فهرست مطالب

مجله دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد
سال سیزدهم شماره 3 (پیاپی 51، امرداد و شهریور 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/06/14
  • تعداد عناوین: 12
|
  • ابراهیم فلاحی، سهیلا اکبری، فرزاد ابراهیم زاده صفحات 1-8
    زمینه و هدف
    با توجه به مکمل یاری آهن روزانه در دوره بارداری و مشکلات احتمالی ناشی از مصرف اضافی آن، این مطالعه با هدف تعیین تاثیر مصرف مکمل آهن در دوره بارداری و نتیجه بارداری انجام شد.
    روش بررسی
    در این کار آزمایی بالینی، زنان باردار دارای هموگلوبین بالاتر از 110 گرم در لیتر، فریتین سرم بالاتر از 20 میکروگرم در لیتر و زیر 20 هفته بارداری به طور تصادفی به دو گروه دریافت کننده مکمل سولفات آهن (62 نفر) (حاوی 60 میلی گرم آهن در روز) و دارونما (67 نفر) تقسیم شدند. در هفته 28-24 حاملگی و پایان حاملگی مجددا شاخص های هموگلوبین و فریتین اندازه گیری و ثبت گردید. همچنین وزن و قد هنگام تولد و طول دوره باردارای در دو گروه ثبت شد. داده ها با استفاده از آزمون اندازه های مکرر (کوکران)، کای اسکور و تی مستقل مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    درصد شیوع فقر آهن در هفته 28-24 در گروه آهن و دارو نما به ترتیب 8/5 و 3/24% (002/0P=) و در پایان حاملگی به ترتیب 5/9 و 2/28% بود (002/0P=). تفاوت معنی داری در طول مطالعه در شاخص های هموگلوبین و فریتین در هر دو گروه دیده نشد. میانگین وزن نوزادان متولد شده در گروه آهن و دارونما به ترتیب 49/0±30/3 و 47/0±27/3 کیلوگرم و قد هنگام تولد به ترتیب 9/3±1/49 و 4/4±3/49 سانتیمتر و طول بارداری در دو گروه به ترتیب 7/1±9/38 و 2/2±8/38 هفته بود (05/0P>).
    نتیجه گیری
    هر چند به نظر می رسد دادن یا ندادن آهن تاثیری بر نتیجه بارداری ندارد اما با توجه به افزایش بیشتر درصد افراد مبتلا به فقر آهن در گروه شاهد برای نتیجه گیری قطعی در زمینه سودمندی و یا بی فایده بودن مکمل یاری آهن در دوره بارداری نیاز به مطالعات بیشتری است.
    کلیدواژگان: مکمل یاری آهن، وزن تولد، زایمان پره ترم، زایمان پست ترم، هموگلوبین، فریتین
  • رضا ترشیزی، بهنام زمان زاد، کبری مختاریان، علی کریمی صفحات 9-17
    زمینه و هدف
    بتالاکتاماز وسیع الطیف گروه CTX-M در سراسر جهان به عنوان یک مکانیسم مهم مقاومت در مقابل سفالوسپورین در پاتوژن های گرم منفی شناخته شده و به سرعت در حال افزایش اند. هدف از این مطالعه تعیین ژن CTX-M در سویه های انتروباکتریاسه مولد بتالاکتامازهای وسیع الطیف ایزوله شده از بیمارستان های آموزشی شهرکرد به روش واکنش زنجیره ای پلی مراز (PCR) بود.
    روش بررسی
    در این مطالعه توصیفی تحلیلی، 325 ایزوله انتروباکتریاسه از نمونه های ادرار، خون و زخم جداسازی و با آزمون های بیوشیمیایی تعیین هویت شدند. مقاومت باکتری ها نسبت به دیسک های سفوتاکسیم، سفتازیدیم، سفتریاکسون و آزترونام به روش دیسک دیفیوژن تعیین شد. ایزوله های مقاوم به آنتی بیوتیک های فوق بوسیله تست تاییدی دیسک های ترکیبی سفوتاکسیم-کلاولانیک اسید و سفتازیدیم-کلاولانیک اسید بررسی شدند. سپس در سویه های مولد بتالاکتامازهای وسیع الطیف، وجود ژن CTX-M با روش PCR بررسی شد.
    یافته ها
    در تست فنوتیپی تاییدی 28% ایزوله ها بتالاکتامازهای وسیع الطیف تولید می کردند و فراوانی ژن بتالاکتاماز CTX-M در کل انتروباکتریاسه های فنوتیپ مثبت 5/50% در ایزوله های اشرشیاکلی، انتروباکتر و کلبسیلاپنومونیه به ترتیب 7/19%، 4/15% و 4% بدست آمد (05/0P<). سویه های پروتئوس فاقد ژنوتیپ مزبور بودند.
    نتیجه گیری
    ژن بتالاکتاماز CTX-M شیوع بالایی در ایزوله های مولد بتالاکتامازهای وسیع الطیف دارد و این آنزیم نقش مهمی در مقاومت به آنتی بیوتیک های بتالاکتام بازی می کند.
    کلیدواژگان: انتروباکتریاسه، بتالاکتامازهای وسیع الطیف، ژن CTX، M، واکنش زنجیره ای پلی مراز
  • محمود غلامرضا میرزایی، سلیمان خیری، شمسعلی خسروی، ناهید جیواد صفحات 18-24
    زمینه و هدف
    میگرن سردردی یک طرفه، ضربان دار همراه با تهوع و استفراغ می باشد و در سنین جوانی و بلوغ بیشترین شیوع را دارد. با توجه به شیوع فراوان میگرن و حملات مکرر آن و ایجاد ترس و استرس در شروع حملات روشی ساده مورد نیاز است تا بیماران حین درد خودشان بتوانند از شدت آن بکاهند و یا آن را از بین ببرند. هدف این مطالعه مقایسه اثر تسکینی دگزامتازون وریدی با و بدون فشردن شرایین سطحی پوست سر در حملات حاد سردرد میگرنی می باشد.
    روش بررسی
    در این مطالعه کارآزمایی بالینی تصادفی، 200 نفر از بیمارانی که با سردرد حاد (بدون پاسخ به مسکن های معمول) به کلینیک یا اورژانس مغز و اعصاب بیمارستان آیت الله کاشانی شهرکرد مراجعه کرده بودند مورد بررسی قرار گرفتند. افراد مورد مطالعه بطور تصادفی در دو گروه یکصد نفری شاهد (دریافت کنندگان دگزامتازون) و مورد (دریافت کنندگان دگزامتازون همراه با فشار شریان های سطحی اسکالپ) قرار گرفتند. میزان درد قبل و پس از مداخله در دو گروه طبق معیارهای انجمن بین المللی سر درد و بر اساس پرسشنامه میداس ارزیابی شد. داده ها بر اساس آزمون من ویتنی، مجذور کای، رتبه علامت دار ویل کاکسون و آنالیز واریانس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    میانگین سنی بیماران 11±4/31 سال و 74% بیماران زن بودند. نسبت میگرن شایع به کلاسیک 10 به 1 بود. کاهش معنی داری در نمره درد پس از مداخله در هر دو گروه دیده شد (01/0P<). فشردن شریان های سطحی پوست سر همراه با دگزامتازون در گروه مورد سبب بهبودی بیشتری نسبت به گروه شاهد گردید (05/0P<).
    نتیجه گیری
    درمان با دگزامتازون وریدی همراه با فشردن شریان های سطحی پوست سر سبب بهبودی بیشتر حملات سردردهای میگرنی نسبت به دگزامتازون تنها می شود. لذا احتمالا فشردن سطحی شریان های اسکالپ می تواند باعث بهبودی حملات سردرد گردد.
    کلیدواژگان: سردرد میگرن، دگزامتازون، فشردن پوست سر
  • زینب غلام نیا شیروانی، فرخنده امین شکروی*، مناسادات اردستانی صفحات 25-35
    زمینه و هدف

    آلودگی به شپش سر یکی از مسایل بهداشتی مهم در بین دانش آموزان است که سبب به وجود آمدن عوارض جسمی، روانی و اجتماعی می گردد. هدف این مطالعه بررسی تاثیر برنامه آموزشی مدون بر آگاهی، نگرش، عملکرد و میزان ابتلا به شپش سر در دانش آموزان دختر ابتدایی چابهار در سال 88-87 بود.

    روش بررسی

    این پژوهش مطالعه ای نیمه تجربی از نوع آزمون - کنترل است. دو دبستان بطور تصادفی از دبستان های ابتدایی دخترانه چابهار انتخاب شدند که 153 دانش آموز به دو گروه آزمون و کنترل تخصیص یافتند. پس از جمع آوری داده ها، برنامه آموزشی طراحی و در گروه آزمون اجرا و بعد از دو ماه ارزیابی گردید. ابزار گرد آوری داده ها شامل پرسشنامه، چک لیست و معاینه سر بود. داده ها به کمک آزمون های آماری کای، من ویتنی، ویلکاکسون، و مک نمار تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج اختلاف معناداری را در آگاهی، نگرش و عملکرد دانش آموزان گروه آزمون در مقایسه قبل و بعد از آموزش نشان داد (001/0P<) که در گروه کنترل معنادار نبود. میزان آلودگی در دو گروه آزمون و کنترل در قبل از آموزش 3/69 و 1/82% بود که بعد از آموزش در گروه آزمون به 7/26% کاهش یافت (001/0P<) ولی در گروه کنترل، هیچ تغییر معناداری نشان نداد. متغیرهای سطح تحصیلات پدر، تعداد اتاق خواب، تعداد افراد در یک اتاق، وجود آب دایم لوله کشی در منزل، نوع مو، آلودگی قبلی دانش آموزان و موارد آلوده در خانواده، با آلودگی ارتباط معناداری داشت (05/0P<).

    نتیجه گیری

    برنامه آموزش بهداشت تاثیری مثبت بر کاهش آلودگی به شپش سر در دانش آموزان داشته است، لذا پیشنهاد می گردد برنامه های آموزشی برای دانش آموزان و والدین آنها اجرا و ارزیابی گردد

    کلیدواژگان: برنامه آموزش بهداشت، شپش سر، دانش آموزان
  • زهرا اربابی، محمدرضا طالبی نژاد، سعید تاکی، محمود اخلاقی صفحات 36-43
    زمینه و هدف
    امروزه مقاله نویسی علمی اهمیت خاصی پیدا کرده است و بهترین راه به اشتراک گذاشتن دستاوردهای علمی بنظر میرسد به شرط آنکه معیارهای تعیین شده مرتبط با زبان مقاله نویسی رعایت گردد. هدف از این تحقیق شناسایی انحرافات ساختاری چکیده های ترجمه انگلیسی چاپ شده در مجلات فارسی زبان ایرانی و مقایسه آنها با چکیده هایی است که از ابتدا به زبان انگلیسی نوشته شده و در مجلات بین المللی پزشکی به چاپ رسیده اند.
    روش بررسی
    در این مطالعه توصیفی- تحلیلی تعداد 64 چکیده (32 چکیده از مجلات ایرانی و 32 چکیده از مجلات بین المللی) بر اساس مدل پیشنهادی Swales مورد تجزیه و تحلیل و مقایسه قرار گرفت. بررسی دقیق تری هم بر اساس مدلCARS (Create A Research Space) پیشنهاد شده توسطSwales در قسمت مقدمه این چکیده ها انجام شد. توالی مقدمه، مواد و روش ها، یافته ها و نتیجه گیری (IMRC=Introduction، Methods، Results، Conclusion) به عنوان قسمتهای ساختاری جهت بررسی در نظر گرفته شد. داده ها به کمک آزمون های آماری کای اسکوئر و آزمون دقیق فیشر تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد در حالی که چکیده های ترجمه شده همگی توالی IMRC را رعایت کرده اند، در چکیده های اصیل انگلیسی زبان این توالی کاملا رعایت نشده است. در قسمت مقدمه چکیده ها، اختلاف معنی داری در نگارش بیان هدف تحقیق وجود داشت که در چکیده های ترجمه شده بیشتر به چشم می خورد (001/0P<). همچنین اختلاف معنی داری هم در به کارگیری قسمت مواد و روش کار بین دو گروه چکیده البته به نفع چکیده های ترجمه شده دیده شد (01/0P<). اما هر دو گروه در نگارش قسمت های یافته ها و نتیجه گیری یکسان عمل کرده اند.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد که چکیده مقالات پزشکی ترجمه شده از فارسی به انگلیسی، در ارائه ساختار علمی و پایبندی به زبان مقاله نویسی موفق تر از چکیده های برگرفته از مقالات اصیل انگلیسی زبان بود.
    کلیدواژگان: انحرافات ساختاری، توالی ساختاری، چکیده مقالات پزشکی
  • محمد علی ضیاء، منصور بیات، حسین خلخانی صفحات 44-52
    زمینه و هدف
    کاندیدا آلبیکنس شایع ترین عامل اتیولوژیک بیماری های ناشی از مخمرهای جنس کاندیدا است. با توجه به این که مقاومت قارچ ها نسبت به تعدادی از داروهای ضد قارچی افزایش یافته و بسیاری از این داروها سمی و گران هستند، بررسی فرآورده های طبیعی گیاهی موثر بر این قارچ ها ضروری است. لذا هدف این تحقیق بررسی اثر اسانس آویشن بر ممانعت از رشد کاندیدا آلبیکنس در شرایط آزمایشگاهی بود.
    روش بررسی
    این مطالعه تجربی بر روی 50 بیمار مبتلا به کاندیدیازیس دهانی، صورت گرفت. نمونه های حاصل از سواپ در محیط سابورودکستروز آگار همراه با سیکلوهگزیمید و کلرآمفنیکل کشت و در نهایت با انجام آزمایشات تکمیلی، تعداد 32 ایزوله به عنوان کاندیدا آلبیکنس شناسایی و در محیط کشت رشد داده شدند. سپس اسانس آویشن در غلظت های مختلف به این محیط اضافه و حداقل غلظت مهار کننده اسانس برای رقت های مختلف سوسپانسیونی حاوی کاندیدا آلبیکنس محاسبه گردید.
    یافته ها
    حداقل غلظت مهار کننده اسانس آویشن برای رقت های 10، 1-10 و 2-10 برابر با 390/0 میکرولیتر در هر میلی لیتر و برای رقت 3-10 و 4-10 به ترتیب برابر با 195/0 و 0975/0 میکرولیتر در هر میلی لیتر از محیط کشت تعیین شد.
    نتیجه گیری
    اسانس آویشن دارای اثر ضد قارچی بسیار خوب علیه کاندیدا آلبیکنس می باشد و در مقادیر نسبتا کم می تواند از رشد کاندیدا آلبیکنس در محیط کشت جلوگیری نماید.
    کلیدواژگان: اسانس آویشن، کاندیدا آلبیکنس، کاندیدوزیس دهانی
  • شیوا صیرفیان، علی مومنی، سجاد حسینی صفحات 53-58
    زمینه و هدف
    لپتین توسط سلول های بافت چربی تولید و در جریان خون وارد می شود. در مقایسه با افراد سالم در بیماران تحت دیالیز صفاقی (CAPD) سطح لپتین سرم بالاتر است. در مورد ارتباط لپتین و شاخص های متابولیسم استخوان مطالعات اندک و با نتایج ضد و نقیضی وجود دارد. هدف از انجام این مطالعه بررسی ارتباط بین لپتین سرم با برخی از فاکتورهای متابولیسم استخوان در بیماران تحت دیالیز صفاقی بود.
    روش بررسی
    در این مطالعه توصیفی – تحلیلی 75 بیمار تحت دیالیز صفاقی در بیمارستان الزهراء اصفهان، به روش در دسترس انتخاب شدند. بیماران از نظر سطح لپتین سرم، شاخص توده بدن، شاخص کفایت دیالیز، کلسیم، فسفر، آلبومین، هورمون پاراتیروئید، علت و مدت نارسایی کلیه، مدت و سابقه همودیالیز و مدت دیالیز صفاقی مورد بررسی قرار گرفتند. داده ها به کمک آزمون های آماری t و ضریب همبستگی تجزیه و تحلیل گردید.
    یافته ها
    میانگین سطح لپتین سرم در زنان بالاتر از مردان بود (001/0P<). یک رابطه مستقیم قوی بین سطح لپتین سرم و شاخص توده بدنی وجود داشت (001/0P<). بین سطح لپتین و هورمون پاراتیروئید سرم بیماران ارتباط معکوس وجود داشت (01/0P<) ولی لپتین با غلظت آلکالن فسفاتاز و کلسیم و فسفر سرم ارتباط معنی داری نداشت (05/0P>).
    نتیجه گیری
    با توجه به ارتباط معکوس سطح لپتین سرم با پاراتیروئید احتمالا لپتین سرم باعث کاهش تجدید ساخت استخوان می شود.
    کلیدواژگان: دیالیز صفاقی، لپتین، پاراتورمون، متابولیسم استخوان
  • داریوش فاتحی صفحات 59-69
    زمینه و هدف
    برنامه ریزی آموزشی، روش تدریس و آزمون های مختلف تاثیرات متفاوتی بر روی یادگیری و نمرات فراگیران دارند. این مطالعه با هدف بررسی اثر آزمون های تکوینی بر میزان یادگیری دانشجویان در دروس فیزیک رشته تکنولوژی پرتوشناسی انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه نیمه تجربی دو درس فیزیک پرتوشناسی (درس A) و رادیوبیولوژی (درس B)، ارائه شده برای یک گروه 15 نفره از دانشجویان رشته تکنولوژی پرتوشناسی در مقطع کارشناسی دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد، انتخاب شدند. در طول نیمسال تحصیلی، با اطلاع قبلی دانشجویان، برای درس A هشت آزمون تکوینی برگزار شد. سایر شرایط تدریس و آزمون های میان ترم و پایان ترم برای هر دو درس تقریبا مشابه بود. برای اطمینان بیشتر، نمرات دو درس فیزیک دیگر، که با شرایط مشابه تدریس شده بودند، با نمرات دروس A و B مقایسه شدند. داده ها با استفاده از آزمون t مستقل تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    میانگین نمره هشت آزمون تکوینی 05/0±7/2 (از 4 نمره) بود. نمرات آزمون های میان ترم، پایان ترم و نمرات نهایی درس A بیشتر از درس B بود (001/0P<). میانگین نمره نهایی کلاس برای درس A (1/1±9/15) حدود 22% بیشتر از درس B (9/1±13) بود.
    نتیجه گیری
    این مطالعه نشان میدهد انجام آزمون های تکوینی در طول نیمسال تحصیلی، باعث افزایش یادگیری دانشجویان رادیولوژی در دروس فیزیک می شود.
    کلیدواژگان: آزمون تکوینی، دروس فیزیک رشته پرتوشناسی، یادگیری
  • صدرالله محرابی، کامبیز کریم زاده شیرازی، ابوالقاسم هادی نیا صفحات 70-76
    زمینه و هدف
    با توجه به لزوم کنترل درد حین سنگ شکن، این مطالعه با هدف مقایسه کارآیی و عوارض داروی مخدر فنتانیل با ترکیب پتیدین و میدازولام جهت کنترل درد حین عمل سنگ شکن ضربه ای برون اندامی انجام شد.
    روش بررسی
    در این کار آزمایی بالینی یک سو کور 89 بیمار با سن بالاتر از 18 سال واجد شرایط انجام عمل سنگ شکن ضربه ای برون اندامی به صورت تصادفی به دو گروه مداخله (45 نفر) و کنترل (44 نفر) تقسیم شدند. در بیماران گروه مداخله 1 میکروگرم بر کیلوگرم فنتانیل و در گروه کنترل 7/. میلی گرم بر کیلوگرم پتیدین و 02/. میلی گرم بر کیلوگرم میدازولام به صورت وریدی تزریق شد. سپس در هر دو گروه، سنگ شکن به روش استاندارد انجام و شدت درد حین عمل هر 20 دقیقه و دو ساعت بعد از عمل با مقیاس سنجش درد (VAS) اندازه گیری شد. کارآیی عمل بر اساس پیگیری های بعدی بیماران ارزیابی شد. داده ها به کمک آزمون آماری کای دو تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    گر چه فراوانی عدم درد و درد خفیف در گروه مداخله (به ترتیب 6/26 و 4/24%) و فراوانی درد شدید در گروه کنترل بالاتر (5/32%) بود ولی این اختلاف معنی دار نبود. همچنین نتایج بررسی میزان کارآیی عمل در بیماران دو گروه مداخله و کنترل تفاوت معنی داری را نشان نداد.
    نتیجه گیری
    فنتانیل تزریقی با دوز کم مانند ترکیب پتیدین و میدازولام در کنترل درد حین عمل سنگ شکنی برون اندامی دارویی با عوارض کم و کارآیی مناسب است و می تواند به صورت سرپایی مورد استفاده قرار گیرد
    کلیدواژگان: سنگ شکن برون اندامی، پتیدین، درد، فنتانیل، میدازولام
  • مجید حمیدی، ابوالفضل خوشدل، رضا خدیوی، فاطمه دریس، علی ضامن صالحی فرد، ندا پروین، محمدرضا ملک احمدی صفحات 77-83
    زمینه و هدف
    علیرغم اهمیت تغذیه با شیر مادر، در بسیاری از موارد تداوم تغذیه با شیر مادر به شکل انحصاری نادیده گرفته می شود. شناسایی عوامل موثر بر عدم شیردهی مادران می تواند در برنامه ریزی های مرتبط مفید باشد. مطالعه حاضر با هدف تعیین علل مصرف شیر مصنوعی در شیرخواران زیر یکسال تحت پوشش مراکز بهداشتی درمانی استان چهارمحال و بختیاری انجام شده است.
    روش بررسی
    در این مطالعه ی توصیفی - تحلیلی 411 شیرخوار زیر یک سال ساکن استان چهارمحال و بختیاری در سال 1386 به روش نمونه گیری خوشه ایتصادفی در سطح شهرها و روستاهای استان چهارمحال و بختیاری انتخاب شدند. اطلاعات به کمک پرسشنامه محقق ساخته حاوی سوالاتی در زمینه اطلاعات دموگرافیک مادر، بیماری مرتبط با شیردهی مادر، مشکلات شیرخوار، عوامل مرتبط با گرایش به شیر مصنوعی جمع آوری و با استفاده از آزمون های آماری کای دو و t تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    میانگین سنی مادران 5/5±25/29 سال و میانگین سنی شیر خواران 3±5/6 ماه بود. شیوع تغذیه انحصاری با شیر مادر در شیرخواران تا سن 6 ماهگی به صورت 5/44% با شیر مادر، 44% شیر مصنوعی توام با شیر مادر و 5/11% شیر مصنوعی به تنهایی بود. 1/76% شیر خواران بعد از 6 ماهگی تغذیه با شیر مصنوعی را شروع کرده بودند. 90% مادران و 5/92% نوزادان فاقد بیماری های مرتبط با شیردهی بودند. فرزندان مادران روستایی، خانه دار و با سطح سواد کمتر بیشتر از تغذیه انحصاری با شیر مادر تا سن 6 ماهگی استفاده می کردند (05/0P<). ناکافی بودن شیر مادر با فراوانی 1/43% بیشترین علت گزارش شده برای تغذیه با شیرمصنوعی بود.
    نتیجه گیری
    میزان تغذیه انحصاری با شیر مادر و عوامل مرتبط با آن در مطالعه حاضر نشان دهنده لزوم توجه بیشتر به نگرش و آگاهی مادران و پرسنل بهداشتی درمانی و آموزش مستمر مادران در دوران بارداری و پس از آن در خصوص تغذیه انحصاری با شیر مادر در سنین زیر 6 ماهگی می باشد.
    کلیدواژگان: تغذیه انحصاری با شیر مادر، شیرخوار، شیر مصنوعی
  • هدایت الله شیرزاد، مهدی حقانی سامانی، فروزان گنجی، سوسن سیمانی، رضا خدیوی* صفحات 84-86
    زمینه و هدف

    هاری بیماری ویروسی است که معمولا بعد از گزش توسط حیوان هار روی می دهد. واکسیناسیون ضد هاری نقش مهمی در پروفیلاکسی بعد از برخورد با عامل بیماری دارد. این تحقیق به منظور تعیین تیتر آنتی بادی در افرادی که در شهرستان شهرکرد 3 تا 5 بار واکسن ضد هاری دریافت کرده بودند، انجام شد.

    روش بررسی

    در این مطالعه توصیفی- تحلیلی با استفاده از سوابق موجود در مراکز بهداشتی شهرستان شهرکرد، از 63 نفر از افرادی که پس از گزش حیوان در طی 4 سال واکسن دریافت کرده اند، سرم خون تهیه و تیتر آنتی بادی ضد هاری آنها به روشRFFIT (Rapid Fluorescence Focus Inhibition Test)، مورد بررسی قرار گرفت. تیتر آنتی بادی ضد هاری، بیش از 5/. واحد بین المللی، مصون تلقی شد. داده ها به کمک آزمون های آماری t مستقل و اسپیرمن تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

    30 نفر از بیماران 3 نوبت و 33 نفر 5 نوبت واکسن ضد هاری و 5 نفر از مجموعه 63 نفر علاوه بر واکسن، ایمنوگلوبولین HRIG (Human Rabies Immune Globlin) نیز دریافت کرده بودند. میانگین مدت زمانی که از آخرین نوبت واکسیناسیون این افراد می گذشت، 6/9±3/23 ماه و میانگین تیتر آنتی بادی ضد هاری آنها 9/1±5/2 واحد بین المللی بود. 3 نفر (8/4% افراد) دارای تیتر آنتی بادی کمتر از 5/. واحد بین المللی بودند، بین تعداد دفعات دریافت واکسن، جنسیت مجروحین، مدت زمانی که از دریافت آخرین نوبت واکسیناسیون گذشته بود و سن با تیتر آنتی بادی ضد هاری بیماران رابطه معنی داری بدست نیامد.

    نتیجه گیری

    در صورت مواجهه بهتر است تیتر آنتی بادی ضد هاری سرم افراد حیوان گزیده چک شود و کسانی که میزان آنتی بادی آنها زیر استاندارد جهانی است، دوز مجدد واکسن هاری دریافت کنند.

    کلیدواژگان: واکسیناسیون، تیتر آنتی بادی، هاری
  • محسن اربابی، فاطمه دریس صفحات 90-99
    زمینه و هدف
    پراکسید اولین ترکیبی است که بعد از اکسیداسیون چربی ها و روغن ها به وجود آمده و می تواند زمینه ساز بیماری های مختلفی از جمله تصلب شرائین، سرطان، پیری زودرس، التهاب آلرژیک، ایسکمی قلبی و مغزی، سندرم دیسترس تنفسی و اختلالات مختلف کبدی گردد. هدف کلی این تحقیق بررسی میزان پراکسید موجود در روغن های مصرفی در ساندویچی های شهر شهرکرد در سال 89-1388 می باشد.
    روش بررسی
    این مطالعه توصیفی – تحلیلی بر روی 50% از واحدهای ساندویچی شهر شهرکرد (40 واحد)، انجام گرفت. از هر واحد 4 نمونه برداشت شد. در مجموع 160 نمونه از واحدهای ساندویچی مناطق مختلف شهر در میانه روز یعنی از حدود ساعت 11 تا 14 در ابتدا و آخر هر هفته به مدت سه ماه و بر اساس استاندارد کشوری شماره 493 جمع آوری گردید. برای انجام آزمایش پراکسید هیدروژن از رفرانس AOAC (Association of official analytical chemists) استفاده شد. حد استاندارد مجاز پراکسید برای روغن های جامد و مایع به ترتیب 2 و 5 میلی اکی والان در هر کیلوگرم می باشد. داده ها با استفاده از آزمون من- ویتنی و آزمون رتبه علامت دار ویلکاکسون مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    عدد پراکسید در کلیه نمونه های روغن سرخ شده جامد و مایع (خوراکی و غیر خوراکی) بالاتر از حد مجاز استاندارد بود. میزان پراکسید هیدروژن در نمونه های روغن های خوراکی و سرخ کردنی خام اول و آخر هفته به طور معنی داری بیشتر از نمونه های روغن های خوراکی و سرخ کردنی اول و آخر هفته بود (001/0P<). ولی در نمونه های روغن های خوراکی و سرخ کردنی اول و آخر هفته اختلاف معنی داری بدست نیامد (05/0P>).
    نتیجه گیری
    با توجه با نتایج بدست آمده از این مطالعه، تقریبا 100% روغن های سرخ شده از نوع جامد و مایع (خوراکی و سرخ کردنی) دارای عدد پراکسید بالاتر از حد مجاز استاندارد می باشند. بنابراین می توان نتیجه گیری کرد که نحوه استفاده از روغن ها در واحدهای ساندویچی نامطلوب بوده لذا پیشنهاد می گردد تمهیدات لازم در خصوص آموزش متصدیان این واحدها و نیز نظارت صحیح آنها توسط مراکز بهداشتی انجام بگیرد.
    کلیدواژگان: پراکسید هیدروژن، روغن خوراکی، روغن سرخ کردنی، ساندویچ فروشی، شهرکرد
|
  • Abrahim Falahi, Sohela Akbari, Farzad Abrahimzadeh Pages 1-8
    Background And Aims
    Considering the iron supplementation during pregnancy and the problems due to over using of this supplementation, almostall women take iron supplementation during pregnancy. The aim of this study was to determine the effect of the iron supplementation prophylactic on outcome and the problems of pregnancies.
    Methods
    In this double- blind randomized clinical trial study 129 women with Hb > 110 g/l, serum ferritin > 20 µg/l and gestational age less than 20 weeks were randomly divided to receive either of ferrous sulfate tablets (n=62), 1 table / day (60 mg) or placebo (n=67). Hemoglobin and ferritin were also measured in the 24-28th weeks and at the end of pregnancy. In addition, weight and length were recorded at the beginning and during the pregnancy in both groups. Data were analyzed using independent-t test, ANOVA, and Chi square tests.
    Results
    Iron deficiency prevalence in Fe and placebo groups was found 5.8 and 24.8 percent in the 24-28th weeks (P=0.002) and 9.5 and 28.2 percent at the end of the study respectively. No significant differences were found in hemoglobin and ferritin indices during the study in both groups. Average birth weight was 3.30±0.49 Kg and 3.27±0.47 Kg in Fe and placebo groups, respectively. Average length birth was 49.1±3.9 cm in Fe group versus 49.3±4.4 cm in placebo group. Duration of gestation in Fe and placebo groups were 38.9±1.7 weeks and 38.8±2.2 weeks, respectively (P>0.05).
    Conclusion
    The results of this study showed that iron supplementation during pregnancy may have no effect on pregnancy outcome. It is obvious that because of more iron deficiency prevalence in placebo group, absolute conclusion about whether iron supplementation prophylactic during pregnancy is useful or not, more studies are needed in the future.
  • Raza Torshizi, Bahnam Zamanzad, Kobra Mokhtareyan, Ali Karimi Pages 9-17
    Background And Aims
    Extended-spectrum beta-lactamase of CTX-M-type is considered as an important mechanism resistant to cephalosporin in the gram-negative patogene and is wildly growing. Enterobacteriaceae species are able to produce extended-spectrum beta-lactamases (ESBLs). The aim of this study was to detect the prevalence of CTX-M genes in ESBLs producing enteric bacteria isolated in Shahrekord educational hospitals using Polymerase Chain Reaction method.
    Methods
    In this analytical-descriptive study, antibacterial susceptibility patterns of 325 gram negative bacteria to Cefotaxim, Ceftazidim, Cefterixon and Azteronam tested using disk diffusion (Kirby-Buer) method. In addition, confirmatory tests for detecting ESBLs phenotypes were performed using Ceftazidim-clavulanic acid and Cefotaxim- clavulanic acid combination disks (MAST). The presence of CTX-M gene was assessed using PCR.
    Results
    Bacteria strains isolated in this study were Escherichia coli (59.4%), Klebsiella pneumoniae (30.4%), Enterobacter spp. (15.4%) and Proteus spp. (2.2%). Confirmatory phenotypic test showed that 28% of the strains were ESBL positive. The prevalence of CTX-M gene in isolated Enterobacteriaceae was 50.5 %.
    Conclusion
    High frequency of CTX-M gene in ESBL producing isolates indicates that this enzyme plays an important role in resistance to betalactam containing antibiotics.
  • Mahmood Mirzaei, Soleman Kheiri, Shamsali Khosravi, Nahid Jivad Pages 18-24
    Background And Aims
    The migraine headache is usually one sided, vary in intensity and duration, lasting from several hours to three days. It is often accompanied by nausea, vomiting, and sensitivity to light and sound. Its diagnoseis is based on IHS criteria and there is several methods for the treatment: drugs such as triptans and sedatives, relaxation method and compression on superficial scalp arteries. The aim of this study was to determine the effect of intravenous Dexamethasone with and without superficial scalp arteries compression in acute migraine attack.
    Method
    In this clinical-trial study, 200 ambulatory volunteer patients affected with migraine were randomly divided into two groups. Control group were injected Dexamethasone (8 mg, i.v.) only and case group received Dexamethasone (8 mg, i.v.) as well as superficial scalp arteries compression. Pain scores were measured in both groups before and after intervention according to HIS criteria. Data were analyzed using Mann-Whitney, Chi-square, Wilcoxon and one way ANOVA tests.
    Results
    The average age of patients was 31.4±11 years and 74% of patients were female. The ratio of migraine without aura to migraine with aura was 10 to 1. Pain score was decreased in both groups after the intervention (P<0.01) and pain relieve in case group was significantly more than control group (P<0.05).
    Conclusion
    A brief superficial scalp arteries compression along with Dexamethasone injection can relieve migraine pain better than Dexamethasine alone.
  • Gholamnia Shirvani, Amin Shokravi, Ardestani Pages 25-35
    Background And Aim

    Pediculosis Capitis is one of the important health problems in students which cause physical, mental and social complications. The aim of this study was to determine the effect of designed health education program on knowledge, attitude, practice and Pediculosis Capitis rate among female elementary students in Chabahar city during 2008 and 2009.

    Methods

    This research was a quasi-experimental (case –control) study. Data gathering tools were questionnaire, check list and head examination. Two schools were randomly selected among female primary schools in Chabhar and 153 students were divided into case and control groups. After collecting the data, an educational program was designed and performed in case group and was evaluated after 2 months. Data were analyzed using Chi-square, Wilcoxon-Mann Whitney, and McNemar tests.

    Results

    Results showed a significant difference in knowledge, attitude and practice of the students in the case group before and after the educational program (P<0.001), however, it was not significant in the control group (P>0.05). The infestation rate was 69.3% in the case group before education and 82.1% in the control group which decreased to 26.7% in the case group after the education (P<0.001). However, it was not significant in the control group (P<0.05). Significant relationship was observed between infection and the variables such as father’s level of education, number of bedrooms, number of individuals per room, existence of continuous water at home, type of hair, history of infection in students and infected cases in the family (P<0.05).

    Conclusion

    The health education program had a positive effect on the reduction of Pediculosis Capitis among students. Therefore, performing and evaluating educational programs for students and their parents is suggested.

  • Zahra Arbabi, Mohamadreza Talebinejad, Said Taki, Mahmood Akhlaghi Pages 36-43
    Background And Aim
    Nowadays writing an essay is very important to represent scientific achievements providing that the principles of rhetorical patterns would be considered. The present study aimed to compare the structural variations in English abstracts of Persian and English journals in the area of medical sciences.
    Methods
    In this analytical-descriptive study, 64 medical article abstracts (32 in Iranian journals, 32 in international journals) were analyzed and compared on the basis of Swales’ model. Furthermore detailed analysis was done on the Introduction section regarding CARS (Create- a- Research- Space) model proposed by Swales. The IMRC (Introduction, Methods, Results, Conclusion) sequence was considered as the structural conventions for the analysis. Data were analyzed using Chi square and Fisher tests.
    Results
    The results showed that while all translated abstracts considered IMRC sequence, the original ones did not considered it completely. In the introduction section, there was a significant difference, in writing the aim of the study and it was found more in translated abstracts compared to the original ones (P<0.001). In addition, there was a significant difference in using the Material and Methods section between the two groups of abstracts but pro translated abstracts (P<0.01). Both groups of abstracts were identical in the Results and Conclusion sections.
    Conclusion
    The results showed that the translated abstracts from Persian to English in medical articles more closely reflected the criteria of scientific writing structure than the abstracts excerpted from the original English articles.
  • Mohamadali Zia, Mansoor Bayat, Hosin Khalkhali Pages 44-52
    Background And Aims
    Candida albicans is the most common etiologic agent of diseases caused by yeasts of Candida genus. The treatment of these infections is necessary because they may spread in neutropenic and immunosuppressed patients. Fungi resistance to some antifungal drugs is being increased. In addition, many of these drugs are toxic and expensive. Therefore, the study of natural plant products which can be effective against these fungi is necessary. Among the plants which have shown in vitro efficient biologic activity, is Thymus vulgaris. Thus the aim of this research was to study the inhibitory effect of Thymus vulgaris essence on of Candida albicans growth.
    Methods
    In this research, fifty patients with oral candidiasis were studied. The obtained swab samples were cultured on Sabouraud Dextrose Agar supplemented with cycloheximide and chloramphenicol (SCC) medium, finally with performance of supplementary tests. 32 isolates were recognized as Candida albicans. Then we added Thymus vulgaris essence to SCC medium in different concentrations and the Minimum Inhibitory Concentration (MIC) of the essence was accounted for different suspension dilutions of Candida albicans.
    Results
    The MIC of the Thymus vulgaris essence for the dilutions of 100, 10-1 and 10-2 of Candida albicans was 0.390µl/ medium and for dilutions of 10-3 and 10-4 were 0.195 and 0.0975 µl/ medium.
    Conclusion
    The Thymus vulgaris essence has a very good antifungal effect against Candida albicans so that low amounts it can inhibit Candida albicans growth.
  • Shiva Sayrafiyan, Ali Momeni, Sajad Hoseyni Pages 53-58
    Background And Aims
    Leptin is produced by fat cells and is secreted into the blood stream. Serum leptin level is higher in continuous ambulatory peritoneal dialysis (CAPD) patients, compared to the healthy peoples. There are a few studies with controversial results about the relationship between serum leptin level and bone metabolism. The aim of this study was to evaluate the relation between serum leptin level and some bone metabolism factors.
    Methods
    In a descriptive-analytical study, 75 CAPD patients in Alzahra Hospital in Isfahan were enrolled from October 2007 to February 2008. Serum levels of leptin, albumin, KT/V, PTH, Ca, P, alkaline phosphates and demographic findings were measured in all patients. Data were using analyzed t-test and the coefficient of correlation.
    Results
    Mean serum leptin level was higher in women compared to men. There was a significant correlation between serum leptin level with body mass index (BMI) (P<0.001). There was no significant correlation between serum leptin level and KT/V, duration of renal failure, serum Ca2+, serum phosphorus and alkaline phosphates. There was a reverse correlation between serum leptin level and serum PTH.
    Conclusion
    Results of this study demonstrated that leptin may have a role in suppression of bone turn over.
  • Darush Fatehi Pages 59-69
    Background And Aims
    Applying different educational plans, teaching methods, and assessments have certain effects on the students’ learning and their scores. The purpose of the present study was to evaluate the effect of formative assessments (multiple quizzes) on the students’ learning of the Physics courses of radiology.
    Methods
    In this semi-experimental study, two Physics courses were selected: Physics of Radiology (course “A”) and Radiobiology (course “B”). The courses were offered for one group of paramedical B.Sc. students (15 people) in Shahrekord University of Medical Sciences in 2009. During the educational semester, 8 formative assessments (quizzes) were performed for the course A; while, no quiz was applied for the course “B”. All other teaching conditions, midterm and final exams, etc. were roughly similar for the two courses. The scores of two other physical courses, offered with the same conditions, were compared with the scores of the courses A and B. Data was analyzed using independent t-test.
    Results
    The mean of the formative scores was 2.7±0.05 (out of 4). There was a significant difference between the midterm exams’ scores of the courses A and B (P<0.001). Likewise, a significant difference was seen between the final exams’ scores of the courses A and B (P<0.001). Furthermore, all student's final scores for the course A were higher than those for the course B. Finally, the mean scores of the course A was 22% higher than those for the course B (15.9±1.1 vs. 13±1.9).
    Conclusion
    This study reveals that applying formative assessments during the educational semester can help radiology students to increase their learning in Physics course.
  • Sadrollah Mehrabi, Kambiz Karimzadeh-Shirazi, Abolghasem Hadinia Pages 70-76
    Background And Aim
    Shock wave during extracorporeal lithotripsy causes pain for which analgesic drugs are prescribed most often. The aim of this study was to compare the efficacy and adverse effects of fentanyl and combination of pethedine and midazolam for pain control during extracorporeal shockwave lithotripsy (ESWL).
    Methods
    In this single blind clinical trial study, 89 patients older than 18 years with renal or upper urethral stones who were candidates for ESWL were randomly allocated into Intervention (45 patients) and control groups (44 patients). First group (Intervention) was given I.V. fentanyl (1 mg/kg) and control group was given I.V. pethedine (0.7 mg/kg) and (0.02 mg/kg) midazolam before starting ESWL. Then ESWL was performed in two groups with guidance of fluoroscopy by standard technique. During operation every 20 minutes and 2 hours after operation severity of pain was checked according to visual analogue scale. Efficacy of operation was evaluated in two groups according to follow up KUB and ultrasonography. Data were analyzed by SPSS software using Chi square test.
    Results
    Frequency of painless operation and mild pain in fentanyl group were found 26.6 and 24.4 percents, respectively. Although severe pain was more observed in the control group (32.5%), but it was not significantly different (P>0.05). Efficacy of operation didn’t show significant difference between two groups of patients (P>0.05).
    Conclusion
    Similar pethedine and midazolam lower dose of intravenous fentanyl provides adequate analgesia with minimal side effects and suitable efficacy for pain control during ESWL, which can be used in outpatients, without need to monitoring in adult patients.
  • Majid Hamidi, Abolfazl Khoshdel, Reza Khadivi, Fatemeh Deris, Alizamen Salehi-Fard, Nada Parvin, Mohamadreza Malekahmadi Pages 77-83
    Background And Aims
    In spite of the importance of breast feeding, as an exclusive manner, continuing the breast feeding is ignored frequently. So identifying the factors related to non tendency for breast feeding could be effective in planning for progress of breast feeding. This study was performed to determine the causes of formula milk consumption in infants in Charmahal va Bakhtiari province.
    Methods
    In a descriptive-analytical study, 411 under one year old infants in Chaharmahal va Bakhtiari, Iran were selected through cluster randomized sampling. In this study a self making questionnaire was used which was consisted of some demographic information about mother and infant, diseases related to breast feeding and evaluating some factors related to tendency for using formula milk. This study conducted in 2007. The data were analyzed using chi-square and t-test.
    Results
    In this study, %51.6 of mothers were from rural areas and most of them (%59.7) were between 20-30 years of age. Generally about %76.1 of infants were using formula milk after 6 months. Our Results showed that most of the mothers and infants did not demonstrate any disease related to breast feeding. There was a significant difference between rural and urban infants, educational level of mother, age, and the kind of feeding (P<0.05). Inadequacy of mother milk was the most (%43.1) important reason of using formula milk.
    Conclusion
    This study showed the limited knowledge of the mothers and health care personnel about the breast feeding and it is needed to continue educating the mothers during their pregnancy period and afterward.
  • Hedaetollah Shirzad, Mahdi Haghanisamani, Froozan Ganji, Soosan Simani, Reza Khadivi Pages 84-86
    Background And Aims

    Rabies is a viral disease which occurs commonly through the bite of a rabid animal. Anti rabies vaccination is an important prophylaxis after having contact with the disease agent. The aim of this study was to evaluate the anti-rabies anti-body titer among individuals who have had received 3-5 times anti-rabies vaccine.

    Methods

    In this descriptive-analytical study, according to the data collected from Shahrekord health centers, the blood serums of 63 individual's encountered animal bites within 4 years were collected and their anti-rabies antibody titer was tested using Rapid Fluorescent Focus Inhibition Test (RFFIT). The anti-rabies titer more than 0.5 ul/ml was considered as protected against rabies. Data were analyzed using Spearman and the dependant t-test.

    Results

    In this study, 30 individuals were vaccinated 3 times and other 33 individuals were vaccinated 5 times. In all cases, 5 individuals received rabies vaccine together with Human Rabies Immune Globulin (HRIG). The mean time since last vaccination was 23.3±9.6 months (range, 5-38 months) and the mean antibody titer against rabies was 2.5±1.9 IU/ml (range, 0.4-14 IU/ml) only 3 individuals (4.8%) had the anti rabies titer less than recommended titer (0.5 IU/ml). There was no significant relationship between the numbers of vaccinations, individual’s gender, mean time since last vaccination and the age of the individuals with antibody titer against rabies (P>0.05).

    Conclusion

    In the case of encountering to suspected human rabies, it is better to check their serum anti-rabies antibody titer. If their anti body value is below than the global standard, they should receive a secondary doze of anti-rabies vaccination.

  • Mohsen Arbabi, Fatemeh Deris Pages 90-99
    Background And Aims
    Peroxide is the first compound which is produced after oxidation of fats and oils. When the peroxide level increases to specific amount, adverse taste and odor will be released due to volatile compounds. Peroxides may contribute in different diseases such as; atherosclerosis, progeria, allergic inflammation, cerebral and cardiac ischemia, respiratory distress syndrome and different liver dysfunctions. The main objective of this study was to determinate hydrogen peroxide index in both cooked and uncooked (raw) oils in fast food shops in Shahrekord during 2009 to 2010.
    Methods
    This cross-sectional study was accomplished on 50% of Shahrekords’ sandwich shops. In this research, 160 samples were gathered from 40 sandwich shops (4 samples per shop, two samples from uncooked and two samples from cooked oils) in the beginning and the end of the week, respectively. Samples were analyzed for hydrogen peroxide based on Association of official analytical chemists (AOAC). Allowable standard levels of hydrogen peroxide for solid and liquid oils are 2 meq/kg and 5 meq/kg, respectively. Data were analyzed with application of Mann-Whitney U-test and Wilcoxon Signed Ranks Test using SPSS software.
    Results
    Results showed that peroxide value was more than standard level in all of samples. Peroxide increasing percentages for two kinds of oils were as below: 1- for uncooked oils 45% in the beginning and 25% at the end of the week; 2- for cooked oils 100% in the beginning and 97.5% at the end of week. According to the statistical analysis, there is significant relationship between uncooked and cooked oils in the beginning and at the end of the week both in edible and fried oils (P<0.001). However; no significant relationship was found between cooked oils in the beginning and at the end of the week both in edible and fried oils (P>0.05).
    Conclusion
    Based on the results of this study, approximately 100% of solid and liquid cooked oils (both edible and non-edible oils) had a peroxide index higher than standard limit. It is highly recommended that health centers authorities try to manage a specific educational program for fast food shops owners and also they have to schedule time table for proper supervision