فهرست مطالب

دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد - سال دهم شماره 1 (پیاپی 37، بهار 1387)

مجله دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد
سال دهم شماره 1 (پیاپی 37، بهار 1387)

  • 114 صفحه، بهای روی جلد: 25,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1387/04/01
  • تعداد عناوین: 14
|
  • جواد بهارآرا، کاظم پریور، علیرضا اشرف، بهاره مجیدی صفحه 1
    زمینه و هدف
    استفاده روز افزون از دستگاه های مولد مایکروویو نظیر تلفن های همراه در زندگی روزمره سبب نگرانی های بسیاری در مورد اثرات امواج آنها بر سلامت انسان شده است. در تحقیق حاضر اثرات امواج شبیه سازی شده تلفن های همراه با فرکانس 940 مگا هرتز بر سیستم خون ساز جنین موش بررسی شده است.
    روش بررسی
    در یک مطالعه تجربی موش ماده حامله نژاد Balb/C به گروه های کنترل، شاهد آزمایشگاهی و تجربی 1 و 2 (حداقل 5 سر موش در هر گروه) تقسیم شدند. گروه تجربی از روز هشتم رشد و نمو جنین به مدت 4 یا 10 روز (هر روز به مدت 4 ساعت) با امواج شبیه سازی شده تلفن های همراه (940 مگا هرتز) مواجه شدند. در پایان دوره تیماری نمونه های مربوطه تشریح و ابتدا وزن و طول فرق سری نشیمنگاهی جنین ها اندازه گیری و سپس برای انجام مطالعات بافت شناسی با میکروسکوپ نوری آماده سازی و به روش هماتوکسیلین ائوزین هاریس رنگ آمیزی شد. داده های کمی حاصل به کمک آزمون آماری t و من ویتنی تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    بررسی ریخت شناسی جنین های 18 روزه هیچگونه ناهنجاری نشان نداد. همچنین بین گروه ها تغییر معنی دار در طول فرق سری نشیمنگاهی مشاهده نشد، لیکن وزن جنین های تجربی (gr 017/0263/1) نسبت به شاهد (gr 006/0268/1) افزایش معنی دار نشان داد (05/0P<). مطالعه مقاطع بافتی در جنین های 12 روزه تغییری در وضعیت سلولی و بافتی کیسه زرده نمونه های تجربی نسبت به شاهد نشان نداد. همچنین مطالعات بافت شناسی جنین های 18 روزه تغییری در ساختار کلی بافت های کبد، طحال و مغز استخوان نشان نداد، ولی تعداد مگاکاریوسیت طحال و گلبول های قرمز فاقد هسته در مغز استخوان نمونه های تجربی نسبت به شاهد افزایش معنی داری نشان داد (05/0P<).
    نتیجه گیری
    امواج شبیه سازی شده تلفن های همراه با فرکانس 940 مگا هرتز بر بافت های اصلی خون ساز همچون طحال، کبد، کیسه زرده و مغز استخوان جنین موش نژاد Balb/C اثرات عمیق ندارد. لیکن باعث تغییر معنی دار در برخی از سلول های این بافت ها و همچنین وزن جنین های تجربی می شود.
    کلیدواژگان: امواج، تلفن همراه، رشد و نمو، سیستم خون ساز، مایکروویو
  • لیلا کسراییان، سید اردشیر تراب جهرمی صفحه 9
    زمینه و هدف
    آگاهی از وضعیت اهدا کنندگانی که در شرایط بحرانی اقدام به اهدای خون می کنند می تواند به پیشگویی سلامت و کفایت خون در شرایط اورژانس کمک نماید. این مطالعه با هدف بررسی اثر زلزله بم بر روی میزان اهدای خون و شیوع عوامل عفونی در سازمان انتقال خون شیراز انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه توصیفی – تحلیلی است که بر روی اهدا کنندگان خون که به دنبال زلزله بم (تا دو روز بعد از زلزله) اقدام به اهدای خون کرده بودند انجام گرفت. خصوصیات دموگرافیک، دفعات اهدای خون، میزان شیوع بیماری های منتقله از راه خون و تعداد اهدا کنندگان ثبت و با وضعیت و شیوع عوامل عفونی اهداکنندگانی که در تاریخ مشابه در یک ماه قبل از وقوع زلزله اقدام به اهدا کرده بودند مقایسه گردید. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از آمار توصیفی و تحلیلی (مجذور کا) استفاده گردید.
    یافته ها
    در تاریخ 6 و 7 دی ماه 1382، به دنبال زلزله بم 1694 نفر اقدام به اهدای خون کرده بودند در حالی که تعداد اهدا کننده در تاریخ 6 و 7 آذر ماه همان سال 239 بود. تعداد اهدا کنندگان بار اول، مجرد، زن و یا تحصیلات پایین تر به طور معنی داری بالاتر از اهدا کنندگان در شرایط عادی بود (05/0P<). میزان شیوع ایدر (HIV) هپاتیت C (HCV) و هپاتیت B (HBS) در اهدا کنندگان به دنبال زلزله بم به ترتیب 001/0%، 02/0% و 01/0% بود، در حالی که شیوع این بیماری در یک ماه قبل از زلزله (حالت عادی) 01/0%، 1/0% و 1/0% بود (05/0P<). میزان بازگشت اهدا کنندگان بار اولی که به دنبال زلزله بم اقدام به اهدای خون کرده بودند نسبت به میزان بازگشت اهدا کنندگان بار اولی که در شرایط عادی اقدام به اهدای خون کرده بودند کمتر بود (05/0P<).
    نتیجه گیری
    به طور کلی به نظر می رسد که به دنبال زلزله، میزان خون اهدایی از لحاظ کفایت دچار مشکل نبوده و نیز از میزان سلامت بالایی برخوردار است.
    کلیدواژگان: سلامت خون، شیراز، کفایت خون، زلزله بم
  • شهریار صالحی تالی، حسینعلی مهرعلیان، رضا ایمانی، ارسلان خالدی فر، خدیجه حاتمی پور صفحه 14
    زمینه و هدف
    توجه به کیفیت زندگی در بیماران نارسایی قلبی ضمن کاهش میزان مرگ و میر باعث کاهش محدودیتهای جسمی، روحی، روانی و اجتماعی ناشی از اثر ناتوان کننده این بیماری بر مددجویان خواهد شد. لذا این پژوهش با هدف بررسی تاثیر مداخلات آموزشی و مراقبتی مستمر (بازدید از منزل) بر کیفیت زندگی بیماران نارسایی احتقانی قلب بستری در بیمارستان انجام شد.
    روش بررسی
    در یک مطالعه کارآزمایی بالینی 110 نفر از بیماران مبتلا به نارسایی قلبی بستری در بیمارستان هاجر وابسته به دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد در سال 1385 به روش قابل دسترس انتخاب شدند. نمونه ها از نظر سن، جنس، سطح تحصیلات، میزان کسر تخلیه، محل زندگی و درجه نارسایی قلبی یکسان سازی به دو گروه 55 نفری شاهد و مورد تقسیم شدند. به گروه مورد علاوه بر آموزش های معمول (گروه شاهد) آموزش در زمینه بیماری، داروهای مصرفی، برنامه خود مراقبتی و تغییرات سبک زندگی متناسب با بیماری موجود در روز ترخیص و 3 برنامه بازدید از منزل بعد از ترخیص ارایه گردید. پرسشنامه استاندارد کیفیت زندگی (SF-36) در دو مرحله حین ترخیص و 6 ماه پس از ترخیص در هر دو گروه تکمیل گردید. داده ها با استفاده از آزمون آماری t مستقل، t زوجی و آمار توصیفی تجزیه و تحلیل گردید.
    یافته ها
    بین دو گروه در بدو مطالعه از نظر مشخصات دموگرافیک، میزان کسر تخلیه، محل زندگی، درجه نارسایی قلبی و میانگین نمره ابعاد 8 گانه کیفیت زندگی تفاوت معنی دار آماری وجود نداشت. پس از مداخله میانگین نمره کیفیت زندگی در ابعاد جسمی، محدودیت فعالیت به علت مشکل جسمی، انرژی و خستگی، عملکرد اجتماعی، درد بدنی و سلامت عمومی در گروه مورد مداخله بالاتر از گروه شاهد بود (05/0P<) میانگین نمره ابعاد مختلف کیفیت زندگی در بدو مطالعه نسبت به 6 ماه بعد از ترخیص در گروه شاهد کاهش، و در گروه مورد افزایش یافت (01/0P<).
    نتیجه گیری
    پیگیری مراقبتهای پرستاری و آموزشی مبتی بر نیاز بیمار همراه با تغییرات شیوه زندگی در بیماران نارسایی قلبی باعث بهبود وضعیت فیزیکی و ارتقاء کیفیت زندگی در آنان می گردد.
    کلیدواژگان: بازدید از منزل، کیفیت زندگی، مداخلات آموزشی، نارسایی قلب
  • مهناز شایسته مقدم، محمدحسین نصر اصفهانی*، شهناز رضوی، حبیب الله ناظم، محمدرضا دیمه، مرضیه تولایی صفحه 20
    زمینه و هدف

    جداسازی اسپرم های بالغ با مورفولوژی و ساختار کروماتین طبیعی برای انجام تکنیک های کمک باروری لازم می باشد. در حال حاضر، متدهای مختلفی برای جداسازی اسپرم بالغ وجود دارد. یکی از این متدها، انتخاب اسپرم های بالغ بر اساس شارژ الکتریکی غشاء است. هدف از این مطالعه ارزیابی تاثیر پتانسیل Zeta در جداسازی اسپرم های بالغ با مورفولوژی و ساختار کروماتین طبیعی می باشد.

    روش بررسی

    در این مطالعه توصیفی – تحلیلی مایع منی از 70 زوج نابارور مراجعه کننده به مرکز باروری و ناباروری اصفهان جمع آوری شد. آنالیز مایع منی بر اساس معیار سازمان جهانی بهداشت (WHO) صورت گرفت. از باقیمانده نمونه برای انجام روش Zeta استفاده شد. سپس مورفولوژی، کمبود پروتامین و فراگمنتاسیون DNA به ترتیب با استفاده از رنگ آمیزی پاپانیکولائو، رنگ آمیزی CMA3 (Chromomycin A3) و تست SCD(Sperm chromatin dispersion) انجام گرفت. نتایج گروه Zeta با کنترل مقایسه و با استفاده از آزمون های آماری ضریب همبستگی و t زوجی تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج این مطالعه نشان داد که میانگین مورفولوژی غیرطبیعی، درصد کمبود پروتامین و نیز درصد فراگمنتاسیون DNA به ترتیب در گروه کنترل 37/7±19/88، 34/17±17/67، 65/8±87/32 و در گروه Zeta 26/10±17/80، 20/18±40/58، 64/8±19/18 می باشد. گروه Zeta بطور معنی داری باعث جداسازی اسپرم ها از نظر مورفولوژی، سلامت DNA و محتویات پروتامین طبیعی نسبت به گروه کنترل می شود (05/0>P).

    نتیجه گیری

    با استفاده از روش Zeta می توان اسپرم های بالغ با مورفولوژی، محتوی پروتامین طبیعی و DNA سالم را جدا کرد.

    کلیدواژگان: اسپرم، تست Zeta، پروتامین، فراگمنتاسیون DNA، مورفولوژی
  • ماندانا کریم زاده شیرازی، اصغر رضویه، محمدحسین کاوه صفحه 28
    زمینه و هدف
    معلمین همواره وظیفه ی خطیر تربیت و پرورش کودکان و فعال کردن نیروهای بالقوه آنها را در مسیر صحیح به عهده دارند، لذا وجود هر گونه مشکل در کیفیت زندگی و خودکارآمدی آنها می تواند بر عملکرد شغلی آنان تاثیر گذاشته و به جامعه دانش آموزی و طبیعتا آینده کشور منتقل شود. هدف از این مطالعه، سنجش کیفیت زندگی و ارتباط آن با خودکارآمدی در معلمان شاغل در مقاطع مختلف آموزشی شهرستان شهرکرد بود.
    روش بررسی
    در این پژوهش توصیفی - تحلیلی، تعداد 471 نفر از معلمان شاغل در مقاطع مختلف آموزشی شهرستان شهرکرد، با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ایاز جامعه در دسترس انتخاب شدند. جهت تعیین خودکارآمدی از مقیاس خودکارآمدی شغلی معلمان شوارزر و به منظور تعیین کیفیت زندگی نیز از پرسشنامه کوتاه 36 سؤالی (SF-36) استفاده شد. اطلاعات از طریق تکمیل پرسشنامه ها توسط خود معلمان جمع آوری گردید. جهت تچزیه و تحلیل داده ها از آزمون t، تحلیل واریانس، آزمون توکی و کای دو استفاده گردید.
    یافته ها
    میانگین سنی و سابقه ی خدمت معلمان تحت مطالعه، به ترتیب برابر با 60/5±18/40 و 46/6±49/18 سال بود. همچنین 5/92% از افراد متاهل، 6/84% برخوردار از تحصیلات دانشگاهی و 9/97% نیز در استخدام رسمی وزارت آموزش و پرورش بودند. بر اساس یافته ها، میانگین کلی کیفیت زندگی افراد تحت مطالعه برابر با 17/12±69/68 بود که بهترین کیفیت زندگی مربوط به معلمان مقطع ابتدایی و پایین ترین کیفیت زندگی مربوط به معلمان راهنمایی بود (01/0>P). همچنین میانگین میزان خودکارآمدی شغلی معلمان تحت مطالعه برابر با 64/4±77/28 بود که بالاترین میزان مربوط به معلمان مقطع ابتدایی و پایین ترین میزان مربوط به دبیران مدارس متوسطه بود (05/0>P). کیفیت زندگی معلمان با خودکارآمدی شغلی (001/0P<)، میزان تحصیلات (05/0>P) و سابقه خدمت (001/0>P) ارتباط مثبت معنی داری داشت.
    نتیجه گیری
    مطالعه حاضر، نشان داد که بین خودکارآمدی شغلی معلمان در کلیه مقاطع تحصیلی و کیفیت زندگی آنان رابطه مستقیم و معنی داری برقرار است و لذا بررسی و به کارگیری روش های مناسب در افزایش خودکارآمدی می تواند موجب افزایش کیفیت زندگی معلمان گردد
    کلیدواژگان: خودکارآمدی، کیفیت زندگی، معلمان
  • منیژه سرشتی، شایسته بناییان، افسانه کاظمیان صفحه 36
    زمینه و هدف
    ناهنجاری های مادرزادی یکی از علل عمده مرگ و میر، بیماری و ناتوانی طولانی مدت کودکان در سراسر جهان است. این مطالعه با هدف تعیین شیوع ناهنجاری های آشکار مادرزادی و برخی فاکتورهای مرتبط با آن در بارداری های خاتمه یافته در بیمارستان هاجر شهرکرد سال 1384 صورت گرفت.
    روش بررسی
    در این مطالعه توصیفی تحلیلی 2854 مادر باردار که سن حاملگی 16 هفته یا بیشتر داشته و جهت ختم حاملگی، سقط یا زایمان به بیمارستان هاجر شهرکرد مراجعه کرده بودند مورد بررسی قرار گرفتند. ناهنجاری های جنینی و سایر مشخصات نوزاد بر اساس پرونده بیمارستانی و مشخصات فردی و حاملگی مادر و همچنین 31 سؤال در رابطه با عوامل احتمالی موثر در ایجاد ناهنجاری جنینی از طریق مصاحبه حضوری با مادر جمع آوری گردید. اطلاعات با استفاده از آزمون های آماری کای دو، t و آنالیز رگرسیون مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    از 2854 تولد زنده و مرده و سقط جنین در طی این دوره زمانی 72 مورد (5/2%) ناهنجاری جنینی مشاهده شد. شایع ترین ناهنجاری مشاهده شده، ناهنجاری های لوله عصبی بود (8/19%). ارتباط آماری معنی دار بین مصرف داروهای گیاهی در سه ماهه اول بارداری (001/0P<)، بیماری های مزمن (01/0P<)، دود محیطی (05/0P<)، سابقه ناهنجاری در فامیل (05/0P<)، مجاورت واحد مسکونی با ایستگاه برق فشار قوی (05/0P<) و تروما (05/0P<) با ناهنجاری های جنینی مشاهده شد. ارتباط آماری معنی دار بین سن مادر و پدر، تعداد حاملگی ها، جنس و تعداد نوزاد، شغل پدر و مادر، تب بالای مادر در سه ماهه اول بارداری، سابقه درمان نازایی و مشکلات مادر طی حاملگی با ناهنجاری های جنینی وجود نداشت.
    نتیجه گیری
    با توجه به شیوع نسبتا بالای ناهنجاری های جنینی در جمعیت مورد مطالعه، لزوم برنامه ریزی جهت پیشگیری و همچنین آموزش، جهت اجتناب از مصرف خودسرانه داروهای گیاهی و سنتتیک و قرار گرفتن در معرض دود محیطی در دوران بارداری ضروری به نظر می رسد
    کلیدواژگان: بارداری، شیوع، ناهنجاری های مادرزادی
  • لیلی سخاوت، راضیه دهقانی فیروزآبادی، محمد علی کریم زاده میبدی صفحه 44
    زمینه و هدف
    باز شدگی زخم یکی از عوارض مهم بعد از سزارین است و چاقی یکی از ریسک فاکتورهای عفونت زخم به همراه سایر عوارض می باشد. این مطالعه با هدف مقایسه اثر دوختن یا ندوختن بافت زیر جلد در ایجاد عفونت و باز شدگی زخم بعد از عمل سزارین در افراد چاق انجام شده است.
    روش بررسی
    در یک مطالعه کارآزمایی بالینی در شهرستان یزد 100 نفر از زنان چاقی (که بافت زیر جلد آنها حداقل cm2 بود) و با روش سزارین زایمان می کردند به دو گروه 50 نفری تقسیم شدند، در گروه مورد بعد از دوختن فاشیای شکم بافت زیر جلد با نخ ویکریل 2/0 سوچور شد و گروه شاهد بعد از دوختن فاشیا، زیر جلد را باز گذاشته و جلد ترمیم شد. بیماران هر دو گروه از نظر ترشحات عفونت و باز شدگی زخم بررسی شدند. نتایج مطالعه با تست های آماری t-student و کای دو بررسی شد.
    یافته ها
    هر دو گروه از نظر سن، تعداد زایمان، نوع بیهوشی و نوع انسزیون یکسان بودند. عفونت چرکی (کشت مثبت) در 2 نفر ازگروه مورد و 5 نفر از گروه شاهد مشاهده شد (05/0P<) و باز شدگی در 7 نفر از گروه مورد و 17 نفر از گروه شاهد دیده شد (01/0P<).
    نتیجه گیری
    دوختن بافت زیر جلد می تواند در جلوگیری از عفونت و باز شدگی زخم بعد از سزارین در افراد چاق موثر باشد.
    کلیدواژگان: افراد چاق، باز شدگی زخم، بافت زیر جلد
  • فرهاد شرافتی چالشتری، رضا شرافتی چالشتری صفحه 48
    زمینه و هدف
    آب میوه ها بخش مهمی از رژیم های غذایی مدرن در بسیاری از کشورها و جوامع بشری می باشند که در صورت آلوده بودن به پاتوژنهای باکتریایی می توانند باعث عفونت های مختلف دستگاه گوارشی گردند. مطالعه حاضر با هدف بررسی میزان شیوع آلودگی باکتریایی در آب میوه های سیب و پرتقال و ارتباط آن با برخی عوامل دیگر انجام شد.
    روش بررسی
    این مطالعه توصیفی- تحلیلی بر روی 360 نمونه آب میوه بسته بندی از نوع سیب و پرتقال تولیدی سه کارخانه داخلی در زمان های شش ماهه اول و شش ماهه دوم پس از تولید در سال 1385 انجام شد. پس از کشت نمونه ها در محیط های کشت مختلف، در صورت رشد کلنی های باکتریایی، تعداد کلنی ها شمارش و با استفاده از تست های تشخیصی مورد شناسایی قرار گرفت. داده های جمع آوری شده با استفاده از آزمون کای دو تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    میزان شیوع آلودگی در این مطالعه برابر با 4/4 درصد و میانگین شمارش کلی باکتری ها در نمونه های آلوده (colony formation unit/milliliter) cfu/ml 103×45/1 بود. باکتری های جدا شده شامل: استافیلوکوکوس اپیدرمیدیس 10 مورد (5/62%)، استافیلوکوکوس ارئوس 3 مورد (19%)، باسیلوس سوبتیلیس 2 مورد (5/12%) و باسیلوس سرئوس 1 مورد (6%) بود. شیوع آلودگی به نوع آب میوه و نوع کارخانه بستگی نداشت (05/0P>) ولی با زمان تولید ارتباط معنی داری داشت (01/0P<).
    نتیجه گیری
    با توجه به درصد کم آلودگی آب میوه ها و ارتباط معنی دار آن صرفا با زمان تولید، توصیه می گردد شرایط نگهداری و انتقال این محصولات بهبود یافته و در زمان کمتر از شش ماه پس از تولید مصرف شوند.
    کلیدواژگان: آب میوه، آلودگی باکتریایی، بسته بندی
  • گیتی ازگلی، شهناز نوریزدان، جمال شمس، حمید علوی مجد صفحه 54
    زمینه و هدف
    خستگی یکی از شکایات شایع زنان در دوره بارداری می باشد. زنان حامله با توجه به عوامل جسمانی، روانی و موقعیتی خاص در معرض خستگی می باشند. هدف از این مطالعه، تعیین همبستگی شدت خستگی با پیامد حاملگی در مادران باردار بود.
    روش بررسی
    در این پژوهش توصیفی - تحلیلی، تعداد 180 نفر مادر باردار مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی شهری وابسته به دانشگاه علوم پزشکی اصفهان که سن حاملگی 32 هفته و حاملگی طبیعی بدون عارضه داشته به روش چند مرحله ای انتخاب و تا بعد از زایمان هفته ای یکبار پی گیری و بررسی شدند. ابتدا پرسشنامه حاوی مشخصات دموگرافیک، سوابق مامایی، اضطرب و افسردگی و خستگی تکمیل و نمونه ها بر اساس نمرات خستگی به گروه های خستگی خفیف، متوسط و شدید تقسیم شدند. پس از زایمان، نوع زایمان، سن و وزن نوزاد به هنگام تولد در پرسشنامه ثبت گردید. همبستگی شدت خستگی با نوع زایمان (رگرسیون لجستیک)، سن و وزن نوزاد به هنگام تولد توسط آزمونهای آماری و (رگرسیون خطی) محاسبه گردید.
    یافته ها
    بر اساس نتایج، فراوانی خستگی خفیف 77/37%، خستگی متوسط 35% و خستگی شدید 22/27%بود. شدت خستگی با نوع زایمان (05/0P<، 07/1=OR)، سن نوزاد به هنگام تولد (001/0P<، 470/0-=r) و با وزن نوزاد به هنگام تولد همبستگی داشت (001/0P<، 911/0-=r).
    نتیجه گیری
    خستگی در مادران باردار به صورت مشکل جدی وجود دارد و بر پیامد حاملگی اثرات نامطلوب دارد. لذا توجه به آموزش جهت کاهش خستگی در مراقبت های دوران بارداری پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: بارداری، پیامد حاملگی، شدت خستگی، نوزاد
  • سمیه غفاری، فضل الله احمدی*، سید مسعود نبوی، ربابه معماریان، انوشیروان کاظم نژاد صفحه 61
    زمینه و هدف

    خستگی یکی از شایع ترین و ناتوان کننده ترین علایم در بیماران مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس (ام اس) می باشد، که باعث ایجاد اختلالات مشخص و تاثیرات مخرب بر عملکرد روزانه، فعالیت های جسمی، ایفای نقش شغلی و اجتماعی و در کل کاهش سطح کیفیت زندگی در مبتلایان به این بیماری می گردد. شیوع استفاده از درمان های مکمل در میان مبتلایان به ام اس در حال افزایش است این مطالعه با هدف بررسی تاثیر تکنیک آرام سازی پیشرونده عضلانی بر میزان خستگی بیماران مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس انجام شد.

    روش بررسی

    در یک مطالعه نیمه تجربی، 66 بیمار مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس عضو انجمن ام اس ایران پس از نمونه گیری به روش آسان، به صورت تصادفی در دو گروه شاهد (33 نفر) و آزمون (33 نفر) قرار گرفتند. برای گروه آزمون در مدت دو ماه، 60 جلسه اجرای تکنیک آرام سازی پیشرونده عضلانی و برای گروه شاهد هیچگونه مداخله ای انجام نشد. اطلاعات با استفاده از پرسشنامه اطلاعات دموگرافیک، ابزار سنجش شدت خستگی (FSS) و چک لیست های خود گزارش دهی جمع آوری گردید. برای تجزیه و تحلیل اطلاعات از آزمون های آماری t زوجی، t مستقل، آنالیز واریانس با اندازه گیری های مکرر و تعیین همبستگی متغیرها استفاده گردید.

    یافته ها

    قبل از مداخله تفاوت معنی داری در مشخصات دموگرافیک، طول مدت بیماری و وضعیت گسترش ناتوانی، شاخص توده بدنی و امتیاز خستگی در دو گروه وجود نداشت. امتیاز خستگی در گروه آزمون و شاهد به ترتیب 03/1±69/4 و 96/0±43/5 (01/0P<) یک ماه و 06/1±09/4 و 08/1± 43/5 (001/0P<) دو ماه پس از مداخله بود. آزمون آماری آنالیز واریانس با اندازه گیری های مکرر تفاوت معنی داری را از نظر میزان خستگی بین دو گروه شاهد و آزمون در سه بار اندازه گیری نشان داد (01/0P<).

    نتیجه گیری

    اجرای تکنیک آرام سازی پیشرونده عضلانی در بیماران مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس می تواند باعث کاهش خستگی در این بیماران گردد، لذا انجام این تکنیک به عنوان یک روش موثر، مقرون به صرفه در هزینه و زمان، دارا بودن قابلیت یادگیری و اجرای آسان به بیماران مبتلا به ام اس توصیه می گردد.

    کلیدواژگان: آرام سازی پیشرونده عضلانی، خستگی، مولتیپل اسکلروزیس
  • سوزان امامی پور، حسن شمس اسفندآباد، سید جلال صدرالسادات، سمیرا نژاد نادری صفحه 69
    زمینه و هدف
    پژوهش ها نشان می دهند که اعتیاد و ایدز و تعامل این دو تاثیرات منفی بر افراد دارند. هدف پژوهش حاضر مقایسه اختلالات روانی و کیفیت زندگی در چهار گروه افراد معتاد، افراد معتاد مبتلا به ایدز، افراد مبتلا به ایدز غیر معتاد و افراد سالم بوده است.
    روش بررسی
    در این مطالعه توصیفی – تحلیلی نمونه آماری را 350 مرد از چهار گروه از افراد معتاد، افراد معتاد مبتلا به ایدز، افراد مبتلا به ایدز غیر معتاد و افراد سالم تشکیل می دادند (در هر گروه به جز گروه افراد غیر معتاد مبتلا به ایدز که 50 نفر بود، 100 نفر شرکت داشتند). پرسشنامه های 90-SCL برای ارزشیابی علایم راونی و 36SF- برای ارزیابی کیفیت زندگی مورد استفاده قرار گرفت. از روش آماری تحلیل واریانس چند متغیره به منظور مقایسه نمرات چهار گروه استفاده شد. یافته ها: یافته های پژوهش نشان داد که در مقایسه با افراد سالم، افراد معتاد، افراد معتاد مبتلا به ایدز و افراد مبتلا به ایدز غیر معتاد نمرات بالاتری در پرسشنامه 90-SCL و نمرات پایین‎تری در پرسشنامه 36-SF بدست ‎آوردند (001/0P<).
    نتیجه گیری
    اعتیاد و ایدز بر سلامت روان و کیفیت زندگی افراد تاثیر منفی دارد. پیشگیری از اعتیاد و ایدز و تاثیرات منفی آنها مستلزم برنامه ریزی های جامع و ایجاد بینش جدید درباره این دو است
    کلیدواژگان: اعتیاد، ایدز، اختلالات روانی، کیفیت زندگی
  • حسین یوسفی صفحه 78
    زمینه و هدف
    کیست هیداتیک در ایران از جنبه های مختلف مورد مطالعه قرار گرفته و تقریبا از بیشتر نقاط کشور گزارش شده است. اما یک گزارش جامع از سیمای آلودگی در کشور موجود نمی باشد. این مطالعه با هدف بررسی وضعیت تقریبی آلودگی در طی سالهای 84-64 انجام شد.
    روش بررسی
    در این مقاله مروری گزارشات مختلف در مورد کیست هیداتیک در طی سالهای 84-64 جمع آوری و با توجه به سه معیار، میزان آلودگی سگ ها به کرم بالغ، میزان آلودگی دام ها و انسان به کیست هیداتیک جمع بندی و ارائه گردید تا وضعیت تقریبی آلودگی در ایران ارائه شود.
    یافته ها
    در این بررسی میانگین آلودگی در بین 1651 سگ مورد بررسی 25/32% برآورد گردید. در مورد دامها میانگین آلودگی در بین 205161 گوسفند، 116840 بز، 54745 گاو، 1027 شتر و 250 گاومیش به ترتیب 19%، 5/11%، 8/17%، 6/34% و 2/18% بدست آمد. در مورد انسان 46 گزارش موردی از بیماری جمع آوری گردیده و از نظر تعداد عمل جراحی میانگین آلودگی معادل 8/4 عمل جراحی در بین صد هزار نفر جمعیت در سال بدست آمد. جمع بندی مطالعات سرواپیدمیولوژی میانگین آلودگی در انسان را 42/4% نشان میدهد.
    نتیجه گیری
    اطلاعات حاصل از این مقاله مروری نشان میدهد که علیرغم تلاشهای سازمان های بهداشتی و دامپزشکی همچنان میزان آلودگی در ایران در مقایسه با بعضی کشورها بالاست. در این رابطه توجه به این نکته که تعداد زیادی ذبح خارج از کشتارگاه ها بعنوان قربانی انجام می شود ضروری است.
    کلیدواژگان: ایران، کیست هیداتیک، وضعیت آلودگی
  • فرشاد روغنی، علیرضا خسروی صفحه 89
    انجام عمل آنژیوبلاستی کرونری از زمان اولین عمل توسط گرونزویک به گونه ای سیر صعودی داشته که در حال حاضر اکثر بیماران با آنژیوبلاستی و یا تعبیه استنت به زندگی روزمره خویش باز می گردند. انجام آنژیوبلاستی با ضریب موفقیت بالای 90% و عوارض و خطرات جدی کمتر از 5% همراه است. مهمترین عارضه آنژیوبلاستی کرونری انسداد ناگهانی رگ می باشد. در این مقاله مورد استثنایی از انسداد ناگهانی و دیسکشن شریان قدامی نزولی چپ متعاقب آنژیو پلاستی گزارش می گردد که بداخل تنه اصلی و شریان چرخشی کرونر چپ گسترش یافته و با درمان سریع (تعبیه به موقع استنت در مسیرهای مبتلا و منجمله تنه اصلی کرونر چپ) بیمار از مرگ قریب الوقوع نجات یافته است.
    کلیدواژگان: آنژیوپلاستی، انسداد ناگهانی، استنت تنه اصلی، دیسکشن، کرونر
|
  • Javad Baharara, Kazem Parivar, Alireza Ashraf Ar, Bahareh Majidi Page 1
    Background And Aim
    Today, increasing usage of microwaves generator sets such as cell phones, have been caused much worry related to their waves effects on human health. In this research, simulated waves effects of cell phones with frequency of 940MHz have been studied on hematopoiesis system of Balb/C mouse embryo.
    Methods
    In an experimental study pregnant mice (Balb/C) were used as a laboratory model. The mice were divided into control, sham-exposed and experimental groups. The experimental groups were exposed to the waves on the 8th day of embryonic development for 4 or 10 days (everyday for 4 hours). At the end of treatment period, the experimental samples, sham-exposed and control related to morphology and histology studies of hematopoiesis organs were done by light microscope. Using t-test and Mann-Whitney test, the quantitative data were analyzed.
    Results
    Morphologic study of embryos which were 18 days old didn’t show any abnormality but the weight of experimental embryos (1.263±0.017 gr) compared with sham-exposed (1.268±0.006 gr) showed significant increase (P<0.05). The study of tissue sections in embryos which were 12 days old didn’t show significant change in tissue and cellular position of yolk sac of experimental samples as compared with control group. Also, tissue studies of embryos which were 18 days old didn’t show any changes in general structure of liver, spleen, marrow bone but the number of Megakaryocytes of spleen and erythrocytes which had not nucleus in bone marrow of experimental samples showed significant increase as compared with the sham-exposed. The number of erythrocytes in liver which had not nucleus also showed significant increase as compared with the sham-exposed (P<0.05).
    Conclusion
    Waves of cell phones with frequency of 940MHz don’t affect on general structure of liver, spleen, bone marrow of Balb/C embryos but it causes significant changes in the number of cells of these tissues.
  • Lyla Kasraian, Ardashir Torab-Jahromi Page 9
    Background And Aim
    Understanding of characteristics of blood donors in time of crisis may help predicting of blood supply and safety in the emergency situation. Therefore, the aim of this study was to investigate the effect of Bam earthquake on bloods supply and safety in Shiraz blood transfusion organization (BTO) in 1382.
    Methods
    This is a descriptive-analytical study that was done on all blood donors who referred to Shiraz BTO for blood donation after Bam earthquake. Demographic characteristics, the number of donations, and the prevalence of blood borne diseases related to the donation were compared before and after the earthquake. Using descriptive and analytical statistics (Chi-square), data were analyzed.
    Results
    During a couple of days in winter 1382 and following Bam earthquake, the number of blood donors who referred to BTO were1694, whereas, the numbers referred before the earthquake was 239. After earthquake the number of first time, single, female and low educational blood donors was more than normal condition (P<0.05). The prevalence of HIV, HCV and HBS after earthquake was 0.001%, 0.02% and 0.01% and the prevalence of HIV, HCV and HBS in normal population was 0.01%, 0.1% and 0.1% that was less than normal condition (P<0.05).
    Conclusion
    It seems that following the earthquake, the number of blood donations, their safety and supply were not face any significant problems.
  • Shahriar Salehi Tali, Hosinali Mehralian, Reza Imani, Arsalan Khaledi, Khadijeh Hatami Pour Page 14
    Background And Aim
    Quality of life in congestive heart failure (CHF) patient’s comrade with declines mortality, psychosocial, physical and social restriction due to inability effect of the disease. So, the aim of this study was the assessment effected continuous caring and educational intervention (home visit) on quality of life in the CHF patients.
    Methods
    In a clinical trial study, a total of 110 patients were selected and accidentally were put in two groups (experimental and control). Each group was equalized based on sex, age, education, living place, heart failure and ejection fraction. Then, experimental group was educated about heart failure disease, drugs being used, self care plan and life style that this educational plan followed by three home visits. In all of the patients, quality of life questionnaire (SF-36) was filled in two steps, in first study and six months after discharge. Data were analyzed using independent and pair t-tests.
    Results
    Before intervention, the results indicated that there was no difference in two groups base on six, age, education, living place, cardiac failure degree, ejection fraction and quality of life main score (P<0.05). But after the intervention, quality of life main score in domains physical function, limitations in usual role activities because of physical health problems, vitality, social function, body pain and general health in intervention group were greater than control group (P<0.05). Pair t-test was detected quality of life main score after six months was increased in the intervention group and decreased in the control group (P<0.05).
    Conclusion
    Our results show that, nursing intervention and education in congestive heart failure patients base on need and life style improve physical status and quality of life of these patients.
  • Mahnaz Shayesteh Moghadam, Mohammadhosin Nasr-Esfahani, Shahnaz Razavi, Habibolah Nazem, Mohammad Reza Deemeh, Marzyeh Tavalaee Page 20
    Background And Aim

    Selection of mature sperm with normal morphology and chromatin structure is needed for assisted reproduction technology (ART) procedures. At present, various sperm separation methods exist to select mature sperm. The selection of mature sperm based on electrical charge of membrane is one of these methods. Therefore, the aim of this study was to evaluate the efficiency of the Zeta potential for selection of normal sperm in term of morphology and chromatin structure integrity.

    Methods

    In this descriptive-analytical study, semen samples from 70 infertile couples referring to Isfahan Fertility and Infertility center were evaluated. Semen analysis was carried out according to WHO criteria. The remaining of semen samples were used for Zeta method. Then Sperm morphology, protamine deficiency and DNA fragmentation were assessed using papanicolaou staining, chromomycin A3 (CMA3) staining, and sperm chromatin dispersion (SCD) test, respectively. In addition, we compared the result of Zeta group with control group. Coefficients of correlation and paired-samples t-test were carried out using SPSS 11. 5, to compare results among between two groups.

    Results

    The results of this study show that the mean of abnormal morphology٫ protamine deficiency and DNA fragmentation were 88. 19±7. 37, 67. 17±17. 34, 32. 87±8. 65 in control group, and 80. 17±10. 26, 58. 40±18. 20, 18. 19±8. 64, in the Zeta group, respectively. Zeta group can decrease significantly the percentage of abnormal morphology, protamine deficiency and DNA fragmentation compared to control group (P<0. 05).

    Conclusions

    Zeta method can be used in separation of mature sperm with normal morphology, normal protamine contained and intact DNA.

  • Mandana Karimzadeh Shirazi, Asghar Razavieh, Mohamadhosin Kave Page 28
    Background And Aim
    Teachers have the most important roles in education of young people in societies. Their quality of life (QOL) and Self-Efficacy (SE) can effect on their performance and consequently on their students, directly or indirectly. The purpose of this study was the evaluation of teachers` QOL and SE in different education levels.
    Methods
    In a descriptive analytical study, 471 teachers that employed in the primary, secondary and high schools of Shahrekord city were selected in a cluster randomization. Self-efficacy was assessed by Schnauzer’s teacher’s SE scale and quality of life was evaluated by SF-36. The data collection was conducted using self-administered questionnaires. Data were analyses using t-test, analysis of variance, Toki and Chai-square methods.
    Results
    Based on the findings, 92.5% of the participants were married, 84.6% were formal employees, and 97.9% had graduated from the universities. Besides, their mean age was 40.18±5.60 years and the average of their work experiences was 18.49±6.46 years. The mean score of the teachers’ QOL was 68.69±12.17 that the highest rate belonged to the primary school teachers and the lowest rate was seen in the secondary school teachers (P<0.01). Furthermore, the mean of the participants’ SE was 28.77±4.44 with the highest rate, in the primary school teachers and the lowest rate, in the high school teachers (P<0.05).
    Conclusion
    According to the results, all of the participants in each education level had relatively good QOL and moderate professional SE. This study showed that there are a significant, positive relation between teachers` QOL and their professional SE. So it is important to assess and apply the appropriate methods to increase the SE of Shahrekord teachers.
  • Manizheh Sereshti, Shayeteh Banaeyan, Afsaneh Kazemeyan Page 36
    Background And Aim
    Congenital malformations are a major cause of morbidity and mortality and long term disability in infants. The aim of this study was to determine prevalence of apparent major congenital malformations and some associated factors in terminated pregnancies in Hajar hospital of Shahrekord in 2005-2006.
    Methods
    In this cross-sectional and descriptive-analytical study, a total of 2854 pregnant women with gestation age of 16 weeks or more who referred to the hospital for termination of pregnancy or delivery was enrolled and interviewed using structured questionnaires. Congenital malformation and other information about their newborns were obtained from hospital chart. Data were analyzed using SPSS software, x2, T student and logistic regression model.
    Results
    Congenital malformation was observed in 72 of 2854 (2.5%) of the neonates studied. The most common congenital malformation was neural tube defects (19.8%). There was significant relationship between herbal drug use in first trimester (P<0.001), chronic diseases)P<0.01) environmental smoke (P<0.05), history of malformation in close relationships (P<0.05), proximity to power station (P<0.001) and trauma (P<0.05). But there was not significant association with maternal and paternal age, parity, gestational age, sex and number of newborn, maternal and paternal jobs, high fever in first trimester, treatment of infertility, problem in pregnancy and congenital malformation.
    Conclusion
    The present study showed a high prevalence of congenital malformation among our population. Therefore, primary preventive programs could be initiated to reduce congenital malformation particularly education of pregnant women to avoid herbal, synthetic drugs, and environmental smoke.
  • Lyla Sekhavat, Raziyh Dehghani -Firuzabadi, Mohamadali Karimzadeh Meybodi Page 44
    Background And Aim
    Wound disruption after cesarean section is a common complication; and obesity has been identified as strong independent risk factor for wound complications. The aim of this study was to test the hypothesis that closure of the subcutaneous fat decreases the incidence of wound infection and disruption after cesarean delivery.
    Methods
    In a clinical trial study conducted in Yazd, a hundred women with at least 2 cm of subcutaneous fat and cesarean delivery were included in the study. In 50 patients, subcutaneous tissue was closed using synthetic suture (group A), while in 50 control patients subcutaneous tissue was not closed (group B). Two groups were compare in relation to wound infection and disruption. Data were analyzed using student and X2 tests.
    Results
    Complications leading to wound infections (positive culture) were 2 women in group A and 5 women in group B (P<0.05) and disruption or opening of the incision were in 7 women in group A and in 17 women in group B (P<0.01).
    Conclusion
    Closure of the subcutaneous tissue can significantly reduce the rate of postoperative wound disruption in women with at least 2 cm of subcutaneous adipose tissue.
  • Farhad Sharafati-Chaleshtori, Reza Sharafati-Chaleshtori Page 48
    Background And Aim
    Fruit juices are becoming an important part of the modern diet among many communities. These juices can be contaminated with bacterial pathogens, leading to different gastrointestinal infections. This study was aimed to assess the prevalence of bacterial contamination in orange and apple juices and its correlation with some other factors.
    Methods
    In this descriptive–analytical study, 360 apple and orange juice samples produced of three internal factories with less than six and more than six months of production were examined microbiologically, from august to december 2006 in Shahrekord. Data were analyzed by SPSS software, using Chi –square test.
    Results
    We found a rate of 4.4% contaminated fruit juices with a mean total isolated bacterial count (TBC) of 1.45 x cfu/ml. Isolated Bacteria included Staphylococcus epidermidis in 10 (62.5%), Staphylococcus aurous in 3 (19%), Bacillus subtilis in 2 (12.5%) and Bacillus cereus in 1 (6%) samples. Data analyses revealed no significant difference between contaminated samples and kind of fruit juices or factories (P>0.05). However, a statistically significant difference was detected between contaminated samples and production time (P<0.01).
    Conclusion
    Based on our findings, we recommend consuming these products within six months of manufacturing as well as improving the maintenance and transporting conditions.
  • Giti Ozgoli, Shahnaz Nooryzadeh, Jamal Shams, Hamid Majed Page 54
    Background And Aim
    Fatigue is one of the pregnant women prevalent complaints during pregnancy. Physical, psychological and situational factors predispose the women to fatigue. The aim of this study was to determine the correlation between intensity of fatigue and pregnancy outcome.
    Methods
    In this analytical-descriptive study, a total of 180 pregnant mothers who had characteristics of survey units were selected by multistage sampling. They completed questionnaire from 32 week of gestation up to labor pain. Then, they were divided into 3 groups of mild, moderate and severe base on their fatigue scores. Age and birth weight determined with questionnaire and checklist and correlation between intensity of fatigue and delivery type, age and weight in birth with statistical tests were calculated.
    Results
    Based on the results, the frequency of mild, intermediate and intensive fatigue in the women were 37.77%, 35%, and 27.22%, respectively. The intensity of fatigue was correlated with delivery type (P<0.05, OR=1.07), neonatal age at birth (P<0.001, r=0.470) and birth weight (P<0.001, r=0.911).
    Conclusion
    Fatigue in pregnant women is a main problem and has undesirable effects on its outcome. Therefore, attention to train and interventional care for reduction of fatigue is suggested.
  • Somayeh Ghafari, Fazlolah Ahmadi, Smasoud Nabavi, Robabeh Memarian, Anooshirvan Kazemnejad Page 61
    Background And Aim

    Fatigue is the most frequent and disabling symptom in 92% of multiple sclerosis (MS) patients. Fatigue interferes with daily functioning and prevents sustained physical exertion, limits work and social role performance, and is related to lower quality of their life. Complementary therapies are widely used in treatment of people with MS and Progressive Muscle Relaxation Technique (PMRT) is a form of complementary therapies. The aim of this study was to assess the effects of applying PMRT on fatigue in MS patients.

    Methods

    In this Quasi-experimental study, a total of 66 MS patients were selected with convenient sampling according to specific criteria and then were divided randomly into two groups of experimental and control (33 patients in each group). PMR performed for 63 sessions on experimental group during two months but no intervention was done for control group. Data were collected using demographic questionnaire, Fatigue Severity Scale (FSS), and Self report checklists. Statistical analysis was done by SPSS software and use of paired-t test, student-t test, analysis of variance (ANOVA) and correlation between variables.

    Results

    Student t-test showed that there was no significant difference between two groups in mean scores of fatigue before the study but this test showed significant difference between the two groups, one month (4.69±1.03 and 5.43±0.96, P<0.01) and two months (4.09±1.06 and 5.43±1.08, P<0.001) after intervention, respectively. ANOVA test with repeated measurements showed that there is a significant difference in mean score fatigue between two groups in 3 times (P<0.01).

    Conclusion

    The results of this study showed that PMR is practically feasible and could decrease fatigue of MS patients, so that applying this technique offered to these patients.

  • Soozan Emamipour, Hasan Shams Esfandabad, Sjalal Sadrossadat, Samira Nejadnaderi Page 69
    Background And Aim
    Researches show that substance abuse, aids and their interaction have negative effects on people. The aim of the present study was to investigate psychological disorders as well as quality of life of 4 groups of men: drug-using, drug-using HIV-infected, non-drug using HIV infected and a reference group of healthy men.
    Methods
    Study samples consisted of 350 subjects from 4 groups of men: drug-using, drug-using HIV infected non-drug using HIV infected and a reference group of healthy men (100 in each group except for the reference group which consisted of 50 subjects). Study was applied by means of SCL-90 and SF-36 questionnaires. Multivariate Analysis of Variance (MANOVA) was employed in order to compare the data obtained from the four groups of subjects.
    Results
    Results of the study showed that there were significant differences among the four groups of the subjects in all of the components of SF-36 and in all of the SCL-90 scales. Compared to the healthy group of subjects, drug-using, drug-using HIV infected and non-drug using HIV infected had higher scores in SCL–90 questionnaire and lower scores in SF-36 questionnaire.
    Conclusion
    Substance abuse and aids have negative effects on individuals’ psychological health and quality of life. To prevent substance abuse, aids, and their negative effects, comprehensive programming and creation of a new understanding of these two are essential.
  • Hosin Yousofi Page 78
    Background And Aim
    Hydatid cyst has been studied in different aspects during last two decades in Iran and reported from the most areas of the country. However national prevalence of infection is not well documented. Therefore, in this paper different articles about epidemiology of hydatid cyst have been reviewed from 1985 to 2005 to present roughly the current national situation of the disease.
    Methods
    In this review article, different reports about epidemiology of hydatid cyst have been reviewed from 1985 to 2005. Based on infection of dog, livestock and human with this parasite, the epidemiological data about hydatid cyst were gathered and the distribution of this parasite in Iran was presented.
    Results
    According to the published papers mean infection rate in 7582 examined dogs for Echinococcus granulosus was 32.7%. In livestock host the mean infection rate in 205161 sheep, 116840 goat, 54745 cattle, 1027 camel and 250 buffalo was 19%, 11.5%, 17.8%, 34.6% and 18.2% respectively. In man 46 case reports about presence of hydatid cyst in different organs have been published. Also, 2052 surgical operations during the last two decades have been conducted which indicate infection rate equal to 4.8 operations per 100000 populations per year. Furthermore, several seroepidemiological studies were performed in different parts of country and the mean seroepidemiological rate was 4.42%.
    Conclusion
    In the last two decades prevention programs were conducted to control the disease with collaboration of health system and veterinary system in Iran. However data resulted from this review article imply on relatively high prevalence of infection. The religious custom of sacrifice should be considered in control program.
  • Farshad Roghani, Alireza Khosravi Page 89
    It has been elapsed 30 years after first percutaneoas transluminal coronary angioplast (PTCA) was done by Grundizing, during which large improvements was achieved in the procedure so that the majority of patients return to their life after PTCA and or stenting. PTCA is associated with success rate of 90% and major complications of less than 5%. The major complication of PTCA is abrupt closure of dilated vessel, symptoms include 1) anginal chest pain 2) EKG changes 3) hypotension 4) arrhythmias 5) cardiac arrest. This paper reports a rare case of left anterior descending (LAD) dissection extending to left main stem (LMS) which was dramatically responded to coronary stenting (LAD,LCX,LMS).