فهرست مطالب

حکمت و فلسفه - سال سیزدهم شماره 4 (پیاپی 52، زمستان 1396)

فصلنامه حکمت و فلسفه
سال سیزدهم شماره 4 (پیاپی 52، زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1397/01/18
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مقاله پژوهشی
  • سعید انواری *، حامده راستایی جهرمی صفحات 7-32
    میرداماد و شاگردانش همچون ملاصدرا و میرسیداحمد علوی، سهروردی را پیرو رواقیان دانسته اند. در این مقاله این ادعا مورد ارزیابی قرارگرفته است. از آنجا که از رواقیان مطالب اندک و پراکنده ای در آثار اسلامی نقل شده ، با جستجو در این منابع تمامی مطالب نقل شده و منسوب به رواقیان با نظریات سهروردی مقایسه و حدود چهل مورد مشابهت میان آراء ایشان مورد بررسی قرار گرفته است که عبارتند از:الف) تاثیرات مستقیم: مقدار دانستن جسم؛ تعریف متفاوت جوهر و عرض؛ عرض دانستن صورت؛ انکار هیولای اولی؛ انکار تخلخل و تکاثف حقیقی؛ دور و کور و...
    ب) تاثیرات غیرمستقیم: کاهش تعداد مقولات؛ سلسله مراتب هستی؛ تجرد نفس و...
    همچنین به این سوال پاسخ داده شده است که بر اساس چه شواهدی میرداماد و شاگردان وی سهروردی را «شیخ اتباع رواقیان» نامیده اند؟ پیش از این جان والبریج در مقاله ای تلاش کرده است به این سوال پاسخ دهد که چرا ملاصدرا سهروردی را پیرو رواقیان دانسته است. اما پاسخ وی در این مقاله مورد نقد قرار گرفته استو این فرضیه مطرح شده است که به دلیل آنکه سهروردی خود را «نایب الاقدمین» دانسته است و میان مطالب منسوب به «الاقدمین» در آثار سهروردی و آراء رواقیان ارتباط وجود دارد، میرداماد وی را شیخ اتباع رواقیان نامیده است.
    کلیدواژگان: سهروردی، رواقیان، شیخ اتباع رواقی، میرداماد، ملاصدرا
  • ملیحه ابویی مهریزی * صفحات 33-56
    مقاله حاضر پاسخی به این پرسش اساسی است که چرا زبان نزد افلاطون از اهمیت فراوانی برخوردار است. او در محاوره های متعددی مانند ثئایتتوس و سوفیست، به این موضوع می پردازد؛ و در کراتولوس «زبان» جنبه محوری می یابد. همچنین میان زبان و مابعدالطبیعه افلاطون ارتباط ناگسستنی وجود دارد. بنابرایندر این مقاله ارتباط بین زبان و مابعدالطبیعه افلاطون نیز واکاوی می شود. ادعای محوری این که این پیوند چنان عمیق است که می توان گفت کل دیدگاه افلاطون درباره زبان حول دیدگاه وی درباب هستی های واقعی، یعنی مثل، شکل می گیرد؛ و بر همین اساس است که به نقادی دیدگاه های رایج زمان خویش درباره زبان، مانند قراردادگرایی و طبیعت گرایی، می پردازد. به عبارت دیگر، افلاطون ضمن تحلیل دو موضع متقابل قراردادگرایی و طبیعت گرایی نشان می دهد که نمی توان از طریق مطالعه نام ها به کشف طبیعت چیزها نائل شد.
    کلیدواژگان: زبان، کراتولوس، مثل، قراردادگرایی، طبیعت گرایی
  • محسن فرمهینی فراهانی*، نجمه احمدآبادی آرانی، علی عبدالله یار، حمید احمدی هدایت صفحات 57-76
    هدف پژوهش حاضر، بررسی معرفت شناسی اسپینوزا و لوازم تربیتی آن با رویکرد انتقادی بر مبنای آموزه های اسلامی است. برای نائل شدن به اهداف این پژوهش از روش های تحلیل مفهومی، توصیفی- تحلیلی و انتقادی استفاده شده است. یافته های پژوهش بیانگر آن است نظریه شناخت، جایگاه ویژه ای در نظام فلسفی اسپینوزا دارد. اسپینوزا معرفت بشری را به چهار دسته تقسیم می کند: 1-علم افواهی ناشی از مسموعات؛ 2-ادراکات ناشی از تجربه مبهم؛ 3-معرفت استنتاجی؛ 4-معرفت شهودی. با نظر به مبانی معرفت شناختی اسپینوزا، مهم ترین لوازم تربیتی آن مشتمل بر تلقین در تربیت، تجلی ماهیت عقلانی در تعلیم و تربیت، دستیابی به یگانگی و نائل شدن به مراحل بالا در تعلیم و تربیت، تلاش و پشتکار متربیان ، تاکید بر نقش فطرت در تربیت، توجه به نهادهای مذهبی در تربیت اخلاقی و پرهیز از تعارض در فرایند یادگیری است. علی رغم نکات مثبتی که در مبانی معرفت شناختی و نظریه تربیتی اسپینوزا وجود دارد ازجمله فعال بودن متربیان و تاکید بر عقلانیت، چالش هایی نیز دیده می شود که می توان بر مبنای آموزه های تربیتی اسلام مورد نقد قرارداد ازجمله: معرفت شناسی اومانیستی نظریه اسپینوزا، نسبیت گرایی شناختی در نظریه اسپینوزا، تاکید اسپینوزا بر روش تلقین در تربیت، نادیده گرفتن تفاوت های فردی در تربیت و عدم توجه به تفکر انتقادی در تربیت را می توان اشاره کرد.
    کلیدواژگان: اسپینوزا، تعلیم و تربیت، معرفت شناسی، نقد، آموزه های اسلامی
  • نرگس زرگر * صفحات 77-96
    ملاصدرا میان گفتار و نوشتار تفاوت جوهری نمی بیند. با تمایز برتری گفتار خداوند بر متن او از گفتار انسان نسبت به نوشتار او، به این نتیجه می رسیم که بر اساس تبیین ملاصدرا از ماهیت و فرآیند زبان، نوشتار انسان عادی بر گفتار او، بدون لحاظ موارد استثنایی، برتری دارد. با معیار «دوری یا نزدیکی به حقیقت» درباره گفتار و نوشتار انسان، دو مشکل دریافت حقیقت و تبدیل حقیقت به اعتبار فراروی ماست. تلقی برتری گفتار بر نوشتار انسان، شنونده را در زمان گفتار نگاه می دارد و آشکار بودن قصد گوینده از گفتار، شنونده را وادار به ایستایی در همان معنای ظاهر می کند. در حالی که نوشتار از پویایی بیشتری برخوردار بوده و به خواننده اجازه تحلیل لایه های بطون متن را می دهد. دو اصل در فرآیند زبان با تبیین ملاصدرا فهمیده می شود: 1. تعقل پیش از سخن گفتن/نوشتن 2. تجزیه و تحلیل عقلانی هر متن یا سخن توسط مخاطب.
    کلیدواژگان: گفتار، نوشتار، فرآيند زبان، تعقل، الفاظ اعتباري
  • مصطفی مومنی*، جهانگیر مسعودی صفحات 97-114
    معرفت شناسی به مثابه یک دانش و شاخه علمی در فلسفه اسلامی مطرح نبوده است ولی به فراخور مباحث وجودشناختی از مباحث ( به اصطلاح امروزی) معرفت شناسی نیز سخن می گفتند. هر چند رویکرد عقل گرایی و تجربه گرایی دارای ملاک های چندی است ولی قدر مسلم این است که این بحث و تقسیم از مباحث جدید معرفت شناسی است و چنین اصطلاحاتی، با رهیافت مطرح در معرفت شناسی، در تفکر فلاسفه اسلامی رایج نبوده است. در عین حال این مسئله در باب تفکرشان قابل طرح است که بر کدام طریق بوده اند: تجربه گرایی یا عقل گرایی؟ آنچه معروف و مشهور است این است که آن ها فیلسوفانی عقل گرایند و ابن سینا نیز چنین است. در این تحقیق چهار ملاک برای عقل گرا یا تجربه گرا بودن بیان شده است: 1- وجود و عدم ادراکات فطری 2- به لحاظ ابزار کسب معرفت 3- به لحاظ خاستگاه تصدیق4- وجود و عدم تصدیقات ترکیبی پیشینی؛ سپس با مراجعه به عبارات ابن سینا، عقل گرا یا تجربه گرا بودن دستگاه معرفتی وی را بر اساس هر معیار بررسی کرده و در نهایت این فرضیه را قوت بخشیده است که، نه بطور کلی بلکه در اکثر ملاک ها وی به تجربه گرایی متمایل تر است تا عقل گرایی! لذا می توان به جمع این دو دیدگاه؛ یعنی «اصالت عقل و تجربه» در تفکر ابن سینا رای داد.
    کلیدواژگان: ابن سینا، عقل گرایی، تجربه گرایی، معرفت فطری، ادراک حسی
  • یونسی *، علی خالندی شیلان آباد صفحات 115-132
    «Pathos» یکی از مفاهیمی است که در اندیشه ارسطو، غالبا به نفع سایر مفاهیم متقابلش، هیچگاه نتوانسته شان در خوری پیدا کند. یکی از بنیادی ترین این تقابل ها دوگانه Logos – Pathos است که با تبعید Pathos به قلمروی غیر Logical و محدود کردن دلالت های آن به احساس و انفعال، از اهمیت این مفهوم بسیار کاسته است و این در حالی است که در پژوهش های معاصر بر اهمیت Pathos و نقش بنیادین آن در خوانش اندیشه ارسطو بسیار تاکید می شود. یکی از دلایل گشوده شدن باب جدیدی جهت بررسی Pathos به ارتباط این مفهوم با «تغییر و جنبش» (Kinesis) بر می گردد. هایدگر یکی از نخستین اندیشمندانی بود که به این رابطه و نقش بنیادین Pathos به عنوان مفهومی وجودی، جهت تبیین Kinesis پرداخت. بداعت مقاله پیش رو در برقراری پیوند هستی شناسانه میان پاتوس با مفهوم علت های تصادفی است و هدف آن نیز از یک سو برخوردی ساختارشکنانه با دوگانه Logos – Pathos و از دیگر سو بررسی Pathos جهت تبیین حیث التفاتی Poetic و آنچه حکمت صناعی معطوف به آن است، می باشد.
    کلیدواژگان: : Pathos، Poetic، Poiein، Paschein، Kinesis، مسئله (Problem)، معما (Enigma)
|
  • Saeed Anvari *, Hamedeh Rastaei Jahromi Pages 7-32
    The current study attempts to evaluate the claim that Mirdamad and his disciples, such as Mulla Sadra and Mir Seid Ahmad Alavi, considered Suhrawardi a Successors of the Stoics. Since the Stoics have been quoted in a small number of publications in Islamic works, by searching in these sources, all the narrations cited and related to the Stoics are compared with Suhrawardi's views, and about forty similar cases have been considered among their opinions. The results suggest: A) Direct effects: objects as quantity, the different definition of the substance and the accident, form as accident, denial of the prime matter, denial of real condensation and rarefaction, spherical revolutions,and etc.
    B) Indirect effects: the reduction of the ten categories, the hierarchy of existence, the immateriality of the soul, and etc.
    It is also examined that on the basis of what evidence Mirdamad and his disciples called Suhrawardi "successors of stoic". Previously, John Wallbridge (2000) attempted to answer the question of why Mulla Sadra regarded Suhrawardi as a "successors of the Stoic". But, his answer has been criticized, and it is hypothesized in the current study that due to link between the "al-aqdamin" (the ancients) in Suhrawardi's works and the stoic's views, Mirdamad Sheikh has called him as an "successors of the stoic".
    Keywords: Suhrawardi, Stoics, successor of Stoic, Mirdamad, Mulla Sadra
  • Malihe Abouie Mehrizi * Pages 33-56
    The present article attempts to answer a crucial question: why does Plato attach such importance to “language”? In many dialogues, such as Theaetetus and Sophist he surveys this subject; and in Cratylus language plays a pivotal role. Moreover the article deals with the inseparable connection between metaphysics and language in Plato’s philosophy. The main claim is that this connection is so firm and deep that Plato’s view on language can be seen as dependent on his view on the real entities, namely Forms. Plato criticizes the prevailing theories of his time like “conventionalism” and “naturalism” on the same ground. In other words, while analyzing these two clashing views, Plato shows that the nature of things cannot be discovered through studying their names.
    Keywords: language, Cratylus Forms, conventionalism, naturalism
  • Mohsen Farmahini Farahani *, Najmeh Ahmadabadi Arani, Ali Abdolayar, Hamid Ahmadi Hedayat Pages 57-76
    This paper is an attempt to study Spinoza's epistemology and its educational supplies with a critical approach based on Islamic teachings. To achieve the objectives of this research, conceptual, descriptive, analytical and critical methods have been applied. The results revealed that issue of recognition plays an important part in his philosophical system. Spinoza divided knowledge into four categories including: knowledge from the senses, experiences, inference and intuitive. Based on his epistemology, the most important educational supplies consist of indoctrination in education, the manifestation of the rational nature in education, the attainment of unity and high stages in the education, the efforts and perseverance of educators, the emphasis on the role of nature in education, paying attention to religious institutions in moral education and avoiding conflicts in learning process. Despite the positive points that exist in the epistemological and educational theories of Spinoza including the activation of educators and the emphasis on rationality, there are also challenges that can be criticized based on Islamic teachings. These include humanistic epistemology of Spinoza's theory, cognitive relativism in Spinoza's theory, and Spinoza’s emphasis on indoctrination in education, ignoring individual differences in education, and lacking of attention to critical thinking in education.
    Keywords: Spinoza, education, Epistemology, Criticism, Islamic teachings
  • Narges Zargar * Pages 77-96
    Mulla Sadra believes that there is no difference between writing and speech in their essence. By separation of God speech from human speech, we come to this conclusion that based on Mulla Sadra’s philosophy of language and his explanation of language process; human writing is prior over his speech. If achieving of Truth is our criterion, there would be two difficulties in regard to human speech and writing: human mistakes in achieving truth; changing concepts into the agreed words in the process of language. Considering that human speech is prior over his writing, causes the listener, for understanding meaning of the speech, to be confined to the time and situation of the speech; whereas, reading the text causes the reader to analyze all possible meanings of the text. Based on Mulla Sadra’s view, there are two principles in the process of language: rationality before speaking/writing, and analyzing any speech or text.
    Keywords: God speech, human speech, human writing, language process
  • Mostafa Momeni *, Jahangir Masoudi Pages 97-114
    Despite this fact that epistemology has not been regarded as a science and branch in Islamic philosophy, Islamic philosophers spoke about the ontological debates on the topic of so-called modern-epistemology. Although the approach of rationalism and experientialism has several criteria, it is undeniable that this discussion and division are among the new topics of epistemology and such terms, with the approach in epistemology, have not been popular in the thinking of Islamic philosophers. Nevertheless, it is possible to think about their way of thinking: experimentation or rationalism. The fact that is well-known is that they are rational philosophers, and Ibn-e Sina does the same. In current study, four criteria for rationality or experimentation are expressed: 1. the existence and the lack of intrinsic perceptions, 2. the means of acquiring knowledge, 3. the origin of attestation, and 4. the existence and absence of a priori certifications. Then, by referring to Ibn-e-Sina's statements, the rationale or experimental nature of the epistemic instrument examined him according to each criterion which leads to strengthening the hypothesis that, not in general, but in most of its criteria, it is more inclined to experientialism than rationalism Therefore, it is possible to sum up these two views, namely, the "authenticity of reason and experience" in Ibn-e Sina's thinking.
    Keywords: Ibn-e Sina, rationalism, experientialism, natural knowledge, sensory perception
  • Mostafa Younesi *, Ali Khalandi Shilanabad Pages 115-132
    Pathos is one of those concepts that mostly underestimated its importance versus other Aristotelian concepts. It can be observed that pathos frequently explained in twofold relations and in that sense pathos's importance neglected vis-a-vis other twofold concept. One of the most important of those twofold relations is Logos - Pathos that exiles Pathos to the illogical territory and curb its implications to the feelings and passivity. In contemporary research we see that researchers stressed on Pathos as a fundamental concept to Aristotle's reading. The reason for recent stressing is that researchers read pathos in relation to Kinesis (change, motion). This new vision on Pathos takes it necessary to any kind of change and motion. For that reason, Pathos is not definite by illogical and sensitive territory. This article tries to deconstruct the twofold relation between Logos - Pathos and on the other hand to recognition Poetics intentionality with taking advantage of Pathos's concept.
    Keywords: Pathos, Poetic, Poiein, Paschein, Kinesis