فهرست مطالب

حکمت و فلسفه - سال دهم شماره 3 (پیاپی 39، پاییز 1393)

فصلنامه حکمت و فلسفه
سال دهم شماره 3 (پیاپی 39، پاییز 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/08/18
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حمید طالب زاده صفحات 9-26
    «کانت» با آگاهی از دشواری هایی که معرفت شناسی عقلی مذهبان و به دنبال آنها تجربی مذهبان به بار آورد، راه تازه ای را در فلسفه پیش گرفت و به جای اینکه از روش به دست آوردن معرفت یقینی آغاز کند، از امکان معرفت یقینی آغاز کرد. او از تحقیق در روش شناخت یقینی که وجهه همت عقلی مذهبان بود، منصرف شد و در نتیجه، از حدود معرفت شناختی فراتر رفت و به جای آن به جستجو برای تاسیس بنیانی برای معرفت شناختی پرداخت و این مهم را با روش استعلایی به انجام رسانید. روش استعلایی که به طور عام رسیدگی به شرایط پیشینی امکان معرفت یقینی را محور تحقیق خود قرار داد، اگرچه کاستی های معرفت شناختی را برطرف کرد، اما به نوبه خود به نقاط ضعفی مبتلا بود که بی درنگ اعتراض پیروان کانت را برانگیخت و باعث شد تا در عین وفاداری به او، پیمان شکنی کنند و درعین نزدیکی با وی، فاصله بگیرند. «فیشته» روش استعلایی را به دیالکتیک متحول کرد و «شوپنهاور» با بازگشت مجدد به بارکلی روش استعلایی کانت را ویران نمود. این نوشتار به چگونگی گذار شوپنهاور از روش استعلایی کانت می پردازد و نشان می دهد که شوپنهاور اگرچه شرایط استعلایی کانت را می پذیرد ولی با استدلال های استعلایی کانت -که کانت مدعی است از منابع محض سوژه استعلایی بدست آورده است- مخالف است، همچنین شئ فی نفسه و ابژه تمثل را نیز به چالش می کشد و نهایتا شیوه مستقیم بارکلی را در ایده ئالیسم تجربی برمی گزیند.
    کلیدواژگان: کانت، شوپنهاور، روش استعلایی، شئ فی نفسه، ابژه تمثل
  • محمد باقر قمی*، محمدرضا ریخته گران صفحات 27-44
    هنگامی که «نیچه» ضمن ایجاد تقابل میان فلسفه «هراکلیتوس» و سنت فلسفی آن را بر مبنای بازی تفسیر می کند و به تحسین آن می پردازد باید منتظر نقش آفرینی این مفهوم در فلسفه خود نیچه نیز باشیم. پس از این مقدمه، به برخی اندیشه های نیچه اشاره می کنیم که او بر مبنای آنها خود را در مقابل سنت متافیزیکی قرار می دهد و نشان می دهیم که چگونه این اندیشه ها با بازی ارتباط می یابند. شدن و صیرورت به جای بودن، نگاه بازی گونه به جهان، اندیشه به مثابه بازی، مواجهه با نگاه متافیزیکی به ضرورت بر مبنای بازی تاس و نیز نگاه مبتنی بر معصومیت بازی در اخلاقی فراسوی خیر و شر، همگی گواه استفاده نیچه از این مفهوم برای مواجهه با متافیزیک است. همچنین شاهد حضور مفهوم بازی در اندیشه های بنیادینی چون «اراده قدرت» و «بازگشت جاودانه همان» هستیم. از طرف دیگر مسئله تفسیر فلسفه نیچه و فهم آن همچنان چون معمایی ناگشوده است؛ تفسیر متافیزیکی «هایدگر» از نیچه از مفهوم بازی در اندیشه او غفلت کرده است و «یاسپرس» نیز هرگونه تفسیر نهایی نیچه را غیرممکن میداند. اما این «دریدا» است که تحت «بازی نشانه ها» به تفسیر نیچه می پردازد. در پایان تلاش می کنیم نشان دهیم چگونه درک نقش مفهوم بازی در فلسفه نیچه پرتو جدیدی بر فهم کلیت اندیشه او می افکند.
    کلیدواژگان: بازی، متافیزیک، اخلاق، اراده قدرت، بازگشت جاودان
  • حمیده ایزدی نیا*، اصغر واعظی صفحات 45-58
    «هرش»بر این باور است کهنظریه هرمنوتیکی «گادامر» به پلورالیسم و نسبیت انگاری می انجامد. هرش به پیروی از عالمان هرمنوتیکی رمانتیک هدف خوانش متن را دستیابی به قصد مولف می داند، اما در نظر گادامر، فهم عبارت است از تفاهم و توافق با دیگری، نه کشف قصد و نیت دیگری. بنابراین هرش معتقد است معنای متن از قبل تعین یافته است و هدف از خوانش متن کشف این معناست. اما در نظر گادامر معنا از طریق دیالوگ میان مفسر و متن تولید می شود و در نتیجه هیچ معنای از قبل تعین یافته ای وجود ندارد. بر پایه این نگرش، گادامر زبان و امکانات آن را شرط تعین معنا می داند، ولی هرش بر این باور است که زبان صرفا شرط آشکارگی معناست. هرش از سوی دیگر گادامر را متهم به بی معیاری می کند. وقتی معنا امری نامتعین شد دیگر هیچ معیاری برای تمییز تفسیر درست از تفسیر نادرست وجود ندارد. در این مقاله بر آنیم تا ضمن طرح سه انتقاد اساسی هرش به گادامر، پاسخ آنها را از منظر شارحان و مدافعان گادامر بیان نماییم.
    کلیدواژگان: فهم، زبان، قصد مولف، معنای لفظی، معنا برای ما، معیار اعتبار، خطاپذیری، موقعیت مندی
  • مصطفی حسینی کلگار*، محمد محمدرضایی صفحات 59-94
    در باب ایمان گرایی ویتگنشتاینی دو پرسش مغفول افتاده: اولا آیا «ویتگنشتاین» صراحتا از ایمان گرایی دفاع کرده است؟ و ثانیا آیا ایمان گرایی از اندیشه های او. قابل استنباط می باشد؟ در مقاله حاضر پس از پژوهشی در چیستی ایمان گرایی، نشان داده شده ادعای انتساب ایمان گروی به ویتگنشتاین اغلب بر مبنای تفسیری خاص از بخشی از آموزه های «پژوهش های فلسفی» او بوده است. دقت و تامل در مجموع آراء ویتگنشتاین به ویژه در «فرهنگ و ارزش» و «درس گفتارها» نشان می دهد ادله و شواهد متعددی در نفی ایمان گرایی ویتگنشتاین وجود دارد که می تواند بدیل نظریه رایج باشد. همچنین بایستی متوجه بود استنتاج ایمان گرایی از تمایز میان بازی زبانی دین و غیر آن به نوعی خلط نظریه بازی های زبانی به عنوان نگره فهم و معنا با نظریه استنتاج و قضاوت است و نهایتا آنکه پیگیری سیر اندیشه دینی نزد ویتگنشتاین به نوعی نظر متداول تقسیم ساحت های فکری او. به دو دوره را دچار چالش می نماید.
    کلیدواژگان: ویتگنشتاین، معرفت شناسی، باور دینی، ایمان گروی، بازی زبانی، صور حیات و
  • محمدحسین بیات صفحات 95-116
    وقتی نام «ابن عربی» به گوش می خورد، عرفان نظری در ذهن شنونده تداعی می گردد و آدمی می انگارد که جمیع مباحث کتاب های معروف وی صرفا متکفل بیان عرفان ناب اسلام است. مباحثی همچون عذاب نشئه آخرت، خلافت، امامت، ولایت و... لیکن بعد از ژرف نگری در آثار برجسته آن عارف نامدار، آدمی می بیند که بسیاری از مباحث کلامی و حتی فقهی در این کتاب ها به نحو برجسته ایی مطرح گردیده و با مباحث عرفانی خلط شده است. مسئله وقوع عذاب در نشئه آخرت و ابدی یا غیر ابدی بودن آن، یکی از مباحث جنجال برانگیز دانش کلام است که هر یک از فرقه های کلام اسلامی طبق مشرب فکری خود در آن باب سخن رانده اند، لیکن هیچ یک از فرقه های گونه گون کلامی وقوع عذاب اخروی و نیز ابدی بودن عذاب دوزخ را برای عده ایی از گنهکاران مورد شک قرار نداده بل آن را قطعی دانسته اند و کاملا به نصوص و ظهورات آیات قرآنی پای بند مانده اند.
    ابن عربی نیز در آثار عرفانی خود، این مسئله کلامی را با آب و رنگ عرفانی مطرح نموده لیکن به هیچ روی به تصریحات صدها آیه و حتی براهین عقلی پای بند نمانده و با صراحت لهجه، ابدی بودن عذاب بل تحقق خود عذاب و وعیدهای الهی را انکار نموده و مدعی شده که همه آدمیان در جهان بی پایان آخرت برای ابد از نعمات الهی بهره مند شوند گرچه کیفیت نعمت های دوزخیان با بهشتیان در ظهور تجلیات الهی متباین باشند. نویسنده مقاله دیدگاه ابن عربی را مورد نقد قرار داده و با استناد به آیات و براهین عقلی آن را مردود دانسته است.
    کلیدواژگان: عذاب، تعذیب، وعد، وعید، خلود، خالد، جهنم و بهشت
  • جلال پیکانی صفحات 117-130
    فیزیک نیوتن نه تنها در ساحت علم فیزیک یک تحول بنیادی به وجود آورد، بلکه روش شناسی مورد استفاده نیوتن نیز بعدها الگوی غالب پژوهشگران علوم تجربی قرار گرفت. نکته محوری در روش شناسی «نیوتن»، عبارت است از تاکید بر آزمایش و استقراء و نیز محدود ساختن دامنه علم به ساحت پدیداری. «ایمانوئل کانت» به دلیل کارآمدی خیره کننده فیزیک نیوتنی، از یک سو تلاش کرد مبانی نظری فیزیک نیوتنی را تحکیم بخشد تا در مقابل نقدهای منتقدان مصون بماند و از سوی دیگر، ایده محدود ساختن پژوهش علمی به ساحت پدیداری را در قالب اصل محدود بودن دامنه شناخت آدمی به ساحت پدیدارها عرضه داشت. تلاش های کانت در راستای تحکیم مبانی فیزیک نیوتنی جز نخستین تلاش های جدی و نظام مند در جهت پی ریزی فلسفه علم به شمار می آید.
    کلیدواژگان: ایزاک نیوتن، ایمانوئل کانت، استقراء، فنومن، نومن
  • زهرا خزاعی*، فاطمه تمدن صفحات 131-151
    اختیار به عنوان محوری ترین ویژگی انسان، در جهان غرب از سویی اساسی ترین شرط مسئولیت اخلاقی دانسته شده است و از سوی دیگر، با فرض جبری بودن جهان، در تعارض با جبرگرایی قرار می گیرد. گروهی از فیلسوفان اخلاق، با باور به وجود تعارض، حکم به ناسازگاری این دو داده اند و گروهی دیگر برای دفع یا رفع این تعارض، به شیوه های مختلفی سعی در سازگاری جبرگرایی و اختیار نموده و تقریرهای گوناگونی از سازگارگرایی را ارائه کرده اند. مهم ترین تقریر از سوی «جان مارتین فیشر» و تحت عنوان نیمه سازگارگرایی مطرح شده است. وی در آثار خود، اختیار لازم در مسئولیت اخلاقی را کنترل هدایت کننده می داند که امکان های بدیل را دربرنمی گیرد. مثال فرانکفورت و مثال هایی از آن نوع در رد امکان های بدیل، برای فیشر بسیار مفید بوده اند. در این مقاله پس از توضیح مختصر مثال فرانکفورت، دیدگاه نیمه سازگارگرایی فیشر تبیین می شود. در نهایت به نظر می رسد، به رغم همه امتیازاتی که تقریر فیشر بر سایر تقریرهای سازگارگرایی دارد دیدگاه او از جهاتی به جبرگرایی نزدیک تر است.
    کلیدواژگان: اختیار، مسئولیت اخلاقی، سازگارگرایی، نیمه سازگارگرایی، جان مارتین فیشر، کنترل هدایت کننده
|
  • Hamid Talebzadeh Pages 9-26
    Kant، aware of the difficulty of the epistemological rational of religion which brings about religious experience، followed a new path in philosophy and، instead of beginning from the method of obtaining certain knowledge، started from the possibility of certain knowledge. He was deterred by research in the method of certain knowledge، which was the destination of rational religion، and therefore went beyond the epistemological limits. Instead، he went on a search for a foundation regarding epistemology and achieved this feat via a transcendental method. The transcendental method، which in general considers as its axis investigating the possibility of a priori certain epistemology، though it resolved the lacks of epistemology، had its own weaknesses which brought about the protest of Kant followers who، though loyal، breached their promise and though close، put distance between themselves and Kant. Fichte transformed the transcendental method by dialectic، and Schopenhauer، by returning to Barkley، ruined Kant’s transcendental method. The present paper reviews Schopenhauer’s passage through Kant’s method and shows that Schopenhauer، though he accepts Kant’s transcendental conditions، he opposes Kant’s transcendental reasoning، which Kant claims to have derived from purely transcendental sources. He also challenges the self-proclaimed object and the exemplification object and، eventually، chooses Barkley’s direct method in experimental idealism.
    Keywords: Kant, Schopenhauer, transcendental method, self, proclaimed object, exemplification object
  • Mohamadbaqer Ghomi*, Mohamadreza Rikhtegaran Pages 27-44
    When Nietzsche creates a contrast between Heraclitus’s philosophy and philosophical tradition، interprets it based on game and admires it، one must wait for this concept to perform a role in Nietzsche’s own philosophy. After this introduction، we will refer to some of Nietzsche’s thoughts based on which he puts himself in front of the metaphysical tradition، and we will show how these thoughts related to game. Becoming and the necessity of being appropriate، game-oriented view to the world، thought as game، opposing the metaphysical view based on dice games، and a view based on the immaculacy of game in a morality beyond good and evil are all evidences of Nietzsche’s use of this concept to oppose metaphysics. We are also witness to the presence of game in fundamental thoughts such as Will of Power and Eternal Return of the Same. From another viewpoint، the issue of interpreting and understanding Nietzsche''s philosophy is still an unraveled mystery. Heidegger''s metaphysical interpretation of Nietzsche has overlooked his concept of game in thought، and Jasperes also deems impossible any final interpretation of Nietzsche. But it is Derrida who interprets Nietzsche under the concept of Game of Symbols. In the end، we aim to show how understanding the concept of game in Nietzsche''s philosophy can shed light on understanding the gist of his thought.
    Keywords: game, metaphysics, morality, Will of Power, Eternal Return
  • Hamideh Izadinia*, Asghar Vaezi Pages 45-58
    Hirsch is of the belief that Gadamer’s hermeneutics theory leads to pluralism and relativism. Following romantic hermeneutic scholars، Hirsch believes the aim of reading a text to be achieving the goal of the author. Gadamer، however، believes that understanding is to reach an agreement and compatibility with the other، not to reach his or her intention. Therefore، Hirsch believes that the meaning of text is predetermined and the aim of reading is to discover this meaning. Gadamer، however، believes that meaning is produced as result of dialog between an interpreter and the text، and، therefore، there’s no such thing as a predetermined text. Based on this view، Gadamer regard language and its tools as the conditions of determining meaning، but Hirsch believes that language is merely an instrument of revealing meaning. From another point of view، Hirsch accuses Gadamer of lacking criteria. When meaning is an undetermined concept، there will be no criteria to distinguish correct interpretation from an incorrect one. In this paper، we aim to introduce Hirsch’s three main criticisms against Gadamer and also provide responses to these criticisms based on the views of Gadamer’s advocates. **. Associate Professor of Philosophy; Shahid Beheshti University E-mail: a_vaezi@sbu. ac. ir [Date Received: 02/07/1391; Date Accepted: 11/11/1393] Keywords
    Keywords: contextual, criteria for validity, fallibility, intention of author, language, literal meaning, meaning for us, understanding
  • Mostafa Hosseini Golkar*, Mohammad Mohammad Rezaii Pages 59-94
    Regarding Wittgensteinian view towards fideism، two questions have been left unanswered: Firstly، has Wittgenstein explicitly defended fideism? And secondly، can fideism be deducted from his thoughts? In the present paper، after a research into the nature of fideism، it has been shown that relating fideism to Wittgenstein has mostly been based on a special interpretation of part of his Philosophical Investigations. Attention to and reflection in Wittgenstein’s collection of ideas، especially in Culture and Value and Lectures and Conversations shows numerous reasons and evidence exist which reject Wittgenstein’s fideism and can be substituted for the common existing hypothesis. Moreover، it should be remembered that inducing fideism from the distinction between language-game of religion and that of other entities is somehow the mixing of the language-game as meaning and understanding hypothesis and the induction and judgment hypothesis، and، eventually، following the path of religious thinking of Wittgenstein somehow challenges the view of dividing his realms of thought into two periods.
    Keywords: epistemology, fideism, language, game, life forms, religious belief, Wittgenstein
  • Mohammad Hossein Bayat Pages 95-116
    When one hears Ibn Arabi’s name، theoretical mysticism comes to the listener’s mind، and the individual will think that the collection of his famous works revolve around explaining the Islamic mysticism، with subjects such as ecstatic punishment of the Hereafter، the caliphate، the Imamate، government etc. However، after focusing deeply in his works، one understands that subjects of discourse and jurisprudence are mentioned by this author which have been mixed with mystic topics. The subject of punishment in the Hereafter and its being eternal or not is one of the controversial subject in the science of discourse، on which different schools of discourse in Islam have proposed different opinions based on their own mindset. Nonetheless، none of these groups have cast doubt on the eternity of this punishment in Hell for some of the sinner. On the other hand، they have ruled this punishment as certain and have stayed strictly committed to the texts of Quranic verses. Similarly، Ibn Arabi has discussed this subject with a mystic style. However، he has not stayed committed to the hundreds of verses and rational proofs and has clearly opposed the eternality of punishment، the realization of punishment and divine promises regarding these issues. He has also claimed that all humans will eventually enjoy God’s gifts in the eternal Hereafter، though the quality of these gifts differs between those who go to Heaven and those who go to Hell. The author of the present article has criticized Ibn Arabi’s viewpoint and، based on citations from the Quran and rational proofs، has reprobated this perspective.
    Keywords: punishment, promise, immortality, immortal, hell, heaven
  • Jalal Peykani Pages 117-130
    Not only did Newtonian physics make a fundamental evolution in the realm of physics but the methodology utilized by Newton became the prevalent model for the researchers in the field of natural sciences. The pivotal point in Newtonian methodology is an emphasis on experiment and induction and limiting the realm of science to a phenomenal realm. Emmanuel Kant، due to the brilliant practicality of Newtonian physics، tried to reinforce، from one viewpoint، the theoretical basis of Newtonian physics so that it could stand criticism، and، from another viewpoint، presented the idea of limiting scientific research to the realm of phenomenon in the principle framework of the human cognition’s being limited to the realm of phenomena. Kant efforts towards reinforcing the bases of Newtonian physics are considered as the initial serious and systematic endeavors to create a foundation for the philosophy of science.
    Keywords: Emmanuel Kant, induction, Isaac Newton, noumenon, phenomenon
  • Zahra Khazaee*, Fatemeh Tamadon Pages 131-151
    Free will، as the most pivotal human feature، on the one hand، has been considered، in the West، as the most fundamental condition of moral responsibility، and، on the other، based on the world being deterministic، has opposed determinism. A group of morality philosophers، believing in this opposition، have given the verdicts of exclusiveness to these two concepts، and another group، aiming to solve or repulse this opposition، have tried، with different methods، to make free will and determinism compatible، and they have proposed different statements regarding compatibility. The most important statement has been put forward by John Martin Fisher who suggests semi-compatibility. In his works، he regards free will in moral responsibility as a guiding control and does not consider alternative possibilities. The example of Frankfurt and other similar ones have been highly useful to Fisher in rejecting alternatives. In this paper، after briefly explaining the example of Frankfurt، Fisher’s semi-compatibility will be elaborated. Eventually، it appears that، although Fisher’s understanding has many advantages compared to other statements of compatibility، his ideas are more inclined toward determinism.
    Keywords: compatibility, free will, guiding control, John Martin Fisher, moral responsibility, semi, compatibility