فهرست مطالب

حکمت و فلسفه - سال سیزدهم شماره 3 (پیاپی 51، پاییز 1396)

فصلنامه حکمت و فلسفه
سال سیزدهم شماره 3 (پیاپی 51، پاییز 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/10/19
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مقاله پژوهشی
  • علیرضا آرام * صفحات 7-24
    در این مقاله ابتدا به توصیف و تحلیل مباحثات درک پارفیت در باب موضوع بی طرفی از منظر کانت می پردازیم. در ادامه ضمن بررسی انتقادی ساختار و پیامدهای سخن پارفیت، میزان استحکام آراء او را بررسی می کنیم. در فراز پایانی این متن نیز راه حل پیشنهادی خود را به عنوان بدیل تلاش های صورت گرفته در این موضوع، تشریح می نماییم. به زعم ما نتیجه ای که پارفیت به آن رسیده علاوه بر این که از حیث ساختار فلسفی نامنسجم است، با رئوس اندیشه کانت هم ناسازگار بوده و در تقویت انگیزش اخلاقی نیز ناموفق می باشد. در جهت جبران این نقائص، تلاش می کنیم با رجوع به نقد سوم کانت، نگاه زیبایی شناختی او را به تاملات اخلاقی این متفکر ضمیمه کنیم. این رویکرد، افقی را به ما نشان می دهد که طبق آن تکوین شخصیت فاعل اخلاقی با تنقیح معیار معرفت اخلاقی مقارن می گردد. این تقارن علاوه بر استحکام نظری، از حیث عملی نیز ثمربخش خواهد بود.
    کلیدواژگان: قانون اخلاق، قاعده طلایی، فاعل اخلاقی، معرفت اخلاقی، تربیت زیبایی شناختی
  • علی اکبر احمدی افرمجانی، حمزه حجت حاتم پوری* صفحات 25-46
    انسان غایت فی نفسه است. این دومین صورت بندی کانت از امر مطلق است که در مرحله عمل، برای کانت بیشترین کارکرد را دارد. مراد از غایت فی نفسه بودن و ابزار نشدن چیست؟ چگونه می توان از فرمول غایت فی نفسه در عمل استفاده کرد؟ این صورت بندی که غایت مدار می نماید چه نسبتی با اخلاق های نتیجه گرا و فایده گرا دارد؟ این ها سه پرسش اساسی است که در این نوشته آن ها را پی می گیریم، هرچند موضوع اصلی بحث ما پرسش سوم است. ابتدا، صورت بندی دوم از امر مطلق را قدری توضیح می دهیم. سپس به اختصار، درخصوص نحوه کاربرد فرمول غایت فی نفسه سخن می گوییم که چه احکام سلبی و ایجابی ای از دل آن بیرون می آید. در مرحله آخر به تفسیری از دیوید کامیسکی1 اشاره می کنیم که می گوید از دل صورت بندی دوم، می توان اخلاق هنجاری نتیجه گرایانه استخراج کرد. با دقت و تفصیل، این تفسیر؛ یعنی نتیجه گرایی کانت را ارزیابی و نقد می کنیم.
    کلیدواژگان: انسان غایت فی نفسه، ابزار محض، سعادت دیگران، نتیجه گرایی کانتی، قربانی کردن انسان
  • سید محمد علی دیباجی *، مصطفی عابدی صفحات 47-62
    با توجه به جایگاه نور در حکمت اشراق این سوال پیش می آید که چرا سهروردی از یک سو نور را به جای وجود بر گزیده و از سوی دیگر از شرق و غرب جغرافیایی که در مورد وطن به کار می رود، استفاده می کند. پاسخ اصلی نوشته حاضر اثبات جهان میهنی اشراقی از منظر سهروردی است. در این مجال با بررسی هستی شناسی نوری و به تبع آن معنای وطن از منظر حکمت اشراق به تحلیل جهان وطنی سهروردی می پردازدیم. با توجه به اینکه سهروردی از یک سو در هستی شناسی خود از نظام نوری استفاده می کند و از سوی دیگر واژه هایی مرتبط با مقوله وطن مانند شرق و غرب را به کار می برد؛ هستی شناسی اش با مقوله وطن و به واسطه آن جهان وطنی پیوند می یابد. بر این اساس در اندیشه سهروردی نه تنها وطن همسان با هستی است بلکه باید گفت عین هستی به شمار می رود و پهنای وطن به گستره هستی امتداد می یابد. دراندیشه جهان وطنی سهروردی، چون انسان ها متعلق به یک حیقیقت نوری اند به لحاظ ذاتی میان آن ها اختلافی نیست و به یک اندازه دارای حرمت هستند بنابراین مبنا هیچ یک از اختلافات عرضی مانند رنگ و زبان و خاک و... حق ویژه ای را به گروهی خاص نمی دهد و هیچ گروهی را بر دیگری برتر نمی کند.
    کلیدواژگان: جهان وطنی، انسان، سهروردی، اشراق، مشرق، مغرب
  • محمد مشکات *، جعفر مذهبی صفحات 63-82
    این نوشتار می کوشد به این پرسش پاسخ گوید که آیا رویکرد ویتگنشتاین متاخر در رویارویی با دوآلیسم نسبتی با پاسخ دکارت دارد. ارزیابی رویکرد ویتگنشتاین از استدلال زبان خصوصی آغاز می شود و برای فهم موضع دکارت یکی از مکاتبات او با پرنسس الیزابت و همچنین مفهوم طبیعت در تاملات تحلیل می شود تا بر این نسبت با وجود تمامی اختلافات بنیادین، تصریح شود. در اینجا نشان داده می شود که در متن فلسفه دکارت راهی برای حل مشکل دوآلیسم وجود ندارد، به این معنا که چیرگی بر مشکل دوآلیسم تنها می تواند با خروج از مبانی فلسفه دکارت محقق شود و این همان کاری است که ویتگنشتاین و دکارت انجام داده اند. بنابراین، نوشتار بر این برداشت استوار است که اساس نقدهای ویتگنشتاین بر دوآلیسم و اصول تفکر دکارتی به رویکرد ضدفلسفی ویتگنشتاین مربوط می شود و راه حل دکارت هم برای برون رفت از این مسئله تنها در بستر همین رویکرد ضدفلسفی تحقق می یابد.
    کلیدواژگان: دکارت، ویتگنشتاین متاخر، دوآلیسم، استدلال زبان خصوصی، فلسفه، مفهوم طبیعت
  • خشایار برومند، علی اصغر مصلح * صفحات 83-100
    از دستاوردهای مشارکت هیدگر در طرح رویکرد دازین کاوانه در روان پژوهی، نقد بنیادین رویکردهای مبتنی بر علوم طبیعی در این حوزه است. مسئله کانونی در این زمینه، الگو قرار گرفتن علوم طبیعی برای پژوهش هایی است که روان پژوهان بدان اشتغال دارند. در این مقاله، با تکیه بر رویکرد مدارد باس، به وجوه مختلف چنین نقدی به عنوان زمینه ساز پدیدآمدن تحولات ایجابی در علوم روانی می پردازیم. محدودیت محاسبه گرایی، مسئله واقعیت، مسئله تبیین علمی ادراک، و خلط میان انگیزه و علت رفتار انسانی چهار مولفه ای است که در این خصوص موردتوجه قرارمی دهیم. در حالی که بی تامل رهاشدن موضوعات مورداشاره می تواند مطلق انگاری نسبت به علوم طبیعی به عنوان الگوی حقیقی فعالیت علمی در پژوهش های روانی را به همراه داشته باشد، پرسش گری، روان شناسان، روان پزشکان و تمامی پژوهشگرانی که به ادراک، رفتار و فهم تجارب انسانی می پردازند را دست کم از جزم اندیشی در این عرصه رها می کند و مسئله سازبودن ادعاهایی بی پایه همچون استقلال روان پژوهی از فلسفه، که دست کم از قرن نوزدهم میلادی، و با آغاز شکل گیری روان شناسی جدید، سوءتفاهم هایی را در این عرصه پدید آورده است، روشن می سازد.
    کلیدواژگان: هیدگر، باس، روان شناسی علمی، محاسبه گرایی، تبیین رفتار، ادراک انسانی
  • محمود هدایت افزا * صفحات 101-120
    در مورد روش فلسفی ملاصدرا، همواره این پرسش مطرح است که آیا تلاش این اندیشمند شیعی در مقام بهره گیری از مکاتب فکری مختلف، نظام معرفتی منسجمی را برای او به ارمغان آورده یا آنکه اقتباس های متعدد وی از آراء متناقض اهل نظر، به التقاط اندیشه ها منجر شده است؟ طبعا مطمئن ترین روش برای دست یابی به پاسخ این پرسش، بررسی یکایک مسائل مطرح شده در حکمت متعالیه، به ویژه مسائلی است که صدرا در آن ها دعوی نوآوری دارد.
    در این راستا، نوشتار پیش رو درصدد بررسی سخنان متفاوت صدرا در باب «هیولای اولی» است، اینکه صاحب اسفار ضمن اذعان به ترکیب انضمامی جسم از ماده و صورت، با بیانات مبسوطی به دفاع از ایده فیلسوفان مشائی در مورد تحقق خارجی «هیولا» به عنوان امری فاقد فعلیت و صرف قابلیت برمی خیزد و در قبال ناقدان این نگاه فلسفی خاصه حکیم سهروردی موضع می گیرد؛ اما در عین حال برخی توصیفات وی از هیولای اولی، شباهت ویژه ای با سخنان سهروردی در تلویحات دارد. همچنین دعوی نوآوری ملاصدرا پیرامون ترکیب اتحادی ماده و صورت و قول به وجود شوق در هیولا، به ترتیب با مراجعه به آثار حکمای إخوان الصفا و رساله «العشق» بوعلی مورد انکار قرار گرفته و نوآوری صدرا در این دو مسئله، محدود به برخی تبیین ها و براهین نوین وی دانسته شده است.
    کلیدواژگان: ابن سینا، قوه و فعل، سهروردی، ترکیب اتحادی، إخوان الصفا، شوق هیولا به صورت، رساله العشق
|
  • Alireza Aram * Pages 7-24
    In this study, it will be tried to describe Parfit’s interpretation of Kantian impartiality by referring to Parfit’s work as well as to criticize the mistakes of Parfit’s vision. Then, the author's solution as the alternative view in this debate will be predented. To sum up, author believes that the Parfit’s vision hasnt fully success in structure, content and consequent. It means that he couldn’t match his work (in interpretation of Kant) with the other part of Kantian thought, he couldn’t present an acceptable content about impartiality in Kant’s philosophy and he couldn’t produce moral- useful results from his analyses. To reform Parfit’s mistakes, the author will refer to Kantian third critique, which is known as the power of judgment. According to this part of his philosophy, we cultivate our self and we learn an impartial view that is educated to live by beauty and ethics. This term can constitute a moral agency and can prepare a common criterion of moral knowledge.
    Keywords: ethical law, golden rule, moral agent, moral knowledge, aesthetics cultivation
  • Ali Akbar Ahmadi Aframjani, Hamze Hojjat Hatampouri * Pages 25-46
    Human is an end in itself; this is Kant’s second formulation of categorical imperative, which has proved to be the most practical one for him. What is meant by "end in itself" as opposed to being "merely as a means"? How can we apply this formula in practice? What is the relationship between this formula, which appears to be teleological, and consequentialism and utilitarianism in ethics? These three basic questions form the focus of the present paper. However, our emphasis is on the third one. First, we will briefly explicate the second formula. Then, we will discuss the application of this formula as well as the negative and positive judgments drawn from it. Finally, we will refer to an interpretation by David Cummiskey who argues that a normative consequential moral system can be deduced from this formula. This interpretation will be meticulously examined.
    Keywords: Humanity as an end in itself, mere means, happiness of others, Kantian consequentialism, sacrificing of innocent people
  • Seyyed Mohammadali Dibaji *, Mostafa Abedi Pages 47-62
    According to the place of light in the philosophy of illumination, this question arises that: Why Suhrawardi has used light instead of the divine being on one hand, and the longitude and latitude as homeland on the other hand?This article tries to prove the illuminate cosmopolitanism from Suhrawardi’s viewpoint. Suhrawardi’s cosmopolitan is investigated via the ontology of light and as a result, the meaning of homeland is explored from philosophy of illumination perspective. Since he has chosen light instead of being in ontological issues on one hand, and used the words associated with homeland including west and east on the other hand; his ontology is related to homeland and as a consequence, to cosmopolitanism. Accordingly, in his opinion, not only homeland is identical to existence but also it as the existence and the realm of homeland is expanded to all over the existence. In Suhrawardi’s cosmopolitan, since the humans belong to an ultimate reality, there is no difference among them and they are dignified in the same level. Hence, accidental differences including color, language, homeland and etc. do not offer specific right to a specific group and no group is superior to other.
    Keywords: cosmopolitan, Suhrawardi, illumination, east, west
  • Mohammad Meshkat *, Jafar Mazhabi Pages 63-82
    This article is an attempt to address a main question: is there any connection between Wittgenstein’s way and Descartes’ one in overcoming the problem of dualism? The discussion of the position of Wittgenstein on Descartes’ dualism here begins with the private language argument. For understanding Descartes’ position on the issue, one of his correspondences with Princess Elisabeth, and also the concept of the nature in his book the Meditation are examined so as to be shown this connection, regardless of many central differences between them. Moreover, it is shown here that the relatively similar ways of these two philosophers for facing the problem of dualism are in fact the ways for dissolving the matter, rather than solving it. It means that there seems to be no way to solve the problem of Descartes’s dualism on the basis of his own works, and this problem can only be overcome by getting out of his philosophy- the thing that both Wittgenstein and Descartes actually did. This article, therefore, takes this reading as its main idea that the Wittgenstein’s attack on Descartes’s dualism in particular, and on Descartes’s philosophy in general, is a fundamental criticism that comes from his critical point of view about the nature of philosophy itself; and the Descartes’s way which was mentioned above can be justified only in such a this context.
    Keywords: dualism, private languages argument, Wittgenstein, Descartes
  • Khashayar Boroomand, Aliasghar Mosleh* Pages 83-100
    The illustration of the fundamental, pre-scientific, presuppositions of natural scientific approaches to psychology, psychiatry and the related areas of research has been one of the most significant achievements of Heidegger's collaboration with the Swiss psychiatrist, Medard Boss. The central issue in this regard is the limitations of research based on the natural scientific orientation in understanding human experience. In this paper, different aspects of the Daseinsanalytic critique of this orientation would be discussed with reference to the four basic problems: the problem of natural scientific calculation, the problem of reality, the problem of human perception, and the problem of the conflation between the motive and the cause of human behavior. While thoughtlessness about these problems may result in scientific absolutism, questioning can free researchers from theoretical dogmas and the problematic ideas especially the idea of the full separation of psychology, as an exact science, similar to the natural modern science, from philosophy.
    Keywords: Heidegger, natural scientific psychology, calculative thinking, explanation of behavior, human perception
  • Mahmoud Hedayatafza * Pages 101-120
    Regarding the philosophical view of Shirazi, a persistent question is whether the efforts of Shiite thinkers in the use of different schools of thought, the knowledge coherent for him to be brought or the adaptations frequent votes of inconsistent from view, the combination of ideas led Is? Of course, the surest way to reach the answer to evaluate each of the issues raised in transcendental philosophy, especially the issues that they claim Sadra innovation.In this context, the present article aims to examine what different Sadra on the "primary matter" is the owner of Asfar, while acknowledging the composition of the concrete body of matter and form, stating extensively to defend the idea of Peripatetic philosophers of external realization monster as it lacks only the ability to act and turns around and look for the critics, especially Hakim Suhrawardi's philosophical position is, but he described some of the primary matter, like a special statement on the implications of Suhrawardi. The lawsuit innovation Mulla Sadra on the composition of the union of matter and form and promises to delight in Monster, respectively, to the works of philosophers Ikhwan al-Safa and the essay "Ashaq" Bu-Ali denied the innovation Sadra these problems limited to some explanation and He is considered new arguments.
    Keywords: Avicenna_potentiality_actuality_combination by a way of unification_the Brethren of Purity_enthusiasm Monster