فهرست مطالب

دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد - سال دهم شماره 4 (پیاپی 40، زمستان 1387)

مجله دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد
سال دهم شماره 4 (پیاپی 40، زمستان 1387)

  • ویژه نامه طب تکمیلی
  • 92 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1387/12/20
  • تعداد عناوین: 13
|
  • هدایت الله شیرزاد، حسین یوسفی*، ندا پروین، عفت فرخی، قربانعلی شهابی صفحه 1
    زمینه و هدف

    فیبروسارکوم توموری است با منشا سلول های مزانشیمال که از سلول های فیبروبلاست بدخیم و در یک زمینه کلاژن تشکیل شده است. اثرات ضد سرطان لیکوپن موجود در گوجه فرنگی در برخی از سرطان ها ثابت شده است. لذا این مطالعه با هدف تعیین اثرات پیشگیری کننده و درمانی عصاره گوجه فرنگی بر رشد فیبروسارکوما در موش های سوری انجام شد.

    روش بررسی

    در این مطالعه تجربی به 3 گروه 10 تایی از موش های سوری نژاد Balb/c نر 8 هفته ای، 105×5 سلول توموری 164- WEHI در ناحیه سینه حیوان به شکل زیر پوستی تزریق شد. به گروه پیشگیری از 2 هفته قبل از تزریق سلول تومورال تا 2 هفته بعد و گروه درمان همزمان با تزریق سلول های تومورال تا 2 هفته بعد عصاره گوجه فرنگی با دوز 5 میلی گرم بر موش به شکل خوراکی از طریق لوله دهانی معده ای داده شد. مساحت تومورها در روزهای 10، 12،14،16، 18، 20 و 22 ثبت و داده ها با استفاده از آزمون های آماری کروسکال والیس و من ویتنی تجزیه و تحلیل گردید.

    یافته ها

    نتایج مطالعه نشان داد که مساحت تومور در گروه کنترل پس از مداخله به شکل معنی داری نسبت به دو گروه درمانی و پیشگیری بیشتر بود (05/0P<). بین دو گروه پیشگیری و درمان این تفاوت از نظر آماری معنی دار نبود.

    نتیجه گیری

    ضمن تاکید بر خواص آنتی اکسیدان و آنتی تومورال گوجه فرنگی به نظر می رسد که عصاره گوجه فرنگی نقش مهمی در پیشگیری و کنترل فیبروسارکوما داشته باشد.

    کلیدواژگان: فیبروسارکوم، گوجه فرنگی، موش سوری
  • مختار مختاری، مهرداد شریعتی، لادن خداپرست صفحه 7
    زمینه و هدف
    عقیده محققین علوم دارویی بر این است که داروهای تسکین دهنده درد به دلیل عوارض جانبی و در بعضی موارد عدم توانایی کافی، مفید واقع نمی شود. لذا این مطالعه با هدف بررسی اثر ضددردی عصاره آبی – الکلی گیاه پونه درموش صحرایی نر انجام شد.
    روش بررسی
    دراین مطالعه تجربی 40 سر موش صحرایی نر بالغ از نژاد ویستار، به 5 گروه هشت تایی تقسیم و تحت روش تست فرمالین مورد ارزیابی اثر ضد دردی قرارگرفتند. گروه های تجربی به ترتیب عصاره آبی- الکلی برگ گیاه پونه را با دوزهای 400، 800، mg/kg 1600 و گروه شاهد فرمالین و آب مقطر را به صورت داخل صفاقی دریافت کردند. گروه کنترل هیچ دارویی دریافت نکرد. دقایق 5-0 و 60-16 به ترتیب به عنوان مراحل حاد و مزمن درد در نظر گرفته شد. پس از ثبت پاسخ های رفتاری، میانگین نمره درد با استفاده از آزمون های Tukey وt بین گروه های تجربی و کنترل مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    میانگین نمره درد در هر سه گروه تجربی در مرحله حاد تست فرمالین اختلاف معنی داری با گروه شاهد نشان داد (05/0P<). در مرحله مزمن این اختلاف فقط در گروه mg/kg 1600 با گروه شاهد مشاهده شد (05/0P<).
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج حاصل از این تحقیق عصاره آبی- الکلی برگ گیاه پونه، درد مرحله حاد را بیشتر از مرحله مزمن کاهش می دهد، هر چند مطالعات بیشتری در زمینه شناخت ترکیبات ضد دردی موثر این گیاه ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: تست فرمالین، درد، گیاه پونه، موش صحرایی
  • غلامرضا شبانیان، ابراهیم پوریامفرد، محمود اخلاقی صفحه 13
    زمینه و هدف
    اضطراب قبل از عمل بعنوان یک شکایت عمده در اکثر بیماران مراجعه کننده برای انجام اعمال جراحی شناخته شده است. با توجه به تاثیر برخی گیاهان دارویی بعنوان ضد اضطراب و آرام بخش این مطالعه با هدف مقایسه تاثیر عرق بهار نارنج و دیازپام بر اضطراب بیماران قبل از عمل جراحی انجام گرفت.
    روش بررسی
    در این مطالعه کارآزمایی بالینی دوسوکور تعداد 60 بیمار 48-14 ساله مراجعه کننده به بیمارستان آیت الله کاشانی شهرکرد جهت عمل جراحی انتخابی نوع متوسط به صورت در دسترس، انتخاب و بطور تصادفی در دو گروه 30 نفره تقسیم شدند. 2 ساعت قبل از عمل به گروه 1، cc 100 عرق بهار نارنج و به گروه 2 محلول یک قرص mg 5 دیازپام در cc 100 آب بصورت خوراکی داده شد. میزان اضطراب بیماران توسط پرسشنامه اضطراب اسپیل برگر و علایم حیاتی بیماران قبل و دو ساعت پس از دریافت دارو ثبت گردید. داده ها با استفاده از آزمون های آماری کای دو، t زوج و t مستقل مورد ارزیابی قرار گرفت.
    یافته ها
    گروه ها از نظر ویژگی های دموگرافیک، نبض و اضطراب قبل از عمل همسان بودند. میزان اضطراب موقعیتی پس از مصرف دارو در هر دو گروه مصرف کننده بهار نارنج (از 18/10±23/24 به 45/11±53/21) و دیازپام (از 11/8±68/27 به 94/7±68/24) کاهش یافت (05/0P<). مقایسه دو گروه تفاوت آماری معنی داری نداشت. تغییرات تعداد نبض و فشار خون در هر دو گروه قبل و بعد از مصرف دارو تفاوت آماری معنی داری نداشت.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج بدست آمده از بهار نارنج می توان بعنوان یک پیش داروی موثر جهت کاهش اضطراب بیماران قبل از عمل جراحی استفاده نمود.
    کلیدواژگان: اضطراب، بهار نارنج، دیازپام، عمل جراحی
  • شایسته بناییان، مریم راستی بروجنی، سیدابوالفتح شیرمردی، سلیمان خیری، میترا سعادت صفحه 19
    زمینه و هدف
    از جمله روش های اصلی در طب تکمیلی حجامت است. با توجه به افزایش رویکرد جدید به انجام حجامت، این تحقیق به بررسی آگاهی و نگرش پزشکان استان چهارمحال و بختیاری نسبت به حجامت پرداخته است.
    روش بررسی
    در این مطالعه توصیفی تحلیلی 152 پزشک به روش تصادفی سیستماتیک انتخاب شدند. اطلاعات با استفاده از پرسشنامه خود ساخته که شامل مشخصات دموگرافیک، سوالات آگاهی و نگرش بود جمع آوری و داده ها با استفاده از آزمون های آماری ضریب همبستگی اسپیرمن، t، آزمون تعقیبی دانکن و آنالیز واریانس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    از مجموع 152 نفر پزشکان مورد بررسی 78 نفر (3/51%) زن و بقیه مرد بودند. میانگین سن پزشکان 6±9/33 سال بود. 16% افراد آگاهی خوب و 18% نمونه ها نگرش بالا (مثبت) نسبت به حجامت داشتند. بین سن، جنس و محل خدمت پزشکان با میزان آگاهی آنان ارتباط آماری معنی داری وجود نداشت. همچنین میزان آگاهی پزشکان عمومی و متخصص در خصوص حجامت با هم فرقی نداشت. بین نگرش نسبت به حجامت با وضعیت استخدامی پزشکان ارتباط معنی داری وجود داشت به گونه ای که پزشکان طرحی نگرش پایین تری نسبت به سایر پزشکان داشتند (001/0P<) بین آگاهی و نگرش پزشکان ارتباط معنی داری وجود داشت (05/0P<).
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج به دست آمده پزشکان از آگاهی کمی نسبت به حجامت برخوردار بودند. از آنجایی که از مهمترین عوامل توسعه روش های طب سنتی در جامعه آگاهی جامعه پزشکی است. لذا افزایش آگاهی و اطلاعات پزشکان و دانشجویان پزشکی از طریق مراکز معتبر دانشگاهی ضرورتی اجتناب ناپذیر است.
    کلیدواژگان: آگاهی، نگرش، پزشکان، حجامت
  • سیما نصری، مینا رمضانی، نرگس یاسا صفحه 25
    زمینه و هدف
    با توجه به عوارض بی شمار ناشی از مصرف داروهای مصنوعی، در دهه اخیر توجه زیادی به مصرف داروهای گیاهی شده است. پژوهش حاضر با هدف بررسی اثر ضد التهابی و ضد دردی عصاره هیدروالکلی میوه کرفس انجام شده است.
    روش بررسی
    در این مطالعه تجربی از 84 سر موش نر نژاد NMRIاستفاده شد. در تست التهاب، حیوانات به 7 گروه شاهد، کنترل مثبت (دریافت کننده دگزامتازون با دوز mg/kg 15) و پنج گروه دریافت کننده دوزهای 400،300،200،100 و 500 میلی گرم بر کیلو گرم عصاره هیدرو الکلی میوه کرفس(Apium graveolens) تقسیم و جهت ایجاد التهاب از گزیلن استفاده شد. به منظور بررسی اثر ضد دردی عصاره تست فرمالین مورد استفاده قرار گرفت. در این تست نیز حیوانات به 7 گروه شاهد، کنترل مثبت، (دریافت کننده مورفین) و پنج گروه دریافت کننده عصاره هیدروالکلی میوه کرفس تقسیم شدند. تزریق عصاره و نرمال سالین به روش داخل صفاقی و 15 دقیقه قبل از انجام تست صورت گرفت. داده ها با استفاده از آزمون های آماری آنالیز واریانس یک طرفه و توکی تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    عصاره هیدروالکلی میوه کرفس باعث کاهش معنی دار التهاب در دوزهای 300 و mg/kg 500 (05/0P<) و mg/kg 400 (01/0P<) شد و باعث کاهش درد در هر دو فاز اول و دوم گردید (05/0P<). بیشترین اثر ضد دردی در فاز اول و فاز دوم تست فرمالین مربوط به دوز 300 (01/0P<) بود.
    نتیجه گیری
    عصاره میوه کرفس دارای اثرات ضد التهابی و ضد دردی بود که به نظر می رسد مربوط به روغن های فرار، رزین ها و فلاونوییدها باشد.
    کلیدواژگان: التهاب، درد، عصاره هیدروالکلی، میوه کرفس
  • فرهاد شرافتی چالشتری، رضا شرافتی چالشتری، مریم مومنی صفحه 32
    زمینه و هدف
    اشرشیاکلی از عوامل مهم بیماریزای دستگاه گوارشی می باشد که معمولا از طریق مواد غذایی آلوده خصوصا گوشت گاو منتقل می گردد. در سال های اخیر به استفاده از مواد طبیعی به جای داروهای شیمیایی سنتتیک در پیشگیری و کنترل عفونت های مختلف تاکید شده است. لذا این مطالعه با هدف بررسی و مقایسه اثرات ضد میکروبی عصاره آبی و اتانولی گیاه گل میمونی (Scrophularia striata) بر روی اشرشیاکلی O157:H7 انجام گرفت.
    روش بررسی
    در این مطالعه تجربی، عصاره اتانولی و آبی گیاه تهیه و اثرات ضد میکروبی آنها با استفاده از روش آگار دیفیوژن و همچنین تعیین حداقل غلظت ممانعت کننده از رشد باکتری (MIC) و حداقل غلظت کشندگی باکتری (MBC) از روش رقت لوله ای (Macrodilution) بر علیه باکتری Ecoli O157:H7 انجام شد. آمیکاسین (μg30) به عنوان ماده ضد میکروبی مرجع استفاده و داده ها با استفاده از آزمون آماری توصیفی ارزیابی شد.
    یافته ها
    عصاره اتانولی گیاه گل میمونی در هر دو روش آگار دیفیوژن و ماکرودیلوشن بر روی باکتریEcoli O157:H7 دارای اثر مهاری داشته و عصاره آبی این گیاه فاقد فعالیت ضد میکروبی بود. مقدار MIC برابر mg/ml 90 در حالی که مقدار MBC معادل mg/ml100 بدست آمد.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد که عصاره اتانولی گیاه گل میمونی دارای اثر ضد میکروبی بوده و تحقیقات بیشتری برای شناسایی، تعیین مقدار و تخلیص ترکیبات موثره آن لازم است.
    کلیدواژگان: اشرشیا کلی O157:H7، اثرات ضد میکروبی، گل میمونی
  • حمید روحی بروجنی*، فروزان گنجی، پرنیا روحی بروجنی صفحه 38
    زمینه و هدف

    سرفه یک مکانیسم طبیعی سیستم تنفسی است ولی گاهی به علت شدت آن باعث ناراحتی و اشکال در فعالیت اجتماعی فرد می شود. یکی از علل آن برونشیت حاد است که باعث التهاب مجاری هوایی و سرفه شده که می تواند تا هفته ها باقی بماند. این مطالعه با هدف بررسی اثر ترکیبی دارویی گل ختمی و زنجبیل روی این گونه سرفه انجام شده است.

    روش بررسی

    در این مطالعه کارآزمایی بالینی که به روش دوسوکور انجام شد، 60 بیمار با علایمی دال بر برونشیت حاد که متعاقب عفونت های تنفسی ایجاد شده بود، به صورت آسان انتخاب و به طور تصادفی به دو گروه 30 نفره مورد و شاهد تقسیم شدند. علاوه بر درمان روتین به گروه مورد، هر 6 ساعت 15 قطره از عصاره هیدروالکلی زنجبیل (mg 40) و گل ختمی (mg 300) و به گروه شاهد هر 6 ساعت 15 قطره از محلول پلاسبو تجویز شد. سرفه، حملات سرفه شبانه و بیدار شدن از خواب و درد قفسه صدری در بیماران بعد از 10 روز درمان، بر اساس پرسشنامه خود طراحی شده، بررسی و داده ها با استفاده از آزمون های آماری t، کای اسکوار و مک نمار تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    بعد از 10 روز درمان در گروه مورد، سرفه در 80% و در گروه شاهد 60% بیماران کاهش یافت (05/0P<) و درد قفسه صدری در گروه مورد تنها در 2/7% موارد و در گروه شاهد 50% موارد دیده شد (05/0P<).

    نتیجه گیری

    محلول حاوی گیاه گل ختمی و زنجبیل با کم کردن التهاب در بیماران باعث کاهش حملات سرفه و درد قفسه سینه ناشی از تراکئیت در بیماران می شود و باعث کم کردن علایم گوارشی ناشی از عوارض داروهای برونکودیلاتور و ضد التهابی صناعی سیستمیک می شوند.

    کلیدواژگان: برونشیت حاد، سرفه، درد قفسه سینه، زنجبیل، گل ختمی
  • داوود فضلی، علی اکبر ملکی راد*، منصور بیرامی، سید محمد علی شریعت زاده، اعظم کارخانه صفحه 44
    زمینه و هدف

    استرس اکسیداتیو که در اثر عدم تعادل بین تولید رادیکال های آزاد و سیستم دفاع آنتی اکسیدانی ایجاد می شود در پاتوژنز بیماری های مختلف نقش دارد. این پژوهش با هدف ارزیابی تاثیر آب انار به عنوان آنتی اکسیدان بر استرس اکسیداتیو انجام شد.

    روش بررسی

    در این مطالعه نیمه تجربی 30 نفر از دختران مقطع سنی 17-15 سال پس از تکمیل پرسشنامه از لحاظ معیارهای ورود، به مدت دو هفته روزانه 100 میلی متر آب انار مصرف کردند. پارامترهای استرس اکسیداتیو شامل: ظرفیت آنتی اکسیدانی تام سرم، گروه های تام تیول و پراکسیداسیون لیپیدی در نمونه خون قبل و بعد از مصرف آب انار ارزیابی شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آمار توصیفی و تحلیلی (t زوج) استفاده شد.

    یافته ها

    قبل و پس از مصرف دو هفته ای آب انار، میانگین پراکسیداسیون لیپیدی به ترتیب 93/5±3/11 و 3/3±4/6 بود (001/0P<). ظرفیت آنتی اکسیدانی تام سرم (36/0±95/1 در برابر 54/0±26/2) و گروه های تیول تام سرم (19/0±3/0 در برابر 27/0±43/0) پس از مصرف آب انار افزایش معنی دار یافت (05/0P<).

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج این مطالعه آب انار بعلت داشتن فلاونوییدهای پلی فنولیک دارای خاصیت آنتی اکسیدانی است و مصرف آن باعث کاهش استرس اکسیداتیو می شود.

    کلیدواژگان: آب انار، آنتی اکسیدان، استرس اکسیداتیو، رادیکال آزاد
  • مهرداد شهرانی، علی اصغرپیله وریان، دکترسلیمان خیری، اعظم عسگری، عفت فرخی، ندا پروین، محمود رفیعیان صفحه 50
    زمینه و هدف
    فلاونوییدها یک گروه از ترکیبات پلی فنولیک با خاصیت آنتی اکسیدانی می باشند و به کاهش خطر بیماری های قلبی عروقی کمک می کند. کرفس کوهی (Kelussia odoratissima Mozoffarian) گیاهی است حاوی فلاونویید که در این تحقیق اثر آن بر کاهش چربی خون در موش سوری مورد بررسی قرار گرفته است.
    روش بررسی
    در این مطالعه تجربی 70 سر موش بالغ سوری نژاد Balb/c به 5 گروه 14 سری تقسیم شدند. به گروه 1 (کنترل) غذای معمولی، گروه 2 غذای معمولی به علاوه روغن زیتون، گروه 3 غذای با درصد کلسترول بالا (کلسترول 5%+روغن زیتون)، گروه 4 رژیم پر کلسترول به همراه عصاره هیدروالکلی 10% کرفس کوهی و به گروه 5 رژیم پر کلسترول به همراه عصاره های هیدروالکلی 20% کرفس کوهی به مدت دو هفته داده شد. در پایان دو هفته از موش ها خونگیری و فاکتورهای چربی خون شامل کلسترول، تری گلیسرید، لیپوپروتیین با دانسیته پایین (LDL)، لیپوپروتیین با دانسیته بسیار کم (VLDL)، لیپوپروتیین با دانسیته بالا (HDL) و قند خون ناشتا ((FBSاندازه گیری و اطلاعات با کمک آزمون آماری کروسکال والیس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    بدنبال دو هفته تغذیه با عصاره گیاه کرفس کوهی سطوح تمام لیپیدهای سرم شامل کلسترول، HDL، VLDL، LDL و تری گلیسرید و قند خون ناشتا در گروه با عصاره هیدروالکلی 10% گیاه کاهش معنی داری داشت (05/0P<). در گروه با عصاره هیدروالکلی 20% فقط کاهش سطوح کلسترول، HDL و LDL معنی دار بود (05/0P<).
    نتیجه گیری
    احتمالا گیاه کرفس کوهی بر کاهش چربی خون اثر مطلوب داشته و امکان استفاده از آن به عنوان داروی کاهنده چربی خون مطرح می گردد ولی با افزایش دوز اثر دارو افزایش نمی یابد.
    کلیدواژگان: تری گلیسرید، چربی خون، کرفس کوهی، موش سوری
  • بهار نظری، صدیقه عسگری، نضال صرافزادگان، سلبعلی صابری، رضا حاجی حسینی، امیرحسین ازهری صفحه 57
    اسید چرب ترانس یک اسید چرب غیر اشباع می باشد که مشابه با اسیدهای چرب اشباع عمل می کند. با توجه به تمایل مردم به مصرف روغن های طبیعی از قبیل روغن زیتون و روغن حیوانی در کشور ما، این تحقیق با هدف بررسی میزان اسیدهای چرب با تاکید بر اسید چرب ترانس در روغن حیوانی و روغن زیتون انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه توصیفی آزمایشگاهی اسیدهای چرب از دو نمونه روغن زیتون و روغن حیوانی استخراج و تبدیل به متیل استر گردید. سپس 1 میکرولیتر از متیل استر اسیدهای چرب به دستگاه گاز کروماتوگرافی تزریق و میزان و نوع اسیدهای چرب موجود در روغن ها تعیین گردید. داده ها با استفاده از آمار توصیفی تجزیه و تحلیل گردید.
    یافته ها
    مجموع اسیدهای چرب ترانس لینولئیک اسید و الائیدیک اسید در دو نمونه روغن حیوانی 15/0±5/8 و67/0±26/8 و در روغن زیتون 68/0±5/5 و 2/0±1/2 گرم در 100 گرم چربی بود. مجموع اسیدهای چرب اشباع (SFAs) در روغن های حیوانی14/4±0/56 و 95/1±9/58 و در دو نمونه روغن زیتون 69/0±6/17 و 02/1±2/15 بدست آمد. مجموع اسیدهای چرب غیر اشباع دارای یک باند دوگانه(MUFAs)، در روغن های حیوانی 85/0±8/24 و 46/1±6/22 و در دو نمونه روغن زیتون 39/3±9/65 و 06/1±1/67 گرم در 100 گرم چربی ارزیابی گردید. مجموع «اسیدهای چرب دارای چند باند دوگانه» (PUFAs) در روغن های حیوانی 45/1±9/6 و 17/0±8/8 گرم و در دو نمونه روغن زیتون 35/0±6/10 و 96/0±0/14 گرم در 100 گرم چربی می باشد.
    نتیجه گیری
    روغن حیوانی در مقایسه با روغن زیتون میزان بالایی از اسیدهای چرب اشباع شامل اسیدهای چرب کوتاه زنجیر می باشد.
    کلیدواژگان: اسیدهای چرب، اسیدهای چرب ترانس، روغن حیوانی، روغن زیتون، گاز کروماتوگرافی
  • بهنام زمان زاد، هدایت الله شیرزاد، نجمه شاهین فرد، مریم شیرزاد صفحه 64
    زمینه و هدف
    فیبروسارکوم توموری است که از سلول های فیبروبلاست بدخیم و در یک زمینه کلاژن می باشد که روش های درمانی آن عوارض زیادی برای بیماران دارد. ژل رویال یکی از موادی است که در تقویت سیستم ایمنی موثر می باشد. مطالعه حاضر با هدف تعیین تاثیر ژل رویال بر فیبروسارکومایWEHI-164 در موش های سوری انجام گردید.
    روش بررسی
    این مطالعه تجربی روی 4 گروه 7 سری از موش های سوری نژاد Balb/c انجام شد. سلول توموری فیبروسارکوما 164- WEHI از انستیتو پاستور تهران تهیه و در زیر پوست ناحیه سینه موش ها تزریق گردید. سپس به هر کدام ازگروه ها، بجز گروه کنترل، قبل از تزریق سلول های توموری و بعد از آن به طور روزانه ژل رویال با غلظت های 100، 200 وmg/kg 300 از طریق دهانی خورانده شد. اندازه تومور با استفاده از کولیس در روزهای 5،7،9،11،13،15و17 ثبت و با استفاده از آزمون های آماری من ویتنی و کروسکال والیس مقایسه گردیدند.
    یافته ها
    نتایج این بررسی نشان داد که میانگین اندازه تومور در روزهای 11،13،15 و 17 در گروه مورد کمتر از گروه کنترل بود (05/0P<). در هر دو گروه کنترل و مورد متاستازی مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    ضمن تاکید بر خواص ضد توموری ژل رویال به نظر می رسد که ژل رویال نقش مهمی در کنترل و پسرفت فیبروسارکوما دارد. با توجه به اثر تاخیری ژل رویال در کنترل فیبروسارکوم در این مطالعه، پیشنهاد می شود در مطالعات مشابه حداقل 10 روز قبل از تزریق سلول سرطانی از ژل رویال استفاده شود.
    کلیدواژگان: فیبروسارکوم، ژل رویال، موش سوری
  • محمود رفیعیان، مهرداد شهرانی، .علی اصغرپیله وریان، دکترسلیمان خیری، رحمت الله ربیعی، علی مومنی، اعظم عسگری، ندا پروین صفحه 70
    زمینه و هدف
    فلاونوییدها یک گروه از ترکیبات پلی فنولیک می باشند و با کاهش خطر بیماری های قلبی رابطه دارند. کرفس کوهی (Kelussia odoratissima Mozaffarian) گیاهی حاوی فلاونویید است. لذا در این تحقیق اثر کرفس کوهی بر فاکتورهای خونی مربوط به چربی به عنوان عامل آترواسکلروز و بیماری های قلبی عروقی در بیماران هایپرلیپیدمیک مصرف کننده لواستاتین مورد بررسی قرار گرفته است.
    روش بررسی
    در این مطالعه کار آزمایی بالینی، تعداد 74 بیمار مبتلا به هایپرلیپیدمی به ترتیب مراجعه به کلینیک داخلی مرکز درمانی آموزشی هاجر(س) شهرکرد در یکی از دو گروه کنترل (لواستاتین mg/day 40) و مورد (لواستاتین mg/day 40 و پودر کرفس کوهی gr/day2) قرار گرفتند. قبل از مطالعه، دو هفته و یکماه بعد از شروع مطالعه میزان کلسترول، تری گلیسیرید، لیپوپروتئین با دانسیته پایین (LDL)، لیپو پروتئین با دانسیته خیلی پایین (VLDL)، لیپوپروتئین با دانسیته بالا (HDL) و قند خون ناشتا (FBS) بیماران اندازه گیری گردید و توسط آزمون آنالیز واریانس مشاهدات تکرار شده با یکدیگر مقایسه شدند.
    یافته ها
    میزان کلسترول، تری گلیسیرید، LDL و VLDL خون، دو هفته و یک ماه بعد از مصرف کرفس کوهی کاهش یافت (001/0P<). ولی این کاهش در دو گروه اختلاف آماری معنی داری نداشت. میزان HDL در گروه مورد افزایش و در گروه کنترل کاهش یافت (01/0P<). نسبت LDL به HDL در هر دو گروه کاهش داشت (001/0P<). میانگین FBS طی مطالعه بدون تغییر بود.
    نتیجه گیری
    مصرف پودر کرفس کوهی همراه با داروهای کاهنده چربی خون در بیماران هیپرلیپیدمیک احتمالا با افزایش HDL تاثیر مثبت دارد.
    کلیدواژگان: تری گلیسرید، کلسترول، کرفس کوهی، لواستاتین، هیپرلیپدمی
  • چکیده انگلیسی مقالات
    صفحه 1
|
  • Hdayatolah Shirzad, Hosin Yosofi, Nada Parvin, Efat Farokhi, Ghorbanali Shahaby Page 1
    Background And Aim

    Fibrosarcoma is a tumor with mesenchymal cell origin that is composed of malignant fibroblastic cell in a collagen background. Specific treatments for fibrosarcoma, such as chemotherapy, radiation therapy and surgery have many complications for patients. Anti-tumor properties of lycopene have been proved in some types of cancers. In this study we aimed to carry out a research to investigate the effect of tomato extract on the growth of WEHI-164 fibrosarcoma cell in Balb/c mice.

    Methods

    Three groups of 10 male Balb/c mice at 8 weeks of age were selected. All three groups were subcutaneously injected with 500000 WEHI-164 tumor cells on day zero in the chest area of the animals. Mice in prevention group were given tomato juice orally, 5 mg/mouse/day for a period of 4 weeks (2 weeks before and 2 week after tumor cell injection). In treatment group, animals were given tomato extract from the day of tumor cell injection (day 0) to two weeks after. Control group did not receive tomato extract. In every individual mouse, the tumor size was measured every 2 days from day 10 (days 10, 12, 14, 16, 18, 20 and 22). Data were statistically analyzed using Kruskal-Wallis and Mann-Whitney tests.

    Result

    The tumor area in control group were significantly larger than two case groups (P<0.05). No significant difference was shown between prevention and treatment groups (P>0.05).

    Conclusion

    With emphasize on anti-tumor effect of tomato, it seems that tomato extract has important role in prevention and control of fibrosarcoma. Since we did not find any differences between treatment and prevention groups to control fibrosarcoma, we recommend further study with different doses of tomato and other types of cancers.

  • Mokhtar Mokhtari, Mahrdad Shariati, Ladan Khodaparast Page 7
    Background And Aim
    Drug researchers believe that pain relief medicines, because of their side effects and in some cases because of their inabilities are not useful. Therefore, it is necessary to do more research to find out new antinociceptive drugs. In the present study, antinociceptive effect of hydro-alcoholic extract of Mentha pulegium leave has been evaluated in male rats.
    Methods
    In this experimental study, 40 adult male wistar rats, in the weight range of 220- 230 g were used. Antinociceptive response was evaluated by formalin test in five groups of 8 animals. Three experimental groups received 3 different doses of hydro alcoholic extract from the leaves of Mentha pulegium (400, 800, 1600 mg/kg, respectively). Sham group received distilled water and formalin only and the control group received no drugs. The extracts were injected intraperitoneally (i.p.), 15 minutes before the formalin test. Minutes 0-5 and 15-60 were designated as the acute and chronic phase of pain, respectively. After recording behavioral responses, the average pain scores in experimental groups and control group were statistically evaluated using t-test and Tukey’s test.
    Results
    A significant difference was seen in mean pain scores between 3 experimental groups in the acute stage of formalin test. In the chronic stage, the only significant difference was seen between the experimental group which had been received 1600 mg/kg Mentha pulegium and two other groups (sham and control group) (P<0.05).
    Conclusion
    According to the results of this research, the hydro-alcoholic extract of the leaves of Mentha pulegium reduces the pain in the acute stage more than chronic stage. However, more research is needed to find out the effective antinociceptive compounds in Mentha pulegium.
  • Gholamreza Banaiyan, Abrahim Rasti Boroujeni, Mahmood Shirmardi Page 13
    Background And Aim
    Preoperative anxiety is a common problem in patients before surgery which can be dangerous if does not be managed well. To reduce preoperative anxiety, anesthesiologists prescribe some synthetic premedication drugs for their patients. It has been shown that herbal medicine can have anxiolytic and sedative effects. In this study we aimed to compare the effect of Citrus aurantium and diazepam on preoperative anxiety.
    Method
    In this double blind randomized clinical trial study, we selected 60 patients, aged between 14-48 years who were scheduled for elective surgery. Patients were randomly divided in two equal groups (Groups A and B). Patients in group A received 100 cc Citrus aurantium and patients in group B received diazepam (a pill of 5mg in 100 cc water) 2 hours before surgury. Anxiety scores, blood pressure (BP) and pulse rate (PR) were evaluated in two groups directly before and also two hours after premedication. Data were analyzed using χ2 and paired t-tests.
    Results
    There was a significant reduction in preoperative anxiety after premedication with Citrus aurantium (from 24.23±10.18 to 21.53±11.45) or diazepam (from 27.68±8.11 to 24.68±7.94). This reduction was equal in two groups. No significant difference was shown in BP and PR between two groups before and after premedication.
    Conclusion
    Our data suggest that Citrous aurantium can be used to reduce preoperative anxiety.
  • Shayesteh Banaiyan, Mariam Rasti Boroujeni, Sabolfath Shirmardi, Soleman Khayri, Mitra Saadat Page 19
    Background And Aims
    Cupping is method in traditional medicine which is used to treat some diseases. Therfore physicians need to have some information about this way of treatment. The aim of this study was to determine knowledge and attitude of physicians about cupping in Chaharmahal va Bakhtiari province.
    Methods
    In this descriptive and analytical study, 152 employed physicians were selected by systematic sampling. Physicians were asked to fill an author made questionnaire in which their demographic characteristics, knowledge and attitude were asked. Data were analyzed using statistical tests include t test, spearman correlation and analysis of variance (ANOVA).
    Results
    51.3% of physicians were female and others were male. The average age of physicians was 33.9±6. Sixteen percent of the participants had good knowledge for cupping and positive attitude for cupping was seen in 18% of total physicians. No significant relationship was seen between physicians knowledge and their age, sex and working place (P>0.05). The knowledge of specialist for the cupping was the same as general physicians (P>0.05). We found a significant difference between attitude and employment situation (P<0.001). Spearman test showed a positive correlation between knowledge and attitude (P<0.05).
    Conclusion
    Patients normally expect that their physicians have enough knowledge about the cupping, but our study showed that it is not the case. So, it is necessary for the physicians to increase their knowledge about the cupping and also for the academic centers to revise their educational topics.
  • Sima Nasri, Mina Ramazani, Narges Yasa Page 25
    Background And Aim
    Most of synthetic drugs show different side effects, that is why in recent decade most researchers have focused on the use of herbal drugs to cure diseases. The aim of this study was to evaluate anti-inflammatory and anti nociceptive effects of hydro alcoholic extract of Apium graveolens (A.g.).
    Methods
    In this experimental research, 84 NMRI male mice were divided in 7 groups based on inflammation test: first group were Sham. The second group, positive control group, received dexamethasone (15 mg/kg) and the other 5 groups received different doses of hydro-alcoholic extract of Apium graveolens (A.g.) (100, 200, 300, 400 and 500 mg/kg, respectively). The inflammation was caused by xylene-induced ear oedema. In order to evaluate the antinocicetive effent of Apium graveolens, we used formalin test. In formalin test, mice were divided into 7 groups: sham, morphine (10 mg/kg), as positive control group, and A.g. extract groups (100, 200, 300, 400 and 500 mg/kg). All drugs were administrated intraperitonally (i.p.), 15 min before test. The data were analyzed by use of one-way ANOVA, and Tukey’s test was then conducted.
    Results
    The results indicated that A.g. extract had anti-inflammatory and antinociceptive effects. The optimal anti-inflammatory activity was at 400 mg/kg dose of extract (P<0.01) and the optimal antinociceptive effect was at 300 mg/kg dose of extract (P<0.01) in 1st and 2nd phase of formalin test.
    Conclusion
    It has been shown that the A.g. extract contains volatile oils, flavenoids and resins. Therefore, it could be suggested that the anti-inflammatory and antinociceptive effects of this plant are due to these compounds.
  • Farhad Sharafati-Chaleshtori, Reza Shrafati-Chaleshtori, Mariam Momeni Page 32
    Background
    Escherichia coli O157:H7 is one of the most important agents causing intestinal diseases. It is transmitted usually by contaminated food and particularly meat beef. Since chemically synthesized drugs have been shown to have undesirable side effects, in recent years, it is recommended to use natural materials for controlling and treatment of different kinds of infection. Therefore, the aim of this study was to compare the antimicrobial effects of the ethanolic and aqueous extracts of Scrophularia striata on Escherichia coli O157:H7.
    Methods
    In this experimental study, ethanolic and aqueous extracts of Scrophularia striata were collected and their antibacterial activities on Ecoli O157:H7 were tested using the agar-diffusion method. Subsequently, using macro-dilution method, both minimum inhibitory concentration (MIC) and minimum bactericidal concentration (MBC) of the extract were tested against the bacterium. Amikacin (30µg) was used as an antimicrobial reference.
    Results
    It was shown that the growth of Ecoli O157:H7 in-vitro was inhibited by the ethanolic extract of Scrophularia striata in both the agar-diffusion and macro-dilution methods. However, its aqueous extract was not effective against the bacterium. The amount of MIC and MBC of the extract were 90 and 100 mg/ml, respectively.
    Conclusion
    The results showed that Scrophularia striata has antibacterial effects on Ecoli O157:H7. Thus, more investigation need to be done for the purification, identification, and quantification of active components presented in the ethanolic extract of Scrophularia striata.
  • Hamid Roohi Broujeni, Froozan Ganji, Parnia Roohi Broujeni Page 38
    Background And Aim

    Cough is a normal mechanism of respiratory system that clears the tracheobronchial tree from respiratory secretions and foreign bodies. It sometimes causes discomforts and problems in social activity of the people. One of the reasons of cough is acute bronchitis that causes inflammation of respiratory tract and persists for a few weeks. The aim of this study was to evaluate the combination effect of Zingeber and Althea officinalis to cure cough in acute bronchitis

    Method

    In this double blind clinical trial study, we selected 60 patients who have been suffering from acute bronchitis following respiratory infections. They were divided into two groups by using a simple random sampling method. Beside their routine medications, one group (case group) was given 15 drops of both Zingeber (300 mg) and Althea officinalis (40 mg) hydro-alcoholic extracts, every 6 hours for 10 days. The second group (control group), was given placebo. After 10 days, all patients were evaluated by a questionnaire, designed by the authors, for the number of cough, night cough scores, chest pain, myalgia and retrosternal pain. Data were statistically analyzed by using t-test, χ2 and McNemar's tests.

    Result

    A significant reduction was seen in the number of cough in both case and control groups (80% and 60%, respectively). Chest pain reports were 7.2% in case group, compared to 50% in control group (P<0.05). No significant difference was seen in muscular pain and bone pain between two groups (P>0.05).

    Conclusion

    Hydro-alcoholic extracts of Althea offisinalis and Zingeber decrease inflammation in patient with acute bronchitis and decrease cough and acute tracheitis-induced chest pain.

  • Davood Fazli, Aliakbar Malekirad, Maksoor Bayrami, Smohamadali Shariatzadeh, Azam Karkhaneh Page 44
    Background And Aim

    An imbalance between the production of free radicals and antioxidant defense system causes oxidative stress which can create different diseases. This study has attempted to measure the possible effect of pomegranate juice (PJ) as an antioxidant on oxidative stress.

    Method

    This semi experimental study was performed on 30 girl students, 15-17 years old. They were asked to complete a questionnaire based on study criteria and then were asked to drink 100 ml of PJ per day for 14 days. The oxidative stress parameters (total antioxidant capacity, total thiol and lipid peroxidation levels) were measured before and 14 days after using the PJ. Paired t-test was used for data analysis.

    Results

    The students showed a significant reduction in lipid peroxidation (11.3±5.93 versus 6.4±3.3, P<0.01). The total serum antioxidant capacity (1.95±0.36 versus 2.26±0.54) and total serum-thiols (0.3±0.19 versus 0.43±0.27) were also significantly increased (P<0.05).

    Conclusion

    PJ has a remarkable antioxidant characteristic, and due to its poly-phenolic flavenoids has antioxidant characteristic and reduces oxidative stress.

  • Mahrdad Shahrani, Aliasghar Pilehvarian, Soleman Khayri, Azam Asgahri, Efat Farokhi, Neda Parvin, Mahmood Rafieian Page 50
    Background And Aim
    Flavonoids constitute a large group of polyphenolic compounds that are found in fruits, vegetables, chocolate, coffee, tea and wine. Consumption of foods rich in flavonoids is associated with a reduced risk of various heart diseases. This experiment was performed to study the antihyperlipidemic effect of Kelussia odoratissima Mozaffarian (KOM) extract in mice.
    Methods
    70 Balb/c mice were divided into 5 groups of 14 animals as follows: group1 (normal diet), group2 (normal diet+olive oil), group3 (high cholesterol diet+olive oil), group 4 (high cholesterol diet+olive oil+10% KOM extract) and group5 (high cholesterol diet+olive oil+20% KOM extract). Lipid profiles (triglyceride, total cholesterol, LDL, HDL and VLDL) and FBS were determined after 2 weeks of extract consumption. The data were analyzed with SPSS software (version 15) and Kruskal-Wallis test.
    Results
    Following two weeks administration of KOM extract on mice, we found a significant reduction in blood lipid levels and FBS by using 10% KOM extract (P<0.05). KOM extract (20%) caused a significant reduction in the total cholesterol, LDL and HDL levels and the other factors were not changed (P<0.05).
    Conclusion
    KOM may be beneficial in reduction of lipid profiles.
  • Bahar Nazari, Sedigheh, Nazal Sarafzadegan, Salbali Saberi, Reza Hajihosseini, Amirhosin Azhari Page 57
    Background And Aim
    Trans fatty acids (TFAs), unsaturated fatty acids with at least one double bond in the trans configuration, are naturally present in animal fats or formed during the processing of fats or oils. TFAs consumptions are associated with some diseases, such as heart disease, cancer, asthma and allergies, infertility etc. Essentially, TFAs are unsaturated fatty acids that act more like saturated fatty acids. Food and Drug Administration (FAD) has recommended that TFAs intake should be reduced to less than 1% of energy intake. The aim of this study was to compare the amount of fatty acids with emphasis on TFAs of ghee (animal oil) and olive oil
    Methods
    Two different commercial samples of olive oil and ghee were transformed into methyl ester and analysis of fatty acid methyl esters were performed by gas chromatography(GC) with 60 meter capillary column and flame ionization detector (1µ lit injected to GC).
    Results
    Total TFAs in ghee samples, that is, linoleic acid and elaidic acid were 8.5±0.15 and 8.26±0.67 g/100g fat; and in olive oil samples were 5.5±0.68 and 2.1±0.2 g/100g fat, respectively. Total saturated fatty acids (SFAs) in ghee samples were 56.0±4.14 and 58.9±0.85 g/100g fat; and in olive oil samples were 17.6±0.69 and 15.2±1.02 g/100g fat, respectively. Total monounsaturated fatty acids (MUFA) in ghee samples were 24.8±0.85 and 22.6±1.46 g/100g fat; and in olive oil samples were 65.9±3.39 and 67.1±1.06 g/100g fat, respectively. Total polyunsaturated fatty acids (PUFAs) in ghee samples were 6.9±1.45 and 8.8±0.17 g/100g fat; and in olive oil samples were 10.6±0.35 and 14.0±0.96 g/100g fat, respectively.
    Conclusion
    Ghee contains high percentage of saturated fatty acids including short-chain fatty acids. Olive oil has low percentage of trans and saturated fatty acids and it is free of short-chain fatty acids but contains high percentage of MUFAs. Amounts of TFAs in Ghee samples were higher than olive oil samples.
  • Bahnam Zamanzad, Hdayatolah Shirzad, Najmeh Shahinfard, Mariam Shirzad, Rahimah Kordyazdi Page 64
    Background And Aim
    Fibrosarcoma is a tumor with the mesenchymal cell origin that is composed of malignant fibroblastic cell in a collagen background. Specific treatments for cancer such as chemotherapy, radiation and surgery have many complications for patients. Royal Jelly is a substance that appears to be effective on immune system. According to the properties of royal jelly, it seems to be effective on both prevention and growth of fibrosarcoma cell. In this study, we aimed to carry out a research to investigate the effect of royal jelly on the growth of WEHI-164 fibrosarcoma cell in singenic Balb/c mice.
    Methods
    Four groups of 7 Balb/c mice from same sex and age were selected. All Four groups were subcutaneously injected with WEHI-164 tumor cell on the day zero in the chest area of the animal. Each test group (group 1-3) was orally given 300, 200 and 100 mg/kg of royal jelly respectively, but control group was not received royal jelly. In every individual mouse, the tumour size was measured every 2 days from day 5 (days 5, 7, 9, 11, 13, 15 and 17). Data were statistically analyzed using Kruskal-Wallis and Mann Whitney-U tests.
    Result
    Our results showed that the mean size of tumor in case group was significantly smaller than the control group in days 11, 13, 15 and 17 (P<0.05). No metastasis was seen in test and control groups.
    Conclusion
    With emphasize on anti tumor effect of royal jelly, it seems that royal jelly has important role in control and regression of fibrosarcoma cells. Since royal jelly showed a delayed effect in control of fibrosarcoma, we suggest that royal jelly be used at least 10 days before tumor inoculation.
  • Mahmood Rafieian, Mahrdad Shahrani, Aliasghar Pilehvarian, Solyeman Khayri, Rahmatolah Rabii, Ali Momeni, Azam Asghari, Neda Parvin Page 70
    Background And Aim
    Fibrosarcoma is a tumor with mesenchymal cell origin that is composed of malignant fibroblastic cell in a collagen background. Specific treatments for fibrosarcoma, such as chemotherapy, radiation therapy and surgery have many complications for patients. Anti-tumor properties of lycopene have been proved in some types of cancers. In this study we aimed to carry out a research to investigate the effect of tomato extract on the growth of WEHI-164 fibrosarcoma cell in Balb/c mice.
    Methods
    Three groups of 10 male Balb/c mice at 8 weeks of age were selected. All three groups were subcutaneously injected with 500000 WEHI-164 tumor cells on day zero in the chest area of the animals. Mice in prevention group were given tomato juice orally, 5 mg/mouse/day for a period of 4 weeks (2 weeks before and 2 week after tumor cell injection). In treatment group, animals were given tomato extract from the day of tumor cell injection (day 0) to two weeks after. Control group did not receive tomato extract. In every individual mouse, the tumor size was measured every 2 days from day 10 (days 10, 12, 14, 16, 18, 20 and 22). Data were statistically analyzed using Kruskal-Wallis and Mann-Whitney tests.
    Result
    The tumor area in control group were significantly larger than two case groups (P<0.05). No significant difference was shown between prevention and treatment groups (P>0.05).
    Conclusion
    With emphasize on anti-tumor effect of tomato, it seems that tomato extract has important role in prevention and control of fibrosarcoma. Since we did not find any differences between treatment and prevention groups to control fibrosarcoma, we recommend further study with different doses of tomato and other types of cancers.