فهرست مطالب

مجله دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد
سال سیزدهم شماره 2 (پیاپی 50، خرداد و تیر 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/03/11
  • تعداد عناوین: 13
|
  • حامد مومنی مقدم، حسام مودی، حسین انصاری، مرضیه احسانی، سروش دانش افروز صفحه 1
    زمینه و هدف
    برتری متقاطع وجود چشم غالب در یک سمت و دست غالب در سمت دیگر بدن می باشد. این حالت می تواند سبب بروز اختلالاتی در وضعیت سر و ستون فقرات شود. هدف این مطالعه، بررسی ارتباط بین برتری متقاطع چشمی با ناهنجاری های ساختاری سر و ستون فقرات در دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی زاهدان بود.
    روش بررسی
    در این مطالعه توصیفی-تحلیلی،300 دانشجوی دانشگاه علوم پزشکی زاهدان به صورت تصادفی انتخاب و چشم غالب آنها با تست مایلز تعیین شد. سپس افراد به دو گروه با و بدون برتری متقاطع تقسیم شدند. وجود یا عدم وجود اختلالات ساختاری ستون فقرات و وضعیت قرار گیری سر با استفاده از صفحه شطرنجی و شاقول در دو گروه بررسی شد. داده ها با استفاده از آزمون کای دو تجزیه و تحلیل گردید.
    یافته ها
    از 300 مورد، 76 نفر (3/25 %) دارای برتری متقاطع و 224 نفر (7/74 %) فاقد برتری متقاطع بودند. بین برتری متقاطع چشم و دست با اسکولیوزیس (001/0P<) و غیر همسطح بودن شانه ها (03/0P=) تفاوت معنی داری وجود داشت. بین برتری متقاطع چشم و دست با جلو قرار گرفتن سر و انحرافات چانه تفاوت معنی داری بدست نیامد.
    نتیجه گیری
    اسکولیوز و غیر هم سطح بودن شانه ها در افراد با برتری متقاطع شیوع بالاتری داشته که می تواند بعلت عدم حمایت عضلانی کافی از ستون فقرات در صفحه کرونال باشد. ولی وجود حمایت عضلانی کافی ستون فقرات در صفحه ساژیتال، برتری متقاطع اثر قابل ملاحظه ای بر انحراف چانه و جلو آمدن سر ندارد.
    کلیدواژگان: اسکولیوز، برتری متقاطع، ساختار ستون مهره ها، قرار گیری سر
  • حسن پالاهنگ، مسعود نیک فرجام، افشین صلاحیان صفحه 7
    زمینه و هدف
    با توجه به کمبود ابزارهای روانشناختی در کشور، تهیه ابزارهای معتبر برای غربالگری اختلالات روانی در کشور ایران امری ضروری تلقی می شود. پژوهش حاضر با هدف ارزیابی کارایی پرسشنامه عامل هیجان پذیری آزمون شش عاملی شخصیت (HEXACO-PI-R) در غربالگری اختلال افسردگی و اضطراب مخلوط انجام شده است.
    روش بررسی
    80 نفر از مراجعین به مراکز مشاوره دانشجویی دانشگاه های اصفهان و صنعتی اصفهان که بر اساس چک لیست مصاحبه بالینی بر اساس ملاک های تشخیصی (ICD-10)، مبتلا به اختلال افسردگی و اضطراب مخلوط بودند و 80 نفر از دانشجویان عادی با استفاده از عامل هیجان پذیری آزمون HEXACO-PI-R مورد بررسی و ارزیابی قرار گرفتند. داده ها به کمک آزمون های آماری باکس و تحلیل تمایزات تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    تحلیل آماری با روش تحلیل تمایزات نشان داد که نقطه برش عامل هیجان پذیری آزمون HEXACO-PI-R برابر با 5/93% می باشد. میانگین نمرات عامل هیجان پذیری دانشجویان مبتلا به اختلال افسردگی و اضطراب مخلوط به طور معنی داری بیشتر از دانشجویان غیر مبتلا بود (006/0=P). در این پژوهش حساسیت و ویژگی آزمون به ترتیب 8/93% و 5/77% بود.
    نتیجه گیری
    نتایج پژوهش نشان داد که عامل هیجان پذیری آزمون HEXACO-PI-R را می توان به عنوان یک ابزار معتبر در غربالگری اختلال افسردگی و اضطراب مخلوط مورد استفاده قرارداد. علاوه بر این، استفاده از این آزمون در پیشگیری اولیه و بهداشت روانی جهت پیش بینی بروز اختلالات در بزرگسالی، حائز اهمیت است.
    کلیدواژگان: اختلال افسردگی و اضطراب مخلوط، آزمون شش عاملی شخصیت، کارآیی، عامل هیجان پذیری، غربالگری
  • محمد الله توکلی، فاطمه عرب بنی اسد، شیما بنی اسد، فاطمه امین صفحه 13
    زمینه و هدف
    استرس یکی از بزرگترین مشکلات روانی بوده و زمینه ساز بسیاری از مشکلات سلامتی از جمله بیماری های عروقی قلب، مغز، سرطان ها و تضعیف ایمنی می باشد. از آنجا که بین استرس و التهاب پوست از یک طرف و التهاب پوست و خارش از طرف دیگر رابطه وجود دارد، در این مطالعه اثر استرس بر خارش پوست بررسی گردید.
    روش بررسی
    در این مطالعه تجربی 26 سر موش نر صحرایی به صورت تصادفی به دو گروه شاهد و مورد تقسیم شدند. استرس روزی دو ساعت و به مدت 5 روز به گروه مورد القا شد. میزان خارش پس از هر دوره استرس به مدت 1 ساعت شمارش و ثبت گردید. 24 ساعت پس از آخرین استرس میزان خارش نیز ثبت و نمونه خون به منظور شمارش گلبول های سفید از موش ها گرفته شد. وزن موش ها قبل و پس از القا استرس اندازه گیری و ثبت شد. داده ها به کمک آزمون آماری t تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    در مقایسه با گروه کنترل، میانگین دفعات خارش در گروه مورد در روزهای سوم (05/0P<)، چهارم (01/0P<) و پنجم (001/0P<) بطور معنی داری افزایش یافته بود. میانگین وزن، تعداد گلبول های سفید درصد نوتروفیل ها و لنفوسیت ها و مونوسیت ها پس از مداخله بین دو گروه اختلاف معنی داری نداشت.
    نتیجه گیری
    یافته های این مطالعه نشان داد که استرس بی حرکتی می تواند باعث بروز خارش در موش صحرایی شود.
    کلیدواژگان: استرس بی حرکتی، خارش، موش صحرایی
  • داریوش فاتحی، محسن صائب صفحه 19
    زمینه و هدف
    امروزه در تصویر برداری های رادیولوژیکی از جمجمه، پرتو گیری تیروئید، به عنوان یک عضو بحرانی، اهمیت فراوانی دارد. این مطالعه با هدف بررسی دز دریافتی تیروئید در دو روش سی تی اسکن مغز و رادیوگرافی معمول جمجمه، با اعمال مقادیر مختلف شدت جریان و اختلاف پتانسیل با و بدون استفاده از شیلد تیروئید انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه توصیفی- تحلیلی 350 بیمارسرپایی انتخاب و قبل از پرتودهی 2 عدد قرص TLD (Thermo luminescence Dosimetr) بر روی تیروئید هر بیمار نصب شد. برای انجام سی تی اسکن مغز سه سطح مختلف شدت جریان (در 210 بیمار) و برای رادیوگرافی معمول جمجمه دو سطح مختلف اختلاف پتانسیل (در 140 بیمار) استفاده گردید. پرتودهی ها با و بدون استفاده از شیلد تیروئید انجام شد. سپس TLD ها قرائت و داده به کمک آزمون آماری t دانشجویی تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    در آزمون های سی تی اسکن (با Kvp ثابت)، با کاهش شدت جریان از 150 به 125 میلی آمپر میزان پرتوگیری تیروئید از 38/9±101 به 04/8±2/82 میلی رم رسید (01/0P<). در صورت استفاده از شیلد، دز دریافتی تیروئید به83/5±29 میلی رم کاهش یافت (01/0P<). در رادیوگرافی معمولی جمجمه (با شدت جریان ثابت) با افزایش اختلاف پتانسیل ماکزیمم از 60 به Kvp70 میزان پرتوگیری تیروئید با اختلاف معنی داری از 74/7±6/72 به 41/8±67 میلی رم کاهش یافت (05/0P<). با استفاده از شیلد، دزدریافتی تیروئید به 82/1±6/19میلی رم تقلیل یافت (05/0P<).
    نتیجه گیری
    انتخاب شدت جریان کمتر در سی تی اسکن مغز و اختلاف پتانسیل بالاتر در رادیوگرافی جمجمه، بشرطی که به کیفیت تصویر آسیب نرساند، همچنین استفاده از شیلد تیروئید، پرتوگیری این عضو را به صورت چشمگیری کاهش می دهد.
    کلیدواژگان: اختلاف پتانسیل، سی تی اسکن مغز، شدت جریان، شیلد
  • مهرداد مدرسی، محمدرضا سیف صفحه 26
    زمینه و هدف
    آندوسولفان به عنوان یک حشره کش و کرم کش ارگانوکلره استفاده وسیعی در کنترل حشرات دارد. این سم در انسان ها و حیوانات از طریق خوراکی، استنشاقی و پوستی قابل جذب می باشد. این مطالعه با هدف بررسی تاثیر سم ارگانوکلره آندوسولفان بر پارامترهای خونی در موش صحرایی انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه تجربی40 سر موش صحرایی به پنج گروه تقسیم شدند. گروه کنترل هیچ ماده ای دریافت نکرد، گروه دارونما سرم فیزیولوژی و گروه تجربی 1، 2 و 3 به ترتیب آندوسولفان با دوز 5، 10 و 20 میلیگرم به ازای هر کیلو گرم وزن بدن هر سه روز یکبار به مدت 21 روز از طریق گاواژ دریافت کردند. در پایان آزمایشات موشها با کلروفرم بیهوش شده، خونگیری از قلب انجام گرفت و فاکتورهای خونی با روش های استاندارد آزمایشگاهی مورد ارزیابی قرار گرفت. داده ها به کمک آزمون های آماری آنالیز واریانس یک طرفه و دانکن تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    تجزیه و تحلیل نتایج نشان داد، میزان گلبول های سفید و مونوسیت ها، افزایش معنی دار (05/0P<) و گلبول های قرمز، لنفوسیت ها و پلاکت ها در گروه های تجربی کاهش معنی داری (05/0P<) نسبت به گروه کنترل داشتند.
    نتیجه گیری
    آندوسولفان در دراز مدت اثرات قابل ملاحظه ای بر فاکتورهای خونی داشته که می تواند باعث آسیب های جدی و حتی کم خونی و بیماری های مرتبط گردد و لذا در مصرف آن بایستی احتیاط کرد.
    کلیدواژگان: آندوسولفان، پارامترهای خونی، موش صحرایی
  • سارا شهبازی، محمد حیدری، رحیم علی شیخی صفحه 32
    زمینه و هدف
    پرستاران در شرایط و محیط پیچیده درمان بایستی مهارت کافی جهت حل مسئله را داشته باشند تا بتوانند، مشکلات را سریع، کامل و درست حل کنند. علاوه بر آن، بایستی دارای قدرت تحمل استرس بوده تا توان برخورد با مشکلات مختلف را با کمترین آسیب ها داشته باشند. این مطالعه با هدف بررسی تاثیر آموزش مهارت حل مسئله بر میزان تحمل استرس در دانشجویان پرستاری شیراز، اجرا گردید.
    روش بررسی
    این پژوهش، یک مطالعه نیمه تجربی دو گروهی با طرح پیش آزمون – پس آزمون بود که در آن 43 نفر از دانشجویان سال چهارم پرستاری شیراز در سال 1387 مورد مطالعه قرار گرفتند. پس از تکمیل پرسشنامه های اطلاعات فردی و هوش هیجانی Bar-On (برای تعیین میزان تحمل استرس)، به طور تصادفی به دو گروه آزمون و شاهد تقسیم شدند. افراد گروه مداخله در گروه های کوچک، تحت آموزش مهارت حل مسئله بر اساس الگوی دزوریلا و گلد فراید (D''zurilla، Goldfride) قرار گرفتند. بلافاصله و 2 ماه پس از پایان دوره آموزشی مهارت حل مسئله، مجددا هوش هیجانی دانشجویان دو گروه مورد بررسی قرار گرفت. داده ها با استفاده از آزمون های آماری من ویتنی، آنالیز واریانس مشاهدات تکرار، تی زوج، تی مستقل و مجذور کای تجزیه و تحلیل گردید.
    یافته ها
    آموزش حل مسئله باعث افزایش میانگین میزان تحمل استرس بلافاصله پس از مداخله (01/0P<) و 2 ماه پس از مداخله (01/0P<) نسبت به قبل از مداخله در گروه آزمون شد.
    نتیجه گیری
    استفاده از برنامه های آموزشی مهارت حل مسئله باعث افزایش سطح تحمل استرس در دانشجویان پرستاری می شود. لذا استفاده از این روش در آموزش، پژوهش و خدمات بالینی پرستاران توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: دانشجویان پرستاری، تحمل استرس، مهارت حل مسئله
  • سید مرتضی حیدری طبایی زواره، حمید سریزدی، جمشید صالحی صفحه 38
    زمینه و هدف
    جهت کنترل و یا کمک به کاهش درد پس از عمل جراحی از داروها و روش های مختلف استفاده می شود. آنالژزی پیشگیرانه (Preemptive Analgesia) یکی از روش هایی است که در آن قبل از شروع جراحی از تزریق داروهای ضد درد نظیر مخدرها، کتامین و... استفاده می شود. در برخی از تحقیقات از متوکلوپرامید وریدی جهت کاهش درد پس از عمل جراحی استفاده شده است. این مطالعه با هدف بررسی تاثیر مقایسه ای تزریق داخل وریدی دو داروی کتامین و متوکلوپرامید نیم ساعت قبل از القای بیهوشی بر روی درد و میزان مصرف مخدر پس از جراحی انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه کارآزمایی بالینی دو سویه کور تعداد 86 بیمار کلاس 1 و 2 بیهوشی کاندیدای عمل جراحی شکم تحت بیهوشی عمومی، به صورت در دسترس انتخاب و بطور تصادفی ساده به دو گروه تقسیم شدند. در گروه اول متوکلوپرامید (mg 10) و در گروه دوم کتامین (mg/kg 3/0) نیم ساعت قبل از القای بیهوشی به صورت داخل وریدی تزریق شد. نمره درد، میزان مصرف مخدر در ریکاوری و 24 ساعت اول پس از عمل جراحی، طول مدت اقامت در ریکاوری، زمان خروج لوله تراشه و عوارض مختلف از قبیل تهوع، استفراغ، بیقراری، عوارض روانی و...ارزیابی و ثبت گردید. اطلاعات با استفاده از آزمون های آماری کای اسکوار، t و آنالیز واریانس مشاهدات تکرار شده تجزیه و تحلیل گردید.
    یافته ها
    میانگین نمره درد (VAS) در 24 ساعت اول پس از عمل جراحی در گروه متوکلوپرامید 04/3±98/3 و در گروه کتامین 32/3±93/5 بود (05/0P<). توزیع فراوانی عوارض دارویی در گروه متوکلوپرامید 2/30% و در گروه کتامین 3/95% بود (001/0P<). مدت زمان خروج لوله تراشه در دو گروه متوکلوپرامید و کتامین به ترتیب 8/.±3/5 و 7/.±4/7 دقیقه بود (05/0P<).
    نتیجه گیری
    نتایج حاصل از این تحقیق نشان داد که استفاده از متوکلوپرامید وریدی قبل از القائ بیهوشی تاثیر بیشتری در کاهش درد پس از عمل جراحی به نسبت کتامین داشته است که می تواند مطرح کننده اثرات آنالژزیک بهتر این دارو باشد.
    کلیدواژگان: آنالژزی، درد پس از عمل، کتامین، متوکلوپرامید
  • مریم اسماعیل زاده، حمید صالحی، شاهین منصوری صفحه 46
    زمینه و هدف
    اختلال هماهنگی رشدی وقتی رخ می دهد که در رشد مهارت های حرکتی تاخیر بیافتد یا در انجام حرکات هماهنگ مشکلاتی بروز کند که نتیجه آن عدم توانایی انجام وظایف روزمره است. این مطالعه با هدف بررسی اثر یک دوره حرکت های منتخب ریتمیک بر هماهنگی دست و پای کودکان دارای اختلال هماهنگی رشدی انجام شد.
    روش بررسی
    در این تحقیق نیمه تجریی ابتدا توسط غربالگری از طریق پرسشنامه رشدی ویلسون و سیاهه مشاهده حرکتی آموزگاران از بین 475 دانش آموز دختر دبستانی (6 تا 11 ساله) شهرکرد تعداد 30 کودک دارای ناهنجاری هماهنگی رشدی انتخاب شدند. از این گروه پیش آزمون توسط مقیاس رشد حرکتی لینکن اوزرتسکی (آیتم های مربوط به هماهنگی دست و پا) اخذ شد و سپس با تقسیم تصادفی، در دو گروه تجربی و کنترل قرار گرفتند. گروه تجربی در یک دوره برنامه ی منتخب حرکات ریتمیک به مدت 8 هفته (سه جلسه در هفته، هر جلسه 45 دقیقه) شرکت کردند، در انتها مجددا آیتم های مربوط به هماهنگی دست – پا مقیاس رشد حرکتی لینکن اوزرتسکی از هر دو گروه اخذ شد. داده ها با استفاده از آزمون آماری تی مستقل تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که در پیش آزمون میانگین هماهنگی دست و پای (گروه تجربی و کنترل) تفاوت معنادار وجود ندارد، اما در پس آزمون میانگین هماهنگی دست و پا در گروه تجربی بیشتر از گروه کنترل بود (01/0P<).
    نتیجه گیری
    این مطالعه نشان داد که انجام حرکات منتخب ریتمیک باعث بهبود هماهنگی دست و پای کودکان دارای اختلال هماهنگی رشدی خواهد شد.
    کلیدواژگان: اختلال هماهنگی رشدی، حرکات ریتمیک، هماهنگی دست و پا
  • کورش نامداری، حسین مولوی، مختار ملک پور، مهرداد کلانتری صفحه 52
    زمینه و هدف
    روان شناسی مثبت، مطالعه تجارب ذهنی مثبت مثل شادمانی و سلامتی، صفات فردی مثبت مثل امید و بخشش و توانمندی های بین فردی مثل نوع دوستی و حس جامعه پذیری را شامل می شود. هدف این پژوهش بررسی تاثیر آموزش ارتقاء امید بر میزان توانمندی های رفتاری افراد مبتلا به افسرده خوئی بوده است.
    روش بررسی
    در این مطالعه تجربی 40 نفر از مراجعین به مراکز مشاوره شهر اصفهان که مبتلا به اختلال افسرده خوئی بودند انتخاب و به روش تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل قرار گرفتند. ابتدا آزمون ارزش های فعال در عمل (VIA- IS) به عنوان پیش آزمون در هر دو گروه اجرا شد. سپس بیماران گروه آزمایش، 6 جلسه آموزش ارتقاء امید دریافت نمودند. در پایان آزمون ارزش های فعال در عمل مجددا به عنوان پس آزمون اجرا گردید. از روش تحلیل کواریانس جهت تجزیه و تحلیل داده ها استفاده شد.
    یافته ها
    پس از آموزش ارتقاء امید به ترتیب در گروه کنترل و آزمایش میانگین نمرات توانمندی های رفتاری در خود نظم دهی 78/3±40/31 و 17/3±75/37، آینده نگری 17/2±10/28 و 86/3±75/37، تواضع و فروتنی 04/2±20/29 و 77/2±65/35 و بخشش 39/2±80/26 و 71/2±10/37 بود (001/0P<).
    نتیجه گیری
    این پژوهش نشان داد که آموزش ارتقاء امید، مداخله مؤثری برای اصلاح و بهبود توانمندی های خود نظم دهی، آینده نگری، تواضع و فروتنی و بخشش می باشد.
    کلیدواژگان: آموزش ارتقاء امید، بیماران افسرده خو، توانمندی های رفتاری
  • ابراهیم رحیمی، محمدرضا جعفریان صدیق، عباس دوستی صفحه 61
    زمینه و هدف
    اشرشیاکلی O157:H7 به عنوان یک عامل اسهال، کولیت خونریزی دهنده و سندرم اورمی همولیتیک در سراسر جهان شناخته شده است. گوشت آلوده به مدفوع حیوانی احتمالا منبع اصلی عفونت اشرشیاکلی O157:H7 می باشد. این مطالعه با هدف بررسی میزان شیوع اشرشیاکلی O157:H7 در نمونه های گوشت گوسفند در اصفهان با استفاده از روش کشت و واکنش زنجیره ای پلی مراز (PCR) انجام گرفت.
    روش بررسی
    در این مطالعه توصیفی - تحلیلی 148 نمونه گوشت گوسفند کشتار شده در کشتارگاه اصفهان از مرداد 1386 تا 1388 به صورت تصادفی جمع آوری شدند. نمونه ها در آبگوشت تریپتون سوی حاوی مکمل نووبیوسین (TSB-n) به عنوان یک محیط غنی کننده و سپس محیط مک کانکی آگار سوربیتول دار حاوی مکمل سفکسیم و تلئوریت پتاسیم (CT-SMAC) به عنوان یک محیط انتخابی کشت داده شد. کلنی های مشکوک اشرشیاکلی O157:H7 جدا شده از روش های باکتریولوژی به وسیله آزمون زنجیره ای پلیمراز مورد ارزیابی قرار گرفت.
    یافته ها
    بر اساس آزمون کشت به ترتیب 43 (1/29%) و 10(8/6%) نمونه از نظر اشریشیاکلی و اشرشیاکلی O157:H7 مثبت بود. اما تنها 5 نمونه از اشرشیاکلی های سوربیتول منفی در آزمون واکنش زنجیره ای پلیمراز به عنوان اشرشیاکلی O157:H7 تشخیص داده شدند. شیوع فصلی اشرشیاکلی O157:H7 در نمونه های بررسی شده بین0 تا 7/9% بود و بالاترین میزان آن در فصول بهار و تابستان مشاهده شد (05/0P<).
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان داد که گوسفند می تواند به عنوان یک مخزن بالقوه برای اشرشیاکلی O157:H7 مطرح باشد و گوشت گوسفند ممکن است به عنوان یک حامل در انتقال این پاتوژن به انسان عمل کند.
    کلیدواژگان: اشرشیاکلی O157:H7، گوشت گوسفند، واکنش زنجیره ای پلیمراز
  • مسعود صادقی، محمدرضا حجتی، سید مسیح حسینی، کیهان قطره سامانی صفحه 69
    زمینه و هدف
    در سال های اخیر استفاده از فناوری های جدید در آموزش بسیار مورد تاکید است. اما تاثیر تغییر روش های آموزشی بر روی فراگیری دانشجویان از دیر باز مورد سوال بوده است. این مطالعه با هدف بررسی تاثیر شیوه آموزشی قدیمی نمایش اسلاید های پروژکتوری و روش نوین استفاده از میکروسکوپ مونیتورینگ بر روی نمره آزمون نهایی درس بافت شناسی عملی دانشجویان رشته پزشکی انجام شده است.
    روش بررسی
    در این مطالعه تجربی تعداد 36 نفر از دانشجویان رشته پزشکی که در کلاس بافت شناسی عملی ثبت نام کرده بودند بطور تصادفی به دو گروه تقسیم شدند. گروه اول با روش سنتی نمایش اسلاید و گروه دوم با استفاده از میکروسکوپ مونیتورینگ مورد آموزش قرار گرفتند. در پایان نیمسال تحصیلی دانشجویان هر دو گروه در آزمون عملی ایستگاهی و یکسان شرکت کردند. سپس نمرات دانشجویان هر دو گروه جمع آوری و با استفاده از آزمون t مستقل آنالیز و مقایسه شدند.
    یافته ها
    میانگین نمره دانشجویان گروه میکروسکوپ مونیتورینگ 39/2±32/14 و نمره گروه نمایش اسلاید 18/2±18/13 بود (05/0P>).
    نتیجه گیری
    داده های حاصل دلالت بر آن دارند که روش های آموزشی پیشرفته تر ممکن است تاثیر زیادی در نمره آزمون نهایی فراگیران نداشته باشد.
    کلیدواژگان: بافت شناسی عملی، پروژکتور اسلاید، دانشجویان پزشکی، میکروسکوپ مونیتورینگ
  • یدالله رمضانی، سید غلامعباس موسوی، عباس بهرامی، فریبا رایگان، کریم پرستویی، معصومه کرمانی حسکوبی، محمود مباشری* صفحه 76
    زمینه و هدف

    بیماری های قلبی وعروقی، بیماری های غیر واگیر هستند که توسط عوامل متعدد ایجاد می شوند. یکی از مهمترین آنها، سبک زندگی ناسالم است. در ایران این بیماری از مشکلات دهه اخیر بوده و از سویی در مقایسه با 10 علت اول مرگ و میر در سال 1387، با 8./44% بیش ترین عامل مرگ و میر در شهر کاشان بوده است. لذا این مطالعه با هدف بررسی میزان مواجهه با عوامل خطر بیماری های قلبی عروقی در شهر کاشان می باشد.

    روش بررسی

    این مطالعه توصیفی – تحلیلی بر روی 336 نفرمراجعه کنندگان به مراکز بهداشتی درمانی کاشان که به صورت خوشه ایانتخاب شده بودند انجام گرفت. اطلاعات بوسیله پرسشنامه سبک زندگی که از 5 قسمت اطلاعات دموگرافیک، سابقه بیماری، تغذیه، مصرف سیگار و فعالیت بدنی تشکیل شده بود جمع آوری و با کمک آزمون های آماری کای دو تجزیه و تحلیل گردید.

    یافته ها

    میانگین شاخص توده بدنی (BMI) بین افراد 69/25 بود. شایع ترین ریسک فاکتورها در بین افراد به ترتیب عبارت بودند از: مصرف غذای سرخ کرده (9/97%)، مصرف کم ماهی (8/90%)، مصرف کم حبوبات (8/79%)، مصرف کم تخم مرغ (3/75%) مصرف زیاد گوشت قرمز (3/69%)، مصرف زیاد شیرینی جات (9/67%)، مصرف غذای چرب (7/66%) و میزان کم فعالیت بدنی (4/66%) می باشد. بین سبک زندگی با جنسیت (016/0=P) و تحصیلات (019/0=P) و فعالیت بدنی با شغل (013/0=P) رابطه ی معنی داری یافت شد.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج حاصل از این مطالعه سبک زندگی افراد در وضعیت مطلوبی قرار نداشته در نتیجه لزوم توجه و آموزش بیشتر در جهت کاهش مصرف غذای سرخ کرده، گوشت قرمز، غذای چرب و شیرینی جات و افزایش متعادل مصرف ماهی، حبوبات، تخم مرغ، میوه جات و سبزیجات، در رژیم غذایشان افزایش فعالیت بدنی و کاهش مصرف سیگار توصیه می شود.

    کلیدواژگان: پیشگیری، سبک زندگی، عوامل خطرزای بیماری های قلبی و عروقی
  • بتول پور قیصری، فروزان رحمانی صفحه 83
    زمینه و هدف
    سیتومگالوویروس (CMV) اکثر افراد بشر را در طول زندگی خود آلوده می سازد و همه بازوهای سیستم ایمنی را در یک پاسخ قوی درگیر می کند. پاسخ ایمنی سلولی مکانیسم اصلی کنترل تکثیر ویروس است. لنفوسیت هایT CD4+ اختصاصی CMV نقش اساسی در پاسخ اختصاصی T+CD8 و دوام آن دارند. هدف از این بررسی، مروری بر پاسخ ایمنی لنفوسیت های CD4+ نسبت به سیتومگالوویروس در میزبان سالم و در بدخیمی های بافت خونساز بود.
    روش بررسی
    در این مقاله مروری، مقالات مرتبط با پاسخ ایمنی لنفوسیت هایT CD4+ نسبت به CMV در فاصله سال های 2010-1992 به صورت خلاصه مقاله یا مقاله کامل از مدلاین جمع آوری گردید. مقالات فارسی نیز از بانک اطلاعاتی ایران مدکس جستجو ودر صورت مناسب بودن مورد استفاده قرار گرفت.
    یافته ها
    در عفونت مزمن CMV لنفوسیت هایT CD4+ اختصاصی پس از تحریک قادر به ترشح اینترفرون گاما (γ IFN-)، فاکتورنکروز کننده تومور آلفا (α TNF-) و اینترلوکین – 2 (1L-2) هستند. پاسخ ایمنی لنفوسیت های T +CD4 نسبت به CMV در سنین پیری افزایش می یابد و با روش تعیین داخل سلولی سیتوکین ها، این میزان تا 32 درصد تشخیص داده شده است و این سلول ها آستانه تحریک پذیری پائین تری نیز دارند. در بیمارانی که پیوند سلول های بنیادی خون ساز شده اند، پاسخ ایمنی لنفوسیت های T CD4+ نسبت به CMV افزایش می یابد و تا 47% از جمعیت لنفوسیت های T CD4+ را تشکیل داده است. چنین پاسخی در لوسمی لنفوسیتی مزمن (CLL) تا 44% از لنفوسیت های T CD4+ را تشکیل داده و تغییرات گسترده فنوتیپی سلول های T در ارتباط با مثبت بودن CMV دیده شده است.
    نتیجه گیری
    با توجه به سطح بالای پاسخ ایمنی سلولیT CD4+ نسبت به CMV، ویروس کنترل و از فعال شدن مجدد آن ممانعت می شود. با امکان بررسی فنوتیپ سلول های اختصاصی که با روش تعیین داخل سلولی سیتوکین ها امکان پذیر است،CMV یک الگوی مناسب برای بررسی پاسخ های ایمنی سلولی خاطره ای است و می تواند گامی در جهت توسعه ایمنوتراپی باشد.
    کلیدواژگان: سیتومگالو ویروس، لنفوسیت هایT CD4+، پیوند سلول های بنیادی خون ساز، لوسمی لنفوسیتی مزمن
|
  • H. Momeni-Moghadam, H. Moudi Other, H. Ansari, M. Ehsani, S. Daneshafruz Page 1
    Background And Aim
    The cross dominancy (CD) implicates as a condition that dominant eye and dominant hand are situated in opposite sides of a body. This condition can produce malformation and structural disorders in head posture and vertebral column. The aim of this study was to investigate the relationship between CD and structural disorders in vertebral column and head posture in students of Zahedan University of Medical Sciences.
    Methods
    In this cross-sectional study, 300 students of Zahedan University of Medical Sciences were randomly selected and their dominant eye was determined by Miles test. Then subjects were divided into two groups (with cross dominancy and unilateral dominancy). The presence of malformations of vertebral column and head posture were determined by checker board and plumb line. The data were analyzed using descriptive and analytical (Chi square) statistical tests.
    Results
    The results of the present study demonstrated that 76 out of 300 students (25.3%) had cross dominancy (CD). There were a significant difference between CD and scoliosis (P<0.001) or shoulder un-leveling (P=0.03) in two groups, but not between forward head posture (P=0.10) and chin deviation (P=0.22) with CD in two groups.
    Conclusion
    The scoliosis and shoulder un-leveling had higher prevalence in CD subjects that is due to weak muscular support of vertebral column in coronal plane, but because of strong muscular support of vertebral column in sagittal plane, CD had not any considerable effect on chin deviation and forward head posture
  • H. Palahang, M. Nikfarjam, A. Salahian Page 7
    Background And Aim
    Regarding to rare psychological measurements in the country, preparing valid measurements is necessary for screening of depressive and anxiety (mixed) disorder. This research aimed to evaluate the efficacy of emotionality factor of HEXACO-PI-R on screening of depressive and anxiety disorder.
    Methods
    In this study, 80 university students referred to the counseling center from Isfahan University and also from Isfahan Industrial University who had diagnosed as having depressive and anxiety disorder (Mixed) (based on ICD-10) and 80 normal university students were assessed using emotionality factor of HEXACO-PI-R.
    Results
    The results showed that emotionality factor of HEXACO-PI-R is a valid inventory measurement for screening of depressive and anxiety disorder (mixed). Cut – off point of inventory was 93.5%. There was significant difference in mean score in patients and non-patients (P=0.006). Sensitivity and specificity of inventory was 93.7% and 77.5%, respectively.
    Conclusion
    The results of discriminate analysis indicated that emotionality factor of HEXACO-PI-R was a valid screening questionnaire for depressive and anxiety disorder (mixed). Moreover, using this measurement is important for early prevention and psychological health to predict the disorders incidence in adulthood.
  • M. Allahtavakoli, F. Arab Baniassad, Sh Baniassad, F. Amin Page 13
    Background And Aim
    Stress is one of the most psychological disorders that can lead to many health problems, including vascular diseases of heart and brain, cancers and immunity suppression. Since it has been reported that there is a relationship between stress and skin inflammation in one hand, and inflammation and scratching on the other hand, in the present study the effect of immobilization stress has been investigated on skin scratching.
    Methods
    In this experimental study, 26 male rats were randomly divided into control and case groups. Stress was induced in the case animals, two hours daily for five days. After inducing stress in each day, animals were observed for one hour and their scratching behavior was determined. The weight and scratching behavior were assessed before and 24 hour after the experiment. At the end of the examination, WBC counts were evaluated.
    Results
    The mean frequency of scratching in days 1 and 2 was higher in the case group than the control group, but this difference was not found significant. However, in case group, mean frequency of scratching was significantly higher on day 3 (P<0.05), day 4 (P<0.01) and day 5 (P<0.001) compared to the control group.
    Conclusion
    Our data showed that immobilization stress may lead to increase in skin scratching.
  • D. Fatehi, M. Saeb Page 19
    Background And Aim
    Nowadays, thyroid exposure is a major concern in skull radiological imaging. The aim of this study was to evaluate thyroid exposure in brain CT-scan and skull X-ray, using different levels of Kvp (Kilovoltd peak) and mA, with and without thyroid shield.
    Methods
    In this descriptive- analytic study, 350 outpatients were selected randomly. Two TLD-100 chips (Thermo Luminescence Dosimeter) were placed on the thyroid of each patient. Three levels of mA were applied in brain CT-scan (210 patients) and two levels of Kvp were used in routine skull X-rays (140 patients). The experiments were performed with and without thyroid shield. The TLDs were read and the statistical analysis was performed using student-t test.
    Results
    During brain CT-scan, decreasing current intensity from 150 to 125 mA, significantly decreased the thyroid exposure from 101±9.38 to 82.2±8.04 mili rem (P<0.01). Using a thyroid shield extremely reduced the thyroid exposure to 29±5.83 mili rem (P<0.01). In routine skull x-rays, increasing voltage from 60 to70 Kvp, significantly decreased the thyroid exposure from 72.6±7.74 to 67±8.41 mili rem (P<0.05). Moreover, using the thyroid shield remarkably reduced the thyroid exposure to 19.6±1.82 mili rem (P<0.05).
    Conclusions
    Using lower levels of mA in brain CT-scans and higher levels of Kvp in skull X-rays, decrease thyroid exposure. Furthermore, using thyroid shield during X-ray examinations of the skull remarkably reduces thyroid exposure.
  • M. Modaresi, Mr Seif Page 26
    Background And Aim
    Endosulfan is an organochlorine insecticide and anti-worm which has a wide range of usage in controlling insects. This toxin can be absorbed through feeding, aspirating and skin in human and animal. This study was aimed to evaluate the effect of Endosulfan on blood parameters in rat.
    Methods
    In this experimental research, 40 male rats were divided into 5 groups as follows: Control group, didn’t receive any substance. Placebo group received normal saline and three experimental groups received 5, 10 and 20 ml/kg Endosulfan (once every 3 days, for 21 days), respectively. Rats received placebo or Endosulfan by gavages. At the end of experiments, rats were anesthetized by chloroform and blood samples were prepared from the heart and finally the blood factors were evaluated using standard methods. Data were analyzed using one way ANOVA and Danken tests.
    Results
    The amount of monocytes significantly increased (P<0.05), however the amounts of RBC, lymphocytes and platelets significantly decreased (P<0.05), compared to the ones in control group.
    Conclusions
    The results of this study demonstrated that long term usage of Endosulfan might have significant effects on blood factors. It can cause anemia, lymphocytopenia and thrombocytopenia. Therefore, more attention should be paied on the usage of this insecticide agent.
  • S. Shahbazi, M. Heydari, Ra Shaykhi Page 32
    Background And Aim
    Nurses should have enough skills to solve patient's problems in complex clinical situations. In addition, they should acquire stress intolerance skills to enable them to deal with problems in hard situations. This study was performed to assess the effect of problem solving course on Shiraz student's stress intolerance.
    Methods
    This quasi-experimental study (with pre-test & post-test design) was performed on 43 graduate nursing students in Shiraz city. Students were asked to fill "demographic questionnaire" and "Bar_On emotional quotient inventory" (to determine stress intolerance level and then the participants were randomly divided into two groups of experimental (with 20 students) and control group (with 23 students). Then, based on Dzurilla & Goldfride social problem solving method, a short problem solving course was performed for the experimental group. Finally, stress intolerance levels were measured at 3 different stages of assessment (pre, immediately & 2 month after the performance of interventional program), in the two groups.
    Results
    Problem solving course positively affected the student's stress intolerance level immediately after the program (P<0.01). The same results were observed 2 months after the intervention (P<0.01).
    Conclusion
    In general, problem solving course has positive effect on improvement of stress intolerance levels in nursing students. Therefore, it is recommended that same courses be added to the educational program of nursing students.
  • Sm Heidari-Tabaee-Zavareh, H. Saryazdi, J. Salehi Page 38
    Background And Aim
    The postoperative pain control is performed with different methods (regional anesthesia, acupuncture, music therapy,) or drugs such as opioids, NSAIDs and Ketamine. In many researches, Metoclopramide is used for decreasing postoperative pain. The aim of this study was to compare the effect of Metoclopramide (M) and Ketamine (K) as a preemptive analgesia on postoperative pain.
    Methods
    In a double blinded clinical trial study 86 ASA 1 and 2 patients enrolled in this study and divided into two groups of Metoclopramide (M) and Ketamine (K). Half an hour before the operation patients in group M and group K received 10 and 0.3 mg/kg, i.v. Metochlopramide and Ketamine, respectively. The pain scores and the amounts of opioid consumption in recovery room and first 24 hours and the postoperative complications such as nausea, vomiting, irritability and psychological problems were recorded. Data were analyzed using student-t test, ANOVA and Chi-square statistical analysis.
    Results
    There was no significant difference in demographic data including weight, age, sex, duration of surgery and basic hemodynamic parameters between two groups (P>0.05). The pain score was lower in Metoclopramide group (3.98±3.04) compared to the Ketamine group (5.93±3.32) in recovery room and first 24 hours after surgery. In addition, there was a statistical difference in the frequency of drug’s side effects in group M (30.02%) and the group K (95.3%) (P<0.001). The extubation time was significantly longer in Ketamine group (5.3±0.8) than Metoclopramide group (7.4±0.7) (P<0.05).
    Conclusion
    The results of this research showed that administration of Metochlopramide before induction of anesthesia was more effective than Ketamine for reducing postoperative pain, which suggests analgesic effects of Metoclopramide.
  • M. Esmailzadeh, H. Salehi, Sh Mansuri Page 46
    Background And Aim
    Development Coordination Disorder (DCD) is occurred when the growth of motor skills delays or some difficulties emerge in performing coordinated movements that is led to the incidence of problems resulting inability to perform in daily tasks. The purpose of this study was to examine the effect of the selective rhythmic movements on hand - foot coordination of children with DCD.
    Methods
    In this quasi experimental study, from a total of 475 girl children (6-11 years old) from Shahrekord city (Iran) 30 girl children were selected by the DSD questionnaire and Motor Observation Questionnaire for teachers. Lincolen – Osertsky Motor Proficiency Test was used to measure the dependent variables including hand- foot coordination. At first, subjects participated in pretest and then they were randomly divided into control and experimental groups. Selective Rhythmic Movements were performed by experimental group for eight weeks; three sessions per week and 45 minutes per- session. At the end of the period, both groups participated in the post test. The data were analyzed using independent study t- test.
    Results
    Results showed that at pre-test conditions no significant difference was seen for the means of hand-foot coordination between experimental group vs. control group (P>0.05), but significant difference was observed between groups for post test values (P<0.01).
    Conclusion
    This study showed that selective rhythmic movements are led to hand- foot coordination improvement in DCD children.
  • K. Namdari, H. Molavi, M. Malekpoor, M. Kalantary Page 52
    Background And Aim
    Positive psychology includes the study of positive subjective experiences, such as: well being and happiness, positive individual traits, such as hope and forgiveness and interpersonal strengths, such as altruism and sense of accepting the community. The purpose of this study was to determine the effect of hope enhancing training on level of behavioral strengths in dysthymic patients.
    Methods
    In an experimental study 40 patients with dysthymic disorder were randomly selected and assigned to two experimental and control groups. At first, the Values in Action Inventory of Strengths (VIA- IS) test was performed on them as the pre- test. Then the experimental group received 6 sessions of hope enhancing training. The control group did not receive any training. At the end of the training, the (VIA- IS) was again performed on all subjects as the post- test.
    Results
    The results of analysis of data showed that after hope enhancing training, the means of the characters strengths of the training group were significantly higher than control group (P<0.001).
    Conclusion
    Hope enhancing training is an effective intervention to improve strengths of Forgiveness, Self regulation, Modesty and Humility and prudence.
  • E. Rahimi, Mr Jafareyan-Sedigh, A. Doosti Page 61
    Background And Aim
    Escherichia coli O157:H7 is now recognized as an important cause of diarrhea, hemorrhagia colitis and hemolytic-uremic syndrome worldwide. Meat contaminated with animal feces is probably the major source of the E. coli O157:H7. In this study, we investigated the prevalence of E. coli O157:H7 in meat samples of sheep in Isfahan from August 2008 to January 2010.
    Methods
    A total of 148 sheep carcasses in Isfahan slaughterhouse were assessed for E. coli O157:H7 using the standard cultural and polymerase chain reaction (PCR) methods. Bacteriological examinations were performed by using Triptone Soya Broth containing Novobiocin (TSB-n) as an enrichment media and then sorbitol MacConkey agar plates supplemented with Cefixime and Tellurite (CT-SMAC) a selective plating media. Suspected colonies of E. coli O157:H7, identified by bacteriological methods, were tested by PCR.
    Results
    Using cultural method, 43 (29.1%) and 10 (6.8%) samples were positive for E. coli and E. coli O157:H7, respectively. Only 5 sorobitol negative E. coli strains were identified as E. coli O157:H7, using polymerase chain reaction. The seasonal prevalence of E. coli O157:H7 in samples were 0-9.7% and it was at its highest level in Spring and Summer.
    Conclusion
    These results indicate that sheep can be a reservoir for E. coli O157:H7 and sheep meat may serve as a vehicle for the pathogen transmission to human.
  • M. Sadeghi, Sm Hosseini, K. Ghatreh-Samani Page 69
    Background And Aim
    Using new technologies has been emphasized in higher education in recent years. It seems that applying these technologies is helpful for teaching and learning experimental histology. However, the effect of changing the educational methods on student’s learning has been questioned for a long time. In this study, the effect of classical education (using slide presentation of schematic histological photos) and new method of using microscope monitoring on final experimental histology scores has been compared in medical students.
    Methods
    This experimental study was performed on 36 medical students who had selected histology course. Students were randomly divided into two groups. First group was thought by old method of slide presentation and second group was thought with new method of microscope monitoring. After finishing the educational course, one similar exam was taken from both groups and the student’s scores were compared using student-t test in SPSS software (ver. 11.5).
    Results
    Based on the results of this study, the students’ scores in the microscope monitoring group was 14.32±2.39 compared to the slide presentation group which was 13.18±2.18. Data analysis showed that there was no significant difference between the two groups (P>0.05).
    Conclusion
    Findings of this study demonstrated that using two different educational methods of slide presentation or microscope monitoring may not have significant effect on student's scores in their final exam.
  • Y. Ramezani, M. Mobasheri, Gh Moosavi, A. Bahrami, F. Rayegan, K. Parastui, M. Kermani Hoskui Page 76
    Background And Aim

    Cardiovascular diseases are noncontiguous diseases which are caused by various factors. One of the most important of these factors is an unhealthy lifestyle. In Iran this disease has been one of the problems of this late decade and in other words, in comparison with the 10 main causes of death in 2009, it has been the most prevalent death factor in Kashan. The main purpose of this research, considering this problem, was investigating the encountering rate of cardiovascular risk factors in Kashan.

    Methods

    This descriptive study was based on 336 clients who were selected through cluster sampling in health-care clinics in Kashan. The data was gathered through filling out questionnaires. These questionnaires consisted of five separate parts on information about: demographic, disease background, nutrition, smoking and physical activity. The research data was analyzed using Chi-square test.

    Results

    BMI mean among the samples was 25.69. The common and main risk factor among these people include: consuming fried food (%97.9), low consumption of fish (%90.8), low consumption of grain (%79.8), low consumption of egg (%75.3), high consumption of meat (%69./3), high consumption of sweet or candy (%67.9), eating fatty food (%66.7) and with little physical activity (%66.4). There are significant relationships between life style and gender (P=0.016) and education (P=0.019), also physical activity and job (P=0.013).

    Conclusion

    According to the obtained results in this study, the client’s life styles were not in an appropriate condition. So there is a need to pay more attention to inform people to reduce the amount of fried food, meat, fatty food and sweet and increase the balanced amounts of fish, grain and cereal, egg, fruit, vegetable in their diets. It is also recommended that they should increase body activities and decrease smoking.

  • B. Pourgheysari, F. Rahmani Page 83
    Background And Aim
    Cytomegalovirus (CMV) infects the majority of human population in their life time and triggers strong immune responses from all arms of the immune system. However the cellular immune response is the major mechanism by which CMV replication is controlled. CMV-specific CD4+ T cells have a substantial role in maintenance of CMV-specific CD8+ T cell response. The aim of the study was an overview of CD4+T cell response to CMV in healthy donors and patients with hematological malignancies.
    Methods
    In this review, abstract or full text articles related to CMV-specific CD4+ T cell response, published during 1990 until 2010, were collected from the Medline. The Persian articles were searched through the IranMedex database and used if they were appropriate.
    Results
    In chronic infection, the CMV-specific CD4+ T cells secrete interferon-gamma (IFN-γ), tumor necrosis factor-alpha (TNF-α) and interleukin-2 (IL-2). CMV-specific CD4+ response increases with age and the response has been up to 32% with intracellular cytokine detection technique. The cells have also lower activation threshold. The CMV-specific CD4+ T cell response increases and comprises up to 47% of whole CD4+ compartment in patients who received hematopoietic stem cells transplants. It was up to 44% in chronic lymphocytic leukemia patients and broad phenotyping alterations have also been observed in relation to CMV-seropositivity.
    Conclusion
    Considering the high level of CMV-specific CD4+ T cell response, the viral replication can be controlled and the reactivation can be prevented. Because of the possibility of intracellular cytokine, it is now possible to determine the phenotype of the cells. Therefore, CMV has served as an excellent model for effectors-memory phenotype studies and could be a possible tool in the way to achieve immunotherapy.