فهرست مطالب

دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد - سال دوازدهم شماره 4 (پیاپی 48، زمستان 1389)

مجله دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد
سال دوازدهم شماره 4 (پیاپی 48، زمستان 1389)

  • ویژه نامه طب تکمیلی
  • 86 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1390/01/20
  • تعداد عناوین: 11
|
  • محمدرضا حجتی، آزاده داودیان دهکردی، مرتضی یوسفی، احسان مشتاقی، راضیه رحیمیان، محمود رفیعیان صفحه 1
    زمینه و هدف
    انجیر (Ficus carica) دارای اثرات گوناگون درمانی است. در مطالعات قبلی مشخص شده است که این میوه ملین بوده و در درمان بیماری های متعددی از جمله بواسیر، نقرس و صرع نافع می باشد. به علت وجود مقادیر زیاد فسفر در انجیر، به نظر می رسد که این میوه در پرورش هوش و حافظه موثر باشد. لذا این مطالعه به منظور بررسی اثرات احتمالی عصاره هیدروالکلی انجیر بر یادگیری و حافظه فضایی در موش های سوری انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه تجربی- آزمایشگاهی، 32 سر موش سوری به صورت تصادفی به چهار گروه تقسیم شدند. گروه های کنترل، نرمال سالین و سه گروه آزمایشگاهی دیگر به ترتیب دوزهای 100، 200 و 400 میلی گرم در کیلوگرم عصاره هیدروالکلی انجیر را بصورت داخل صفاقی (ip) دریافت کردند. عصاره از طریق خیساندن پودر انجیر خشک شده در الکل 80% تهیه شد. تزریق سالین یا عصاره برای مدت هفت روز (یک بار در هر روز) انجام می شد و بلافاصله پس از آن، دوره یادگیری با استفاده از ماز آبی موریس شروع می شد که 5 روز طول می کشید. در صورت ایجاد یادگیری، آزمایش پروب (Probe trial) برای تست حافظه فضایی کوتاه مدت و بلند مدت در روزهای بعدی انجام می شد. در پایان داده ها با استفاده از آزمون ANOVA و آزمون های تعقیبی (LSD) Fisher least significantو توکی مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت.
    یافته ها
    آزمایشات نشان داد که عصاره انجیر تاثیر معنی داری در روند یادگیری فضایی در مدل ماز آبی موریس ندارد. ارزیابی حافظه کوتاه مدت در روزهای 6 و 8 تفاوت معنی داری بین گروه های دریافت کننده سالین و عصاره انجیر نشان نداد، ولی در روز 10 کاهش معنی داری در حافظه کوتاه مدت در گروه های دریافت کننده عصاره انجیر در مقایسه با گروه سالین مشاهده شد (05/0P<). همچنین ارزیابی حافظه بلند مدت در روز 24، تفاوت معنی داری را بین گروه های دریافت کننده عصاره و گروه کنترل نشان نداد.
    نتیجه گیری
    نتایج بررسی حاضر نشان داد که تزریق داخل صفاقی عصاره هیدروالکلی انجیر نه تنها موجب افزایش میزان یادگیری فضایی در موش سوری نشد بلکه بررسی تاثیر این عصاره بر حافظه کوتاه مدت نشان از احتمال تاثیر منفی آن بر حافظه کوتاه مدت دارد.
    کلیدواژگان: انجیر، حافظه فضایی، عصاره هیدروالکلی، یادگیری، ماز آبی موریس، موش سوری
  • سیما نصری، شهربانو عریان، غلامرضا امین، محسن موسی کاظمی محمدی صفحه 8
    زمینه و هدف
    گیاه کنگر (.Gundelia tournefortii L) به طور سنتی برای تخفیف درد و التهاب به کار می رود. این پژوهش به منظور ارزیابی اثر ضد دردی و ضد التهابی این گیاه انجام شد.
    روش بررسی
    در این پژوهش تجربی از موش کوچک نر نژاد NMRI استفاده شد. پس از تعیین میزان دوز کشنده عصاره تام گیاه کنگر LD50))، عصاره در دوزهای مختلف به صورت داخل صفاقی به موش ها تزریق شد و سپس اثر ضد دردی و ضد التهابی آن با استفاده از تست های فرمالین و گزیلن تعیین گردید. داده ها به کمک آزمون های آماری تحلیل واریانس یک طرفه و توکی تجزیه و تحلیل گردید.
    یافته ها
    میزان LD50 عصاره در پژوهش حاضر، 28/6 گرم بر کیلوگرم وزن حیوان به دست آمد. نتایج نشان داد که عصاره تام گیاه کنگر در دوزهای 3/0، 6/0، 2/1 و 4/2 گرم بر کیلوگرم قادر به ایجاد اثرات مشخص ضد دردی و ضد التهابی در مقایسه با گروه شاهد بود. بیشترین تاثیر در دوز g/kg4/2 مشاهده شد (01/0P<).
    نتیجه گیری
    عصاره کنگر یک داروی ضد درد و التهاب است و ممکن است بتواند جایگزین مناسبی برای داروهای شیمیایی باشد.
    کلیدواژگان: عصاره کنگر، ضد دردی، ضد التهابی، موش نر نژاد NMRI
  • علی صالحی، محمد رحیمی مدیسه، فرشته راستی بروجنی صفحه 16
    زمینه و هدف
    فشار داخل چشم یکی از ریسک فاکتورهای قابل درمان در گلوکوم است و کانون اصلی درمان را تشکیل می دهد. تغییر در میزان فشار داخل چشمی بویژه در افراد مبتلا به گلوکوم در اثر روزه داری از جمله سوالاتی است که هنوز پاسخ قاطعی به آن داده نشده است. این مطالعه با هدف بررسی تاثیر روزه داری در ماه مبارک رمضان بر فشار داخل چشمی در افراد مبتلا به گلوکوم زاویه باز انجام شد.
    روش بررسی
    این مطالعه به صورت کوهورت خود شاهدی در طی ماه رمضان 1388 بر روی بیماران داوطلب بالای 45 سال مبتلا به گلوکوم زاویه باز انجام شد. فشار داخل چشم 50 چشم از بیماران که حداقل 25 روز از ماه مبارک را روزه گرفته بودند درچهار نوبت قبل از ماه رمضان، روز پنجم، پانزدهم و بیست و پنجم ماه مبارک ثبت شد. بیماران حداقل دو هفته قبل از ماه رمضان و در طول دوره مطالعه داروهای خود را به صورت معمول مصرف نمودند. اطلاعات با استفاده از آزمون آماری آنالیز واریانس مشاهدات تکراری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    میانگین سنی بیماران 31/10±16/65 سال و 65% مرد بودند. فشار چشم بیماران نسبت به قبل از ماه رمضان روند کاهش داشت و در روز بیست و پنجم نسبت به قبل از ماه رمضان (37/0±08/16 میلی متر جیوه) معنی دار بود (001/0P<).
    نتیجه گیری
    بر اساس این مطالعه روزه داری باعث کاهش فشار داخل چشم در افراد مبتلا به این بیماری می شود که این تغییر در مصرف داروها بایستی مد نظر باشد.
    کلیدواژگان: روزه داری، فشار داخل چشم، گلوکوم زاویه باز
  • علی اکبر ملکی راد، سید محمد علی شریعت زاده، ریحانه هویدا، کبری راهزانی، مهرداد آقا جوهری، داود فضلی صفحه 21
    زمینه و هدف
    تعداد زیادی از گیاهان دارویی دارای آنتی اکسیدان های طبیعی هستند که سیستم های طبیعی را از استرس اکسیداتیو محافظت می کنند. لذا این مطالعه با هدف بررسی خاصیت آنتی استرس اکسیداتیو سیاه دانه انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه نیمه تجربی 64 نفر از افراد سالم به مدت دو هفته روزانه 3 گرم سیاه دانه مصرف کردند. نمونه های خون قبل و بعد از مداخله جهت اندازه گیری سطوح پراکسیداسیون لیپیدی و گروه های تام تیول گرفته شد. داده ها با کمک آزمون های آماری t، t زوجی و همبستگی پیرسون تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    کاهش معنی دار در پراکسیداسیون لیپیدی بعد از مصرف (65/5±74/6) نسبت به قبل از مصرف (8/5±48/9) (008/0=P) و افزایش معنی دار در گروه های تام تیول بعد از مصرف (2/0±38/0) نسبت به قبل از مصرف (17/0±26/0) (001/0P<) را نشان داد.
    نتیجه گیری
    نتیجه این مطالعه نشان داد که سیاه دانه دارای فعالیت آنتی اکسیدانی است و موجب کاهش استرس اکسیداتیو می شود.
    کلیدواژگان: آنتی اکسیدان، استرس اکسیداتیو، تام تیول، سیاه دانه
  • نسرین اکبری، فرانک صفدری، ندا پروین، منیژه سرشتی صفحه 27
    زمینه و هدف
    سالمندان اغلب به بیماری های مزمن مبتلا می باشند. این افراد معمولا بدون تجویز پزشک معالج و به شکل فزاینده ای از گیاهان دارویی استفاده می کنند. مطالعه حاضر با هدف تعیین انواع گیاهان دارویی مورد استفاده و کاربرد آنها در سالمندان ساکن شهرکرد سال 1388 انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه توصیفی – تحلیلی تعداد 400 نفر سالمند 60 سال و بالاتر دارای پرونده بهداشتی در مراکز بهداشتی و درمانی شهر شهرکرد به صورت آسان انتخاب شدند. داده ها با استفاده از پرسشنامه خودساخته جمع آوری و با آزمون آماری کای دو تجزیه و تحلیل گردید.
    یافته ها
    4/74% از نمونه های مورد بررسی از گیاهان دارویی استفاده می کردند. بیشترین علل مصرف به ترتیب فراوانی سرماخوردگی، دردهای معده، سردرد، پادرد و فشار خون و بیشترین گیاهان دارویی مورد استفاده به ترتیب آویشن، گل گاو زبان، خاکشیر، گل برنجاسب و شیرین بیان بود. 91% از سالمندان معتقد بودند که گیاهان دارویی در درمان بیماری آنها موثر بوده است. در این مطالعه ارتباط معنی دار آماری بین جنس، سن، تحصیلات و شغل سالمندان و مصرف گیاهان دارویی مشاهده نشد (05/0P>).
    نتیجه گیری
    با توجه به مصرف نسبتا زیاد گیاهان دارویی در سالمندان، لزوم اطلاع رسانی صحیح در سطح جامعه نسبت به عوارض و تداخلات احتمالی و انجام مطالعات بیشتر در خصوص اثربخشی و عوارض احتمالی آنها ضرورت دارد.
    کلیدواژگان: سالمندان، شهرکرد، گیاهان دارویی
  • محمد بهرامی کرکوندی، سید جمال مشتاقیان، سید حسین مدنی، پروین محزونی، شهریار ادیبی، سمیه کاظمی صفحه 33
    زمینه و هدف
    فیبروز ریوی عارضه جانبی مصرف بلئومایسین است که به عنوان یک ماده شیمی درمانی استفاده می شود. شواهد موجود نشان می دهد که شاید گونه های فعال اکسیژن (ROS=Reactive oxygen species)، نقشی کلیدی در توسعه فیبروز ریوی بازی کنند. این مطالعه جهت بررسی اثرات عصاره هیدروالکلی درمنه کوهی با خواص آنتی اکسیدانی بر فیبروز ریوی القاء شده توسط بلئومایسین در موش های صحرایی طرح شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه تجربی 35 سر موش صحرایی اسپراگ- دالی به طور نیمه تصادفی به 5 گروه هفت تایی تقسیم شدند. در چهار گروه از حیوانات جهت ایجاد فیبروز ریوی بلئومایسین سولفات (mg/kgBW5) به صورت تزریق درون نایی استفاده شد دو گروه از حیوانات روزانه با مقادیر 100 و 200 میلی گرم عصاره درمنه کوهی و یک گروه با vitamin E (mg/kgBW10) به صورت تزریق درون صفاقی به مدت دو هفته تیمار شدند. پایان دوره آزمایشی، مقادیر مالون دی آلدهید و ظرفیت آنتی اکسیدانی کل در سرم خون سنجیده شد. از بافت ریه تمام حیوانات جهت تحقیقات بعدی نمونه بافت شناسی تهیه شد. داده ها با استفاده از آزمون های آماری آنالیز واریانس یک راهه و LSD تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    تیمار بوسیله عصاره درمنه کوهی و ویتامین E باعث کاهش سطح سرمی مالون دی آلدهید به صورت معنی دار نشد ولی در سطح سرمی ظرفیت آنتی اکسیدانی کل افزایش معنی داری داشت (05/0P<).
    نتیجه گیری
    طبق یافته های این مطالعه به نظر می رسد ترکیبات آنتی اکسیدان عصاره هیدروالکلی درمنه کوهی ممکن است اثرات درمانی بر فیبروز ریوی داشته باشد.
    کلیدواژگان: بلئومایسین، فیبروز ریوی، درمنه کوهی
  • حجت الاسلام امیر قلی جعفری، محمد سعید بهرادمنش، سلیمان خیری، جعفر نصیری، مجید فیاضی صفحه 41
    زمینه و هدف
    یکی از فرائض دین اسلام روزه داری ماه مبارک رمضان است. از تغییراتی که طی روزه داری در بدن ایجاد می شود، کاهش قند خون است. افت قندخون باعث کاهش میزان توجه و تمرکز فرد می شود. این مطالعه با هدف بررسی تاثیر قند خون بر میزان توجه تکانشگری در طلاب روزه دار حوزه علمیه خواهران و برادران شهرکرد انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه تحلیلی از نوع کوهورت خود شاهدی 110 نفر از طلبه های روزه دار سالم (42 زن و 68 مرد) به روش در دسترس و داوطلبانه انتخاب و در پژوهش شرکت داده شدند. از داوطلبین در 4 نوبت (دو هفته قبل از ماه مبارک رمضان، هفته دوم، هفته چهارم و یکماه بعد از ماه رمضان، ساعت 11 صبح) تست قند خون و آزمون CPT (Continues performance test) به عمل آمد. داده های جمع آوری شده با استفاده از آزمون های آنالیز واریانس مشاهدات تکرار شده و ضریب همبستگی اسپیرمن تجزیه و تحلیل گردید.
    یافته ها
    بر اساس نتایج کمترین مقدار قند خون در مرحله سوم مطالعه (هفته چهارم رمضان) بدست آمد (05/0P<). مقدار قند خون زنان و مردان تفاوت معنی داری نداشت اما تغییرات قند خون در زنان بیشتر از مردان بود (05/0P<). تغییری در شاخص تعداد تشخیص درست و تعداد تشخیص نادرست طی مطالعه دیده نشد. آزمون همبستگی اسپیرمن رابطه معنی داری بین میزان قند خون و شاخص های تست عملکردی در مراحل اول، دوم و سوم نشان نداد. اما در مرحله چهارم، این آزمون بین قندخون و تعداد پاسخ های درست رابطه مستقیم و بین قند خون و تعداد پاسخ های نادرست رابطه معکوس نشان داد (05/0P<).
    نتیجه گیری
    بی غذایی ناپیوسته و نسبتا کوتاه مدت در روزه داری و ماه رمضان توان ذهنی افراد را مختل نمی کند. اگر وعده های غذایی در حدود 12-8 ساعت باشد، انتظار می رود که روزه داری، اختلالی در عملکرد شناختی افراد ایجاد نکند.
    کلیدواژگان: آزمون توجه و تکانش گری، روزه، قندخون، طلاب
  • محمود رفیعیان، رویا انصاری، رسول آرامی، نجمه شاهین فرد، عبدالرسول نامجو، هدایت الله شیرزاد، مرضیه رحیمی صفحه 49
    زمینه و هدف
    از قدیم، چزکوهی و کندر برای ترمیم زخم سوختگی مورد استفاده قرار می گرفتند، ولی این موضوع از نظر علمی مورد بررسی قرار نگرفته است. این مطالعه به منظور بررسی اثرات درمانی ترکیب چز کوهی و کندر بر فرآیند التیام زخم سوختگی در موش Balb/c انجام شد.
    روش بررسی
    این مطالعه تجربی بر روی 84 سر موش Balb/c به وزن تقریبی 3±30 گرم انجام شد. پس از ایجاد زخم سوختگی به مساحت 5/1 سانتیمتر مربع به وسیله ی فلز داغ بر پشت موش و تایید سوختگی درجه دو، موش ها به هفت گروه تحت درمان با عصاره کندر 2%، چز کوهی 20%، چز کوهی 20% و عصاره کندر 20%، چز کوهی 20% و عصاره کندر 2%، کرم سولفادیازین نقره 1%، وازلین و گروه کنترل تقسیم شدند. در گروه های تحت درمان یک گرم پماد روزی دو بار، تا التیام کامل زخم استعمال شد. سپس هفت گروه از نظر درصد بهبودی و سرعت بهبودی کامل زخم مقایسه شدند. داده ها با استفاده از آزمون های آماری ANOVA و تعقیبی دانت تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    در روز بیست و یکم از نظر میزان بهبودی،اختلاف معنا داری بین گروه های اول، دوم، سوم و چهارم با گروه شاهد وجود داشت و میزان بهبودی در این گروه ها بیشتر از گروه شاهد بود (01/0P<). اما اختلاف معنی داری بین هر یک از این گروه ها نسبت به یکدیگر وجود نداشت.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان داد که عصاره ی چز کوهی و کندر، به تنهایی یا همراه با یکدیگر، به یک میزان در بهبود زخم موثر هستند و باعث تسریع در روند التیام زخم سوختگی در موش Balb/c می شوند.
    کلیدواژگان: زخم سوختگی، کندر، چز کوهی، موش Balb، c
  • محمد تقی مرادی، دکترعلی کریمی، محمود رفیعیان، سلیمان خیری، مجتبی ساعدی صفحه 54
    زمینه و هدف
    در سال های اخیر با افزایش سویه های مقاوم به دارو در انواع ویروس ها، یافتن مواد طبیعی با خواص ضد ویروسی که دارای اثرات جانبی کمتری نیز باشند مورد توجه محققین قرار گرفته است. گیاه مورد دارای اثرات مختلف درمانی از جمله اثر ضد باکتریایی و ضد قارچی می باشد. لذا این مطالعه با هدف تعیین حداقل غلظت بازدارندگی عصاره هیدروالکلی مورد روی ویروس هرپس سیمپلکس ویروس در کشت سلول صورت گرفته است.
    روش بررسی
    در این مطالعه تجربی عصاره هیدروالکلی برگ های مورد به روش خیساندن با اتانول 70% تهیه شد. سلول(Baby Hamster Kidney) BHK در محیط کشت حاوی 5% سرم جنین گوساله در میکروپلیت های 48 خانه ای کشت گردید. پس از تعیین 50CC (Cytotoxic Concentration) عصاره بر روی سلول های BHK، اثر ممانعت کنندگی (50Inhibitory concentration= IC) آن بر تکثیر ویروس هرپس سیمپلکس نوع 1 (HSV1) در دومرحله جلوگیری از اتصال و تکثیر بعد از اتصال ارزیابی گردید. داده ها به کمک آزمون آماری پروبیت در هر مرحله محاسبه گردید.
    یافته ها
    عصاره 96/4 میلی گرم بر میلی لیتر تعیین گردید. مدل پروبیت ارتباط معنی داری بین غلظت عصاره مورد و مرگ سلول ها نشان داد (001/0P<). بر اساس آنالیز پروبیت 50IC عصاره برای مرحله قبل از اتصال ویروس برابر 1/3 میلی گرم بر میلی لیتر و برای مرحله تکثیر بعد از اتصال برابر 11/1 میلی گرم بر میلی لیتر بدست آمد. درصد مهار اثر سایتوپاتیک (Cytopatic effect=CPE) در هر دو مرحله وابسته به غلظت بود (01/0P<).
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج بدست آمده در این بررسی، عصاره هیدرو الکلی مورد احتمالا یک داروی گیاهی مناسبی با اثرات ضد هرپسی می باشد و برای تعیین مناسب ترین غلظت موثر نیاز به مطالعات تکمیلی دارد.
    کلیدواژگان: داروی ضد ویروسی گیاهی، عصاره مورد، هرپس سیمپلکس تیپ یک
  • بهمن خلیلی دهکردی، محمود رفیعیان، سید حسین حجازی، حسین علی یوسفی، نرگس یکتاییان، لیلا شیرانی بیدآبادی صفحه 62
    زمینه و هدف
    تریکوموناس واژینالیس یکی از عوامل ایجاد کننده بیماری مقاربتی تک یاخته ای سیستم تناسلی- ادراری است. در سال های اخیر، استفاده از گیاه درمانی و داروهای با منشاء گیاهی روبه فزونی است. هدف از انجام این مطالعه بررسی اثر عصاره سه گیاه بومادران، برگ گردو و افسنطین در غلظت های مختلف بر انگل تریکوموناس واژینالیس در محیط آزمایشگاهی بود.
    روش بررسی
    در این مطالعه تجربی ده سری لوله آزمایش جهت بررسی عصاره های گیاهی بومادران، برگ گردو و افسنطین با غلظت های 12/3، 25/6، 5/12، 25، 50، 100، 200، 400، 800 mg/ml تهیه گردید. همچنین غلظت های مختلف مترونیدازول و عصاره های گیاهی در (Dimethyl sulfoxide) DMSO 2% حل شده و به محیط های کشت اضافه گردید. سپس در ساعات 6، 12، 24، 48، 72 از نظر زنده ماندن و تحرک انگل بررسی گردیدند. داده ها به کمک آزمون های آماری آنالیز واریانس مشاهدات تکراری تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    عصاره های گیاهان برگ گردو، بومادران و افسنطین بر انگل تریکوموناس واژینالیس روند کاهش معنی داری در تعداد انگل ها بر حسب زمان وجود نشان دادند (05/0P<). در حالی که مترونیدازول حداکثر بعد از نیم ساعت باعث نابودی انگل گردید. این زمان برای عصاره این گیاهان، 24 ساعت بود.
    نتیجه گیری
    عصاره های گیاهی بومادران، افسنطین و برگ گردو در غلظت های مختلف بر رشد انگل تریکوموناس واژینالیس تاثیر دارند و پیشنهاد می گردد بررسی های بیشتری بر روی مدل حیوانی و افراد آلوده به انگل تریکوموناس واژینالیس انجام داده شود.
    کلیدواژگان: افسنطین، بومادران، برگ گردو، تریکوموناس واژینالیس
  • غلامرضا شبانیان، بهمن صادقی، مریم راستی بروجنی، سلیمان خیری، میترا سعادت صفحه 70
    زمینه و هدف
    تصادفات رانندگی یکی از مسایل مهم بهداشتی با تعداد زیادی مرگ و میر و آسیب دیدگی در ایران است. این تحقیق با هدف مقایسه موارد بستری ناشی از تصادفات در ماه رمضان و ماه های قبل و بعد از آن و درک الگوی آسیب های ناشی از تصادفات منجر به بستری طی این ماه ها در بیماران مراجعه کننده به بیمارستان آیت الله کاشانی شهرکرد انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه آینده نگر کلیه مواردی که به علت تصادفات ترافیکی از 12 شهریور لغایت 10 آبان سال 1387 (ماه های شعبان، رمضان، شوال) در بیمارستان آیت الله کاشانی شهرکرد بستری شدند مورد بررسی قرار گرفتند. اطلاعات توسط پرسشنامه از طریق مصاحبه و پرونده بیماران جمع آوری و جهت تجزیه و تحلیل اطلاعات از آزمون آماری کای اسکوار، t زوجی و آنالیز واریانس استفاده شد.
    یافته ها
    در این مطالعه جمعا 820 نفر موارد بستری در اثر تصادف مورد مطالعه قرار گرفتند. بیشتر موارد بستری مربوط به مردان (5/85%) بود. مراجعین ماه شعبان 38%، ماه رمضان 29% و ماه شوال 6/32% بودند. موارد بستری در ماه رمضان نسبت به دو ماه دیگرکمتر بود (05/0P<) و از نظر نوع آسیب، ترومای متعدد و ترومای به سر در ماه رمضان (90 و 37 مورد) نسبت به ماه شعبان (127 و 44 مورد) و ماه شوال (103 و 41 مورد) کمتر بود.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج، ماه رمضان و روزه داری ممکن است باعث کاهش موارد بستری ناشی از تصادفات بشود.
    کلیدواژگان: بستری، تصادفات، رمضان
|
  • Mr Hojjati, A. Davoodian-Dehkordi, M. Yousefi, A. Moshtaghi, R. Rahimian, M. Rafieian Page 1
    Background And Aim
    Ficus carica has many different therapeutic effects. High amount of phosphor in this plant suggests that it may have effect on intelligence and memory. The aim of this study was to evaluate the effect of hydro-alcoholic extract of Ficus carica on spatial learning and memory in mice.
    Methods
    In this experimental study, 32 mice were randomly divided into four groups. Control group received normal saline and experimental groups received three doses of hydro-alcoholic extract of Ficus carica, (100, 200 and 400 mg/kg, i.p.). Saline or extracts were injected daily (7 days) and then learning was evaluated with Morris water maze task for 5 consecutive days. Probe-trial experiments were performed on days 6, 8 and 10 to evaluate short-term memory and also on day 24 for evaluating long-tem memory. Data were analyzed using one-way ANOVA followed by LSD test.
    Results
    Control and experimental groups learned the task and no difference was seen between groups (P>0.05). Ficus carica extract did not change the spatial memory on days 6 and 8. However, a significant decrease was found in short-term memory on day 10 (P<0.05). Finally, evaluating long-term memory on day 24 did not show significant differences between groups (P>0.05).
    Conclusion
    Hydro-alcoholic extracts of Ficus carica have no significant effect on learning in water maze task. However, it may have negative effect on short-term memory.
  • S. Nasri, Sh Oryan, Ghr Amin, M. Kazemi-Mohammady Sm Page 8
    Background And Aim
    Gundelia tournefortii is traditionally used to relieve pain and inflammation. The aim of this study was to evaluate the antinociceptive and anti- inflammatory effects of Gundelia tournefortii in mice.
    Methods
    After determining the Lethal Dose (LD50) of the total extract of Gundelia tournefortii, its different doses of total extract was injected in mice (IP) and then antinociceptive and anti-inflammatory effects were determined by formalin and xylene tests.
    Results
    The result of this study demonstrated that the total extract of Gundelia tournefortii in doses of 0.3, 0.6, 1.2 and 2.4 g/kg induced significant antinociceptive and anti-inflammatory effects compared to the control group. The most effective dose of extract was found at 2.4 g/kg. LD50 was obtained at 6.28 g/kg of animal weight.
    Conclusions
    The total extract of Gundelia tournefortii significantly reduces the nociception and inflammation.
  • A. Salehi, M. Rahimi-Madise, F. Rasti-Boroujeni Page 16
    Background And Aim
    Intraocular pressure is one of the treatable risk factor in glaucoma and composes the focus of therapy. The assessment of intraocular pressure especially in Glaucoma patients during fasting is one of the questions that have not presented any crucial response. The aim of this study was to determine the effectiveness of fasting in Ramadan holy month on the intraocular pressure rate in individuals suffering from open-angle glaucoma.
    Methods
    This study was a cohort study research on the patients (over 45 years old) suffering from open-angle glaucoma in Ramadan month, 2009. Intraocular pressure was recorded from 50 eyes of the patients who were in fasting at least 25 days in holly month of Ramadan. Recordings were performed in four stages, before the Ramadan month, the 5th day, the 15th day, and the 25th of day of Ramadan. Data were statistically analyzed using Repeated Measure ANOVA test.
    Results
    Mean age of patients was 65.16±10.31 years old. According to the results, fasting caused r significant reduction in intraocular pressure in month of Ramadan (P<0.001).
    Conclusion
    Based on the results of this study, fasting can cause reduction in intraocular pressure in open-angle glaucoma patients.
  • Aa Malkyrad, Sma Sharieatzadeh, R. Hovaida, K. Rahzani, M. Aghajohary, D. Fazli Page 21
    Background And Aim
    Oxidative stress is defined most simply as the imbalance between the production of free radicals and body ΄s antioxidant defense. Many medical plants contain natural antioxidant that can protect from biological system oxidative stress. The aim of this study was to determine the anti-oxidative stress of Nigella sativa.
    Methods
    This quasi experimental study was performed on a group of 64 healthy subjects. They were invited to use the Nigella sativa (3mg/kg) twice a day for 14 days. The Blood samples before and after the study were measured for lipid per oxidation level (LPO) and total thiol molecules (TTM).
    Results
    The results indicated a significant reduction of blood LPO (9.48±5.8 versus 6.74±5.65, P=0.008) and a significant increase in TTM plasma (0.26±0.17 versus 0.38±0.20, P=0.001).
    Conclusion
    The present study reports that Nigella sativa has marked antioxidant activity; therefore, it can reduce the amount of stress oxidative.
  • N. Akbari, F. Safdari, N. Parvin, M. Sereshti Page 27
    Background And Aim
    Elderly people usually suffer from chronic diseases. Medicinal plants are being used by an increasing number of elderly people without their physician prescription. The aim of this study was to determine the medicinal plants usage in elderly people in Shahrekord.
    Methods
    This research was an analytical- descriptive study, in which 400 elderly people were selected by simple sampling method from population referred to health care center in Shahrekord. The data was collected by questionnaire and analyzed by Chi- square test.
    Results
    The result of this study showed that 74.4% of the samples studied had used the medicinal plants. The most common reasons of medicinal plant usage were common cold, stomach pain, headache, arthralgia and hypertension. The most frequent medicinal plants used were Thymus daenensis, Echium amoenum, Descurainia sophia, Achillea wilhelmsii, and Glycyrrhiza glabra. Our data showed that 91% of the samples believed herbal medicines have been effective in their treatments. No significant relationship was observed between gender, age, education level, job and using the medicinal plants (P>0.05).
    Conclusion
    Regarding to the frequent usage of medicinal plants in elderly people it is necessity to give accurate information about the side effects and possible interactions of medicinal plants to the community. More research is suggested to evaluate the efficacy and possible side effects of medicinal plants in elderly people.
  • M. Bahrami-Karkevandi, Sj Moshtaghian, Sh Madani, P. Mahzoni, Sh Adibi, S. Kazemi Page 33
    Background And Aim
    Pulmonary fibrosis is one of common side effect of bleomycin, which is administered as a chemotherapeutic agent. Current evidence suggests that reactive oxygen species (ROS) may play a key role in the development of pulmonary fibrosis. This study was designed to investigate the effects of hydroalcoholic extract of Artemisia aucheri with some antioxidant effects on bleomycin induced pulmonary fibrosis in rats.
    Methods
    In this experimental study, thirty five Sprague Dawley rats were semi randomly divide into five groups of seven. In four groups of animals bleomycin sulfate (5 mg/Kg) was used for intra-trachea instillation. Two groups of animals received 100 and 200 mg/kg (i.p) Artemisia aucheri extracts (AAE) and one group received vitamin E (10mg/kg, i.p.) for two weeks. Same amount of saline was administered to the control group. At the end of experimental period, malondialdehyde (MAD) and total antioxidant capacity (T-AOC) serum levels were determined. Lung tissue samples from the all animals were collected for histological investigation.
    Results
    Treatment by AAE and Vitamin E caused decrease in the serum levels of malondialdehyde (MAD) which were not significant, whereas a significant increase was observed in the serum level of total antioxidant capacity.
    Discussion
    The findings of this study suggest that antioxidant compounds of AAE may have therapeutic effect for pulmonary fibrosis.
  • Agh Jafari Boroujeni Behradmanesh, S. Kheiri, J. Nasiri, M. Fayazi Page 41
    Background And Aim
    One of the religious duties during the holly month of Ramadan is fasting. During the fasting time, blood glucose level is decreased. Hypoglycemia decreases the individual cognition function. The standard continues performance test (CPT) determines cognitive performance of individuals. The aim of this study was to determine the effectiveness of fasting blood glucose level on cognitive performance in the clergymen and clergywomen (religious leaders) during the holly Ramadan month in religious institutes.
    Methods
    In this study, 110 volunteers were selected from clergymen and clergywomen who were in fasting in Ramadan month. From the whole participants 68 persons were clergymen and 42 persons were clergywomen. The selected participants were tested for blood glucose test and CPT test in four stages (Two weeks before Ramadan, second week of Ramadan, fourth week of Ramadan and finally one month after Ramadan). Data were analyzed by analytic and descriptive statistics and SPSS software.
    Results
    Paired t-test revealed that the blood glucose levels in the fourth week of the Ramadan month was significantly less than the ones in the second week of Ramadan. Spearman's rank correlation coefficient test confirmed a significant relation the between results of blood glucose test and CPT test (P<0.05). No significant relationship was obtained between CPT and age or gender.
    Conclusion
    Results revealed that inconsistent and short time starvation in Ramadan month does not impair cognitive performance. Cognitive performance markers have been reported normal in all processes, if treats of food serves are determined about eight through twelve hours.
  • M. Rafieian, R. Ansari, R. Arami, N. Sahinfard, Ar Namjou, Ha Shirzad, M. Rahimi Page 49
    Background And Aim
    Traditionally, burn wound healing activities have been claimed for Teucrium polium and Boswellia serrata, but there is no evidence in literature for this effect of these plants. Therefore, this study was carried out to investigate the effects of Teucrium polium and Boswellia serrata on burn healing in Balb/C mice.
    Methods
    In an experimental study, burn wounds were made by placing a hot plate with a surface area of 1.5 cm2 on the back of animals for 10s. Eighty four mice were designated in 7 equal groups. Animals were treated with vehicle or test substances two times per day for 21 days. First to sixth groups received Boswellia 2%, Teucium 20%, Bowellia 20% & Teucium 20%, Bowellia 2% & Teucium 20%, Silver sulfadiazine or Vaseline, respectively. The seventh group received no treatment. Percentage of burn wounds healing and total time required for complete healing were evaluated and compared in different groups. Data were statistically analyzed using ANOVA test.
    Results
    Results showed that effect of Bowellia and Teucium extract on burn wound healing was statistically significant compared to the control group (P<0.01).
    Conclusion
    Teucrium polium and Boswellia serrata are clearly effective on burn wounds healing.
  • Mt Moradi, A. Karimi, M. Rafieian, S. Kheiri, M. Saedi Page 54
    Background And Aim
    In recent years, following the increasing of drug resistant strain of viruses, there has been an increasing interest in the use of natural substances with antiviral activity and low level of side effects. One of these herbal medicines, myrtle, showed some therapeutic effects including antibacterial and anti viral activities. Therefore, this study was aimed to determine minimum inhibitory concentration of hydroalchoholic extract of myrtle on Herpes simplex virus-1 (HSV-1) in vitro.
    Methods
    In this experimental study, the hydroalchoholic extract of myrtle leaves was prepared using 70% ethanol and maceration method. Baby Hamster Kidney (BHK) cells were grown in monolayer culture with Dulbecco's Modified Eagle's Medium (DMEM) supplemented with 5% fetal calf serum and plated onto 48-well culture plates. Fifty percent cytotoxic concentration (CC50%) of the extract on BHK cells was determined and subsequently, 50% inhibitory concentration (IC50%) of the herbal extract on replication of HSV-1 both in extra cellular and intercellular cases were assessed. Data were analyzed using probit analysis.
    Results
    Based on Probit analysis, CC50% of the extract was 4.96 mg/ml. Significant relationship was found between the concentration of the extract and cell death in the cell studied using the Probit model (P<0.01). Based on Probit analysis, IC50 of the extract on the virus before cellular attachment and after entering the cells were 3.1 mg/ml and 1.11 mg/ml, respectively. Based on the Probit model, by increasing the extract concentration, percentage of inhibition of cytopathic effect (CPE) was increased in both stages (P<0.05).
    Conclusion
    Based on the findings of this study, it seems that hydroalchoholic extract of myrtle can be used as an appropriate anti-herpetic herbal medicine. However, more comprehensive studies are needed to be carried out.
  • B. Khalili, Rafieian M., Sh Hejazi, Ha Yusefi, N. Yektaian, L. Shirani-Bidabadi Page 62
    Background And Aim
    Genitourinary infections are of women's hygienic problems in health care systems. Trichomoniasis is one of the most important sexual diseases which are treated with Metronidazole. Due to side effects of the drug and also tendency of people in using herbal medicine, this study aimed to evaluate the effects of three herbs, Achillea millefolium, Artemisia absinthium and Juglans regia leaves extracts, on Trichomonas vaginalis.
    Methods
    In an experimental study, ten tubes were selected and the extracts of these three herbs Achillea millefolium, Artemisia absinthium and Juglans regia leaf extracts with concentrations of 3.12, 6.25, 12.5, 25, 50, 100, 200, 400 and 800 mg/ml were prepared. Then different concentrations of Metronidazole and the three herbs extracts were diluted in 2%DMSO and added to the cell cultures. After 6, 12, 24, 48 and 72 hours, samples were tested for dead or alive and also for their mobility of the parasite. Data were analyzed by ANOVA test.
    Results
    The extracts of these three herbs caused an increase in immobility of the parasites. The rate of immobility had direct relationship with time and immobility was continuously increased after 24, 48 and 72 hours. The results were suggestive that Achillea millefolium, Artemisia absinthium & Juglans regia hydroalcoholic exteracts were significantly more effective in reduction of parasites, in vitro (P<0.05); however, Metronidazole after half an hour caused immobility of parasite versus 24 hour for plant extract.
    Conclusion
    Our study showed that the extracts of the three mentioned herbs had effect on growth of Trichomonas vaginalis; however, further studies are needed to show the effects of these herbs in animal models and volunteer infected people.
  • Ghr Shabanian, R. Sadeghi, M. Rastiboroujeni, S. Kheiri, M. Saadat Page 70
    Background And Aim
    Car accidents as a health problem are an important cause of morbidity and mortality in Iran. Ramadan is the month that Muslims are used to fast. In this research we try to evaluate the cause of this problem and compare with the month of pre and post it.
    Methods
    In this prospective study, all car accidental cases that came to Kashani hospital of Shahrekord, Iran from Nov 1 to Sep 3 (months of Shaban, Ramadan, Shawal) 2008 were entered the study. Data were analyzed by Chi-square, t-test and ANOVA tests.
    Results
    820 patients entered the study. 85.5% of patients were men and 14.5% were women the age of them was 10 to 80 was years (mean age=30±17 years). The accidental patients in Shaban were 38%, in Ramadan 29% and in Shawal 32.6% (P<0.05). Maximum of traumas was to head and neck but head and multiple traumas were low in Ramadan compared to Shawal and Shaban.
    Conclusion
    Car accident patients referred to hospital in Ramadan is decreased and fasting did not affect on it.