فهرست مطالب

حکمت و فلسفه - سال هشتم شماره 2 (پیاپی 30، تابستان 1391)

فصلنامه حکمت و فلسفه
سال هشتم شماره 2 (پیاپی 30، تابستان 1391)

  • 124 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1391/08/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حوران اکبرزاده صفحه 7
    صدرالمتالهین (برخلاف ابن سینا و سهروردی) در ادراک حسی و خیالی قائل به خلاقیت نفس است، درحالی که درباره فرآیند ادراک عقلی در آغاز، دارای آرای متفاوت و متعارض است. مهمترین آرای او در این زمینه در قالب سه رویکرد قابل ذکر است: نخست، مشاهده مثل نوریه از دور؛ دوم، افاضه واهب الصور بر سبیل رشح (با قرائت صدرایی) و سوم، اندکاک در ذات الهی بر سبیل فنا. گرچه صدرالمتالهین رویکرد اخیر را نظر نهایی خویش اعلام کرده اما در جمع این سه رویکرد، توجیه های مختلفی از سوی شارحان معاصر حکمت متعالیه ابراز شده است. از نظر نگارنده، جامع ترین وسازگارترین این توجیه ها بر اساس ساختار فکری ملاصدرا، این است که ملاصدرا (بنا بر اصل تشکیک در وجود) هر یک از موارد فوق را مرتبه ای از مراتب ادراک عقلی دانسته و معتقد است که در مراتب اولیه تعقل، نفس به دلیل ضعف، صور عقلیه را از دور مشاهده می کند. در مرحله بعدی، نفس استکمال یافته و بر اثر اتحاد با صور عقلیه (در سیر صعودی اش) فیض هایی را دریافت می کند. در مرحله آخر، نفس در اوج استکمال و فنای قدسی، خلاق صور عقلیه می گردد. لذا از قرائن کلمات او بر می آید که هرچه نفس ضعیف تر باشد، ادراک عقلانی اش ضعیف تر و محدودتر خواهد بود و بالعکس هرچه شدیدتر و کامل تر باشد، از تعقل عمیق تری برخوردار می شود. بنا بر این تبیین، مرحله اعلای تعقل مختص راسخین در علم و انسان های کامل می باشد.
    کلیدواژگان: تعقل، مشاهده، افاضه، اندکاک، نفس، عوالم سه گانه وجود، مراتب سه گانه ادراک، صدرالمتالهین
  • اصغر واعظی، اسماعیل قائدی صفحه 25
    هرمنوتیک مدرن با تلاش های شلایرماخر برای گسترش حوزه هرمنوتیک آغاز شد. او سوء فهم را امری طبیعی قلمداد کرد و با اذعان به تداول و اجتناب ناپذیر بودن آن نتیجه گرفت که فهم همواره معادل تفسیر است. از نظر وی هر کنش فهم متضمن دو گونه تفسیر، تفسیر دستوری و تفسیر فنی یا روان شناختی است. تفسیر دستوری به بررسی کارکردها و مولفه های زبانی متن می پردازد، در حالی که در تفسیر فنی، متن به مثابه تجلی فردیت مولف و با توجه به رفتار خاص او با زبان، مورد مداقه قرار می گیرد. شلایرماخر معتقد است در هر یک از این دو حیطه، کنش فهم و تفسیر طی یک فرآیند دوری موسوم به دور هرمنوتیکی و از طریق حرکت ارجاعی مکرر انجام می شود. جوانب این حرکت در تفسیر دستوری همان عناصر مادی متن، یعنی جزء و کل هستند اما در تفسیر فنی، تفرد مولف نیز وارد چرخه فهم می شود. با این وجود، فهم تفرد مولف تنها هنگامی میسر است که مفسر از طریق حدس و بر اساس مقایسه با خود به دنیای ذهنی او راه یابد.
    کلیدواژگان: شلایرماخر، دور هرمنوتیکی، مولف، مفسر، متن، تفسیر دستوری، تفسیر فنی، حدس
  • محمد شکری صفحه 41
    بی تردید مرلوپونتی در تالیف کتاب پدیدارشناسی ادراک از آثار مختلف هوسرل، به ویژه کتاب ایده ها... ІІ و تاملات دکارتی بهره فراوانی برده است. اما تامل در نوع نگرش مرلوپونتی درباره ثنویت تن سوژه دکارتی و مقایسه آن با دیدگاه هوسرل، تمایز میان این دو نوع نگرش را آشکار می سازد. اگرچه هوسرل در برخی آثارش بر پیوند نزدیک تن و سوژه تاکید می کند، اما اصرار او بر عناصری همچون تاویل پدیدارشناختی و سوژه استعلایی که القاگر استقلال ذهن از تن است، به مذاق مرلوپونتی چندان خوش نمی آید. او بیش از هوسرل بر وحدت روان تنی شخص انسانی تاکید می کند و معتقد است هم تن دارای هویتی سوبژکتیو است و هم سوژه به واسطه تن یافتگی خود موجودی در عالم است، به گونه ای که او نیز همانند هیدگر بر این باور است که فقط با ملاحظه سوژه به مثابه موجودی در عالم تبیین آگاهی امکان پذیر می شود.
    کلیدواژگان: دوآلیسم، ذهنیت استعلایی، تاویل پدیدار شناختی، پدیدار شناختی اگزیستانیسالیستی، بدن شکل واره ای
  • امیر نصری صفحه 57
    دیدگاه دیونیسیوس مجعول در باب شر متاثر از سنت نوافلاطونی است. او همچون فیلسوفان نوافلاطونی، شر را فقدان و نقصان می دانست و بر این عقیده بود که شر فی نفسه و به ماهو شر موجود نیست، چراکه هر موجودی برخاسته از خیر است و در آن مساهمت دارد. از این رو، هر آنچه فاقد خیر باشد، اصلا امکان وجود نمی یابد. وی بر این مبنا، شر را همان فقدان کمال شایسته هر چیزی تفسیر می کرد و آن را با نزول نفس یا هبوط مرتبط می دانست.
    آرای دیونیسیوس در مساله شر پیش از هر اندیشمند دیگری، بر آرای پروکلس مبتنی بود. او نیز همچون پروکلس بر این باور بود که نمی توان ماده را شر دانست و از این حیث با نظریه افلوطین مخالفت کرد. آنچه از آرای دیونیسیوس در باب شر برمی آید، توجه بیشتر وی به مباحث فلسفی به جای مباحث الهیاتی است. از این رو، بیش از آنکه آرای وی به زبان و بیان کتاب مقدس وابسته باشند، به همان زبانی به نگارش در آمده اند که از فیلسوفان نوافلاطونی وام گرفته شده است.
    کلیدواژگان: شر، دیونیسیوس مجعول، سنت نوافلاطونی، خیر، اسمای الهی
  • عین الله خادمی، علیرضا عربی صفحه 69
    بحار الانوار مهم ترین و مفصل ترین تالیف علامه مجلسی و از مهم ترین و گسترده ترین جوامع حدیثی شیعه است. تعلیقات علامه طباطبایی که نماینده تفکر فلسفی حکمت متعالیه در دوره معاصر است، به طور عمده مشتمل بر نقد دیدگاه های علامه مجلسی است. بررسی تحقیقی و تفصیلی تر این تعلیقه ها، ضمن آنکه تلاشی در جهت تقویت و احیای سنت تعلیقه نویسی و نگاه انتقادی به میراث گذشته محسوب می شود، می تواند گامی موثر در شناسایی تفاوت رویکردها و منظومه فکری این دو اندیشمند دینی تاثیرگذار و توجه به نقاط اشتراک و افتراق آنها به حساب آید.
    این مقاله صرفا عهده دار تبیین، تشریح، تحلیل، نقد و بررسی دو تعلیقه از تعلیقات علامه طباطبایی که چالش برانگیزتر بوده است، می باشد. تذکر این نکته ضروری است که از آنجا که دیدگاه های علامه مجلسی مورد نقد واقع شده بود، حجم قابل توجهی به بررسی و تبیین آرای ایشان اختصاص یافته است. در این پژوهش، تلاش شده تا تعاریف علامه مجلسی از معانی گوناگون عقل با دو محک لغت و مصطلح اهل بحث در سه مکتب اصلی فلسفی سنجیده شود و علل بدگمانی او به فیلسوفان و آرای فلسفی شناسایی گردد؛ همچنین روش فهم دین و مواجهه او با متون دینی و سرانجام، دغدغه های او در بحث عقول مجرده مورد بررسی قرارگرفته و انتقادات، مدعیات و دلایل علامه طباطبایی در این موارد ارزیابی گردیده است تا نشان داده شود این اظهارنظرها و موضع گیری ها تا چه اندازه مقرون به صواب بوده اند.
    کلیدواژگان: بحارالانوار، مجلسی، طباطبایی، عقل، تجرد، فلسفه، تاویل، فهم حدیث
  • مهدی دشتی صفحه 93
    در باب عقل و دین و اینکه آیا میان آنها نزاع و تضادی هست یا خیر، سخن بسیار گفته شده؛ به ویژه در غرب و از دوره رنسانس تاکنون ادعا شده که میان این دو نزاع هست و این درگیری با شکست تدین به انجام رسیده و دیگر دوره عقلانیت آغاز شده است. در این مقاله، نویسنده کوشیده تا اثبات کند که اساسا میان عقل و دین، اگر هر دو حقیقی باشند، نه تنها نزاعی نیست بلکه وفاق کامل برقرار است؛ لکن اگر یکی یا هر دوی آنها غیرحقیقی باشد، آنگاه این نزاع رخ می دهد؛ مانند آنچه که در غرب میان مسیحیت تحریف شده و عقلانیت غیرحقیقی و ابزاری که در واقع تنها نام عقل دارد و بس، پدید آمد.
    اما میان اسلام حقیقی که از جانب خالق آمده و عقل حقیقی، که آن هم مخلوق حق است و از جانب او برای هدایت انسان آمده، هرگز نزاعی نبوده، نیست و نخواهد بود. آیات قرآن کریم و روایات صحیح همه خبر از توافق عقل و دین می دهند و اینکه دین، کلام معقول است و عقل، ابزار فهم دین، آلت عبودیت و راه نجات و رستگاری.
    کلیدواژگان: عقلانیت، دین، آثار بی عقلی، تضاد دین و عقل، عقلانیت در قرآن، عقلانیت در حدیث
  • اعلی تورانی، فاطمه دلشاد صفحه 103
    این مقاله در صدد نشان دادن عینیت وجود زمان از دیدگاه ابن سینا و کانت است. به این منظور، ابتدا دیدگاه این دو فیلسوف درباره کلیات بررسی شده و چگونگی اخذ کلیات از امور حسی و خارجی که نشان دهنده اتصاف خارجی مفاهیم کلی است، بیان شده است. سپس، عینیت زمان و به دنبال آن چیستی زمان از دیدگاه این دو فیلسوف شرح داده شده است. زمان بر اساس تعریف ابن سینا، از جمله ادراکات حقیقی و بر اساس تعریف کانت، از جمله مفاهیم ترکیبی پیشینی است. با توجه به تعریف ادراکات حقیقی و همچنین بر اساس تعریف مفاهیم ترکیبی پیشینی که محل تلاقی امور عینی با امور ذهنی است، عینیت زمان قابل اثبات می باشد. همچنین در این مقاله به مقولات مرتبط با زمان، از جمله مسبوق بودن حوادث به ماده و زمان و نیز جوهریت زمان اشاره شده است.
    کلیدواژگان: ابن سینا، کانت، زمان، مفاهیم کلی، عینیت، ماهیت، جوهریت
|
  • Houran Akbarzadeh Page 7
    Unlike Avicenna and Sohrevardi, Mulla Sadra believes in the creativity of soul in sense and imaginal perceptions while at first glance he seems to hold different and even contradictory views on intellectual perception. His most significant views on intellectual perception fall into three categories: distant observation of illuminative forms, expansion of images on the basis of Rashh and dissolution of soul in God to the point of Fana (self-annihilation). Mulla Sadra declared the third approach his final view; however, contemporary commentators of transcendental philosophy have sought to justify the three of them. The author of this paper supports the view that Mulla Sadra considered each of these approaches a stage of intellectual perception and believed that the soul observes the intellectual images from distance due to its weakness in the first stage; then unites with intellectual images in the second stage while moving toward perfection and finally becomes the creator of intellectual images as it reaches the pinnacle of perfection and self-annihilation. Therefore, the weaker the self is, the weaker its perception is and vice versa. In conclusion, only the steadfast seekers of knowledge and perfect men will attain the final stage of intellectual perception.
    Keywords: intellection, observation, dissolution, soul, triplet worlds of being, triplet levels of perception, Mulla Sadra
  • Asghar Vaezi, Esmail Qaedi Page 25
    The modern hermeneutics era began with Schleiermacher's attempts to expand the scope of hermeneutics. He declared misunderstanding natural. While admitting its being customary and inevitable, he concluded that understanding is always an act of interpretation. In his view, every act of understanding involves two modes of interpretation, i.e. grammatical interpretation and technical (also called psychological) interpretation. The former addresses the linguistic functions and features of text while the latter views the text as the realization of author's individuality, and studies it according to his/her dealing with the language. In Schleiermacher's belief, in each mode of interpretation, understanding and interpretation take place in a circular process known as hermeneutic circle. The grammatical interpretation focuses on physical aspects of text, i.e. the whole text and its individual parts. On the contrary, technical interpretation addresses the author's individuality. Understanding of author's individuality is made possible only when the interpreter makes guesses and comparisons with himself in order to find a way to the author's mental world.
    Keywords: Schleiermacher, hermeneutic circle, author, interpreter, text, grammatical interpretation, technical interpretation, guess
  • Mohammad Shokri Page 41
    Maurice Merleau-Ponty has undoubtedly made extensive use of Edmund Husserl's works, particularly Ideas and Cartesian Meditations in writing his book Phenomenology of Perception. However, the difference between Merleau-Ponty and Husserl's views comes to light as soon as his approach to Cartesian dualism of body-subject is studied and his views are compared with those of Husserl. Although Husserl emphasizes on the close relation between body and subject in some of his works, Merleau-Ponty does not approve of his emphasis on elements like phenomenological interpretation and transcendental subject which imply the mind's independence from body. He surpasses Husserl in emphasizing the body-mind unity and believes that not only does the body have a subjective nature, but also the subject is a creature due to its embodiment. Like Martin Heidegger, he believes that the study of subject as a creature in the world makes the explanation of understanding possible.
    Keywords: dualism, transcendental subject, phenomenological interpretation, existential phenomenology, embodiment
  • Amir Nasri Page 57
    Pseudo-Dionysius's view on evil was influenced by Neoplatonic tradition. Like Neoplatonic philosophers, he believed evil to be the absence of good and of no actual existence as all creatures were good and shared this quality. In other words, things lacking good would have no existence at all. Accordingly, Pseudo-Dionysius defined evil as lack of perfection and related it to the descent of the soul or the fall of man.In his view on evil, Pseudo-Dionysius was mostly influenced by Proclus, with whom he shared the belief that matter should not be considered evil, a view which stood in opposition with those of Plotinus. Furthermore, He was more concerned with philosophical issues than theological ones. Therefore, his views are penned in a language borrowed form Neoplatonic philosophers which bears little resemblance to the rhetoric of the Holy Scriptures.
    Keywords: evil, Pseudo, Dionysius the Areopagite, Neoplatonic tradition, good, Divine Names
  • Einollah Khademi Alireza Arabi Page 69
    Bihar al-Anwar is the most important and comprehensive hadith collection compiled by the Shia scholar Allameh Majlesi, who represents the philosophical thought of transcendental hikmah or al-hikmah al-mutaaliyah at modern time. The annotations Allameh Tabatabai made to this book are mainly criticisms of Allameh Majlesi's views and statements. A more comprehensive study of these annotations, thus, facilitates not only the revival of the annotation-writing and critical-thinking traditions but also the recognition of the differences and similarities of approaches and doctrines between these two great religious scholars.This research is an attempt to clarify, explain, analyze, criticize and study two of most controversial annotations Allameh Tabatabai made to Bihar al-Anwar. It is worth emphasizing that the criticism of Allameh Majlesi's views made the present researchers devote a large part of the research to studying and clarifying them. Accordingly, they sought to study his definitions of reason according to the terms and idioms of three main schools of philosophy and recognize the reasons for his cynicism about the philosophers and their views. In addition, his approach to the study of religion and religious texts and his concerns about the metaphysical reasons are examined, and Allameh Tabatabai's criticisms, claims and reasons are studied to demonstrate their veracity.
    Keywords: Bihar al Anwar, Allameh Majlesi, Allameh Tabatabai, reason, metaphysics, philosophy, interpretation, comprehension of hadith
  • Mahdi Dashti Page 93
    A lot has been said about religion and rationality and the possible conflict between them. Since the Renaissance, the West has claimed that they are involved in a constant conflict, the loser of which is religion and the winner is rationality whose era has begun.The present article is an attempt to demonstrate that there is no conflict but absolute harmony between true religion and true rationality. However, if one or both of them are untrue, then conflict emerges. This applies to the conflict between the distorted Christianity and untrue rationality. On the contrary, there is no conflict between the true faith of Islam and the God-given rationality which are both sent to guide mankind to the right path. The Holy Quran and collections of correct narrations both underline the fact that there is complete harmony between religion and rationality, and that religion is based on rationality which is itself the means of understanding religion and attaining obedience, happiness and salvation.
    Keywords: rationality, religion, signs of irrationality, religion, rationality conflict, rationality in the Holy Quran, rationality in tradition (hadith)
  • Ala Tourani Fatemeh Delshad Page 103
    This paper seeks to demonstrate Kant's and Avicenna's belief in the objectivity of time. First, their views on the generalities are studied and the manner in which they are extracted from tangible and external issues explained. Second, their views on the objectivity and nature of time are explained. Time is a real perception according to Avicenna and a synthetic a priori concept according to Kant. Since the real perceptions and synthetic a priori concepts are the confluence of subjective and objective issues, the objective nature of time is established. Moreover, time-related issues, including the dependence of events on matter, time and its essence are addressed.
    Keywords: Avicenna, Kant, time, generalities, objectivity, nature, essence