of both legs in static balance was the same.
    Conclusion
    It can be concluded that yoga Exercise increase static and dynamic balance in both legs. The balance of non-dominant legs improved more than dominant legs. But، the improvement of both legs in static balance was the same. So، it appears that differences in dominant and non-dominant leg in effects of clinical therapy and exercise training should be considered.
    Keywords: Dominant Leg, Non, Dominant Leg, Balance, Yoga
  • Yalda Kazemi, Fariba Mahmoodi, Talieh Zarifiyan, Tahereh Sima Shirazi Pages 281-291
    Introduction
    Standardized tests in speech therapy mostly focus onlanguage structure rather than the use of language in social context. So، there is a clear need for instruments to assess pragmatic aspects of language. Children’s CommunicationChecklist (CCC) and its revised version، CCC-2، was developed to address this need، however، its psychometric features are unknown in Iran. The current study aims to adapt CCC-2 in Persian by providing its content validity and two types of reliability، internal consistency and test-retest.
    Materials And Methods
    This study is anon-experimental validation study. In the process of determining content validity، back translation by three linguists and speech، language therapists (SLT) was used. Also، 28 parents of seven to nine years old children with normal language development involved to judge about the simplicity and comprehensibility of the items. The translated form، then، was sent to 10 linguists and SLTs to judge about its content and then content validity index (CVI) were computed for each item. Internal consistency and test-retest reliability were determined by asking the parents of 100 children between seven and nine years old to complete the form.
    Results
    All items but four were calculated with a CVI higher than. 85. After revision، those four items improved their scores. Content validity index was higher than. 75. Internal consistency of each item was calculated between. 66 and. 74. Test-retest reliability was calculated higher than. 90 after two weeks interval.
    Conclusion
    Results show that Persian adaptation of CCC-2 possesses acceptable content validity and reliability in 7 to 9 year-olds. Its psychometric values، however، need to be improved by conducting further studies on larger sample sizes and across other ranges of age.
    Keywords: CCC, 2, adaptation, validity, reliability, pragmatics, Persian
  • Mostafa Payandeh, Nahid Khoshraftar, Ahmad Ebrahimi Atri, Mohsen Damavandi Pages 292-305
    Introduction
    In Some individuals because of the poor functioning leg muscles، plantar arch drooping suffered and it seems that ground reaction force individuals with flat foot than to those with normal foot، due to reduced recruitment is altered by the arc. The aim of the present study the effect of corrective exercise program on the ground reaction force of student with flat food during gait cycle.
    Materials And Methods
    In this study، 30 subjects with flat foot deformity the randomly and homogeneously divided in both intervention and control groups. Flat feet was measured by navicular droop test. The intervention group participated corrective exercises in 24 sessions of two months. Force plate apparatus for measuring ground reaction force were used before and after corrective exercises. For statistical analysis was used of parametric independent t-test and paired sample t-test (P ≤0/05).
    Results
    The results showed that the vertical component of ground reaction in time weight transfer on the heel (P=0/01) and toe weight transfer (P=0/03) stance phase in the intervention group after 8 weeks corrective exercises decreased significantly. But no significant difference in midstance phase between the two groups (P>0/05).
    Conclusion
    Found on the basis of this study it can be concluded، corrective exercise can، performance increases of the plantar arch to absorb the force and reduces ground reaction force in subject with flat foot in two step، transfer weight on the heel and toe weight transfer on toe.
    Keywords: Flat foot, corrective exercises, Force plate, Ground reaction force, Student
  • Kobra Soltanikhadiv, Mohammad Kamali, Shahla Rafiei, Ghorban Taghizade Pages 306-314
    Background and
    Purpose
    Children with Intellectual and Developmental Disabilities (IDD) have deficits or limitations in motor function. So identification and assessment of motor problems in preschool age children for suitable intervention is essential. The purpose of this study was to determine if there was a correlation between BruininksOseretsky Test of Motor Proficiency (BOTMP) and Peabody Developmental Motor Scale – second edition (PDMS2) on children with IDD.
    Methods
    Subjects were 60 children with IDD at 54-83 months of age who their motor skills (gross، fine) were assessed with BOTMP and PDMS2.
    Results
    The results indicated that there was moderate to high correlation between the two motor tests composite scores (r= 0/65–0/91)، gross motor scores (0/58-0/88). and fine motor scores (0/60-0/88).
    Conclusion
    Considering the moderate to high correlation between BOTMP and PDMS2، therapists can use one of these tests to assess motor skill of children. Considering the test’s Items number and Time، BOTMP seems better than PDMS2 for this group of children.
    Keywords: BOTMP, PDMS2, Intellectual Disability, Motor Skills
  • Mahsa Agharezaee, Amin Mahnam Pages 315-327
    Introduction
    Interferential current is one of the most popular kinds of electrical stimulation that are used in electrotherapy. Despite its clinical popularity، there have been limited studies to investigate how this stimulation protocol affects the nerve fibers. This study was aimed to develop a realistic model for the stimulation of nerve fibers by interferential currents and using that to assess the spatial and temporal activation patterns of fibers in response. The effect of the modulation frequency on the resultant neural activity was also evaluated.
    Materials And Methods
    A model of the target tissue، including the skin، fat and muscle layers was implemented in COMSOL software to obtain the potential distribution induced by the current inside the tissue. Then the MRG model of the myelinated nerve fibers in NEURON environment was used to simulate the response of fibers at different positions in the tissue. A 4 KHz carrier frequency with the modulation of 1 to 250 Hz and stimulus strength of 1 to 99 mA was used in this study.
    Results
    The sensory fibers that are passing right beneath the electrodes are blocked in response to the applied high frequency currents and cannot conduct the action potentials. The sensory and motor fibers in other positions of the tissue can be activated based on the stimulus amplitude and the modulation frequency. The temporal activation pattern is at frequencies equal or twice of the modulation frequency. The excitation thresholds for fibers in a specific depth of the tissue are different based on their position relative to the electrodes، and even fibers that are outside the borders of the four electrodes can be activated.
    Conclusion
    The results demonstrate how the block of sensory fibers may decrease the patient discomfort، and suggests that non-target fibers outside the region of electrode placement may also affected by the stimulation. Moreover، the results confirm the traditional claims about role of the modulation frequency in the firing frequency of nerve fibers.
    Keywords: Electrotherapy, Transcutaneous Electrical stimulation, Nerve fiber, Interferential Current, Simulation
  • Nafiseh Sadat Sharifi, Abolghasem Fallahzade, Mohammad Kamali Pages 328-334
    Aim and
    Background
    Upper extremity functional problems are the most common disorder which follow cerebral palsy arise. children have difficulty due to neuromuscular problems such as cerebral palsy، this children have less opportunity to receive information from environment and to understand the impact their function on environment and thus their experience decreases in activities. Hand function is the necessities of daily life in all people especially cerebral palsy. Due to amount of hand function disabilities and its importance in cerebral palsy chidren، we decided to examine the reliability of Jebsen-Taylor Hand Function test in cerebral palsy children. Methods & Materials: study is non-experimental and descriptive analysis. In this study، 33 children with diplegia cerebral palsy from 8-12 years old were selected from special school of Tehran through non-probability sampling and from both sexes. In this study، hand function was assessed with jebsen-taylor test by the simultaneous presence of two expert (inter-rater reliability). Then a week after initial assessment، one experimenter did a re-assessment (intra-rater reliability). This reliability was assessed by Using the intraclass correlation coefficients (ICC)
    Results
    The results of this study was showed high correlation in inter-rater (P=0/001 و ICC=0/998) and intra-rater reliability (P=0/001 و ICC=0/95).
    Conclusion
    the results showed that inter-rater and intra-rater reliability was high in diplegia cerebral palsy. So this test is recommended as a reliable clinical tool to assess the hand function of these children.
    Keywords: intra, rater reliability, inter, rater reliability, cerebral palsy, jebsen, taylor test
  • Bijan Shafiei, Seyed Shahabodin Hoseininasab, Meisam Shafiei, Abbas Pourebrahim Omran Pages 335-345
    Bachground and
    Aim
    Subjective Scales are the tools for investigation of a disorder in view of the person who has the disorder. Subjective stuttering scale (SSS) investigate stuttering in three views such as severity، avoidance and locus of control in a unique protocol that can show the need to assessment of extra aspects of stuttering. The aim of the present research was Investigation of reliability and validity of the Farsi version of Subjective Stuttering Scale Questionaire. Method and Materials: With the implementation of a pilot study and semi-structured interviews with17 adult who has stuttering formal validity and internal consistency of the scale (Subjective stuttering scale: SSS) was investigated. Then 20 adult who has stuttering complete modified questionnaire with (PSI: perception of stuttering inventory)، (locus of control behavior scale: LCB) and calculating the percentage of stuttered speech samples recorded in order to assess the concurrent validity. The findings were analyzed bydescribtive statics، Cronbach''s alpha and pearson correlation.
    Findings
    the results based on the Cronbach''s alpha (α=0/92) showed that are valid. There is a significant correlation between SS% and the first question of SSS (α=0. 01، r= 0. 67) and also there is a significant correlation between avoidance sub-test of SSS and avoidance subtest of PSI (α= 0. 05، r=0. 75) but there was not a significant correlation between the locus of control sub-test of SSS and LBC scale (α= 0. 15). This version of SSS has properconstruct validity.
    Conclusion
    The present research showed that the Farsi version of SSS is a reliable and valid tool for assessment of stuttering in severity، avoidance and locus of control in view of the person who have stuttering.
    Keywords: stuttering, assessment, self assessment, locus of control, avoidance.subjective stuttering scale
  • Abdollah Moossavi, Maryam Delphi Pages 346-357
    Introduction
    Spatial hearing is a part of central auditory system abilities that allows localization and understanding speech in noise for listener. Spatial hearing makes the listener capable to pay selective attention to sounds arriving from one direction and meanwhile suppressing sounds arriving from other directions. The purpose of this study is to review the articles about basics، models and functions of spatial hearing.
    Materials And Methods
    For this study Pub med، Scopus، proquest، and google scholar databases were searched by key words like spatial hearing; spatial advantage and other words related to spatial processing and several dozens of papers about spatial hearing were chosen.
    Results
    Spatial hearing is proposed as a new processing phenomenon and has several functions. A huge body of information has appeared about it in the literature during past years. Spatial hearing is based on binaural hearing and its application in different fields like “cocktail party effect”، central auditory processing، lateralization and distance perception has been under focus recently.
    Conclusion
    Given the importance and functions of spatial hearing in auditory processing، especially in complex environments، assessment، treatment and rehabilitation of spatial processing disorders can solve a considerable part of central auditory processing disorder complaints.
    Keywords: spatial hearing, localization, speech understanding in noise