فهرست مطالب

حکمت و فلسفه - سال دوازدهم شماره 3 (پیاپی 47، پاییز 1395)

فصلنامه حکمت و فلسفه
سال دوازدهم شماره 3 (پیاپی 47، پاییز 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/09/24
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مقاله پژوهشی
  • هادی آجیلی، محسن سلگی صفحات 7-28
    ژان فرانسوا لیوتار، متاثر از لودویگ ویتگنشتاین و نظریه بازی های زبانی قائل به اصالت «تکثر و تفاوت» می شود. اما یورگن هابرماس به دنبال «اجماع عمومی» و سیطره کلیتی اندام و ار بر جامعه است؛ هدفی که از نگاه ساختارگرایانه سوسوری به زبان توشه گیری می کند. این مقاله کوشیده است تا با نقد نگاه رادیکال لیوتار و نیز تفسیر وی از بازی های زبانی و سپس نقد هابرماس، با تعدیلاتی در نظریات این دو فیلسوف، به دیدگاهی بینابین میان آن دو برسد. در این رهگذر، بهره گیری از میانجی شانتال موفه، نظریه پیکارگرایی اجماعی، چالرز تیلور، ایده چندفرهنگ گرایی، بهعنوان دو فیلسوف متاثر از ویتگنشتاین، مسبب تحقق آشتی آفرینی این مقاله میان دو دیدگاه لیوتار و هابرماس شده است. سوال اصلی این است که چه نسبتی میان تلقی ویتگنشتاینی از زبان و تلقی ضد ویتگنشتاینی از زبان و اجماع عمومی وجود دارد؟ فرضیه (مدعا) اصلی می گوید که این نسبت، ملازمه نیست.
    کلیدواژگان: اجماع، چندفرهنگ گرایی، پیکارگرایی اجماعی، کثرت
  • علی اکبر احمدی افرمجانی، احمد رحمانیان صفحات 29-40
    این مقاله به بررسی مسئله وجودشناسانه ارزش هنر در فلسفه نلسون گودمن می پردازد، به عبارت دیگر، این مسئله که ’طبق نظریه شناخت گرایی گودمن، روابط میان ویژگی (های) ارزشمند یک اثر هنری با خود آن اثر از چه نوع است؛ در وهله اول، از طریق بررسی (1) انواع روابط میان ویژگی های ارزشمند اشیاء با خود آن ها، (2) انواع روابط میان ویژگی های ارزشمند آثار هنری با خود آثار، و (3) موضع گودمن درباره مسئله دستوری ارزش هنر، مقدمات حل مسئله فوق را فراهم می کند. و در وهله بعد، معلوم می سازد که گرچه گودمن در مسئله دستوری ارزش هنر یک شناخت گرا شمرده
    می شود، و موضع شناخت گرایی در مسئله ی وجودشناسانه، یک موضع ضدذات گرایانه است، اما چنین نیست که ضدذات گرایی او دقیقا واجد همان مولفه هایی باشد که شناخت گرایی بدانها قائل است. گودمن، در این باور که ارزش شناختی اسناد شده به هنر، (1) متکثر است و (2) خاص هنر نیست، با شناخت گرایی هم قول است. اما در این که این ارزش (3) میان همه ی آثار هنری مشترک است و (4) رابطه میان آن با خود آثار از نوع درونی است با شناخت گرایی اختلاف دارد. با این حال، این اختلاف که گودمن را به موضع ذات گرایی نزدیک می کند سبب عدول وی از موضع ضدذات گرایی نمی شود، زیرا هرچند به اشتراک ارزش شناختی در میان همه آثار هنری قائل است، اما، این ارزش مشترک را خاص هنر نمی داند.
    کلیدواژگان: ارزش، مسئله وجودشناسانه، ذات گرایی، ضدذات گرایی، شناخت گرایی
  • کسری حاتم پوری، محمدرضا اسدی صفحات 41-60
    این مقاله درباره نظام اخلاقی در منظومه فکری دکارت است. در مرحله اول این نوشتار می خواهیم نشان دهیم که حتی اگر بپذیریم دکارت یک نظریه منسجم و نظام مند اخلاقی پرورش نداده و به طور خاص تر کتابی مستقل و صریح درخصوص فلسفه اخلاق ننوشته است، اما دغدغه های اخلاقی دارد و میان انواع سبک های زندگی و رفتارهای مختلف تفاوت جدی می نهد. او در آثار گوناگون خود به اصول و مبانی ای اشاره می کند که ما می توانیم براساس آن ها، نظریه اخلاقی منسجمی به دکارت نسبت بدهیم.
    در مرحله بعد، می خواهیم به ماهیت و ساختار نظر اخلاقی دکارت اشاره کنیم. در این مسیر، ضمن بررسی مختصر دیگر تفسیرهای موجود، تفسیر مورد نظر خود را از اخلاق دکارتی شرح می دهیم و مولفه های مهم و اساسی آن را بیان می کنیم. همچنین، در ضمن بحث، به این مطلب نیز اشاره می کنیم که رای او به چه گروهی از فیلسوفان اخلاق متاخر شباهت بیشتری دارد. همان طورکه خواهیم دید، اخلاق دکارت چهار مولفه اصلی دارد: فضیلت، علم، محدودیت معرفت و سعادت. این ها چهار مولفه بنیادینی اند که به نظر می رسد توضیح اخلاق دکارت، بدون آن ها ناقص و حتی نادرست باشد.
    کلیدواژگان: انفعالات نفس، فیزیولوژی، فضیلت، سعادت، آرامش خاطر
  • بهنام ذوالقدر، داوود حسینی صفحات 61-74
    وحدت وجود ابن عربی حداقل در خوانشی اولیه داری تناقض هایی است. مهم ترین مثال از تناقض های وحدت وجود، در مورد رابطه حق و خلق است. ابن عربی بیان می کند که خلق حق است و حق نیست. گرچه فیلسوفان مختلف در طول چند صد سال سعی کرده اند تا این تناقض ها را رفع کنند و تبیینی سازگار و منطبق با اصل عدم تناقض از وحدت وجود ارائه دهند، بر خلاف این رویکرد، در این مقاله ما سعی خواهیم کرد تا تناقض های وحدت وجود را بپذیریم و نشان دهیم که می توان معناشناسی ای از نظریه وحدت وجود ابن عربی با حفظ تناقض های این نظریه ارائه کرد. برای این کار از نظریه گلوآن های پریست استفاده خواهیم کرد. نظریه گلوآن ها به مسئله وحدت پاسخ می گوید؛ یعنی این مسئله که چه چیز موجب وحدت اشیاء می شود و اجزای متکثر یک شیء چگونه کلی واحد را بر می سازند. این نظریه، نظریه ای تناقض باورانه است؛ یعنی حاوی تناقض هایی صادق است و اصل عدم تناقض در آن معتبر نیست. بنابراین معناشناسی آن مبتنی بر منطقی فراسازگار؛ یعنی LP است. پس از ارائه خوانشی تناقض باور از وحدت وجود ابن عربی و توضیح نظریه گلوآن ها، ترجمه ای از وحدت وجود ابن عربی به نظریه گلوآن های پریست ارائه خواهیم کرد و نشان خواهیم داد که چگونه نظریه گلوآن ها می تواند تناقض های وحدت وجود را توضیح دهد. در این مقاله دغدغه ما رابطه حق و خلق و یا به عبارت دیگر وجود و موجودات است. از این رو به جنبه های دیگر نظریه وحدت وجود نخواهیم پرداخت.
    کلیدواژگان: وحدت وجود، ابن عربی، تناقض، نظریه گلوآن ها، پریست
  • مهدی خبازی کناری، صفا سبطی صفحات 75-98
    در رویکرد پدیدارشناسانه، بدن فارغ از قواعد و استدلالات عقلی، پدیداری تلقی می شود که سوژه را در معرض تجربه قرار می دهد. در این رویکرد بحث بر سر نسبت سوژه با بدن و جهان، نه بر بنیاد هستی شناسی سوژه و نه بر اساس شناخت او از جهان، بلکه بر اساس تجربه و مجاورت او با جهان است. این مقاله ضمن پرداختن به پدیدارشناسی هوسرل، مرلوپونتی و لویناس، با تمرکز بر بدن و مفهوم بدنمندی، نقاط اشتراک و نیز تفاوت رویکرد در اندیشه این فیلسوفان را تحلیل می کند. پژوهش پیش رو با تکیه بر نقطه نظرات فیلسوفان ذکر شده در صدد پاسخگویی به سوالات در هم تنیده ای است که همگی بدنمندی سوژه گره خورده اند. در این پژوهش درصدد دانستن این هستیم که سوژه بدنمند به چه نحوی خود، جهان و دیگری را درک می کند. به اختصار می توان گفت: بدن، واسطه، وسیله و شیوه ای برای درک جهان نیست، بلکه بدنمندی وضعیت زیستن حیاتی ما در جهان و امکان زیستن اخلاقی ما با دیگری است. این مقاله با رویکرد پدیدار شناسانه، با شیوه توصیفی- تحلیلی با مقایسه نقادانه فیلسوفان، در پی پاسخ به پرسش های پژوهش است.
    کلیدواژگان: بدنمندی، پدیدارشناسی، هوسرل، مرلوپونتی، لویناس
  • بهنام فولادی، سعید بینای مطلق، یوسف شاقول صفحات 99-119
    «فوسیس» یکی از مهم ترین واژگان فلسفی ارسطو است، تا جایی که می توان آن را پایه و موضوع شناخت، از دید وی دانست. این واژه رامی توان در فلسفه او از دو دریچه شناخت انسانی و شناخت راستین نگریست، و بسته به این که موضوع کدام یک از این دو باشد، مفهومش متفاوت خواهد بود. بررسی فوسیس در نسبت با دانش انسانی، به پیوند آن با یکی دیگر از واژگان مهم فلسفه ارسطو؛ یعنی لوگوس، و در پی آن، به پیوند شناخت و شهرزیستی در زندگی انسانی ره می برد، و از رهگذر این پیوندها دانسته می شود. اما بررسی آن در نسبت با شناخت راستین، فراتر از پیوندهای یادشده، به حقیقت راستین چیزها ره می برد. با نگاه آموزه هایی از فلسفه ارسطو، می توان گفت که نه تنها انسان می تواند با گذر از زیست انسانی به زیست خدایی، حقیقت راستین چیزها را دریابد، [بل]که داشتن چنین دریافتی، پیش شرط هرگونه رویارویی و پژوهش درباره چیزها است. به همین رو، می توان گفت انسان، از پیش، با حقیقت آشنا است.
    کلیدواژگان: ارسطو، فوسیس، لوگوس، شناخت، شهرزیستی
|
  • Hadi Ajili, Mohsen Solgi Pages 7-28
    Lyotard, influenced by Wittgenstein and language games asserts the primacy of "diversity and difference" in But, society Habermas seek "consensus" and therefore domains an organic whole society and one that is looking at Structuralist view Saussure's language. Wittgenstein in "functional theory of meaning" interprets the language in which, speaking of "life forms or forms of the game" and "event locations" is present. Thus, he can no longer look from the perspective of holistic, rational and systematic in there. In contrast, Habermas Looks holistic, as Wittgenstein and Lyotard rejected language as well as rational and holistic look at the language of the cast. In this article,is it attempted to criticize to the radical view of Lyotard and his interpretation of language games and then to criticize Habermas, with adjustments in the views of these two philosophers, conflict the solve between them. In this way, the use of mediation CM-theory agonism- and philosopher Charles Taylor -idea multiculturalism-as two other Wittgensteinian or at least very impressed by her, are responsible for the reconciliation between the of views the Lyotard and Habermas. The main question is what the is between relation the is Wittgenstein and Anti-Wittgensteinian thought of language? The main claim is that is not ratio the accompanied.
    Keywords: consensus, Multiculturalism, Social activism campaign, a Plurality
  • Ali Akbar Ahmadi Aframjani, Ahmad Rahmanian Pages 29-40
    This paper examines Nelson Goodman’s position on the ontological problem of value of art, in other words, the question of ‘what kind is the relation between valuable feature(s) of artworks to them, in Goodman’s aesthetic cognitivism. In the first place, by examining several issues about (1) the types of the relations between valuable feature of an object to it, (2) the types of the relations between valuable feature of a work to it, and (3) Goodman’s position on the normative problem of value of art, provides the rudiments to solve the above question. In the next place, it suggests that although Goodman is a cognitivist, in the normative issue of value of art, and cognitivism is an anti-essentialism position, it is not that his anti-essentialism is entirely consistent with cognitivists’ anti-essentialism. Goodman and cognitivists are partners in the beliefs that cognitive value attributed to art is (1) plural and (2) is not unique to art. But, do not share the biliefs that (3) the value is common in all works of art and (4) the relation between the value to artworks is intrinsic. However, he does not violate anti-essentialism, although 3 and 4 makes him close to essentialism, Because Goodman’s common cognitive value is not unique to works of art.
    Keywords: Value, The ontological problem, essentialism, Anti-essentialism, Cognitivism
  • Kasra Hatam Pouri, Mohammad Reza Asadi Pages 41-60
    This paper discusses the moral system in Rene Descartes’ thoughts. First, it will be shown that Descartes has undeniable ethical concerns even if we refuse to accept his systematic and coherent moral theory and, more precisely, that he has an independent book in moral philosophy. For instance, in several works he hints at or affirms various principles based on which we can attribute a moral theory to him.
    Next, we will refer to the nature and structure of Descarte's moral theory. For this purpose, we explain our own interpretation of his moral beliefs and its fundamental elements as we study and criticize other points of view. During the discussion, we will briefly touch the categorization of his moral philosophy in relation with recent classifications in this area. As we will see, it has four fundamental elements: virtue, science, limited knowledge and happiness are four fundamental elements that we think Descarte's ethics containing them and without one of them our interpretation of this issue will be incomplete or even wrong.
    Keywords: Passions of the Soul, Physiology, virtue, Happiness, Contentment
  • Behnam Zolghadr, Davood Hosseini Pages 61-74
    There are true contradictions in Ibn ‘Arabi’s theory of the Oneness of Being. The most important one occurs in his explanation of the relation between Being and beings. According to Ibn ‘Arabi, Being is identical with beings as well as it is non-identical with beings. Different philosophers, through hundreds of years, tried to dissolve this contradiction by giving consistent readings of Ibn ‘Arabi’s theory of the Oneness of Being. We will not follow this path. Instead, we accept those true contradictions and, thus, take the theory of the Oneness of Being to be a dialetheist theory. Our claim is that one can have a paraconsistent semantics of the theory of the oneness of being. To do so, we appeal to Graham Priest’s Gluon Theory. Gluon Theory concerns the problem of unity, i.e. what makes the plurality of an object’s parts into a whole. Gluon theory is a dialetheist theory and, thus, its semantics is a paraconsistent one. After giving a dialethiest reading of Ibn ‘Arabi’s Theory of the Oneness of Being, and explaining Gluon Theory, we will propose a translation of the former theory into the latter one. We will try to show that how Gluon Theory can explain the Theory of the Oneness of Being. In this essay, our focus is on the relation between Being and beings and, thus, other aspects of the Theory of the Oneness of Being will not be our main concern.
    Keywords: Gluon, Being, The Oneness of Being
  • Mehdi Khabbazi Kenari, Safa Sebti Pages 75-98
    In Phenomenological approach , regardless of the rules and rationality, the body is seen as a phenomenon that puts the subject exposed to the experience and sensibility. In this approach, the debate over the relationship between the subject , the world and the body is not based on the ontology of the subject and not on the basis of his knowledge of the world , but based on his experience and somatic proximity with the world. This paper seeks to address the phenomenology of Husserl , Merleau-Ponty and Levinas , with a focus on the body and the concept of embodiment , analyzes the contact points as well as differences in approaches and ideas of this philosophers. In the current study, based on the views of the philosophers, we are trying to respond to intertwined questions which are all linked with the body and embodiment of the subject . Also, we want to know how embodiment subject understands the world. The result is that, the body is not the means or the way to understand the world, but embodiment is the situation for vital living in the world and the possibility for our moral living whit the other.
    This article by phenomenological approach based on the books and articles by means of descriptive - analytical and critical comparison of the philosophers , seeks for answers to the research questions.
    Keywords: Embodiment, phenomenology, Husserl, Merleau- Ponty, Levinas
  • Behnam Fooladi, Saeid Binayemotlagh, Yoosef Shaghool Pages 99-119
    Undoubtedly, “Physis” is one of the most prominent philosophical terms of Aristotle in the way that it can be seen as the basis for knowing from his point of view. Unfortunately, the neglect of some of Aristotle's teachings about the concept, has caused a lot of false judgment and perceptions about the philosopher. According to the author, one of the most important lessons is the close relationship of this concept with another key concepts of his philosophy, the “Logos”, forgetting that it was due to some of the contradictions and conflicts in the philosophy of Aristotle especially in the realm of knowledge. Detailed in this close relationship leads to another neglected doctrines of Aristotle's philosophy, the relationship of cognitive propositions and truth with political considerations. We shall show, by providing a reading of Aristotle's philosophy, which considers the relationships, that it can open the way for the elimination of some of the difficulties and conflicts that have been attributed to his thought. Therefore, in this study we examine the relationship between knowledge and Politics, through rereading relationship physis and logos in Aristotle's thinking.
    Keywords: Physis, Knowing, Public beliefs, logos, politics