فهرست مطالب

روانشناسی تحولی: روانشناسان ایرانی - پیاپی 55 (بهار 1397)

فصلنامه روانشناسی تحولی: روانشناسان ایرانی
پیاپی 55 (بهار 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/04/20
  • تعداد عناوین: 11
|
  • علمی پژوهشی
  • رعنا روان پارسا، محترم نعمت طاوسی * صفحات 225-349
    هدف این پژوهش بررسی ویژگی های روان سنجی سیاهه رها از فرهنگ حرمت خود (باتل، 2002) بود. 600 دانش آموز 6 تا 8 ساله (300 دختر، 300 پسر) در مقطع های پیش دبستانی، کلاس اول و کلاس دوم مدارس دولتی شمال و جنوب شهر تهران در سال تحصیلی 1396-1395 به شیوه مرحله ای انتخاب و آزمون شدند. برای بررسی روایی سیاهه رها از فرهنگ حرمت خود (باتل، 2002) از روایی سازه، روایی ملاکی و روایی تفکیکی (افتراقی) استفاده شد. برای بررسی روایی همگرا از مقیاس خودپنداشت کودکان پیرز-هریس (پیرز، 1984) استفاده شد که با سیاهه حرمت خود (باتل، 2002) رابطه مثبت معنادار داشت و برای بررسی روایی واگرا از مقیاس اضطراب کودکان اسپنس (اسپنس، 1998) استفاده شد که با سیاهه حرمت خود (باتل، 2002) رابطه منفی معنادار داشت. بررسی روایی سیاهه نشان داد که فقط یکی از ماده ها ضریب تشخیص مناسب ندارد و آن ماده حذف شد. در تمامی موارد دیگر روایی مناسب ابزار تایید شد. برای بررسی اعتبار این سیاهه از سه روش دو نیمه کردن، بازآزمایی و ضریب کودر ریچاردسون 20 استفاده شد که نتایج اعتبار مناسب ابزار را تایید کرد. در مجموع، کل نتایج بیانگر روایی و اعتبار مناسب و قابل قبول این سیاهه برای سنجش حرمت خود کودکان جامعه ایران بود.
    کلیدواژگان: حرمت خود، ویژگی های روان سنجی، سیاهه حرمت خود کودکان، روایی، اعتبار
  • محمدعلی بشارت *، هادی فرهمند، مسعود غلامعلی لواسانی صفحات 235-247
    هدف این پژوهش بررسی نقش واسطه ای اهمال کاری در رابطه بین آسیب های کمال گرایی و نشانه های افسردگی و اضطراب بود. 528 نفر (274 دختر، 254 پسر) از دانشجویان دانشگاه تهران با تکمیل مقیاس کمال گرایی چندبعدی تهران (بشارت، 1386)، مقیاس افسردگی اضطراب تنیدگی (لاویباند و لاویباند، 1995) و مقیاس اهمال کاری ناب (استیل، 2010) در این پژوهش شرکت کردند. نتایج نشان داد که داده های تجربی با مدل پژوهش برازش مطلوب دارد. بین کمال گرایی دیگرمحور و جامعه محور، اهمال کاری و نشانه های افسردگی و اضطراب همبستگی مثبت معنادار وجود داشت. نتایج حاصل از تحلیل مسیر، نقش واسطه ای اهمال کاری در رابطه بین آسیب های کمال گرایی و نشانه های افسردگی و اضطراب را تایید کرد. بر اساس یافته های این پژوهش، می توان نتیجه گرفت که آسیب های کمال گرایی و اهمال کاری شدت نشانه های افسردگی و اضطراب را پیش بینی می کند. درنظرگرفتن این متغیرها در زمینه پیشگیری، تشخیص و درمان نشانه های افسردگی و اضطراب موثر است و سطح سلامت روانی را در جمعیت عمومی ارتقا می بخشد.
    کلیدواژگان: کمال گرایی، اهمال کاری، افسردگی، اضطراب
  • مریم کدخدایی، پرویز آزاد فلاح *، حجت الله فراهانی صفحات 249-268
    هدف این بررسی بازبینی عمیق بهزیستی روانشناختی در جمعیت زنان ایرانی است. برای رسیدن به این هدف، و در چهارچوب بررسی کیفی، 16 نفر از زنان 20 تا 35 ساله مورد مصاحبه عمیق بالینی قرار گرفتند. چهار مصاحبه هم با متخصصان و همچنین چهار جلسه در قالب ارزیابی گروه های کانونی برگزار شد. داده های خام، پس از کدگذاری باز، محوری و انتخابی و احراز مشخصه های اعتبار، مقولهبندی شد. نتایج این بررسی نشان داد که بهزیستی روانشناختی در زنان تهرانی در 7 مقوله شامل آرامش و امنیت درگستره روابط، رشدیافتگی، هدفمندی، صلاحیت، مهار و تسلط، اهمیت دادن به خود و استقلال قرار میگیرد. آنچه در توصیف این مقوله ها اهمیت دارد، علاوه بر قالبها که در برخی موارد با الگوهای کلاسیک بهزیستی روانشناختی همخوان میشود، مضمون و محتوایی است که خاص جمعیت مورد ارزیابی است. در مورد این یافته ها با تاکید بر بنیادهای فرهنگی جامعه ایران بحث شده است.
    کلیدواژگان: بهزیستی روان شناختی، زنان، فرهنگ
  • سامان کمری *، محبوبه فولادچنگ، فرهاد خرمایی، راضیه شیخ الاسلامی، بهرام جوکار صفحات 269-284
    هدف از این پژوهش تبیین علی مشغولیت تحصیلی بر اساس شناخت اجتماعی، با توجه به نقش واسطه ای هیجان های مثبت تحصیلی و اجتماعی بود. روش پژوهش حاضر از نوع همبستگی بود. 566 نفر (278 مرد، 288 زن) از دانشجویان دانشگاه شیراز با روش نمونه برداری خوشه ایچندمرحله ای انتخاب شدند و به پرسشنامه شناخت اجتماعی (نجاتی، کمری و جعفری، زیر چاپ)، مقیاس امید به تحصیل (خرمائی و کمری، 1396)، مقیاس تحسین (شیندلر و دیگران، 2013) و سیاهه مشغولیت تحصیلی (سالملا-آرو و آپادایا، 2012) پاسخ دادند. برای تحلیل داده ها از مدل یابی معادلات ساختاری استفاده شد و نتایج نشان داد که شناخت اجتماعی بر امید به تحصیل (46/0=β)، تحسین (37/0=β) و مشغولیت تحصیلی (49/0=β) و هیجان امید به تحصیل بر مشغولیت تحصیلی (24/0=β) اثر مستقیم دارد. از طرف دیگر، شناخت اجتماعی با واسطه گری هیجان مثبت تحصیلی (امید به تحصیل) بر مشغولیت تحصیلی اثر غیرمستقیم دارد (11/0=β). به طورکلی نتایج نشان داد که هیجان مثبت تحصیلی (امید به تحصیل) در رابطه بین شناخت اجتماعی و مشغولیت تحصیلی نقش واسطه ای دارد. نتایج این پژوهشاز آموزه های نظریه کنترل ارزش هیجان پیشرفت در دانشجویان ایرانی به طور تجربی حمایت می کند.
    کلیدواژگان: مشغولیت تحصیلی، هیجان های تحصیلی، امید به تحصیل، تحسین، شناخت اجتماعی، هیجان های اجتماعی
  • حمیدرضا حسن آبادی *، ندا جسری، ربابه نوری قاسم آبادی صفحات 285-304
    هدف این پژوهش، مقایسه دو روش آموزشی تکلیف فرایند و حافظه کاری در کاهش خطاهای دیکته از نوع حروف هم آوا، که ناشی از ضعف حافظه دیداری است، بود. بدین منظور آموزش ها در 10 جلسه به دانش‏ ‏آموزان پسر پایه سوم دبستان داده شد. شرکت کنندگان (30نفر) از میان دانش آموزان چهار دبستان پسرانه با توجه به نظر معلم ها و بررسی دیکته های پیشین و اجرای مقیاس هوشی وکسلر 4 انتخاب و به طور تصادفی به دو گروه آزمایش و گروه کنترل تقسیم شدند. در حین آموزش، به منظور بررسی میزان اثر آموزش بر حافظه دیداری از آزمون های حافظه دیداری (کیم کاراد و بنتون، 1945) استفاده شد. در پایان جلسه چهارم آزمون دیکته و آزمون های حافظه به منظور بررسی تغییرات و آخر کار آزمون نهایی و آزمون های حافظه دیداری و پس از بیست روز آزمون های پیگیری اجرا شد. نتایج تحلیل واریانس با اندازه‏ ‏گیری مکرر نشان داد که روش‏ ‏های آموزشی تکلیف فرایند و حافظه کاری موجب بهبود حافظه دیداری و در نتیجه کاهش خطاهای دیکته نویسی می شود و در عین حال روش حافظه کاری از روش تکلیف فرایند موثرتر است. بنابراین، می توان این روش ها را در کنار سایر روش های اصلاحی ترمیمی به کار گرفت.
    کلیدواژگان: ناتوانی در دیکته نویسی، خطای دیکته نویسی، آموزش تکلیف، فرایند، حافظه دیداری، آموزش حافظه کاری
  • سمیه مهدیزاده *، سید علی محمد موسوی، محمدرضا جلالی، علیرضا کاکاوند صفحات 305-314
    این پژوهش با هدف تعیین اثربخشی شناخت درمانگری مبتنی بر ذهن آگاهی بر خودکارآمدی اجتماعی و افسردگی دختران نوجوان تحت سرپرستی بهزیستی اجرا شد. روش پژوهش از نوع شبه تجربی و با طرح پیش آزمون پس آزمون پیگیری با گروه گواه و جامعه آماری دختران نوجوانان بی سرپرست و بدسرپرست ساکن در مرکز نگهداری استان قزوین بود. از بین این دختران 12 نفر به روش نمونه برداری در دسترس انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه آزمایشی و گواه جایگزین شدند. گروه آزمایشی طی دو ماه تحت مداخله شناخت درمانگری مبتنی بر ذهن آگاهی در 10 جلسه 70 تا 90 دقیقه ای قرار گرفت. هر دو گروه در سه مرحله پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری سه ماهه با پرسشنامه خودکارآمدی اجتماعی نوجوانان کنلی (1989) و افسردگی نوجوانان کوتچر (2002) ارزیابی شدند. نتایج تحلیل کوواریانس افزایش معنا دار خودکارآمدی اجتماعی و کاهش افسردگی را در گروه آزمایش نشان داد، که در پیگیری نیز تداوم داشت. نتایج پژوهش اثربخشی کاربست شناخت درمانگری مبتنی بر ذهن آگاهی را بر افزایش خودکارآمدی اجتماعی و کاهش افسردگی در دختران نوجوان بدسرپرست و بی سرپرست تایید کرد.
    کلیدواژگان: شناخت درمانگری مبتنی بر ذهن آگاهی، خودکارآمدی اجتماعی، افسردگی، نوجوانی
  • خدیجه مرادی، حسن اسدزاده *، ابوالفضل کرمی، محمود نجفی صفحات 315-327
    هدف این پژوهش بررسی ویژگی های روان سنجی سیاهه تحول مثبت نوجوانان (آرنولد، نات، و مین هولد، 2012) بود. بدین منظور نمونه ای شامل 400 نفر از دانشآموزان دوره دوم متوسطه دبیرستان های شهر تهران، بر اساس نمونه برداری تصادفی چندمرحله ای انتخاب شدند و به سیاهه تحول مثبت نوجوانان پاسخ دادند. ضریب آلفای کرونباخ و ضریب اعتبار بازآزمایی در کل نمونه به ترتیب 74/0 تا 83 /0 به دست آمد. نتایج تحلیل عاملی تاییدی نشان داد ساختار سیاهه برازش قابل قبول با داده ها دارد و همه شاخص های نیکویی برازش، مدل را تایید کردند. هم چنین نتایج نشان دهنده روایی سازه و تایید ساختار عاملی سیاهه بود. نتایج حاصل از بررسی اعتبار مرکب عامل مکنون مرتبه دوم این ضریب را برابر با 91/0 نشان داد، که نشان دهنده اعتبار مطلوب برای این عامل مرتبه دوم و کل سیاهه بود. یافته های پژوهش نشان می دهد که پرسشنامه تحول مثبت در جامعه دانش آموزان دوره دوم متوسطه ویژگی های روان سنجی قابل قبول دارد و می توان از آن به عنوان ابزار معتبر و روا در پژوهش های روان شناختی استفاده کرد.
    کلیدواژگان: تحول مثبت، سیاهه تحول مثبت نوجوانان، روایی، اعتبار
  • داود لکی، امید شکری *، مژگان سپاه منصور، سارا ابراهیمی صفحات 328-341
    این پژوهش با هدف آزمون نقش واسطه ای هیجان های پیشرفت در رابطه تاب آوری تحصیلی و ارزیابی های شناختی با خودناتوان سازی تحصیلی در دانشجویان انجام شد. 300 دانشجوی مقطع کارشناسی (128 مرد، 172 زن) با روش نمونه برداری در دسترس انتخاب شدند و به مقیاس تاب آوری تحصیلی (ARS؛ مارتین و مارش، 2006)، نسخه تجدیدنظرشده مقیاس ارزیابی تنیدگی (SAM-R؛ رویلی، رویسچ، جاریکا و واگن، 2005)، نسخه کوتاه پرسشنامه هیجان های پیشرفت (پکران، گوئتز و پری، 2005) و مقیاس خودناتوان سازی تحصیلی (ASS؛ میگلی، آرانکومار و آردن، 1996) پاسخ دادند. به منظور آزمون روابط ساختاری بین منابع اطلاعاتی چندگانه در مدل مفروض از روش آماری مدل یابی معادلات ساختاری استفاده شد. نتایج نشان داد که مدل مفروض واسطه مندی نسبی هیجان های پیشرفت مثبت و منفی در رابطه بین تاب آوری تحصیلی و ارزیابی های شناختی با خودناتوان سازی تحصیلی برازش مطلوب دارد. علاوه بر این، نتایج نشان داد که در مدل مفروض، همه وزن های رگرسیونی از لحاظ آماری معنادارند و درنهایت، 59 درصد از واریانس نمره های خودناتوان سازی تحصیلی از طریق متغیرهای تاب آوری تحصیلی، ارزیابی های شناختی و هیجان های پیشرفت مثبت و منفی تبیین شد.
    کلیدواژگان: تاب آوری تحصیلی، ارزیابی های شناختی، هیجان های پیشرفت، خودناتوان سازی تحصیلی
  • آزمون روانی
  • نعیمه طلایی نژاد * صفحات 343-346
    مقیاس سنجش اضطراب جدایی (نسخه والد و کودک)1 توسط هان، هاجینلیان، ایسن، وندر و پینکاس در سال 2003 ساخته شد. این مقیاس دارای دو فرم والد و کودک است که هر کدام با 34 ماده، ابعاد خاص اضطراب جدایی دوران کودکی را بر اساس ملاک های تشخیصی متن تجدیدنظر شده چهارمین راهنمای تشخیصی و آماری اختلال های روانی2 اندازه گیری می کند. چهار بعد اصلی این ابزار ترس از تنها ماندن3، ترس از رهاشدن4، ترس از بیماری جسمی5 و نگرانی درباره حوادث خطرناک6 است. علاوه بر این، مقیاس سنجش اضطراب جدایی دو زیرمقیاس پژوهشی فراوانی حوادث خطرناک7 و فهرست نشانه های امنیت8 را نیز دربر می گیرد. داده های اولیه از اعتبار، روایی و کاربرد بالینی این مقیاس حمایت می کنند (هان، هاجینلیان، ایسن، ویندر و پینکاس، 2003؛ هاجینلیان و دیگران، 2003؛ هاجینلیان، مسنیک و ایسن، 2005). این مقیاس توسط پژوهشگرانی از جمله هان (2006)، مفرد، عبدالله و ابوسماح (2009) و مفرد، عبدالله و ابوسماح (2009) در پژوهش های متعددی به کارگرفته شده است. در ایران در پژوهش مفرد، عبدالله و اوبا (2010) ضرایب آلفای کرونباخ نسخه کودک این ابزار برای نمره کل و زیرمقیاس های ترس از تنها بودن، ترس از رهاشدن، ترس از بیماری جسمی و نگرانی درباره حوادث خطرناک به ترتیب برابر با 94/0، 93/0، 90/0، 82/0، 83/0 به دست آمد. ویژگی های روان سنجی فرم والدین مقیاس سنجش اضطراب جدایی علاوه بر بررسی در فرهنگ های دیگر در ایران نیز آزمون و تایید شد (طلایی نژاد، مظاهری، قنبری و عسگری، 1394).
    کلیدواژگان: اضطراب جدایی
  • مسیرهای دستیابی به شبکه ها، انجمن ها و منابع علمی روان شناختی
    محمد دربان * صفحات 347-347
  • اخبار
  • تقویم مجامع ملی و بین المللی
    کیانا عسگری * صفحات 348-349
|
  • Raana Ravan Parsa, Mohtaram Nemat Tavousi * Pages 225-349
    The study aimed to establish the psychometric properties of the Culture-Free Self-Esteem Inventory (CFSEI; Battle, 2002). The inventory was administered to 600 students (300 girls, 300 boys) aged between 6 and 8 years. The participants were selected from public preschools, and from the first and the second grade of public primary schools located in northern and southern parts of Tehran using stage sampling method. The results of criterion validity, differential validity, and construct validity of the CFSEI were analyzed. To examine the convergent validity of the CFSEI, the Piers-Harris Children’s Self Concept Scale (PHCSCS; Piers, 1984) was used. The results indicated that CFSEI had a positive and significant association with the PHCSCS. To establish the divergent validity of the CFSEI, the Spence Children’s Anxiety Scale (SCAS; Spence, 1998) was used. The results indicated that the CFSEI had a negative and significant association with the SCAS. Except for one question which didn’t have an acceptable coefficient of determination which was removed from the CFSEI, the validity of the CFSEI was confirmed. To establish the reliability of the CFSEI, split half, test-retest and Kuder-Richardson Formula 20 were used. The results indicated that the CFSEI had good reliability. The findings suggest that the CFSEI is a reliable and valid tool to employ with Iranian children.
    Keywords: self-esteem, psychometric properties, the Children's Self-Esteem Inventory, Validity, Reliability
  • Mohammad Ali Besharat *, Hadi Farahmand, Masoud Gholamali Lavasani Pages 235-247
    The aim of the present study was to examine the mediating role of procrastination in the relationship between perfectionism pathologies and depression/anxiety symptoms. Five hundred and twenty eight students of Tehran university (274 females, 254 males) completed the Tehran Multidimensional Perfectionism Scale (Besharat, 2007), the Depression Anxiety Stress Scale (Lavibond & Lavibond, 1995), and the Pure Procrastination Scale (PPS; Steel, 2010). The results indicated that the hypothesized model had a good fit with the observed data. The relationships among other-oriented perfectionism and socially prescribed perfectionism, procrastination, and depression/anxiety symptoms were significantly positive. The results of path analysis indicated that procrastination mediated the association between perfectionism pathologies and depression/anxiety symptoms. The findings suggest that perfectionism pathologies and procrastination were associated with the severity of depression and anxiety symptoms. Considering perfectionism pathologies and procrastination are important in prevention, diagnosis and treatment of depression and anxiety symptoms as well as in promoting mental health among general population.
    Keywords: perfectionism, procrastination, depression, anxiety
  • Maryam Kadkhodaee, Parviz Azadfallah *, Hojatolah Farahani Pages 249-268
    he aim of the present study was to review the psychological well-being of Iranian women in dept. Based on a qualitative study, 16 women aged between 20 and 35 years participated in a deep clinical interview. Four interviews with experts and four sessions of focus groups were conducted. After open coding, axial coding, and selective coding, and meeting trustworthiness criteria, the raw data were categorized. The results indicated that the psychological well-being of Iranian women consisted of seven categories: comfort and security in relationships, growth, purposefulness, competence, control and mastery, caring oneself, and autonomy. These findings suggest that some categories are consistent with classical psychological well-being models and some are specific to Iranian women. The findings have been discussed with reference to Iranian cultural foundation.
    Keywords: psychological well-being, women, culture
  • Saman Kamari *, Mahbubooh Fouladchang, Farhad Khormaee, Razieh Shekhaleslami, Bahram Jokar Pages 269-284
    The aim of this study was to explain academic engagement based on social cognition. In this regard, the mediating role of academic and social positive emotions were investigated. In this study a correlational research method was used. Five hundred and sixty six (278 males , 288 females) students were selected from Shiraz University by multistage random cluster sampling. The participants completed the Social Cognition Questionnaire (Nejati, Kamari, & Jafari, in press), the Academic Hope Scale (Khormaei, & Kamari, 2017), the Admiration Scale (Schindler, & et al, 2013), and the Academic Engagement Inventory (Salmela-Aro, & Upadyaya, 2012). To analyze the data, the structural equation modeling was used. The results indicated that social cognition had direct effects on academic hope (β= 0.46), admiration (β= 0.37), and academic engagement (β= 0.49). The academic hope had a direct effect on academic engagement (β= 0.24). The social cognition related to academic engagement (β= 0/11) indirectly through academic positive emotion (academic hope). In general, the results indicated that the academic positive emotion (academic hope) mediated the association between social cognition and academic engagement. These findings supported empirically the control-value theory of achievement emotions among Iranian students.
    Keywords: academic engagement, academic emotions, academic hope, admiration, social cognition, social emotions
  • Hamidreza Hassanabadi *, Neda Jesri, Robabeh Noury Ghasemabadi Pages 285-304
    The aim of this study was to compare task-process method with working memory method in reducing spelling errors of homophone letters caused by poor visual memory. Thirty male students in third grade of elementary school were trained 10 sessions of task-process method and working memory method. The participants were selected from four elementary schools according to the teachers’ opinions, considering the previous dictations, and the administration of the Wechsler Intelligence Scale-IV. The participants randomly assigned into two experimental groups and control group. In order to assess the effect of training on visual memory, visual memory tests (Kim Karad & Bento, 1945) were used during training sessions. To study the changes, dictation test and memory tests were administered at the end of the fourth session. At the end, the final test and visual memory tests were administered. After twenty days, follow-up tests were administered. The results of repeated measures ANOVA indicated that the instructional methods of task-process and working memory improved visual memory and reduced spelling errors. The working memory method was more effective than the task-process method. The findings suggest that these two methods can be used in addition to other remedial methods.
    Keywords: disability of writing dictation, spelling error, task-process instruction, visual memory, working memory instruction
  • Somayeh Mahdizadeh Azdin *, Seyed Ali Mohammad Musavi, Mohammadreza Jalali, Alireza Kakavand Pages 305-314
    The study aimed to determine the effectiveness of mindfulness-based cognitive therapy on social self-efficacy and depression among female adolescents protected by welfare organization of Qazvin province. The study was quasi-experimental with pretest-posttest control group design. Twelve orphaned and neglected females were selected from a care center in Qazvin using available sampling method. The participants were randomly assigned into either experimental or control groups. The experimental group received 10 sessions of mindfulness-based cognitive therapy for two months. Each session lasted 70 to 90 minutes. Both groups were assessed by the Adolescents Social Self-Efficacy Scale (Connolly, 1989) and the Kutcher Adolescent Depression Scale (2002) in pre-test and post-test stages, and at the three months follow-up. The results of covariance analysis indicated that social self-efficacy increased significantly and depression reduced significantly in experimental group. These results remained unchanged at the three months follow-up. The findings suggested the effectiveness of mindfulness-based cognitive therapy in increasing social self-efficacy and reducing depression in orphaned and neglected females.
    Keywords: mindfulness-based cognitive therapy, social self-efficacy, depression, adolescence
  • Khadijeh Moradi, Hassan Asadzadeh *, Abolfazl Karami, Mahmod Najafi Pages 315-327
    The aim of the present study was to examine psychometric properties of the Positive Youth Development Inventory (PYDI; Arnold, Nott, & Meinhold, 2012). Four hundred students were randomly selected from senior high schools of Tehran city using multistage sampling method. The participants completed the PYDI. The Cronbach's Alpha coefficient and test-retest reliability were between 0.74 and 0.83. The results of confirmatory factor analysis indicated that the PYDI had an acceptable fit. All fit indices supported the model. The results indicated the construct validity and factorial structure of the PYDI as well. The composite reliability of second order latent factor had a coefficient of 0.91 which indicated a good reliability for the second order factor and whole inventory. The findings suggest that the PYDI has acceptable psychometric properties in Iranian adolescents and can be employed as a valid and reliable instrument in this population.
    Keywords: positive development inventory, the Positive Youth Development Inventory, Validity, Reliability
  • Davod Laki, Omid Shokri *, Mozhgan Sepahmansuor, Sara Ebrahimi Pages 328-341
    his study aimed to examine the mediating role of the achievement emotions in the relationship between academic resiliency and cognitive appraisal, and academic self-handicapping among university students. Three hundred students (128 males, 172 females) were selected using convenience sampling. The participants completed the Academic Resilience Scale (ARS; Martin, & Marsh,2006), the Stress Appraisal Measure-Revised (SAM-R; Rowley, Roesch, Jurica, & Vaughn, 2005), the Academic Achievement Questionnaire-Revised (AAQ-R; Pekrun, Goetz, & Perry, 2005). and the Academic Self-Handicapping Scale (ASS; Midgley, Arunkumar, & Urdan, 1996). The structural equation modeling was used to examine mediating role of achievement emotions in the relationship between academic resiliency and cognitive appraisal processes and academic self-handicapping. The results indicated that the partially mediated model of achievement emotions in the relationship between academic resiliency and cognitive appraisals and academic self-handicapping had good fit to the data. In the hypothesized model, all of the regression weights were statistically significant. Academic resiliency, cognitive appraisals, and positive and negative emotions accounted for 59% of the variance in academic self-handicapping.
    Keywords: academic resiliency, cognitive appraisals, achievement emotions, academic self-handicapping
  • Websites for psychological research
    Mohammad Darban * Pages 347-347
  • National and International Congress Calendar
    Kiana Asgari * Pages 348-349