فهرست مطالب

حکمت و فلسفه - سال چهاردهم شماره 1 (پیاپی 53، بهار 1397)

فصلنامه حکمت و فلسفه
سال چهاردهم شماره 1 (پیاپی 53، بهار 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/02/20
  • تعداد عناوین: 6
|
  • زکیه آزادانی*، سید محمدرضا بهشتی صفحات 7-24
    این مقاله می‏کوشد ایده آزادی در اندیشه هایدگر را در سه مقطع فکری او و بر اساس سه مفهوم انسان، جهان و هستی مورد بررسی قرار دهد. اگر مسئله آزادی در هستی و زمان، حول محور دازاین جریان دارد و به بازگشت دازاین به ذات خودش به‏مثابه امکان محض برای کسب آزادی‏اش می‏پردازد، نوشته های بین سال‏های 1928 تا 1931، مفهوم آزادی استعلایی را در نسبت با مفهوم جهان مطرح می‏کنند. در اینجا آزادی به‏مثابه بنیاد هر بنیان‏گذاری، هرگونه مواجهه و نسبت‏برقرارکردن انسان با جهان و بدین‏سان طرح‏افکنی و ساخت آن را ممکن می کند. سرانجام، از سال 1931 به بعد، مفهوم آزادی بیش از هر چیز با مفهوم هستی گره می‏خورد و به‏مثابه شرط امکان آشکارشدن حقیقت یا نامستوری تبیین می‏شود. اکنون، آزادی مقدم بر هرگونه آزادی ایجابی و سلبی، بر مجال‏یافتگی1 برای نامستورسازی موجود دلالت می‏کند و انسان آزاد به‏مثابه محل و مجال ظهور هستی معرفی می‏شود
    کلیدواژگان: آزادی اگزیستانسیال، آزادی استعلایی، دازاین، جهان، هستی، نامستوری
  • غلام عباس جمالی * صفحات 25-44
    چارچوب انتولوژیکی معنی مثالی1 در فلسفه هوسرل، بنیادی صرف نظر نکردنی به منظورتوصیف پدیدارها چون اعیان تجربه، معنی داری زبان و نیز عینیت این مقومات است که از طریق تقلیل مسلم گرفته می شود. در مقابل معنی برای ویتگنشتاین چیزی جز صورت منطقی جمله نیست که در نسبت میان ساخت جمله و تصویر آن و نیز در نسبت آن دو با وضع واقع تحلیل می شود. بنابراین تفکر و نیز اندیشه به اعتبار زبان تحصیل می شود که شرح مبسوط آن در این مقاله آمده است.
    مفهوم هوسرل از معنی از رهگذر پدیدارشناسی کالیفرنیا در تفسیر فرگه ای از تئوری هوسرل آرام گرفت. این تفسیر به موجب نوشته های پر قدرت فلاسفه تحلیلی به طور خاص ویتگنشتاین شکست می خورد، آن طور که ما به طور مشروح به آن خواهیم پرداخت. ما نشان می دهیم که این نوشته ها بر ارتباط ناپذیری منولوگ کاملا صامت درونی تاکید دارند تا مفهوم هوسرل از معنی و عینیت اعمال معنی را ناموثر و بی اعتبار نشان دهند. در این مقاله، اولین بار، تئوری انتظار در مفهوم ویتگنشتاین با مفهوم او از قاعده پیروی و تعالیم پیش متعین پیوندزده می شود. سپس به چگونگی تاسیس گزاره های حامل انتظار در نسبت با گزاره های اخباری بر پایه تعالیم پیش متعین می پردازد.
    کلیدواژگان: معنای مثالی، نوئما، تصویر، کاربرد، قاعده - پیروی
  • حسین شمس* صفحات 45-60
    برهان امکان که در آثار بسیاری از اندیشمندان اسلامی و غربی، تقریری از آن دیده می شود، یکی از براهین اثبات وجود خدا است که وجود یک موجود ضروری را از طریق ممکن بودن موجودات اثبات می کند. آکویناس با ترکیب برهان حدوث متکلمان و برهان علیت، تقریری از این برهان ارائه داده که شبیه برهان وجوب و امکان در فلسفه و کلام اسلامی است. این نوشتار با تکیه بر نقدهای پلانتینگا به بررسی تقریر آکویناساز این برهان پرداخته و تاثیرپذیری وی از اندیشمندان مسلمان، خصوصا ابن سینا را نشان داده است.و از این رهگذر ضعف های تقریر آکویناس در مقایسه با تقریر ابن سینا نمایان شده است
    کلیدواژگان: وجود خدا، امکان، برهان جهان شناختی، آکویناس، برهان امکان و وجوب
  • احسان کریمی ترشیزی*، هدیه یعقوبی بجمعه صفحات 61-84
    در این مقاله نشان خواهیم داد که از نظر هایدگر، رهیافت دکارتی به شیء ممتد ( res extension) و فرض امتداد به منزله بنیادی ترین تعین ماهوی شئ پیش دستی خالی از وجاهت پدیداری نیست، اگرچه آنتولوژی وی، غنای کافی برای تبیین ربط و نسبت آن با حیث مکانی دازاین و پیرامون نگری او را ندارد. به منظور روشن شدن موضع هایدگر، نخست ممیزات فضای اگزیستانسیال و مبانی آنتولوژیکی آن را بررسی می کنیم. در این جا، معلوم می شود که فضای اگزیستانسیال نهایتا بر اگزیستانس خود دازاین ابتناء دارد. سپس، کیفیت گذار از فضای اگزیستانسیال به فضای ممتد دکارتی را از رهگذر فرایند جهان زدایی توصیف می کنیم. بدین ترتیب مشخص خواهد شد که فضای دکارتی حاصل زدودن غنای معنایی و صبغه دازاینی فضای اگزیستانسیال است. در چارچوب این آنتولوژی وسیع تر، نسبت فضای دکارتی با فضای اگزیستانسیال و حیث مکانی دازاین، از یک سو، و نقص آنتولوژیک فضای دکارتی، از دیگر سو، آشکار می شود. در نهایت، نشان خواهیم داد که فرض امتداد به منزله تعین ذاتی شئ پیش دستی و به تبع آن، فضای دکارتی، به منزله یک زیرساخت تماما تهی از معنا و پیراسته از دلمشغولی های پیرامون نگرانه دازاین که در بن فضای اگزیستانسیال و تجربه ی هرروزه دازاین نهفته و پنهان است، هم از وجوه پدیدارشناختی برخوردار است و هم تمهید مسیری است که نهایتا به تغییر پارادایم علوم ریاضی و فیزیک نظری منتهی می شود.
    کلیدواژگان: فضای اگزیستانسیال، فضای دکارتی، پدیدارشناسی، آنتولوژی هایدگر، دازاین
  • بیان کریمی*، سید مصطفی شهرآیینی، یوسف نوظهور صفحات 85-102
    اسپینوزا نخستین و مهم ترین فیلسوف سیاسی است که دموکراسی را بهترین نوع حکومت قلمداد کرد. برتری دموکراسی در فلسفه سیاسی اسپینوزا بر مبانی مابعدالطبیعی اندیشه وی مبتنی است. اسپینوزا درباره سرشت انسان از دو موضع سخن گفته است: از سویی، به تبیین طبیعت گرایانه ای از انسان می پردازد و کناتوس یا صیانت ذات را نخستین و بنیادی ترین ویژگی همه موجودات طبیعی، از جمله انسان معرفی می کند، از دیگر سو، دستگاه مابعدالطبیعه کمال گرایانه اش ایجاب می کند که نمونه اعلایی برای سرشت بشر برگزیند و با آن نشان دهد که چگونه می توان به آزادی از بند انفعالات نفسانی دست یافت و با دور کردن انسان ها از عقل ستیزی امیال، آن ها را در محدوده عقل قرار داد. اسپینوزا، دموکراسی را به این دلیل برتر می داندکه طبیعی ترین و عقلانی ترین نوع حکومت است؛ طبیعی ترین است، چون بیشترین شباهت را به وضعیت طبیعی آدمیان دارد که در آن انسان برای صیانت از ذات خویش آزاد است و حق دارد هرآن چه را که در توان دارد انجام دهد، وعقلانی است، چون هرچه تعداد تصمیم گیرندگان بیشتر باشد امکان حاکمیت انفعالات ویران گر و غیرعقلانی کم تر می شود. در واقع، عقلانی بودن دموکراسی به دلیل تامین هدفی است که رشد اخلاقی و عقلانی افراد در آن شکل می گیرد و در نتیجه انسان را به نمونه برتر سرشت انسان که در اخلاق از آن صحبت کرده بود، نزدیک می کند. پرسش راهبر ما در این مقاله این است که چگونه تفوق دموکراسی بر دیگر انواع حکومت، زاییده دستگاه مابعدالطبیعی اسپینوزا است؟ مدعای اصلی مقاله این است که ادعای اسپینوزا در باب تفوق دموکراسی تنها زمانی قابل فهم است که تلقی وی را از سرشت انسان که بر مبانی مابعدالطبیعی اش استوار است، دریابیم.
    کلیدواژگان: سرشت انسان، کناتوس، حق طبیعی، رشد عقلانی، دموکراسی
  • رضا مثمر * صفحات 103-124
    ویتگنشتاین متاخر در آرای دوره متقدم خود که در رساله منطقی-فلسفی ابراز شده اند بازنگری کرده است. پل هریچ در بخشی از اثر تازه خویش فرافلسفه ویتگنشتاین (2012) به تشریح و بررسی این انتقادها در پژوهش های فلسفی پرداخته است.در این مقاله می کوشم نشان دهم تصویر هریچ از نقدهای ویتگنشتاین متاخر تصویری نادرست، فاقد پشتیبانی متنی و متکی بر فرض هایی متعارض با هم است. نخست تصویری مجمل از مابعدالطبیعه رساله به ترسیم خواهم کرد. از آن پس درک هریچ از مفهوم «شیء» در رساله را توضیح خواهم داد. در بخش سوم روایت هریچ از سه ایراد (T3)، (T4) و (T6) ویتگنشتاین متاخر بر هستی شناسی رساله را توضیح خواهم داد. در نهایت به نقد تصویر هریچ خواهم پرداخت و استدلال خواهم کرد روایت وی از آرای ویتگنشتاین متاخر درباره هستی شناسی رساله به جهت شواهد متنی ضعیف و از لحاظ فلسفی نامنسجم و متناقض است.
    کلیدواژگان: رساله منطقي، فلسفي، پژوهش هاي فلسفي، ويتگنشتاين، شيء ساده، نام
|
  • Zakieh Azadani*, Seyyed Mohammad Reza Beheshti Pages 7-24
    The question of freedom has been one of the most famous and also most important issues in the history of philosophy. But Heidegger's approach to this question is privileged and outstanding. This article tries to convey the idea of freedom in three phases of Heidegger's thought, on the basis of three important concepts: human being, world and Being. If the question of freedom in Being and Time concentrates on the concept of Dasein and his returning to himself as the pure possibility, in the writings between the years 1928 to 1931, the idea of transcendental freedom is posed in relation to the concept of the world. Here, freedom as the ground of every grounding, let Dasein connect the beings as a whole and build a world. Finally, since 1931, the question of freedom tied to the issue of Being and became the fundamental condition of unconcealment as the truth of Being
    Keywords: Existential Freedom, Transcendental Freedom, Dasein, World, Being
  • Gholam Abbas Jamali * Pages 25-44
    For Husserl, ontological frame of ideal sense is an indispensable foundation which describes phenomenon as objects of experience, being significance of language as well as objectivity of these constitution. Opposing, for Wittgenstein, meaning is noting expect logical form of sentence that is analyzed through relation between structure of sentence and its picture and the relation between the both with state of affairs. Therefore thought and thinking are provided in terms of language as we illustrate by this paper. Husserl’s concept of ideal sense is settled into “Feregean” interpretation of Husserl’s theory by “California” phenomenology. This interpretation is failed through effective writings of analytic philosophers, especially Wittgenstein, as we illustrate it comprehensively. These written works specify that internal menology is incommunicable, thereby they make invalidity Husserl’s concept of the sense and the objectivity of acts of sense. The current study ties Wittgenstein’s theory of expectation with his concepts of role-following and per- determinate instructions, as a new theory. Also, the study analyzes how bearer propositions of expectation are constituted based on per- determinate instructions in relation to indicative propositions, as another new.
    Keywords: Ideal Meaning, Noema, Picture, Use, Role, Following
  • Hossein Shams* Pages 45-60
    One of God existence proofs, is the contingency argument that proves a necessary being through contingency of beings. In the works of many Western and Islamic thinkers, the expression of this argument can be observed. The prominent philosopher and theologian of medieval period, Thomas Aquinas, was one of the first scholars that argued for this proof in western theology and philosophy. His expression of the argument in fact was a combination of occurrence and his causality argument and affinity with the contingency and Necessity argument in philosophy and Islamic theology.
    The present study has aimed to investigate the strengths and weaknesses of this expression while delineating the fundamentals and preliminaries of Aquina's Argument. The present study, based on Platinga's reviews, aimed to examine his expression of the argument influenced by Islamic thinkers, most notably Ibne Sina. Accordingly, the weaknesses of such an expression is revealed by comparing it to that of Ibne Sina
    Keywords: God's existence, Contingency, the Cosmology Argument, Aquinas, Necessity, Contingency Argument
  • Ehsan Karimi Torshizi, Hedieh Yaghubi Bojmaeh Pages 61-84
    In this paper, we shall demonstrate that the Cartesian approach to the res extensio and taking it as the most fundamental, essential determination of Vorhandenheit, though Descartes’ ontology is not rich enough to explain the relationship between pure extension and Dasein’s existential spatiality, has its own phenomenological justifications in Heidegger’s view. In order to clarify Heidegger’s stance, we shall first study the distinctive characteristics of existential space as well as its ontological foundations. Meanwhile, existential space proves to be ultimately rest on Dasein’s own existence. Next, we shall turn to the transition from existential space to Cartesian space as a pure extension via the process of Entweltlichung. Cartesian space will thus prove to be a necessary resultant of depriving existential space of its richness and purposiveness of human meanings. It is in the context of this more comprehensive ontology that the relation of Cartesian space with existential one and spatiality of Dasein, on one hand, and the ontological deficiency of Cartesian approach, on the other, would be elucidated. Finally, we shall show that assuming extension as the essential determination of Vorhendenheit, and thus Cartesian space, as a totally meaningless, and deprived of all Dasein’s circumspective concerns which underlie existential space and Dasein’s everyday experience, is not so much refuted by Heidegger’s ontology as regarded to be phenomenologically justified. Moreover, It is so fertile that has paved the way for the subsequent paradigm shift in mathematics and theoretical physics in the 19th century.
    Keywords: existential space, Crtesian space, Phenomenology, Heidegger's onthology, Dasein
  • Bayan Karimi *, Seyyed Mostafa Shahraeini, Yusef Nozohur Pages 85-102
    Spinoza is the first and the most important political philosopher to have considered Democracy as the best government. The superiority of Democracy in Spinoza’s political philosophy is based on the metaphysical foundations of his thought. Spinoza has taken two stands regarding the human nature; on the one hand, he represents a naturalistic explanation for human-being and introduces Conatus or self-preservation as the first and the most fundamental feature of all natural beings, including human nature. On the other hand, his perfectionist metaphysical system calls for choosing a superior model for human nature by which it can be shown how to be liberated from passions of the soul and to put human beings in the limits of reason by detaching them from irrationalism of desires. Spinoza considers Democracy as superior for it is the most natural and the most rational kind of government; the most natural as it has the highest similarity with the natural state of mankind in which human is free to protect his nature and he has the right to do everything in its power; the most rational as the more the decision makers, the less the possibility of domination of ruinous and irrational passions. Our main question in this paper is how the superiority of Democracy over other governments is the outcome of metaphysical system. The central claim in this paper is that Spinoza’s assertion about superiority of Democracy is comprehensible only when we grasp his interpretation of human nature which is based on his metaphysical foundations.
    Keywords: Human nature, Conatus, natural right, Intellectual development, democracy