فهرست مطالب

مجله دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد
سال چهاردهم شماره 4 (پیاپی 60، مهر و آبان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/07/11
  • تعداد عناوین: 12
|
  • رسول باقری، علیرضا سرمدی*، گیتی ترکمان صفحه 1
    زمینه و هدف

    از تیپینگ به عنوان جزیی از برنامه توانبخشی در درمان اختلالات نوروموسکولواسکلتال استفاده می شود. تاثیر پذیری متفاوتی از بکارگیری تیپ روی فعالیت الکتریکی عضلات ذکر شده است. هدف از این مطالعه پاسخ به این سوال است که آیا تیپ تاثیر یکسانی بر فعالیت نورون های حرکتی عضلات تند انقباض و کند انقباض دارد یا خیر؟

    روش بررسی

    در این مطالعه نیمه تجربی 15 فرد سالم غیرورزشکار با میانگین سنی 4/3 ± 7/27 سال و بصورت در دسترس انتخاب شدند. کینزیوتیپ پس از برش و آماده سازی بصورت Y شکل، از انتهای تاندون آشیل تا ابتدای سرهای داخلی و خارجی گاستروکنمیوس چسبانده شد. جهت بررسی الگوی فراخوانی موتورنورون های عضلات سولئوس و گاستروکنمیوس خارجی از رفلکس H استفاده شد. 40 تحریک الکتریکی توسط پالس های با مدت زمان 1 میلی ثانیه و 3 تحریک در هر شدت بر عصب تیبیال اعمال و منحنی فراخوانی رفلکس H در 4 مرحله ثبت شد. برای مقایسه پارامترها بین دو عضله از آزمون تحلیل واریانس با اندازه گیری های مکرر استفاده شد.

    یافته ها

    شدت لازم جهت ثبت رفلکس H انتهایی در عضله گاستروکنمیوس خارجی نسبت به سولئوس در مرحله 5 دقیقه پس از تیپ (01/0P=) و 15 دقیقه پس از برداشتن تیپ (03/0P=). کاهش معنی داری یافت. تغییرات میانگین سایر متغیرهای مورد بررسی در عضله سولئوس نسبت به گاستروکنیموس تفاوت معنی داری را نشان نداد. افزایش بارزی در همه متغیرها در گاستروکنمیوس خارجی در مقایسه با سولئوس دیده شد (05/0P<).

    نتیجه گیری

    اعمال تیپینگ باعث ایجاد اثرات تسهیلی بیشتر در عضله گاستروکنمیوس خارجی خصوصا در موتور نورون های نوع اول آن و نیز به میزان کمتر در عضله سولئوس می شود. به نظر می رسد بتوان از این اثر تیپینگ در جهت فعال سازی بیشتر عضلات تند انقباض بهره برد.

    کلیدواژگان: سولئوس، کینزیوتیپ، گاستروکنمیوس خارجی، منحنی فراخوانی رفلکس H _
  • محمدحسین رضویان، نرجس تمدن، محسن اسلامی فارسانی، محمدرضا ذوالفقاری، سارا یادگاری صفحه 11
    زمینه و هدف
    قرار گرفتن انسان در معرض غبارات منگنز می تواند باعث بروز بیماری شبیه به پارکینسون به نام منگانیسم شود. برای کاهش عوارض حاصل، داروهای شلات کننده ی فلزات پیشنهاد شده اند. این پژوهش با هدف بررسی، قدرت شلات کنندگی داروی پاراآمینوسالیسیلیک اسید انجام شده است.
    روش بررسی
    در این مطالعه تجربی بیست رات نر بالغ نژاد ویستار در چهار گروه پنج تایی طبقه بندی شدند (یک گروه کنترل و سه گروه آزمون) و طی دو دوره به ترتیب سالین-سالین، منگنز-سالین، سالین-پاراآمینوسالیسیلیک اسید و منگنز- پاراآمینوسالیسیلیک اسید دریافت نمودند. تزریق داخل صفاقی کلرید منگنز به میزان mg/kg8 وزن بدن حیوان به مدت یک هفته برای ایجاد مسمومیت و تزریق زیر جلدی یک سی سی پاراآمینوسالیسیلیک اسید با غلظت g/l5/1 پنج روز در هفته به مدت چهار هفته جهت درمان صورت گرفت. سپس سرم حیوانات برای بررسی فاکتورهای بیوشیمیایی و بافت کبد آنها برای بررسی تغییرات هیستوپاتولوژیک جداسازی و فیکس شدند. داده ها توسط آزمون های آماری آنالیز واریانس یک طرفه و سپس تست توکی تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    بررسی فاکتورهای بیوشیمیایی بیانگر افزایش معنی دار کلسترول در گروه دوم نسبت به کنترل و کاهش سطح کلسترول خون گروه چهارم نسبت به گروه دوم بود (01/0P<). بیلی روبین مستقیم خون در گروه های دوم و سوم نسبت به کنترل بیشتر بود (05/0P<). بیلی روبین در ادرار حیوانات گروه های دوم وسوم و چهارم مشاهده شد و اوروبیلینوژن در ادرار این گروه ها کاهش داشت (05/0P<). آنزیم های اگزالواستات ترانس آمیناز و پیروات ترانس آمیناز در گروه سوم و آنزیم آلکالین فسفاتاز در گروه های دوم و چهارم نسبت به کنترل افزایش معنی دار داشتند (05/0P<).
    نتیجه گیری
    داروی پاراآمینوسالیسیلیک اسید در کاهش عوارض مسمومیت با منگنز به خصوص آسیب های کبدی و صفراوی و افزایش کلسترول خون موفق عمل می کند لیکن، استفاده از آن همانند سایر داروها عوارضی را در کبد به همراه دارد.
    کلیدواژگان: پاراآمینوسالیسیلیک اسید، عوارض کبدی، منگنز
  • فرهاد گلشن ایرانپور، لعبت جعفرزاده، اعظم عسگری صفحه 21
    زمینه و هدف
    مطالعات مختلف نشان داده اند که خانم های باردار بدون توجه به تاثیرات تراتوژن بیشتر گیاهان دارویی به استفاده از این گیاهان می پردازند. از جمله این گیاهان که دارای خواص متعدد درمانی است، چای کوهی می باشد که تا به حال اثر تراتوژن آن بررسی نشده است. لذا این مطالعه با هدف بررسی تاثیر عصاره چای کوهی در غلظت های مختلف در ایجاد ناهنجاری در موش های سوری انجام شده است.
    روش بررسی
    در این مطالعه تجربی، 60 سر موش سوری ماده بالغ پس از جفت گیری و مشاهده پلاک واژنی، به صورت تصادفی به شش گروه (دو گروه کنترل و 4 گروه مورد) تقسیم شدند. چهار گروه مورد از روز 7 تا 12 حاملگی به مدت 6 روز عصاره چای کوهی با غلظت های 50، 100، 150 و 200 میلی گرم بر کیلوگرم را به صورت داخل صفاقی دریافت کردند. در روز 18 حاملگی جنین ها از لوله رحمی خارج شدند و ابتدا وزن و قد آنها با ترازوی حساس دیجیتالی و کولیس اندازه گیری و سپس با رنگ الیزارین رد رنگ آمیزی و از نظر ناهنجاری های اسکلتی بررسی شدند. داده ها به کمک آزمون های آماری کای دو، کروسکال والیس و آزمون تعقیبی دان تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    عصاره چای کوهی در دوزهای مختلف باعث اختلال در رشد (قد و وزن) جنین ها شد و این اختلال با افزایش دوز عصاره افزایش نشان داد (01/0P<). در نداشتن استخوان اینترپاریتال بین گروه های کنترل و دوز 50 میلی گرم بر کیلوگرم دوز 200 میلی گرم بر کیلوگرم تفاوت معنی داری وجود داشت (01/0P<)، ولی در وجود دنده اضافی تفاوت آماری معنی داری بین گروه ها مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    عصاره گیاه چای کوهی دارای خواص تراتوژن می باشد و باعث کاهش رشد و کاهش تشکیل استخوان اینترپاریتال وابسته به دوز می شود و لازم است مصرف این گیاه در دوران بارداری با احتیاط صورت گیرد.
    کلیدواژگان: تراتوژن، چای کوهی، ناهنجاری اسکلتی
  • رویا رئیسی، فروزان گنجی *، رضوان شاهمرادی، الهام مردان پور شهرکردی، آلبرت شمیان، افسانه نکویی، نسرین فانیان، مسعود نیک فرجام صفحه 30
    زمینه و هدف

    کودکان طلاق در معرض مسایل زیادی از قبیل اختلالات روانی و شخصیتی و کمبود توانایی های ارتباط اجتماعی هستند. هدف برنامه آموزش مهارت های زندگی ارتقای مهارت های روانی اجتماعی در برخورد با چالش های طبیعی که در زندگی با آن روبرو می شوند، می باشد. این مطالعه با هدف تعیین تاثیر جلسات مشاوره حضوری بر سلامت روان در فرزندان زوجین طلاق گرفته در شهرکرد انجام شد.

    روش بررسی

    در این مطالعه مداخله ای 60 کودک طلاق به روش در دسترس در شهرستان شهرکرد انتخاب و به صورت تصادفی به دو گروه 30 نفری شاهد و مداخله تقسیم شدند. پس از تکمیل پیش آزمون با استفاده از پرسشنامه توانایی ها و مشکلات (SDQ) فرم والدین در هر دو گروه، آموزش گروه مداخله به صورت جلسه ای یکی از مهارت های ده گانه زندگی با حضور والدین و با تاکید بر مشکلات کودکان طلاق انجام شد. پس از دو ماه پرسشنامه توانایی ها و مشکلات مجددا برای هر دو گروه تکمیل گردید و اطلاعات به کمک آزمون های آماری t مستقل، t زوجی و کای اسکور آنالیز گردید.

    یافته ها

    قبل از آموزش میانگین نمره دو گروه از نظر علایم هیجانی، اختلال سلوک، پیش فعالی، مشکلات با همسالان، رفتار مطلوب اجتماعی و نمره کل پرسشنامه و بعد از آموزش در علائم هیجانی، پیش فعالی و رفتار مطلوب اجتماعی اختلاف معنی دار وجود نداشت (05/0P).

    نتیجه گیری

    برگزاری جلسات حضوری و گروهی آموزش مهارت های زندگی با تاکید بر مشکلات کودکان طلاق، برای خانواده ها و کودکان در افزایش سلامت روانی کودکان آنها موثر است.

    کلیدواژگان: مهارت زندگی، آموزش، سلامت روان، فرزندان طلاق
  • مهدی رضایی، حسین هنری، علی محمد زند صفحه 38
    زمینه و هدف
    سیاه زخم (آنتراکس) یک بیماری مشترک بین انسان و دام است. عامل ایجاد کننده بیماری باکتری باسیلوس آنتراسیس می باشد که آنتی ژن حفاظت کننده (PA) و ناحیه یک فاکتور کشنده (LFD1) ایمونوژن های قوی این باکتری بوده و همواره به عنوان کاندیدای واکسن علیه باسیلوس آنتراسیس در نظر گرفته شده اند. هدف این مطالعه تولید آنتی ژن ناحیه یک فاکتور کشنده(LFD1) در باکتری Escherichia coli می باشد.
    روش بررسی
    در این مطالعه تجربی آزمایشگاهی ژن LFD1 از پلاسمید pXO1 شناسایی و با واکنش PCR تکثیر شد. با جایگاه های آنزیمی BamH I و Xho Iدر وکتور (pGEM-T easy) همسانه سازی شد و بعد از جداسازی به وکتور بیانی pET28a(+) زیرهمسانه سازی گردید. این وکتور به باکتری E. coli-BL21 (DE3) تراریخت (ترانسفورم) شد. بیان ژن LFD1 تحت القای ایزوپروپیل-β -D -I-گالاکتوپیرانوزید (IPTG) انجام و پروتئین مورد نظر بیان شد.
    یافته ها
    ژن ناحیه یک فاکتور کشنده (LFD1) کلون شده در وکتور بیانی pET28a(+) به وسیله ی توالی یابی، PCR و هضم به وسیله آنزیم های با اثر محدود تایید گردید. همچنین پروتئین نوترکیب تولید شده به وسیله سدیم دودسیل سولفات پلی آکریل آمید ژل (SDS-PAGE) و لکه گذاری وسترن تایید گردید.
    نتیجه گیری
    با توجه به ایمونوژن بودن پروتئین LFD1، پروتئین نوترکیب تولید شده در این تحقیق را می توان به صورت مجزا یا ترکیبی با یاورها و یا انتقال دهنده ها در طراحی واکسن برای بیماری سیاه زخم استفاده نمود.
    کلیدواژگان: باسیلوس آنتراسیس، پروتئین نوترکیب، سیاه زخم، ناحیه یک فاکتور کشنده
  • سروش امانی، حسین مدینه، حمیدرضا خضرایی صفحه 47
    زمینه و هدف
    از مسائل مورد تعقیب در علم پزشکی نوین تسکین درد بعد از اعمال جراحی می باشد. درمان دارویی درد حاد پس از جراحی از طریق یکسری رژیم های دارویی از جمله اپیوئیدها و داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی (NSAID) انجام می گیرد. عوارض جانبی این داروها باعث شده تا محققین به فکر جانشینی برای آنها باشند. هدف این مطالعه بررسی مقایسه اثر دکسترومتورفان خوراکی با در مقایسه پلاسبو بر شدت درد بعد از عمل جراحی آدنوتانسیلکتومی در بیماران 12-3 ساله بوده است.
    روش بررسی
    در این مطالعه کارآزمایی بالینی 160 کودک 12-3 سال کاندید عمل جراحی آدنوتانسیلکتومی به صورت در دسترس انتخاب و بصورت تصادفی به چهار گروه مساوی 40 نفره تقسیم شدند. 2 ساعت قبل از عمل به بیماران گروه اول و دوم، mg/Kg 5/0 شربت دکسترومتورفان خوراکی و به گروه های سوم و چهارم پلاسبو داده شد. پس از عمل جراحی و بعد از انتقال بیمار به بخش تا 24 ساعت بعد از عمل به گروه های اول و سوم mg/Kg5/0 دکسترومتورفان و به گروه های دوم و چهارم پلاسبو داده شد. شدت درد هر 6 ساعت بر اساس جدول Oucher، ارزیابی شد. داده ها با استفاده از آزمون های آماری کای دو و آنالیز واریانس مشاهدات تکرار شده مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت.
    یافته ها
    در تمام گروه ها، بیشترین شدت درد در بدو ورود به بخش و کمترین شدت درد در 24 ساعت بعد از عمل بود. شدت درد در همه گروه ها با سن رابطه معکوس داشت (05/0P<) ولی رابطه معنی داری بین شدت درد و جنس وجود نداشت. شدت درد بین چهار گروه تفاوت معنی داری نداشت ولی شدت درد در هر چهار گروه روند کاهشی معنی داری داشت (05/0P<).
    نتیجه گیری
    بر اساس یافته های بدست آمده دکسترومتورفان خوراکی با دوزی که در این مطالعه تجویز شده درد بعد از عمل آدنوتانسیلکتومی را در اطفال کاهش نمی دهد.
    کلیدواژگان: دکسترومتورفان، آدنوتانسیلکتومی، درد
  • محمود بهمنی، کوروش ساکی، شهناز یوسفی زاده، مجید غلامی آهنگران، پویا پارسایی صفحه 54
    زمینه و هدف
    زالو از عوامل بیماری های زئونوز انگلی نوظهور و نوپدید می باشد و مهم ترین عارضه آلودگی با آن بروز کم خونی است. تاکنون در فارماکوپه ملل مختلف دنیا، دارویی برای درمان عوارض زالو ثبت نشده است. پیاز و سیر گیاهانی هستند که عصاره آنها در طب سنتی به وفور مورد استفاده قرار می گیرد و معتقدند که اثرات سودمندی به عنوان یک گیاه ضد انگل دارد. این مطالعه با هدف مشخص نمودن اثرات ضد زالویی عصاره های متانولی سیر و پیاز انجام گردید.
    روش بررسی
    در این مطالعه تجربی اثرات ضد لیمناتیس نیلوتیکای عصاره متانولی گیاهان سیر و پیاز با آزمایش ضدزالویی بررسی شد. آزمایش ضد زالویی در ظرف حاوی 600 میلی لیتر آب چشمه و یک عدد زالو انجام شد. زمان فلجی و مرگ زالوها به مدت 720 دقیقه مورد بررسی قرار گرفت. هر آزمایش 9 مرتبه تکرار شد. جهت آنالیز داده ها ار آزمون آماری آنالیز واریانس یک طرفه استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان می داد که عصاره متانولی سیر با دوز 300 میلی گرم با میانگین 61/8±44/80 دقیقه و لوامیزول با میانگین 72/2±77/8 دقیقه باعث مرگ زالو شد (05/0P<). تیمارهای عصاره متانولی پیاز با دوزهای 300، 600 و 1200 میلی گرم و تیمار آب مقطر اثری بر مرگ زالو نداشتند.
    نتیجه گیری
    با توجه به طبیعی بودن عصاره متانولی سیر و زمان کم کشندگی زالو ممکن است بتوان از آن به عنوان یک گیاه خوراکی با اثر ضد زالو مناسب در موارد زالو گرفتگی استفاده نمود.
    کلیدواژگان: زالو، لیمناتیس نیلوتیکا، آزمایش ضدزالویی، عصاره متانولی، سیر و پیاز
  • سید عزت الله معما رزاده، مجید ولیدی*، غلام رضا مبینی، محمود رفیعیان، شاهین منصوری صفحه 61
    زمینه و هدف

    کنژنکتیویت شایع ترین بیماری چشمی جهان است که یکی از پایه های درمان آن استفاده از آنتی بیوتیک ها می باشد. با توجه به مقاومت روزافزون باکتری ها به آنتی بیوتیک های موجود و عوارض آنها و استفاده چای به عنوان التیام بخش التهاب های چشمی بر اساس یک باور قدیمی، این مطالعه با هدف بررسی اثر ضدباکتریایی عصاره چای سیاه برای درمان کنژنکتیویت چرکی انجام شده است.

    روش بررسی

    در این مطالعه تجربی نمونه ها از چشم بیماران مبتلا به کنژنکتیویت مراجعه کننده به کلینیک چشم پزشکی شهرکرد جمع آوری و روی محیط های کشت، کشت داده شدند. سپس توسط محیط های کشت افتراقی و تست های تشخیصی از سه نوع باکتری استافیلوکوکوس اورئوس، استافیلوکوکوس اپیدرمیدیس و استرپتوکوکوس پنومونیه هر کدام 10 نمونه (جمعا 30 نمونه) جدا شد. این نمونه ها جداگانه در روش های pour plate با استفاده از غلظت های مختلف عصاره چای سیاه و تست آنتیتوسط دیسک های استاندارد آنتی بیوتیک شامل ونکومایسین، کلرامفنیکل، اگزاسیلین، سفازولین و سیپروفلوکساسین مورد آزمایش قرار گرفتند. داده ها به کمک آزمون های آماری کای دو، t و آنالیز واریانس تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج به دست آمده حاصل از این مطالعه نشان داد که عصاره چای سیاه بر روی رشد باکتری های جدا شده اثر مهاری وابسته به دوز دارد (05/0P<). این اثر در غلظت mg/ml 50 با اثر مهارکنندگی دیسک های آنتی بیوتیک (05/0P>) و در دیسک های غلظت mg/ml 100 بیشتر از دیسک های آنتی بیوتیک مورد مطالعه بود (05/0P<).

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج این مطالعه و مقایسه آن با مطالعات مشابه احتمالا می توان عصاره چای سیاه را به عنوان یک عامل ضدباکتریایی در عفونت های چشمی معرفی کرد.

    کلیدواژگان: استافیلوکوکوس اپیدرمیدیس، استرپتوکوکوس پنومونیه، استافیلوکوکوس اورئوس، کنژنکتیویت، عصاره چای سیاه
  • رحیم ملازاده اسفنجانی، حمید اراضی، غلام حسین جوانمرد، سید مهدی محمدی صفحه 70
    زمینه و هدف
    فشار روانی و اضطراب از عوامل مهمی هستند که می توانند تاثیر زیادی بر عملکرد ورزشکاران داشته باشند و سلامت جسمانی و روانشناختی آنها را تحت تاثیر قرار دهند. پژوهش حاضر با هدف مقایسه شیوه های مقابله با فشار روانی و سنجش ارتباط نوع مقابله با سلامت روان در دو گروه ورزشکار و غیر ورزشکار انجام شد.
    روش بررسی
    در این پژوهش توصیفی-تحلیلی، 100 نفر ورزشکار از هیئت های ورزشی شهر رشت با روش نمونه گیری تصادفی ساده و 100 نفر غیر ورزشکار با روش داوطلبانه انتخاب و از لحاظ سن و جنسیت همتا شدند. هر دو گروه پرسشنامه های شیوه های مقابله با فشار روانی یو و سلامت عمومی گلدبرگ را تکمیل کردند. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون های آماری کای دو، t مستقل، ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که ورزشکاران در مقایسه با غیر ورزشکاران بیشتر از شیوه مقابله مسئله مدار، هیجان مدار و کمتر از شیوه مقابله اجتناب مدار استفاده می کنند (01/0P<). در گروه ورزشکار استفاده از شیوه مقابله مسئله مدار و هیجان مدار با افزایش و استفاده از مقابله اجتنابی با کاهش سلامت روان ارتباط دارد، اما در گروه غیر ورزشکار استفاده از مقابله مسئله مدار با افزایش و استفاده از مقابله اجتنابی با کاهش سلامت روان ارتباط دارد (01/0P<). تحلیل رگرسیون نیز نشان داد که شیوه های مقابله با فشار روانی می-تواند تغییرات سلامت روان در ورزشکاران و غیر ورزشکاران را به صورت معنی داری پیش بینی کند (01/0P<).
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج پژوهش، شیوه های مقابله با فشار روانی در بین ورزشکاران و غیر رزشکاران متفاوت است و گروه ورزشکار در مقایسه با غیر ورزشکاران بیشتر از شیوه مقابله مسئله مدار و هیجان مدار و کمتر از شیوه اجتناب مدار استفاده می کنند.
    کلیدواژگان: شیوه های مقابله با فشار روانی، سلامت روان، ورزشکار، غیر ورزشکار
  • محمد تقی محمودی، سید غلامرضا حسینی چالشتری، امیر علی ناطق، حسین تقی پور صفحه 79
    زمینه و هدف
    توسعه روز افزون علوم پزشکی با ایجاد و ابداع روش های نوین و لزوم کسب مهارت های تشخیصی و درمانی جدید و به روز نمودن اطلاعات پزشکان ضرورت اجرای برنامه های باز آموزی را روشن می سازد. هدف پژوهش حاضر بررسی نظرات پزشکان استان چهارمحال و بختیاری در خصوص اثربخشی دوره های آموزش مداوم پزشکی به منظور ارائه الگوی مناسب بوده است.
    روش بررسی
    در این مطالعه توصیفی تحلیلی 291 نفر به روش تصادفی از پزشکان عمومی و متخصص شاغل در بخش دولتی و غیر دولتی در استان چهارمحال و بختیاری انتخاب شدند. اطلاعات مورد نیاز از طریق پرسشنامه پنج گزینه ای لیکرت محقق ساخته جمع آوری شد. برای تعیین پایایی پرسشنامه از ضریب آلفای کرونباخ استفاده شد (86/0=α). پس از اطمینان از نرمال بودن، داده ها با استفاده از آزمون های t تک متغیره، t مستقل و تحلیل واریانس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج حاصله نشان داد دوره های بازآموزی و آموزش مداوم پزشکان بر بخش های مختلف پرسشنامه (اثربخشی، امکان تغییر و نوآوری، آشنا نمودن پزشکان با اهداف و خط مشی ها، افزایش بهره وری و افزایش انگیزه شغلی) تاثیر گذار بوده است (001/0>P). بین اثربخشی با متغیرهای تعداد دوره های آموزشی طی شده توسط پاسخگویان، سن آنان و همچنین سابقه طبابت رابطه معنی دار وجود داشت (05/0P<).
    نتیجه گیری
    از نظر پاسخگویان، برگزاری دوره های آموزش مداوم پزشکی، بر اثر بخشی، امکان تغییر و نوآوری، آشنایی بیشتر با اهداف و خط مشی ها، افزایش بهره وری و بالابردن انگیزه شغلی پزشکان تاثیر گذار می باشد.
    کلیدواژگان: آموزش مداوم پزشکی اثربخشی، اهداف وخط مشی ها، بهره وری، تغییر و نوآوری
  • علی آهنی، حمیدرضا خرم خورشید، بابک بهنام، محمد تقی اکبری صفحه 88
    زمینه و هدف
    رتینوبلاستوما شایع ترین تومور جامد درون چشمی در کودکان زیر شش سال است. جهش در هر دو نسخه ژن Retinoblastoma1 (RB1) مسئول شکل گیری این بیماری می باشد. طیف وسیعی از جهش ها تاکنون در سرتاسر ژن RB1 گزارش شده است. بسیاری از جهش های نقطه ای گزارش شده در ژن های انسان، علی رغم نوع آنها، وضعیت پیرایش را دستخوش تغییر می کنند. در این مطالعه جهش جدید در ژن RB1 در یک بیمار مبتلا به رتینوبلاستوما معرفی و تاثیر آن روی پیرایش mRNA بیان می شود.
    گزارش مورد: در مطالعه حاضر، آنالیز جهش ژن RB1 بر روی یک بیمار ایرانی مبتلا به فرم تک گیر و یک طرفه رتینوبلاستوما (دختر بچه 4 ساله) با استفاده از تعیین توالی نواحی کد کننده و همچنین Multiplex Ligation dependent of Probe Amplification (MLPA) انجام گرفته است. در ادامه با استفاده از روش RT-PCR وضعیت پیرایش mRNA ژن RB1 نیز مورد بررسی قرار گرفت. در نتیجه این بررسی ها یک جهش هم معنی (g.70320C>T) در نزدیکی انتهای اگزون 12 شناسایی شد. این تغییر نوکلئوتیدی، توالی مورد توافق یک عنصر افزاینده پیرایش، که محل اتصال پروتئین SC-35 می باشد را از بین می برد. بررسی ساختاری cDNA این بیمار نشان دهنده اختلال در فرایند پیرایش و حذف اگزون 12 از رونوشت بالغ ژن RB1 است.
    نتیجه گیری
    بر اساس یافته های این مطالعه می توان تغییر هم معنی فوق را تحت عنوان یک جهش پاتوژن جدید در نظر گرفت، همچنین برای اولین بار وجود یک توالی مورد توافق افزاینده پیرایش، در اگزون 12 ژن RB1 گزارش می شود.
    کلیدواژگان: پیرایش، جهش ژن RB1، رتینوبلاستوما
  • غلامحسین فلاحی، وجیهه مدرسی سریزدی، محمد علی کیانی، بهار پاک سرشت، صادق قادریان صفحه 96
    زمینه و هدف
    سندرم شواخمن (SDS) یک بیماری نادر ارثی است که در سنین کودکی با علایم گرفتاری چند ارگان از جمله پانکراس اگزوکرین و مغز استخوان و نیز با علایم اختلال رشد تظاهر می کند. درگیری کبدی از تظاهرات کمتر شایع در این بیماران بوده و کمتر به آن توجه می شود. در این مقاله یک مورد شیرخوار مبتلا به سندرم شواخمن با گرفتاری کبد معرفی می گردد.
    معرفی بیمار: بیمار شیرخوار پسر 11 ماهه با اسهال حاد، دهیدراتاسیون، اختلال وزن گیری پس از 4 ماهگی و گزارش دفع مدفوع چرب مراجعه و به علت بزرگی کبد و افزایش آنزیم های کبدی مورد بررسی قرار گرفت. با توجه به چرب بودن مدفوع، استئوپنی، قیافه خاص در بیمار، مشاهده نوتروپنی و منتفی شدن تشخیص بیماری سیستیک فیبروزیس (CF) منجر به تشخیص نهایی سندرم شواخمن گردید.
    نتیجه گیری
    معرفی بیمار حاضر ضمن یادآوری تشخیص این بیماری نادر در موارد اختلالات رشد کودکان توجه به درگیری کبد را یادآور می شود که ممکن است در بعضی مواقع به صورت تظاهر اولیه بیمار با اختلاف رشد باشد.
    کلیدواژگان: اختلال رشد، سندرم شواخمن، کبد چرب
|
  • Rasoul Bagheri, Alireza Sarmadi, Giti Torkaman Page 1
    Background And Aims

    The application of tapping has been widely used by physiotherapists for many years as a useful rehabilitation program in the treatment of a wide variety of neuron musculoskeletal disorders. Therefore the aim of this study was to answer whether Tapping has the same effects on fast jerking muscles motor neurons as it affects slow muscle or not?

    Methods

    In this semi-experimental study, Fifteen non-athletic healthy volunteers with the age of 27.7 ± 3.4 years old in the way of available sampling were assessed. After cutting and preparing, the Y-strip Kinesiotape was applied on insertion of Achill Tendon toward medial and lateral head of Gastrocnemious muscles. The H-Reflex was used for assessment of motor neurons recruitment curve of soleus and lateral gastrocnemious muscles. Percutaneously 40 electrically pulses with duration of 1 millisecond and 3 stimulations per each stimulus intensity were induced on Tibial nerves and H-Reflex recruitment curve were recorded in 4 phases. In order to compare the parameters between two muscles the ANOVA repeated measurement was used.

    Results

    The required intensity to record thelast H-Reflex in recruitment curve was significantly decreased in lateral Gastrocnemious compare with Soleus, 5 minutes after tapping (P=0.01) and 15 minutes after stopping the tap (P=0.03). There was a significant difference in the average changes in other variables. But There was a significant difference in all other variables inlateral gastrocnemious compare with soleus muscle (P<0.05).

    Conclusion

    Tapping has more facilitative effects on lateral Gasterosoleus muscle specially type I motoneurons and to some lesser extent in soleus motoneurons. Therefore it seems that Tapping can be more used to facilitate fast muscles.

    Keywords: KinesioTape, H, Reflex Recruitment curve, Lateral Gastrocnemious, Soleus
  • Dr Mohammad Hossein Tammarazaviandon, Miss Narjes Tammadon, Mr Mohsen Page 11
    Background And Aims
    Manganese related jobs (Mn miners) may cause Manganism, a Parkinson like disease. Chelators are suggested to reduce these effects. This study was carried out to investigate the effect of 4-Amino Salicylic acid chelating effects.
    Methods
    This experimental study was done on 20 adult male Wistar rats. The rats were classified into four groups, 5 in each group, as follows: one control and three experimental groups. In two phases the groups received Salin-Salin, Manganese-Salin, Salin-4-Amino acid and Manganese -4-Amini acid, respectively. Eight mg/kg of manganese chloride i.p. injection for 1 week and 1.5g/l of PAS s.c injection five-day in a week for four weeks, were used for intoxication and treatment, respectively. Serum and liver tissues were separated. Data were analyzed using ANOVA and Tukey's tests.
    Results
    Biochemical factors showed cholesterol increment in group 2 compared with group 1 and decrement of cholesterol level in the blood of group 4 compare with group 2 (P<0.01). Also increasing the direct billirubin in the Mn and PAS groups was more significant compared with control group (P<0.05). Billirubin was observed in the urine of the Mn, PAS, Mn+PAS groups and urobilinogen declining was decreased in the urine of these groups (P<0.05). There was a significant increase (P<0.05) of OT, PT enzymes in the serum of PAS and ALP in the Mn and Mn+PAS groups compared with control group.
    Conclusion
    PAS can play a significant role in reducing destructive effects of Mn, especially on liver but has different side effects, like other chemical drugs.
    Keywords: Manganese, Para amino salicylic acid, Liver intoxication
  • Dr Farhad Golshan Iranpoor, Dr Lobat Jafarzadeh Azam Asgari Page 21
    Background And Aims
    Several studies have shown that many pregnant women use medicinal plants during pregnancy without knowing some of those teratogenic effects. One of these plants is Stachys lavandulifolia that is used for many health treatments. The teratogenic effect of this plant has not been established yet. Therefore in this study the teratogenic effect of Stachys lavandulifolia was investigated in Balb/c mice.
    Methods
    In this experimental study, 60 female Wistar rats (30-40 gr, 8-12 weeks old) were randomlydesignated into 6 groups. (2 control and 4 case groups). Pregnancy was confirmed with vaginal plaque. The doses of 50,100,150 and 200 mg/kg of the extracts of Stachys lavandulifolia vahl were injected intra peritoneal (i.p.) to pregnant mice from the 7th to 12th days of pregnancy. The fifth group received saline and theSixth group (control group) received nothing. In the 18th day of the pregnancy the fetuses were removed from the uterine tubes and their weight and height were measured by digital scale and Kullis, then they were painted by red alizarin and their skeletal disorders were checked. Data were analyzed with Chi square and Kruskal Wallis and Dunn post hoc tests.
    Results
    Using different doses of hydro alcoholic extract of Stachys lavandulifolia the fetal growth was impaired and this impairment increasesd with increased doses of the extract (P<0.01). In the dose of 200 mg/kg inter parietal bone was not observed in 40% of embryos (P<0.01), regarding the extra rib there was no significant difference between groups. In the case of having additional rib, no significant difference was found between the groups.
    Conclusion
    Stachysl lavandulifolia extract has teratogenic effect and using it causes growth retardation and stopping the inter parietal bone formation. Therefore it should be considered as contraindication or use with caution, in pregnancy.
    Keywords: Stachys lavandulifolia, Skeletal disorders, Teratogen
  • Roya Raisee, Froozan Ganji, Rezvan Shahmoradi, Elham Mardanpour, Shahrekordi, Albert Shemiyan, Afsaneh Nekouee, Nasrin Faniyan, Masoud Nikfarjam Page 30
    Background And Aims

    Children of divorce are exposed to so many problems such as: psychiatric disorders, failing to have social communication and personality disorders. The purpose of life skill program is to improve psycho-social skills in order to cope and interface with new and routine challenges and circumstances in life. This study was conducted to assess the effects of life skills training on mental health problems of children of divorce.

    Methods

    In This interventional study, 60 children of divorce were randomly selected from Shahrekord city and divided into two groups of intervention and control, 30 in each group. After completing the pre-test SDQ questionnaire, the intervention group was trained for life skills with emphasis on the problems of divorce. Again after two months of study the SDQ questionnaires were completed. Data were analyzed by independent t-test, pair t-test and Chi square.

    Results

    In comparison between interventional group and control group, before training, there was not a significant difference between the mean scores of emotional symptoms, conduct disorder, hyperactivity, problems between peers and good social behavior and the total score (P>0.05). After training the mean of, conduct disorder, peer problem and total score were significantly decreased in the intervention group (P<0.05).

    Conclusion

    Holding the group and face to face meeting on life skill training with stressing on the children of divorce is an important factor in increasing the mental health of children and their families.

    Keywords: Children of divorce, Education, Life skills, Mental health
  • Mehdi Rezaee, Hosein Honari, Alimohamad Zand Page 38
    Background And Aims
    Anthrax is a common disease in human and livestock caused by Bacillus anthracis. Bacillus anthracis has two strong immunogen proteins: Protective antigen (PA) and lethal factor domain I (LFD1) that has been always considered as a candidate vaccine against Bacillus anthracis. The aim of this study was to express the lethal factor domain I in Escherichia coli.
    Methods
    In this laboratory experimental study, the gene of LFD1 was detected and amplified from pXO1 plasmid by PCR. The gene was cloned with Bam H I and Xho I restriction site in cloning vector (pGEM-T easy), after isolation was sub cloned to expression vector pET28a(+). This vector was transformed to E. coli-BL21 (DE3) to express LFD1 gene. The expression of LFD1 gene was induced by IPTG, and LFD1 protein was produced.
    Results
    The cloned LFD1 gene in pET28a(+) vector was confirmed by sequencing, PCR and enzymatic analysis. The expressed recombinant protein was confirmed by SDS-PAGE and Western blotting.
    Conclusion
    According to immunogenicity of LFD1 protein, the produced recombinant protein can be used separately or in combination by adjuvants and delivers to design a vaccine against anthrax.
    Keywords: Anthrax, Bacillus anthracis, Lethal factor domain 1, Recombinant protein
  • Soroush Amani, Hosein Madineh, Hamidreza Khazraee Page 47
    Background And Aims
    One of the most important problematic issues in modern medicine is relieving the post operative pain. The pharmacological management of acute postoperative pain has been traditionally based on various regimens of opioids or NSAIDs. Considering the side effec
  • Dr Mahmood Bahmani, Koorosh Saki, Shahnaz Yousefizadeh, Majid Gholami, Ahangaran, Pooya Parsaei Page 54
    Background And Aims
    Leeches biting is of newfangled zoonosis parasitic disease that the most dangerous complication with their biting is incidence of anemia. There have not been found a drug for treatment the leech's complications in the pharmacopeia of different nations. Onion and Garlic are of the most widely used plants in the traditional medicine for treatment of anti-parasite plants. This study was carried out to evaluate the effects of methanol extracts of Allium sativum L. and Allium cepa L. on Limnatis nilotica.
    Methods
    In this experimental study the anti Limnatis nilotica effects of garlic methanol extract (Allium sativum L.) and onion methanol extract (Allium cepa L.) on leech, were investigated by anti leech assay. The anti leech assay was carried out in a container contain of 600 ml spring water and a leech in that. The time of paralysis and death was recorded for 720 minutes. Each experiment was repeated for 9 times. Data were analyzed using one-way ANOVA.
    Results
    The results showed that the garlic methanol extract with dose of 300 mg with the mean death time of 80.44±8.61 minutes and levamisole with the average death time of 8.77±2.72 minutes caused the leeches to death (P<0.05). Treatments of onion methanol extract with dose of 300, 600 and 1200 mg and distilled water hadn’t any effect on leeches (P<0.05).
    Conclusion
    Considering the normality of garlic extract and the short time that it causee the leeches to death, it might be used as an edible plant with the anti leech effect
    Keywords: Anti leech assay, Leech, Limnatis nilotica, Garlic, onion methanolic extract
  • Sazatollah Memarzadeh, Majid Validi, Gholamreza Mobini, Mahmoud Rafeian, Kopaei, Shahin Mansouri Page 61
    Background And Aims

    Conjunctivitis is one of the most prevalent ophthalmic diseases. The most feasible treatment of that is using antibiotics. According to arising bacterial resistance to usual antibiotics and their side effects, and using of tea as a healing for ophthalmic diseases base on the traditional beliefs, this study was done to evaluate the antibacterial effect of tea on conjunctivitis diseases.

    Methods

    In this experimental study, patients suffering from conjunctivitis were sampled from the ophthalmology clinic in Shahrekord, Iran. Samples were transferred to the microbiology lab and were subjected to differential culture media and diagnostic tests. Ten samples from each group (totally 30) were isolated from each of the three bacteria including S. aureus, S. epidermidis and S. pneumonia. These strains were separately tested using the pour plate technique with different dilutions of black tea extract. In addition, antibiograms were performed using standard antibiotic disks including vancomycin, Chloramphenicol, Oxacillin, Cefazolin and Ciprofloxacin. Data were analyzed using Chi square, t test and ANOVA.

    Results

    Findings of this study showed that tea extract had a dose dependant inhibatory effects on bacterial growth (P<0.05). This antibacterial effect exists in densities of 50. This effect had a rise in shifting from 50 to 100 mg/ml (P<0.05).

    Conclusion

    According to this study's findings and comparison with similar previous studies, we might suggest tea extract as an antibacterial drug in conjunctivitis

    Keywords: Conjunctivitis, Tea extract, Staphylococcus aureous, Staphylcoccus epidermidis Streptococcus pneumonia
  • Rahim Mollazadeh Esfanjani, Hamid Arazi, G. Hossein Javanmard, S. Mahdi Mohammadi Page 70
    Background And Aims
    Stress and anxiety are important factors that can highly affect athletes’ performance. They can also influence the mental and physical heath of the athletes. The aim of this study was to compare the stress-coping styles in two groups of athletes and non-athletes and evaluating its relationship with their mental health.
    Methods
    One hundred athletes were selected randomly and 100 non-athletes were voluntarily participated in this study. Both groups answered the standard Yoo coping-styles and Goldberg general health questionnaires. Relevant statistical tests were used for data analysis.
    Results
    Athletes in comparison with non-athletes used problem-focused and emotion-focused coping styles more frequently, but, they used avoidant-coping styles less frequently (P<0.01). Also, in the former group, while the application of problem- and emotion-focused coping-styles were correlated with increase in mental health, avoidant-coping styles were correlated with decrease in mental health. In contrast, in non-athletes, using problem-focused and avoidant coping styles were correlated with increase and decrease in mental health, respectively (P<0.05). Regression analysis demonstrated that stress-coping styles could largely predict the mental health variation in athletes and non-athletes groups (P<0.05).
    Conclusion
    Findings of this study provide more support for the importance of coping styles and its relationship with mental health in stress situations such as sport fields.
    Keywords: Athlete, Coping styles stress, Mental health, Non, athlete
  • Mohammad Taghi Mahmoudi, Seid Gholamreza Hosseini Chaleshtory, Amir Ali Nategh, Hossein Taghipour Page 79
    Background And Aims
    Daily development of medical sciences, innovation the modern method, need in acquisitig the diagnosis and treatment skills and up to date the physicians information, leads to retraining program or continious program in this field. The aim of this study was to evaluate the physician's viewpoints of Chaharmahal and Bakhtiari Province about efficiency of continuous medical education courses for providing an appropriate model.
    Methods
    Two hundred ninty one physician occupied in public or non-public units in Chaharmahal and Bakhtiari province were selected randomly. The data were collected using a likert five options questionnaire and then they were analyzed using uni variant t test, independent t-test and ANOVA. Kronbakh Alpha was used for testing the reliability. (α=0.86)
    Results
    The results indicated that continuous medical education courses influence the respondent's efficiency, change and innovation, familiarity of physicians with aims and strategies, increasing efficiency and phsician's motivation (P<0.001). There was a significant relationship between the efficiency and respondent's training course, the respondant's age and the empiricism background of respondants (P<0.05).
    Conclusion
    The finding shows that, in the respondants point of view, holding the continous medical training affects the efficiency, change and innovation, familiarity with aims and strategies, increasing efficiency and increasing the physicans motivation
    Keywords: Aims, strategies, Continuing medical education, Change, innovationEfficiency, Effective
  • Ali Ahani, Hamidreza Khoramkhorshid, Babak Behnam, Mohammad Tagi Akbari Page 88
    Background And Aims
    Mutations in RB1 gene may lead to retinoblastoma which is the most common solid intraocular tumor in under-six year old children. To date, a wide spectrum of the mutations has been reported in the splicing of RB1 which either affect splicing sequences or splicing regulatory elements. This report introduces a new mutation in RB1and its influence on the splicing of mRNA. Case report: In the present survey, mutation analysis was done in an Iranian patient with sporadic unilateral retinoblastoma using direct sequencing and MLPA. Also, RB1 gene splicing pattern was analyzed by RT-PCR method. As a result, a same-sense nucleotide change (g.70 320C>T) was found near the 5' end of exon 12. This alteration disrupts the consensus sequence of an exonic splicing enhancer and changes the binding site of SC-35 protein. Structural analysis of cDNA in this patient showed the disruption of normal splicing pattern and the skipping of exon 12 from the RB1 transcript.
    Conclusion
    Based on these findings, it may be reasonable to conclude that the above nucleotide change could be a pathogenic mutation. Also, for the first time we report an evidence for the presence of an exonic splicing enhancer in the exon 12 of the RB1 gene.
    Keywords: Retinoblastoma, RB1 gen, Mutation, Splicing
  • Gholamhossein Falahi, Vajihe Modaresi, Saryazdi, Mohamadali Kiyani, Bahar Pakseresht, Sadegh Ghaderiyan Page 96
    Background And Aims
    Shwachman-Diamond syndrome (SDS) is a rare autosomal recessive disorder which presented with multiple organ involvement including exocrine pancreatic dysfunction and bone marrow failure. Liver involvement is less common sign and may be missed. In this study we report an infant with SDS and liver involvement. Case report: An 11 month old infant boy, with acute diarrhea, dehydration and disorders in weight gaining and fatty defection was referred to hospital when he was 4 months old. He was checked because of his big liver and increment of liver enzymes. Considering the fatty stool, osteopenia, patient's abnormal face, appearing neutropenia and being dropped the fibreosis cystic disease diagnosis, so Shwachman diamond syndrome was diagnosed
    Conclusion
    Introducing this patient beside diag nosis this rare diseases which will be result in retardation of children growth, also recall the liver involvement sometimes results in initial manifestation of growth retardation.
    Keywords: Fatty liver, Growth retardation, SDS, Shwachman, Diamond syndrome