فهرست مطالب

روانشناسی تحولی: روانشناسان ایرانی - پیاپی 49 (پاییز 1395)

فصلنامه روانشناسی تحولی: روانشناسان ایرانی
پیاپی 49 (پاییز 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/10/12
  • تعداد عناوین: 9
|
  • علمی پژوهشی
  • محمدعلی بشارت*، آرزو جباری، مهسا سعادتی صفحات 3-12
    هدف این پژوهش پیش بینی شاخص های دلبستگی فرزندان براساس شاخص های دلبستگی والدین بود. بدین منظور 207 نفر از دانشجویان دانشگاه های شهر تهران (146 دختر، 56 پسر، 5 نامشخص) و والدین (207 پدر، 207 مادر) با استفاد از روش نمونه برداری دردسترس به عنوان گروه نمونه پژوهش انتخاب شدند. شرکت کنندگان درپژوهش مقیاس دلبستگی بزرگسال (AAI؛ بشارت، 1392، 2011) را تکمیل کردند. نتایج همبستگی نشان داد که بین شاخص های دلبستگی والدین و فرزندان رابطه معنادار وجود دارد. نتایج مدل تحلیل آمیخته نیز نشان داد که شاخص های دلبستگی والدین توان پیش بینی شاخص های دلبستگی فرزندان را دارد و سبک های دلبستگی به صورت بین نسلی از والدین به فرزندان منتقل می شود. دراین پژوهش هرسه سبک دلبستگی مادر (ایمن، اجتنابی، دوسوگرا) توان پیش بینی سبک های دلبستگی فرزند (ایمن، اجتنابی، دوسوگرا) را داشت اما نتایج درخصوص سبک‎های دلبستگی پدر نشان دادکه سبک دلبستگی اجتنابی پدران توان پیش‎بینی سبک دلبستگی فرزندان را ندارد. براساس یافته های این پژوهش می توان نتیجه گرفت که ویژگی های دلبستگی قابلیت انتقال از نسلی به نسل دیگر را دارد. با شناخت مکانیزم های انتقال بین نسلی علاوه بر پیش‎بینی ویژگی های دلبستگی نسل بعد، می توان در چهارچوب برنامه های آموزشی- مداخله ای از انتقال ویژگی های آسیب زا پیشگیری و ویژگی های مفید و سالم را تقویت کرد.
    کلیدواژگان: دلبستگی، انتقال بین نسلی، مدل تحلیل آمیخته
  • فریده یوسفی*، مریم بردبار صفحات 13-28
    هدف این پژوهش تعیین نقش واسطه ای فرایندهای نظام خود و هیجان های تحصیلی در رابطه میان محیط حامی خودپیروی و درگیری تحصیلی بود. نمونه پژوهش شامل 416 نفر (233 زن و 183 مرد) از دانشجویان دانشگاه شیراز و ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه درگیری تحصیلی (ریو، 2013)، مقیاس نیازهای بنیادین روان شناختی (گانیه، 2003)، پرسشنامه محیط حامی خودپیروی (آسور و دیگران، 2002؛ آسور 2012)، مقیاس هیجان امید (پکران و دیگران ، 2002)، پرسشنامه کنجکاوی (لیتمن و دیگران، 2010) و پرسشنامه همدلی (وسن و دیگران، 2016) بود. یافته ها نشان داد محیط حامی خودپیروی اثر مستقیم بر فرایندهای نظام خود و درگیری تحصیلی و اثر غیرمستقیم، به واسطه فرایندهای نظام خود و هیجان های تحصیلی، بر درگیری تحصیلی دارد. این متغیر، به واسطه فرایندهای نظام خود، اثر غیرمستقیم بر هیجان های تحصیلی داشت. فرایندهای نظام خود، اثر مستقیم بر هیجان های تحصیلی و درگیری تحصیلی و همچنین به واسطه هیجان های تحصیلی، اثر غیرمستقیم بر درگیری داشت. هیجان های تحصیلی نیز دارای اثری مثبت و معنادار بر درگیری تحصیلی بود. بر این اساس، فرایندهای نظام خود و هیجان های تحصیلی نقش واسطه ای بین محیط حامی خودپیروی و درگیری تحصیلی ایفا می‎کند
    کلیدواژگان: درگیری تحصیلی، محیط حامی خودپیروی، فرایندهای نظام خود، هیجان تحصیلی، نیازهای بنیادین روان شناختی
  • امیرعباس فاتحی*، محبوبه فولاد چنگ صفحات 29-42
    در این پژوهش در چهارچوب مدلی علی، نقش پیش آیندی سبک های هویت در ابراز وجود با واسطه ای خود نظم جویی رفتاری بررسی شد. بدین منظور 265 نفر از دانش آموزان دبیرستانی شهر ابرکوه (121 دختر ، 144 پسر) به شیوه خوشه ایتصادفی چندمرحله ای انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها از سیاهه تجدید نظرشده سبک های هویت برزونسکی (وایت و دیگران، 1998)، پرسشنامه خود نظم جویی رفتاری (براون، میلر، و لواندوسکی، 1999) و پرسشنامه ابراز وجود (گمبریل و ریجی، 1975) استفاده شد. مدل پیشنهادی پژوهش با استفاده از تحلیل مسیر آزمون شد و برای سنجش معناداری اثرات غیرمستقیم متغیرهای رابطه ای، روش نمونه برداری های مکرر خودراه انداز به کار رفت. نتایج حاکی از تایید نقش واسطه ای خود نظم جویی رفتاری بود. یافته ها نشان دادند که سبک اطلاعاتی به صورت مستقیم و غیر مستقیم و تعهد هویت به صورت غیر مستقیم با نقش واسطه ای خود نظم جویی رفتاری پیش بینی کننده مثبت و معنادار ابراز وجود و سبک سردرگم-‎اجتنابی با نقش واسطه ای خود نظم جویی رفتاری پیش بینی کننده منفی و غیر مستقیم ابراز وجود است. خود نظم جویی رفتاری نیز به صورت مثبت و معنا دار ابراز وجود را پیش بینی کرد. یافته ها بر مبنای کاربردها در آموزش والدین و افزایش امکان ابراز وجود در دانش آموزان بحث شد.
    کلیدواژگان: هویت، خود نظم جویی رفتاری، ابراز وجود
  • رقیه قربانی *، فرهاد خرمایی صفحات 43-55
    هدف این پژوهش تبیین خردمندی بر اساس هوش موفق و خودکارآمدی مقابله بود. بدین منظور 320 نفر(193زن، 127مرد) از دانشجویان مقطع کارشناسی دانشگاه شیراز در سال تحصیلی95-94 به روش تصادفی خوشه‎ای انتخاب شدند و مقیاس های خودسنجی خردمندی وبستر (2003)، هوش موفق استرنبرگ و گریکورنکو (2002) و خودکارآمدی مقابله چسنی و دیگران (2006) را تکمیل کردند. داده های پژوهش با بهره‎گیری از روش مدل‎یابی معادلات ساختاری تحلیل شدند. نتایج تحلیل مسیر نشان داد که مدل پیشنهادی با داده های پژوهش برازش مناسب دارد و اثر مستقیم هوش موفق بر خردمندی و خودکارآمدی مقابله و همچنین اثرخودکارآمدی مقابله بر خردمندی تایید شد. این مدل همچنین نشان داد که خودکارآمدی مقابله نقش واسطه بین هوش موفق و خردمندی دارد. این نتایج نشان می‎دهد که هوش موفق با افزایش باورهای خودکارآمدی در مقابله با رویدادهای تنیدگی‎زا به افزایش خردمندی در دانشجویان منجر می‎شود. بر اساس نتایج این پژوهش پیشنهاد می شود در محیط های آموزشی به جای هوش سنتی بر آموزش هوش موفق تاکید شود تا از طریق ایجاد محیط‎های آموزشی غنی با افزایش باورهای خودکارآمدی مقابله بتوان افراد خردمند را وارد بازار کار و جامعه کرد.
    کلیدواژگان: خردمندی، هوش موفق، خودکارآمدی مقابله
  • حامد مغربی سینکی*، سعید حسن زاده، علی‎اکبر ارجمندنیا، مژگان خادمی صفحات 57-69
    این پژوهش با هدف تعیین تاثیر آموزش مهارت های ارتباطی به مادران کودکان دارای اختلال نارسایی توجه/ فزون کنشی بر ارتقای تعامل والد-کودکانجام شد. در این بررسی 26 مادر که فرزندان 6 تا 12 ساله با اختلال نارسایی توجه/ فزون کنشی داشتند، ابتدا به صورت غیر تصادفی (هدفمند) انتخاب و سپس به صورت تصادفی در دو گروه 13 نفری آزمایشی و گواه قرار داده شدند. ابزار پژوهش مقیاس تعامل والد-کودک پیانتا (1994) بود. گروه آزمایشی طی هشت جلسه برنامه آموزشی مهارت های ارتباطی دریافت کرد. نتایج حاکی از آن بود که آموزش مهارت های ارتباطی تاثیر معنادار بر ارتقای تعامل والد-کودک بین مادران شرکت کننده در گروه آزمایشی نسبت به گروه گواه دارد و موجب کاهش مولفه های تعارض و وابستگی و افزایش مولفه نزدیکی شده است. با توجه به اهمیت آموزش والدین به ویژه مادران در تربیت فرزند و تاثیر شیوه برقراری ارتباط و تعامل‎های آنان در به وجود آمدن نوع رفتار کودک دارای اختلال نارسایی توجه/‎فزون کنشی، آموزش مهارت های ارتباطی به والدین برای هر چه بهتر برخورد کردن آنان با فرزند خود و همچنین ارتقای سطح تعامل والد-کودک ضرورت دارد.
    کلیدواژگان: مهارت های ارتباطی، مادران، اختلال نارسایی توجه، ‎فزون کنشی، تعامل والد، کودک
  • خدامراد مومنی، بیتا شلانی* صفحات 71-77
    این پژوهش با هدف تعیین اثربخشی ترسیم‎‎گری گروهی بر کاهش پرخاشگری دانش آموزان پسر دارای اختلال نارسایی توجه/ فزون‎کنشی و با طرح آزمایشی دوگروهی با پیش آزمون و پس آزمون انجام شد. 24 دانش آموز به صورت نمونه برداری چندمرحله ای از بین کل دانش آموزان فزون کنش-پرخاشگر مدارس ابتدایی ناحیه 3 شهر کرمانشاه در سال تحصیلی 94-93 به عنوان گروه نمونه انتخاب و به‎ تصادف در دو گروه آزمایش وکنترل گمارش شدند. ابزار پژوهش شامل مقیاس کانرز معلمان (کانرز، 1997) و مقیاس پرخاشگری رابطه ای و آشکارکودکان دبستانی (شهیم، 1385) بود. برنامه مداخله براساس پروتکل مارتین (2009) در 9 جلسه 60-45 دقیقه ای و دو بار در هفته اجرا شد. نتایج آزمون تحلیل کوواریانس نشان داد ترسیم‎گری گروهی پرخاشگری جسمانی، رابطه ای، و واکنشی کلامی-‎ فزون کنشی دانش‎آموزان مبتلا به اختلال فزون کنشی را کاهش می دهد. بنابراین می توان از ترسیم‎گری گروهی برای کاهش پرخاشگری دانش آموزان فزون‎کنش- پرخاشگر در همه سطوح بهره گرفت.
    کلیدواژگان: نارسایی توجه، فزون کنشی، پرخاشگری، ترسیم گری گروهی، دانش آموزان
  • مرتضی مرادی *، محسن علیزاده، سحر بارانیان، سیمین زغیبی قناد صفحات 79-93
    هدف این پژوهش تعیین رابطه پنج رگه بزرگ شخصیت و بهزیستی روان شناختی با توجه به نقش واسطه گری حرمت خود بود.
    327دانشجوی کارشناسی (148 پسر، 179 دختر) دانشگاه شهید چمران اهواز به روش نمونه برداری تصادفی خوشه ایچندمرحله ای انتخاب شدند و مقیاس پنج عامل بزرگ شخصیت (گلدبرگ، 1999)، مقیاس حرمت خود (روزنبرگ، 1965) و مقیاس بهزیستی روان شناختی (ریف، 1989) را تکمیل کردند. نتایج نشان داد که رگه های برون‎گردی، گشودگی به تجربه، توافق جویی و وظیفه شناسی اثر مستقیم مثبت و نوروزگرایی اثر مستقیم منفی بر بهزیستی روان شناختی دارد. همچنین نتایج مدل سازی معادلات ساختاری نشان داد پنج عامل بزرگ شخصیت به طور غیرمستقیم و از طریق حرمت خود به افزایش بهزیستی روان شناختی منجر شده است. براین اساس می‎توان گفت که حرمت خود نقش واسطه ای در رابطه بین پنج عامل بزرگ شخصیت با بهزیستی روان شناختی دارد. این یافته ها بر اهمیت رگه های بزرگ شخصیت در ارتقای نقش حرمت خود در افزایش بهزیستی روان شناختی دانشجویان تاکید می کند .
    کلیدواژگان: پنج عامل بزرگ شخصیت، بهزیستی روان شناختی، حرمت خود
  • زبیر صمیمی*، جعفر حسنی، مسلم کردتمینی، مهدی پارویی صفحات 95-111
    هدف این پژوهش تعیین میزان تاثیر آموزش حافظه کاری هیجانی در کنش های اجرایی نوجوانان مبتلا به اختلال تنیدگی پس‎ ضربه‎‎ای بود. بدین منظور، در چهارچوب طرح تجربی تک‎آزمودنی خطوط پایه چندگانه با ورود پلکانی، 3 نوجوان (2 دختر و 1 پسر) از مراکز آموزش کودکان کار شهر کرج با استفاده از ابزارهای تشخیصی (مصاحبه بالینی ساختاریافته و مقیاس تاثیر رویداد) به صورت نمونه برداری دردسترس انتخاب شدند. افراد انتخاب شده به صورت تکی، طی 20 جلسه تحت آموزش حافظه کاری هیجانی قرار گرفتند و همه افراد در سه مرحله (قبل از آموزش، مراحل آموزش و دو ماه پیگیری) به وسیله پاره تست فراخنای ارقام وکسلر(مستقیم و معکوس) و آزمون برو/نرو ارزیابی شدند. به منظور تحلیل داده ها از شاخص های تغییر روند، شیب، بازبینی نمودارها و برای تعیین معناداری بالینی از شاخص کوهن، درصد بهبودی و اندازه اثر استفاده شد. نتایج نشان داد آموزش حافظه کاری هیجانی به افزایش توانایی شرکت کنندگان در توانایی حافظه کاری و بازداری از مرحله پیش‎از‎آموزش تا پیگیری منجر شده است. با توجه به نتایج پژوهش، می توان گفت آموزش حافظه کاری هیجانی، گزینه مناسبی برای افزایش توانایی کنش های اجرایی نوجوانان مبتلابه اختلال تنیدگی پس‎‎ضربه ای است.
    کلیدواژگان: اختلال تنیدگی پس‎ضربه ای، حافظه کاری، بازداری، آموزش حافظه کاری هیجانی
  • محترم نعمت‎طاوسی* صفحات 113-115
    اسپکتور و جکس در سال 1998 اندازه های عوامل تنیدگی‎زای شغلی1 (MJS) را تدوین کردند. این آزمون 20 ماده دارد و سه حیطه اصلی تنیدگی شغلی را می‎سنجد. مقیاس تعارض بین فردی در محیط کار2 (ICAWS)، با 4 ماده به ارزشیابی تعارض‎های بین فردی در محل کار به عنوان مهم‎ترین منبع تنیدگی‎زای شغلی می‎پردازد. این تعارض‎ها از مخالفت‎ تا حمله‎ بدنی به همکاران متفاوت و به ‎شکل آشکار (مانند بی‎ادبی با همکار) یا ناآشکار (مانند شایعه‎سازی در مورد همکار) است. مقیاس محدودیت‎های سازمانی3 (OCS) با11ماده ابزار ارزیابی محدودیت‎هایی است که با عملکرد شغلی تداخل دارد. محدودیت‎های موقعیتی متداول در سازمان‎ها شامل تجهیزات معیوب، اطلاعات نارسا یا مزاحمت‎های دیگران است. سیاهه بار کمی کار4 (QWI) با 5 ماده مقدار یا کمیت کار در حرفه را اندازه‎گیری می‎کند. این آزمون را می‎توان به صورت گروهی یا فردی اجرا کرد و محدودیت زمانی برای پاسخ دادن به آن وجود ندارد. ویژگی های روان‎سنجی اندازه های عوامل تنیدگی‎زای شغلی در نمونه هایی از فرهنگ‎های متفاوت با مشاغل مختلف (اسپکتور و جکس، 1998؛ اسپکتور، چن و اکونل، 2000؛ باکا و بازینسکا، 2016؛ فاکس، اسپکتور و مایلز، 2000؛ کوفی، داگدیل و تاترسال، 2004؛ مکیکانگس و کیننونن، 2003؛ نعمت‎طاوسی، 1389، 1392، 1393) تایید شده است.
    کلیدواژگان: تنیدگی‎زای شغلی، کارمندان
|
  • Mohammad Ali Besharat *, Arezoo Jabbari, Mahsa Saadati Pages 3-12
    The aim of the present study was to predict children’s attachment indices from parental attachment indices. Two hundred and seven students (146 females, 56 males, 5 unspecified) and their parents (207 fathers, 207 mothers) were selected from universities of Tehran using convenience sampling method. The participants completed the Adult Attachment Inventory (AAI; Besharat, 2011, 2013). The results indicated that parental attachment indices correlated significantly with children's attachment indices. The results of mixed model indicated that parental attachment indices could predicted children's attachment indices and attachment styles transmitted from parents to children intergenerationally. All three maternal attachment styles (secure, avoidant, ambivalent) could predicted children's attachment styles (secure, avoidant, resistant). However, paternal avoidant attachment style couldn’t predict children's attachment styles. The findings suggest that the attachment characteristics have the capacity to transmit from one generation to the other, by knowing the intergenerational mechanisms the attachment characteristics of the next generation can be predicted, and the transmission of pathological features could be prevented and healthy characteristics could be improved by implementing educational interventions.
    Keywords: intergenerational transmission, attachment, mixed model
  • Farideh Yousefi *, Maryam Bordbar Pages 13-28
    purpose of present study was to investigate the mediating roles of self-system processes and academic emotions in the relationship between autonomy supportive environment and academic engagement. The sample consisted of 461 Shiraz University students. The research instruments included academic engagement questionnaire (Reeve, 2013), basic psychological needs scale (Gagne, 2003), autonomy supportive environment questionnaire (Assor et al, 2002 & Assor 2012), hope scale (Pekrun et al, 2002), curiosity questionnaire (Litman et al, 2010), and empathy questionnaire (Vossen et al, 2016). The findings showed that autonomy supportive environment had direct effects on self-system processes and academic engagement and an indirect effect on academic engagement by mediating of self-system processes and academic emotions. Autonomy supportive environment had an indirect effect on academic emotions by mediating of self-system processes. Self-system processes had direct effects on academic emotions and academic engagement, furthermore by mediating of academic emotions had an indirect effect on academic engagement. Academic emotions had a positive and significant effect on academic engagement. Accordingly, self-system processes and academic emotions played mediating roles in relationship between autonomy supportive environment and academic engagement
    Keywords: executive functions, preschool children, validity, reliability, factor structure
  • Amirabbas Fatehi*, Mahbubeh Fouladchang Pages 29-42
    The present study investigateda causal model of identity styles in predicting assertiveness through behavioral self- regulation. Two hundred and sixty five students (121 girls, 144 boys) were selected from high schools of Abarkuh, Yazd using multistage cluster sampling method. The participants completed the revised Berzonsky Identity Styles Inventory (White et al., 1998), the Behavioral Self - regulation Questionnaire (Brown, Miller, & Lawendowski, 1999), and the Assertiveness Questionnaire (Gambrill & Richey, 1975). The hypothetical model was tested by path analysis and the significance of the mediating effects were assessed by Bootstrap method. The results supported the mediating role of behavioral self- regulation. The results indicated that the informational style positively and significantly predicted assertiveness directly and indirectly through behavioral self-regulation. Identity commitment positively and significantly predicted assertiveness through behavioral self-regulation. Diffuse-avoidant style negatively and significantly predicted assertiveness through behavioral self-regulation. Behavioral self – regulation was a significant and positive predictor of assertiveness. The findings were discussed in terms of their applications to parents’ education and assertiveness enhancement in students.
    Keywords: identity_behavioral self – regulation_assertiveness
  • Roghaye Ghorbani *, Farhad Khormaee Pages 43-55
    The purpose of this study was to explain wisdom by successful intelligence and coping self-efficacy. Three hundred and twenty students (193 females, 127 males) were selected from Shiraz University in academic year 2015 using multistage cluster random sampling. The participants completed the Self-Assessed Wisdom Scale (Webster, 2003), the Successful Intelligence Scale (Sternberg & Grigorenko, 2002) and the Coping Self-Efficacy Scale (Chesney et al, 2006). The data were analyzed using the structural equation modeling approach. The results of path analysis indicated that the model had a good fitness. The successful intelligence had direct effects on wisdom and coping self-efficacy. The coping self-efficacy mediates the relation between successful intelligence and wisdom. The findings suggest that successful intelligence enhance wisdom in students by promoting their coping self-efficacy beliefs, the educational settings should emphasize successful intelligence rather than traditional intelligence, and by providing enriched educational environments wised individuals may enter labor market and society.
    Keywords: wisdom, successful intelligence, coping self efficacy
  • Hamed Maghrebi Sinaki *, Saeed Hassanzadeh, Aliakbar Arjmandnia, Mojgan Khademi Pages 57-69
    The present study aimed to investigate the efficacy of communication skills training to mothers of children with attention deficit/ hyperactivity disorder (ADHD) on enhancement of parent-child interaction. Twenty six mothers who had 6-12 year old children with ADHD were selected by purposeful sampling and randomly assigned into either experimental or control group. The participants completed the Pianta Parent-Child Interaction Scale (1994). The experimental group received 8 sessions of the communication skills training. The results indicated that the communication skills training had significant effect on enhancement of parent-child interaction in the experimental group. The communication skills training reduced the conflict and dependence components and increased intimacy component. Given the importance of parents education in rearing children, communication skills training to parents of children with ADHD is necessary to improve parent-child interaction in this group.
    Keywords: communication skills, mothers, attention deficit, hyperactivity disorder, parent, child interaction
  • Khodamorad Momeni, Bita Shalani * Pages 71-77
    This study aimed to examine the effectiveness of group drawing on aggression reduction of boy students with Attention deficit/hyperactivity disorder (ADHD). The study design was pretest-posttest with a control group. Twenty-four hyperactive-aggressive students were selected from primary schools of the district 3 of Kermanshah, Iran in the academic year 2014.The participants were randomly assigned into either experimental or control group. The participants completed the Connors Questionnaire for teachers (Connors, 1997) and the Relational and Overt Aggression Questionnaire for primary school children (Shahim, 2006). The intervention based on Martin protocol (2009) was implemented 9 sessions for 45 to 60 minutes twice a week. The results of covariance analysis indicated that group drawing decreased physical aggression, relational aggression, and reactive verbal-hyperactive aggression in students with ADHD. The findings suggested that group drawing can be used in reducing aggression in hyperactive-aggressive students at all levels.
    Keywords: aggression, attention deficit, hyperactivity disorder, group drawing, students
  • Morteza Moradi *, Mohsen Alizadeh, Sahar Baranian, Simin Zeqeibighannad Pages 79-93
    This study aimed to examine the mediating role of self-esteem in the relations between big five factor personality traits and psychological well-being. The sample consisted of 327 undergraduate students (148 males ,179 females) of Shahid Chamran University located in Ahvaz. The participants were selected using multi-stage cluster sampling. The participants completed the Big Five Factor Personality Scale (FFPS; Goldberg, 1999), the Self-Esteem Scale (SES; Rosenberg, 1965) and the Psychological Well-Being Scale (PWBS; Ryff, 1989). The results indicated that the traits of extraversion, openness to experience, agreeableness (P
    Keywords: big five factor personality, psychological well, being, self, esteem
  • Zobair Samimi *, Jafar Hasani, Moslem Kord Tamini, Mahdi Parooi Pages 95-111
    The aim of this study was to investigate the effect of emotional working memory training on execution functions in adolescent with posttraumatic stress disorders (PTSD). Based on a single case multiple-baselines design, 3 adolescents (1 male, 2 females) were selected from one of the educational child center of city of Karaj by available sampling using SCID-I and IES-R. The participants received 20 sessions of emotional working memory training. The participants were assessed during three stages (pre-training, training, and 2- month follow up) by the Wechsler Digit Span Test (direct and reverse) and the Go/No Go Task. The data were analyzed using the indices for trend changes, slope and the visual inspection of the charts. The Cohen's d, recovery percent index, and effect size were used to determine the clinical significance. The results indicated that emotional working memory training increased the participants’ working memory and inhibition abilities from pre-training stage to follow up stage. The findings suggest that emotional working memory training may be an appropriate choice for increasing the execution functions of adolescents with PTSD.
    Keywords: post, traumatic stress disorder, working memory, inhibition, emotional working memory training
  • Mohtaram Nemat Tavousi* Pages 113-115