فهرست مطالب

مجله دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد
سال چهاردهم شماره 1 (پیاپی 57، فروردین و اردیبهشت 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/01/21
  • تعداد عناوین: 12
|
  • ابراهیم بنی طالبی، رضا قراخانلو، کیهان قطره سامانی، مهسا محمد آملی، حسین تیموری صفحه 1
    زمینه و هدف
    اسفنگوزین-1-فسفات (S1P) یک اسفنگولیپید بیواکتیو مشتق شده از پلاکت ها می باشد که در تنظیم تکثیر، تمایز، هایپرتروفی و مقابله با مرگ برنامه ریزی شده سلولی و فعال سازی سلول های ماهواره ای درگیر می باشد. هدف این تحقیق بررسی اثر یک دوره تمرین مقاومتی 8 هفته ای بر میزان اسفنگوزین-1-فسفات (S1P) در پلاسما و عضلات کند و تند انقباض موش صحرایی نر نژاد ویستار بوده است.
    روش بررسی
    در این مطالعه تجربی 24 سر موش صحرایی 8 هفته ای نر نژاد ویستار (190-250گرم) بصورت تصادفی به دو گروه کنترل (12n=) و تجربی (12n=) تقسیم شدند. در گروه تجربی 8 هفته تمرینات مقاومتی انجام شد. نردبان مقاومتی یک متری با فاصله میله های 2 سانتی متری با شیب 85 درجه به عنوان وسیله تمرین مقاومتی و وزنه های متصل شده به دم حیوان بعنوان مقاومت استفاده شد. مقدار اسفنگوزین-1-فسفات در لایه کلروفرم بوسیله دستگاه کروماتوگرافی مایع با کارآیی بالا (HPLC) اندازه گیری شد.
    یافته ها
    تمرین مقاومتی محتوای اسفنگوزین-1-فسفات در عضلات تا کننده بلند انگشت شست پا (تند انقباضی) (003/0P=)، و نعلی (کند انقباضی) (008/0P=) و پلاسما (001/0P=) را در مقایسه با گروه کنترل افزایش داد.
    نتیجه گیری
    تمرین مقاومتی بطور قابل ملاحظه ای بر میزان اسفنگوزین-1-فسفات عضلات اسکلتی تند و کند و پلاسما موش صحرایی اثر می گذارد. با توجه به نقش ساختاری و عملکردی این اسفنگولیپید از آنجا که این فاکتور بدنبال یک دوره تمرین مقاومتی افزایش می یابد، شاید یکی از فاکتورهای رشدی در مسیرهای سیگنال دهی در هایپرتروفی عضلانی باشد.
    کلیدواژگان: فسفات، انقباض، پلاسما، تمرین مقاومتی، عضله تند انقباض، عضله کند انقباض
  • حمیدرضا آرتی، محمد فکور صفحه 11
    زمینه و هدف

    درد زانو یکی از علل شایع مراجعه بیماران به پزشک می باشد و علل برگشت پذیر و غیر قابل برگشت دارد. یکی از علل قابل برگشت درد زانو انحراف زاویه چهارسررانی از محدوده طبیعی است که 10% علل درد زانو را تشکیل می دهد. این مطالعه با هدف بررسی میزان ارتباط درد زانو با انحراف زوایه چهارسررانی در گروه های سنی مختلف و مقایسه آن در دو جنس، انجام شده است.

    روش بررسی

    در این مطالعه توصیفی-تحلیلی 100 بیمار (50 مرد و 50 زن) دارای درد زانو مراجعه کننده به کلینیک تخصصی ارتوپدی دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور به روش نمونه گیری آسان وارد مطالعه شدند. اندازه زاویه چهارسررانی و نمره شدت درد زانو در آنها اندازگیری شد. میزان انحراف زاویه چهارسررانی در هر دو جنس، در گروه های سنی مختلف، با استفاده از آزمون های آماری ANOVA، t و اسپیرمن تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    زاویه چهارسررانی در 14% از مراجعین (10% مردان و 18% زنان) بزرگتر از محدوده طبیعی بود. بین شدت درد زانو و اندازه زاویه چهارسررانی در جمعیت کلی و در هر دو جنس همبستگی مثبت معنی دار وجود داشت (75/0=r، 05/0P<). بین گروه های سنی و اندازه زاویه چهارسررانی اختلاف معنی دار و همبستگی وجود نداشت (05/0P>). میانگین و انحراف معیار اندازه زاویه چهارسررانی در مردان 9/1±4/9 و در زنان 9/4±17 درجه بود (05/0P<).

    نتیجه گیری

    انحراف اندازه زاویه چهارسررانی در زنان نسبت به مردان بیشتر است که می تواند به علت اختلافات آناتومیک، سطح بالاتر استروژن، زایمان های متعدد، تغذیه نادرست، فعالیت های غلط و اختلافات ژنتیکی در زنان باشد.

    کلیدواژگان: امتیاز درد، زاویه چهارسررانی، درد زانو
  • مریم طهرانی پور، مریم کهتر پور، بی بی زهرا جواد موسوی، ناصر مهدوی شهری صفحه 20
    زمینه و هدف

    در گیاه شاهدانه (sativa Cannabis) بیش از 61 ماده شیمیایی یافت شده که کانابینوئید نامیده می شود. کانابینوئیدها در تمام مراحل حافظه نقش دارند. هدف از انجام این تحقیق بررسی اثر عصاره آبی برگ گیاه شاهدانه بردانسیته نورونی نواحی CA1،CA2،CA3 (CA Ammonis، Cornu) هیپوکامپ می باشد.

    روش بررسی

    در این مطالعه تجربی 24 سر موش صحرایی نر نژاد ویستار با وزن تقریبی 350-300 گرمی، به سه گروه تجربی 1 و تجربی 2 و گروه شاهد تقسیم شدند. عصاره آبی برگ گیاه شاهدانه با روش سوکسله تهیه شد و در دو گروه تجربی به ترتیب با دوزهای 25 و 50 میلی گرم به کیلوگرم به روش داخل صفاقی برای مدت 3 هفته (هر هفته یکبار) و به گروه شاهد نرمال سالین تزریق شد. پس از یک ماه حیوانات با رامپون و کتامین بیهوش و مغز به آرامی از جمجمه خارج و در فرمالین نمکی 10% قرار گرفت. پس از طی مراحل پاساژ بافتی از مغز برش های سریال 7 میکرونی تهیه شد و با هماتوکسیلین، ائوزین رنگ آمیزی شد. از نواحی CA1،CA2،CA3 عکسبرداری و به طریقه دایسکتور دانسیته نورونی محاسبه و نتایج گروه ها با استفاده آزمون های آماری t، ANOVA و توکی با هم مقایسه شدند.

    یافته ها

    میانگین دانسیته نورونی ناحیه CAlدر گروه کنترل و تجربی 1 و 2 به ترتیب 553±37396، 233±10081 و 382±10986، ناحیه CA2 449±33045، 284±14648 و 378±17147 و در ناحیه CA3 437±26324، 215±10469 و 359±13829 بود. آنالیز های آماری کاهش معنی داری را در دانسیته نورونی نواحی CA1،CA2،CA3 گروه تجربی (دوز 25 و 50 mg/kg عصاره آبی) نسبت به گروه کنترل نشان داد (001/0>P).

    نتیجه گیری

    احتمال می رود عصاره آبی برگ گیاه شاهدانه با داشتن ترکیبات کانابینوییدی آزادسازی دوپامین را افزایش داده و تولید ایمپالس های مهاری می کند و از این طریق باعث تخریب نورونی شده بنحوی که دانسیته نورونی این ناحیه کاهش یافته است.

    کلیدواژگان: حافظه، کانابینوئید، شاهدانه، هیپوکامپ
  • سعید بهرادمنش، محسن رحیمی، احسان عزیزی، آذر برادران، سلیمان خیری صفحه 28
    زمینه و هدف

    سندروم تخمدان پلی کیستیک با چاقی و مقاومت به انسولین همراه است. یافته ها و شواهد نشان می دهد بافت چربی نقشی مهم در ایجاد و پایداری اختلالات موجود در سندروم تخمدان پلی کیستیک دارد. تیرویید نقش بسیار برجسته و چشمگیری در سوخت و ساز بدن به ویژه متابولیسم لیپیدها و کربوهیدرات ها دارد. سندروم تخمدان پلی کیستیک و بیماری های تیروئید با اختلال در کارکرد محور، هیپوتالاموس-هیپوفیز گناد همراهند. این پژوهش با هدف بررسی ارتباط آنتی بادی های ضد تیرویید و ابتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک انجام شد.

    روش بررسی

    در این مطالعه توصیفی-تحلیلی دو گروه 54 نفره از زنان 15 تا 45 ساله مراجعه کننده به درمانگاه های وابسته به دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد به روش در دسترس انتخاب شد. و به صورت پی در پی وارد مطالعه شدند. گروه اول (شاهد) افرادی بودند که بر پایه شرح حال، معاینه بالینی و آزمایش های انجام شده هیچ گونه بیماری تیرویید، اختلالات سیستمیک و سندروم تخمدان پلی کیستیک نداشتند و هیچ گونه دارویی مصرف نمی کردند. گروه دوم (بیماران) بیمارانی بودند که بر پایه شرح حال، معاینه بالینی و آزمایش های انجام شده هیچ گونه بیماری تیرویید و اختلالات سیستمیک نداشتند ولی دچار سندروم تخمدان پلی کیستیک بودند. آنتی بادی های ضد تیرویید در هر دو گروه اندازه گیری و داده ها به کمک آزمون های آماری کای دو، t و آنالیز واریانس تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

    بین بیماران و گروه کنترل تفاوت معنی داری از نظر شیوع ومقدار آنتی بادی های ضد تیرویید وجود نداشت (05/0P>). میزان تری یدوتیروئید (T3) و تیروکسین (T4) در گروه سندروم تخمدان پلی کیستیک، به طور معنی داری بالاتر از گروه شاهد بود (05/0P<).

    نتیجه گیری

    به نظر نمی رسد که آنتی بادی های ضد تیرویید در زنان مبتلا به سندروم تخمدان پلی کیستیک شایع تر و بیشتر از زنان سالم باشد و نقش مهمی در پاتوفیزیولوژی این بیماری داشته باشند.

    کلیدواژگان: آنتی بادی های ضد تیرویید، سندروم تخمدان پلی کیستیک، زنان
  • کتایون وکیلیان، افسانه کرامت، عباس موسوی، محمد شریعتی، محمد اسماعیل عجمی، مهتاب عطارها صفحه 34
    زمینه و هدف

    اکثر زنان از درد شدید و غیر قابل تحمل زایمان رنج می برند. امروزه استفاده از داروهای ضد درد برای کاهش درد زایمان به دلیل عوارض مادری و نوزادی کمتر مورد استفاده قرار می گیرد و توجه به روش های غیر دارویی و طب مکمل رو به افزایش است. این مطالعه با هدف بررسی تاثیر اسانس اسطوخودوس به روش استنشاقی بر درد زایمان انجام گرفت.

    روش بررسی

    در این مطالعه کارآزمایی بالینی 120 مادر کاندید زایمان طبیعی به روش در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی به دو گروه تقسیم شدند. در گروه مورد تنفس بخور سرد هدایت شده اسطوخودوس و در گروه کنترل از بخور سرد هدایت شده آب معمولی استفاده شد. درد بر اساس مقیاس دیداری درد (VAS) قبل از مداخله و بعد از مداخله در دیلاتاسیون های 6-4، 8-6 و 10-8 سانتی متر (در مجموع 3 بار) اندازه گیری شد. داده ها به کمک آزمون های t و کای دو تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

    میانگین درد قبل از مداخله در گروه اسطوخودوس و کنترل به ترتیب 88/1±61/7 و 78/1±01/7 (09/0=P) و میانگین اختلاف درد قبل و بعد از مداخله در گروه اسطوخودوس 84/2±81/0 و در گروه کنترل 9/1±9/0 بود (03/0P=).

    نتیجه گیری

    مطالعه حاضر نشان داد که آروماتراپی با اسطوخودوس می تواند یکی از جایگزین های مناسب دیگر طب های مکمل باشد.

    کلیدواژگان: اسطوخودوس، درد زایمان، رایحه درمانی، طب مکمل
  • هوشنگ علیجانی رنانی، احمد تمدنی، محمدحسین حقیقی زاده، سکینه پور حسین صفحه 41
    زمینه و هدف
    تالاسمی از شایع ترین بیماری های ژنتیک است که بر کیفیت زندگی اثر دارد. با توجه به لزوم یافتن بهترین روش های اداره تالاسمی از طریق درگیری تمام ارکان مراقبتی، تحقیق حاضر با هدف تعیین تاثیر مدل مراقبت مشارکتی بر کیفیت زندگی کودکان سن مدرسه مبتلا به تالاسمی انجام گرفته است.
    روش بررسی
    در این پژوهش تجربی 72 کودک مبتلا به تالاسمی ماژور به صورت در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمون و شاهد قرار گرفتند. پرسشنامه های دموگرافیک و کیفیت زندگی عمومی کودک (گزارش کودک و والدین) (Peds-QOL)، قبل از مداخله در هر دو گروه تکمیل و مدل مراقبت مشارکتی بر اساس مراحل انگیزش، آماده سازی، درگیرسازی و ارزشیابی، در گروه آزمون و با حضور مراقبت دهنده اصلی در منزل به مدت 2 ماه اجرا شد. میانگین نمرات کیفیت زندگی 3 ماه بعد از مداخله با اطلاعات قبل از مداخله به کمک آزمون های آماری کای دو، فیشر و t مستقل و t زوجی مقایسه گردید.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که تفاوت معنی داری در کیفیت زندگی کودکان بین دو گروه قبل از مداخله وجود ندارد، میانگین نمره کیفیت زندگی پس از مداخله در همه ابعاد (گزارش والدین و کودک) به جز عملکرد جسمی والدین در گروه آزمون بالاتر از گروه شاهد بود (001/0P<) و همچنین گروه آزمون پس از مداخله نسبت به قبل از مداخله از کیفیت زندگی بهتری برخوردار شدند (001/0P<).
    نتیجه گیری
    یافته های تحقیق نشان داد که مدل مراقبت مشارکتی بر افزایش کیفیت زندگی در سن مدرسه کودکان مبتلا به بتا تالاسمی موثر است.
    کلیدواژگان: تالاسمی ماژور، کیفیت زندگی، مدل مراقبت مشارکتی، کودکان سن مدرسه
  • محمود مباشری، حسینعلی مهرعلیان، الهام مردان پور، جعفر مقدسی صفحه 50
    زمینه و هدف

    شناخت مشکلات و سختی های خاص جمعیت روستایی، می تواند در برنامه ریزی های بعدی مفید و موثر باشد. از آنجا که شناخت وضعیت موجود اولین قدم در برنامه ریزی های توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی می باشد، لذا این مطالعه با هدف بررسی جنبه هایی از وضعیت بهداشتی، فرهنگی و اجتماعی ساکنین مناطق روستایی استان چهارمحال و بختیاری انجام شده است.

    روش بررسی

    در این مطالعه توصیفی - مقطعی، 1638 نفر از سرپرستان خانوارهای روستایی استان چهارمحال و بختیاری بوسیله نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. روستاهای منتخب در این پژوهش حدودا 90 روستا بود که اردوی طرح هجرت سال 1386 در آن مناطق برگزار شد. داده ها به کمک پرسشنامه چند قسمتی (آلفای کرونباخ 89%) با 47 سوال شامل اطلاعات دموگرافیک، وضعیت آموزش، اشتغال، توان اقتصادی، تنظیم خانواده، تغذیه، فشارخون، دخانیات و بهداشت فردی جمع آوری و توصیف گردید.

    یافته ها

    بیکاری در مناطق روستایی استان 6/31% بود. 86% دارای منزل شخصی، 30% دارای خودرو شخصی و 87% دارای توالت و حمام بهداشتی در منزل بودند. 22/43% تمایل به مهاجرت داشتند. میزان آگاهی از مشکلات ناشی از عدم رعایت تنظیم خانواده 74/75% و بیشترین روش مورد استفاده قرص خوراکی (1/45%) بود. بالاترین میزان استفاده از گوشت قرمز (09/46%)، مرغ (23/36%) و ماهی (56/62%) 1 تا 5 مرتبه در ماه بود. میزان ابتلاء به پرفشاری خون، 25/26% بود. میزان آگاهی از مضرات دخانیات 81/91% و میانگین سنی فرد استفاده کننده، 51/14±81/57 سال بود. وجود فرد حادثه دیده زیر 10 سال در خانواده 65/16% و بیشترین جنسیت فرد حادثه دیده (70%) مذکر بود.

    نتیجه گیری

    وضعیت بهداشتی، فرهنگی و اجتماعی ساکنین مناطق روستایی استان در برخی زمینه ها در سطح مطلوبی قرار ندارد و ریشه یابی آن نیاز به مطالعات بیشتری دارد.

    کلیدواژگان: استان چهارمحال و بختیاری، وضعیت بهداشتی، وضعیت فرهنگی، وضعیت اجتماعی، مناطق روستائی
  • افشار جعفری، ساره سعیدی، رسول ذکری، علی اکبر ملکی راد صفحه 66
    زمینه و هدف

    با توجه به نتایج متناقض مرتبط با پاسخ های قلبی– عروقی و التهابی ناشی از انواع فعالیت های مقاومتی، تحقیق حاضر به منظور مقایسه ی اثرات یک مرحله تمرین مقاومتی ایستا و پویا بر برخی شاخص های عمکردی قلبی- عروقی، لاکتات پلاسما و لکوسیت های خون محیطی زنان غیرورزشکار انجام شد.

    روش بررسی

    در قالب یک طرح نیمه تجربی، 20 زن غیر ورزشکار سالم داوطلب (با دامنه ی سنی 25-20 سال و شاخص توده ی بدنی 25-20 کیلوگرم/ متر مربع) در دو گروه تصادفی همگن فعالیت مقاومتی وامانده ساز پرس پای ایستا (با 40% انقباض ارادی بیشینه) یا پویا (با 45 الی 55 تکرار با 40% یک تکرار بیشینه) شرکت داشتند. ضربان قلب، فشار خون و حاصل ضرب ضربان در فشار به همراه لاکتات پلاسما و تعداد لکوسیت های خون محیطی قبل و بلافاصله پس از فعالیت های مقاومتی تعیین شد. داده های حاصله با استفاده از آزمون های تی همبسته و مستقل بررسی شد.

    یافته ها

    ضربان قلب، فشار خون و حاصل ضرب ضربان در فشار به همراه لاکتات پلاسما و تعداد لکوسیت های خون محیطی پس از هر دو نوع فعالیت مقاومتی به طور معنی داری افزایش پیدا کرد (05/0>P). به علاوه، دامنه ی تغییرات ضربان قلب، حاصل ضرب ضربان در فشار، لاکتات پلاسما و تعداد لکوسیت های خون محیطی گروه ایستا (همه موارد به جزفشار خون سیستولی) به طور معنی داری بالاتر از گروه پویا بود (05/0>P).

    نتیجه گیری

    تغییرات نامطلوب شاخص های عملکردی قلبی- عروقی، خستگی (لاکتات پلاسما) و التهابی (تعداد لکوسیت های خون محیطی) پس از انجام فعالیت های مقاومتی ایستا بالاتر از پویاست. بنابراین، فعالیت مقاومتی پویا برای توسعه ی قدرت و استقامت عضلانی زنان غیر ورزشکار مناسبت تر از فعالیت مقاومتی ایستاست.

    کلیدواژگان: تمرین مقاومتی، پاسخ های قلبی، عروقی، لاکتات، لکوسیتوز
  • رویا حبیبیان، رضا ایمانی، ابوالفضل خوشدل صفحه 77
    زمینه و هدف

    بخش های مراقبت های ویژه (ICU) به طور روزافزونی با افزایش باکتری های مقاوم به آنتی بیوتیک ها مواجه هستند که می تواند باعث مرگ بیماران شود. این مطالعه با هدف تعیین الگوی مقاومت میکروارگانیسم های عامل عفونت های بیمارستانی بخش ICU به آنتی بیوتیک های رایج و مقایسه این الگو با فاصله زمانی 12 ماهه بعد است.

    روش بررسی

    در این مطالعه توصیفی -تحلیلی در طی دو دوره (نیمه اول 1386 و نیمه دوم 1387)، 322 کشت (شامل نمونه های ادرار، ترشحات تراشه، Chest tube، زخم پوستی، خون و مایع مفصلی) از 205 بیمار بخش ICUبیمارستان آیت الله کاشانی شهرکرد بررسی شد. بیمارانی که علائم حاد التهابی را داشتند وارد مطالعه و بقیه حذف شدند. باکتری های جدا شده با دیسک های سفتریاکسون، سفتی زوکسیم، سفتازیدیم، سپیروفلوکساسین، کاربنی سیلین، نورفلوکساسین، جنتامایسین، آمیکاسین و کوتریموکسازول تحت آنتی بیوگرام به روش Disk diffusion method قرار گرفتند.

    یافته ها

    بیشترین کشت از، ترشحات تراشه (6/58%) و کمترین آن مایع مفصلی (3/0%) بود. در کل 5/24% از کشت ها مثبت شدند که 2/58% از ترشحات تراشه و 3/0% از مایع مفصلی بود. کلبسیلا و پسودوموناس شایع ترین باکتری های جدا شده طی یک دوره دوازده ماهه بودند. مقاومت به سفتی زوکسیم، سپیروفلوکساسین و کاربنی سیلین به ترتیب از 5/62%، 19% و 100% به 88%، 55% و 71% تغییر یافت (05/0P<). افزایش حساسیت به جنتامایسین در 6 ماهه دوم مطالعه دیده شد.

    نتیجه گیری

    به دلیل افزایش مقاومت به سفتی زوکسیم، سپیروفلوکساسین توصیه می شود برنامه های کنترل مصرف آنتی بیوتیک ها به صورت موثرتر در بخش ICU به کار رود.

    کلیدواژگان: آنتی بیوگرام، بخش مراقبت های ویژه، مقاومت
  • محسن داودی، حامد موسوی، مسعود نیکبخت صفحه 84
    زمینه و هدف

    بیماری کبد چرب، نوعی تجمع چربی در سلول های کبدی است که در صورت عدم کنترل، روندی بدخیم را به سمت فیبروز شدن بافت کبد و تخریب سلولی آن طی می کند. هدف از تحقیق حاضر بررسی اثر بخشی هشت هفته تمرین ورزشی هوازی منتخب بر روی آنزیم های کبد و بافت کبدی در بیماری کبد چرب بود.

    روش بررسی

    در این مطالعه نیمه تجربی 24 بیمار مرد مراجعه کننده به کلینیک های سونوگرافی شهرستان شوشتر، با تشخیص بیماری کبد چرب بطور در دسترس انتخاب و به دو گروه کنترل (12نفر) و آزمایش (12 نفر) تقسیم شدند. در هر دو گروه میزان آسپارتات آمینوترانسفراز (AST) و آلانین آمینوترانسفراز (ALT) سرم خون اندازه گیری و از کبد بیماران سونوگرافی به عنوان پیش آزمون به عمل آمد. سپس گروه آزمایش به مدت هشت هفته تحت تمرینات هوازی منتخب را با شدت 50 تا70% حداکثر اکسیژن مصرفی همراه با افزایش بار فزاینده تمرینی قرار گرفته و در پایان هفته هشتم بار دیگر تصویر برداری سونوگرافی و اندازه گیری میزان آسپارتات آمینوترانسفراز و آلانین آمینوترانسفراز خون به عنوان پس آزمون از هر دو گروه به عمل آمد. داده ها به کمک آزمون های آماری t مستقل و همبسته و آزمون ناپارامتری من ویتنی تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    بعد از 8 هفته برنامه ورزشی هوازی منتخب سطوح پارانشیم منطقه سطحی کبد گروه آزمایش در مقایسه با گروه کنترل کاهش معنی داری را نشان داد (001/0P<). میزان آسپارتات آمینوترانسفراز و آلانین آمینوترانسفراز سرم خون بیماران در گروه آزمایش نسبت به گروه کنترل کاهش معنی داری داشت (05/0P<).

    نتیجه گیری

    تمرین هوازی ورزشی منظم می تواند روش درمانی مناسبی برای کنترل و مراقبت از بیماران کبد چرب باشد.

    کلیدواژگان: کبد چرب، تمرین ورزشی هوازی، آسپارتات آمینوترانسفراز، آلانین آمینوترانسفراز
  • مهدیه نیکنام، احمد اسماعیل زاده صفحه 91
    زمینه و هدف

    در طول دهه های گذشته، همواره بیماری های قلبی عروقی به عنوان اولین عامل مرگ و میر در سراسر دنیا شناخته شده است. تغییرات نامناسب در الگوی رژیم غذایی، از جمله افزایش مصرف کربوهیدرات های تصفیه شده با نمایه گلیسمیک (GI: Glycemic index) و بار گلیسمیک (GL: Glycemic Load) بالا، از مهمترین عوامل خطرزای محیطی در افزایش بیماری های قلبی عروقی است. این مطالعه با هدف مروری بر مطالعات پیشین، جهت بررسی ارتباط بین GI و GL رژیم غذایی و مرگ و میر ناشی از انواع بیماری های قلبی عروقی انجام شده است.

    روش بررسی

    در این مطالعه مروری با جستجو در PubMed با کلید واژه های Glycemic index، Cardiovascular disease (CVD) و mortality صورت گرفت. تا کنون مطالعات محدودی در این زمینه انجام شده که روش ها و نتایج حاصل از این مطالعات در این مقاله مورد بررسی قرار گرفته است. تمام مطالعات انجام شده، از نوع بررسی های آینده نگر بوده که بر روی انسان انجام شده است.

    یافته ها

    نتایج مطالعات حاکی از آن است که ارتباط بین GI و GL رژیم غذایی و مرگ و میر بیماری های قلبی عروقی، معنی دار نبوده و تنها در زنان میانسال و مسن ژاپنی، ارتباط مثبت و معنی داری بین GI و GL رژیم غذایی و مرگ و میر ناشی از سکته اسکیمیک (خطر نسبی: 45/2 و فاصله اطمینان 95%: 01/1 تا 92/5) مشاهده شده است.

    نتیجه گیری

    نتیجه گیری بر اساس شواهد و یافته های موجود کار دشواری است و تعیین چگونگی ارتباط بین نمایه گلیسمیک و بارگلیسمیک رژیم غذایی و مرگ و میر ناشی از انواع بیماری های قلبی و عروقی، نیازمند مطالعه و تحقیقات بیشتر، در این زمینه است.

    کلیدواژگان: بار گلیسمیک، بیماری های قلبی عروق، نمایه گلیسمیک، مرگ و میر
  • علی مومنی صفحه 101
    زمینه و هدف
    نفریت لوپوسی یکی از خطرناکترین تظاهرات بیماری است. لوپوس در حاملگی ممکن است باعث نارسایی حاد کلیه و مرگ مادر و جنین شود. در این گزارش یک خانم حامله با نارسایی حاد کلیه معرفی می شود که نفروپاتی لوپوسی اولین تظاهر بیماری وی بود. گزارش مورد: خانم 30 ساله، با حاملگی 30 هفته بدلیل تورم اندام تحتانی و پرفشاری خون بستری شد. در بررسی بیمار نکات مهم معاینه و پاراکلینیک شامل، ادم گوده گذار، ازوتمی، آنمی، هماچوری، پروتئینوری، کلیه های با اندازه بزرگتر از طبیعی، ته نشت ادرار فعال، افیوژن پلور و پریکارد، آسیت، تیتر بالای آنتی بادی ضد هسته ای (ANA) آنتی بادی dsDNA (DNA Anti dauble strand،) و لوپوس آنتی کواگولانت بود. بیوپسی کلیه انجام شد و بیمار تحت درمان با پالس متیل پردنیزولون و همودیالیز قرار گرفت و پس از ختم حاملگی پالس سیکلوفسفامید دریافت نمود و وضعیت کلیوی بهبود یافت.
    نتیجه گیری
    بیمار معرفی شده قبل از حاملگی علائمی از اختلالات روماتولوژیک نداشت و اولین تظاهر لوپوس بیمار در حاملگی و بصورت نفریت شدید بود. بیمار به خوبی به درمان های انجام شده پاسخ داد و پس از حدود سه سال از شروع درمان عملکرد کلیه طبیعی است و فرزند بیمار نیز در سلامت کامل قرار دارد.
    کلیدواژگان: حاملگی، لوپوس، نارسایی حاد کلیه
|
  • Ebrahiem Banitalebi, Reza Gharakhanlou, Kyehan Ghatreh-Samani, Mahsa Mohammad-Amoli, Hosin Teimori Page 1
    Background And Aims
    Sphingosine 1-phosphate (S1P) is a bioactive platelet-derived sphingolipid that is involved in regulation of proliferation, differentiation, hypertrophy and anti-apoptosis of cells and activation of satellite cells. The purpose of present study was to examine the effect of resistance training on S1P levels of plasma and skeletal muscles in male Wistar rats.
    Methods
    Twenty four 8-week-old male Wistar rats were used in this study. The initial body weight of rats was 190 to 250 gr. All animals were maintained in pairs in an environmentally controlled room at 22°C, 12:12-h photoperiod cycle and allowed normal cage activity. The animals were fed standard rat chow and water ad libitum. After a week of acclimation to the animal facility, the rats were assigned randomly to a control (N=12) or training (N=12) group. Resistance training was done using a 1 meter height ladder with 2 cm grid with an 85 degree incline, and weights attached to rat's tails. The content of sphingosine-1- phosphate (S1P) present in the chloroform layer was determined by means of high performance liquid chromatography (HPLC).
    Results
    Resistance exercise training increased the total content of S1P in FHL (fast-twitch) (P=0.003) and soleus (slow-twitch) (P=0.008) muscles and plasma (P=0.001) in comparison with control group.
    Conclusion
    It is concluded that resistance exercise training strongly affects the S1P content in fast and slow twitch muscles and plasma.
  • Hamidreza Arti, Mohammad Fakoor Page 11
    Background And Aims

    Knee pain is one of common cause that patients refer to orthopedic clinics and has several reasons. One group is reversible and other is irreversible. Excessive Q-angle composes of 10% causes of knee pain reasons and is recovered (90%) by physical therapy. This study was conducted for evaluation of correlation of knee pain with excessive Q-angle and comparing both sexes and ages groups.

    Methods

    100 patients (50 men and 50 women) in a simple convenience study were enrolled in this research. Q-angle and pain scale (VSA) were measured and then Q-angle deviation in both sexes and ages groups analyzed using ANOVA, t-test. Spearman test with SPSS17 software.

    Results

    The correlation between severity of knee pain and Q-angle in general population and in both sex was significant using of Spearman’s test. There was no significant correlation between different ages and Q-angle. There was significant relationship between Q-angle in men and women (P<0.05). 10% of men, 18% of women and 14% of general population refered to orthopedic clinic had Q-angle greater than normal range.

    Conclusion

    Higher level of Q-angle in females might be related to anatomical differences and high level of estrogen, multiparity, malnutrition, genetical differences and exceesive activity, in females.

  • Maryam Tehranipour, Maryam Kehtarpour, Bibizahra Javadmoosavi, Naser Mahdavi, Shahri Page 20
    Background And Aims

    More than sixty one substances have been found in Cannabis sativa which are called cannabinoids. Cannabinoids are involved in all stages of memory.The aim of this study was to evaluate the effects of leaves aquatic extract of Cannabis sativa on the neuronal density of CA1, CA2 and CA3 of Hippocampus in rats.

    Methods

    In this experimental study twenty four male Wistar rats (weight 300-350 g) were divided into two experimental and one control groups. Cannabis sativa was extracted with Soxhlet apparatus. Aquatic extract was injected introperitonealy (I.P.) in experimental groups with two dosages (50 mg/kg and 25 mg/kg) for three weeks. After one month, animals were decapitated and their brains were dissected, fixed in 10% formalin, sectioned in 7μm thickness and stained by hematoxin-eosin (HE). By applying dissector techniques and systematic random sampling scheme the neuronal density of CA1, CA2 and CA3 of Hippocampus were estimated. Then, the numerical density in each group compared with control group using t-test and ANOVA statistics and Tukey test by Minitab 13 software.

    Results

    Neuronal density average of CA1 area in control, experimental 1 and 2 groups were 37396±553, 10081±233 in CA1 and 10986±382, CA2 area 33045±449, 14648±284 and 17147±378 and in CA3 area 26324±437, 10469±215 and 13829±359 respectively. Statistical analyses showed significant decrease (P<0.001) in the CA1, CA2 and CA3 of Hippocampus neuronal density in experimental groups compared to control group.

    Conclusion

    Aquatic extract of Cannabis sativa leaves has canabinoids substances that may effectively increase dopamine release and inhibit the production of impulse and induce neuronal degeneration in Hippocampus leading to reduction of the neuronal density of Hippocampus.

  • Saied Behradmanesh, Mohsen Rahimi, Ehsan Azizi, Azar Baradaran, Soleiman Kheiri Page 28
    Background And Aims

    Polycystic ovarian syndrome (PCOS) accompanied with obesity and insulin resistance. Many findings have showen that fat tissue has an important role in creating and resisting of various disorders in PCOS. On the other hand, thyroid has an obvious and dominant role in metabolism (specially in the metabolism of lipids and carbohydrates). Both PCOS and thyroid diseases are accompanied with disruption in function of hypothalamus – pituitary –gonad axis. This study aimed at finding the relationship between antithyroid antibodies and polycystic ovarr syndrome.

    Methods

    In this descriptive analytical study two groups of 54 women with the age ranges of 15 to 45 years from Shahrekord, Iran were selected and consecutively were entered the study. The first group (control group), did not have any thyroid disease, systemic disorders or PCOS based on the history, physical examinations and blood tests and they did not use any medicine. The second group (patients groups), did not have any thyroid diseases and systemic disordersbased on the history, physical examinations and blood tests but they had PCOS. Antithyroid antibodies in both groups were measured and compared using K2, t test and ANOVA.

    Results

    There was no significant difference in the prevalence and levels of antithyroid antibodies between PCOS group and control subjects (P>0.05). The level of (T3) and (T4) was significantly higher in polycystic ovary syndrome than in control group (P<0.05).

    Conclusion

    It does not seem that to be more prevalent than in the healthy women and it is unlikely that they have an important role in pathophysiology of the disease.

  • Kataun Vakilian, Afsaneh Karamat, Abbas Mousavi, Mohammad Shariati, Esmaiel Ajami, Mahtab Atarha Page 34
    Background And Aims

    Studies have shown that half of the mothers complain severe or intolerable labor pain. Because of the side effects of pharmacological pain killers on mothers and neonates, those medications are used lower than non pharmacological methods in these days. The aim of this study was to investigate the effect of lavender essence inhalation on labor pain.

    Methods

    In this randomized clinical trial study, 120 pregnant women were selected by convenient sampling method and devided in two groups of 60. Conducted cool vapor of essential oil of lavender was used in case group and the control group used only cool water vapor. Written consent was obtained and pain was estimated once before and 3 times after intervention. Analytical statistics such as t-test and χ2 were used.

    Results

    The results showed that difference in the labor pain before and after intervention in lavender group was 0.81±2.48 and in control group was 0.90±1.90 and the difference was significant (P=0.03).

    Conclusion

    This study showed that aromatherapy could be a suitable alternative complementary medicine for labor pain.

  • Hooshang Alijany-Renany, Ahmad Tamaddoni, Mohamadhosien Haghighy-Zadeh, Sekineh Pourhosein Page 41
    Background And Aims
    Thalassemia is one of the most common human genetic diseases that affects quality of life. The present research attempted to investigate the effect of Partnership Care Model on the quality of life of school-age children with β-thalassemic.
    Methods
    Present experimental study was performed on 72 thalassemic children who were randomly divided into two equal groups, intervention and control (36 each). The questionnaires of demographic data and children’s Quality of Life inventory (peds-QOL) were used as instrments. After gathering data in the pre-test stage, participant Care Model was implemented for children and parents in the intervention group according to its four steps (Motivation, Readying, Involvement and Evaluation) for two months. The post test was carried out three months after the intervention.
    Results
    There was no significant difference between the intervention and control groups in the terms of demographic characteristics and QOL (P>0.05). After the intervention, independent t-test showed a significant difference between the means of peds QOL dimensions between groups (P<0.001). Moreover, the paired t-test showed a significant difference in the peds QOL dimensions of the intervention group before and after intervention (P<0.001).
    Conclusion
    Overall, our findings revealed that the Partnership Care Model was effective on the increasing quality of life in the school-age children with β-thalassemia.
  • Mahmood Mobasheri, Hosinali Mehralian, Elham Mardanpour, Jafar Moghadasi Page 50
    Background And Aim

    Identifying the problems and difficulties related to rural areas can be useful and effective in future planning. Since looking into the current situation is the first step in planning economical, social and cultural development, this study was carried out with the aim of investigating aspects of health, cultural and social conditions of the rural population of Chaharmahal va Bakhtiary province.

    Methods

    In this descriptive-cross sectional study 1638 family guardians were chosen through simple sampling. Around 90 villages were chosen for this research (the same area in which the Tarhe Hejrat was carried out in the year 2008). The data was gathered using multi-sectional questionnaires (Cronbach’s Alpha 89%) with 47 questions including demographic information, state of education, employment, financial state, family planning, diet, hypertension, smoking and personal hygiene and was analyzed using descriptive statistics.

    Results

    Unemployment in the rural areas was 31.6%. 86% had their own homes, 30% had a personal car and 87% had bathrooms in their homes. 43.22% wished to emigrate. The awareness of problems arising from not paying attention to family planning was 75.74% and the most practiced method was using oral contraceptive pills (45.1%). The biggest amount of red meat (46.09%), chicken (36.23%) and fish (62.56%) intake was 1 to 5 times a month. The amount of people suffering from hypertension was 26.25%. Knowledge of the side effects of smoking was 91.81% and the average age of smokers was 57.81±14.51. Families with a child aged fewer than 10 who had been in an accident were 16.65% and males had the most accidents (70%).

    Conclusion

    The social, cultural and health status of the people living in the country-side in the province is not at its optimal level in certain aspects. Finding the causes however, requires more research.

  • Afshar Jafari, Sareh Saeidi, Rasoul Zekri, Aliakbar Malekirad Page 66
    Background And Aims

    Considering the conflicting results related to the resistance exercise-induced cardiovascular and inflammatory response, the present study was conducted to compare the effects of static and dynamic resistance training on some functional cardiovascular indices, plasma lactate and peripheral blood leukocytes in healthy untrained women.

    Methods

    In a quasi-experimental design, twenty healthy untrained volunteers (Female, aged 20-25 years and BMI 20-25 Kg/m2) in two random homogeneous groups were participated in an exhaustive static (40% of maximum voluntary contraction) or dynamic leg press resistance exercise (40% one repetition maximum with 45 to 55 repetitions). Heart rate, blood pressure, rate-pressure product (RPP) along with plasma lactate and peripheral blood leukocytes counts were determined immediately before and after the resistance exercises. Data were expressed as mean (±SD) and analyzed by paired and independent t-tests at α≤0.05.

    Results

    Indices were significantly increased after the both resistance exercises (P<0.05). Moreover, the change range in heart rate, RPP (but not systolic blood pressure), plasma lactate and peripheral blood leukocytes counts of the static group were significantly higher than those of the dynamic group (P<0.05).

    Conclusion

    According to the present findings, it can be concluded that the undesirable alterations in functional cardiovascular indices along with fatigue (plasma lactate) and inflammatory indicators (peripheral blood leukocyte counts) in the static resistance leg press are higher than those in the dynamic leg press. Therefore, the dynamic resistance exercise can be a more suitable method than static resistance exercise for development of muscular strength and endurance in untrained women.

  • Roya Habibian, Reza Imani, Abolfazl Khoshdel Page 77
    Background And Aims

    ICUs are faced with increasing rapid emergence of antibiotic- resistant bacteria, which influenc patient mortality. This study was conducted to compare the trend of antimicrobial resistance among microorganism's agents of ICUs nosocomial infections in two periods of 6 months with an interval of 12 months.

    Methods

    In this descriptive analytic study, 322 obtained clinical specimens)including urine, tracheal aspirated materials, blood, wound, synoartrial fluid and chest tube secretion) from 205 hospitalized patients in ICU of Kashani ward Shahrekord, Iran was investigated during two periods of 6 months (second half of 2006 and first half of 2008). Patients with acute inflammatory responses were included in the study. The antibiograme was performed using Disk diffusion method with following disks: ceftriaxone, ceftizoxime, ceftazidime and ciprofloxacin, carbenicillin, norfloxacin, gentamycin, amikacin and co-trimaxazol.

    Results

    The most and less common collected specimens were tracheal discharge (58.6%) and synovial fluid (0.3%) respectively. Overall 24.5% of cultures were positive. (58.2% of tracheal discharge and 0.3% of synovial fluid). Klebsiella and Pseudomonas were the most common isolated bacteria. With an interval of 12 months the resistance trend of isolated bacteria to ceftizoxime, ciprofloxacin and carbenicillin changed from 62.5%, 19%, 100% to 88%, 55%, 71% (P<0.05). There was an increased sensitivity to gentamycin in second period of study.

    Conclusions

    Considering the increasing trend of resistance to ceftizoxime, ciprofloxacin, we recommend them in the case of positive culture and antibiograme. Antibiotic usage in ICU ward must be controlled more effectively and each ICU needs to have a program for antibiotic resistance surveillance.

  • Mohsen Davoodi, Hamed Moosavi, Masoud Nikbakht Page 84
    Background And Aims

    Fatty liver disease is a kind of fat accumulation in the liver cells which uncontrolled subjects have a trend to parenchymal fibrosis and cell death.This study aimed to investigate the effect of eight weeks elected aerobic exercise on the levels of AST, ALT enzymes and liver parenchyma of male patients with fatty liver, aged 20 to 45 years in Shooshtar, Iran.

    Methods

    In this study, 24 patients referred to sonography clinics of Shooshtar, Iran with the diagnosis of fatty liver disease were selected randomly and divided to control and experimental groups. The serum ALT and AST were measured and liver sonography was done befor intervention in both groups. After eight weeks aerobic exercise with intensity of 50 to 70 VO2 Max in case group, the tests were performed for both groups. Descriptive analysis and t-test were performed using SPSS.

    Results

    the results showed that ecogenesity of liver parenchyma was decreased in the post-test in comparison to pre-test (83.2%) and the serum AST and ALT of experimental group were decreased in comparison to control group (P<0.05).

    Conclusion

    It can be concluded that eight weeks aerobic exercise has significant effects on the fatty liver disease.

  • Mahdiyeh Niknam, Ahmad Esmaillzadeh Page 91
    Background And Aims

    A cardiovascular disease has been the leading cause of death worldwide in the last decades. Inappropriate changes in dietary patterns, including increased consumption of refined carbohydrates with high glycemic index (GI) and glycemic load (GL) are the most important environmental risk factors in increasing cardiovascular disease. This study aimed to review the current evidence on the association between dietary GI and GL and mortality from various cardiovascular diseases.

    Methods

    A literature search in PubMed was done with the use of “Glycemic index”, “cardiovascular disease” and “mortality” as keywords. So far, few studies have been performed in this area. Findings from these studies have been taken into account in this review. All available studies were prospective investigations performed among humans.

    Results

    Findings from the current evidence suggest no significant association between dietary GI, GL and cardiovascular mortality. The only significant finding we reached in the literature was about middle-aged and older Japanese women; where a positive significant association was reported between dietary GI and GL and mortality from ischemic stroke [RR: 2.45; CI:95% (1.01-5.92)].

    Conclusion

    It is concluded that reaching a definite conclusion based on current evidence is difficult. More information is required to determine the definite association between dietary glycemic index and glycemic load and mortality from various cardiovascular diseases.

  • Ali Momeni Page 101
    Background And Aims
    Nephritis is one of the most dangerous presentations of SLE. Lupus in pregnancy can increase maternal and fetal mortality. In this report a pregnant woman with lupus nephritis is presented. Case report: A thirty year old woman in 30th week of pregnancy was admitted to internal medicine ward for evaluation of peripheral edema and hypertension. Important findings of her laboratory exam were: azotemia, hematuria, proteinuria, anemia, large size kidneys, active urine sediment, pleural and pericardial effusion, ascites, high titer of ANA, anti dauble strand DNA and lupus anticoagulant. Renal biopsy was done, pulse of methyl prednisolon prescribed and hemodialysis was started. After delivery, pulse of cyclophosphamide was also given and her renal function improved.
    Conclusion
    The patient had not history of rheumatologic disease and the first presentation of lupus was severe nephritis during pregnancy. Fortunately, the response of patient to the treatment was good. After about 3-years follow-up, patient’s renal function is normal and her son seems healthy.