فهرست مطالب

روانشناسی تحولی: روانشناسان ایرانی - پیاپی 47 (بهار 1395)

فصلنامه روانشناسی تحولی: روانشناسان ایرانی
پیاپی 47 (بهار 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/03/03
  • تعداد عناوین: 10
|
  • علمی پژوهشی
  • نعیمه طلایی نژاد *، سعید قنبری، محمدعلی مظاهری، علی عسگری صفحات 225-235
    هدف پژوهش حاضر تعیین ویژگی های روان سنجی فرم والدین مقیاس سنجش اضطراب جدایی (هان، هاجینلیان، ایسن، ویندر و پینکاس، 2003) در کودکان چهار تا شش ساله در تهران بود. 302 کودک از 16 مهدکودک منطقه یک شهر تهران توسط نمونه برداری در دسترس انتخاب شدند. سپس مادران این کودکان مقیاس سنجش اضطراب جدایی را به همراه مقیاس اضطراب کودکان پیش دبستانی اسپنس (اسپنس، راپی، مک دونالد و اینگرام، 2001) تکمیل کردند. اعتبار مقیاس از طریق همسانی درونی بررسی شد. تمام زیرمقیاس های سنجش اضطراب جدایی از همسانی درونی متوسط تا بالایی برخوردار بودند (62/0 تا 74/0). برای بررسی روایی مقیاس از تحلیل عاملی و روایی همزمان استفاده شد. روایی همزمان مقیاس بر اساس همبستگی با مقیاس اضطراب پیش دبستانی اسپنس مورد تایید قرار گرفت. نتایج تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی از ساختار چهار عاملی این مقیاس حمایت کرد. تحلیل ویژگی های روان سنجی نشان داد مقیاس سنجش اضطراب جدایی (نسخه والدین)ابزار معتبری است که می تواند در موقعیت های بالینی مورد استفاده قرار گیرد و برای غربالگری کودکان با نشانه های اضطراب جدایی به کار رود.
    کلیدواژگان: ویژگی های روان سنجی، مقیاس سنجش اضطراب جدایی، اعتبار، روایی، کودکان پیش دبستانی
  • مریم محمدی دهاقانی، فریده یوسفی* صفحات 237-250
    هدف این پژوهش، تعیین نقش واسطه گری حل مسئله اجتماعی در رابطه انواع به خودکارآمدی و خشم بود. بدین منظور 390 نفر از دانشجویان دانشگاه شیراز (228 دختر ، 162 پسر) به شیوه خوشه ایچندمرحله ای انتخاب شدند و به سیاهه حل مسئله اجتماعی (دزوریلا و دیگران، 2002)، سیاهه بیان حالت هیجانی و رگه شخصیتی خشم (اسپیلبرگر، 1999)، مقیاس خودکارآمدی عاطفی (کرک و دیگران، 2008)، مقیاس خودکارآمدی خلاق (کارووسکی، 2010) و مقیاس خودکارآمدی اجتماعی (اسمیت و بتز، 2000) پاسخ دادند. نتایج تحلیل مسیر نشان دادند انواع خودکارآمدی قادر به پیش بینی معنادار حل مسئله سازنده هستند اما تنها خودکارآمدی خلاق می تواند حل مسئله غیرسازنده را به نحو معنادار پیش بینی کند. ابعاد حل مسئله اجتماعی نیز قادر به پیش بینی معنادار خشم بودند. افزون بر این، نقش واسطه گری حل مسئله اجتماعی بین انواع خودکارآمدی و خشم نیز تایید شد. بررسی برازش مدل نشان داد مدل حاضر از برازش مناسبی برخوردار است.
    کلیدواژگان: حل مسئله اجتماعی، خشم، خودکارآمدی عاطفی، خودکارآمدی خلاق، خودکارآمدی اجتماعی
  • پریسا سادات سیدموسوی*، ثنا نوری مقدم صفحات 251-263
    هدف این پژوهش تعیین نقش بازنمایی های ذهنی در پیش بینی مشکلات درونی سازی و برونی سازی در کودکان پیش دبستانی بود. نمونه پژوهش شامل 75 کودک 4 تا 6 ساله (52 دختر ، 23 پسر) بود که از شش مهدکودک به روش خوشه ایچندمرحله ای در تهران انتخاب شدند. مادران فهرست رفتاری کودک (آشنباخ و رسکولا، 2001) را تکمیل کردند و بازنمایی های ذهنی کودکان نیز به وسیله مجموعه داستان های مک آرتور (امد، ولف و اپنهایم، 2003) ارزیابی شد. نتایج تحلیل رگرسیون گام به گام نشان دادند بازنمایی های ذهنی منفی از خود، موضوع های اخلاقی، روابط همدلانه، هیجان منفی و تعارض کلامی مهم ترین پیش بینی کننده های مشکلات درونی سازی و بازنمایی های ذهنی پرخاشگری، تعارض کلامی و بازنمایی منفی از والدین مهم ترین پیش بینی کننده های مشکلات برونی سازی در کودکان است. یافته های پژوهش همسو با نظریه دلبستگی نشان دادند مدل های کاری درونی کودک می تواند مکانیزم اثرتعامل والد کودکبر پیامدهای تحولی باشد.
    کلیدواژگان: بازنمایی های ذهنی، دلبستگی، مشکلات درونی سازی و برونی سازی
  • مینا مهبد، محبوبه فولادچنگ* صفحات 265-279
    پژوهش حاضر با هدف شناخت رابطه ساختاری ویژگی های شخصیتی بر رفتار غیرمولد تحصیلی با واسطه گری مهار ادراک شده انجام شد. شرکت کنندگان پژوهش شامل 294 نفر از دانشجویان دانشگاه شیراز بودند که براساس روش نمونه برداری خوشه ایچندمرحله ای انتخاب شدند و پرسشنامه پنج عامل بزرگ شخصیت (گلدبرگ، 1999)، مقیاس مهار ادراک شده (پولهاس، 1983) و مقیاس رفتار غیرمولد تحصیلی (ریمکوس، 2012) را تکمیل کردند. نتایج تحلیل مسیر از نوع مدل یابی معادلات ساختاری نشان دادند مدل پیشنهادی با داده های این پژوهش برازش مناسبی دارد و اثر مستقیم برونگردی و وظیفه شناسی بر رفتار غیر مولد تحصیلی تایید شد. همچنین مدل نشان داد وظیفه شناسی و برونگردی به واسطه مهار ادراک شده بر رفتار غیرمولد تحصیلی تاثیر دارد. نتایج بیانگر آن است که ویژگی های وظیفه شناسی و برونگردی، سطح مهار ادراک شده را پیش بینی و مهار ادراک شده بروز رفتارهای غیرمولد تحصیلی فرد را تعیین می کند.
    کلیدواژگان: پنج عامل بزرگ شخصیت، رفتار غیرمولد تحصیلی، مهار ادراک شده
  • سعید سجادی اناری*، کیانوش زهراکار، فرشاد محسن زاده، مژگان کرم نیا، محسن شکوهی یکتا، ثریا علوی نژاد صفحات 281-288
    پژوهش حاضر با هدف تعیین تاثیر آموزش برنامه دلبستگی پیش از زایمان بر دلبستگی مادر به جنین انجام شد. با روش نمونه برداری در دسترس، 30 زن باردار که از ابتدای فروردین تا اردیبهشت 93 به بیمارستان صارم مراجعه کرده بودند، به عنوان نمونه انتخاب شدند. ازجمله ملاک های ورود افراد به این پژوهش سن بارداری 6 تا 9ماه بود. این گروه به صورت تصادفی به دو گروه 15 نفری آزمایش و گواه تقسیم شدند. طرح پژوهش حاضر از نوع پیش آزمون-پس آزمون با گروه گواه بود. برای جمع آوری داده ها از مقیاس دلبستگی مادر به جنین (کرانلی، 1981) استفاده شد. گروه آزمایش در هشت جلسه یک ساعته هفته ای یک بار، تحت آموزش مهارت های دلبستگی قرار گرفتند. نتایج تحلیل کوواریانس چندمتغیری نشان دادند آموزش برنامه دلبستگی پیش از زایمان منجر به افزایش دلبستگی مادر به جنین شده است. با توجه به اهمیت دلبستگی پیش از زایمان بر دلبستگی مادران به جنین در دوران بارداری، می توان با آموزش این فنون بستر لازم برای افزایش دلبستگی مادرانه را فراهم کرد.
    کلیدواژگان: دلبستگی به جنین، آموزش زنان باردار، راهبردهای دلبستگی
  • مرتضی مرادی*، مهدی باقرپور، محمدحسن حسنوند، مصطفی رضاپور، صدیقه شهاب زاده صفحات 289-305
    هدف پژوهش حاضر تعیین رابطه تاب آوری و بهزیستی روان شناختی با توجه به نقش واسطه گری حرمت خود و عواطف مثبت و منفی بود. 387 دانش آموز دوره دوم متوسطه مدارس شهر خرم آباد مقیاس تاب آوری (کانر و دیویدسون، 2003)، مقیاس حرمت خود (روزنبرگ، 1965)، مقیاس عواطف مثبت و منفی (واتسون، کلارک و تلیجن، 1988) و مقیاس بهزیستی روان شناختی (ریف، 1989) را تکمیل کردند. نتایج تحلیل مسیر نشان دادند تاب آوری اثر مستقیم بر بهزیستی روان شناختی دارد. همچنین تاب آوری به طور غیرمستقیم و از طریق عاطفه مثبت و حرمت خود، منجر به افزایش بهزیستی روان شناختی شده است. براین اساس می توان گفت عاطفه مثبت و حرمت خود، نقش واسطه ای در رابطهبین تاب آوری با بهزیستی روان شناختی ایفا می کنند. این یافته ها بر توسعه ویژگی تاب آوری در ارتقای عاطفه مثبت و حرمت خود در جهت افزایش بهزیستی روان شناختی دانش آموزان تاکید می کند.
    کلیدواژگان: بهزیستی روان شناختی، عواطف مثبت و منفی، حرمت خود، تاب آوری
  • زبیر صمیمی *، جعفر حسنی، علیرضا مرادی صفحات 307-320
    هدف پژوهش حاضر تعیین تاثیر آموزش حافظه کاری هیجانی در توانایی مهار عواطف نوجوانان مبتلابه اختلال تنیدگی پس ضربه ای بود. بدین منظور، در چهارچوب طرح تجربی تک آزمودنی خطوط پایه چندگانه با ورود پلکانی، سه نوجوان (دو دختر، یک پسر) از مراکز آموزش کودکان کار شهر کرج با استفاده از ابزارهای تشخیصی مصاحبه بالینی ساختاریافته و مقیاس تاثیر رویداد (ویس و مارمر، 1997) به صورت نمونه برداری در دسترس انتخاب شدند. افراد انتخاب شده به صورت انفرادی، طی 20 جلسه تحت آموزش حافظه کاری هیجانی قرار گرفتند و در سه مرحله (قبل از آموزش، مراحل آموزش و دو ماه پیگیری) به وسیله مقیاس مهار عواطف (ویلیامبز، چامبلس و اهرنس، 1997) ارزیابی شدند. به منظور تحلیل داده ها از شاخص های تغییر روند، شیب، بازبینی نمودارها و برای تعیین معناداری بالینی از شاخص کوهن، درصد بهبودی و اندازه اثر استفاده شد. نتایج بیانگر آن بود که آموزش حافظه کاری هیجانی منجر به افزایش توانایی شرکت کنندگان در توانایی مهار عواطف از مرحله پیش از آموزش تا پیگیری شده است. با توجه به نتایج پژوهش حاضر، می توان گفت آموزش حافظه کاری هیجانی، گزینه مناسبی برای افزایش توانایی مهار عواطف نوجوانان مبتلابه اختلال تنیدگی پس ضربه ای است.
    کلیدواژگان: اختلال تنیدگی پس ضربه ای، مهار عواطف، حافظه کاری هیجانی
  • شیما تمنایی فر *، علی اصغر اصغرنژاد فرید، مصلح میرزایی، مهدی سلیمانی صفحات 321-329
    هدف پژوهش حاضر تعیین ویژگی های روان سنجی پرسشنامه پنج عاملی ذهن آگاهی است. در یک پژوهش مقطعی- توصیفی، 486 دانشجوی شاغل به تحصیل در مقاطع مختلف دانشگاه تهران به روش نمونه برداری خوشه ایچندمرحله ای پرسشنامه پنج عاملی ذهن آگاهی (بائر، اسمیت، هوپکینز، کریتمیر و تونی، 2006) را تکمیل کردند. ساختار پنج عاملی پرسشنامه تایید شد و همه شاخص ها برازش نسبتا مطلوبی را نشان دادند. اعتبار بازآزمایی در نمونه 58 نفری (با میانگین سنی 57/23 و انحراف استاندارد 6/4) نیز نشان داد که دامنه ضرایب اعتبار بازآزمایی مقیاس های پنج عاملی ذهن آگاهی بین 76/0 تا 86/0 قرار دارد. در مجموع این پژوهش نشان می دهد که پرسشنامه پنج عاملی ذهن آگاهی ابزاری معتبر در نمونه دانشجویی است.
    کلیدواژگان: ویژگی های روان سنجی، ذهن آگاهی، دانشجویان
  • محمدتقی دلخموش* صفحات 331-337
    شواهد منتشر شده در باب قابلیت اعتماد و اعتبار تصاویر ناکامی در «دفترچه راهنمای اصلی» خلاصه شده (روزنزویگ، 1978ب) و به تفصیل در کتاب «رفتار پرخاشگرانه و تصاویر ناکامی» مورد بحث قرار گرفته است (روزنزویگ، 1978الف). تا آن زمان و زان پس همچنان شواهدی معتبری در جهت تایید اعتبار سازه و ملاکی تصاویر ناکامی در گستره وسیعی از جمعیت ها و موقعیت ها گزارش شده اند؛ از آن جمله: ارائه یافته هایی مبنی بر این که داده های هنجاری در باب جهت ها و ریخت های پرخاشگری، با الگوی تحولی سن، مطابقت دارد (روزنزویگ، 1950؛ روزنزویگ، و آدلمن، 1977؛ گریبل، 1987، 1990)، گزارش همبستگی های معنادار بین تصاویر ناکامی و دیگر سنجه های پرخاشگری، پرسشنامه های شخصیت و مقیاس های سازش یافتگی، همچون MMPI، پرسشنامه 16 عاملی شخصیت کتل، و ارزش های آلپورت ورنون (روزنزویگ، 1978ب، روزنزویگ و روزنزویگ، 1976؛ گریبل، هیولمن، 1993)، یافته هایی در تایید ارتباط معنادار تست تصاویر با سایر تست های فرافکن، همچون تست رورشاخ (شوارتز، 1952؛ پالمر 1957)، گزارش نتایج حاصل از مقایسه مجموعه ای از تست های فرافکن، مبنی بر این که تست تصاویر ارتباط مستقیم تری با رفتار پرخاشگرانه داشته (کولمن، 1967؛ لیندزی، 1950) و توان قابل ملاحظه ای برای متمایز کردن کودکان واجد اختلال های عاطفی، بزهکار و سازش نایافته از کودکان عادی دارد (پاریک، 1960؛ دوهمن، 1959؛ روزنزویگ و روزنزویگ، 1952؛ سینک، پالول، گوپتا، 1972؛ فرریرا، کاپیتو، 2013؛ لویت و لیلی، 1955؛ لیندزی و گلدوین، 1954).
    کلیدواژگان: تست تصاویر ناکامی روزنزویگ
  • اخبار
  • تقویم مجامع ملی و بین المللی
    صفحه 339
|
  • Naeime Talaeinejad*, Saeed Ghanbari, Mohammadali Mazaheri, Ali Asgari Pages 225-235
    The aim of the present study was to examine the psychometric properties of the Separation Anxiety Assessment Scale-ParentVersion (SAAS-P) (Hahn, Hajilian, Eisen, Winder, & Pincus, 2003) among 4-6 year old children. Three hundred and two preschool children selected by available sampling from sixteen kindergartens in district 1 of Tehran, Iran. The children’s mothers completed the SAAS-P and the Preschool Anxiety Scale (PAS) (Spence, Rapee, McDonald, & Ingram, 2001). The reliability of the scale was examined usingthe internal consistency estimation. All subscales of the SAAS-P displayed moderate to high internal consistency (0.62 to 0.74). In order to investigate the validity of the scale, factor analysis and concurrent validity were used. Concurrent validity of the scale was supported by high correlation with the Preschool Anxiety Scale. Explanatory and confirmatory factor analyse ssupported the four-factor model of the scale. The analyses of the psychometric properties suggested that the SAAS-P is a promising measure of separation anxiety that can be employed in clinical situations and to be used to screen children with separation anxiety.
    Keywords: psychometric properties, the Separation Anxiety Assessment Scale, reliability, validity, preschool children
  • Maryam Dehaghani, Farideh Yousefi* Pages 237-250
    The aim of the present study was to examine the mediating role of social problem solving in the relationship between types of self-efficacy and anger.Three hundred and ninety students (228 females,162 males) were selected using multistage cluster sampling method from Shiraz University. The participants completed the Social Problem-Solving Inventory. (D’Zurill et al., 2002), the State and Trait Anger Expression Inventory (Spilberger, 1999), the Emotional Self-Efficacy Scale (Kirk et al., 2008), the Creative Self-Efficacy Scale (Karwowski, 2010), and the Perceived Social Self-Efficacy Scale (Smith & Betz, 2000). The results of path analysis indicated that all types of self-efficacy were significant predictors of constructive problem solving but only the creative self-efficacy significantly predicted non-constructive problem solving. Dimensions of social problem Solving were significant predictors of anger as well. Moreover, the mediating role of social problem solving in the relationship between types of self-efficacy and anger was confirmed. The fit indices indicated that the model had good fit indices.
    Keywords: social problem solving, anger, emotional self, efficacy, creative self, efficacy, social self, efficacy
  • Parisasadat Seyed Mousavi*, Sana Nouri Moghadam Pages 251-263
    The purpose of this study was to investigate the role of mental representation in predicting the internalizing and externalizing problems in preschool children. The sample consisted of 75 children (52 girls, 23 boys) between 4 and 6 years. The participants were selected by multistage cluster sampling from 6 nursery school of Tehran, Iran. The mothers completed the Child Behavioral Checklist (Achenbach & Rescorla, 2001). The mental representations of children were assessed by the McArthur Story Stem Battery (Emde, Wolf & Oppenheim, 2003). The results of step by step regression indicated that negative representation of self, moral issues, empathic relations, negative emotion and verbal conflict were the most important predictors of internalizing and the representations of aggression, verbal conflict and negative representation of parents were the most determinant predictors of externalizing problem. The findings were consistent with attachment theory, suggesting internal working models can be considered as a mechanism between child-parent interaction and developmental outcomes.
    Keywords: Mental representation, attachment, internalizing, externalizing problems
  • Mina Mahbod, Mahboubeh Fouladchang* Pages 265-279
    The aim of this study was to investigate the structural relationship between personality traits and counterproductive academic behavior through perceived control. The participants were 294 university students selected by multistage random cluster sampling method from Shiraz University. The participants completed the Big Five Factor Scale (Goldberg, 1999), the Spheres of Control Scale (Paulhus, 1983), and the Counterproductive Student Behavior Scale (Rimkus, 2012). The results indicated that the model had good fit indices. There were direct effects of extroversion and conscientiousness on counterproductive academic behavior. The extroversion and conscientiousness had an indirect effect on counterproductive academic behavior through perceived control. The findings suggested that conscientiousness and extroversion predicted perceived control and in turn perception of control determined level of counterproductive academic behavior.
    Keywords: big five personality factor, counterproductive academic behavior, perceived control
  • Saed Sajjadi Anari*, Kianoush Zahrakar, Farshad Mohsenzadeh, Mojgan Karamnia, Mohsen Shokoohi Yekta, Soraya Alavinezhad Pages 281-288
    The present study aimed to examine the efficacy of Prenatal Attachment Techniques training on mother's attachment to the fetus. The sample consisted of 30 pregnant women who were referred to the Sarem Hospital in Tehran, Iran between April and May, 2014. Among the inclusion criteria was a gestational age of 6-9 months. Thirty participants were randomly assigned to either experimental or control group. The study design was a pretest-posttest control group. Data were collected using the Cranley Mother-Fetus Attachment Scale (1981). The experimental group receivedthe attachment skills in eight one hour sessions once a week. Data were analyzed using Multivariate Analysis of Covariance. The results indicated that prenatal attachment education program increased mother attachment to the fetus. Given the effectiveness of learning prenatal fetal attachment techniques on attachment of pregnant mothers to their fetuses, educating these techniques may lay the ground for improvement of maternal attachment
    Keywords: attachment to the fetus, educating pregnant women, attachment strategies
  • Morteza Moradi*, Mehdi Bagherpour, Mohammadhassan Hasanvand, Mostafa Rezapour, Sedighe Shahabzadeh Pages 289-305
    This study aimed to examine the mediating role of positive and negative affects and self-esteem in the relationship between resilience and psychological well-being. The sample consisted of 387 high school students from Khoramabad, Iran. The participants completed the Resilience Scale (CD-RISC; Connor &Davidson, 2003), the Self-Esteem Scale (SES;Rosenberg, 1965), the Positive and Negative Affect Scale (PANAS; Watson, Clark, & Tellegen, 1988), the Psychological Well-Being Scale (Ryff, 1989). The results of path analysis indicated a direct effect of resilience on the psychological well-being. Resilience had an indirect effect on increasing psychological well-being through positive affect and self-esteem. The positive affect and self-esteem played mediating role in the relationship between resilience and psychological well-being. These findings emphasized the developing of resilience in promoting positive affect and self-esteem to increase student psychological well-being.
    Keywords: psychological well, being, positive, negative affects, self, esteem, resilience
  • Zobair Samimi *, Jafar Hasani, Alireza Moradi Pages 307-320
    The aim of this study was to investigate the effect of emotional working memory training on affective control ability inadolescent with Post-Traumatic Stress Disorders (PTSD). The study design was a single-case multiple-baselines. Three adolescents (one male and two females) were selected by available sampling based on structured clinical interview and the Impact of Event scale (Weiss & Marmer, 1997) from one of the educational child care center of Karaj, Iran. The participants received 20 sessions of the emotional working memory training individually. The participants were assessed at three stages (pre-training, during therapy and 2-month follow up) by the Effective Control Scale (Williams, Chambless & Ahrens, 1997). Data were analyzed using the indices for trend changes, slope and the visual inspection of the charts.The Cohen's d, recovery percent index and effect size were used to determine the clinical significance. The results indicated that emotional working memory training increased the ability of affective control from pretest to follow up. The findings suggested that the emotional working memory training is an appropriate choice for increasing affective control in adolescents suffering from Post-Traumatic Stress Disorders (PTSD).
    Keywords: Post, Traumatic Stress Disorder, affective control, emotional working memory
  • Shima Tamannaeifar*, Ali Asghar Asgharnejad Farid, Mosleh Mirzaee, Mehdi Soleimani Pages 321-329
    The aim of this study was to investigate the psychometric characteristics of Five Facet Mindfulness Questionnaire (FFMQ). In this cross-sectional study, 486 students of Tehran University selected by multistage cluster sampling completed Five Facet Mindfulness Questionnaire (FFMQ). The five factors structure of the questionnaire was confirmed and its indices showed good fitness. Furthermore, test-retest reliability in a sample of 58 students (M=23.27, SD=4.6) showed that correlation coefficients of test-retest reliability in Five Facet Mindfulness Questionnaire were between 0.76 and 0.86. In conclusion, the current study suggested that FFMQ is a valid instrument in the students samples and useful in further studies regarding mindfulness.
    Keywords: psychometric characteristics, mindfulness, students
  • Mohammadtaghi Delkham* Pages 331-337
    The Rosenzweig Picture Frustration (P-F) Study, Children's Form: Persian Version (Last Part) Instruction and Scoring, Reliability and Validity, and pictures
    Keywords: Rosenzweig Picture Frustration