فهرست مطالب

فصلنامه روانشناسی تحولی: روانشناسان ایرانی
پیاپی 58 (زمستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/10/01
  • تعداد عناوین: 10
|
  • لیلا شیرجنگ، امیرهوشنگ مهریار*، حجت الله جاویدی، سید ابراهیم حسینی صفحات 127-137
    هدف این پژوهش تعیین اثربخشی روش آموزش والدین به‎شیوه بارکلی بر کاهش نشانه های اختلال نافرمانی مقابله ای در کودکان شهر شیراز بود. روش آن از نوع پژوهش های شبه تجربی و طرح پیش آزمون پس آزمون با گروه گواه و جامعه آماری شامل 20 نفر از کودکان 7 تا 12 ساله بود که به دلیل مشکلات رفتاری به مرکز مشاوره آموزش و پرورش شهر شیراز معرفی شده و بر اساس مصاحبه بالینی و سیاهه علائم مرضی کودکان (گادو و اسپرافکین، 1994) با علائم اختلال نافرمانی مقابله ای تشخیص داده شده بودند. جامعه آماری به صورت نمونه‎برداری در دسترس انتخاب و به دو گروه آزمایش (10 نفر) و گواه (10 نفر) تقسیم شد. مادران گروه آزمایش به مدت 8 جلسه با استفاده از پروتکل بارکلی آموزش داده شدند و مرحله پیگیری به فاصله دو ماه پس از مداخله درمانی انجام شد. یافته ها با استفاده از تحلیل کوواریانس نشان داد که روش آموزش والدین به‎شیوه بارکلی بر کاهش نشانه های اختلال نافرمانی مقابله ای کودکان تاثیر معنا دار دارد. همچنین یافته ها در مرحله پیگیری نشان داد روش آموزش والدین به‎شیوه بارکلی در کنترل نشانه های اختلال نافرمانی مقابله ای کودکان موثر بوده است. نتایج حاصل نشان می دهد با آموزش مهارت های اجتماعی به والدین می توان میزان اختلال نافرمانی مقابله ای را در کودکان کاهش داد.
    کلیدواژگان: آموزش والدین به‎شیوه بارکلی، اختلال نافرمانی مقابله ای، کودکان
  • نرگس عطاران*، نورالله محمدی صفحات 139-151

    این پژوهش با هدف تعیین ارتباط بین جهت‎گیری‎های دلبستگی با ابعاد سازگاری با نقش واسطه‎ای حرمت خود انجام شد. روش پژوهش همبستگی از نوع تحلیل مسیر بود و جامعه آماری همه دانش آموزان دبیرستانی دختر و پسر شهر شیراز بودند. 225 دانش‎آموز (102 دختر، 123 پسر) با استفاده از روش نمونه‎برداری چندمرحله‎ای انتخاب شدند. ابزارها شامل سیاهه دلبستگی به والدین و همسالان (آرمسدن و گرینبرگ، 1987)، سیاهه سازگاری بل (1961) و مقیاس حرمت خود روزنبرگ (1965) بود. برای تحلیل داده‎ها از روش تحلیل مسیر استفاده شد. نتایج نشان داد که دلبستگی به مادر و همسالان به طور مستقیم توانایی پیش‎بینی حرمت خود و دلبستگی به مادر به طور مستقیم توانایی پیش‎بینی ابعاد سازگاری در خانه و سازگاری اجتماعی را دارد. همچنین دلبستگی به پدر به طور مستقیم توانایی پیش‎بینی سازگاری در خانه و سازگاری عاطفی و دلبستگی به همسالان نیز به طور مستقیم توانایی پیش‎بینی سازگاری اجتماعی و همچنین حرمت خود روابط معنا‎دار با همه ابعاد سازگاری دارد. دیگر یافته‎ها نشان داد که حرمت خود در ارتباط بین سبک‎های دلبستگی با سازگاری روان‎شناختی نقش واسطه‎ای دارد. بنابراین می‎توان گفت سبک‎های دلبستگی و حرمت خود دو مولفه مهم در پیش‎بینی سازگاری نوجوانان است.

    کلیدواژگان: سبک‎های دلبستگی، سازگاری روان‎شناختی، حرمت خود، نوجوانان
  • پریسا شریفی*، سید علی محمد موسوی، مجتبی دهقان صفحات 153-164
    هدف از این پژوهش تعیین تاثیر القای تنیدگی بر نارسایی شناختی و حافظه کاری، با توجه به نقش انعطاف‎پذیری شناختی بود. در این پژوهش از طرح شبه‎تجربی پیش‎آزمون پس‎آزمون دوگروهی استفاده شد. جامعه پژوهش دانشجویان دختر خوابگاه‎های دانشگاه بین‎المللی امام خمینی قزوین بودند که 100 نفر آنان به صورت دردسترس انتخاب و 44 شرکت کننده (22 شرکت‎کننده با انعطاف شناختی بالا و 22 شرکت‎کننده با انعطاف شناختی پایین) وارد تحلیل نهایی شدند. برای گردآوری داده‎ها از آزمون حافظه کاری (دانیمن و کارپنتر، 1980)، پرسشنامه نارسایی شناختی (برادبنت، کوپر، فیتزجرالد و پارکز، 1982 ) و پرسشنامه انعطاف‎پذیری شناختی (دنیس و وندروال، 2010) استفاده شد. یافته‎ها نشان داد که پس از القای تنیدگی بین دو گروه دارای انعطاف‎پذیری شناختی بالا و انعطاف پذیری شناختی پایین از نظر عملکرد بخش پردازش ذهنی حافظه کاری و سه بعد از نارسایی شناختی شامل حواس‏پرتی، مشکلات مربوط به حافظه و اشتباهات سهوی تفاوت معنادار دیده شد، اما در شرایط تجربه تنیدگی از نظر اندوزش ذهنی و ناتوانی در یادآوری اسامی تفاوتی بین دو گروه دیده نشد. بنابراین می‎توان نتیجه گرفت که تجربه تنیدگی بر پردازش ذهنی حافظه کاری و اکثر ابعاد نارسایی‎های شناختی تاثیرگذار است، اما تاثیر آن وابسته به سطح انعطاف‎پذیری شناختی است.
    کلیدواژگان: القای تنیدگی، نارسایی شناختی، حافظه کاری، انعطاف پذیری شناختی
  • حسین علی قنادزادگان*، مهدیه صالحی، رویا کوچک انتظار، مژگان سپاه منصور صفحات 165-173
    این پژوهش با هدف مدل یابی اعتیاد به اینترنت براساس سبک های هویت با واسطه گری ناگویی هیجانی در دانش آموزان و از نوع پژوهش‎های همبستگی مبتنی بر روش مدل یابی معادلات ساختاری بود. جامعه آماری این پژوهش تمام دانش‎آموزان دوره دوم متوسطه شهر ساری تشکیل بود. 361 نفر با استفاده از روش نمونه‎برداری مرحله‎ای انتخاب شدند و به مقیاس سبک هویت (برزونسکی، 1992)، مقیاس ناگویی هیجانی تورنتو (بگبی، تیلور و پارکر، 1994) و مقیاس اعتیاد به اینترنت (یانگ، 1998) پاسخ دادند. یافته‎ها نشان داد که مدل پژوهش دارای برازش است و 41درصد از اعتیاد به اینترنت توسط سبک‎های هویت و ناگویی هیجانی قابل تبیین است. همچنین بین سبک‎های هویت اطلاعاتی و هنجاری با زیرمقیاس‎های اعتیاد به اینترنت همبستگی منفی و بین زیرمقیاس‎های ناگویی هیجانی با اعتیاد به اینترنت همبستگی مثبت معناداری وجود داشت. نتایج این پژوهش با تاکید بر ضرورت نقش هویت و همچنین نقش واسطه‎ای متغیر ناگویی هیجانی بر گرایش افراطی به اینترنت در دانش‎آموزان، می‎تواند تلویحات کاربردی برای بهبود وضعیت روان‎شناختی ارایه دهد.
    کلیدواژگان: اعتیاد به اینترنت، سبک های هویت، ناگویی هیجانی
  • مرادعلی رضایی ورمزیار* صفحات 175-188
    هدف این پژوهش تعیین پیشایندها و پیامدهای سرمایه های تحولی برپایه الگویابی معادلات ساختاری بود. به این منظور 511 دانش آموز سال سوم از دبیرستان های شهر همدان (256 پسر و 255 دختر) به روش مرحله ای انتخاب شدند و به مقیاس حمایت اجتماعی ادراک شده زیمت، دالم، زیمت و فارلی (1988)، پروفایل سرمایه های تحولی (موسسه پژوهشی مینه سوتا، 2005) و مقیاس بهزیستی روان شناختی ریف (1989) پاسخ دادند. داده ها به روش معادلات ساختاری تحلیل شد. مدل مفروض در جامعه پژوهش برازنده بود. نتایج تحلیل ها نشان داد که نقش میانجی گر سرمایه های تحولی، در پیوند بین حمایت های اجتماعی ادراک شده و بهزیستی روان شناختی، مثبت و معنادار است و الگوی پیشنهادی 57 درصد واریانس بهزیستی روان شناختی دانش آموزان را تبیین می کند. برپایه یافته های این پژوهش مشخص شد تاثیر حمایت اجتماعی ادراک شده بر بهزیستی روان شناختی بیش از آن که مستقیم باشد غیرمستقیم و از طریق سرمایه های تحولی است. در نتیجه می توان با افزایش حمایت های اجتماعی ادراک شده میزان سرمایه های تحولی و بهزیستی روان شناختی دانش آموزان را بهبود بخشید.
    کلیدواژگان: حمایت اجتماعی ادراک شده، سرمایه های تحولی، بهزیستی روان شناختی
  • الهام سلطانی بناوندی*، قاسم عسکری‎زاده صفحات 189-203
    این پژوهش با هدف پیش بینی خودشفقت‎ورزی براساس الگوهای ارتباطی خانواده با واسطه‎گری راهبردهای مقابله با تنیدگی انجام شد. برای اجرای آن 347 نفر (141 پسر و 206 دختر) از دانشجویان دانشگاه شهید باهنر کرمان به روش نمونه‎برداری خوشه ایچندمرحله ای انتخاب شدند و به مقیاس‎های الگوهای ارتباطی خانواده (فیتزپاتریک و ریتچی، 1994)، راهبردهای مقابله با تنیدگی (کالزبیک، ریجکن، هنگوون و دکر، 2003) و خودشفقت‎ورزی (ریس، پومیر، نف و ون‎گوچت، 2011) پاسخ دادند. نتایج تحلیل رگرسیون چندگانه مطابق با مراحل بارون و کنی (1986) نشان داد که گفت وشنود پیش‎بینی‎کننده مثبت خودشفقت‎ورزی است و همنوایی به صورت منفی بر خودشفقت‎ورزی تاثیر دارد. گفت وشنود راهبرد مسئله‎محور را به صورت مثبت پیش‎بینی می‎کند، اما قادر به تاثیرگذاری بر راهبردهای هیجانی و اجتنابی نیست و همنوایی به صورت منفی بر راهبرد مسئله‎محور و به صورت مثبت بر راهبردهای هیجانی و اجتنابی تاثیر می‎گذارد. علاوه‎ بر این، یافته‎ها نشان داد که راهبرد مسئله‎محور خودشفقت‎ورزی را به صورت مثبت و راهبردهای هیجانی و اجتنابی خودشفقت‎ورزی را به صورت منفی پیش‎بینی می‎کند. نتایج حاکی از آن بود که راهبردهای مقابله با تنیدگی در رابطه بین الگوهای ارتباطی خانواده و خودشفقت‎ورزی نقش واسطه‎ای دارد.
    کلیدواژگان: الگوهای ارتباطی خانواده، راهبردهای مقابله با تنیدگی، خودشفقت‎ورزی
  • منصوره نیکوگفتار*، فاطمه میرزایی صفحات 205-212
    این پژوهش با هدف تعیین رابطه بین بازخوردهای ناکارآمد مادران با خودکارآمدی و سبک های مقابله‎ای دانش آموزان دختر انجام شد. 400 نفر (200 دانش آموز دختر پیش دانشگاهی رشته علوم انسانی در مناطق نوزده گانه آموزش و پرورش شهر تهران و 200 نفر مادران همان دختران) به روش خوشه ایتصادفی به عنوان نمونه انتخاب شدند با تکمیل فرم بلند مقیاس بازخورد های ناکارآمد (بک و وایسمن، 1978)، مقیاس خودکارآمدی عمومی (شرر و دیگران، 1982) و سیاهه سبک های مقابله ای (بیلینگز و موس، 1981) در این پژوهش شرکت کردند. نتایج نشان داد بین بازخورد های ناکارآمد مادران با خودکارامدی و راهبردهای مقابله ای دختران رابطه معنادار وجود دارد و نتایج تحلیل کانونی نشان داد که هر سه ریشه کانونی از لحاظ آماری معنادار بوده و 42درصد از تغییرات خودکارآمدی، 21درصد از تغییرات سبک مقابله‎ای مسئله‎محور و 19درصد از تغییرات سبک مقابله‎ای هیجان‎محور توسط بازخوردهای ناکارآمد تبیین می‎شود. بر این اساس می‎توان از بازخورد‎های ناکارآمد مادران به منزله یکی از عوامل پیش‎بینی کننده خودکارآمدی و راهبردهای مقابله ای دختران نام برد و در سطح سیاست گذاری، برنامه ریزی و آموزش های والدین مورد توجه قرار داد.
    کلیدواژگان: بازخوردهای ناکارآمد، خودکارآمدی، سبک های مقابله‎ای
  • آزمون روانی
  • محمدعلی بشارت* صفحات 213-215
  • معرفی پایگاه های اطلاعاتی
  • محمد دربان* صفحات 216-217
  • اخبار
  • کیانا عسگری صفحات 218-219
|
  • Leila Shirjang, Amirhoshang Mahriar *, Hojatoallah Javidi, Seyed Ebrahim Hosseini Pages 127-137
    The purpose of the present study was to investigate the effectiveness of Brackley’s parent training program on reducing symptoms of oppositional defiant disorder among children of the Shiraz city. The present study was a semi-experimental research and a pretest-posttest design with control group was applied. The statistical population consisted of 20 children aged 7 to 12 years who were referred to the counseling center of the Fars province education department due to behavioral problems, had oppositional defiant disorder symptoms based on clinical interview and Child Symptom Inventory (CSI-4; Gadow & Sprafki, 1994), and assigned to experimental (10 subjects) and control (10 persons) groups through convenience sampling. The experimental group mothers were trained according to Barclay’s protocol for 8 sessions. The follow-up phase was performed two months after the intervention. Based on covariance analysis, Brackley’s parent training program has a significant effect on reducing the symptoms of oppositional defiant disorder in children. Also, the follow-up phase findings indicated that Brackley’s parent training was effective in controlling the symptoms of children’s oppositional defiant disorder. The results of this study indicate that, the intensity of oppositional defiant disorder in children can be reduced by teaching social skills to their parents.
    Keywords: Barkley's Parent Training Program, oppositional defiant disorder, children
  • Narges Attaran *, Noralla Mohammadi Pages 139-151

    The aim of this research was to examine the relationship between attachment and adjustment with the mediating role of self-esteem. Our research method was correlational research based on path analysis method. The statistical population were consisted of 225 students of Shiraz high schools (102 female and 123 male) that were chosen by multistage sampling. The means were the Inventory of Parent and Peer Attachment (Armesden & Greenberg, 1987), Bell Adjustment Inventory (1961) and Rosenberg Self-Esteem Scale (1965). For data analysis we used path analysis. The results showed that attachment to mother and peer effectively predict self-esteem. Attachment to mother directly predicted subscales of home and social adjustment. Also, attachment to father could directly predict the affectional adjustment as well as home adjustment, and Peer attachment predicted directly the social adjustment. Furthermore, self-esteem had significant relationships with other dimensions of adjustment. Other findings revealed the mediating role of self-esteem on the relationship between attachment style and psychological adjustment. So, it can be concluded that attachments style and self-esteem, are two important components in prediction of adjustment in adolescents.

    Keywords: adolescent, attachment styles, self-esteem, psychological adjustment
  • Parisa Sharifi *, Seyyed Alimohammad Mousavi, Mojtaba Dehghan Pages 153-164
    The purpose of this study was to investigate the effect of stress induction on cognitive failure and working memory with regard to the role of cognitive flexibility. The study used a quasi-experimental design of pretest - posttest groups. The study population were female students who lived in dormitories of Imam Khomeini International University of Qazvin, which 100 of them selected by convenience sampling, and of these, 44 participants (22 participants with highly cognitive flexibility and 22 participants with lower cognitive flexibility) were entered into the final analysis. For data collection, Working Memory Test )Daneman & Carpenter, 1980), Cognitive Failures Questionnaire (Broadbent, Cooper, Fitzgeral & Parkes, 1982), and Cognitive Flexibility Questionnaire (Dennis & VanderWal, 2010) was used. The findings showed that after stress induction, there was a significant difference between the two groups with high cognitive flexibility and low cognitive flexibility in terms of performance of the mental processing part of working memory and three dimensions of cognitive failure including distraction, memory problems and action slips. However, under conditions of stress experience, there was no difference between the two groups in terms of mental storage and not remembering names. Therefore, it can be concluded that stress experiences affect mental processing of working memory and most dimensions of cognitive failures, but this is dependent on the level of cognitive flexibility.
    Keywords: stress induction, cognitive flexibility, cognitive failure, working memory
  • Hossein Ali Ghanadzadegan *, Mahdiye Salehi, Roya Kochakentezar, Mozhgan Sepahmansor Pages 165-173
    The study aimed to investigate the internet addiction model based on identity styles and mediating role of alexithymia in students. This research was a correlational research based on the structural equation modeling method. The statistical population of this study was all of secondary high school students in Sari. In this study, 361 people were selected by multistage sampling and responded to the Identity Style Scale (Berzonsky,1992), Toronto Alexithymia Scale (Bagby, Taylor & Parker, 1994), and Internet Addiction Scale (Young,1998). The findings showed good model fit and 41% of Internet addiction variance were explained by identity styles and alexithymia. The results of this study highlights the importance of the role of identity as well as the mediating role of alexithymia on students' extreme internet tendencies and has implications for improving mental health.
    Keywords: internet addiction, identity styles, alexithymia
  • Moradali Rezaei Varmazyar * Pages 175-188
    The purpose of this study was to investigate the Antecedents and consequences of developmental assets based on structural equation modeling. For this purpose, 511 third-year students from Hamedan high schools (256 males and 255 females) were selected by multistage random cluster sampling. The participants completed the Perceived Social Support Scale) Zimet, Dahlem, Zimet & Farley, 1988), The Developmental Assets Profile (Search Institute, 2005) and Ryff’s Psychological Well-being Scale (1989). Data were analyzed using structural equation modelling. The hypothesized model showed good fit in research population. The results showed that the mediating role of developmental assets in the relationship of perceived social support and psychological well-being is significant and positive, and the proposed model explains 57 percent of the variance of psychological well-being among students. Based on the findings of this study, it was found that the effect of perceived social support on psychological well-being is more indirect than direct, and is through developmental assets. Consequently, with the increase of perceived social support, it is possible to improve the amount of developmental assets and psychological well-being of students.
    Keywords: perceived social support, developmental assets, psychological well-being
  • Elham Soltani Benavandi *, Ghasem Askaryzade Pages 189-203
    The aim of the current research was the prediction of self-compassion based upon family communication patterns with mediating role of coping strategies for stress. In this study, 347 students (141 male and 206 female) from Shahid Bahonar University of Kerman were selected by multi-stage cluster sampling, then they responded to family communication patterns Instrument (Fitzpatrick & Ritchie, 1994), Coping Inventory for Stressful Situations (Calsbeek, Rijken, Henegouwen & Dekker, 2003), and Self-Compassion Scale (Raes, Pommier, Neff & Van Gucht, 2011). The results of multiple regression analysis according to Baron and Kenny's steps showed that the conversation is a positive predictor of self-compassion, but the conformity have negative effect on self-compassion; conversation predicts the problem-focused coping strategy positively but it could not affect Emotion-Focused and avoidance strategies. However, conformity negatively affects problem-focused coping strategy and have a positive effect on emotion-focused and avoidance strategies. In addition, the findings revealed that the problem-focused coping strategy would predict self-compassion positively, but predicts emotion-focused and avoidance strategies negatively. Finally, the results showed that coping strategies for stress play a mediating role in the relationship between family communication patterns and self-compassion.
    Keywords: family communication patterns, coping strategies for stress, self-compassion
  • Mansooreh Nikoogoftar *, Fatemeh Mirzaie Pages 205-212
    The aim of this study was to investigate the relationship between dysfunctional attitudes of mothers with self-efficacy and coping styles of girl students. 400 students (200 male students of humanities in 19th grade educational district of Tehran and 200 mothers of the same girls) were selected by random cluster sampling and by responding to the Long-form of Dysfunctional Attitudes Scale (Beck & Weisman, 1978), General Self-Efficacy Scale (Sherer et al., 1982) and the Coping Style Inverntory (Billings & Mouse, 1981) participated in this study. The results showed that there is a significant relationship between dysfunctional attitudes of mothers and girls’ self-efficacy and coping strategies, and the results of focal analysis showed that all three focal roots were statistically significant and 42% of self-efficacy, 12% of coping style and 19% of emotion-focused style variance can be explained by dysfunctional attitudes. Accordingly, mothers' dysfunctional attitudes can be considered as one of the predictors of self-efficacy and coping strategies of girls, and at the level of policy-making, planning and parenting education.
    Keywords: dysfunctional attitudes, self-efficacy, coping styles
  • Mohammad Ali Besharat * Pages 213-215
  • MOHAMMAD DARBAN * Pages 216-217
  • KIANA ASGARI Pages 218-219