فهرست مطالب

مجله دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد
سال سیزدهم شماره 4 (پیاپی 52، مهر و آبان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/08/01
  • تعداد عناوین: 13
|
  • فرهاد گلشن ایرانپور، الهام امامی صفحه 1
    زمینه و هدف
    سرب یکی از آلوده کننده های محیطی است. در این مطالعه اثرات سرب بر تحرک، زنده ماندن و دناتوره شدن DNA اسپرم موش مورد بررسی قرار گرفت. هدف ما بررسی اثرات سرب بر این فاکتورها و نیز قابل بازگشت بودن یا نبودن این اثرات بود.
    روش بررسی
    در این مطالعه تجربی 24 موش نر به عنوان گروه آزمایش و 24 موش نیز، گروه کنترل در نظرگرفته شدند. به موش های گروه آزمایش 200 میلی گرم بر کیلوگرم محلول استات سرب و به موش های گروه کنترل تنها آب مقطر به صورت داخل صفاقی تزریق گردید. پس از آن هر کدام از گروه ها به سه زیر گروه مساوی تقسیم شدند و موش های هر زیر گروه در هفته های اول، دوم و سوم پس از تزریق کشته و اپیدیدیم آن ها برداشته شد. در تمامی گروه ها درصد اسپرم های متحرک، درصد اسپرم های زنده و میزان دناتوره شدن اسپرم های ناحیه دم اپیدیدیم اندازه گیری شد. داده ها به کمک آزمون های آماری من ویتنی و کروسکال والیس تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    سرب سبب کاهش میزان تحرک و زنده ماندن اسپرم ها در هفته اول پس از تزریق شد (05/0P<). این اثرات سرب تا سه هفته پس از تزریق ناپدید شد. بر خلاف تحرک و زنده ماندن، سرب اثری بر میزان دناتوره شدن DNA نگذاشت.
    نتیجه گیری
    آلودگی با سرب سبب کاهش تحرک و زنده ماندن اسپرم ها می گردد ولی اثرات آن پس از مدتی ناپدید می شود. سرب اثری بر دناتوره شدن DNA اسپرم ندارد.
    کلیدواژگان: اسپرم، دناتوره شدن دی ان آ، مسمومیت با سرب، موش
  • غلامرضا جاهد خانیکی، عبدالمجید فدایی، مهربان صادقی، گشتاسب مردانی صفحه 9
    زمینه و هدف
    استفاده بیش از حد از آفت کش ها در تولید محصولات کشاورزی به عنوان یک عامل خطر برای سلامتی انسان و آلودگی محیط زیست مطرح می باشد. این پژوهش با هدف بررسی میزان باقیمانده سم اکسی دیمتون متیل در خیار و گوجه فرنگی گلخانه ای در استان چهارمحال و بختیاری انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه توصیفی – تحلیلی آزمایشگاهی 60 نمونه گوجه فرنگی و خیار از سطح گلخانه های استان به روش تصادفی ساده انتخاب شدند. میزان سم نمونه ها قبل از شستن، بعد از شستن و پس از پوست کندن با اتیل استات - ان- هگزان استخراج گردید و پس از خارج کردن حلال میزان سم استخراج شده با کروماتوگرافی مایع با عملکرد بالا (HPLC) اندازه گیری شد. برای تحلیل اطلاعات از آزمون های ناپارامتری رتبه علامت دار ویلکاکسون و فراید من استفاده شد.
    یافته ها
    میانگین باقیمانده سم در خیار نشسته 17/0±23/0، خیار شسته 6/0±15/0 و خیار پوست کنده 5/0±08/0 میلی گرم بر کیلوگرم بود (001/0P<). میانگین باقیمانده سم در گوجه فرنگی نشسته 8/0±61/1 و در گوجه فرنگی شسته 04/0±67/0 میلی گرم بر کیلوگرم بود (001/0P<). نتایج نشان داد که 100% نمونه های خیار و گو جه فرنگی دارای باقیمانده سم اکسی دیمتون متیل بودند.
    نتیجه گیری
    میزان باقیمانده سم اکسی دیمتون متیل در نمونه ها بیش از حد مجاز استاندارد توصیه شده بود و پوست کندن و شستشوی خیار و گوجه فرنگی قبل از مصرف، میزان باقیمانده سم را کاهش می دهند.
    کلیدواژگان: اکسی دیمتون متیل، باقیمانده سم، خیار، گوجه فرنگی
  • مرتضی سدهی، یدالله محرابی، عباس خدابخشی صفحه 18
    زمینه و هدف
    در فرآیند مدل سازی، زمانی که بین متغیرهای کمکی همبستگی های نسبتا قوی وجود داشته باشد، هم خطی چندگانه ایجاد شده و باعث کاهش کارآیی مدل می گردد. هدف از این مطالعه استفاده از تحلیل مولفه های اصلی برای تعدیل اثر هم خطی چندگانه در مدل های رگرسیون لجستیک و شبکه عصبی مصنوعی و بررسی تاثیر آن بر صحت و دقت پیش بینی سندرم متابولیک بود.
    روش بررسی
    در این مطالعه توصیفی – تحلیلی تعداد 347 نفر از افراد شرکت کننده در مطالعه آینده نگر قند و لیپید تهران که در فاز اول مطالعه بر اساس تعریف پانل درمان بالغین (ATPIII) مبتلا به سندرم متابولیک نبودند انتخاب شدند. ابتدا مدل های رگرسیون لجستیک و شبکه عصبی مصنوعی با استفاده از متغیرهای کمکی اولیه و سپس با استفاده از مولفه های اصلی به داده ها برازش گردید و پیش بینی بر اساس این مدل ها انجام شد. از تحلیل راک و آماره کاپا برای مقایسه قدرت پیش بینی مدل ها استفاده گردید.
    یافته ها
    برای مدل های رگرسیون لجستیک، رگرسیون لجستیک با مولفه های اصلی، شبکه عصبی مصنوعی و شبکه عصبی مصنوعی با مولفه های اصلی به ترتیب مساحت زیر منحنی راک 749/0، 790/0، 890/0 و 927/0 به دست آمد، میزان حساسیت مدل ها 483/0، 435/0، 836/0 و 919/0، ویژگی آن ها 857/0، 919/0، 892/0 و 964/0 و اندازه آماره کاپا برای مدل ها 322/0، 386/0، 712/0 و 886/0 به دست آمد.
    نتیجه گیری
    تحقیق نشان داد که صحت پیش بینی مدل های بر اساس مولفه های اصلی از مدل های مبتنی بر متغیرهای کمکی اولیه بیشتر بوده و بنابراین در هنگام وجود هم خطی چندگانه، مدل های مبتنی بر مولفه های اصلی برای پیش بینی سندرم متابولیک کاراتر هستند.
    کلیدواژگان: تحلیل مولفه های اصلی، سندرم متابولیک، پیش بینی، شبکه عصبی مصنوعی، رگرسیون لجستیک، هم خطی چندگانه
  • سیدعلی اکبر احمدی، حسین مبارکی، محمدرضا دارایی، یاشار سلام زاده صفحه 28
    زمینه و هدف
    با توجه به تغییرات سریع تکنولوژی و رقابت روزافزون، تنها سازمان هایی امکان بقا خواهند داشت که ارتقاء بهره وری را با استفاده از خلاقیت کارکنان در دستور کار خود قرار دهند. این پژوهش با هدف بررسی نقش فرهنگ سازمانی در ارتقای خلاقیت کارکنان وزارتخانه بهداشت، درمان و آموزش پزشکی انجام شده است.
    روش بررسی
    در این مطالعه توصیفی- تحلیلی 437 نفر از کارکنان وزارتخانه بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در راستای اهداف پژوهش به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شدند و برای جمع آوری داده ها از پرسش نامه خلاقیت رندسیپ و پرسش نامه فرهنگ سازمانی جعفری نیا استفاده گردید. داده های به دست آمده به کمک آزمون های آماری ضریب همبستگی پیرسون و t مستقل تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    بین فرهنگ سازمانی و خلاقیت کارکنان رابطه مثبت و معناداری وجود داشت (351/0=r، 01/0P<). رابطه بین میزان خلاقیت کارکنان و سطح تحصیلات مثبت و معنادار بود (305/0=r، 01/0P<). ولی ارتباط معناداری بین سابقه خدمت و جنسیت با میزان خلاقیت کارکنان وجود نداشت.
    نتیجه گیری
    سازمان ها می توانند با توافق بر سر ارزش ها و باورهای موجود در سازمان (فرهنگ سازمانی)، تطابق با تغییر، هماهنگی در کار و همسو کردن اهداف فردی و سازمانی به افزایش خلاقیت کارکنان کمک نمایند و برنامه ریزان نیز نمی توانند اساس و معیار افزایش خلاقیت افراد را، بدون توجه به فرهنگ سازمانی پایه ریزی نمایند.
    کلیدواژگان: خلاقیت، فرهنگ سازمانی، کارکنان
  • زهرا پرمر، رضا خدیوی*، بهمن صادقی، محمد رحیمی مدیسه صفحه 35
    زمینه و هدف

    هدف از واکسیناسیون بر علیه بیماری هپاتیت بی، تولید سطح مناسب آنتی بادی (HBsAb) درسرم افراد می باشد.اندازه گیری سطح ایمنی ایجاد شده بعد از واکسیناسیون، یکی از راه های سنجش کارآیی واکسیناسیون می باشد.این مطالعه با هدف تعیین میزان ایمنی زایی در افراد 18 ساله استان چهارمحال و بختیاری متعاقب بسیج ملی واکسیناسیون هپاتیت بی انجام شده است.

    روش بررسی

    در این مطالعه توصیفی- تحلیلی، 360 دانش آموز 18 ساله به روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای از بین دانش آموزان متولد 1368 استان که در بسیج ملی واکسیناسیون بر علیه بیماری هپاتیت B، در سال 1386، سه نوبت واکسن، دریافت نموده بودند، انتخاب شدند.پس از نمونه گیری خون از افراد، میزان آنتی بادی هپاتیت B با روش الیزا و بطور کمی با استفاده از کیت ساخت شرکت Dialab کشور اتریش اندازه گیری شد. داده ها به کمک آزمون های آماری کای دو و t مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافتنه ها: از 360 دانش آموز بررسی شده 164 پسر(6/45%) و 174 نفر (3/48%) شهری بودند. در 349 (95/96%) سطح آنتی بادی ضد هپاتیت بی بیشتر از 20 واحد بین المللی در سانتی متر مکعب (مثبت) بود و تنها 11 نفر (05/3%) به واکسن پاسخ ایمنی خوب ندادند که بر این اساس میزان ایمنی زایی واکسن 95/96% به دست آمد.بین جنس، محل تولد، شهرستان، مصرف سیگار، سابقه تماس، بیماری زمینه ای و حجامت با سطح آنتی بادی ارتباط معنی داری بدست نیامد (05/0 < P).

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج مطالعه فوق و بررسی مطالعات سایر نقاط می توان بر موثر بودن واکسن در افراد 18 ساله استان چهار محال و بختیاری تاکید کرد و مطمئن بود که مراحل اجرایی این واکسیناسیون به درستی انجام شده است.

    کلیدواژگان: واکسیناسیون، ایمنی زایی، هپاتیت B
  • نادر شوندی، شهناز شهرجردی، رحمت الله حیدرپور، رحمان شیخ حسینی صفحه 42
    زمینه و هدف
    افزایش زاویه کیفوز در بزرگسالی با کاهش توانایی عملکردی و همچنین کاهش توانایی انجام کارهای روزانه منزل ارتباط دارد و به نظر می رسد تمرینات قدرتی و کششی بتواند از طریق هماهنگ کردن گروه های عضلانی موافق و مخالف میزان زاویه کیفوز را کاهش دهد. این تحقیق با هدف بررسی تاثیر 7 هفته تمرینات اصلاحی زاویه کیفوز پشتی دانشجویان پسر مبتلا به هایپرکیفوزیس و همچنین بررسی تغییرات زاویه کیفوز پس از یک دوره 4 ماهه انجام شد.
    روش بررسی
    در این کارآزمایی بالینی، 25 نفر از دانشجویان پسر مبتلا به هایپرکایفوزیس به روش هدفمند انتخاب و به طور تصادفی به دو گروه تجربی (12 نفر) و کنترل (13 نفر) تقسیم شدند. گروه تجربی به مدت 7 هفته، هفته ای سه جلسه 45-30 دقیقه ای به تمرین پرداختند. اندازه زاویه کیفوز قبل و بعد از دوره تمرینات و 4 ماه پس از پایان تمرینات با کمک دستگاه اسپاینال موس اندازه گیری شد. داده ها به کمک آزمون های آماری تحلیل واریانس با اندازه گیری تکراری، t مستقل و t وابسته تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    در گروه تجربی بین میانگین زاویه کیفوز در پیش آزمون (7/4±0/57)، پس از دوره تمرینات (7/4±3/43) و 4 ماه پس از پایان تمرینات (2/4±8/54) تفاوت معنی دار وجود داشت (001/0P<). اما این تفاوت بین پیش آزمون و 4 ماه پس از پایان تمرینات معنی دار نبود (718/0=P). در گروه کنترل دراین زمان ها تفاوت آماری معنی داری وجود نداشت (572/0=P).
    نتیجه گیری
    تمرینات اصلاحی می تواند باعث کاهش زاویه کیفوز در دانشجویان پسر مبتلا به هایپرکیفوز پشتی شود ولی در صورت قطع کامل تمرینات، مجددا زاویه کیفوز افزایش می یابد.
    کلیدواژگان: کیفوز پشتی، تمرین درمانی، تمرینات اصلاحی
  • مرتضی یوسفی، محمدرضا حجتی، احسان مشتاقی، راضیه رحیمیان، آزاده داودیان دهکردی، محمود رفیعیان صفحه 51
    زمینه و هدف

    بادرنجبویه، (Melissa officinalis)، دارای اثرات گوناگون درمانی از جمله اثرات تسکینی، آنتی اکسیدانی و ضد اسپاسم بوده و به صورت یک داروی آرام بخش و کمک دهنده ی خواب استفاده می شود. در این مطالعه اثر تزریق داخل صفاقی عصاره هیدروالکلی بادرنجبویه بر یادگیری و حافظه در موش های سوری به روش ماز آبی موریس بررسی شد.

    روش بررسی

    در این مطالعه تجربی تعداد 32 سر موش سوری نژاد Balb/c در چهار گروه تصادفی قرار گرفتند. به گروه کنترل، سرم فیزیولوژی و به سه گروه آزمایشی دیگر دوزهای 25، 50 و 100 میلی گرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن عصاره هیدروالکلی بادرنجبویه برای مدت هفت روز تزریق شد. با استفاده از روش ماز آبی موریس، میزان یادگیری حیوانات به مدت 5 روز متوالی ارزیابی شد. پس از تکمیل دوره یادگیری، در روزهای 5، 7 و 9 آزمایش پروب (Probe trial) برای ارزیابی حافظه کوتاه مدت و بلند مدت انجام شد. داده ها با استفاده از آزمون های آماری آنالیز واریانس یکطرفه و توکی تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

    میزان یادگیری در حیوانات دریافت کننده عصاره بادرنجبویه تفاوت معنی داری با گروه دریافت کننده سالین نداشت. نتایج اولین آزمایش پروب تاثیر مثبت دوز کم عصاره بادرنجبویه (دوز 25 میلی گرم در کیلوگرم) بر حافظه کوتاه مدت را نشان داد (05/0P<). این در حالی است که موش های گروه کنترل در آزمایش پروب روز 7 موفق به تشکیل حافظه کوتاه مدت شدند. با انجام آزمایش پروب در روز 9 مشخص شد تزریق دوز بالای بادرنجبویه (دوز 100 میلی گرم در کیلوگرم) از تشکیل حافظه کوتاه مدت جلوگیری می کند.

    نتیجه گیری

    نتایج حاصل از این تحقیق نشان داد عصاره هیدروالکلی بادرنجبویه می تواند در دوز کم (25 میلی گرم در کیلوگرم) سبب تقویت حافظه کوتاه مدت گردد ولی در دوزهای بالا احتمالا از تشکیل حافظه کوتاه مدت جلوگیری می کند.

    کلیدواژگان: عصاره هیدروالکلی، بادرنجبویه، یادگیری، حافظه فضایی، ماز آبی موریس
  • سولماز خادمی، علی محمد احدی*، جعفر مهوری، هدا آیت، عفت فرخی، محمد تقی مرادی، مرتضی هاشم زاده صفحه 60
    زمینه و هدف

    ژن SCN1A کد کننده زیر واحد آلفا-1 از کانال سدیمی در سیستم عصبی می باشد. جهش در این ژن علت اصلی صرع میوکلونیک شدید نوزادان و صرع منتشر همراه با تب (GEFS+) برشمرده می شود. هدف این تحقیق، غربالگری جهش های ژن SCN1A در بیماران مبتلا به صرع منتشر همراه با تب و نیز صرع منتشر ایدیوپاتیک است.

    روش بررسی

    در این مطالعه توصیفی-آزمایشگاهی پس از مشاوره ژنتیک با 30 بیمار و خانواده آنها، نمونه های خون محیطی از بیماران جمع آوری و DNA با روش حذف نمکی استخراج گردید. واکنش PCR در شرایط استاندارد بهینه سازی و اگزون های 16 تا 26 از ژن Scn1a به کمک پرایمرهای اختصاصی، تکثیر و در شرایط دناتوره مورد بررسی پلی مورفیسم فضایی قطعات تک زنجیره (SSCP) و در پی آن تعیین توالی قرار گرفتند.

    یافته ها

    نتایج به دست آمده در یکی از بیماران مبتلا به صرع منتشر ایدیوپاتیک بر وجود جهش بدمعنی 4289c>g به شکل هتروزیگوت دلالت داشت. این تغییر باعث تبدیل اسید آمینه آلانین موقعیت 1430 به گلایسین (A1430G) می شود.

    نتیجه گیری

    تاثیر مستقیم این جهش در بیماری فرد مبتلا به بررسی های بیشتر نیاز دارد، هر چند بروز آن به صورت هتروزیگوت با ماهیت غالب بروز بیماری صرع همخوانی دارد.

    کلیدواژگان: صرع، کانال سدیم، جهش ژنتیکی، زیر واحد آلفا 1 کانال سدیمی
  • ابوالفضل خوشدل، سلیمان خیری صفحه 67
    زمینه و هدف
    زردی یکی از مشکلات شایع دوران نوزادی است که برای درمان آن از نور درمانی، دارو درمانی، تعویض خون و یا طب سنتی استفاده می کنند. در طب سنتی ایران از ماده ای به نام شیر خشت، (استخراج شده از گیاهان جنس Cotoneaster) جهت درمان زردی نوزادی استفاده می گردد. هدف این تحقیق تعیین تاثیر مصرف شیر خشت (قطره بیلی ناستر) توسط نوزاد یا مادر در بهبودی زردی نوزادان تحت فتوتراپی بود.
    روش بررسی
    در این مطالعه کارآزمایی بالینی 120 نوزاد مبتلا به زردی مراجعه کننده به بخش اطفال بیمارستان هاجر شهرکرد بر اساس روش در دسترس انتخاب و به ترتیب مراجعه در 4 گروه قرار داده شدند. در گروه اول مادر شیر خشت، در گروه دوم مادر و نوزاد هر دو شیرخشت، در گروه سوم نوزاد شیرخشت و درگروه چهارم نوزاد فقط پلاسبو (آب مقطر) دریافت کرد. فتوتراپی در شرایط یکسان برای تمام نوزادان انجام شد. آزمایشات لازم جهت رد نمودن عامل پاتولوژیک زردی انجام گرفت. داده ها به کمک آزمون های آماری کای دو، آنالیز واریانس مشاهدات تکرار شده، آنالیز واریانس، دانت و کروسکال والیس بین گروه ها مقایسه شد.
    یافته ها
    میزان بیلی روبین طی مطالعه در هر 4 گروه کاهش معنی داری داشت (05/0P<). این کاهش در گروه های درمانی که از شیر خشت و نور درمانی استفاده می کردند، در مقایسه با گروه کنترل که از پلاسبو و نور درمانی استفاده می کردند، بیشتر بود (05/0P<). بیلی روبین در گروهی از نوزادان که توسط مادرشان شیر خشت مصرف شده بود در ساعات 24 و 36 کمتر از گروه کنترل بود (05/0P<). همچنین میانگین مدت زمان بستری در بیمارستان در گروه های درمانی برابر با 15±3/35 ساعت و در گروه کنترل برابر با 21/2±70 ساعت بود (05/0P<).
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج این مطالعه، مصرف شیر خشت موجب کاهش سریع تر زردی نوزاد و نیز کاهش طول مدت زمان بستری می گردد. توصیه می شود پس از مطالعات بیشتر در این زمینه، فرآورده استاندارد آن تهیه و در درمان زردی نوزادان از آن استفاده شود.
    کلیدواژگان: بیلی روبین، شیر خشت، زردی نوزاد، قطره بیلی ناستر
  • علی احمدی، محمود شجاعی صفحه 74
    زمینه و هدف
    امید زندگی یکی از اندازه های خلاصه، برای سلامت جمعیت است که مقادیر و روند تغییرات آن در طول زمان، نتیجه اصلی عملکرد نظام سلامت را نشان می دهد. این مطالعه با هدف برآورد تغییرات امید زندگی در طی سالهای 1384 تا 1388 در استان چهارمحال و بختیاری انجام گردید.
    روش بررسی
    این مطالعه توصیفی اپیدمیولوژیک که به بررسی امید زندگی با استفاده از اطلاعات جمعیتی (آمار موجود در مرکز بهداشت استان) و مرگ و میر (بر اساس داده های کشوری ثبت مرگ) بر حسب سن و جنس در سال های 1384، 1385، 1386 و 1388 در استان چهارمحال و بختیاری می پردازد. اطلاعات با استفاده از فرمول های آماری و جمعیت شناسی و ساخت جدول عمر با توجه به دستورالعمل سازمان جهانی بهداشت به کمک نرم افزارهای Excel و PAS (Population Analysis Spreadsheets) تجزیه و تحلیل گردید.
    یافته ها
    امید زندگی در کل جمعیت استان در سال های 1384، 1385 و 1386 به ترتیب 03/70 سال (مردان 7/68 و زنان 49/71 سال)، 24/72 سال (مردان 55/70 و زنان 08/74 سال) و 38/72 سال (مردان 97/70 و زنان 95/73 سال) بوده و همچنین در سال 1388 امید زندگی در مردان به 14/72 و در زنان به 38/75 و در کل جمعیت به 7/73 سال افزایش یافت.
    نتیجه گیری
    امید زندگی در استان چهارمحال و بختیاری در زنان بیشتر از مردان بوده و روند آن در طی سال های مورد بررسی رو به افزایش بوده است.
    کلیدواژگان: استان چهارمحال و بختیاری، امید زندگی، شاخص توسعه، مرگ و میر
  • فریبا یزدخواستی، راضیه جواهری، حمیدرضا عریضی صفحه 81
    زمینه و هدف

    مزاج گرایش بنیادی و نسبتا ذاتی افراد است که زیر بنا و تنظیم کننده رفتار آنان به شمار می رود. ارزیابی مزاج کودک یکی از موضوعات مهم روانشناسی است و پرسشنامه مزاج کودکی میانه در دو دهه اخیر مورد استفاده پژوهشگران قرار گرفته است. این مطالعه با هدف هنجاریابی پرسشنامه مزاج کودکی میانه و همچنین بررسی رابطه مزاج کودکان با عوامل سن، جنس، معدل کودک، تحصیلات و درآمد والدین در فرهنگ ایرانی انجام شد.

    روش بررسی

    در این مطالعه توصیفی-تحلیلی از نوع آزمون سازی 1000 دانش آموز 8 تا 12 ساله مدارس ابتدایی 5 منطقه آموزش و پرورش اصفهان به صورت تصادفی انتخاب و مادران آنها پرسشنامه مزاج کودکی میانه را تکمیل نمودند. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از میدان یابی، پایایی، روایی، آمار توصیفی، تحلیل واریانس چند متغییره و همبستگی پیرسون استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج هنجاریابی نشان داد که با حذف 2 عامل از 9 عامل این پرسشنامه، روایی و پایایی این پرسشنامه در ایران قابل قبول است. از طرف دیگر نتایج نشانگر تفاوت معنی دار 7 عامل مزاج بر اساس متغیرهای سن، جنس، معدل کودک، تحصیلات و درآمد والدین آنها بود.

    نتیجه گیری

    نتایج نشانگر کارکرد مناسب کودکان شهر اصفهان در پرسشنامه مزاج کودکی میانه به عنوان معیاری یرای تفسیر نمرات مزاج برای سایر کودکان این شهر می باشد. نتایج همچنین نشانگر آن است که ویژگی های مزاجی مختلف در فرهنگ های مختلف افراد را مستعد تاثیرات محیطی ویژه ای می نماید.

    کلیدواژگان: پرسشنامه مزاج کودکی میانه، مزاج، هنجاریابی
  • عباس خدابخشی، محمد مهدی امین، مرتضی سدهی صفحه 94
    زمینه و هدف
    کروم به عنوان یکی از مهمترین آلاینده های محیط زیست محسوب می گردد و در غلظت های بالا در پساب صنایع آبکاری وجود دارد. نانو ذرات آهن مغناطیسی، با استفاده از مکانیسم های جذب سطحی، تعویض یونی و نیروهای الکترواستاتیک می تواند در کنترل و حذف فلزات سنگین از فاضلاب های صنعتی مورد استفاده قرار گیرد. هدف از انجام این تحقیق بررسی کارآیی نانو ذرات مغناطیسی در حذف کروم شش ظرفیتی (VI) از پساب های شبیه سازی شده صنایع آبکاری و پارامترهای موثر بر آن می باشد.
    روش بررسی
    در این مطالعه تجربی نانو ذرات مگنتیت با استفاده از روش سل- ژل و با افزودن کلرور آهن دو و سه ظرفیتی در محیط مایی و تحت شرایط قلیایی تهیه گردید. سپس تاثیر عوامل موثر بر این فرآیند شامل، غلظت نانو ذره، غلظت اولیه کروم، pH محلول، سرعت اختلاط و زمان تماس، بررسی گردید. برای تعیین حجم نمونه از روش تاگوچی و تحلیل داده ها بر اساس مدل رگرسیون خطی ساده انجام شد. نمونه برداری بر مبنای پروتکل نمونه برداری انجام شد.
    یافته ها
    یافته های این تحقیق نشان داد که در شرایط pH معادل 2، غلظت اولیه کروم 10 میلی گرم بر لیتر، نانو ذرات مگنتیت سنتز شده با دوز 1 گرم بر لیتر، زمان تماس 5 دقیقه و سرعت همزن 250 دور در دقیقه، حدود 82% از کرم (VI) حذف شده بود. راندمان حذف با افزایش سرعت اختلاط افزایش معنی داری داشت (001/0P<). همچنین راندمان حذف با افزایش pH و افزایش غلظت کروم کاهش معنی داری داشت (001/0P<).
    نتیجه گیری
    نانو ذرات تولیدی مگنتیت دارای کارآیی بالایی در حذف کرم (VI) از پساب های شبیه سازی شده صنایع آبکاری بوده و راندمان حذف با pH رابطه عکس دارد.
  • کبری شاکری، مهربان صادقی، فاطمه دریس، سروش امانی، فهیمه تیموری، نزهت زبر دست صفحه 102
    زمینه و هدف
    عفونت های قارچی و باکتریایی از جمله بیماری های واگیردار و شایعی هستند که در همه جا یافت می شوند و آرایشگاه ها به لحاظ عمومی بودن در این میان اهمیت خاصی دارند. این مطالعه با هدف بررسی آرایشگاه های شهرکرد از نظر آلودگی های میکروبی استافیلوکوک آرئوس و قارچ های درماتوفیت انجام شد.
    روش بررسی
    در این تحقیق توصیفی– تحلیلی داده ها از طریق تکمیل چک لیست، نمونه گیری میکروبی و قارچی و انجام تجربیات آزمایشگاهی جمع آوری و به کمک آزمون آماری کای دو تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    استافیلوکوک آرئوس عامل 4/12% آلودگی میکروبی بود. در بین آلودگی های قارچی کمتر از 1% قارچ درماتوفیت (میکروسپوروم نانوم)، 2/8% کاندیدا آلبیکانس، 11% پنی سیلیوم، 3/3% رایزوپوس و کمتر از 1% اسکوپولاریوپسیس مشاهده گردید. بین نتایج میکروبی و نوع آرایشگاه و همچنین بین نتایج میکروبی و موقعیت محلی آرایشگاه ارتباط معنی داری وجود نداشت.
    نتیجه گیری
    سطح آلودگی به استافیلوکوک آرئوس و قارچ های درماتوفیت در آرایشگاه های شهرکرد در مقایسه با تحقیق های انجام شده در سایر اماکن عمومی نظیر بیمارستان ها، استخرهای شنا، مجموعه های ورزشی و اتاق عمل کمتر است.
    کلیدواژگان: آلودگی باکتریایی، آلودگی قارچی، آرایشگاه، استافیلوکوک آرئوس، درماتوفیتوزیس
|
  • Farhad Golshan-Iranpour, Elham Emami Page 1
    and
    Aims
    Lead is one of the environmental contaminants. In this study we examined the effects of lead on motility, viability and DNA denaturation of mouse spermatozoa. The aim of the study was to find the effects of lead on the above parameters and to see whether these effects are reversible or not.
    Methods
    Twenty four male mice were considered as case group and 24 mice as control group. The case group was injected by 200 mg/kg of lead acetate and control group was injected only by distilled water. Each group (case and control groups) was divided into three subgroups and the members of each subgroup were killed after 1, 2 and 3 weeks and their epididymides were removed. Motility, viability and DNA denaturation of caudal epididymal spermatozoa were examined in all groups. Data were analyzed using Mann-Witny U and Kruskal-Wallis tests
    Results
    Lead reduce the motility and viability of spermatozoa one week after the injection. These effects of lead were disappeared three weeks after injection. In contrast to the effect of lead on motility and viability, it did not affect on DNA denaturation.
    Conclusion
    Contamination with lead can reduce motility and viability of sperms but these effects will be disappeared by time. Lead can not create any changes on DNA denaturation of spermatozoa.
  • Gholamreza Jahaed Khaniki, Abdolmajid Fadaei, Mahraban Sadegh, Gashtaseb Mardani Page 9
    Background And Aim
    Excessive usage of pesticides in agricultural products is considered as risk factors for human health and environmental pollution. This study was designed to determine the residues of Oxydimeton methyl in cucumbers and tomatoes in greenhouses of Chaharmahal va Bachtiari province (Iran).
    Methods
    In this descriptive -analytical study 60 cucumbers and tomatoes were randomly selected to evaluate their residual toxin. Samples were washed and then cut to pieces and were extracted with ethyl acetate, n- Hexane. The solvent was evaporated and the toxin was measured by HPLC. Data were then analyzed using Wilcoxon signed ranks and Friedman tests.
    Results
    In addition, the average residues values in samples of non-washed, washed and peeled cucumber, were 0.23±0.17, 0.15±0.6 and 0.08±0.5 (mg/kg), respectively (P<0.001). The average residues values in samples of non-washed and washed tomato were 1.61±0.8 and 0.67±0.04 (mg/kg), respectively (P<0.001). The results showed that 100 percent of cucumber and tomato samples had poison residues of Oxydimeton methyl which was higher than standard level.
    Conclusion
    Oxydimeton methyl residues in the cucumber and tomato samples exceeded the recommended standard of FAO / Codex and WHO. Therefore, consumers are recommended to peel and wash the cucumber and tomato to reduce the amount of toxin residues.
  • Mortaza Sedehi, Yadolah Mehrabi, Abbas Khodabakhshi Page 18
    Background And Aims
    In modeling process, correlation between covariates causes multicolinearity that may reduce efficiency of the model. This study was aimed to use principal component analysis to eliminate the effect of multicolinearity in logistic regression and neural network models, and to determine its effect on the accuracy of predicting metabolic syndrome in a sample of individuals participating in the Tehran Lipid and Glucose Study.
    Methods
    A total of 347 participants from the Cohort section of the Tehran Lipid and Glucose Study (TLGS) were evaluated. The subjects were free of metabolic syndrome, according to the ATPIII criteria, at the beginning. Logistic regression, logistic regression with principal components, neural network and neural network with principal components models were fitted to the data. The ability of the models in predicting metabolic syndrome was compared using ROC analysis and kappa statistics.
    Results
    The area under receiver operating characteristic (ROC) curve for logistic regression, logistic regression with principal components, neural network and neural network with principal component were estimated as 0.749, 0.790, 0.890 and 0.927 respectively. Sensitivity of the models was calculated as 0.483, 0.435, 0.836 and 0.919 and their specificity as 0.857, 0.919, 0.892 and 0.964 respectively. The kappa statistic for these models was 0.322, 0.386, 0.712 and 0.886 respectively.
    Conclusion
    the study shows that the prediction accuracy of models based on principal components is better than that of models based on primary covariates, so in the presence of multicolinearity, models based on principal components are efficient for predicting metabolic syndrome.
  • Ahmadi Saa , Mobaraki H. , Daraei Mr Student), Salamzadeh Y. Student) Page 28
  • Zahra Parmar, Reza Khadivi, Bahman Sadeghi, Mohammad Rahimi-Madiseh Page 35
    Background And Aims

    The main objective of immunization by hepatitis B vaccine is to generate adequate concentration of anti hepatitis B antibody (HBsAB) in the serum. This study was aimed to determine the effectiveness of hepatitis B vaccination campaign in 18 years old students in Chaharmahal va Bakhtiari province.

    Methods

    In a cross- sectional study, 360 students with 18 years old (born in 1989) and have taken 3 doses of hepatitis vaccine in national vaccination campaign in 2007, were selected by cluster sampling. This study was performed in 2008 in Chaharmahal va Bakhtiari province in the central of I.R of Iran. The level of hepatitis B antibody was detected by quantitative ELIZA method using Dialab Kit. The collected data was analyzed using SPSS 16.0 software by X2 and t-test.

    Results

    Of 360 students, 164(45%) cases were male and 174 (48/3%) cases were from urban areas. Just 349 students (96/95%) have acceptable immunization responses, (In those anti hepatitis B antibodies were more than 20 IU/ml). There was no significant relationship between the level of antibody and variables such as: sex, born places, smoking, contact history, previous disease and Hejamat (P>0.05).

    Conclusion

    Considering the results of the present study and previous researches from others countries, we can emphasize that the mass vaccination has been effective in those 18 years old students and we can be sure that the vaccination has been performed perfectly in Chaharmahal va Bakhtiari province.

  • Nader Shavandi, Shahnaz Shahrjerdi, Rahmatolah Heidarpor, Rahman Sheikh-Hoseini Page 42
    Background And Aims
    This study aimed to investigate the effect of 7 weeks corrective exercise on kyphosis angle and the changes of the kyphosis angle after a 4 months period in the hyper-kyphotic male students.
    Methods
    in this clinical trial, 25 volunteers with hyper kyphosis were selected in a proposed manner and randomly divided into two groups: experimental (12 persons) and control (13 persons). Experimental group trained for 7 weeks, 3 times/week, 30-45 min/session. Kyphosis angle values were measured before, after and then 4 months post training period by spinal mouse device. Data were analyzed by SPSS.15 using the Varience analysis with Repeated Measure and Independent and Dependent t-tests.
    Results
    There were significant differences between the means of kyphosis angle in pre-test (57.0±4.7) and the first post-test (43.3±4.7) and also 4 months ofter stopping the exersice (P<0.001) in experimental group, but no significant differences were seen between pre-test and 4 months after stopping the exercises (P=0.718) means. There were no significant differences between means of kyphosis in these time points in control group (P=0.572).
    Conclusion
    A 7 week corrective exercise period can be resulted in reduction of kyphosis angle in hyper-kyphotic male students. But by stopping the exercises completely, the kyphosis angle may increase again. It's recommended that these patients continue their exercises after treatment periods.
  • Mortaza Yosofi, Mohamadreza Hojjati, Ahsan Moshtaghi, Razieh Rahimiyan, Azadeh Dawodiyan, Dehkordi, Mahmood Rafieian Page 51
    Background And Aims

    Melissa officinalis has many different therapeutic effects such as: sedative, antioxidative and antispasmodic effects. It is used for its calmness effect and for improvement of quality of sleep. In this study we tried to evaluate the eventual effect of hydro-alcoholic extract of Melissa officinalis on learning and spatial memory in mice using Morris watermaze task.

    Methods

    In this experimental study, 32 Balb/c mice were randomly divided into one control and three experimental groups. Control group received normal saline and experimental groups received hydro-alcoholic extracts of Melissa officinalis (25, 50 and 100 mg/kg, i.p.) for 7 days, and then spatial learning was evaluated for 5 consecutive days. For evaluating short-term and long-term memory, probe-trial experiments were performed in the day 5, 7 and 9. Data were analyzed using ANOVA and Tukey tests.

    Results

    No significant difference was found between control group and experimental groups in learning (P>0.05). The first probe-trial experiment showed a positive effect of lower dose of Melissa officinalis (25 mg/kg) on short-term memory (P<0.05); while control animals were succeeded in making short-term memory in the second probe trial experiment. Performing the third probe trial experiment in the day 9, we demonstrated that higher dose of Melissa officinalis (100 mg/kg) prevents from making short-term memory.

    Conclusion

    Melissa officinalis increases short-term memory in lower dose; however, it may have prevention effect on making short-term memory in higher dose.

  • Solmaz Khademi, Alimohamad Ahadi, Jafar Mehvari, Hoda Ayat, Effat Farokhi, Mohamadtaghi Moradi, Mortaza Hashemzadeh, Chaleshtori Page 60
    Background And Aims

    SCN1A gene encodes for neuronal voltage-gated sodium-channel α-subunit. Mutations in this gene are the major cause of severe myoclonic epilepsy of infancy (Dravet syndrome) and generalized epilepsy with febrile seizures plus (GEFS+). GEFS+ is a heritable benign type of epilepsy associated with febrile seizures which belongs to Idiopathic Generalized Epilepsies with a marked clinical and genetic heterogeneity. The main objective of this research is screening of mutations in scn1a gene in patients affected by GEFS+ and Idiopathic Generalized Epilepsy (IGE).

    Methods

    Genetic counseling was carried out with 30 patients and their family. Peripheral blood samples were collected from patients and DNA was extracted using salting out method. Standard PCR on 16th-26th exons of scn1a gene was optimized by employment of specific primers. PCR products were analyzed by SSCP in denaturant condition and sequenced in the next step.

    Results

    Results showed a 4289c>g missense mutation in one patient affected by idiopathic generalized epilepsy. This mutation changes the alanine residue in 1430 position to glycine (A1430G).

    Conclusion

    More studies are needed to identify the direct role of this mutation in pathogenesis, however, heterozygotic genotype of this mutation is consistent with dominant feature of inheritance of Epilepsy.

  • Abolfazl Khoshdel, Soleman Kheiri Page 67
    Background And Aims
    Icter is one of the most common problems found in a newborn baby. The risk of icter is related to the development of kernicterus. The neonatal icter is treated with phototherapy and exchange transfusion. In the Iranian traditional medicine shirekhesht from cotoneaster species plant is commonly used in the treatment of neonatal icter. This research aimed to investigate the effect of billinaster as an oral drop formulation on neonatal icter
    Methods
    In this clinical trial 4 groups each with 30 members were compared after adjustment of age and billirubin level. The first group was treated with phototherapy and only their mothers received billinaster. The second group was treated with phototherapy and the mothers and neonates received billinaster. In the third group only neonates received billinaster and phototherapy and the last group was treated with phototherapy and placebo.Serum billirubin level was assayed 12, 24, 36, 48 and 72 hrs after treatment. Data were analyzed using Chi square, Variance analysis, Kruskal - Walis tests
    Results
    The level of billirubin was significantly decreat in all t groups (P<0.05). There was a significant difference in the level of billirubin between the case and control groups (P<0.05) after 24 and 36 hrs, of treatment. The arerage time of hospitalization in the case groups was 35.3±15 and in the control group 70±2.21 (P<0.05).
    Conclusion
    The result of this study showed that consumption of billinaster drop can cause a significant decrease in neonatal icter and also decrease in the hospitalization period. So, usage of the standard billinastar drop in order to cure the neonatal icter is suggested.
  • Ali Ahmadi, Mahmood Shojae Page 74
    Background And Aims
    Life expectancy is one of the summarized measures for population health that its values and trends during the time is a result of health organization fuaction. This study aimed to estimate the life expectancy changes in Chaharmahal va Bakhtiyary province in Iran during 2005-2009.
    Methods
    This descriptive epidemiologic study was done to estimate the life expectancy changes using demographic and mortality information considering the age and sex during 2005-2009 in Chaharmahal va Bakhtiyary province (Iran). Data were analyzed by statistical and demographic rframe and a lifetime table using excel and PAS)Population Analysis Spread sheets) according to the direction of WHO.
    Results
    Life expectancles during 2005, 2006 and 2007 were 70.3 years (male: 68.7 female: 71.41), 71.88 years (male 70.3 female: 73.59) and 72.39 years (male: 70.97 female: 73.95) respectively. Life expectancy increased to 72.14 in 2009 in males and 75.38 in females; 73.7 in the whole population.
    Conclusion
    Life expectancies in Chaharmahal va Bakhtiyary was more in females than males and had a trend to increase during the study period.
  • Fariba Yazdkhasti, Razieh Javaheri, Hamidreza Oreizi Page 81
    Background And Aims

    Temperament is an innate tendency in human which is the basic regulator for their behavior. This study was a med to slandardize the Middle Childhood Temperament Questionnaire (MLTQ) and to determine the relationship between childhood temperament and their age, gender, academic mean score and parental educational level and income in Iranian culture.

    Methods

    This was a descriptive analytical study in which 1000 elementary school students (8-12 years old) from 5 areas of the city of Isfahan were randomly selected. Reliability, validity, MANOVA and Pearson's correlation tests were used for data analysis.

    Results

    Findings showed that by eliminating two from nine factors of middle childhood temperament questionnaire, this questionnaire would be valuable for evaluating childhood temperament and had a satisfactory reliability and validity for 8 to 12 years old children. Finally the results delineated significant difference between the seven factors of temperament based on the children's age, gender, academic mean score and parental education level and income.

    Conclusion

    Result showed a good function of Isfahanian children in the middle childhood temperament questionnaire, as a means of interpretation for temperament scores for other children in this city. Results also showed that different temperamental traits in different cultures make individuals talented to special demographic characteristics.

  • Abbas Khodabakhshi, Amin, Sedehi Page 94
    Background And Aims
    Chromium is considered as one of the important environmental pollutants. There is high concentration of chromium in the wastewater of electroplating industries. Magnetic iron nanoparticles are used to control and eliminate heavy metals from industrial effluents through the mechanisms of adsorption, ion exchange and electro-static forces. The aim of this study was to evaluate the efficiency of magnetic nanoparticles for removal of hexavalent chromium (VI) from simulated electroplating wastewater and the parameters that influence the removal.
    Methods
    The magnetite nanoparticles were prepared by sol-gel method through the addition of bivalent and trivalent iron chloride in the water environment under alkaline conditions. Then the factors influencing this process, including nanoparticle concentration, initial concentration of chromium, pH, mixing rate and retention time were studied. The taguchi method was used to determine sample size and data analysis. Sampling was performed based on sampling protocol.
    Results
    Removal efficiency was increased with significant increasing the mixing speed (P<0.001). There was a significant reduction in the removal efficiency by increasing the pH and chromium concentration (P<0.001). The findings of this study showed that in pH 2, 10 mg/L initial chromium concentrationy a dose of 1 g/L synthesized magnetite nanoparticles, 5 minutes retention time and 250 rpm mixing rate, about 82 % of chromium (VI) was removed. In addition, characteristics of nanoparticles including: particles structure, composition, size and zeta potential were determined using analytical devices such as: XRD, XRF, Zeta potential and particle seizer.
    Conclusion
    Magnetite nanoparticles have high competency for removal of chromium (VI) from simulated electroplating wastewater, and removal efficiency is reversely related to pH.
  • Kobra Shakeri, Mehraban Sadeghi, Fatemeh Deris, Soroosh Amani, Fahimeh Teimouri, Nozhat Zebardast Page 102
    Background And Aims
    Barbers are public places and people with different economical, cultural, and health conditions are referred to these places and the public health care, could be very important. The main objective of this research was to evaluate the contamination level in equipments used in ladies and gentleman barbers by determining the fungal and Staphylococcus aurous infections.
    Methods
    In this descriptive-analytic study, data collection was done by completing the checklist. Microbial and fugal analysis were included the germ tube and Slide culture.
    Results
    Staphylococcus aurous was the main bacterial contamination at the rate of 12.4%. The causes of fungal contamination included Dermatophyte (Microsporum nanum) 1%, Candida albicans 8.2%, Penicillium 11%, Rhizopus 3.3% and Scopulariopsis less than one percent. Conculsion: The results show that the infection ratio by the Staphylococcus aurous and Dermatophyte in the barber's equipments in Shahrekord is lower than the other reports.