فهرست مطالب

دو ماهنامه سلامت کار ایران
سال سیزدهم شماره 4 (مهر و آبان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/08/22
  • تعداد عناوین: 10
|
  • حسین فلاحی، محمدحسین عباسپور فرد*، امین اظهری، مهدی خجسته پور، امین نیکخواه، عباس روحانی صفحات 1-10
    زمینه و هدف
    با توجه به تسریع در گسترش مکانیزاسیون عملیات مختلف کشاورزی و کاربرد تراکتور به عنوان یکی از مهم ترین ماشین های کشاورزی ضرورت توجه به وضعیت سلامت و ایمنی کاری و ارگونومی کاربران این وسیله وجود دارد.
    روش بررسی
    در این تحقیق اثر شاخص BMI و زوایای قرارگیری پای کاربران تراکتور بر کاهش آستانه درد عضله گاستروکینیموس آن ها هنگام کلاچ گیری با استفاده از الگوریتم ژنتیک مورد بررسی قرار گرفت. آزمایش ها بر روی دو تراکتور MF285 و MF399 به عنوان تراکتور های متداول در ایران و با استفاده از 30 نفر به عنوان راننده انجام شد.
    یافته ها
    نتایج تجزیه و تحلیل داده ها نشان داد که در تراکتور MF285 ، افراد با شاخص BMI بیش تر (در محدوده طبیعی)، زاویه قرارگیری زانو و ران پای کم تر، از میزان کاهش آستانه درد کم تری در حین کلاچ گیری برخوردارند. در نتیجه این افراد با فشارهای نامتعارف کم تری در هنگام کلاچ گیری تراکتور MF285 بر روی عضله گاستروکینیموس روبه رو بودند. در تراکتور MF399 شاخص BMI بیش ترین ضرایب رگرسیونی را در تمام فواصل زمانی در حین و پس از کلاچ گیری داشت و تاثیر این متغیر در تمامی فواصل زمانی بر روی کاهش آستانه درد رانندگان، بیش ترین مقدار بود. بطوری که با افزایش یک واحد در شاخص BMI میانگین کاهش آستانه درد در 30 ثانیه و 60 ثانیه کلاچ گیری و پس از 60 ثانیه استراحت به ترتیب 1، 89/0 و 69/0 نیوتن کاهش می یابد. نتایج کاربرد الگوریتم ژنتیک نشان داد که شاخص BMI ، زاویه های زانو، ران و مچ پا به ترتیب 75/24 کیلوگرم بر مترمربع، 101، 76 و 100 درجه، میزان کاهش آستانه درد عضله گاستروکینیموس کاربران تراکتورهای MF285 را به 016/0 نیوتن کاهش می دهد. برای کاربران تراکتور MF399 نیز که شاخص BMI ، زاویه های زانو، ران و مچ پا به ترتیب 86/24 کیلوگرم بر مترمربع، 130، 115 و 95 درجه، کاهش آستانه درد در حدود 316/0 نیوتن می باشد.
    نتیجه گیری
    در اکثر فواصل زمانی در حین و پس از کلاچ گیری در هر دو تراکتور، شاخص BMI تاثیر منفی بر کاهش آستانه درد داشت. عضله گاستروکینیموس کاربرانی که شاخص BMI (در محدوده طبیعی) بیش تری داشتند، در هنگام کلاچ گیری تحت تنش کم تری قرار گرفت.
    کلیدواژگان: ارگونومی، تراکتور، راننده، زاویه، عضله و گاستروکینیموس
  • رسول یاراحمدی، فریده گلبابایی، علیرضا علیپور، میترا رشیدی* صفحات 11-21
    زمینه و هدف
    تهدید سلامت جوشکاران بعلت مواجهه با دمه های جوشکاری امری جدی می باشد. بنابراین برای اطمینان از رفاه کارکنان در معرض با چنین فرایندهایی، کنترل کارآمد دمه های جوشکاری ضروری می باشد. در این مطالعه، عملکرد یک نمونه آزمایشگاهی از سامانه تهویه مکشی موضعی نصب شده بر روی مشعل جوشکاری به منظور کنترل آلاینده های آن مورد ارزیابی قرار گرفت.
    روش بررسی
    میانگین سرعت کانال با استفاده از روش نقاط فروبری و هواگذر مکشی تامین شده توسط سامانه تهویه بر اساس روش استاندارد ACGIH تعیین گردید. همچنین سرعت ربایش در نزدیک منبع آلاینده (نقطه جوش) با استفاده از آنمومتر حرارتی مورد اندازه گیری قرار گرفت. سپس به منظور تعیین غلظت ذرات کل و راندمان ربایش ایجاد شده توسط این سامانه، روش استاندارد 7200 NIOSH مورد استفاده قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج حاصل، میانگین سرعت کانال و در نتیجه هواگذر مکشی تامین شده توسط سامانه مورد بررسی را به ترتیب برابر fpm 5/92±1/6296 و Scfm 5/0±06/34 نشان داد. همچنین سرعت ربایش در نزدیک محل جوش، fpm 140 بدست آمد. نتایج حاصل از نمونه برداری در وضعیت خاموش و روشن بودن سامانه مکشی به ترتیب، میانگین غلظت ذرات کل را mg/m3 7±75 و mg/m3 4±7/16 نشان داد. در نتیجه کارایی حذف 77% توسط این سامانه حاصل شد.
    نتیجه گیری
    سامانه تهویه مکشی موضعی مورد استفاده در این مطالعه یک نمونه اولیه ساخته شده کم هزینه میباشد و مطابق با نتایج بدست آمده، توانست غلظت ذرات کل در منطقه تنفسی را تقریبا به میزان 22% کاهش دهد.
    کلیدواژگان: تهویه مکشی موضعی، دمه های جوشکاری، طراحی و ارزیابی عملکرد
  • مهدی جهانگیری*، حمیدرضا جمشیدی صفحات 22-32
    زمینه و هدف
    حمل و نقل مواد شیمیایی خطرناک یکی از اجزاء اصلی چرخه عمر مواد شیمیایی است که می تواند ایمنی افراد و تاسیساتی که در مسیر عبور تانکرهای حامل مواد شیمیایی قرار دارند، را به خطر اندازد. این مطالعه با هدف ارزیابی ریسک حمل و نقل مواد شیمیایی در مسیرهای منتهی به پایانه باربری امیر کبیر شیراز انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه مقطعی ریسک حمل و نقل مواد شیمیایی خطرناک با استفاده از شاخص درجه بندی ریسک حمل و نقل (TRRI) در هر کدام از مسیرهای تردد تانکرها محاسبه و مورد تحلیل قرار گرفت. اطلاعات مورد نیاز از طریق بررسی برگه های اطلاعات ایمنی مواد و مصاحبه با مسئولین ترمینال گرداآوری گردید.
    یافته ها
    در 6/56 درصد از طول مسیرهای مورد بررسی ریسک حمل و نقل جاده ای برای تعدادی از مواد شیمیایی در سطح خطرناک و بسیار بالا بود. بیشترین ریسک حمل و نقل مواد خطرناک در فاصله کمتر از 500 متر از مناطق مسکونی مربوط به ماده بوتان بود.
    نتیجه گیری
    ریسک حمل و نقل مواد شیمیایی خطرناک در بخش هایی از مسیر که داخل شهر شیراز (مناطق مسکونی) واقع شده است در سطح غیر قابل قبول به دست آمد. جهت کاهش سطح ریسک به سطح قابل قبول، ضروری است استراتژی های کنترلی تدوین و اجرا گردد.
    کلیدواژگان: مواد شیمیایی خطرناک، حمل و نقل جاده ای، ریسک
  • ساجده زرگان، سید محمد سید مهدی*، حبیب امامی، میر سعید عطارچی، ترانه یزدانپرست، حجت الله حمیدی صفحات 33-41
    زمینه و هدف
    امروزه استفاده از تصویربرداری مانند رادیولوژی می تواند نقش مهمی در تشخیص های زود هنگام، مرحله بندی، طراحی درمان و رصد کردن بیماران در طی درمان داشته باشد. پرتوکاران در معرض پرتوگیری شغلی با دوز پایین قرار دارند. بنابراین ، این پژوهش به منظور بررسی اثرات بیولوژیکی پرتوگیری شغلی بر برخی شاخص های خونی پرتوکاران شاغل در یک بیمارستان دولتی در شهر تهران صورت گرفته است.
    روش بررسی
    در این مطالعه موردی شاهدی ، شاخص های خونی در خون 30 نفر از پرتوکاران و30 نفر از غیر پرتوکاران که از نظر متغیرهای مداخله گر همسان سازی شده بودند، مورد مقایسه قرار گرفت . در نهایت داده ها با استفاده از نرم افزارspss20 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    60 نفر از پرسنل که شامل 30 پرتوکار و 30 غیر پرتوکار (10مرد، 50 زن) مورد بررسی قرار گرفتند. میانگین سن 17/36±69/9 و حداقل سابقه کاری 6 ماه و حداکثر 22 سال بود. میانگین شاخص های خونی مورد بررسی از جمله گلبول های قرمز، پلاکت ها ، گلبول های سفید و زیر جمعیت های و هماتوکریت در گروه مورد نسبت به گروه شاهد تفاوت معنی داری را نشان نداد.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان داد که شاخص های خونی در دوزهایی از پرتوهای یونساز که پرتوکاران در معرض آن می باشند ممکن است پیشگویی کننده ی میزان دریافت پرتو یا منعکس کننده ی اثرات آن نباشد.
    کلیدواژگان: پرتو یونساز، پرتوکاران، شاخص خونی، اشعه ایکس
  • مرضیه ایزدی لای بیدی، عادل مظلومی*، جبرائیل نسل سراجی، فرامرز قره گوزلو، کمال اعظم صفحات 42-51
    زمینه و هدف
    کنترل ترافیک هوایی به عنوان یک وظیفه شناختی پیچیده، که نیازمند تمرکز طولانی مدت کنترلر روی وظیفه می باشد، شناخته شده است. بارکاری ذهنی نقش بسیار مهمی در عملکرد کنترلرها دارد. هدف از مطالعه حاضر ارزیابی بارکاری کنترلر های ترافیک هوایی بر اساس فاکتورهای بار وظیفه می باشد.
    روش بررسی
    مطالعه حاضر به روش توصیفی-تحلیلی در میان 14 نفر از کنترلرهای ترافیک هوایی صورت گرفت. ابتدا با روش تجزیه و تحلیل سلسله مراتبی (HTA) وظایف کنترل ترافیک هوایی تعیین گردید و دو سناریوی بارکاری کم و زیاد براساس فاکتورهای بار وظیفه در این شغل طراحی شد. سپس بارکاری کنترلرها در این دو سناریو با استفاده از پرسشنامه NASA-TLX مورد ارزیابی قرار گرفت.
    یافته ها
    بر اساس نتایج حاصل از HTA، 49 مورد زیر وظیفه اصلی در شغل کنترل ترافیک هوایی وجود دارد. یافته های حاصل از NASA-TLX نشان داد که کنترلرها در شرایط بارکاری بالا، بار ذهنی و فکری با میانگین 71/93 را مهم ترین بعد بارکاری ارزیابی کرده اند. در شرایط بارکاری بالا و پایین بین متغیرهای بار ذهنی وفکری، بار فیزیکی، فشار زمانی، میزان تلاش و کوشش، احساس دلسردی و ناکامی تفاوت معنی دار وجود داشت(0/05>P). اما بین متغیر عملکرد و کارایی در شرایط بارکاری بالا و پایین تفاوت معنی دار حاصل نشد(P>0/05).
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه بر اهمیت فاکتورهای بار وظیفه در کنترل ترافیک هوایی اشاره دارد. بنابر این انجام سایر روش های ارزیابی بارکاری مانند ارزیابی عملکرد با تاکید بر این اصل، در تمامی سکتورها در مرکز کنترل ترافیک هوایی پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: بارکاری ذهنی، NASA، TLX، بار وظیفه، کنترل ترافیک هوایی
  • مجید کرمانی، مینا آقایی*، میترا غلامی، فرشاد بهرامی اصل، سیما کریم زاده، سودا فلاح جوکندان، محسن دولتی صفحات 52-61
    زمینه و هدف
    طبق برآوردهای WHO سالانه 7/3 میلیون مرگ منتسب به آلودگی هوای آزاد رخ می دهد که نشان می دهد آلاینده ها با میزان بالایی از مرگ و میر مرتبط هستند. بنابراین مطالعه حاضر با هدف کمی سازی و برآورد اثرات بهداشتی منتسب به دو آلاینده 5/2PM و CO در هشت شهرصنعتی ایران در سال1390 با استفاده ازمدلAirQ انجام شد.
    روش بررسی
    ابتدا داده های موردنیاز از سازمان محیط زیست شهرهای مورد مطالعه اخذ گردید. آنالیزها و محاسبه شاخص های آماری جهت کمی سازی، با برنامه نویسی در اکسل انجام گرفت و اطلاعات به مدل AirQ وارد شد. نتایج کلی بصورت موارد کل مرگ و مرگ ناشی از بیماری های قلبی-عروقی در قالب جداول و گراف ارائه شد.
    یافته ها
    طبق نتایج، به ازای هر&mug/m3 10 افزایش غلظت 5/2PM و mg/m31 افزایش CO، میزان خطر مرگ بترتیب 5/1% و 7/0% افزایش می یابد. تجمعی کل مرگ منتسب به 5/2 PMدر اصفهان و شیراز بترتیب حدود 585 و 454 مورد برآورد گردید که حدود 42/5% مرگ ها را بخود اختصاص میدهد. تجمعی موارد مرگ قلبی عروقی منتسب به CO نیز برای اصفهان، تهران و شیراز به ترتیب 14 مورد (15/2%)، 24 (86/0%) و 3 مورد (69/0%)برآورد گردید.
    نتیجه گیری
    مطالعه حاضر، تاکیدی براین موضوع است که 5/2PM و CO نیز همانند سایر آلاینده ها تاثیر نامطلوبی بر سلامت انسان دارند. در بین هشت شهر مورد بررسی اهواز کمترین مقادیر مرگ منتسب به CO و بیشترین موارد مرگ منتسب به 5/2PM را داشته است که این می تواند به دلیل تداوم روزهای با غلظت بالاتر ذرات یا میانگین بالاتر این آلاینده در شهر اهواز باشد.
    کلیدواژگان: کمی سازی، ذرات معلق کوچکتر از 5، 2 میکرون، آلاینده CO، کلانشهر، مدل AirQ
  • احمد دهقان نژاد، رضا غلام نیا*، احمد علی بابایی صفحات 62-72
    زمینه، هدف و
    روش بررسی
    سازمان هایی که در زمینه های کاری پرخطر نظیر صنایع استخراج نفت و گاز، صنایع پتروشیمی، صنایع هسته ایی و صنایع هوافضا فعالیت دارند، علاوه بر استفاده از فناوری پیشرفته ، از وجوه پیچیده ی اجتماعی نیز برخوردارند. مطالعات جدید نشان داده، از ترکیب فناوری پیشرفته و قواعد مبهم اجتماعی، سیستم های پیچیده ای شکل می گیرد که با نوع جدیدی از ریسک مواجه هستند؛ نوعی از ریسک که دور از دسترس روش های واکاوی ریسک متداول قرار دارد؛ لذا در این مقاله با مروری جامع بر نتایج پژوهش های اخیر، به اثبات ناکارآمدی روش های آنالیز ریسک مرسوم در تحلیل ریسک این گونه سیستم های پیچیده ی فنی-اجتماعی و ریشه یابی دلایل آن پرداخته خواهد شد.
    یافته ها و
    نتیجه گیری
    ناکارآمدی روش های مرسوم واکاوی ریسک در تحلیل ریسک سیستم های پیچیده ی فنی-اجتماعی، ریشه در ناکارآمدی مدل های حادثه ی منسوخ شده ای دارد که زمینه های نظری این روش ها را شکل داده اند؛ چراکه شرایط درونی سیستم های پیچیده و مکانیسم شکل گرفتن حادثه در آنها، با آنچه مدل های مرسوم حادثه فرض می کنند بسیار متفاوت است.
    کلیدواژگان: سیستم های پیچیده ی فنی، اجتماعی، مدل های حادثه، آنالیز ریسک، ایمنی سیستم
  • امیرحسین داودیان طلب، فخری دخت اکبری، شهرام بازدار، هدی کیانی، شکوفه یعقوبی، فرشاد یوسفی* صفحات 73-81
    زمینه و هدف
    اتاق عمل جایگاه حساسی برای بروز حادثه است. از جمله حوادثی که احتمال وقوع آن وجود دارد، آتش سوزی در حین عمل جراحی است. علیرغم این واقعیت که این حوادث کمیاب هستند اما موقعی که به وقوع می پیوندند منجر به آسیب جدی به بیماران و یا حتی مرگ آن ها می شوند. بنابراین هدف این مطالعه بررسی میزان عملکرد و آگاهی پرسنل اتاق عمل(پرستار اتاق عمل و بیهوشی) نسبت به پیشگیری از حریق در اتاق عمل و بررسی عوامل مرتبط با آن ها در اتاق عمل بیمارستان های استان خوزستان می باشد.
    روش بررسی
    این مطالعه توصیفی تحلیلی از نوع مقطعی در سال 1393 در اتاق عمل بیمارستان های استان خوزستان انجام شد. نمونه شامل 253نفر پرسنل(31%بیهوشی و 69%پرستار اتاق عمل) می باشد که به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند . برای جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه استفاده شد و میزان آگاهی و عملکرد پرسنل اتاق عمل نسبت به روش های پیشگیری از حریق ، همچنین ارتباط این دو فاکتور با سن، سابقه کار و تاثیر آموزش، تحصسلات، جنسیت و عنوان شغلی مورد بررسی قرار گرفت. برای بررسی ارتباط میان متغیرها از آزمون آماری کندال و برای مقایسه گروه ها از آزمون مقایسه ای من ویتنی استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که 15% اگاهی بالا25% آگاهی متوسط،4/48%آگاهی ضعیف و 1/11% نیز فاقد اگاهی بودند، همچنین 2/87% عملکرد بالا،2/14%عملکرد متوسط،7/6%عملکردضعیف، 8/0درصد نیز عملکرد خیلی ضعیفی داشتند. آزمون همبستگی کندال رابطه ی معنی داری بین سن و سابقه کاری با عملکرد و آگاهی نشان نداد(P>0/05)،آزمون مقایسه ای من وینتی در این مطالعه نشان داد که آموزش بر عملکرد و آگاهی اثر مثبتی دارد(P<0/05)، اما بین آقایان و خانم ها در میزان عملکرد و آگاهی اختلاف معنی داری پیدا نشد P>0/05))، همچنین مقایسه میانگین نمرات آگاهی بین سطوح تحصیلی(کاردان و کارشناس) دارای اختلاف معنی دار (P<0/05)می با شد. اما بین نوع شغل (پرسنل اتاق عمل و تکنیسین بیهوشی) اختلاف معنی دار نمی باشد P>0/05)). این مطالعه همچنین نشان داد که سطح عملکرد پرسنل اتاق عمل نسبت به تکنیسن بیهوشی بیشتر می باشد و دارای اختلاف معنی دار می باشد(P<0/05).
    نتیجه گیری
    نتایج به دست آمده از این مطالعه و مطالعات گذشته نشان می دهد که میزان آگاهی نسبت به روش های پیشگیری از حریق در پرسنل اتاق عمل پایین بوده و وضعیت ایمنی اتاق های عمل راضی کننده نیست. به منظور افزایش آگاهی نسبت به روش های پیشگیری از حریق در اتاق عمل، برگزاری دوره های آموزش ایمنی برای سطوح مختلف، آگاه کردن کارکنان نسبت به خطرات بالقوه و ایجاد یک نظام گزارش دهی مناسب و موثر برای حوادثی که در محیط کار اتفاق می افتد را می توان پیشنهاد داد.
    کلیدواژگان: آگاهی، عملکرد، پرسنل اتاق عمل، پیشگیری از حریق
  • میترا آقاجانی*، علی محمد نظری، محسن رسولی صفحات 82-90
    زمینه و هدف
    یکی از حوزه های پر کاربرد و مرتبط با روانشناسی سلامت در محیط کار، فرسودگی شغلی است. تفاوت های فردی افراد می تواند به عنوان تعدیل کننده این فرسودگی را بیشتر یا کمتر کند. هدف این پژوهش بررسی نقش واسطه ای تنظیم هیجانی در ارتباط بین فرسودگی شغلی و سلامت روان کارکنان دانشگاه بود.
    روش بررسی
    در یک طرح پژوهش مقطعی، 234 نفر از کارمندان شاغل در معاونت های 5 گانه دانشگاه با استفاده از نمونه گیری خوشه ایچندمرحله ای در این پژوهش شرکت کردند. این افراد پرسشنامه های سلامت عمومی (GHQ-28)، فرسودگی شغلی مسلش (MBI)، و پرسشنامه مشکل در نظم بخشی هیجانی (DERS) را تکمیل کردند.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد که بین فرسودگی شغلی و سلامت روان، و نیز فرسودگی شغلی و تنظیم هیجان رابطه معنادار وجود دارد. فرسودگی شغلی هم به طور مستقیم و هم از طریق مشکل در نظم بخشی هیجانی بر سلامت روان کارکنان تاثیر غیرمستقیم دارد. در نهایت مشکل در نظم بخشی هیجانی نیز تاثیر مستقل اندکی بر سلامت روان دارد.
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته های به دست آمده می توان گفت که همه افراد شاغل حتی در شرایط کاری نسبتا یکسان به یک میزان از عوارض روانی-اجتماعی شغل خود آسیب نمی بینند. نتایج پژوهش حاضر در مورد میانجی بودن تنظیم هیجانی نشان از اهمیت این موضوع چه از لحاظ نظری و چه از جنبه کاربردی است.
    کلیدواژگان: فرسودگی شغلی، سلامت روان، تنظیم هیجانی
  • ابوذر سوری، احمد جنیدی جعفری*، آیدا بیاتی صفحات 91-100
    زمینه و هدف
    مدیریت نامناسب پسماندهای صنعتی در سال های اخیر مخاطرات زیادی را ایجاد کرده است. در نتیجه آن، بهداشت، ایمنی و محیط زیست انسان ها را در معرض خطر قرار داده است. هدف از این مطالعه، بررسی مدیریت پسماندهای صنعتی 10 واحد بزرگ از صنایع غذایی شهر تهران در سال 1393 می باشد.
    روش بررسی
    این پژوهش یک مطالعه توصیفی-مقطعی است که براساس بازدیدهای میدانی، تکمیل پرسشنامه، تهیه بانک اطلاعاتی و آنالیز نتایج انجام گردید. در نهایت واحدهای منتخب براساس شاخص ISWMI رتبه بندی شدند. پرسشنامه شامل 47 سوال در خصوص عناصر موظف مدیریت جامع مواد زائد جامد صنعتی، در قالب 10 حیطه مجزا بود. 10 واحد بزرگ از صنایع غذایی شهر تهران به روش نمونه گیری تصادفی انتخاب گردید.
    یافته ها
    مقدار شاخص ISWMI (بر مبنای 100) در واحدهای صنعتی منتخب عبارت است از: شرکت J با مقدار 96 در رده خیلی خوب و شرکت A با مقدار 49 در رده ضعیف قرار گرفت. دو شرکت H و I نیز با 85 امتیاز در طبقه خیلی خوب جدول ارزیابی شدند. سه شرکت E، F، G به ترتیب با 72، 77 و 80 امتیاز در طبقه خوب و سه شرکت B، C، D به ترتیب با 57، 63 و 64 امتیاز در طبقه متوسط قرار گرفتند.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج حاصل از این مطالعه، وضعیت مدیریت پسماند صنعتی در بیشتر واحدهای منتخب متوسط به بالا می باشد. با این حال به نظر می رسد عواملی از قبیل عدم تعهد و باور مدیریت ارشد نسبت به اجرای سیستم مدیریت پسماند، عدم الزام صنایع به استخدام کارشناس محیط زیست یا بهداشت محیط و نیز فقدان برنامه ای جامع در سطح ملی برای مدیریت پسماند از موثرترین عوامل در تعیین مقادیر ISWMI صنایع می باشند.
    کلیدواژگان: مدیریت پسماند، مواد زائد صنعتی، صنایع غذایی، صنایع تهران
|
  • H. Fallahi, M. Hossein Abbaspour, Fard*, A. Azhari, M. Khojastehpour, A. Nikkhah, A. Rohani Pages 1-10
    Backgrond and aims: Due to the rapid development of agricultural mechanization operations and the use of tractor as one of the most important agricultural machinery, focus on the health, ergonomic and safety working conditions of the tractor operators is a MUST.
    Methods
    In this research the impact of BMI index and the leg angles of Iranian common tractors drivers on pain threshold reduction of Gastrocnemius muscle during clutching were investigated. Experiments were performed on two tractors including MF285 and MF399 models as two Iranian common tractors. The experiments were conducted by employing 30 drivers.
    Results
    The results of data analysis showed that in MF285 tractor, the drivers with higher BMI index (within the normal range) and lower leg and thigh angles had small decrease of pain threshold. Consequently, these tractor drivers feel low level of stress in their Gastrocnemius muscle. The BMI index had the highest regression coefficient for all time intervals, during and after clutching of MF399 tractors. The impact of this variable for all time intervals on the reduction of pain threshold was the highest. So that one unit increase in BMI index would decrease the pain threshold reduction by 1, 0.89 and 0.69 N, respectively. The results of genetic algorithm showed that when the BMI index, knee, thigh and ankle angles are 24.75 kgm2, 101, 76 and 100 degrees, the decrease of pain threshold in Gastrocnemius muscle is reached to 0.016 Newton. For the MF399 tractor, when the BMI index, knee, thigh and ankle angles are 24.86, 130, 115 and 95 degrees, the decrease of pain threshold is reached to 0.316 Newton.
    Conclusion
    The effect of BMI index was negative on the decrease of pain threshold for all time intervals, during and after clutching for both of tractors. The Gastrocnemius muscle of the drivers with higher BMI index is under less stress during clutching.
    Keywords: Ergonomic, Tractor, Operator, Muscle, Gastrocnemius.Ergonomic, Tractor, Operator, Muscle, Gastrocnemius
  • R. Yarahmadi, F. Golbabaei, A.R. Alipoor, M. Rashidi* Pages 11-21
    Background And Aims
    The welder's health threat due to exposure to welding fume is an important issue, so effective exhaust of fumes are needful for to be assured from the workers safety in exposured to such proccess. In this study, was evaluated prototype operation of local exhaust ventilation on-gun in bench scale.
    Methods
    duct velocity Average was determined by using traverse points method and calculated flow rate by hood using ACGIH standard method. Also capture velocity close in contaminant source (Arc Point) was measured using thermal anemometer. Then in order to determine total particles concentration and capture efficiency created by system, Was used NIOSH 7200 standard method.
    Results
    the results show that, duct velocity average and created flow rate by evaluated system was obtained respectively 6296.1±92.50 fpm and 34.06±0/50 scfm. Also capture velocity in close the weld point was obtained 140 fpm. Sampling results shows averaged total particles concentration in off and on positions of system, respectively 75±7 mg/m3 and 16.7±4 mg/m3. As a result achieved containment efficiency 77% by this system.
    Conclusion
    The local exhaust ventilation used in this study was a low cust prototype and according to acheived results, it lead to reduce total particles concentration (T.P) in breathing zone aproximately to 22%.
    Keywords: Welding fumes, Local exhaust ventilation, on, torch system, design, evaluation
  • M. Jahangiri*, Hr Jamshidi Pages 22-32
    Background And Aims
    Transportation of hazardous chemicals is one of the main phases in chemical life cycle which could endanger the safety of people and facilities that are located in the tanker traffic roads. The aim of this study was to assess risk of chemical transportation in the pass leading to to Amirkabir terminal in Shiraz city.
    Methods
    In this cross sectional study, risks of chemical transportation in all routes leading to Amirkabir terminal were calculated using Transportation Risk Rating Index (TRRI). Required data were gathered through material safety data sheets (MSDSs) and interview by responsible persons in the terminal.
    Results
    TRRI was at dangerous and high level for some of chemicals in 56.6 % of the length of studied routes. Butane had the highest value TRRI in the distance below 500 meter from residential area.
    Conclusion
    Chemical transportation risk index for routes located in residential areas was at the dangerous level. Appropriate strategies and effective measures should be applied in order to reduce the risk to the acceptable level.
    Keywords: Hazardous chemicals, Road transportation, Risk
  • S. Zargan, Sm Seyedmehdi, H. Emami Attarchi, T. Yazdanparast, H. Hamidi Pages 33-41
    Background And Aims
    The use of imaging such as X-rays may have an important role in early diagnosis, staging, planning treatment and monitoring of patients during treatment. Radiology ward staff is at risk of low-dose occupational exposure. Therefore, this study aimed to evaluate the biological effects of low dose occupational exposure to ionizing radiation on blood cell indices of radiology ward staff employed in a governmental hospital in Tehran.
    Methods
    In this case-control study, some blood parameters in 30 radiation workers(cases) and also30 persons who worked in other parts of the hospital were compared. Matching was done for confounding factors. The data was analyzed with software SPSS 20 (p
    Results
    According to this study, there are no statistically significant differences in blood parameters such as red blood cells, white blood cells, hematocrit, platelets between radiation workers and other workers (p>0.05).
    Conclusions
    The results of this study showed that the hematological parameters of radiation workers exposed to low doses of radiation may not predict the amount of radiation effects.
    Keywords: Ionizing radiation, radiation workers, blood parameters, X-ray
  • M. Izadi Laybidi, A. Mazloumi*, J. Nasl Saraji, F. Gharagozlou, K. Azam Pages 42-51
    Background And Aim
    Air traffic control has known as a complex cognitive task¡ which requires controller to focus on task for long time. Mental workload plays an important role in the performance of controllers. The aim of this study was to assess the workload of air traffic controller on the basis of task load factors.
    Methods
    The present descriptive-analytical study was conducted among fourteen air traffic controllers. First¡ air traffic control tasks were determined using hierarchical task analysis (HTA) technique and two low and high workload scenarios were designed based on the task load factors for controlling job. Next¡ the workload of the controllers were assessed in these two scenarios by NASA-TLX inventory.
    Results
    The results of HTA showed that air traffic control contains 49 main subtasks. The findings of the NASA-TLX showed that under high workload condition¡ mental demand with mean scores of 71/93 was the most overloaded task. Moreover¡ there were significant relationship between mental¡ physical¡ temporal demands¡ effort and frustration under high and low workload (P value>0/05). Whereas¡ it was not significant for performance variable under both low and high level conditions (P value
    Conclusion
    The findings emphasize the importance of task load factors concerning air traffic controllers. Therefore¡ other evaluation methodologies is suggested with focused on the task load factors including Performance Assessment in all sectors of air traffic control center.
    Keywords: Mental workload, NASA TLX, Task load, Air Traffic Control
  • M. Kermani, M. Aghaei*, M. Gholami, F. Bahrami Asl, S. Karimzade, S. Falah, M. Dolati Pages 52-61
    Background And Aims
    according to World Health Organization estimations¡ 3.7 million deaths were attributable to ambient air pollution annually¡ that shows pollutants associated with high rate of mortality and morbidity. So¡ present study with aim of quantifying and estimating health impacts attributable to two pollutant of PM2.5 and CO in 8 industrial cities of Iran during 2011 by AirQ model were performed.
    Methods
    At first¡ required data were taken from Department of Environment in understudy cities. With coding in excel¡ analysis and calculation of statistical parameters was performed for quantifying¡ and information imported to AirQ model. Finally results of total mortality and mortality due to cardiovascular disease presented in tables and graphs format.
    Results
    According to results¡ with increasing each 10&mug/m3 concentration of PM2.5 and 1mg/m3 increasing in CO¡ risk of mortality increased 1.5% and 0.7% respectively. Cumulative of total mortality attributable to PM2.5 in Isfahan and Shiraz was estimated 585 and 454 cases that this rate is allocated of 5.42% of all deaths in these cities. Sum of cumulative cases of mortality for CO in Isfahan¡ Tehran and Shiraz estimated 14 (2.15%)¡ 24 (0.86 %) and 3 cases (0.69%) respectively.
    Conclusion
    The study emphasized that PM2.5 and CO as well as other pollutants have adverse affect on human health. Among 8 under study cities¡ Ahwaz had lowest mortality attributable to CO and highest mortality attributable to PM2.5¡ which it can be due to either continuing of days with higher concentration of particulate or higher average of this pollutant in Ahwaz city.
    Keywords: Quantifying, particulate matter less than 2.5 µm, CO pollutant, AirQ Model
  • A. Dehghan Nejad, Dr R. Gholam Niya*, Dr A. Alibabaee Pages 62-72
    Background and aims
    Methods
    High risk organizations and industries such as oil and gas extraction¡ chemical and petrochemical industries¡ nuclear and aerospace industries and air traffic control organization¡ in addition to use of advanced technology¡ have complex social aspects as well. Recent studies have shown that the combination of advanced technology and social vague rules of such organizations¡ forming a complex system that encounter with a new type of risk. The type of risk that inaccessible to conventional risk analysis approaches.Therefore¡ in this paper¡ with comprehensive review of recent studies¡ the ineffectiveness of traditional risk analysis methods in complex socio-technical systems will prove and the roots of this inefficiency will analyze.
    Results and
    Conclusion
    The ineffectiveness of traditional risk analysis methods in complex socio-technical systems¡ rooted in the inefficiencies of out of date accident models and theories that have shaped the theoretical field of these method. Because¡ intrinsic conditions in such complex systems¡ and accident formation mechanism on it¡ basically different with what conventional models assume.
    Keywords: Complex Socio, Technical Systems, Accident Models, Risk Analysis, System Safety
  • A.H. Davoudian Talab, F. Akbari, Sh Bazdar, H. Kiani, Sh Yaghoubi, F. Yousefi* Pages 73-81
    Background And Aims
    The operating room is a critical place for accident. One of the events that is likely to occur at this location is fire accident during the surgery. Despite of this truth that such accident rarely happen¡ but they can lead to serious injury or death of patients. Therefore the purpose of this study is the assessment of awareness and practice of operating room personnel about prevention of fire and effective factors in operating room in Khuzestan hospitals.
    Methods
    This Cross-sectional study was conducted among operating room in Khuzestan hospitals in 2013. In this study¡ all operating rooms personnel were investigated¡ in random sampling. Questionnaires were used to collect information and knowledge and practice of operating room personnel about preventing of fire¡ the relationship between these two factors with the age¡ work experience and the effect of training¡ education¡ sex and job title was considered. To examine the relationship between variants¡ the SPSS16 was used and compare the groups the Mann–Whitney was used.
    Results
    The Result show that in aware¡ 15% were high aware¡ 25% were medium aware¡ 48/4% were poor aware and 11/1% were unaware¡ also in operation¡ 87/2% were high operating¡ 14/2% were medium operating¡ 6/7% were poor operating and 8% were very poor. There was no relation between the age and work experience with awareness and operation in Kendal''s correlation test (P>0.05). the comparison test in this study show that training is effective on operation and awareness (p0/05). This study show that the level of operation of operation room personnel is more than anesthesia personnel and the differences is significant (p
    Conclusion
    the results from this study and previous ones indicate that awareness about fire prevention ways between operating room personnel is low and their safety in not satisfied. To increase the awareness about fire prevention ways is operating room¡ It is suggested to execute safety courses for different levels¡ aware the personnel about the potential dangers and create a suitable and effective reporting system for happenings.
    Keywords: awareness, practice, operating room personnel, fire prevention
  • M. Aghajani*, A.M. Nazari, M. Rasooli Pages 82-90
    Background And Aims
    Burnout is a psychological syndrome that can be detected in most jobs that require long-term interaction with humans¡ and it gradually endangers the mental health of service providers. Individual differences can modify this exhaustion better or worse. The aim of this study was to examine the mediating role of emotion regulation in the relationship between burnout and mental health of a group of university office workers.
    Methods
    In a cross-sectional design¡ 234 employees working in the five university parts (vice-chancellors) participated in this study. We applied a multi-stage cluster sampling. All participants completed these scales: General Health Questionnaire (GHQ-28)¡ Maslach Burnout Inventory (MBI)¡ and Difficulties in Emotion Regulation Scale (DERS).
    Results
    The results showed there are significant relationships between burnout and mental health¡ and between burnout and emotional dysregulation. Burnout both directly and indirectly¡ through a difficulty in emotion regulation affects the mental health of university staff. Difficulty in emotion regulation also has little independent effect on mental health.
    Conclusion
    Based on these results¡ it seems that all working people¡ even in relatively similar conditions are not affected the same psycho-social side effects of their jobs. The results indicate the mediation of emotional regulation¡ that has both theoretical and practical implications.
    Keywords: Burnout, mental health, emotional adjustment
  • A. Souri, A. Jonidi Jafari*, A. Biati Pages 91-100
    Background And Aims
    Inappropriate solid waste management industry in recent years has created a lot of risks. As a result¡ the health¡ safety and the humans environment is at risk for it. main objective of this study is solid waste management assessment of 10 large food industries in Tehran.
    Methods
    This study is descriptive and sectional based on field visits¡ questionnaires¡ preparation of the database and the analysis of the results. The selected units were categorized based on ISWMI scale. The questionnaire consisted of 47 questions related with key elements of industrial solid waste management. This questions consist of 10 separate areas. 10 large industrial units of the food industry in Tehran were randomly selected.
    Results
    The results showed that the index of selected industrial units based on ISWMI scale (based on100) is: 96 for J company (very good)¡ 49 for A company (week)¡ 85 for H and I company (very good)¡ 72 for E¡ 77 for F and 80 for G (good)¡ 57 for B¡ 63 for C and 64 for D company (moderate).
    Conclusion
    According to the results of this study¡ industrial waste management situation in most of the selected units are above average. However it seems that factors such as a lack of senior management commitment and belief to implementation of the waste management system¡ the lack of requirement industrial units to employ an expert in environmental or environmental health and the lack of a comprehensive at the national level plan for waste management of the most effective factors to determine ISWMI values in industries.
    Keywords: Solid waste management, Solid waste industrial, Food industries, Tehran industries