فهرست مطالب

روانشناسی تحولی: روانشناسان ایرانی - پیاپی 54 (زمستان 1396)

فصلنامه روانشناسی تحولی: روانشناسان ایرانی
پیاپی 54 (زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1397/01/20
  • تعداد عناوین: 9
|
  • علمی پژوهشی
  • امیرعباس فاتحی دهاقانی، فریده یوسفی * صفحات 107-120
    هدف از این پژوهش بررسی رابطه بین شیوه های والدگری و تبلور وجودی با واسطه گری پایداری روانی بود. شرکت کنندگان 355 نفر از دانشجویان کارشناسی ارشد دانشگاه شیراز بودند که بر اساس روش نمونه برداری تصادفی خوشه ایچند مرحله ای انتخاب شدند و پرسشنامه های شیوه های والدگری (بری، 1991 )، پایداری روانی (کلاف و دیگران، 2002 ) و مقیاس تبلور وجودی (داینر و دیگران، 2010 ) را در محل کلاس های عادی خود تکمیل کردند. یافته ها با استفاده از روش مدلیابی معادلات ساختاری نشان دهنده رابطه مثبت و معنادار شیوه والدگری مستبدانه با تبلور وجودی بود. رابطه شیوه والدگری مقتدرانه با پایداری روانی مثبت و معنادار، و رابطه شیوه والدگری آسانگیر با پایداری روانی منفی و معنادار بود. شیوه والدگری مستبدانه بر تبلور وجودی اثر مستقیم و شیوه های والدگری مقتدرانه و آسانگیر به واسطه پایداری روانی بر تبلور وجودی تاثیر غیرمستقیم دارد. در پایان، ضمن بحث درباره یافته ها، با توجه به پیشینه علمی موجود، به کاربرد عملی یافته ها در آموزش والدین و افزایش تبلور وجودی در افراد اشاره شده است.
    کلیدواژگان: پایداری روانی، تبلور وجودی، سرسختی، شیوه های والدگری
  • محسن افشاری *، میثم شیرزادی فرد، رضا قربان جهرمی صفحات 121-134
    هدف این پژوهش تعیین نقش واسطه ای خود نظم جویی بلندمدت و سودمندی ادراک شده در رابطه بین چشم انداز زمان آینده با پیشرفت تحصیلی در قالب یک مدل نظری بود. بدین منظور 572 نفر از دانش آموزان پایه سوم تجربی، که در سال تحصیلی 95-94 در شهر کرج مشغول به تحصیل بودند، با استفاده از روش نمونه برداری طبقه ای با انتساب متناسب انتخاب شدند و به مقیاس چشم انداز زمان آینده (هاسمن و شل، 2008)، سیاهه خود نظم جویی نوجوانی (مویلانن، 2007) و مقیاس سودمندی ادراک شده (میلر و دیگران، 1999) پاسخ دادند. پیشرفت تحصیلی نیز از طریق میانگین سه درس اصلی فیزیک، شیمی و زیست شناسی اندازه گیری شد. روش آماری مدل یابی معادلات ساختاری نشان داد که مدل فرضی پژوهش با داده ها برازش دارد و مولفه جاذبه هم به طور مستقیم و هم به واسطه سودمندی ادراک شده و مولفه سرعت نیز هم به طور مستقیم و هم به واسطه خود نظم جویی بلندمدت بر پیشرفت تحصیلی تاثیر می گذارد. اثر مستقیم مولفه ارتباط بر پیشرفت تحصیلی معنادار نبود، اما اثر غیر مستقیم آن به واسطه خود نظم جویی بلندمدت و سودمندی ادراک شده بر پیشرفت تحصیلی معنادار بود. بر اساس یافته های پژوهش چشم انداز زمان آینده به طور مستقیم و به واسطه خود نظم جویی و سودمندی ادراک شده بر پیشرفت تحصیلی تاثیر می گذارد.
    کلیدواژگان: سودمندی ادراک شده، پیشرفت تحصیلی، چشم انداز زمان آینده، خود نظم جویی
  • حمیدرضا حسن آبادی *، ابراهیم طلایی، آزاده سیدمیرزایی جهقی، گلرخ برارپور صفحات 135-146
    مهارت های خواندن و درک مطلب از مهم ترین نیازهای یادگیری دانش آموزان است و انتظار می رود دانش آموزان جهشی و سرآمد در این مهارت ها عملکرد قابل قبول داشته باشند. در این مطالعه ملی، میزان درک مطلب دانش آموزان دختر و پسر جهشی (128 نفر) و همتایان غیرجهشی آنان، شامل همتایان هم سن و غیرهم پایه (122 نفر) و همتایان هم پایه و غیرهم سن (114 نفر) بررسی شد، که بر مبنای ضریب هوش، جنس، سطح تحصیلات و شغل والدین و وضعیت اقتصادی اجتماعی همتا شده بودند. درک مطلب خواندن در دو حیطه اطلاعاتی و ادبی به ترتیب از طریق دو داستان مورچه و زرافه، از مجموعه آزمون های بین المللی بررسی عملکرد تحصیلی سواد خواندن پرلز و پری پرلز (2001، 2006) اندازه گیری شد. برای تحلیل داده های گردآوری شده از تحلیل واریانس دوعاملی آمیخته (طرح یک بین یک درون) استفاده شد. نتایج نشان داد عملکرد خواندن و درک مطلب در بین سه گروه مورد بررسی و همچنین بین دو گروه دختر و پسر تفاوت معنادار ندارد. استلزام های نتایج پژوهش برای سیاست گذاران، برنامه ریزان و کاربران نظام آموزشی مورد بحث قرار گرفت.
    کلیدواژگان: جهش تحصیلی، درک مطلب، سرآمد، سواد خواندن
  • زهره مجدآبادی * صفحات 147-153
    این بررسی با هدف آزمون ساختار عاملی و همسانی درونی مقیاس ده ماده ای هویت اخلاقی آکینو و رید (2002) مبتنی بر رگه های اخلاقی به دست آمده از نمونه ای از دانشجویان ایرانی انجام شد. نمونه پژوهش از 429 دانشجو (313 زن، 111 مرد، 5 نفر بدون گزارش) تشکیل شد. بر اساس نتایج تحلیل عامل اکتشافی دو عامل شناسایی شد که 41/50درصد از واریانس هویت اخلاقی را تببین معنادار کردند: نمادی سازی (67/34درصد) و درونی سازی (74/15درصد). همسانی درونی عوامل نمادی سازی و درونی سازی به ترتیب 75/0 و 61/0 بود. نتایج تحلیل عاملی تاییدی نشان داد که مدل دوعاملی نسبت به مدل تک عاملی برازش بهتری با داده ها دارد. بر اساس یافته های این پژوهش، الگوی نظری آکینو و رید در زمینه هویت اخلاقی برای اندازه گیری در فرهنگ ایرانی روایی کافی دارد.
    کلیدواژگان: هویت اخلاقی، ساختار عاملی، همسانی درونی
  • سمانه خزاعی*، شکوه نوابی نژاد، ولی الله فرزاد، کیانوش زهراکار صفحات 155-172
    پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه سبک های دلبستگی و پرخاشگری ارتباطی پنهان مردان متاهل با واسطه گری احساس شرم و گناه، انجام گرفته است. حجم نمونه پژوهش حاضر را 350 مرد متاهل در شهر بیرجند تشکیل داد که از بین پدران دانش آموزان دبستانی به شیوه داوطلبانه انتخاب شدند. ابزار گردآوری اطلاعات شامل مقیاس سبک های دلبستگی کالینز و رید (1990)، آزمون عاطفه خودآگاه (احساس شرم و گناه) تانگنی، واگنر و گومز (1989) و مقیاس پرخاشگری ارتباطی پنهان نلسون و کارول (2006) بود. به منظور تحلیل داده ها از همبستگی پیرسون و مدل یابی معادلات ساختاری استفاده شد. نتایج پژوهش نشان داد که بین متغیرهای پژوهش رابطه معناداری وجود دارد. بررسی مدل مفهومی پژوهش نشان داد که احساس شرم نقش واسطه ای معناداری در رابطه سبک دلبستگی ایمن و اضطرابی با کناره گیری عاطفی دارد. همچنین احساس شرم به همراه احساس گناه در رابطه سبک های دلبستگی اضطرابی و ایمن با خراب کردن وجهه اجتماعی نیز نقش واسطه ای معناداری دارند. به طورکلی نتایج نشان داد که احساس شرم مردان در رابطه سبک دلبستگی ایمن و اضطرابی آن ها با ابعاد پرخاشگری ارتباطی پنهان نقش دارد.
    کلیدواژگان: احساس شرم و گناه، سبک های دلبستگی، پرخاشگری ارتباطی پنهان
  • پریسا محمدی*، محبوبه فولادچنگ صفحات 173-186
    این پژوهش با هدف تعیین نقش واسطه ای سبک های حل مسئله در رابطه بین شیوه های والدگری و پرخاشگری در دانش آموزان دوره متوسطه انجام شد. شرکت کنندگان، شامل 300 نفر (152 دختر و 148 پسر) از دانش آموزان دبیرستان های شهرستان مرودشت بودند که بر اساس روش نمونه برداری خوشه ایمرحله ای انتخاب شدند. به منظور بررسی متغیرهای پژوهش، هر یک از شرکت کنندگان، پرسشنامه شیوه های والدگری آلاباما (فریک، 1991)، سبک های حل مسئله (کسیدی و لانگ، 1996) و پرخاشگری (باس و پری، 1992) را تکمیل کردند. نتایج تحلیل مسیر نشان داد از بین شیوه های والدگری شیوه تنبیه قادر به پیش بینی معنا دار سبک های حل مسئله سازنده و غیرسازنده و مشارکت پدر تنها قادر به پیش بینی سبک سازنده بود. در مورد سبک های حل مسئله هم مشاهده شد که فقط سبک غیرسازنده به طور معنا دار پرخاشگری را پیش بینی می کند و سبک حل مسئله غیرسازنده در رابطه بین شیوه والدگری تنبیهی و پرخاشگری نقش واسطه گری سهمی دارد. یافته های پژوهش شامل کاربردهای نظری و عملی برای تقویت سبک های سازنده حل مسئله و شیوه های والدگری مناسب برای مهار پرخاشگری در دانش آموزان است.
    کلیدواژگان: شیوه های والدگری، سبک های حل مسئله، پرخاشگری
  • اشکان ناصح *، لیلا حیدری نسب، محمدرضا شعیری صفحات 187-201
    این پژوهش اثربخشی مداخله مبتنی بر ذهن آگاهی را بر کاهش نشانه های نارسایی توجه/ فزون کنشی زیر آستانه تشخیص و مشکلات برونی سازی نوجوانان بررسی کرد. فهرست رفتاری کودک و فرم خودگزارش دهی نوجوانان نظام سنجش مبتنی بر تجربه آشنباخ در نمونه 253 نفری از نوجوانان و مادران آن ها اجرا شد. 24 نفر از نوجوانانی که بنابر نتایج فهرست رفتاری کودکان، نمره های مرزی در زیرمقیاس مشکلات توجه و نمره های بالا در مشکلات برونی سازی داشتند و نشانه های آن ها در فرم خودگزارش دهی نوجوانان نیز تایید شده بود، به تصادف در دو گروه آزمایش (12 نفر) و کنترل (12 نفر) قرار گرفتند. گروه آزمایش 8 جلسه مداخله مبتنی بر ذهن آگاهی در مدت 8 هفته دریافت کرد. گروه کنترل در این بازه زمانی هیچ مداخله ای دریافت نکرد. داده های کمی با استفاده از آزمون تحلیل واریانس چندمتغیری تحلیل شد و یافته ها نشان داد که پس از مداخله نشانه های نارسایی توجه/ فزون کنشی و مشکلات برونی سازی در نوجوانان گروه آزمایش در مقایسه با نوجوانان گروه کنترل کاهش معنادار داشته است. یافته های این پژوهش کاربرد بالینی در پیشگیری و درمانگری نشانه های نارسایی توجه/ فزون کنشی و مشکلات برونی سازی نوجوانان در فضاهای بالینی و مدارس دارد.
    کلیدواژگان: مداخله مبتنی بر ذهن آگاهی، مشکلات برونی سازی، نشانه های نارسایی توجه- فزون کنشی زیر آستانه تشخیص، نوجوانان
  • ملیحه میرزایی *، رامین هاشمی گشنیگانی، شهلا پاکدامن، الهه حجازی موغاری صفحات 203-214
    این پژوهش با هدف پیش بینی نشانه های درونی سازی و برونی سازی نوجوانان بر اساس محتوا و فرایند خانواده آنان انجام شد. به این منظور 295 دانش آموز (148 دختر و 147 پسر)، با استفاده از روش نمونه برداری خوشه ایاز مدارس مناطق 6 و 10 شهر تهران انتخاب شدند و به پرسشنامه خودگزارش دهی نظام سنجش مبتنی بر تجربه آشنباخ (آشنباخ و رسکورلا، 2001)، مقیاس محتوای خانواده (سامانی، 1387) و مقیاس فرایند خانواده (سامانی، 1387) پاسخ دادند. نتایج آزمون ضریب همبستگی پیرسون نشان داد بین زیر مقیاس های محتوا و فرایند خانواده و نشانه های درونی سازی و برونی سازی شده نوجوانان رابطه معنادار وجود دارد. همچنین نتایج آزمون تحلیل رگرسیون چندگانه به روش گام به گام نشان داد که بر اساس مولفه های محتوا و فرایند خانواده می توان 22 درصد واریانس نشانگان درونی سازی و 14 درصد واریانس نشانگان برونی سازی را در نوجوانان پیش بینی کرد. با توجه به نتایج به دست آمده به نظر می رسد هر گونه نارسایی در فضا و شرایط روان شناختی خانواده از قبیل کنش های خانوادگی و ظرفیت های موجود در خانواده، آثار زیان باری بر رفتار و سلامت روانی فرزندان می گذارد و با توجه به شرایط ویژه نوجوانان بروز مشکلات رفتاری را در آنها تسهیل می کند.
    کلیدواژگان: محتوای خانواده، فرایند خانواده، نشانه های درونی سازی، نشانه های برونی سازی
  • سهراب امیری*، امیر قاسمی نواب، یوسف جمالی صفحات 215-217
    پرسشنامه کوتاه حرمت خود مشروط مختص به بافت برای نوجوانان شکل یافته است (ووتر، ورشورن، بریز و جنسن، 2016) و دربردارنده حیطه های خودپنداشتی است که برای نوجوانان مهم تلقی می شود. ووتر و دیگران (2016) به طور خاص نوجوانان را هدف قرار دادند. در پاسخ به نیاز برای منطق نظری روشن تر جهت مشخص ساختن حیطه های مشروط مهم برای نوجوانان، ووتر و دیگران (2016) از مدل‏های خودپنداشت چندبعدی (هارتر، 1999؛ مارش و شاولسون، 1985؛ شاولسون، هیبنر و استنتون، 1976) و مقیاس های با ثبات و معتبر خودپنداشت نوجوان، نیمرخ خود ادراکی نوجوانان1 (SPPA؛ هارتر، 1988) و پرسشنامه خودتوصیفی-22 (SDQ-II؛ مارش، 1992) استفاده کردند.
    کلیدواژگان: پرسشنامه حرمت خود، نوجوان
|
  • Amirabbas Fatehi Dehaghani, Farideh Yousefi* Pages 107-120
    he aim of this study was to investigate the mediating role of mental toughness in the relationship between of parenting styles and flourishing. Three hundred and fifty five MA students were selected from Shiraz University by random multistage cluster sampling. The participants completed the Parental Authority Questionnaire (Buri, 1991), the Mental Toughness Questionnaire (Clough et al., 2002), and the Flourishing Scale (Diener et al., 2010). The results of structural equation modeling using AMOS software indicated that the relation of authoritarian parenting style to flourishing was positive and significant. The relationship between authoritative parenting style and mental toughness was positive and significant, and the relation of permissive parenting style to mental toughness was negative and significant. Authoritarian parenting style had direct relation on flourishing and authoritative parenting style and permissive parenting style had indirect relation on flourishing through mental toughness. The implications of the findings were discussed in terms of their applications to parents and promoting flourishing in individuals.
    Keywords: flourishing, hardiness, mental toughness, parenting styles
  • Mohsen Afshari *, Meysam Shirzadifard, Reza Ghorban Jahromi Pages 121-134
    this study was conducted to examine the mediating role of self-regulation and perceived task instrumentality in the relationship between future time perspective and academic achievement. Five hundred and seventy two senior high school students were selected from Karaj in academic year 2015-2016 by stratified proportional sampling. The participants completed the Future Time Perspective Scale (FTPS; Husman & Shell, 2008), the Adolescent Self-Regulatory Inventory (ASRI; Moilanen, 2007) and the Perceived Instrumentality Scale (PIS; Miller et al.1999). Academic achievement were assessed through the average scores of three core subjects including physics, chemistry and biology. The results of structural equation modeling (SEM) indicated that the theoretical model fitted well to the data. Valence related to academic achievement directly and indirectly through perceived instrumentality. Speed related to academic achievement directly and indirectly through long-term self-regulation. Connection related to academic achievement indirectly through long-term self-regulation and perceived instrumentality. The findings suggested that future time perspective related to academic achievement both directly and indirectly through self-regulation and perceived instrumentality.
    Keywords: academic achievement, future time perspective, perceived instrumentality, self-regulation
  • Hamidreza Hassanabadi*, Ebrahim Talaei, Azadeh Seyed Mirzaei Jahaghi, Goalrokh Bararpour Pages 135-146
    the most important learning needs of students are reading and reading comprehension skills and it is expected that accelerated and gifted students will have an acceptable performance in these skills. In this study, reading comprehension of 3 participants group evaluated that including: 1) accelerated students (N=128, females 53 and males 75), 2) non-accelerated students with the same age but in different grade (N=122, females 50 and males 72) and 3) non-accelerated students in the same grade but different age (N=114, females 47 and males 67).participants were matched based on their general intelligence, gender, educational level and occupation of the parents and the social-economic status. Reading comprehension was assessed in two informational and literary domains by two stories, the Ant and the Giraffes, from the International Study on PIRLS Literacy (2001, 2006). The data were analyzed using a mixed-design analysis of variance model. The results indicated that reading and reading comprehension performances were not significantly different between the three groups. There was no sex difference in reading and reading comprehension performances. The implications of the findings for educational policymakers, planners, and users were discussed.
    Keywords: acceleration, gifted, reading comprehension, reading literacy
  • Zohreh Majdabadi * Pages 147-153
    the aim of this study was to test the factor structure and internal consistency of the 10-item moral identity of (Aquino & Reed, 2002) based on moral traits of an Iranian sample of college students. The sample consisted of 429 students (313 females, 111 males, 5 not reported). The exploratory factor analysis identified two factors accounting for 50.41% of the variance: Symbolization (34.67%) and internalization (15.74%). Internal consistency of the symbolization and internalization factors were 75% and 61%, respectively. The confirmatory factor analysis results indicated that the two factor model fitted the data better than one factor model.
    Keywords: moral identity, factor structure, internal consistency
  • Samaneh Khazaei *, Shokooh Navabinejad, Valiollah Farzad, Kianoosh Zahrakar Pages 155-172
    this study aimed to investigate the mediating role of shame and guilt in the relationship between attachment styles and covert relational aggression among married men. The sample consisted of 350 married men from Birjand, Iran. The participants were elementary school students’ fathers who participated in the study voluntarily. The participants completed the Attachment Styles Scale (Collins & Read, 1990), the Test of Self-Conscious Affect (shame and guilt) (Tangney, Wagner & Gomez, 1989), and the Revised Adult Attachment Scale (Nelson & Carroll, 2006). The data were analyzed by Pearson correlation and structural equation modeling (SEM). The results indicated the anxious and secure attachment styles related significantly to love withdrawal through shame. The anxious and secure attachment styles related significantly to social sabotage through shame and guilt. The findings suggested that shame plays a role between anxious and secure attachment styles and covert relational aggression in men.
    Keywords: Attachment Styles, Feelings of shame, guilt, Covert relational aggression
  • Parisa Mohammadi *, Mahboobeh Fouladchang Pages 173-186
    the aim of this study was to examine the mediating role of problem-solving styles in the relationship between parenting styles and aggression. Three hundred students (152 girls, 148 boys) were selected using multistage cluster sampling from Marvdasht high schools. The participants completed the Alabama΄s Parenting Styles (Frick, 1991), the Problem-Solving Styles (Cassidy & Long, 1996), and the Aggression Questionnaires (Buss & Perry, 1996). The results of path analysis indicated that punishment style significantly related to constructive and non-constructive problem-solving styles. Father΄s cooperation was related to constructive problem-solving style. Non-constructive problem-solving style was significantly related to aggression. Non-constructive problem-solving style mediated partially the relationship between punishment style and aggression. Research findings had theoretical and practical applications. The findings suggested reinforcing constructive problem-solving styles and appropriate parenting styles are related to lower aggression in students.
    Keywords: aggression, parenting styles, problem-solving styles
  • Ashkan Naseh *, Leila Heydarinasab, Mohammad Reza Shairi Pages 187-201
    the present study examined the efficacy of mindfulness based intervention in reducing subclinical attention deficit/hyperactivity symptoms and externalizing problems in adolescents. The Child Behavior Checklist (CBCL) and the Youth Self–report (YSR) of Achenbach System of Empirically Based Assessment (ASEBA) were administered to a sample of 253 adolescents and their mothers. Twenty four of adolescents who scored borderline in attention problem subscale, scored high in externalizing problems scale of CBCL, and their scores had been confirmed by the Youth Self-report were selected and randomly assigned into either experimental (n=12) or control (n=12) groups. The experimental group received 8 mindfulness based intervention sessions for 8 weeks. The data were analyzed using multivariate analysis of variance (MANOVA). The results indicated that attention deficit/ hyperactivity symptoms and externalizing problems reduced significantly in experimental group compared to control group. The findings of this study may be of practical importance for prevention and treatment of adolescent's attention deficit/ hyperactivity symptoms and externalizing problems in clinical settings and schools.
    Keywords: adolescents, externalizing problems, mindfulness based intervention, subclinical attention deficit- hyperactivity symptoms
  • Maliheh Mirzaei *, Ramin Hashemi Geshnigani, Shahla Pakdaman, Elaheh Hejazi Moughari Pages 203-214
    the aim of the current study was to predict internalizing and externalizing symptoms from the content and process of family among adolescence. Two hundred and ninety five students (148 females, 147 males) were selected from schools in districts 6 and 10 of Tehran by the cluster sampling method. The participants completed the Youth Self-report (YSR; Achenbach & Rescorla, 2001), the Family Content Scale (SFCS; Samani, 2008) and the Family Process Scale (SFPS; Samani, 2008). The results of the Pearson correlation coefficient indicated that family content and family process significantly related to internalizing and externalizing symptoms. The results of stepwise regression analysis indicated that the content and process of family subscales accounted for 22% and 14% variances of the internalizing symptoms and the externalizing symptoms, respectively. The findings suggested that any deficiency in family psychological conditions such as family functions and families capacities could have detrimental effects on behavior and mental health of children. It is argued that as adolescence is a special period these deficiencies may facilitate developing of behavioral problem
    Keywords: content of family, process of family, internalizing symptoms, externalizing symptoms
  • Sohrab Amiri *, Amir Ghasemi Navab, Uosef Jamali Pages 215-217