فهرست مطالب

دو ماهنامه سلامت کار ایران
سال چهاردهم شماره 2 (خرداد و تیر 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/04/25
  • تعداد عناوین: 15
|
  • مهناز عظیمی، شهرام وثوقی*، سید محمدرضا میری لواسانی صفحات 1-10
    زمینه و هدف
    یک سیستم مدیریت ایمنی، بهداشت و محیط زیست (HSE) هر چند هم در پیاده سازی و استقرار موفق باشد ولی تضمینی در کیفیت عملکرد آن وجود ندارد، بنابراین وجود یک سیستم ارزیابی عملکرد جامع جهت نظارت، ارزیابی و بهبود مستمر این سیستم ها امری ضروری است و چنانچه این ارزیابی ها بر مبنای برنامه ریزی استراتژیک سازمان استوار باشد، در مسیر صحیحی قرار گرفته است. هدف این پژوهش بررسی تاثیر پیاده سازی کارت امتیازی متوازن (BSC) در بهبود عملکرد سیستم مدیریت HSE در یکی از شرکت های بزرگ تولیدی کشور می باشد.
    روش بررسی
    این پژوهش از نوع توصیفی- تحلیلی است که به لحاظ ماهیت، کاربردی و به لحاظ روش اجرا پیمایشی می باشد. طی مراحل تحقیق، ابتدا مطالعات گسترده ای بر مبنای نظری انجام و سپس مدل BSC در سیستم HSE شرکت، پیاده سازی شد. در مرحله بعد، یک مدل مفهومی ارزیابی عملکرد سیستم مدیریت HSE در قالب کارت امتیازی متوازن طراحی گردید و توسط مدل طراحی شده، عملکرد سیستم مدیریت HSE، قبل و بعد از پیاده سازی BSC مورد مقایسه و بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    یافته های پژوهش نشان می دهد که بعد از پیاده سازی BSC، سیستم مدیریت HSE از میان 67 شاخص عملکردی مورد بررسی، در 43 شاخص (64/2 %) پیشرفت داشته است و عمده این پیشرفت در منظر فرآیندهای داخلی و مشتریان قابل مشاهده است. در منظر رشد و یادگیری عملکرد ضعیف تری نسبت به سایر منظرهای استراتژیک وجود دارد، بنابراین سازمان باید با فراهم ساختن بستری برای رشد و یادگیری در حوزه HSE اهتمام بیشتری بورزد.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه موردی نشان داد که پیاده سازی BSC می تواند منجر به بهبود عملکرد سیستم مدیریت HSE گردد.
    کلیدواژگان: کارت امتیازی متوازن، ارزیابی عملکرد، سیستم مدیریت ایمنی، بهداشت و محیط زیست
  • ذبیح الله دمیری، رسول یاراحمدی، جواد شریفی صفحات 11-21
    زمینه و هدف
    امروزه اتاق های پاک به جزئی جداناپذیر از صنایع با تولیدات حساس تبدیل شده است. منابع آلودگی در اتاق های پاک سبب اختلال در عملکرد و کیفیت محصولات حساس در اتاق های پاک می گردند. لذا هدف از این مطالعه ارزیابی راندمان فیلتر های هپا و بررسی غلظت و تعداد ذرات هوابرد اتاق های پاک دریک صنعت دارویی می باشد.
    روش بررسی
    مطالعه حاضر یک پژوهش تجربی کاربردی است که در سال 1394 در یک صنعت دارویی انجام شد. روش انجام کار در این مطالعه بررسی تست نشتی فیلتر های هپا و غلظت و تعدا ذرات در اتاق پاک بر اساس استاندارد ISO 14644 – 3 بود. در این مطالعه 17 فیلتر هپا مربوط به اتاق های پاک با کلاس پاکیزگی B ، C و Dمورد بررسی قرار گرفت. میزان نشتی فیلتر ها با استفاده از دستگاه های آئروسل فتومتر، آئروسل جنراتور و پمپ تزریق مثبت مورد آزمون قرار گرفت و از دستگاه پارتیکل کانتر برای اندازه گیری غلظت ذرات استفاده شد.
    یافته ها
    یافته های این مطالعه نشان داد که دراندازه گیری راندمان و تست نشتی 17 فیلتر هپای موجود در اتاق های پاک، 3 فیلتر (18درصد) دارای نشتی و بقیه فیلترها فاقد نشتی بودند و راندمان قابل قبولی را ارائه دادند(99/99 درصد). هم چنین نتایج نشان می دهد با افزایش سرعت جریان، میزان نفوذپذیری و افت فشار در گستره اندازه ذرات مورد بررسی افزایش و فاکتور کیفیت کاهش یافت. بعلاوه، نتایج سنجش غلظت ذرات در اتاق های پاک نشان می دهد که میانگین تراکم آلودگی ذرات در سه کلاس پاکیزگی B ،C و D از حد مجاز استاندارد ISO-14644 پایین تر بود.
    نتیجه گیری
    این مطالعه نشان داد که غلظت ذرات هوابرد دراتاق های پاک از میزان حدود مجاز تعیین شده توسط استاندارد ISO-14644 بسیار پایین تر بود. نکته قابل توجه در این مطالعه ، تاثیر کیفیت مطلوب هوای ورودی به اتاق های پاک درکارایی مناسب فیلترهای هپا بود.
    کلیدواژگان: اتاق های پاک، استاندارد ISO 14644، فیلترهای هپا، تعداد ذرات
  • سارا ماهرالنقش*، مصطفی پناهی، ایرج محمدفام، مهسا ماپار صفحات 22-32
    زمینه و هدف
    برنامه ریزی برای افزایش تولید و تمایل به افزایش کارایی نیروی انسانی در سازمان های تولیدی بدون برآورد هزینه های اقتصادی وارد بر سازمان سبب می شود که ارزش واقعی ایمنی در محیط کار نادیده گرفته شود. از میان هزینه های مختلف یک سازمان تولیدی، موضوع ارتقای ایمنی کارکنان از طریق کاهش مخاطرات احتمالی، منجر به تحمیل هزینه هایی می شود که اغلب با بی میلی کارفرمایان مواجه شده و سعی وافر آنها را برای کاهش چنین هزینه هایی در پی خواهد داشت. هدف از این مطالعه، تعیین میزان عددی ارزش ایمنی از دیدگاه کارکنان پالایشگاه از طریق برآورد میزان مبلغی است که کارکنان جهت تحمل شرایط ناایمن در محیط کار مایلند دریافت نمایند که این مبلغ می تواند معادل اهمیت پیشگیری از حوادث و ارتقاء ایمنی در محیط کار از منظر نیروی کار تلقی گردد.
    روش بررسی
    در این پژوهش با استفاده از روش ارزش گذاری مشروط (CVM) و با بررسی میزان تمایل به دریافت (WTA) کارکنان در ازاء چشم پوشی از بهبود شرایط ایمنی محیط کار، ارزش اقتصادی ارتقای ایمنی در شرکت پالایش نفت اصفهان از دیدگاه کارکنان برآورد گردیده است. بدین منظور و با هدف تشکیل بازاری فرضی برای ایمنی به عنوان کالایی غیرمبادله ای، پرسشنامه ویژه ای طراحی و داده های اختصاصی مرتبط با ارزش ایمنی از منظر 140 نفر از کارکنان واحدهای عملیاتی، طی دو مرحله پیش آزمون و آزمون نهایی در سال 1393 جمع آوری شده و مورد تجزیه تحلیل قرار گرفته اند.
    یافته ها
    با توجه به نتایج بدست آمده از این پژوهش، میانگین تمایل به دریافت (WTA) هر یک از کارکنان به ازای یک ماه فعالیت در محل پالایشگاه معادل 2 میلیون و پانصد هزار ریال برآورد شد. همچنین کل ارزش اقتصادی برآورد شده برای ایمنی در پالایشگاه اصفهان به ازاء 1300 نفر پرسنل رسمی شاغل در واحدهای عملیاتی، معادل 39 میلیارد ریال برآورد گردیده و با توجه به مجموع هزینه سالیانه ایمنی پالایشگاه که معادل 6 میلیارد و 700 میلیون ریال تعیین گردیده، مشخص شد از دیدگاه کارکنان، ارزش اقتصادی ارتقای ایمنی پالایشگاه معادل 5.8 برابر بیش از هزینه های فعلی اختصاص داده شده در برنامه های بهبود شرایط ایمنی محیط کار، بوده است.
    نتیجه گیری
    براساس چنین رویکردی، ضرورت بازنگری در بودجه سالیانه موردنیاز برای اجرای اقدامات ایمنی در شرکت مورد مطالعه مطرح شده و از نقطه نظر اقتصادی، تمرکز برجستجوی شرایط بهینه از نظر کارآئی بازاری و اثربخشی هزینه ای مربوط به اقدامات ایمنی، اهمیت می یابد.
    کلیدواژگان: ارزشگذاری اقتصادی ایمنی، تمایل به دریافت، پالایشگاه نفت
  • عبدالعلی جلالی*، احمدعلی روح الهی صفحات 33-42
    زمینه و هدف
    فرودگاه ها و مناطق پروازی اطراف آنها از حساس ترین و پرخطر ترین مناطق برای پرواز یک هواپیما است. توسعه صنعت هواپیمایی در دهه های اخیر و بکارگیری فناوری ها ، فرآیندهای اجرایی و زیر ساخت های جدید، در این صنعت، در کنار خلق فرصت های جدید، خطراتی نیز در بر داشته است که ایمنی فعالیت های این حوزه را تهدید می نماید. یکی از راه های کنترل و کاهش خطرات این صنعت، شناسایی و مدیریت عوامل ایجاد ریسک است. بر این اساس، هدف اصلی این تحقیق، شناسایی و اولویت بندی عوامل ایجاد ریسک برای عملیات هواپیما در فرودگاه و مناطق اطراف آن می باشد.
    روش بررسی
    روش تحقیق توصیفی- پیمایشی است. ابزار اصلی گردآوری داده ها پرسش نامه می باشد. پرسش نامه دارای 22 گویه و در قالب 4 بعد اصلی عوامل انسانی، محیطی، سخت افزاری و نرم افزاری طراحی شده است. پایایی آن از طریق آلفای کرونباخ مقدار 80/0 محاسبه شده و روایی پرسشنامه نیز از طریق روایی محتوایی، سازه ای و ضریب لائوشه تایید شده است. جامعه آماری تحقیق کارکنان بخش هوانوردی – خلبانان و کارکنان مراقبت پرواز- فرودگاه های استان تهران به تعداد 420 نفر بودند که بر اساس جدول مورگان تعداد 201 نفر از آن ها به عنوان نمونه اقدام به تکمیل پرسشنامه نمودند. جهت تحلیل داده ها از نرم افزار 19 SPSS و مدل سازی معادلات ساختاری استفاده شده است.
    یافته ها
    یافته های تحقیق نشان داد که عوامل انسانی، نرم افزاری و سخت افزاری بر ایجاد ریسک برای عملیات هواپیما در فرودگاه و مناطق اطراف آن تاثیری مثبت و معنادار دارد و میزان تاثیرگذاری عوامل انسانی 90/0، عوامل محیطی 78/0، عوامل سخت افزاری 69/0 و در نهایت عوامل نرم افزاری 52/0 است.
    نتیجه گیری
    یافته های تحقیق، ضرورت ارتقای سطح ایمنی در فرودگاه ها و مناطق پروازی اطراف آن ها را از طریق: تدوین و پیاده سازی نظام مدیریت ایمنی، توسعه دانش و فرهنگ ایمنی کلیه عوامل انسانی، تجهیز فرودگاه ها به سامانه های جدید هوانوردی و هم چنین هماهنگی با سایر دستگاه های ذیربط به منظور جلوگیری از ایجاد ظرفیت های خطر بالقوه در اطراف فرودگاه ها را نمایان می سازد.
    کلیدواژگان: ریسک، فرودگاه، مناطق پروازی، عملیات هواپیما
  • زهرا ابراهیمی، علی اصغر فرشاد*، رسول یاراحمدی، یحیی خسروی صفحات 43-52
    زمینه و هدف
    کارکنان بیمارستان به علت شرایط شغلی خود، درمعرض خطرات شغلی گوناگون هستند. هدف از مطالعه ی حاضر بررسی مشکلات ارگونومیکی بیمارستان از دیدگاه تکنولوژی تعامل انسان- سیستم و راهکارهایی جهت بهبود آن ها می باشد.
    روش بررسی
    در این پژوهش کیفی، چارچوب مفهومی مشکلات ارگونومی بیمارستان از دیدگاه تعامل انسان-سیستم از طریق تحلیل محتوای متون گذشته استخراج شد. بر اساس چارچوب مفهومی مرحله قبل، 18 نفر از کارکنان بیمارستان و کارشناسان به صورت نیمه ساختاری در مصاحبه ها و بحث گروهی شرکت کردند. مضمون های مربوط به مشکلات ارگونومی بیمارستان و راه حل های متناظر از روش تحلیل محتوای متن های تولید شده استخراج گردید.
    یافته ها
    به طور کلی، 14 مشکل به عنوان مشکلات ارگونومیکی بر اساس یک چارچوب تعامل انسان- سیستم دسته بندی شدند. راهکارهایی متناظر بر اساس سلسه مراتب کنترل ها شامل حذف و جایگزینی، کنترل های مهندسی، کنترل های اداری و حفاظت فردی انتزاع گردید.
    نتیجه گیری
    برخی مشکلات ارگونومی مربوط به پوسچرهای کاری، نوبت کاری، بار کاری، رضایت شغلی و روابط فردی نسبت به سایر مشکلات مورد بررسی از اهمیت بیشتری برخوردار هستند. چارچوب کنترلی استخراج شده از این مطالعه می تواند در کاهش مشکلات ارگونومی و پیشنهاد استراتژی ها برای بهبود به کار رود.
    کلیدواژگان: مشکلات ارگونومی، راهکارهای کنترلی، تعامل انسان، سیستم، پژوهش کیفی، بیمارستان
  • سجاد فرهادی*، ایرج محمدفام، امید کلات پور صفحات 53-62
    زمینه و هدف
    یکی از عوامل آمادگی سازمان در برابر شرایط اضطراری برگزاری مانورهای تمرینی هستند. جهت برگزاری یک مانور مناسب به داشتن سناریو استاندارد و جامع نیاز است. علیرغم اهمیت این موضوع، در صنایع کشور الگوی پذیرفته شده واحدی برای تدوین این سناریوها وجود ندارد. مطالعه حاضر با هدف ارائه الگویی جهت تدوین سناریوهای مدیریت شرایط اضطراری و بررسی انطباق سناریوهای اجرای شده پیشین در صنایع فرآیندی کشور با الگوی ارائه شده طراحی و اجرا شد.
    روش بررسی
    مطالعه حاضر به صورت توصیفی- تحلیلی طراحی و اجرا گردید. ابتدا دو استاندارد ISO 22398 و HSEEP بررسی و از این دو یک الگوی واحد استخراج شد. برای افزایش اعتبار الگوی استخراجی پایایی و روایی نیز مورد بررسی قرار گرفت. در مرحله بعد 61 سناریوی تمرین شده در صنایع فرآیندی کشور جمع آوری و میزان انطباق این سناریوها با بندهای مختلف الگوی ارائه شده تعیین گردید.
    یافته ها
    نتایج حاصل از استخراج الگو از دو استاندارد مورد بررسی نشان داد که الگوی پیشنهادی شامل 5 مرحله اصلی و 41 بند فرعی می باشد. میزان انطباق سناریوهای مورد بررسی با زیربندهای مختلف الگوی پیشنهادی نشان داد در بین سناریوهای مورد بررسی فقط مراحل جزئی آماده سازی سناریو و اجرای مانور به صورت کامل در کلیه سناریوها لحاظ گردیده بود.
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه حاضر لزوم استفاده از یک الگوی واحد را برای تدوین سناریوهای واکنش در شرایط اضطراری مورد تاکید قرار می دهد. آموزش افراد درگیر در تدوین سناریوهای واکنش در شرایط اضطراری در رابطه با الگوی پیشنهادی و تفهیم بندهای موجود در این الگو می تواند باعث ارتقاء کیفیت فرایند سناریونویسی در صنایع کشور و در نتیجه ایجاد یک برنامه مناسب برای مقابله با این شرایط گردد.
    کلیدواژگان: شرایط اضطراری، سناریو، آمادگی، تمرین، مانور، گپ آنالیز، HSEEP، ISO 22398
  • مرجان فیروزه، امیر کاوسی، ساجده حسن زاده صفحات 63-72
    زمینه و هدف
    حلال های آلی گروهی از ترکیبات شیمیایی هستند که کاربرد وسیعی در صنایع مختلف داشته و تا کنون ارتباط مواجهه مزمن با آنها و برخی از بیماری های جسمانی و عصبی شناخته شده است. از سوی دیگر خستگی نیز سبب آسیب به فرد، کاهش بازده کاری و افزایش حوادث شغلی می گردد. این مطالعه با هدف بررسی ارتباط بین مواجهه شغلی با حلال آلی و خستگی کارگران یک کارخانه رنگ انجام گردیده است.
    روش بررسی
    این مطالعه توصیفی- تحلیلی- مقطعی بر روی206 نفر از کارگران صنایع رنگ و نساجی به ترتیب به عنوان گروه مورد و شاهد اجرا گردید. نمونه گیری از حلال های آلی بر طبق روش استاندارد NIOSH-1501 انجام شد و پس از مشخص شدن غلظت حلال ها، پرسشنامه های سنجش چند بعدی خستگی(MFI ) و اطلاعات فردی – شغلی جهت ارزیابی خستگی بکار گرفته شد، به منظور تجزیه وتحلیل آماری داده ها آزمونهای tمستقل و رگرسیون لجستیک مورد استفاده قرار گرفت.
    یافته ها
    بررسی میانگین امتیازات کسب شده در ابعاد پنج گانه خستگی نشان داد که از نظر ابعاد خستگی جسمانی، کاهش فعالیت، کاهش انگیزه، خستگی ذهنی و نمره کل آزمون MFI، بین دو گروه مورد و شاهد تفاوت معنی دار وجوددارد (05/0>P)، بطوری که بیشترین تفاوت در کاهش انگیزه و خستگی ذهنی بین دو گروه وجود داشت و نسبت شانس ابتلا به این دو اختلال با آزمون رگرسیون لوجستیک در گروه مورد 5/2 برابر گروه شاهد بدست آمد( [2/4-8/1] CI 95%= و 001/0(P<.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان داد که شیوع بیشتر خستگی در 4 بعد، جسمانی، کاهش فعالیت، کاهش انگیزه و خستگی ذهنی، در افراد در معرض حلال آلی وجود داشت، به طوری که خستگی ذهنی و کاهش انگیزه بیشترین شیوع را در بین افراد در معرض حلال به نسبت گروه شاهد خود داشت.
    کلیدواژگان: حلال آلی، خستگی، خستگی ذهنی، آزمون MFI
  • یاسر لبافی نژاد، میرسعید عطارچی، حسین دانش، زهرا ایمانی زاده* صفحات 73-83
    زمینه و هدف
    اختلالات خواب از مشکلات رایج به خصوص در جوامع مدرن و صنعتی می باشد. میزان بروز آن در جمعیت های مختلف، گوناگون گزارش شده است. بروز این مشکلات در افراد شاغل و کارگر منجر به بروز آسیب های شغلی و کاهش عملکرد ایشان می شود و می تواند خطرآفرین باشد. در این مطالعه به بررسی رابطه ی اختلال خواب و توانایی انجام کار می پردازیم.
    روش بررسی
    این مطالعه به صورت مقطعی در تمام کارگران یک کارخانه ی تولید لبنیات در سال 1393 انجام شد. در این مطالعه از پرسشنامه ی StopBang جهت بررسی آپنه ی انسدادی خواب، Epworth Sleepiness Scale (ESS) جهت بررسی خواب آلودگی وWork ability index (WAI) جهت بررسی توانایی انجام کار استفاده شده است. داده های به دست آمده از این پرسشنامه ها به همراه اطلاعات دموگرافیک مورد تحلیل و آنالیز قرار گرفت.
    یافته ها
    در این مطالعه در نهایت 215 نفر مورد سنجش واقع شدند. ارتباط بین یافته های سه پرسشنامه ی ESS ، StopBang و WAI از لحاظ آماری معنادار بود. ارتباط سن با WAI و StopBang ، وضعیت تحصیلی با ESS ، سابقه کاری با StopBang ، استعمال دخانیات با StopBang و ESS ، سالهای استعمال دخانیات با StopBang و BMI با StopBang ، معنادار بود. بین دو پرسش نامه ی خواب ارتباط معنادار مثبت وجود داشت و هر دو پرسش نامه با شاخص توانایی انجام کار ارتباط معکوس معنی دار داشتند.
    نتیجه گیری
    نتایج بدست آمده ارتباط قوی اختلالات خواب، آپنه انسدادی خواب و شاخص توانایی کار را نشان می دهد. لذا جهت جلوگیری از بروز عوارض برگشت ناپذیر و آسیب های متعاقب اختلال خواب و کاهش عملکرد شغلی در کارگران، لازم است غربالگری انجام شده و توجه بیشتر به مسائل بهداشت خواب کارگران صورت گیرد.
    کلیدواژگان: بیماری خواب، Workability index، StopBang، ESS، کارخانه لبنیات
  • فرناز والدینی اصل، محسن ارزانلو، مهدی فضل زاده، سعیده امانی، صادق حضرتی* صفحات 84-95
    زمینه و هدف
    بیوآئرسول ها در هوای بخش های مختلف بیمارستانی عامل زیان آور مهمی برای سلامتی محسوب شده و در ایجاد عفونت های بیمارستانی نقش عمده ای را ایفا می نمایند. بنابراین در این مطالعه تنوع و غلظت بیوآئرسول های قارچی در هوای بیمارستان های امام خمینی و علوی اردبیل مورد بررسی قرار گرفت.
    روش بررسی
    این مطالعه مقطعی در سال 1394 در بیمارستان های آموزشی شهر اردبیل انجام گرفت. به منظور ارزیابی و تعیین تراکم بیوآئروسل های هوابرد قارچی، دستگاه نمونه بردار مدل ZTHV02 و محیط کشت سابرودکستروزآگار به همراه آنتی بیوتیک کلرامفنیکل مورد استفاده قرار گرفت. برای تشخیص قارچ ها از روش اسلاید کالچر استفاده شد و تراکم کلنی ها بر اساس CFU/m3 گزارش گردید.
    یافته ها
    میانگین غلظت کل قارچ های اندازه گیری شده در بیمارستان امام و علوی به ترتیب CFU/m3 42/52 و CFU/m34/43 می باشد. ایستگاه پرستاری بخش دیالیز بیمارستان امام خمینی و اتاق زایمان طبیعی و اتاق بستری اورولوژی ونورولوژی مردان در بیمارستان علوی دارای بیشترین بار آلودگی قارچی و بخش دیالیز و ایزوله تنفسی اورژانس در بیمارستان امام خمینی و ICU در بیمارستان علوی دارای کمترین بار آلودگی قارچی بودند. شایع ترین قارچ های جدا شده از هوای بیمارستان امام به ترتیب پنیسلیوم، آسپرژیلوس نایجر، آسپرژیلوس، کلادوسپوریوم و کاندیدا و در بیمارستان علوی به ترتیب پنیسلیوم، آسپرژیلوس، آسپرژیلوس نایجر، پسیلومایسس و کاندیدا بودند. غلظت قارچ ها با دما و رطوبت محیط ارتباط معنی داری نداشتند و لیکن غلظت آلاینده در شیفت عصر (زمان ملاقات) به صورت معنی دار از شیفت صبح بیشتر بود (0.01>p).
    نتیجه گیری
    غلظت بالای قارچ های هوابرد در بیمارستان های مورد مطالعه می تواند به عنوان یک عامل خطر مهم برای سلامت شاغلین و بیماران مطرح باشد.
    کلیدواژگان: بیوآئرسول، عفونت بیمارستانی، قارچ، آلودگی هوا
  • مژگان پرنون*، عبدالزهرا نعامی، سید اسماعیل هاشمی، کیومرث بشلیده، امیرعباس پرنون صفحات 96-104
    زمینه و هدف
    هدف پژوهش حاضر طراحی و آزمون الگویی ساختاری از پیشایندها و پیامدهای تعهد حرفه ای می باشد. متغیرها در این الگو شامل پیشایندها (وجدانی بودن، رهبری تحولی، اخلاق کاری اسلامی و جو روانشناختی) و پیامدهای تعهد حرفه ای (قصد ترک شغل، خستگی عاطفی و رفتار خود توسعه ای) می باشند.
    روش بررسی
    طرح پژوهش توصیفی- همبستگی می باشد. نمونه پژوهش (بر اساس ملاک های ورود به پژوهش) شامل 210 نفر (199 مرد و 11 زن) از کارکنان شرکت فولاد خوزستان است؛ که به روش نمونه گیری تصادفی مرحله ای انتخاب گردیده اند. از بین 8 بخش شرکت فولاد خوزستان به تصادف بخش مواد اولیه و از بین واحدهای مختلف در این بخش واحد انباشت و برداشت انتخاب و در آخرین مرحله به منظور رسیدن به حجم نمونه، افراد موردمطالعه به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند.
    ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه های تعهد حرفه ای، جو روان شناختی کار، ویژگی های شخصیتی نئو، رهبری تحولی کلی، اخلاق کاری اسلامی، قصد ترک شغل، فرسودگی شغلی و رفتار خود توسعه ای می باشند. به منظور ارزیابی مدل پیشنهادی از روش الگو یابی معادلات ساختاری SEM با نرم افزار AMOS ویراست 21 استفاده شده است. جهت آزمودن اثرات غیرمستقیم و تعیین معناداری آن ها از روش بوت استراپ استفاده شده است.
    یافته ها
    یافته ها نشان دادند که الگوی پیشنهادی از برازش قابل قبولی با داده ها برخوردار است. برازش بهتر از طریق حذف یک مسیر غیر معنی دار حاصل شد. از میان 10 فرضیه مستقیم پژوهش تنها فرضیه مربوط به اثر مثبت مستقیم رهبری تحولی بر تعهد حرفه ای مورد تایید قرار نگرفته است. 3 فرضیه غیرمستقیم پژوهش نیز مورد تایید واقع شده اند.
    نتیجه گیری
    پژوهش حاضر بینشی در خصوص نقش متغیرهای فردی، فرهنگی و سازمانی در ارتقاء تعهد افراد به حرفه و درنتیجه کاهش خستگی عاطفی و ترک شغل و هزینه های ناشی از آن فراهم می کند.
    کلیدواژگان: تعهد حرفه ای، جو روان شناختی، وجدانی بودن، رهبری تحولی، اخلاق کاری اسلامی، رفتار خود توسعه ای، قصد ترک شغل، خستگی عاطفی
  • فرشید قربانی شهنا، محمد جواد عصاری، جواد فرد مال، عارفه جعفرزاده کهنه لو، حسنا حاتمی* صفحات 105-115
    زمینه و هدف
    فرمالدئید به عنوان یک ماده ی سرطان زا و محرک قوی شناخته می شود.از طرفی به علت خواص فرمالدئید و ترکیبات حاصل از آن، در تولید فرآورده های آرایشیکاربرد فراوانی دارد. OSHA نیز در خصوص انتشار فرمالدئید در سالن های زیبایی و تماس بیش از حد مجاز مواجهه ی شغلی با آن هشدار داده است. با توجه به اهمیت این آلاینده،خطرات ناشی از تماس با آن و عدم انجام مطالعه ای در داخل کشور، این پژوهش با هدف ارزیابی مواجهه ی شغلی آرایشگران زن در دو شهر کرمانشاه و همدان انجام شد.
    روش بررسی
    با استفاده از جاذب های نمونه برداری از فرمالدئید، 20 نمونه ی کوتاه مدت مطابق روش NIOSH-2016 و 45 نمونه ی بلند مدت مطابق روش NIOSH-2541 از هوای تنفسی آرایشگران در آرایشگاه های منتخب در دو شهر کرمانشاه و همدان جمع آوری و به ترتیب توسط دستگاه های HPLC و GC آنالیز گردید.
    یافته ها
    دامنه ی تراکم فرمالدئید در نمونه های کوتاه مدت بین ppm 6935/0-0 و در نمونه های بلند مدت ppm 603 /0-0 بود. بیشترین تراکم فرمالدئید در نمونه های کوتاه مدت مربوط به استفاده از نوعی رنگ مو و در نمونه های بلند مدت بیشترین تراکم مربوط به استفاده از نوعی صاف کننده ی کراتینی مو بوده است. میانگین تراکم فرمالدئید در نمونه های کوتاه مدت و بلند مدت و نیز بین گروه های مختلف فعالیت های آرایشی که در آن ها از فرآورده های متفاوتی استفاده شده است، از نظر آماری تفاوت معنی داری با هم ندارند.
    نتیجه گیری
    با توجه به اینکه تراکم فرمالدئید در تعدادی از نمونه های مورد آنالیز، فراتر از حد مجاز سقفی توصیه شده ی ایران ppm) 3/0 (OEL-C= بوده است، نیاز به بررسی های بیشتر و کنترل مراجع ذی ربط مانند اجرا یا اصلاح سیستم تهویه، نظارت بر کیفیت مواد مصرفی، آموزش، و... برای آرایشگران وجود دارد.
    کلیدواژگان: فرمالدئید، مواجهه ی شغلی، آرایشگران، صاف کننده ی مو، کراتینه ی مو
  • مرتضی بابایی، عبدالرحمن بهرامی، فرشید قربانی شهنا* صفحات 116-125
    زمینه و هدف
    یکی از معضلات اصلی بهداشتی و زیست محیطی صنایع معدنی انتشار غبار در حین فعالیت های شکستن، سرند کردن و انتقال مواد می باشد. این مطالعه باهدف طراحی، اجرا و ارزیابی سامانه تهویه موضعی و تلفیق آن با سامانه مه پاش جهت کاهش انتشار ذرات هوابرد به همراه تحلیل اقتصادی در واحد سنگ شکن یک شرکت معدنی اجرا شد.
    روش بررسی
    پس از اطمینان از عدم تاثیر رطوبت بر خواص مواد، سامانه مه پاش آب به منظور فرونشانی بخشی از غبار در منبع تولید، طراحی و نصب شد. سایر ذرات منتشره نیز با به کارگیری سامانه تهویه مکنده موضعی با اقتباس از استانداردها و راهنماهای موجود کنترل گردید. به منظور پالایش ذرات جمع آوری شده توسط سامانه تهویه سه دستگاه سیکلون بازده بالا (مدل استایرمند) طراحی و مورداستفاده قرار گرفت. درنهایت عملکرد سامانه مه پاش و تهویه صنعتی به صورت مجزا و تلفیقی در کنترل ذرات منتشره در هوای محیط کار، مواجهه فردی و انتشار زیست محیطی مورد ارزیابی قرار گرفت.
    یافته ها
    بازده سامانه مه پاش، تهویه صنعتی و تلفیقی در کاهش غلظت غبار محیطی به ترتیب 49، 76 و 95 درصد بود. همچنین بازده سامانه مرطوب سازی، تهویه صنعتی و تلفیقی در کاهش میزان مواجهه با ذرات قابل استنشاق 54، 73 و 88 درصد حاصل شد.
    نتیجه گیری
    با توجه به ارزیابی های به عمل آمده با اجرای تلفیقی این دو سامانه، میزان مواجهه شغلی کارگران، غلظت غبار کل در محیط و انتشار زیست محیطی ذرات به کمتر از حدود مجاز کاهش یافت. مطابق تحلیل های اقتصادی، بالغ بر 80 درصد هزینه های اجرایی پروژه به این روش نسبت به روش خشک کاهش یافت، لذا می توان در شرایط مشابه این سامانه را به عنوان یک راهکار موثر و اقتصادی پیشنهاد داد.
    کلیدواژگان: صنایع معدنی، مه پاش، سیکلون، تهویه صنعتی، غبار
  • مریم افشاری*، غلام حیدر تیموری، معصومه افشاری، بهرام کوهنورد، حسن اسمعیل پور، مهدی کنگاوری صفحات 126-135
    زمینه و هدف
    سواد سلامت باعث کسب ظرفیت ها و ادراک اساسی از اطلاعات سلامت و خدمات برای افراد می باشد، تا بتوانند تصمیمات سلامتی را اتخاذ نمایند. بنابراین این مطالعه با هدف تعیین سواد سلامت کارگران یکی از شرکت های قطعه سازی ایران خودرو در سال 1394 اجراء گردید.
    روش بررسی
    در این پژوهش توصیفی- تحلیلی، 157 نفر ‏از کارگران، شرکت مهرکام پارس در سال 1394 به روش تصادفی طبقه ای متناسب در هر کارگاه انتخاب شدند. سپس از طریق نمونه گیری تصادفی ساده، افراد وارد مطالعه شدند. پرسشنامه از طریق خودگزارش دهی توسط کارگران تکمیل شد. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه سواد سلامت بزرگسالان ایرانی (HELIA) استفاده شد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS21 تجزیه و تحلیل گردید.
    یافته ها
    افراد مورد مطالعه از نظر دسترسی به اطلاعات سلامت، 79% دسترسی ناکافی، 1/56% مهارت خواندن ضعیف داشتند. در خصوص فهم 1/77% وضعیت خوبی نداشتند. در ارزیابی، بطور متوسط نیمی از افراد دارای سطح سواد سلامت نه چندان کافی و کافی بودند (به ترتیب 9/22% و 4/20%). در کاربرد اطلاعات سلامت 8/61% دارای سطح سواد ناکافی بودند. فهم و ارزیابی اثر مستقیم بر میانگین نمره کاربرد اطلاعات دارد. بطوری که فهم و ارزیابی پیش گویی کننده های مناسبی برای کاربرد اطلاعات سلامت بودند.
    نتیجه گیری
    بطور کلی سواد سلامت در افراد نامطلوب بود. این موضوع توجه بیشتر به سواد سلامت را در برنامه های آموزشی و مداخله ای نشان می دهد. لازم است بدین منظور برنامه های جامع، رسانه ها و مواد آموزشی ساده و قابل فهم طراحی و بکار رود.
    کلیدواژگان: سواد سلامت، HELIA، محل کار، کارگران
  • حسین صمدی، حمزه صمدی* صفحات 136-147
    زمینه و هدف
    امروزه یکی از عوامل مهم در بهره وری، نیروی انسانی کارآمد است. از طرفی موضوع معنویت در محیط کار به عنوان زمینه ساز توانمندی کارکنان، تبدیل به یک موضوع کلیدی در نظام مدیریت سلامت شده است. که بررسی همه جانبه آن نیازمند شناسایی و تبیین متغیرهای زیادی است. بر این اساس، هدف از مطالعه حاضر بررسی رابطه علی میان معنویت در محیط کار و متغیرهای سلامت روان شناختی در دانشگاه علوم پزشکی بابل است.
    روش بررسی
    پژوهش حاضر، مطالعه ای مقطعی به روش توصیفی- تحلیلی است. جامعه آماری این مطالعه را مدیران و متخصصین منابع انسانی دانشگاه علوم پزشکی بابل تشکیل دادند، که به صورت نمونه گیری هدفمند قضاوتی انتخاب شدند. داده های پژوهش با استفاده از پرسشنامه مقایسات زوجی گردآوری، و تجزیه و تحلیل داده ها هم با استفاده از دیمتل انجام شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد، بر اساس میزان اهمیت متغیرها ، معنویت در محیط کار پراهمیت ترین متغیر (94/6)، و متغیر خلاقیت کارکنان (05/6) نیز به عنوان کم اهمیت ترین متغیر در این روابط علی مشخص شده اند. در میان متغیرهای مورد بررسی، جو سازمانی (45/1) به عنوان تاثیرگذارترین متغیر معرفی، و هم چنین خلاقیت کارکنان (21/1-) به عنوان کم تاثیرترین متغیر انتخاب و کم ترین میزان تاثیرگذاری را به خود اختصاص داده است.
    نتیجه گیری
    مدیران دانشگاه علوم پزشکی بابل می توانند با کاربست برنامه های معنویت افزا و فراهم نمودن محیط های کاری مملو از اخلاق و معنویت، زمینه را برای ارتقای توانمندی های کاری و روانی کارکنان محیا سازند.
    کلیدواژگان: سلامت سازمانی، جو سازمانی، خلاقیت کارکنان، کارآفرینی سازمانی، معنویت در محیط کار
  • عمران احمدی، سید باقر مرتضوی*، علی خوانین صفحات 147-157
    زمینه و هدف
    بروز حوادث در صنعت نفت می تواند خسارات جانی و مالی جبران ناپذیری به همراه داشته باشد. بنابراین تجزیه و تحلیل و درک علت های حوادث در این صنعت برای پیشگیری از بروز آن ها بسیار مهم است. به دلیل وجود عوامل متعدد تاثیرگذار بر انتخاب روش تجزیه و تحلیل حوادث و تنوع روش ها، یکی از اصول و مبانی مهم تجزیه و تحلیل حوادث، انتخاب صحیح و کارآمد روش می باشد. بنابراین، این مطالعه با هدف انتخاب روش بهینه برای تجزیه و تحلیل حوادث صنعت نفت و با استفاده از روش های تصمیم گیری چند معیاره انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه مدلی بر اساس روش تصمیم گیری چند معیاره ساخته شد که شامل روش فرآیند تحلیل شبکه برای به دست آوردن وزن معیارهای استفاده شده جهت انتخاب روش و استفاده از روش تاپسیس فازی برای ارزیابی اولویت بندی روش های تجزیه و تحلیل حادثه بود.
    یافته ها
    بر اساس نتایج، 8 معیار اصلی و 21 زیر معیار برای انتخاب روش تجزیه و تحلیل حادثه مورد استفاده قرار گرفت که معیارهای اصلی توانایی شناسایی سطوح چندگانه علل، نیاز آموزشی روش و سطوح دامنه کاربرد به ترتیب با وزن نهایی 375/0، 168/0 و 088/0 بیشترین وزن را در انتخاب روش داشتند. بر اساس نتایج اولویت بندی تاپسیس فازی، Tripod beta به عنوان روش بهینه برای حوادث انتخاب شد و روش های Bow tie و MTO در رتبه های بعدی قرار گرفتند.
    نتیجه گیری
    مطالعه حاضر نشان داد که برای انتخاب روش بهینه تجزیه و تحلیل حادثه، معیارهای زیادی با درجه اهمیت متفاوت وجود دارد. بر اساس اهمیت معیارهای این مطالعه، روش beta Tripod به عنوان روش بهینه برای تجزیه و تحلیل حوادث صنعت نفت انتخاب شد. به منظور بهبود تجزیه و تحلیل حوادث و پوشاندن ضعف روش Tripod beta، استفاده از این روش به همراه روش های دیگر می تواند کمک زیادی در تجزیه و تحلیل حادثه داشته باشد.
    کلیدواژگان: تجزیه و تحلیل حادثه، ANP فازی، TOPSIS فازی
|
  • Mahnaz Azimi, Shahram Vosoughi*, Seyed Mohammadreza Miri Lavasani Pages 1-10
    Background And Aims
    However, both the implementation and establishment of the Health, safety and Environment (HSE) management system is successful, but there is no guarantee on the quality of its performance. Therefore, a comprehensive performance evaluation system is essential for monitoring, evaluating and continuous improvement of these systems. If this evaluations are based on company's strategic planning, they are on the right path. The aim of this study was to evaluate the impact of the implementation of the Balanced Scorecard (BSC) on improvement of HSE management system in one of a big production companies in our country.
    Methods
    This study is cross-sectional, in nature is applicable, and in methodology is a survey research. During the research, first some studies based on theoretical context were done and then BSC was implemented in HSE system of the company. Finally, a conceptual model to evaluate the performance of HSE management system in the form of Balanced Scorecard was designed and by this model the performance of HSE management system was evaluated and compared before and after the implementation of the BSC.
    Results
    The results show that after the implementation of the BSC, HSE management system through 67 performance indicators that evaluated, in 43 indicators (64/2%) had improvement and major progress is visible in terms of internal processes and customer. Poor performance is in terms of growth and learning than other strategic perspectives, so the company needs to insist more effort to provide a platform for learning and development in the field of HSE.
    Conclusion
    The results of this study indicated that the implementation of BSC can improve the performance of the HSE management system.
    Keywords: Balanced Scorecard (BSC), Performance Evaluation, Health, Safety, Environment Management System (HSE-MS)
  • Zabiolah Damiri, Rasoul Yarahmadi, Javad Sharifi Pages 11-21
    Background And Aims
    Nowadays, cleanrooms have become impartible parts of an industry with sensitive products. Sources of contamination in cleanrooms are impaired performance and quality sensitive products in the cleanrooms .The aim of this study was to evaluate the efficiency of HEPA filter and check the concentration and number of airborne particles in cleanrooms for pharmaceutical industry.
    Methods
    This study an experimental study that was conducted at 2015 in the pharmaceutical industry. The method of this study investigated the HEPA filter leakage test and number concentration of particles in the cleanroom according to the ISO 14644 – 3 standards .17 HEPA filters were studied for cleanroom with cleanliness class B, C and D. The leakage filters using aerosol photometer, aerosol generator and Positive injection pump and the Particle Counter was used to measure the concentration of particles.
    Results
    In HEPA filter leakage test, 17 filters have been tested and only 3) 18 %( filters indicate leakage and had an efficiency lower than standard limits. Other filters had a no leakage and show acceptable results (99.99%). The results show that with increasing velocity, permeability and pressure drop in the range of particle size increased and decreased quality factor. In addition, the measurement results show that the concentration of particles in the cleanroom the average density of particles pollution in the cleanliness class B, C and D of the ISO-14644 standard limits was lower.
    Conclusion
    the study showed that the airborne particles concentration are lower than the permissible limits which determined by ISO 14644 standards. Interestingly in this study, the impact of high air quality cleanroom was a good performance HEPA filters.
    Keywords: cleanroom, ISO 14644 standard, HEPA filter, Number of particle
  • Sara Maheronnaghsh*, Mostafa Panahi, Iraj Mohammadfam, Mahsa Mapar Pages 22-32
    Background And Aims
    Planning to increase production and tends to increase the efficiency of human resources in productive organizations without estimating the economic costs imposed on the organization, cause the actual value of safety is ignored in workplaces. Among the financial cost of the productive organizations, the subject of safety promotion through decreasing the probable hazards will cause to impose the amount of extra costs to employers that are often faced them with the reluctance and therefore they will try to decrease these mentioned costs. The object of this study is to determine the numerical value of safety from the perspective of the refinery staff through computing the amount of money which the staff tend to receive to tolerate unsafe conditions in the workplace. This amount will be equivalent to the importance of preventing accidents and promoting the safety condition in the workplace from the perspective of the labor force.
    Methods
    In this study, by applying Contingent Valuation Method (CVM) and determining the amount of willingness to accept (WTA) of employees in exchange for the waiver of improving safety in the workplace, the economic value of safety in Esfahan Oil Refining Company was estimated from the employee's perspective.
    For this purpose, a questionnaire was provided and by creating a hypothetical market scenario for safety as a non-traded goods, data relating to the safety value were asked from the number of 140 operational employees and analyzed by applying 2-steps questionnaire including the pre-test and final test during 2014.
    Results
    Based on the results of this study, the mean of willingness to accept (WTA) a month for each employee at the refinery was estimated at 2 million and five hundred thousand rials. The total economic value estimated for the safety of the refinery personnel for 1,300 people employed in operational units, estimated 39 billion rails.
    Considering the total annual cost of refinery safety that is 6,700,000,000 rials, it was clear from the employee's perspective, the economic value of safety is 5.8 times greater than the cost of refinery existing safety programs conditions in the workplace.
    Conclusion
    According to this point of view, the need to review the annual budget required to implement safety measures described and from an economic point focusing on the search for optimal conditions for market efficiency and cost effectiveness of the safety measures is important.
    Keywords: Economic valuation of safety, Willing to accept, Refinery
  • Abdolali Jalali*, Ahmad Ali Rohollahi Pages 33-42
    Background And Aims
    Aerodrome surface safety and in particular safety of flight environment around them are acknowledged globally as one of aviation's greatest challenges.
    Aeronautical industries development within recent decays and employment of innovated technologies and procedures, encountered with multiple risk that threating the aviation safety.
    The main purpose of this research was identification and priority of risky factors effecting on aircraft operation on aerodrome and flight environment around it.
    Methods
    In this survey, descriptive method was used and a questionnaire of 22 items prepared and distributed between the research statistical population including Tehran Province aeronautical personnel about 420 persons that 201 of them have been selected based on Morgan table as statistical sample. The reliability of the questionnaire have been confirmed by Cronbach`s alpha coefficients (0.8) and its validity checked by content, structural and Lawshe methods. SPSS software version19 plus SEM (LISREL 8/5) have been used for analyzing.
    Results
    Research finding indicates that human factors, equipment factors, software factors and hardware factors have positive and direct effect on risk of aircraft operation on aerodrome surface and flight environment around it. Impact of human factors are 0.90, environmental factors .78, hardware factors 0.69 and software factors is 0.52.
    Conclusion
    Safety level enhancement is required on and in the vicinity of an aerodromes through planning and implementation of safety management system, knowledge and safety culture development for all human resources, in parallel to installation of new aerodromes equipment. At the end, it’s noted that coordination with relevant organization for preventing of potential danger shall be effected.
    Keywords: Risk, Aerodrome, Flight environment, Aircraft operation
  • Zahra Ebrahimi, Ali Asghar Farshad*, Yahya Khosravi, Rasoul Yarahmadi Pages 43-52
    Background And Aims
    Hospital personnel are exposed to various occupational hazards because of their job circumstances. The aim of this study is to investigate the ergonomic problems of hospital from the perspective of human-system interface technology and to recommend the strategies for improvement.
    Methods
    In this qualitative study, the conceptual framework of hospital ergonomic problems was extracted through the literature review from the perspective of human-system interface technology. Eighteen staffs and experts were participated in the semi-structured interview and focus group discussion according to the conceptual framework. Theme analysis was used to extract the ergonomic problems and their corresponding solutions.
    Results
    In total, 14 ergonomic problems were categorized based on a human-system interface framework. Their corresponding solutions were extracted based on the hierarchy of controls, including elimination and substitution, engineering controls, administrative controls and PPE.
    Conclusion
    Some of the ergonomic problems related to working posture, shift work, workload, job satisfaction and personal relationships are more important problems. The control framework extracted from this study can be used to reduce the ergonomic problems and to recommend the strategies for improvement.
    Keywords: Ergonomics problems, Human-system interface, control measures, qualitative research, hospital
  • Sajad Farhadi*, Iraj Mohammadfam, Omid Kalatpour Pages 53-62
    Background And Aims
    Use of a comprehensive and standard-based scenario is of pivotal importance in conducting emergency exercises. Despite the importance of such scenarios, there is no approved, universal pattern used by Iranian industries for designing them. This study firstly aimed at providing a pattern for developing emergency scenarios. Secondly, a set of scenarios which currently are used by major Iranian industries were selected and the confirmatory of them with the proposed pattern were investigated.
    Methods
    At first the content of ISO 22398 and HSEEP standards were studied thoroughly and, by integrating these two, a new pattern was constructed, next, its validity and reliability were determined. Finally, 61 scenarios used by process industries in Iran were collected and the conformity of them with the new pattern was surveyed.
    Results
    The extracted pattern contained five main sections and 41 subsections. The conformity of examined scenarios with the proposed pattern showed that only subsections such scenario preparation and scenario implementation were considered in all of the scenarios.
    Conclusion
    The findings of this study emphasize the necessity of using a universal pattern for developing emergency exercise scenarios. Training of this pattern to individuals who involved in developing emergency scenarios would improve the quality of scenarios used by industries and make them stronger against real emergencies.
    Keywords: emergency situation, scenario, preparation, emergency exercise, gap analysis, HSEEP, ISO 22398
  • Marjan Firoozeh, Amir Kavousi, Sajedeh Hasanzadeh Pages 63-72
    Background And Aims
    Organic solvents are a group of chemical compounds widely used in various industries and so far the relationship between chronic exposure to them and some physical and neurological diseases has been proved. On the other hand, fatigue causes damage to the person, reduction in work efficiency and increase in occupational accidents. This study aimed to investigate the relationship between occupational exposure to organic solvents and fatigue in workers in a paint factory.
    Methods
    This descriptive - analytical and cross - sectional study was on 206 workers of paint and textile industries , respectively as case and control groups. Sampling of organic solvents was performed according to the standard method of NIOSH-1501.
    After determining the concentration of solvents, Multidimensional Fatigue Questionnaire (MFI) and demographic and occupational information questionnaire were used to assess fatigue .For statistical analysis of the data, independent t- test and logistic regression were used.
    Results
    The Mean fatigue scores in five dimensions using independent t-test showed that in physical aspects of fatigue, reduced activity, reduced motivation, mental exhaustion and total scores of MFI, there is a significant difference between the two groups (p
    Conclusion
    The results of this study showed that there was a prevalence of fatigue in 4 dimensions of physical, reduced activity, reduced motivation and mental fatigue in people exposed to organic solvents so that mental fatigue and reduced motivation was mostly prevalent among people exposed to solvents compared to their control group.
    Keywords: organic solvent, fatigue, mental fatigue, MFI questioner
  • Dr. Yasser Labbafinejad, Dr. Mir Saeed Attarchi, Dr. Hossein Danesh, Dr. Zahra Imanizade* Pages 73-83
    Background And Aims
    Sleep disorders are among the most prevalent disorders today and especially in the industrial and developed countries. Their prevalence have been variable in different populations. The occurrence of these disorders in working population can cause occupational injuries and reduces the performance of the employees. It also can be hazardous. In this article, the association between sleep disorders and the work ability index are considered.
    Methods
    This was a cross-sectional study performed in a dairy company on all the employees in the year 2013. In this study, the StopBang questionnaire for assessment of the sleep apnea, Epworth Sleepiness Scale (ESS) questionnaire for assessment of sleepiness, and the work ability index (WAI) for assessment of work ability were used. The gathered data from these questionnaires were analyzed in conjunction with the demographic data.
    Results
    In this study, 215 workers were finally considered. The associations between the three questionnaires (WAI, ESS, and STOP Bang) were statistically significant. There were also significant associations between age and WAI and STOP Bang; the level of education and ESS; work history and STOP Bang; smoking and all three questionnaires; pack-years of smoking and STOP Bang; and also the employee's body mass index (BMI) and STOP Bang. There was positive correlation between ESS and STOP Bang and both these questionnaires were negatively correlated with WAI.
    Conclusion
    The results show a strong correlation between sleep disorders (sleepiness and sleep apnea) and the work ability index. It is important to consider the sleep hygiene and performance of screening for sleep disorders in the employees to reduce the irreversible injuries and associated problems and also reduce the problem of lowered productivity.
    Keywords: Sleep disorders, ESS, Workability index, StopBang, Dairy factory
  • Farnaz Valedeyni Asl, Mohsen Arzanlo, Mehdi Fazlzadeh, Saide Amani, Sadegh Hazrati* Pages 84-95
    Background And Aims
    bio-aerosols in indoor air of hospital wards are significant harmful factor for human health and play important role on nosocomial infections. Therefore, diversity and concentration of fungal bio-aerosols in indoor air of Imam Khomeini and Alavi hospital have been investigated in this study.
    Methods
    This cross-sectional study was conducted in 2 educational hospitals of Ardabil city in 2016. ZTHV02 sampler and sabarose dextrose agar along with chloramphenicol antibiotic were used to evaluate and determine the airborne fungal concentrations. Culture slide technique was applied to diagnose fungi and the colonies density was reported based on CFU/m3.
    Results
    Mean fungi concentrations were 52.42 and 43.4 CFU/m3 in Emam and Alavi hospitals, respectively. Nursing station of dialysis ward in Imam Khomeini Hospital and vaginal delivery room and inpatient room of men urology and neurology in Alavi hospital had the highest fungal infection load. On the other hand the least fungal infection load were observed in dialysis and emergency respiratory isolation wards of Imam Khomeini and ICU in Alavi hospitals. The most prevalent fungi species isolated from air samples of Emam hospital was penicilium followed by Aspergillus niger, Aspergillus, Cladosporium and Candida and for Alvi hospital; penicilium followed by Aspergillus, Aspergillus niger, Paecilomyces and Candida. No significant correlations were found between fungi concentrations and temperature and humidity of the sampling sites. However, fungi levels significantly were higher in morning shift comparing to evening shift (p
    Conclusion
    High concentration of airborne fungi bio-aerosols in Ardabil hospitals may be important health risks for health workers and the patients.
    Keywords: bio-aerosol, nosocomial infections, fungal, Air pollution
  • Mozhgan Parnoon, Abdolzahra Naami, Seyed Esmaeel Hashemi, Kiomars Beshlideh, Amir Abbas Parnoon Pages 96-104
    Background And Aims
    The aim of the present research is Designing and Testing a Structural Modeling of Precedents and Outcomes of Occupational Commitment. The variables in this model are included: Precedents (Conscientiousness, transformational leadership and Islamic work ethic and psychological climate) and Outcomes of occupational commitment (turnover intention, emotional exhaustion and self development behavior).
    Methods
    The research method is descriptive-correlation. The sample (According to the entry requirements for this study) consist of 210 Khuzestan Steel Company employees who selected by Stage random sampling (males=199; female=11).
    The occupational commitment, psychological climate, NEO personality trait, General transformational leadership, Islamic work ethic,turnover intention, Burnout and self development behavior scales was used to collect research data. fitness of the proposed model was examined through structural equation modeling )SEM( by using amos-21 software package.also the bootstrap procedure was used for examine the indirect effects.
    Results
    Findings indicated that the proposed model fit the data properly. Better fit has been obtained by omitting 1 non-sighnificant path. Among 10 direct hypothesis just one hypothesis has not been confirmed (the direct effect of transformational leadership on the occupational commitmen).All of the indirect effects were confirmed.
    Conclusion
    the present study provides insight about the role of individual, cultural and organizational variables in improving one's commitment to the occupational and thus reduce emotional exhaustion and turnover and the Costs arising from them.
    Keywords: occupational commitment, psychological climate, Conscientiousness, transformational leadership, Islamic Work Ethical, self-development behavior, Emotional exhaustion, turnover intention
  • Farshid Ghorbani Shahna, Mohammad Javad Assari, Javad Farad Mal, Arefe Jafar Zade Kolne Lu, Hosna Hatami Pages 105-115
    Background And Aims
    Formaldehyde (FA) is a colorless toxic gas used as a disinfectant and preservative and known as a carcinogen and strong irritant. Due to its germicidal, preservative and fixative properties, formaldehyde or other chemicals that potentially produce formaldehyde, are used in some cosmetics. OSHA has warned about hair dresser’s exposure to FA higher than threshold limit values. Because of the importance of this air pollutant and the lack of enough studies in Iran, the present study aimed at occupational monitoring of FA exposure in hair salons in Hamedan and Kermanshah cities.
    Methods
    Short term (n=20) and long term (n=45) air samples were collected on sorbent tubes in the breathing zone of selected hair dressers and then analyzed based on methods NIOSH 2016 and 2541, respectively.
    Results
    The concentrations of FA in short-term and long-term samples were in ranges of 0-0.6935 and 0-0.6034 ppm, respectively. There were no statistically significant differences between mean concentrations of FA in long- term and short-term samples and also between studied work tasks (based on used cosmetics).
    Conclusion
    According to obtained results, the concentration of FA in some samples was higher than Iran’s OEL (0.3 ppm). Therefore, it is necessary to do more occupational exposure monitoring and apply control measures such as installing proper ventilation systems, correcting the existing systems, supervising the quality of cosmetics, and training programs for target group.
    Keywords: Formaldehyde, Occupational exposure, Hair dressers, Hair smoothing, keratination
  • Morteza Babaei, Abdolrahman Bahrami, Farshid Gorbani Shahna* Pages 116-125
    Background And Aims
    Dust emission is one of the main health and environmental problems during the crushing, screening and conveying process in mining company. The goal of this study was designing, implementation and evaluation of industrial ventilation and combination with a water spray for control the airborne particles as well as economic analysis on crushing unit of a mining company.
    Methods
    After ensuring the lack of destructive effect of humidity on material properties, a water spray system was designed and installed for settling some of produced dusts. Other emitted particles were also controlled by designing and implementation of local exhaust ventilation system. This system was evaluated after installation. For collection of dust, three Stairmand cyclone with high efficiency were used. Finally, the efficiency of water spray and industrial ventilation systems was investigated as single and combined in the control of fugitive particles in ambient air, occupational exposure and environmental emission.
    Results
    The efficiency of the wet and ventilation system, alone and combined in reducing workplace dust concentration were 49%, 76% and 95%, respectively. Moreover, the efficiency of the wet, ventilation and combined system in reducing the exposure to repairable particles were 54%, 73% and 88%, respectively.
    Conclusion
    According to the present evaluations by implementing the combination of these two systems, the occupational exposure of workers, ambient dust concentration and emitted dust to environmental was fell to less than permissible limits. According to the economic analysis, over 80% of total costs by combined procedure was reduced. Therefore, this system can be proposed as an effective and cost-effective in such conditions.
    Keywords: Mining, Water Spray, Cyclone, Industrial Ventilation, Dust
  • Maryam Afshari*, Gholam Heydar Teymori, Masome Afshari, Bahram Kohnavard, Hasan Esmail Pour, Mahdi Kangavari Pages 126-135
    Background And Aims
    health literacy leads to gain capacities and necessary perception of health information and services to individuals, so that, they can take health decisions. Therefore, this study aimed to determine the worker's Health literacy in one of the Iran Khodro's piece making factory in 2015.
    Methods
    In this cross-sectional study, 157 workers of Mehrcam Pars Company in 2015 were selected using appropriate stratified random method in each workshop. Then through simple random sampling, subjects were enrolled. Questionnaire was completed by self-reporting through workers. To collect the data, Iranian adult health literacy questionnaire (HELIA) was used. Data were analyzed using the SPSS21 software.
    Results
    The subjects, in terms of access to health information, 79% had poor access, 56.1% had poor reading skills. In terms of understanding, 77.1% weren’t in a good condition. In the evaluation, on average, half of those hadn’t adequate health literacy level and were not long enough (22.9% and 20.4% respectively). In the use of health information, 61.8% had insufficient levels of health literacy. Understanding and evaluating has a direct effect on the mean score of information.So that, the understanding and evaluating were the appropriate predictive to apply health information.
    Conclusion
    Overall, the health literacy was inappropriate in individuals. This issue shows the more attention to health literacy in educational and interventional programs. It is necessary for this purpose, it is necessary to design and apply comprehensive program, media, and simple and understandable educational materials.
    Keywords: Health literacy, HELIA, Work site, Labor
  • Hossein Samadi, Hamzeh Samadi* Pages 136-147
    Background And Aims
    Nowadays, the efficient human resource is one of the most important factors in productivity. However, spirituality at work is the underlying theme in employee's empowerment has become a key issue in health management system. This comprehensive review need to identification and explanation of many variables. Accordingly, the purpose of this study was to explain the pattern of causal relationships between at work and psychological variables in Babol University of Medical Sciences.
    Methods
    This study is cross-sectional descriptive-correlation method. The population of the study includes directors and human resource professionals in Babol Medical Sciences University, that sampling was purposive sampling. The raw data collected using questionnaires paired comparisons. Data with techniques of (DEMATEL) were analyzed.
    Results
    According to the importance of parameters , the results of the data study showed spirituality at work (6/94) is the most important variable, and so employee's creativity (6/05) is identified as the least important variable in this causal relation. Among the variables studied, organizational climate (1/45) introduced as the most influential variable , and the employee creativity (-1/21) selects as the low influential variable, and the least amount of impact to be allocated.
    Conclusion
    Babol University of Medical Sciences administrators can implement programs to increase spirituality and to provide a working environment full of morality and spirituality, and prepare the background for improvement in their employee's mental abilities and empowerment.
    Keywords: Organizational Health, Organizational Climate, Employee Creativity, Organizational Entrepreneurship, Spirituality at Work
  • Omran Ahmadi, Seyyed Bagher Mortazavi*, Ali Khavanin Pages 147-157
    Background And Aims
    Occurrence of accidents in the oil industry induces to the irreparable damage to human life and high value property. Understanding the causes of accidents takes place with analysis. One of the most important steps in accident analysis is a conscious selection of accident analysis method due to the existence of high variety of methods and various effective criteria. This study was carried out with the aim of selecting the optimal method for analysis of accidents in petroleum industry.
    Methods
    A multi–criteria decision model was developed which was comprised of the Analytic Network Process to obtain the criteria weights (which was used for selection of the accident analysis method) and fuzzy TOPSIS for ranking of the accident analysis methods.
    Results
    Based on the results, 8 criteria and 21 sub criteria were used for selection of the accident analysis method. The factors of multiple levels cause identification capability, training need and levels of analysis with final weights of 0.375, 0.168 and 0.088 (respectively) had the most important weights in method selection. Based on fuzzy TOPSIS ranking of accident analysis method, tripod beta was selected as the optimal method and other methods such as BOW tie and MTO were in subsequent priorities.
    Conclusion
    The results showed that there were several criteria (with different weight) for selecting the optimal method of accident analysis. Based on important of criteria incorporated in the present study, the optimal method for petroleum accident analysis is Tripod beta. Incorporation of Tripod beta in combination with the other methods may be resulted in numerous benefits in accident analysis.
    Keywords: Accident Analysis, Fuzzy ANP, Fuzzy TOPSIS