فهرست مطالب

دو ماهنامه سلامت کار ایران
سال چهاردهم شماره 1 (فروردین و اردیبهشت 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/02/30
  • تعداد عناوین: 15
|
  • غلامعباس شیرالی، طاهر حسین زاده، افشین دیبه خسروی*، حمید راثی، محمد سعید مرادی، اسماعیل کرمی، اسعد فتحی، مسعود رضایی، فرشاد ارغوانی، لقمان برزگر، ولی سلیمی جدا، فاطمه تنها صفحات 1-10
    زمینه و هدف
    با نگاهی گسترده تر به مقوله خطای انسانی و با توجه به اهمیت این موضوع که انسان به عنوان یک پردازنده فعال اطلاعات است، ضرورت یک چارچوب مفید برای تجزیه و تحلیل فرایندهای مختلف روانی در تعامل با سیستم ها برای انجام وظایف شغلی احساس می شود. بنابراین هدف این مطالعه تجزیه و تحلیل خطاهای انسانی با استفاده از روش SHERPA و براساس مدل پردازش اطلاعات انسانی می باشد.
    روش بررسی
    مطالعه حاضر یک مطالعه موردی از نوع مقطعی می باشد که در سال 1393 در اتاق کنترل یکی از صنایع پتروشیمی انجام شده است. افراد مورد مطالعه شامل 62 نفر از کارکنان در چهار پست شغلی سرپرست نوبتکار، نوبتکار ارشد، نوبتکار اتاق کنترل و نوبتکار سایت بودند که در 4 شیفت کاری 8 ساعته مشغول به کار بودند. جهت تجزیه و تحلیل خطاها از تکنیک SHERPA، برای طبقه بندی مراحل پردازش اطلاعات انسانی از مدل Wickens و برای شناسایی عوامل موثر بر عملکرد از طبقه بندی Kirwan استفاده شد. در ضمن برای جمع آوری اطلاعات از روش های مشاهده، مصاحبه و مطالعه مستندات بهره گرفته شد.
    یافته ها
    با تجزیه و تحلیل برگه های کار SHERPA، 246 مورد خطای انسانی شناسایی گردید. بیشترین تعداد خطا (143 مورد) مربوط به مرحله درک از پردازش اطلاعات انسانی می باشد. عوامل دستورالعمل های کاری، و آموزش و تجربه، به طور مشترک از مهم ترین عوامل موثر بر پردازش اطلاعات در مراحل پردازش اطلاعات تشخیص داده شدند.
    نتیجه گیری
    نتایج حاصل از این مطالعه، با شناسایی انواع خطاهای ممکن در مراحل پردازش اطلاعات و در نظر گرفتن عوامل موثر بر آن ها، بر نقاط ضعف سیستم تأکید می کند.
    کلیدواژگان: خطای انسانی، SHERPA، مدل پردازش اطلاعات انسانی، عوامل موثر بر عملکرد، اتاق کنترل پتروشیمی
  • فرشته طاهری، امیر کاوسی، یوسف فقیه نیا ترشیزی، علی اصغر فرشاد، مهناز صارمی* صفحات 11-21
    زمینه و هدف
    کاربردپذیری میزان کارایی، اثر بخشی ورضایت مندی از یک محصول که هر استفاده کننده در محیط ویژه ای، برای رسیدن به هدف خاص از آن وسیله انتظار دارد، است. افزایش آگاهی های عمومی از کاربردپذیری سبب شده کاربرد پذیری سهم بسزایی در توسعه محصولات داشته باشد. ابزار سنجش کاربردپذیری بروک، یکی از متداولترین ابزارها برای بررسی کاربرد پذیری است. تا کنون نسخه فارسی از این ابزار در دسترس محققین ایرانی نبود و این مطالعه به تهیه نسخه فارسی آن در بررسی علائم راهنمایی و رانندگی پرداخته است.
    روش بررسی
    نسخه تغییر یافته پرسشنامه در تحقیق آنیه و همکاران(2011) با استفاده از روش استاندارد ترجمه و بازترجمه از زبان انگلیسی به فارسی ترجمه گردید. برای تعیین روایی صوری پرسشنامه، از نظرات 10 نفر متخصص در حوزه های مرتبط استفاده شد. نسبت روایی محتوا بر اساس روش لاوشی و شاخص روایی محتوایی بر اساس روش والتز و باسل بررسی شد. همچنین متوسط شاخص روایی محتوای پرسشنامه نیز محاسبه گردید. پرسشنامه در بین 50 نفر از کارکنان دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی ایران توزیع گردید. برای پی بردن به پایایی پرسشنامه و سازگاری درونی پرسشنامه از ضریب آلفای کرونباخ استفاده گردید و سنجش ثبات در پایایی پرسشنامه با روش آزمون - باز آزمون و محاسبه شاخص همبستگی درون خوشه ایصورت گرفت.
    یافته ها
    تمام پرسش های پرسشنامه دارای نمره نسبت روایی محتوای بالاتر از حد پذیرش بودند و به طور کامل پذیرفته شدند. شاخص روایی محتوایی برای تمامی پرسش ها بالاتر از نمره مورد قبول 79/0 و متوسط شاخص روایی محتوی برابر با 0/927 بود. ضریب آلفای کرونباخ پرسشنامه معادل 0/956 و شاخص همبستگی درون خوشه ایبرابر 0/993بدست آمد
    نتیجه گیری
    نسخه فارسی پرسشنامه کاربرد پذیری ابزاری قابل اعتماد برای اندازه گیری میزان کاربرد پذیری است که دارای روایی و پایایی بالایی بوده و می توان از این نسخه در پژوهش های آتی در حوزه کاربرد پذیری علایم ترافیکی و سایر علائم تصویری نیز استفاده نمود.
    کلیدواژگان: کاربردپذیری، روایی، پایایی، علایم ترافیکی، پرسشنامه SUS
  • ایرج محمدفام، مجتبی کمالی نیا*، رستم گلمحمدی، منصور مومنی، یدالله حمیدی، سلطانیان سلطانیان صفحات 22-32
    زمینه و هدف
    در سال های اخیر عملکرد و اثربخشی سیستم های مدیریت ایمنی و بهداشت شغلی بسیار مورد نقد و بررسی قرار گرفته است. بنابراین ارزیابی عملکرد سیستم های مدیریت ایمنی و بهداشت اطلاعاتی را در مورد کیفیت سیستم از نظر توسعه، اجرا و نتایج ارائه می نماید. این مطالعه با هدف ارائه چارچوبی برای ارزیابی عملکرد سیستم های مدیریت ایمنی و بهداشت شغلی، تعیین عوامل موثر در موفقیت و بهبود مستمر آنها انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه بر اساس مدل ها و راهنماهای سیستم های مدیریت ایمنی و بهداشت،43 معیار در قالب 5 عنصر اصلی مشخص گردید. از روش فرایند تحلیل شبکه ای برای تعیین وزن معیارها و از روش شباهت به گزینه ی ایده آل برای استفاده و رتبه بندی اطلاعات شاخص های اندازه گیری عملکرد استفاده شد.
    یافته ها
    عناصر خط مشی و بررسی به ترتیب از بیشترین و کمترین وزن نسبی برخوردار بودند. معیارهای تعهد مدیریت، اطلاع رسانی اهداف و برنامه های ایمنی و بهداشت و مشارکت کارکنان در فعالیت های ایمنی و بهداشت به ترتیب در عناصر خط مشی، برنامه ریزی و اجرا و عملیات بیشترین وزن را داشتند. همچنین معیار اندازه گیری و پایش شاخص های ایمنی و بهداشت در عنصر بررسی و معیار در دسترس بودن نتایج فعالیت های ایمنی و بهداشت در عنصر بازنگری مدیریت بیشترین وزن را به خود اختصاص دادند و بعنوان عوامل تاثیر گذار در موفقیت سیستم های مدیریت ایمنی وبهداشت شناخته شدند.
    نتیجه گیری
    با استفاده از روش ارائه شده، می توان فعالیت های سیستم مدیریت ایمنی و بهداشت شغلی را به صورت سیستماتیک مورد بررسی قرار داد و با ارزیابی معیارها و شاخص ها ، عوامل موثر در موفقیت یا ناکارایی سیستم های مدیریت را شناسایی نمود.
    کلیدواژگان: سیستم های مدیریت ایمنی و بهداشت، ارزیابی، عملکرد، معیار
  • محمود حیدری*، مریم رفیعی امام صفحات 33-42
    زمینه و هدف
    روش ریز نمونه گیر تله سوزنی با دارا بودن مزیت های روش های ریز استخراج چون روش ریز استخراج فاز جامد، بدلیل سهولت در استفاده، در حال تبدیل شدن به روشی جایگزین معتبر و قدرتمند در سنجش نمونه های هوا می باشد. این مطالعه عملکرد روش تله سوزنی حاوی جاذب کامپوزیتی نانو لوله کربنی تک دیواره با بنیان سیلیکاتی سنتز شده به روش سل ژل، با هدف معرفی یک جاذب جدید جهت نمونه برداری از پرکلرواتیلن در هوا را مورد بررسی قرار می دهد.
    روش بررسی
    در این مطالعه بعد از مرحله آماده سازی، جاذب بطول cm 5/1 در داخل سوزن نوع 21 به قطر داخلی mm 52/0 قرار گرفته و با تنظیم متغیرهای تاثیر گذار بر این تکنیک در یک اتاقک استاندارد، عملکرد آن در سه مرحله حین نمونه برداری ، نگهداری نمونه های گرفته شده و مرحله واجذب آنالیت در ریز نمونه گیری از ترکیب پرکلرواتیلن مورد ارزیابی قرار گرفت. در نهایت نمونه بردار جهت ریز سنجش ترکیب پر کلرو اتیلن در فرآیند خشک شویی مورد استفاده قرار گرفت و با روش NIOSH مقایسه شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که حجم گذر شکست برای تله سوزنی حاوی کامپوزیت سیلیکاته نانو لوله کربنی و جاذب تجاری CAR/PDMS بترتیب بالاتر از 1300 و 1100 میلی لیتر بدست آمد. دما و رطوبت هوای نمونه برداری بر عملکرد جاذب تاثیر داشته و افزایش دما و رطوبت موجب کاهش جذب آنالیت روی بستر جاذب شد. جاذب در نگهداشت آنالیت نمونه برداری شده عملکرد بسیار خوبی داشته و مقدار آنالیت از دست رفته پس از گذشت یک هفته، کمتر از 3 درصد محاسبه گردید. در اندازه گیری نمونه های واقعی در فرآیند خشک شویی، روش تله سوزنی قادر به تشخیص نمونه ها با انحراف معیار نسبی استاندارد (3/5-8/3) پایین تری نسبت به روش پیشنهادی نایوش (12/18-27/10) بوده است.
    نتیجه گیری
    عملکرد روش تله سوزنی و همچنین جاذب کامپوزیتی سیلیکاتی نانولوله کربنی در نمونه برداری از ترکیب پرکلرواتیلن در هوا مطلوب بوده و جهت پایش بهداشتی آلاینده های هوای محیط های زیستی و شغلی توصیه می شود.
    کلیدواژگان: نانولوله کربنی، فناوری سل-ژل، نمونه برداری هوا، پرکلرواتیلن، روش تله سوزنی
  • زهرا زمانیان*، مرضیه هنربخش، زینب جباری صفحات 43-52
    زمینه و هدف
    در حرفه خیاطی، خیاطان برای انجام فعالیت هایی همچون دوخت و تعیر انواع لباس، پوسچرهای مختلفی به خود می گیرند. در این شغل عوامل متعددی هم چون عوامل فیزیکی، فردی و روانی می تواند بر وضعیت بدنی نامطلوب فرد در حین انجام کار تاثیر داشته باشد. بنابراین آن ها در معرض ریسک ابتلا به اختلالات اسکلتی -عضلانی می باشند، لذا مطالعه حاضر با هدف بررسی خستگی عضلانی و تعیین برخی ریسک فاکتورهای اختلالات اسکلتی-عضلانی انجام پذیرفت.
    روش بررسی
    در این مطالعه ی مقطعی، 165 نفر از خیاطان شهر شیراز به صورت تصادفی مورد مطالعه قرار گرفتند. داده های مورد نیاز در این مطالعه از پرسشنامه ی نوردیک و سلامت عمومی استفاده گردید. همچنین روش MFA برای ارزیابی خستگی عضلانی تمام بدن بکار برده شد. تجزیه و تحلیل داده ها پارامتریک و غیر پارامتریک با استفاده از نرم افزار SPSS، نسخه 21 صورت گرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که 79/4% افراد مورد مطالعه مرد و 75/2% متاهل بودند. بیشترین شیوع علائم اختلالات اسکلتی-عضلانی در ناحیه کمر (57%) مشاهده گردید. بر اساس روش MFA، بیشترین درصد افرادی که در سطح اولویت اقدامات اصلاحی قرار گرفتند نیز مربوط به ناحیه کمر بود. 63/6% افراد مورد مطالعه از سلامت عمومی برخوردار بودند.
    نتیجه گیری
    وضعیت تاهل، پوسچر، سلامت عمومی و سابقه کار از مهم ترین متغیر های باقی مانده در مدل رگرسیون با نسبت شانس بیشتر از 1/21 در جامعه خیاطان بودند.
    کلیدواژگان: خیاطی، خستگی عضلانی، سلامت روان، پرسشنامه نوردیک
  • زهرا نوایی ازناوه، منوچهر امیدواری* صفحات 53-64
    زمینه و هدف
    ارزیابی ریسک یکی از مهمترین مسایل در ایمن سازی محیط های صنعتی است. صنعت خودرو سازی یکی از ناایمن ترین صنایع می باشد که سالانه حوادث زیادی را دارد. یکی از مهمترین مشکلاتی که در فرایند ارزیابی ریسک وجود دارد قضاوت شخصی ارزیاب ها در ارزیابی پارامترهای موثر بر ریسک است. هدف این مطالعه تعیین ریسک ایمنی با استفاده از روش ویلیام فاین و ANP-DEMATEL بود.
    روش بررسی
    در این مطالعه واحد های مختلف شرکت یکی از بزرگترین شرکت های خودرو سازی توسط روش ویلیام فاین مورد ارزیابی قرار گرفت. سپس با استفاده از روش ANP-DEMATEL میزان وزن اهمیت هر کدام از پارامتر های ریسک تعیین گردید. سپس نتایج بدست آمده با روش ویلیام فاین تلفیق شد. در مرحله آخر با الگوی بدست آمده همان صنعت دوباره مورد ارزیابی قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که با استفاده از روش ویلیام فاین بالاترین اولویت ریسک مربوط به دو واحد وان آهن شویی (312)و اسکلت فلزی (300)می باشد. نتایج ارزیابی ریسک با استفاده از روش تلفیقی ویلیام فاین و ANP-DEMATE بالاترین رتبه ریسک مربوط به دو واحد وان آهن شویی (11/94) و اسکلت فلزی(49/90) می باشد.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد که در صنایع خودرو سازی تلفیق روش ارزیابی ریسک ویلیام فاین و ANP-DEMAشNP-DEMTELارزیابی ریسک ویلیام فاین و یی ()م فاین tructure ()e highest priority risk was همان صنعت مورد ارزیابی قرار گرفت.TEL یک الگوی موثر در ارزیابی سطح واقعی ریسک ایمنی باشد.
    کلیدواژگان: ارزیابی ریسک، WILLIAM FINE، DEMATEL، ANP
  • مسعود شفیعی مطلق، حامد آقایی، محمد جواد عصاری*، مرتضی سلطانی محمدی ثمر صفحات 65-74
    زمینه و هدف
    هرچند توسعه فناوری نانو سبب ایجاد مشاغل جدید و افزایش رشد اقتصادی گردیده، ولی نبود اطلاعات کافی در رابطه با سمیت و حدود مجاز مواجهه شغلی نانو مواد همواره نگرانی هایی را ایجاد نموده است. در این مطالعه، یک بسته نرم افزاری ساده مبتنی بر روش Control Banding برای ارزیابی ریسک مواجهه شغلی با نانومواد طراحی و ارائه گردید.
    روش بررسی
    در این مطالعه تجربی، از نرم افزار C # 2010 جهت طراحی بسته نرم افزاری استفاده گردید. ابتدا اصول کلی روش ارزیابی ریسک Control Banding توصیه شده توسط موسسه ملی بهداشت و ایمنی شغلی (NIOSH) به دقت مورد بررسی قرار گرفت. سپس، کلیه فاکتورهای اصلی و فرعی همراه با اهمیت (وزن) و تاثیر آن ها در سطح ریسک مواجهه شغلی با نانومواد به طور دقیق در طراحی نرم افزار لحاظ گردید. در نهایت، بسته پیشنهادی جهت ارزیابی ریسک مواجهه فردی با نانومواد، در چند آزمایشگاه تحقیقاتی مورد استفاده قرار گرفت.
    یافته ها
    براساس این نتایج، در ایستگاه های کار با نانوتیوب های کربنی چنددیواره (MWNT) و نانوذرات دی اکسید تیتانیوم (TiO2)، به ترتیب سطوح ریسک متوسط (RL2) و قابل قبول (RL1) به دست آمد.
    نتیجه گیری
    بسته نرم افزاری پیشنهادی می تواند به عنوان یک ابزار ساده، معتبر، سریع و سهل الوصول جهت ارزیابی ریسک مواجهه شغلی با نانومواد مورد استفاده قرار گیرد. همچنین در صورت نیاز به اجرای اقدامات کنترلی، قادر خواهد بود راهکارهای مناسبی جهت بهبود شرایط کاری به کارکنان ارائه نماید.
    کلیدواژگان: نانومواد، ارزیابی ریسک، روش Control Banding
  • محمد جهانگیری، رستم گلمحمدی *، حسن علی ابادی، مهدی جلالی صفحات 75-86
    زمینه و هدف
    نیروگاه ها از جمله صنایع مهم کشور می باشند که دارای تنوع تجهیزات مولد صدا بوده و تعداد قابل توجهی از کارگران در آنها مشغول به کار می باشند. این افراد با سطوح مختلفی از صدای زیان آور مواجهه دارند. هدف از این مطالعه اتاقک سازی به منظور کنترل صدای دستگاه پمپ های تغذیه آب دیگ بخار در یک نیروگاه برق بوده است.
    روش بررسی
    این مطالعه مقطعی به صورت توصیفی- تحلیلی و طرح مداخله در طبقه همکف واحد توربین یک نیروگاه حرارتی به دلیل آلودگی بالای صدا در بررسی اولیه، در سال 1393 انجام شد. تراز توان صوتی این منابع مطابق با استاندارد 3746ISO- برآورد گردید. برای تعیین توزیع تراز فشار صوت در محور عمودی برای منابع مورد بررسی از روش اندازه گیری و آنالیز فرکانس صدا شبکه ای با استفاده از ترازسنج کالیبره شده TES 1358 در مقیاس کوچک و تحلیل درون یابی مقادیر با نرم افزار SURFER انجام گردید. در نهایت به منظور کنترل صدا یک اتاقک با دیواره لایه بندی شده به برای پمپ مذکور طراحی و میزان اثربخشی آن در کنترل صدا برآورد گردید.
    یافته ها
    نتایج حاصل از آنالیز صدای پمپهای مورد بررسی نشان داد که فرکانس غالب صوت 2000 هرتز می باشد. نتایج حاصل از روش تفکیک صدا در محور عمودی منابع نیز موید آن است که پمپ اصلی و جعبه دنده دارای بیشترین سهم در انتشار صدای آن می باشند. همچنین نتایج نشان داد که پمپ اصلی، تراز توان صوتی 107 دسی بل و جعبه دنده نیز 108 دسی بل داشته است. طراحی اتاقک شامل محصورکننده ای با لایه اصلی از جنس فولاد و لایه داخلی از جنس فوم لاستیکی بوده است. در این طراحی با احتساب یک درصد نشتی، تراز فشار صوت حاصل از بخشهای اصلی پمپ 20 دسی بل کاهش خواهد یافت.
    نتیجه گیری
    با استفاده تکنیک اتاقک سازی پمپهای تغذیه کننده آب مربوط به بخش دیگ بخار نیروگاه، می توان میزان مواجهه این شاغلین در معرض آلودگی صدا را به حد مجاز کاهش داد.
    کلیدواژگان: کنترل صدا، نیروگاه حرارتی، اتاقک سازی، پمپ تغذیه آب
  • سید شمس الدین علیزاده*، سمانه نجومی، یحیی رسول زاده، عباس زرانژاد، سکینه ورمزیار، مریم عباسی صفحات 87-95
    زمینه و هدف
    حوادث شغلی و بررسی آنها از جمله مهمترین موضوعات در زمینه ایمنی صنعتی می باشند. چنانچه این حوادث به خوبی بررسی شده و مورد تجزیه و تحلیل قرار گیرند، احتمال کاهش رخداد آنها وجود خواهد داشت. این بررسی با هدف فراهم نمودن اطلاعات ارزشمند برای محققان و بررسی کنندگان حوادث شغلی صورت گرفته است.
    روش بررسی
    در این مطالعه به صورت سیستماتیک مجلات علمی دانشگاهی فارسی زبان بررسی شدند. هدف یافتن، طبقه بندی و تجزیه و تحلیل مقالاتی بود که از ابتدای سال 1380 تا پایان 1393 در خصوص حوادث شغلی در این مجلات منتشر شده بودند. بر این اساس نخست فهرست مجلات معتبر علمی (59 مجله) و در گام بعدی، مقالات مرتبط با حوادث شغلی (106 مقاله) انتخاب شدند. معیار انتخاب مجلات مورد نظر، دارا بودن حداقل یک مقاله در زمینه حوادث شغلی بود. مقالات بر اساس سال انتشار، مجله منتشر کننده و زمینه بررسی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    نتایج بررسی نشان داد که بیشترین مطالعات به ترتیب در زمینه خدمات درمانی (80/19 درصد)، تولید و صنعت (98/16 درصد) و اپیدمیولوژی (32/11 درصد) انجام شده اند. همچنین در شش سال اول بررسی تنها 12 (32/11 درصد) مقاله در زمینه حوادث شغلی در مجلات منتشر شده اند در حالی که در شش سال انتهایی بررسی 73 (86/68 درصد) مقاله منتشر شده اند. 42 مجله تنها دارای یک مقاله مرتبط بودند و 17 مجله بیش از یک مقاله در زمینه حوادث شغلی منتشر کرده بودند. دو مجله طب کار و سلامت کار ایران 80/19 درصد مقالات را به خود اختصاص داده بودند.
    نتیجه گیری
    این مقاله می تواند تا حدودی یکی از نیازهای محققان و متخصصان ایمنی و بهداشت شغلی را به عنوان یک منبع علمی برآورد نماید و به بهبود مطالعات در زمینه حوادث شغلی در ایران کمک نماید.
    کلیدواژگان: حوادث شغلی، مرور سیستماتیک، ایمنی صنعتی
  • یحیی رسول زاده، اسلام شیرین زاده*، صادق حضرتی، محمد اصغری جعفر آبادی صفحات 97-107
    زمینه و هدف
    فرهنگ خطاپذیری به مفهوم رویکرد منطقی به موضوع خطای انسانی و پذیرش جائزالخطا بودن انسان می باشد. ارزیابی خوب از فرهنگ خطا پذیری ( (Just Culture ) حاکم بر یک سازمان لازمه طراحی و پیاده سازی اقدامات پیشگیرانه موثر برای کاهش رویدادها و آسیب هاست. این مطالعه با هدف روان سنجی نسخه فارسی پرسشنامه فرهنگ خطاپذیری یا JCQ Just Culture Questionnaire)) طراحی و اجرا گردید.
    روش بررسی
    پرسشنامه JCQ حاوی 27 سوال در 6 حیطه از فرهنگ خطا پذیری می باشد. دراین مطالعه نسخه فارسی پرسشنامه JCQ به روش استاندارد forward and backward translation تهیه گردید. برای بررسی روائی محتوائی، پرسشنامه مذکور در قالب فرم طراحی شده ای به 28 نفر از اعضای پانل خبرگان در رشته ارگونومی ارسال گردیده و بر اساس نظرات اعلام شده، شاخص روایی محتوایی (CVI) و نسبت روائی محتوایی (CVR) محاسبه گردید. پایایی پرسشنامه بعد از تکمیل آن توسط 221 نفر از پرسنل درمانی بیمارستانهای شهر اردبیل مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    بعد از جمع بندی نتایج و محاسبه CVI و CVR و انجام اصلاحات لازم نهایتا روائی تمامی گویه ها مورد تائید قرار گرفت. گستره آلفای کرونباخ حیطه های مختلف فرهنگ خطاپذیری از65/0 تا89/0 و مقدار آن برای کل پرسشنامه 894/0 بدست آمد که نشان می دهد گویه های پرسشنامه در تمامی ابعاد مورد سنجش از همسانی درونی بالایی برخوردار است .
    نتیجه گیری
    این مطالعه نشان داد که پرسشنامه فارسی JCQ ابزاری مناسب با روایی و پایایی قابل قبول بوده و برای ارزیابی فرهنگ خطا پذیری در سازمان ها و محیط های کار ایرانی قابل استفاده می باشد.
    کلیدواژگان: JCQ، فرهنگ ایمنی، خطای انسانی، روان سنجی، فرهنگ خطاپذیری، ارگونومی
  • علی اصغر فرشاد، رکسانا میرکاظمی*، فرشته طاهری، پروین مریدی، شیدرخ قائمی مود، مرضیه علمدار صفحات 108-112
    زمینه و هدف
    تعیین اولویت های پژوهشی سبب جلوگیری از هدر رفتن بودجه و کارآمدترشدن تحقیقات می شود. توجه به سلامت شاغلین از ضروریات تامین سلامت جامعه و توسعه پایدار در کشور است و سرمایه گذاری در این زمینه کلید رشد اقتصادی و افزایش تولید است، لذا این طرح به منظور تعیین اولویت های پژوهشی در حوزه سلامت شغلی انجام شد.
    روش بررسی
    به منظور تعیین اولویت های پژوهشی از مدل پیشنهادی COHRED استفاده شد. جمع آوری اطلاعات از طریق مرور متون ومقالات ، استفاده از نظر صاحب نظران و متخصصان این حوزه به روش مصاحبه و دلفی و اخذ آمار از نهادهای رسمی مرتبط صورت پذیرفت. اولویت دهی بر اساس روش دلفی و در دو مرحله انجام شد. در این طرح از بین 70 نفر ذینفعان کلیدی شناخته شده، 22 نفر از صاحبنظراندر مطالعه مشارکت جستند. آمار توصیفی شامل میانگین و انحراف معیار برای داده های کمی و درصد و تعداد برای داده های کیفی مورد استفاده قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج این مطالعه نشان داد که بیماری های اسکلتی عضلانی و سوانح و حوادث شغلی دارای بالاترین اولویت پژوهشی بودند. مشاغل کارگری در صنایع و معادن دارای بالاترین اولویت پژوهشی بود. همچنین سه شاخص ارائه عادلانه خدمات سلامت، امنیت شغلی و شیوه زندگی سالم دارای بالاترین اولویت بودند.
    نتیجه گیری
    تعیین اولویت پژوهشی در این تحقیق با توجه به گستردگی حوزه های پژوهشی انجام شد که می تواند به عنوان ابزاری کارآمد برای تصمیم گیری سیاستگزاران درخصوص توزیع منابع جهت انجام پژوهش های سلامت شغلی می باشد
    کلیدواژگان: اولویت پژوهشی، سلامت شغلی، بیماری های اسکلتی عضلانی
  • فیروز ولی پور، عمران احمدی، غلام حسین پورتقی، نوروز محمودی، محمد صید محمدیان صفحات 113-122
    زمینه و هدف
    استفاده از اشعه X برای آزمایش های تشخیصی، یکی از مهمترین منابع پرتوگیری افراد جامعه و بویژه پرتوکاران بوده، لذا پایین نگه داشتن آلودگی محیط در پایین ترین سطح ممکن از لحاظ حفاظت در برابر پرتوگیری داخلی بسیار مهم است. هدف از این مطالعه بررسی میزان پرتو X پراکنده و دوز دریافتی توسط کارکنان در بخش آنژیوگرافی یک بیمارستان نظامی بود.
    روش و بررسی
    این مطالعه توصیفی – مقطعی در یکی از بیمارستان های نظامی انجام گرفت. اندازه گیری میزان پرتو x پراکنده تولید شده از حالت های مختلف آنژیوگرافی(پالسی با دوز بالا و فلوروسکوپی پیوسته)، در فواصل یک و دو متری و در بیرون از اتاق آنژیو گرافی با استفاده از دستگاه SmartION مدل 2100 S ساخت شرکت Mini- Instruments Ltd از کشور انگلستان انجام گردید. برای بدست آوردن میزان دوز دریافتی توسط کارکنان از فیلم بج های آنها در یک دوره 2 ماهه، 1 ساله و 5 ساله استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که مقدار پرتو پراکنده در فاصله های یک و دو متری از منبع پرتو ایکس برای حالت پالسی(دوز بالا) به ترتیب μSVh-147 و μSVh-19/7 و برای فلوروسکوپی پیوسته μSVh-1 9/8 و μSVh-1 4 است. نتایج بدست آمده از فیلم بج کارکنان برای یک دوره یک و پنج ساله به ترتیب mSv08/8 و mSv 85/22 در سال به صورت ماکزیمم برای پزشکان، mSv 44/1 و mSv 12/2 در سال برای رادیولوژیست ها و mSv 1 و mSv 55/2 در سال برای پرستار ها بدست آمد. دریافت دوز توسط همه کارکنان کمتر از حدود مجاز( برابر mSv 20 در سال) می باشد.
    نتیجه گیری
    حالت های مختلف آنژیو گرافی، تجربه و تخصص پزشک و سایر پارامترها می تواند فاکتورهای مهمی در میزان دوز دریافتی توسط کارکنان باشند. از این رو آموزش کارکنان، بهینه سازی عمل حفاظت در برابر تشعشع و پایش دوز کارکنان می تواند دز دریافتی سالانه آنها را زیر حد مجاز نگه دارد.
    کلیدواژگان: پرتو x، فلورسکوپی، دوز موثر، حد مجاز
  • اکبر رستم آبادی، عادل مظلومی* صفحات 123-134
    زمینه و هدف
    پایش و مطالعه توانایی کار و وضعیت سلامت شاغلین، برنامه ریزی جهت حفظ و ارتقاء توانایی کار کارکنان و شناسایی و کنترل ریسک فاکتورهای مرتبط با آن یکی از مهم ترین مباحث مطرح و به روز در زمینه بهداشت شغلی می باشد. مطالعه حاضر با هدف بررسی اثر فاکتورهای موثر بر توانایی کار در میان کشاورزان انجام شد.
    روش بررسی
    این پژوهش در میان 213 نفر از کشاورزان مرد انجام شد. در این مطالعه اثر متغیرهایی مانند ویژگی های دموگرافیک، فاکتورهای فیزیکی و روانی شغل و بیماری ها بر توانایی کار بررسی شد. توانایی کار با استفاده از پرسشنامه شاخص توانایی کاری (WAI) و فاکتورهای فیزیکی و روانی شغل توسط پرسشنامه محتوای شغلی (JCQ) برآورد گردید. جهت تعیین وابستگی شاخص توانایی کار با هر یک از فاکتورهای موثر بر آن از ضریب همبستگی اسپیرمن استفاده شد.
    یافته ها
    میانگین شاخص توانایی کار 6/34 بدست آمد که با سن (p<0.001)، شاخص توده بدن (004/0p=)، فاکتورهای فیزیکی و روانی شغل و بیماری ها دارای ارتباط معنادار بود. نتایج آنالیز همبستگی نشان داد که از میان متغیرهای مورد مطالعه در این تحقیق در درجه اول بیماری ها (r= 0.524) و در درجه دوم فاکتورهای فیزیکی شغل مانند تلاش فیزیکی (r=0.309)، بار فیزیکی ایزومتریک (r=0.263) و نیازهای فیزیکی شغل (r=0.322) بیشترین ارتباط را با شاخص توانایی کار داشتند. فاکتور های سایکولوژیک همبستگی ضعیف تری را با توانایی کار نشان دادند.
    نتیجه گیری
    مطابق با یافته ها، توسعه رویکردهای پیشگیرانه جهت کنترل بیماری ها، کاهش بار کار فیزیکی، حذف پوسچرهای کاری نامطلوب و انجام مطالعات مداخله ای جهت بهبود نیازهای سایکولوژیک محیط کار تاثیر قابل توجهی بر ارتقاء توانایی کار کشاورزان ایفا می نمایند.
    کلیدواژگان: شاخص توانایی کار (WAI)، کشاورزان
  • زهره لورک آقا*، علی محمد نظری، محسن رسولی صفحات 135-144
    زمینه و هدف
    کیفیت زندگی کاری مفهومی بحرانی با اهمیت زیاد در زندگی یک کارمند است که تعادلی مناسب بین کار و زندگی شخصی، تضمین بهره وری سازمانی و رضایت شغلی کارمند نشان می دهد. این پژوهش با هدف تعیین اثربخشی برنامه غنی سازی رابطه بر کیفیت زندگی کاری کارکنان شهرداری کرج برگزار شد.
    روش بررسی
    نمونه مورد مطالعه پژوهش 30 نفر از کارکنان بودند که به صورت تصادفی از میان متقاضیان شرکت در این برنامه انتخاب شده و با گمارش تصادفی در دو گروه 15 نفری آزمایش و کنترل قرار گرفتند. ابزار گردآوری پژوهش پرسشنامه 27 سوالی کیفیت زندگی کاری والتون (1973) بود، که در پیش آزمون و پس آزمون روی هر دوگروه اجرا شد. برنامه غنی سازی رابطه، در 7 جلسه 90 دقیقه ای به صورت گام به گام و به شیوه گروهی با توالی هر هفته یک جلسه برای گروه آزمایش پیاده شد، در حالی که روی گروه گواه هیچ مداخله ای انجام نشد. داده ها با روش تحلیل کوواریانس تک متغیره و چند متغیره و با استفاده از نرم افزار SPSS 18 تجزیه تحلیل شدند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که بین دو گروه آزمایش و گواه پس از اعمال مداخله تفاوت وجود دارد، به عبارت دیگر کاربرد برنامه غنی سازی رابطه، کیفیت زندگی کاری کارکنان را در پس آزمون افزایش داده است( 0/05>P).
    نتایج
    کیفیت زندگی کاری کارکنان موضوع بسیاری مهمی در محیط کار می باشد. سازمان ها می توانند با استفاده از آموزش هایی چون برنامه غنی سازی رابطه، این مولفه را بهبود بخشیده و بهره وری سازمان و رضایت کارکنان را نیز افزایش دهند.
    کلیدواژگان: برنامه غنی سازی رابطه، کیفیت زندگی کاری، مشاوره شغلی
  • محمد سرمدی، سهیل مرتضایی فر، مجید کرمانی، میترا غلامی* صفحات 145-154
    زمینه و هدف
    در مطالعه حاضر کارایی عملکرد سیستم بیوراکتور غشایی موجود در تصفیه خانه فاضلاب صنعتی شهرک صنعتی سمنان که به منظور بازیابی پساب خروجی از تصفیه خانه احداث شده است، مورد بررسی قرار گرفت.
    روش بررسی
    دراین مطالعه، برای تعیین کارایی عملکرد بیوراکتور غشایی در مقیاس کامل ) (MBR پارامترهایCOD، BOD،TSS ، نیتروژن و فسفربه صورت فصلی از ورودی و خروجی بیوراکتور انجام گرفت. سپس غلظت پارامترهای انتحابی در ورودی وخروجی بیوراکتور غشایی و دیگر واحدها اندازه گیری گردید. بیوراکتور غشایی شامل دومدول غشایی صفحه مسطح از جنس پلی اتر سولفون که در داخل دو حوضچه هوادهی به صورت غوطه ور قرار گرفته اند، می باشد،
    نتایج
    نتایج به دست آمده نمایانگر درصد حذف بیش از 98% برای BOD ، CODو TSS بود که میزان آن در ماه های تابستان و گرم سال بیشتر بود. کارایی راکتور MBR در حذف نیترات، آمونیاک و TKN به ترتیب برابر % 35، بیش از %90 و بیش از% 79 درصد به دست آمد. درصد حذف فسفر موجود در فاضلاب نیز با میانگین %52 تعیین شد. کارایی کم سیستم در حذف فسفر ناشی از مقدار کم آن در ورودی می باشد.
    نتیجه گیری
    باتوجه به نتایج به دست آمده و مقایسه آن با استانداردهای موجود، می توان چنین بیان کرد که سیستم های پیشرفته موجود در تصفیه خانه شهرک صنعتی سمنان کاملا« با اهداف تاسیس آن، یعنی استفاده مجدد پساب حاصل از آن برای کشاورزی و صنعت کاملا» مطابقت دارد.
    کلیدواژگان: بیوراکتور غشایی در مقیاس کامل، فااضلاب شهرک صنعتی
|
  • Gholam Abbas Shirali, Taher Hosseinzadeh, Afshin Dibeh Khosravi*, Hamid Rasi, Mohammad Saeed Moradi, Esmaeil Karami, Asad Fathi, Masoud Rezaei, Farshad Arghavani, Loqman Barzegar, Vali Salimi, Fatemeh Tanha Pages 1-10
    Background And Aims
    With a widespread regard to the human error issue and recognize the importance of human as an active processor of information The necessity for an effective framework to analyze different mental processes interact with the system to carry out job duties will be obvious. So the aim of this study was to analyze human errors by SHERPA and human information processing model.
    Methods
    This study is a cross-sectional study in 2014 carried out in the control room of the petrochemical industry. Subjects included 62 employees in four post shift supervisor control, head control, board man and outside operator in 4 sites which were working 8-hour shifts. To analyze the errors, SHERPA technique was used, then to classify human information processing Wickens model and to identify the factors those affecting the performance Kirwan classifier was used. In addition to gathering data observation, interview and documentation study methods were used.
    Results
    with Analysis of SHERPA worksheet, 246 human errors were identified. Most errors (143) related to the understanding of human information processing. Both work instructions and training and experience, collectively became the most important factors affecting the processing of data in data processing.
    Conclusion
    The results of this study, with identification of possible errors in data processing and find those factors that affect on them, distinguish the system weaknesses.
    Keywords: human error, SHERPA, human information processing model, factors affecting performance, petrochemical control room
  • Fereshteh Taheri, Amir Kavusi, Yoosef Faghihnia Torshozi, Ali Asghar Farshad, Mahnaz Saremi* Pages 11-21
    Background And Aims
    Usability is the extent to which a system, product or service can be used by specified users to achieve specified goals with effectiveness, efficiency and satisfaction in a specified context of use. Increased public awareness of the usability issues has caused that usability plays an important role in production. Brooke’s SUS is one of the most used tool for measuring usability. Yet, the Persian translation of this tool has not been available to Iranian researchers, and therefore this study has been conducted in order to provide the Persian translation of it and measure its psychometric validation in assessing usability of traffic signs.
    Methods
    Modified version of SUS by Annie(2011) was translated using Backward-Forward method of translation. For measuring validity of the questionnaire the opinions of 10 experts in related field were used. Content Validity Ratio (CVR) was measured based on Lawshi method and Content Validity Index (CVI) was measured based on Waltz and Basel method. The questionnaire content validity index was also calculated.There is 10 items in SUS for assessing usability of each traffic sign, therefore for assessing usability of 20 selected traffic signs, a 200 items questionnaire was developed. Questionnaires were distributed among 50 staff of Iran University of Medical Sciences. Cronbach’s α was used was used to measure the reliability of the questionnaire. Stability of questionnaire was calculated by using test – retest and intra-cluster correlation index.
    Results
    All the items in SUS showed a high level of CVR and all items were accepted. CVI of all items were above the acceptable level of 0.79 . Content validity index was equal to 0.927. Cronbach’s α was equal to 0.965, and inter-cluster correlation index was equal to 0.993.
    Conclusions
    The Persian version of SUS is a reliable tool for measuring usability level and showed a high level of validity and reliability and can be used for future researches in the field of usability.
    Keywords: Usability, validity, reliability, traffic signs, SUS questionnaire
  • Iraj Mohammadfam, Mojtaba Kamalinia*, Rostam Golmohammadi, Mansour Momeni, Yadollah Hamid, Alireza Soltanian Pages 22-32
    Background And Aims
    Recently, occupational health and safety management systems performance has been discussed. Performance evaluation of occupational health and safety management systems provides useful information on the development, implementation and results of systems. The aim of this study is development of a framework for evaluating the performance of occupational health and safety management systems and identifying influential factors in their success.
    Methods
    5 main elements and 43 criteria were determined based on occupational health and safety management systems models and guidelines. Analytical network process and technique for order preference by similarity to ideal solution were used to calculate criteria weights and rank performance indicators data.
    Results
    Policy and checking elements had highest and lowest weights respectively. Management commitment in policy element, announcement of occupational health and safety programs in planning element, workers involvement in occupational health and safety activities in implementation element , measuring and monitoring safety and health performance indicators in checking element and available occupational safety and health activities results in management review element were determined as critical factors.
    Conclusion
    Occupational health and safety management systems actions and activities could be systematically reviewed by developed method. Criteria and indicators evaluation can identify significant factors in success or deficiency of occupational health and safety management systems.
    Keywords: Criteria, performance, evaluation, health, safety management systems
  • Dr. Mahmoud Heidari*, Maryam Rafiei Emam Pages 33-42
    Background And Aims
    Needle trap micro-sampler, with all advantages of microextraction techniques such as solid phase microextraction, owing to the ease of use and becoming a powerful method for air pollution monitoring. In this study, the performance of needle trap micro-sampler device with silica composite of carbon nanotubes, prepared using sol-gel technique, was investigated for health monitoring of perchloroethylene in air.
    Methods
    After preparation of proposed sorbent, 1.5 cm length of a 21-gauge needle (10 cm length and 0.52 mm I.D.) packed and the experimental parameters adjusted and the performance of micro-extraction sampler assessed in the sampling, storage and desorption stages for micro-sampling and determination of perchloroethylene. Finally the sampler was used for air monitoring of perchloroethylene in the dry cleaning and compared with NIOSH relevant method.
    Results
    The results demonstrated that breakthrough volumes were more than 1300 and 1100 ml for needle trap packed with CNTs/silica composite and CAR/PDMS, respectively. Increasing the sampling temperature and relative humidity reduced the sampling efficiency and the needle trap devices with both sorbents showed less than 4% for analyte losses after seven days. In the field sampling, needle trap with nano-structured sorbent showed better response comparing to the NIOSH 1003 method.
    Conclusion
    Needle trap device packed with silica composite of carbon nanotubes showed good performance for sampling of perchloroethylene in air and recommended for health monitoring of occupational and environmental pollutant.
    Keywords: Silica-carbon nanotubes composite, Sol-gel technology, Air sampling, Perchloroethylene, Needle trap Micro-sampler
  • Zahra Zamanian*, Marzieh Honarbakhsh, Zeinab Jabari Pages 43-52
    Background And Aims
    In the tailoring occupation, the tailors take different posture for performing the activities such as sewing and repair of clothes. In this job, several factors such as physical, individual and mental factors can be affected on the awkward postures of the persons during the work. Therefore they are exposed to the risk the musculoskeletal disorders. The present study aimed to evaluate muscle fatigue and to determine some of the risk factors of musculoskeletal disorders.
    Methods
    This cross-sectional study was conducted on 165 tailors randomly selected in Shiraz. The required data were collected by using demographic characteristics, Nordic and general health questionnaires, and Muscle Fatigue Assessment (MFA) method. Then, the data were entered into the SPSS statistical software, version 21 and were analyzed using logistic regression and chi-square test .
    Results
    Most of the study participants were male (79.4%) and married (75.2%). The highest prevalence of the musculoskeletal disorders symptoms were reported in the lower back (57%). Also, the highest percentage of the individuals placed in the action level 3 (high) based on the MFA method, was related to the lower back. In this study 63.6% of individuals had general health.
    Conclusion
    Marital status, posture, mental health, and working experience were the most important variables remained in the logistic regression model with an odds ratio were of greater than 1.21 in Tailors.
    Keywords: Tailors, Muscle fatigue, Mental health, Nordic questionnaire
  • Zahra Navaie Aznave, Manouchehr Omidvari* Pages 53-64
    Background And Aims
    Risk assessment is one of the most important issues in making safety industrial environments. Motor vehicle industries are one of the most unsafe industries that have many annual accident. One of the most problems in the process of risk assessment is judgment about the effect of parameters of risk. The aim of the study is, safety risk assessment in motor vehicle industries by william fine and ANP-DEMATEL.
    Methods
    in this study, safety risk of the one of the bigest motor vehicle industries was assessed by william fine. Then, the weight of parameter of risk was determined by ANP-DEMATEL. Then, the result was combined by william fine. In the final stage the industrial was assessed with the obtain pattern again.
    Results
    The results was showed, that by using William Fine method, The highest priority risks was the iron bath-cleaning unit (312) and steel structure (300). The results of combined william fine and ANP-DEMATEL pattern, the highest priority risk was the iron bath- cleaning unit ( 94.11) and steel structure (90.49).
    Conclusion
    Resent study shows that in Motor- vehicle industries, the application of the William-Fine model combined with the ANP-DEMATEL technique is an effective method to assess the safety risk levels in actual level.
    Keywords: Risk assessment, William fine, ANP, DEMATEL
  • Masoud Shafiee Motlagh, Hamed Aghaei, Mohammad Javad Assari*, Morteza Soltani Mohammadi Samar Pages 65-74
    Background And Aims
    The development of nanotechnology has result in the creation of new job opportunities and economic growth. But the lack of sufficient information about the toxicity and occupational exposure limits to nanomaterials on the toxicity and occupational exposure limits established nanomaterials always has created concerns. In this study design and providing of a simple software package based on Control Banding recommended by NIOSH (National Institute for Occupational Safety and Health), for assessing the risk of occupational exposure to nanomaterials.
    Methods
    In this experimental study, C # 2010 software was utilized in order to design the software package. first, the general principles of Control Banding risk assessment method recommended by the National Institute of Occupational Health and Safety (NIOSH) analyzed carefully. Then, all primary and secondary factors with their relative importance (weight) and influence on the risk level were considered exactly in the design software. Finally, the proposed package was used to assess the individual exposure to nanomaterials in several research laboratories.
    Results
    From these results, the average (RL2) and acceptable (RL1) risk levels obtained at work stations that manipulated multi-wall nanotubes (MWNT) and titanium dioxide nanoparticles (TiO2) respectively.
    Conclusion
    The proposed package could be used as a simple, reliable, fast, and easy tool to assess the risk of occupational exposure to nanomaterials. It also will able to provide appropriate solutions to improve working conditions for employees if implement control measures are needed.
    Keywords: Nanomaterials, Risk Assessment, Control Banding
  • Mohammad Jahangiri, Rostam Golmohammadi*, Mohsen Aliabadi, Mahdi Jalali Pages 75-86
    Background And Aims
    The power plants, including important industry of the country in which a large number of noise sources which workers are exposed with harmful levels occupational noise. The aim of this study was designing enclosures to noise control in the feed water pumps in a power plant.
    Methods
    This cross-sectional study and their Interventional plants were done on the ground floor of the turbine unit of a thermal power plant on 2014. The feed water pumps in the preliminary stage of study, in the ground floor was determined the major noise sources. The Sound power level of the main sources were estimated according to the ISO 3746. To determine the distribution of the sound pressure level measuring and frequency analysis on the vertical axis for the study sources we used the SLM model TES 1358 and the measuring technique was small scale mesh networking and using the SURFER software for interpolation calculation and noise map drawing. Eventually, in order to control the noise we designed a multilayer enclosure for this pump and the effectiveness of this layer was estimated.
    Results
    The results of the noise analysis of this pumps showed that the dominant frequency of the noise were 2000 Hz. The results of the noise separation in the vertical axis of the sources confirms that the main pump and gearbox has the largest share in the noise distribution. The results also showed that the sound power level of the main pump is 107dB and of the gearbox is 108 dB. The design of the enclosure contains a primary layer made of steel and the inner layer made of rubber foam.In this design, including a percentage of noise leakage, the sound pressure level of the main parts of the pump will be reduced by 20 dB.
    Conclusion
    Enclosing technique can be reduced of noise levels for boiler feed water pumps. This result could protect the workers against harmful noise to the permissible limits.
    Keywords: Noise Control, Thermal Power Plant, Enclosure, Feed Water Pump
  • Seyed Shamseddin Alizadeh*, Samaneh Nojomi, Yahya Rasoulzadeh, Abbas Zarranejad, Sakineh Varmazyar, Maryam Abbasi Pages 87-95
    Background And Aims
    Occupational accidents and review them in the field of industrial safety are the most important issues. If these accidents are investigated and analyzed, there will be the possibility of reducing their occurrence. This review aims to provide valuable information for researchers and reviewers of occupational accident.
    Methods
    In this study Persian-language academic journals were studied systematically. The aim was finding, classifying and analyzing the articles were published in these journals since the beginning of 1380 until the end of 1393 on occupational accidents. At the first list of scientific journals (59 journals) and then, the articles related to occupational accidents (Article 106) were selected. A criterion for the selection of the journals was existence at least one article in the field of occupational accidents published in them. Articles were analyzed according to publication year, journal and field survey.
    Results
    The results showed that most studies were about healthcare (19.80%), manufacturing (16.98%) and epidemiology (11.32%) respectively. Also in the first six years of study, only 12 articles (11.32%) have published in the field of occupational accidents while in the six years at the end of study, 73 articles (68.86%) were published. 42 journals published only one article and 17 journals published more than one article in the field of occupational accidents. The Journal of Occupational Medicine and Iran Occupational Health were assigned of 19.80% of the articles.
    Conclusion
    This study can be used as a scientific resource for researchers and specialists in occupational health and safety field and help to Improving researches in the field of occupational accidents in Iran.
    Keywords: Occupational Accidents, Systematic Review, Industrial Safety
  • Dr Yahya Rasoulzadeh, Islam Shirinzadeh*, Dr Sadegh Hazrati, Dr Mohammad Asghari Jafarabadi Pages 97-107
    Background And Aims
    Just culture is conceptualized as a rational approach to human error and its fallibility. A good evaluation of just culture in an organization is needed to effectively design and implement of preventive measures to reduce the events and injuries. This study aimed to evaluate the psychometric features of the Persian language version of just culture questionnaire (JCQ).
    Methods
    JC questionnaire contains 27 questions in six dimensions of JC. The Persian version of JC questionnaire was prepared by the standard method, forward-backward translation. In order to evaluate the content validity, the questionnaire was sent to 28 ergonomists and the content validity index (CVI) and content validity ratio (CVR) were calculated. The reliability of questionnaire was determined when 221 questionnaires were fulfilled by hospital nurseries.
    Results
    the initial evaluations by experts partial revisions in some subscales to approve the CVR. By revisions, the validity of all subscales and consequently the JCQ were confirmed. The Cronbach's alpha coefficient for JCQ dimensions was ranged from 0.65 to 0.89. The total coefficient for the JCQ showed that the questionnaire has high internal consistency in all dimensions measured (α = 0.894).
    Conclusion
    This study showed that the validity and reliability of the Persian version of JCQ are acceptable and it is applicable for assessment of just culture in Iranian organizations and workplaces.
    Keywords: just culture, ergonomics, Human error, psychometrics, questionnaire
  • Dr. Ali Asghar Farshad, Dr. Roksana Mirkazemi*, Fereshte Taheri, Dr. Parvin Moridi, Shidrokh Ghaemi Mood, Marzia Alamdar Pages 108-112
    Background And Aims
    Prioritizing research fields prevents wastage of budgets and increase efficacy of research. Paying attention to health of employees and workers is necessary for promoting health and sustainable development in the country. Therefore this study was conducted in order to determine the research priorities in the field of occupational health in Iran.
    Methods
    In order to determine the research priorities in the field of occupational health the COHRED model was used. Data collection was done by review of literature, obtaining the views of experts (by interview and Delphi technique) and collecting statistics from relevant officials. Priority setting was done in two stages and based on Delphi technique. In this research out of 70 identified research centers, 22 participated in the study. Descriptive statistics including mean (SD) and frequency (percentage) was used to analysis the data.
    Results
    Results of this study showed that musculoskeletal disorders and injuries had the highest research priority in Iran. The occupation of workers in mine and industries had the highest research priority. Also three indicators of equity in service provision, work security and healthy life style had the highest research priority among the social determinants of health for workers.
    Conclusion
    In summary in this research it was attempted that research priorities be defined in different areas of research which can be used as a tool for decision makers in distribution of resources in the field of occupational health.
    Keywords: Research priority, Occupational health, Musculoskeletal disorders
  • Pages 113-122
    Background And Aims
    Using X-ray for diagnostic test, is one of the most important exposure to radiation sources for general population and in particular for radiation workers. Therefore, holding down the pollution at the lowest possible level is very important for protection against the internal exposure. The objective of this study is to survey the scattered X-ray rate and received dose by staff of angiography department in a military hospital.
    Methods
    Present cross – sectional study was conducted in a military hospital. The scattered x-ray produced from different angiography modes (pulse high-dose and continuous fluoroscopy) was measured in one and two meters distance of angiography set and in outside of the angiography room by using SmartION Model 2100 S. The staff received dose in 2 months, 1 year and 5 years periods, was obtained through staffs film badge results.
    Results
    The results showed the scattered X-ray rate in one and two meters distance from patient table for pulse mode fluoroscopy was 47 and 7.9 µSVh-1 and for continuous fluoroscopy was 8.9 and 4 µSVh-1 respectively. The obtained results from the personnel film badge for a period of one and five years were respectively 8.08 and 22,85 mSV per year for physician's staff, 1,44 and 2,12 mSv per year for radiologists staff and 1 and 2.55mSv per year for nurses, respectively. The dose received by all employees was less than the permissible limits (20 mSv per year).
    Conclusion
    The various modes of angiography, experience and expertise of the physicians and other factors can play an important role in received effective dose by staff. The staff training, optimized radiation protection practice and staff dose monitoring can be kept well below the annual received dose limit.
    Keywords: X-ray, fluoroscopy, effective dose, permissible limit
  • Akbar Rostam Abadi, Adel Mazloumi* Pages 123-134
    Background And Aims
    Monitoring worker's work ability, planning to maintain and improve the work ability, and identifying and controlling its related risk factors are of the most important issues in the field of occupational health. The object of this study was to investigate the influence of factors related to work ability among farmers.
    Methods
    The subjects consisted of 213 male farmers. This research examined the influence of demographic characterization, work-related factors and diseases on farmers’ work ability. Work ability was assessed using the Work Ability Index (WAI) and work-related factors were measure by Job Content Questionnaire (JCQ). Spearman correlation coefficient was used to employ to examine the relationship between WAI and its affecting factors.
    Results
    Mean WAI score was 34.6 (SD±10.59) and it had a statistically significant relationship with age, BMI, diseases and work-related factors. The strongest correlation was found for diseases and physical work-related factors such as physical exertion (r=0.309), physical isometric loads (r=0.263), physical demands at work (r=0.322), while psychological factors showed a poorer correlation.
    Conclusion
    According to findings, development of preventive approaches aimed at controlling diseases, eliminating awkward postures, reducing physical isometric loads, physical exertion and physical demands at work, as well as improving psychological work environment have an important role in promotion of the farmers’ work ability.
    Keywords: Work Ability, Farmers
  • Zohre Lourak Agha*, Ali Mohammad Nazari, Mohsen Rasooli Pages 135-144
    Background And Aims
    Quality of working life is a critical concept with great importance in the life of an employee which shows an appropriate balance between work and personal life, ensuring organizational productivity and employee’s job satisfaction. This study aimed to determine the effectiveness of relationship enhancement program on quality of work life (QWL) among Karaj Municipality staff.
    Methods
    The sample of the study included 30 employees who were randomly selected from among the applicants to participate in this program, and they were random assigned into experiment and control groups (15 subjects per group). The data collection tool was the 27-item Walton quality of work life questionnaire (1973), which was performed on both groups in the pre-test and post-test stages. Relationship enhancement program was implemented in 7 sessions with 90 minutes duration with step by step method for the experiment group, while the control group did not receive any intervention. The Data were analyzed through Univariate and multivariate analysis of covariance by using the software SPSS 18.
    Results
    The results suggested that there is a difference between experimental and control groups after performing the intervention. In other words, the use of relationship enhancement program has enhanced quality of life among the employees in the post-test (p
    Conclusion
    Quality of wok life is an important issue in the Workplace. Organizations can use training such as Relationship enhancement program in order to improve this components and increase Organization productivity and employees satisfaction, as well.
    Keywords: Quality of work life, Relationship Enhancement Program, Career counselling
  • Mohammad Sarmadi, Soheil Mortezaeifar, Majid Kermani, Mitra Gholami* Pages 145-154
    Background And Aims
    In the present study, the performance of Semnan Industry Park’s MBR/RO advanced treatment system for industrial effluent reusing was investigated.
    Methods
    To determine the performance efficiency of full-scale membrane bioreactor (MBR) with submerged polyether sulfone flat sheet modules (MA04-150, pore size of 0.05 &mum) into an aeration tank, the potential removal of nitrogen, phosphorous, BOD ,COD and TSS for industrial effluent reuse were investigated by seasonal sampling from MBR influent and effluent.
    Results
    The results showed that the obtained removal efficiency of system for BOD, COD and TSS were more than 98 %, which increased in Summer. Furthermore, MBR reactor efficiency for the removal of nitrate, ammonia and TKN were 35%, more than 90% and 79% percent, respectively. The MBR removal efficiency for phosphorus was determined by an average of 52% . Low efficiency is due to low levels of phosphorous in the reactor.
    Conclusion
    According to the results and to compare it with existing standards , it can be stated that the Semnan Industrial Park advanced treatment system meets its founding objectives and namely can be used agricultural and industrial operation.
    Keywords: Full scale membrane Bioreactor (MBR), Industrial Park effluent