فهرست مطالب

مجله دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد
سال پانزدهم شماره 1 (پیاپی 63، فروردین و اردیبهشت 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/01/28
  • تعداد عناوین: 12
|
  • مرضیه موسوی، جواد بهار آرا، سعیده ظفربالانژاد، خدیجه نژاد شاهرخ آبادی صفحات 1-10
    زمینه و هدف
    مطالعات in vivo وin vitro بر اثرات ضد سرطانی زعفران تاکید دارند. آنژیوژنز برای تکوین جنین و بسیاری از وقایع فیزیولوژیکی و پاتولوژیک نظیر رشد تومورها، ضروری است. همچنین بسیاری از فرایندهای رشد و نمو تحت تاثیر میدان های الکترومغناطیسی قرار می گیرند. این مطالعه با هدف بررسی اثرات توام عصاره زعفران و میدان الکترومغناطیسی با فرکانس پایین برآنژیوژنز طراحی شد.
    روش بررسی
    در این پژوهش تجربی آزمایشگاهی تخم مرغ های نطفه دار در 9 گروه شامل گروه های شاهد و شاهد آزمایشگاهی1 و 2، گروه های تجربی 1، 2 و 3 (تیمار با عصاره زعفران با غلظت های 100، 400 و 800 g/mlμ) و گروه های تجربی 4، 5 و 6 (تیمار توام عصاره زعفران همراه میدان الکترومغناطیسی 400 گاوس) بصورت تصادفی تقسیم شدند. در روز دوم انکوباسیون، در شرایط استریل قسمتی از پوسته تخم مرغ ها برداشته شد و پنجره ای باز ایجاد گردید. در روز هشتم 10 میکرولیتر از غلظت های مختلف عصاره به نمونه ها تیمار گردید. در روز دهم تخم مرغ ها 4 ساعت در معرض میدان الکترومغناطیسی (فرکانس 50 هرتز و شدت 400 گاوس) قرارگرفتند. در روز دوازدهم از تمامی نمونه ها به کمک فتواسترئومیکروسکوپ عکس تهیه و تعداد و طول انشعابات عروقی محل تیمار روی پرده کوریوآلانتوئیک به کمک نرم افزارImage J بررسی گردید. نتایج با استفاده از آزمون های آماری ANOVA و تست تعقیبی Tukey تحلیل شدند.
    یافته ها
    میانگین طول عروق خونی در گروه تجربی 1 نسبت به گروه شاهد کاهش معنی داری نشان نداد (05/0P>) در حالی که در گروه های تجربی 2 و 3 کاهش معنی داری مشاهده شد (001/0P<). کاهش میانگین تعداد عروق خونی در گروه های تجربی 1 (05/0P<)، 2 و 3 (001/0P<) نسبت به گروه شاهد معنی دار بود. مقایسه طول انشعابات گروه شاهد با شاهد آزمایشگاهی 2، کاهش چشمگیری نشان داد (001/0P<). کاهش طول و تعداد عروق در گروه تجربی 4 (05/0P<) و در گروه های 5 و 6 (001/0P<) معنی دار بود.
    نتیجه گیری
    نتایج بیانگر آن است که زعفران دارای اثر مهاری وابسته به دوز بر رگ زایی است و این تاثیر توسط میدان الکترومغناطیسی با فرکانس پایین و شدت 400 گاوس افزایش می یابد.
  • لیلی ربیعی، رضا مسعودی، جعفر مقدسی، صفرعلی اسماعیلی، فریدون خیری، اشرف سادات حکیم صفحات 11-22
    زمینه و هدف
    توجه به خودتصمیم گیری و خود حمایتی دانش آموزان، برای موفقیت در زندگی و آماده شدن جهت تصمیم گیری، امری ضروری است. مطالعه حاضر با هدف ارزیابی اثربخشی برنامه جرات ورزی بر مهارت های خودتصمیم گیری و خود حمایتی دانش آموزان دبیرستانی انجام شده است.
    روش بررسی
    در این مطالعه نیمه تجربی140دانش آموز دختر (70 نفر آزمون و70 نفر کنترل) از دبیرستان های روزانه اصفهان شرکت داشتند. 8 جلسه برنامه به همراه پرسشنامه های اطلاعات دموگرافیک، جرات ورزیRichey و Gambrillو مهارت های خودتصمیم گیری و خودحمایتی به کار گرفته شد. اطلاعات با استفاده از آزمون های آماری تی مستقل، آزمون آنالیز واریانس با تکرار مشاهدات و کای اسکوئر تحلیل شدند.
    یافته ها
    آزمون کای اسکوئر، اختلاف معنی داری را در متغیرهای دموگرافیکی بین دو گروه نشان نداد (05/0P<). آزمون آنالیز واریانس با تکرار مشاهدات اختلاف معنی داری را در میانگین نمره جرات ورزی قبل، بلافاصله و 2 ماه پس از مداخله در گروه شاهد نشان نداد (05/0P>)، اما در گروه مورد این اختلاف معنی دار بود (002/0P=). همچنین آزمون آنالیز واریانس با تکرار مشاهدات، اختلاف میانگین نمره مهارت های خودتصمیم گیری و خود حمایتی دانش آموزان گروه شاهد را معنی دار نشان نداد (05/0P>)، ولی در گروه مورد این نتایج معنی دار مشاهده شد (05/0P<). آزمون تی مستقل اختلاف میانگین نمره مهارت های خودتصمیم گیری و خود حمایتی دانش آموزان در زمینه علمی و شغلی از نگاه والدین و معلمین گروه مورد را 2 ماه بعد از آموزش معنی دار نشان داد (012/0P=).
    نتیجه گیری
    برنامه های جرات آموزی در دانش آموزان دبیرستانی منجر به افزایش مهارت های خود تصمیم گیری و خود حمایتی می شود. با توجه به ماهیت این گونه برنامه های ارزان، ایمن و در عین حال کارا و اثربخش، بکارگیری آن در نوجوانان توصیه می شود.
    کلیدواژگان: حمایت و استقلال شخصی، خدمات مدرسه محور، شخصیت
  • زهرا ربیعی، محمدرضا بیگدلی*، فاطمه محققی صفحات 23-31
    زمینه و هدف

    سکته مغزی سومین عامل مرگ و میر در کشورهای صنعتی بعد از بیماری های قلبی- عروقی و سرطان است. این مطالعه با هدف بررسی ارتباط بین اثر روغن زیتون بکر بر سطح لیپیدهای مغزی و کاهش حجم سکته مغزی در مدل سکته مغزی موش صحرایی انجام گرفت.

    روش بررسی

    در این مطالعه تجربی از 5 گروه 12 تایی موش صحرایی نر استفاده شد. این گروه ها شامل کنترل، شم و سه گروه آزمایشی بودند که دوزهای 25/0، 5/0 و 75/0 میلی لیتر بر کیلوگرم وزن بدن روغن زیتون بکر را به صورت خوراکی از طریق گاواژ به مدت 30 روز دریافت نمودند. دو گروه کنترل و شم آب مقطر دریافت کردند. دو ساعت بعد از آخرین دوز گاواژ شده هر گروه 12 تایی به دو زیر گروه تقسیم شدند. زیر گروه (middle cerebral artery occlusion)MCAO، به منظور اندازه گیری حجم سکته مغزی و زیر گروه دیگر برای آنالیز لیپیدهای مغزی استفاده شد. داده ها با استفاده از آزمون های ANOVA و تست تعقیبی LSDو آزمون ضریب همبستگی پیرسون تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    پیش تیمار با روغن زیتون بکر خوراکی با دوز 5/0 و 75/0 میلی لیتر بر کیلوگرم در روز باعث افزایش سطح فسفاتیدیل کولین بافت مغز گردید (05/0P<). همچنین روغن زیتون بکر در دوز 75/0 میلی لیتر باعث افزایش سطح سربروزید مغزی شد (05/0P<). روغن زیتون بکر در دوزهای 5/0 و 75/0 میلی لیتر سرآمید مغزی را کاهش داد (05/0P<). تغذیه با روغن زیتون بکر سبب کاهش حجم سکته مغزی گردید. بین افزایش سطح فسفاتیدیل کولین مغزی (001/0P= و 45/0r2=)، افزایش سربروزید مغزی (018/0P= و 28/0r2=) و همچنین کاهش سرآمید مغزی (001/0P= و 62/0r2=)، با کاهش حجم سکته مغزی در گروه های آزمایشی ارتباط معنی داری وجود داشت.

    نتیجه گیری

    روغن زیتون بکر ممکن است با اثر بر سطح لیپیدهای مغزی سبب کاهش حجم سکته مغزی و محافظت عصبی شود

    کلیدواژگان: ایسکمی مغزی، روغن زیتون بکر، سرآمید، سربروزید، فسفاتیدیل کولین، موش صحرایی
  • مجید حمیدی، معصومه علیدوستی صفحات 32-37
    زمینه و هدف
    هیپر بیلی روبینمی از بیماری های شایع دوران نوزادی می باشد و تشخیص به موقع آن از نظر پیشگیری از عوارض، اهمیت بسیار زیادی دارد. هدف این مطالعه تعیین ارتباط بین آلفافیتوپروتئین بند ناف با هیپر بیلی روبینمی روز سوم تولد بود.
    روش بررسی
    در این مطالعه توصیفی- تحلیلی 120 نوزاد تازه متولد شده به صورت آسان وارد مطالعه شدند. بعد از تولد نوزاد، نمونه خون از بندناف تهیه و غلظت آلفافیتوپروتئین سرم توسط تکنیک های ELISA اندازه گیری شد. در روز سوم تولد برای تعیین سطح بیلی روبین از هر نوزاد 5/1 سی سی خون گرفته شد. روش جمع آوری اطلاعات، ثبت مقادیر آزمایشگاهی در فرم مربوطه و تکمیل مشخصات دموگرافیک در پرسشنامه بود. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS و آزمون های آماری اسپیرمن و تی تست مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد میانگین وزن نوزادان مورد بررسی 23/356 ± 75/3048 گرم، میانگین مقدار آلفافیتوپروتئین 20/14 ± 63/70 میکروگرم در لیتر و میانگین مقدار بیلی روبین 37/3 ± 21/10 میلی گرم در دسی لیتر بود. بین وزن و مقادیر آلفافیتوپروتئین نوزادان ارتباط معنی داری مشاهده نشد (05/0P>) اما بین وزن و مقدار بیلی روبین در روز سوم بعد تولد ارتباط معکوس و معنی داری وجود داشت (28/0- =r، 05/0>P) همچنین ارتباط معنی دار و مستقیم بین بیلی روبین و آلفافیتوپروتئین دیده شد (15/0=r، 05/0>P).
    نتیجه گیری
    این مطالعه حاکی از وجود ارتباط آماری آلفافیتوپروتئین و بیلی روبین بود، لذابا انجام مطالعات دیگر در این زمینه در صورت کشف ارتباط آماری قوی تر بین آلفافیتوپروتئین بندناف و هیپربیلی روبینمی نوزادی، می توان نمونه گیری از بندناف را جهت غربالگری هیپربیلی روبینمی و زردی نوزاد انجام داد.
    کلیدواژگان: آلفا فیتو پروتئین، ایکترنوزادی، هایپر بیلی روبینمی
  • عبدالحسین شکورنیا، مهری غفوریان بروجردنیا، اعظم عسکری فر صفحات 38-45
    زمینه و هدف
    رینیت آلرژیک (AR) بیماری شایعی است که ایمونوگلوبولین E (IgE) و سلول های T در بروز آن نقش و اهمیت زیادی دارند. این مطالعه با هدف بررسی زیر گروه های لنفوسیت T در بیماران مبتلا به رینیت آلرژیک و مقایسه آن با افراد سالم انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه تجربی که به صورت مورد-شاهدی انجام گرفت 30 بیمار مبتلا به رینیت آلرژیک و 30 فرد سالم از نظر پارامترهای ایمونولوژیک بررسی شدند. گروه مورد بررسی دانشجویان دختر دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز ساکن در خوابگاه گلستان با میانگین سنی 3/3 ± 5/22 سال بودند. نمونه های جمع آوری شده از خون محیطی تمام دانشجویان با استفاده از آنتی بادی های مونوکلونال مناسب رنگ آمیزی و سپس درصد لنفوسیت های TCD4+، TCD8+ و نسبت CD4/CD8 بوسیله دستگاه فلوسیتومتری تعیین گردید. همچنین روش های هماتولوژیکی از جمله آزمایش استاندارد CBC بر روی تمام نمونه های خون صورت گرفت. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS و آزمون تی تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    میانگین لنفوسیت های TCD4+ در گروه مورد نسبت به گروه شاهد بطور معنی داری بالاتر بود (05/0P<)، اما میانگین لنفوسیت های TCD8+ و نسبت CD4/CD8 با گروه شاهد تفاوت معنی داری نشان نداد (05/0P>). نتایج آزمایش CBC نشان داد میانگین درصد ائوزینوفیل ها و مونوسیت ها در بین دو گروه تفاوت معنی داری داشته است (05/0P<).
    نتیجه گیری
    با توجه به افزایش لنفوسیت های TCD4+ در بیماران، احتمالا این گروه از جمعیت لنفوسیتی در پاتوژنز بیماری نقش دارند. بررسی های بیشتری نظیر عملکرد TCD4+ در پاتوژنز بیماری و نقش آن ها در درمان پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: رینیت آلرژیک، زیرگروه های سلولهایT، فلوسیتومتری
  • سحر هامون نورد، علی محمد بهرامی، مصطفی رزمجو، مجید اسدی سامانی، معصومه حاتمی لک صفحات 46-54
    زمینه و هدف
    توجه به خودتصمیم گیری و خود حمایتی دانش آموزان، برای موفقیت در زندگی و آماده شدن جهت تصمیم گیری، امری ضروری است. مطالعه حاضر با هدف ارزیابی اثربخشی برنامه جرات ورزی بر مهارت های خودتصمیم گیری و خود حمایتی دانش آموزان دبیرستانی انجام شده است.
    روش بررسی
    در این مطالعه نیمه تجربی140دانش آموز دختر (70 نفر آزمون و70 نفر کنترل) از دبیرستان های روزانه اصفهان شرکت داشتند. 8 جلسه برنامه به همراه پرسشنامه های اطلاعات دموگرافیک، جرات ورزیRichey و Gambrillو مهارت های خودتصمیم گیری و خودحمایتی به کار گرفته شد. اطلاعات با استفاده از آزمون های آماری تی مستقل، آزمون آنالیز واریانس با تکرار مشاهدات و کای اسکوئر تحلیل شدند.
    یافته ها
    آزمون کای اسکوئر، اختلاف معنی داری را در متغیرهای دموگرافیکی بین دو گروه نشان نداد (05/0P<). آزمون آنالیز واریانس با تکرار مشاهدات اختلاف معنی داری را در میانگین نمره جرات ورزی قبل، بلافاصله و 2 ماه پس از مداخله در گروه شاهد نشان نداد (05/0P>)، اما در گروه مورد این اختلاف معنی دار بود (002/0P=). همچنین آزمون آنالیز واریانس با تکرار مشاهدات، اختلاف میانگین نمره مهارت های خودتصمیم گیری و خود حمایتی دانش آموزان گروه شاهد را معنی دار نشان نداد (05/0P>)، ولی در گروه مورد این نتایج معنی دار مشاهده شد (05/0P<). آزمون تی مستقل اختلاف میانگین نمره مهارت های خودتصمیم گیری و خود حمایتی دانش آموزان در زمینه علمی و شغلی از نگاه والدین و معلمین گروه مورد را 2 ماه بعد از آموزش معنی دار نشان داد (012/0P=).
    نتیجه گیری
    برنامه های جرات آموزی در دانش آموزان دبیرستانی منجر به افزایش مهارت های خود تصمیم گیری و خود حمایتی می شود. با توجه به ماهیت این گونه برنامه های ارزان، ایمن و در عین حال کارا و اثربخش، بکارگیری آن در نوجوانان توصیه می شود.
    کلیدواژگان: استافیلوکوکوس اپیدرمیس، استافیلوکوکوس اورئوس، اثر ضد میکروبی، گیاه خرزهره، مقاومت
  • زهرا خداوردیان دهکردی، مریم آگیلار وفایی، رضا باقریان، فروزان رحمانی * صفحات 55-63
    زمینه و هدف

    ریخت شخصیتی D (Distressed personality) حدود 21% جامعه سالم را تشکیل داده است و به عنوان یک ریسک فاکتور در بروزبیماری های قلبی-عروقی شناخته می شود. این تحقیق به منظوربررسی برخی ریسک فاکتورهای بروز بیماری های قلبی در افراد بزرگسال سالم دارای ویژگی ریخت شناسی D انجام شده است.

    روش بررسی

    در این مطالعه توصیفی-تحلیلی 54 نفر (زن و مرد) از بین مراجعه کنندگان به مرکز آزمایشگاهی المهدی شهرکرد به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. افراد تحت مطالعه بر اساس مقیاس DS14 به دو گروه تقسیم شدند. 27 نفر آنها که دارای تیپ شخصیتی D بودند در گروه مورد و 27 نفر دیگر که فاقد تیپ شخصیتی Dبودند در گروه شاهد قرار گرفتند. داده های پژوهش از طریق آزمون افسردگی بک (Beck)، مقیاس های اضطراب و خشم اسپیلبرگر و نتایج آزمایشگاهی کلسترول، تری گلیسیرید،LDL و HDL جمع آوری شدند. برای تجزیه و تحلیل داده ها ازآزمون t مستقل استفاده شد.

    یافته ها

    میزان اضطراب، افسردگی، خشم و LDL در گروه مورد به طور معنی داری بیشتر از گروه شاهد بود بود (05/0>P). میزان HDL بصورت جزئی در گروه مورد کمتر از گروه شاهد بود (052/0= P) و ارتباط معنی داری بین شخصیت D وکلسترول و تری گلیسیرید دیده نشد (05/0)

    کلیدواژگان: تغییرات خلقی، چربی خون، لیپو پروتئین
  • نسیم بهرامی، محمد علی سلیمانی*، حوریه شایگان، ژیلا محمد رضایی، یاسمن کامیاب منصوری، نازیلا آدمی صفحات 64-73
    زمینه و هدف

    استریای حاملگی یکی از تغییرات شایع بافت همبند در دوران حاملگی است که ممکن است سبب ایجاد نگرانی هایی شود. هدف از این مطالعه تعیین شدت استریای حاملگی و ارتباط احتمالی آن با برخی از ویژگی های مادران و نوزادان آن ها بود.

    روش بررسی

    این مطالعه توصیفی- مقطعی بر روی 182 زن نخست زای مراجعه کننده به بیمارستان کوثر شهر قزوین در سال 1390 انجام شد. نمونه گیری به روش در دسترس بود. داده ها از طریق پرسشنامه و معاینه فیزیکی جمع آوری شدند. شدت استریای حاملگی از طریق مقیاس Davey بررسی گردید. داده ها با استفاده از آزمون های آماری تی مستقل، کای دو و ضریب همبستگی پیرسون تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    میانگین شدت استریای حاملگی در پستان 55/1± 08/1، شکم 2/2 ± 31/4 و ران 02/2 ± 76/1 بود. بین شدت استریای حاملگی با سن مادر، سن شروع استریا و شاخص توده بدنی همبستگی معکوس و با افزایش وزن دوران حاملگی همبستگی مستقیم وجود داشت.

    نتیجه گیری

    اگرچه برخی از عوامل مرتبط با استریا غیر قابل تعدیل هستند (سابقه فامیلی استریا، وزن هنگام تولد نوزاد و سن حاملگی در زمان زایمان)، اما سایر فاکتورهای قابل تعدیل از قبیل شاخص توده بدنی قبل از حاملگی، افزایش وزن دوره حاملگی، افزایش مصرف مایعات از عوامل قابل اصلاح هستند

    کلیدواژگان: استریای حاملگی، عوامل خطر، زنان نخست زا
  • زینب امینی فارسانی، علی محمد احدی، حسین تیموری*، علی حائری روحانی، ثریا حیدری صفحات 74-82
    زمینه و هدف

    ژن سیستاتین B (cstB) کد کننده پروتئینی است که مهار کننده فعالیت پروتئازی آنزیم های کاتپسین می باشد. جهش در این ژن یکی از علل بروز صرع منتشر ایدیوپاتیک است. این مطالعه با هدف غربالگری تمام جهش های شناخته شده و همچنین جهش های جدید در ژن cstB در بیماران مبتلا به صرع منتشر ایدیوپاتیک در استان چهارمحال و بختیاری انجام شد.

    روش بررسی

    این مطالعه توصیفی-آزمایشگاهی به بررسی جهش ها در اگزون های 1 تا 3 و ناحیه پروموتوری ژن cstB در 35 بیمار مبتلا به صرع منتشر ایدیوپاتیک پرداخته است. DNA با روش استاندارد فنل-کلروفورم استخراج شد، سپس با استفاده از تکنیک PCR– SSCP تمام جهش های این ژن غربالگری و موارد مشکوک تعیین توالی شدند.

    یافته ها

    در یکی از نمونه ها جهش نقطه ای c.48C >T مشاهده شد که تاکنون شناخته نشده بود. انجام بررسی های بیوانفورماتیکی بر روی این نمونه مشخص نمود که این تغییر در ناحیه اینترونی ژن cstB و دور از جایگاه پیرایش رخ داده است.

    نتیجه گیری

    نتایج این مطالعه نشان داد که نقش ژن سیستاتین B در ایجاد صرع منتشر ایدیوپاتیک در جمعیت مورد مطالعه ضعیف است

    کلیدواژگان: جهش، صرع، ژن سیستاتین B
  • افسانه احمدی، محسن محمدی سرتنگ، پریوش نورعلیی، مژگان مژگان ویسی، جواد رسولی صفحات 83-90
    زمینه و هدف
    اضطراب از شایع ترین اختلالات شناخته شده می باشد که می تواند تحت تاثیر عوامل محیطی از جمله رژیم غذایی قرار گیرد. این مطالعه با هدف تعیین شیوع اضطراب و رابطه ی آن با مصرف میان وعده در دانش آموزان سوم دبیرستان و پیش دانشگاهی شیراز انجام شده است.
    روش بررسی
    در این مطالعه توصیفی-تحلیلی 480 نفر از دانش آموزان مقطع سوم دبیرستان و پیش دانشگاهی به صورت خوشه ایاز 4 ناحیه آموزش و پرورش شیراز انتخاب شدند. با توجه به ریزش و تطابق شرایط ورود و خروج 411 نفر از دانش آموزان وارد مطالعه شدند. پرسشنامه ای دارای اطلاعات دموگرافیک، اطلاعات آنتروپومتری، پرسشنامه اضطراب بک و پرسشنامه بسامد خوراک برای هر کدام از شرکت کنندگان تکمیل شد. برای تحلیل های آماری از نرم افزار SPSS و آزمون های آماری t-test و Chi- square استفاده گردید.
    یافته ها
    بر اساس نتایج از کل افراد مضطرب (5/54%)، 5/64% زن و 7/44% مرد بودند و 50% در مقطع تحصیلی سوم دبیرستان و 59% در مقطع پیش دانشگاهی مشغول به تحصیل بودند. شیوع اضطراب به طور معنی داری در دختران نسبت به پسران بیشتر بود (001/0P<). ارتباط معنی دار معکوسی بین اضطراب و وزن بدن دیده شد (013/0= P). میانگین مصرف لبنیات در دانش آموزان مضطرب پیش دانشگاهی (014/0P=) و میانگین مصرف دانه ها در کل دانش آموزان مضطرب به طور معنی داری کمتر از افراد غیر مضطرب بود (025/0= P).
    نتیجه گیری
    با توجه به شیوع اضطراب و مصرف کم میان وعده ها (لبنیات و دانه ها)، باید اقداماتی در جهت کاهش اضطراب و بهبود مصرف میان وعده های مفید صورت گیرد.
    کلیدواژگان: اضطراب، دانش آموزان، میان وعده ی غذایی، رفتار غذا خوردن
  • اکرم منصوری بیدکانی، فریبا اسماعیلی، فریبا هوشمند، زهره حاجی شریفی صفحات 91-102
    زمینه و هدف
    درک عملکرد سلول های بتا در سطح مولکولی به احتمال زیاد توسعه تکنیک های تولید سلول های بتا را تسهیل می کند. این مطالعه با هدف بررسی بیان ژن هومئوباکس دئودنال 1 (pdx-1) در سلول های تمایز یافته طراحی و اجرا شد.
    روش بررسی
    این مطالعه بنیادی-کاربردی بر روی تمایز سلول های بنیادی به سلول های انسولین ساز انجام گرفت. محیط ثانویه حاصل از کشت پانکراس نوزاد یک هفته ای موش برای تمایز سلول های P19 استفاده شد. اجسام شبه جنینی (EBs) با کشت معلق 24 ساعته سلول های P19 تشکیل شدند. برای القای تمایز، غلظت های متفاوت محیط ثانویه (25%، 50%، 75% و 100%) به محیط کشت اضافه شد. جهت شناسایی سلول های تمایز یافته مشتق از EBs در شرایط آزمایشگاهی از رنگ آمیزی دیتیزون استفاده شد. تولید انسولین-پروانسولین و رسپتور بتای انسولین در این سلول ها به روش ایمنوفلورسنس تعیین و بیان ژن pdx-1 به وسیله واکنش زنجیره پلی مراز-رونویسی معکوس ارزیابی شد. داده ها با استفاده از آزمون های آماری آنالیز واریانس یک طرفه و دانکن تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    پس از هفت روز القا، دستجات سلولی تمایز یافته ظاهر شدند. اوج پاسخ گویی تمایزی مربوط به غلظت 50% از محیط ثانویه بود. بیان ژن pdx-1 در دستجات سلولی تمایز یافته مشاهده شد. بیان نشانگرهای انسولین-پروانسولین و رسپتور بتا در سلول های تمایز یافته به روش ایمنوفلورسنس اثبات شد.
    نتیجه گیری
    محیط ثانویه پانکراس باعث تمایز سلول های P19به سلول های انسولین ساز شد، لذا نتایج این مطالعه می تواند تولید سلول های بتا را از سلول های بنیادی تسهیل نماید.
    کلیدواژگان: انسولین، پروانسولین، سلول های بنیادی، رسپتور بتا، ژن هومئوباکس دئودنال1، محیط کشت ثانویه
  • عبدالرسول نامجو، اسفندیار حیدریان، محمود رفیعیان کوپایی، محسن جعفریان دهکردی صفحات 103-113
    زمینه و هدف
    سیر از قدیمی ترین گیاهانی است که به عنوان داروی گیاهی در درمان بیماری ها استفاده می شود. هدف از این مطالعه بررسی اثرات مزمن خوراکی عصاره سیر برتعدادی از پارامترهای بیوشیمیایی خون، پارامترهای خونی و تاثیرات پاتولوژیک آن بر بافت های کبد و کلیه موش های صحرایی نر بود.
    روش بررسی
    در این مطالعه تجربی مداخله ای تعداد 18 سر موش صحرایی نر در سه گروه شش تایی تقسیم شدند. به گروه اول، تحت عنوان گروه کنترل، آب مقطر و به گروه های دوم و سوم به ترتیب عصاره سیر با دوز 500 و 1000 میلی گرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن به مدت 40 روز به صورت خوراکی داده شد. در پایان دوره مطالعه حیوانات بیهوش و نمونه خون جهت مطالعات خون شناسی و فعالیت های آنزیمی و نمونه های بافت های کبد و کلیه برای بررسی آسیب های بافتی جمع آوری شدند. داده ها با استفاده از آزمون آنالیز واریانس یک طرفه و تست تعقیبی دانکن در نرم افزار SPSS تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    عصاره سیر تغییری در فعالیت سرمی آسپارتات آمینوترانسفراز، آلانین آمینوترانسفراز، آلکالین فسفاتاز، نیتروژن اوره خون، کراتینین، کراتین فسفوکیناز، لاکتات دهیدروژناز و شاخصه های هماتولوژیک نسبت به گروه کنترل ایجاد نکرد (05/0)
    کلیدواژگان: سیر، شاخص های هماتولوژیک، کلیه، کبد، هیستوپاتولوژی
|
  • Marzyeh Mousavi, Javad Baharara, Saideh Zafar-Balannezjad, Khadijeh Nejadsharokhabadi Pages 1-10
    Background And Aims
    Studies both in vivo and in vitro shows anti-cancer effects of saffron. Angiogenesis is required for many physiological and pathological conditions such as tumor growth. On the other hand، many processes are affected by electromagnetic fields. In this study the synergic effects of saffron aqua extract and low-frequency electromagnetic field on angiogenesis were investigated.
    Methods
    In this laboratory experimental study، ross fertilized eggs were divided in to 9 groups، including: control، first and second sham groups. 1، 2 and 3 experimental groups (treated by the saffron extract in concentrations as 100، 400 and 800 µg/ml) and experimental groups، 4، 5 and 6 (treatment with saffron with the same concentrations which exposed on 400 gauss intensity electromagnetic field). In the second day of incubation، a window was open on each egg in sterile condition and on the eighth day، 10 µl of saffron extract was injected. In the tenth day in 2 sham groups and 4، 5 and 6 experimental groups. The eggs were exposed on electro-magnetic field for 4 hours. At last in the twelfth day all cases were photographed by photo stereomicroscope and the numbers and lengths of vessels around the sponges were measured by Image J software. Data were analyzed by SPSS and statistic tests such as Tukey & ANOVA.
    Result
    Average length of blood vessels in the experimental group 1، compared with the control group showed no significant decrease (P>0. 05)، while in experimental group 2 and 3 it was significantly increased (P<0. 001). The average number of blood vessels in the experimental group 1، 2 and 3 declined noticeably compared with the control group (P<0. 05). Comparing of branches in blood vessels in second sham group with the control group showed dramatic reduction (P<0. 001). The number of blood vessels and length of branches in the experimental 4 group significantly decreased (P<0. 05)، while this reduction in the fifth and sixth group were significant (P<0. 001). Conclution: The aqueous extract of saffron has dose dependently inhibitory effect on angiogenesis which influences by low-frequency electromagnetic field with 400 Gauss intensity significantly.
    Keywords: Angiogenesis, Chorioalantoic chicken membrane, Cancer, Electromagnetic field, Saffron
  • Lyely Rabiei, Reza Masoudi, Jafar Moghadasi, Safarali Esmaeili, Farydoon Khairi, Ashrafsadat Hakim Pages 11-22
    Background And Aims
    Attention to self-advocacy and self-determination skills is essential for student’s to be succssful in life and be preparae for decision making. This study aims to evaluate the efficiency of school-based assertiveness program on self-advocacy and self-determination skills in high school students
    Methods
    In this semi-experimental study، 140 students (70 in each group) from Isfahan high schools were randomly selected. Demographic، Gambrill & Richey، self advocacy and self determination in scientific and occupation field’s questionnaires were applied in 8 sessious. Data were analyzed using independent t test، Anova repeated measurement and chi-square.
    Results
    Chi-square test showed no significant differences in demographic variables between two groups (P<0. 05). Repeated measurement test showed no significant differences in mean score of assertiveness before، after and 2 months after interention in control group (P>0. 05)، where as this test showed significant differences in trial group (P=0. 002). Also the same test showed no significant differences in mean score of students self-advocacy and self-determination skills in control group (P>0. 05)، where as this test showed significant differences in trial group (P<0. 05). Independent sample T test showed no significant differences in mean score of student self-advocacy and self-determination concerning the occupatianial and scientific field in parents and teachers point of view 2 months after intervention، this differences was significant in trial group (P=0. 012).
    Conclusion
    Application of assertiveness program for high school students lead to promote students self-advocacy and self-determination skills. According to safety، inexpensive. Effectiveness and efficiency of theses programs، application of them are suggested for promoting students self-advocacy and self-determination skills of high school students.
    Keywords: Advocacy, Personal Autonomy, School, Based Services, Personality
  • Zahra Rabiei, Mohamadreza Bigdeli, Fatemeh Mohagheghi Pages 23-31
    Background And Aims

    Stroke is the third most common cause of death in most industrialized countries after cardiovascular diseases and cancer. The aim of this study was assessment of relationship between the effect of virgin olive oil and brain lipid levels and infarct volume in rat stroke model.

    Methods

    Five groups، each consisting of 12 male Wistar rats، were studied. The groups consisting of control، sham and three treatment group received oral virgin olive oil (VOO) for 30 days (0. 25، 0. 5 and 0. 75 ml/kg/day، respectively)، control and sham groups received distilled water. Two hours after the last dose for rats، each main group was divided to 2 subgroups middle cerebral artery occlusion (MCAO) -operated for assessment of infarct volume and «brain lipids level». The lipids (cerebroside، ceramide، phosphatidylcholine) and infract volume were compared using One way ANOVA (post hoc LSD). The assessment of relationship between brain lipids and infarct volume was done with correlation Pearson.

    Results

    VOO increased the brain phosphatidylcholine level in doses of 0. 5 and 0. 75 ml/kg/day. VOO in dose of 0. 75 ml/kg/day increased the brain cerebroside level. Pretreatment with VOO decreased the brain ceramide levels in doses of 0. 5 and 0. 75 ml/kg/day (P<0. 05). Oral administration of VOO reduced infarct volume after transient MCAO in rats. There was significant relationship between increase of brain phosphatidylcholine level and decrease of infarct volume (P=0. 000، r2= 0. 45). There was significant relationship between increased brain cerebroside levels and decrease of infarct volume (P=0. 018، r2=0. 28). There was significant relationship between decrease brain ceramide levels and infarct volume (P=0. 000، r2= 0. 62).

    Conclusion

    VOO partly is associated with change in brain lipids levels and decrease in infarct volume or neuroprotection in rat.

    Keywords: Brain ischemia, Ceramide, Cerebroside, Phosphatidylcholine, Rat, Virgin olive oil
  • Majid Hamidi, Masoomeh Alidoosti Pages 32-37
    Background And Aims
    Hyperbilirubinemia is one of the most common diseases in neonatal period and the early diagnos of that is important to prevent complications. The aim of this study was to determine the relationship between umbilical cord alpha fetoprotein and hyperbilirubinemia in the third day of birth.
    Methods
    In this descreptive cross-sectional study 120 neonates were entered in the study through random sampling، after the birth، blood samples of umbilical cord were collected. Serum Alpha-fetoprotein levels were measured by ELISA techniques. On the third day of the birth 1. 5CC were taken to determine the baby''s bilirubin level. Laboratory values were recorded in the form and demographic data were completed in the questionnaire for collecting the data. The data were analyzed using software SPSS and Spearman test، t-test.
    Results
    The results showed average weight of neonatal 3048. 75± 356. 23 gram، average amount of alpha-fetoprotein were 70. 63± 14. 20µg /l and mean bilirubin amount of were 10. 21± 3. 37 mgdl. There was no significant correlation between the weight and the amount of alpha-fetoprotein (P>0. 05). But between weight and amount of bilirubin in the third day after the birth there was a significant inverse relationship (P<0. 05، r=-0. 28)، Significant direct relationship was found between bilirubin and Alpha-fetoprotein (P<0. 05، r=0. 15).
    Conclusion
    This study shows a statiscal relationship between alphafetoprotein and bilirubin، so، with further studies in this field، finding strong correlation between alpha-fetoprotein cord and neonatal hyperbilirubinemia، the samples from the umbilical cord can be used in screening for neonatal hyperbilirubinemia and jaundice.
    Keywords: Alphafetoprotein, Icter, Hyperbilirubinemia
  • Abdolhussein Shakurnia, Dr Mehri Ghafourian Boroujerdnia, Dr Azam Ascarifar Pages 38-45
    Background And Aims
    Allergic rhinitis (AR) is a common disease in which IgE and T cells have an important role. This study aimed at comparing the frequency of peripheral T cell sublype in patients with allergic rhinitis (AR) and in healthy people.
    Methods
    In this experimental case-control study، a total of 30 patients with allergic rhinitis and 30 healthy controls were evaluated for immunologic parameters. The students of Jundishapur University of Medical Sciences، residented in Golestan dormitory were participated in this case-control study. The mean of age ranges of students were 22. 5 ± 3. 3 years. Peripheral blood samples were collected from the students and stained with appropriate monoclonal antibodies. Percentage CD4+T cells، CD8+T cells and the proportion of CD4/CD8 were determined using flow cytometriy technique. In this study haematological methods including standard CBC test were also performed on all blood samples. The data were analyzed and compared statistically in two groups using SPSS software and t test.
    Results
    Mean percentage of CD4+ T lymphocytes increased significantly in case group in comparison with healthy control group (P<0. 05). However، no significant difference was seen in two groups for mean percentage of CD8+ T cells and CD4/CD8 ratio (P>0. 05). The results of CBC test showed the percentage of eosinophils and monocytes were significantly different among two groups (P<0. 05).
    Conclusion
    This study provides evidence that a higher frequency of CD4+T cells is present in the peripheral blood of AR patients and it has probably a role in pathogenesis of the disease. Further investigations require to elucidate the role of CD4+T cells in pathogenesis and treatment of AR.
    Keywords: Allergic rhinitis, T cell Subsets, Flow cytometry
  • Sahar Hamoon Navard, Dr. Ali Mohammad Bahrami, Dr. Mostafa Razmjo, Majid Asadi Samani, Masoumeh Hatami Lak Pages 46-54
    Background And Aims
    Antibiotic resistance has paved the way for replacing conventional medications with herbal therapies that supposedly have less side- effects. The present study aimed to investigate the antibacterial effect of Nerium oleander on strains of Staphylococcus aureus and Staphylococcus epidermis.
    Methods
    In this experimental study، the aqueous extract effect of Nerium oleander''s leaf and flower on Staphylococcus aureus and Staphylococcus epidermis was independently investigated at three 12. 5، 25 and 50 mg/ml concentrations، in 20، 40 and 80µl by well diffusion and disk methods. Antibiogram test was performed on these two strains with three antibiotics، namely، oxitetracycline، erythromycin and penicillin. The diameter zone of inhibition was measured and the effect of extract was evaluated.
    Results
    According to antibiogram test Staphylococcus aureus was sensitive to erythromycin، but resistant to oxitetracycline and penicillin. Staphylococcus epidermis was relatively resistant to erythromycin، but resistant to oxitetracycline and penicillin. Staphylococcus aureus was sensitive to 40 and 80 µl in 25 mg/ml concentration and all amounts of leaf extract in 50 mg/ml concentration. But، Staphylococcuy epiderm showed no sensitirity to the mentioned concentrations. In all concentrations adding the amount of extract from 20 to 80 µl، the mean of diameter zone was increased. Leaf extract had more inhibitoty effect compared to flower extract.
    Conclusion
    Regarding the fact that antibiotic resistance is growing، the extract of Nerium oleander might be used as an antibacterial compound for external application on wounds and removal of epidermal infections.
    Keywords: Antibacterial effect, Antibiotic resistance, Nerium oleander, Staphylococcus
  • Zahra Khodaverdian Dehkordi, Maryam Agilar Vafaie, Reza Bagherian, Forozan Rahmani Pages 55-63
    Background And Aims

    The prevalence of Type D personality is 21% in general population، it is an emerging risk factor in cardiovascular diseases (CVD). This study investigated some CVD risk factors in type D personality.

    Methods

    In this descipitive analytical study، 27 male and female with type D personality and 27 male and female ones with non- type D personality (healthy adults)، referred to Almahdi clinical laboratory in Shahrekord، were randomly divided into 2 group''s based on DS14 scale. Data were collected via the beck depression inventory، spielberger’s anxiety and anger scales. The cholesterol، triglycerides، HDL، LDL biochemical was also evaluated. Data were analyzed using independent t-tests.

    Results

    The results demonstrated a strong association between type D personality and anxiety، depression، LDL and anger (P<0. 05). The HDL level was slightly lower in type D personalitly (P=0. 052). No significant relation was obtained between type D personality and cholesterol and triglyceride (P>0. 05). Concolusion: Based on the results of this study type D personality in comparison to healthy adult might be associated with increased risk factors of CVD، because they are exposed to anxiety، depression، anger and alteration of blood lipoproteins.

    Keywords: Blood fat, Behariord alterations, Type D personality, Lipoproteins
  • Nasim Bahrami, Mohmmad Soleimani, Hourey Shaigan, Zhila Mohammad -Rezaei, Yasamin Kamyab Mansouri, Nazila Adami Pages 64-73
    Background And Aims

    Striae gravidarum (SG) is one of the most common connective tissue changes during pregnancy that may cause some concerns. The purpose of this study was to determine the severity of SG and its possible associations with the characteristics of mothers and their newborns.

    Methods

    It was a descriptive cross-sectional study that was carried out among 182 primiparous women in Kosar hospital (Qazvin، Iran) in 2012. Sampling was done using convenience sampling method. The data were collected through a questionnaire and physical examination. Severity of striae was evaluated by Davey’s score. Data were analyzed using independed t-test، Chi square and Pearson correlation.

    Results

    The mean score of striae sverity in breast، abdomen and thigh was respectively 1. 08 ± 1. 55، 4. 31 ± 2. 2 and 1. 76 ± 2. 02. The severity of striae gravidarum had a reverse correlation with maternal age، body mass index and age of striae onset، and a direct correlation with weight gain during pregnancy.

    Conclusion

    Although there are some non-modifiable factors such as family history striae، birth weight and gestational age at delivery; but adjusting other factors such as body mass index before pregnancy، weight gain during pregnancy and increased fluid intake are modifiable factors.

    Keywords: Striae gravidarum, Risk factors, Primiparity
  • Zyinab Amini-Farsani, Ali Mohmmad Ahadi, Hossein Teimori, Ali Haeri-Ruhani, Soraya Heidari Pages 74-82
    Background And Aims

    Cystatin B gene encodes a protein that inhibits proteolytic activity of cathepsin enzymes. Mutation in this gene has been stated as one of the causes of idiopathic generalized epilepsy. This study aimed at screening the cstB gene mutations in 35 patients affected by idiopathic generalized epilepsy in the Chaharmahal and Bakhtiari province.

    Methods

    In this descriptive-lab study، the researchers examined mutations in exons 1 to 3 and uncovered the cstB gene promoter region in 35 patients with Idiopathic Generalized Epilepsy. Using standard phenol-chloroform procedure. The researchers extracted DNA and then they utilized PCR-SSCP analysis for screening mutations in this gene. Finally suspected cases were sequenced.

    Results

    In one of the samples، point mutation c. 48C> T was found which was unknown. Investigating the bioinformatic examinations on this sample، it can be concluded that this shift has been occurred in the cstB gene intronic region.

    Conclusion

    The results obtained from the samples of this study reveales that there is a slight relationship between idiopathic generalized epilepsy and the cstB gene mutations.

    Keywords: Cystatin ¬ B gene, Epilepsy, Mutation
  • Afsaneh Ahmadi, Mohsen Mohammadi-Sartang, Parivash Nooraliee, Mozhgan Veisi, Javad Rasouli Pages 83-90
    Background And Aims
    Anxiety is one of the most common disorders and may be influenced by environmental factors، such as diet. This study was caried out to determine the prevalence of anxiety and it''s relationship with consumption of snacks in high school students in Shiraz.
    Methods
    In this cross-sectional study، 480 students through cluster sampling from grade 3 in high school and pre-university level were selected from 4 districts in Shiraz. Considering the diffusion and matching 411 students participated in the study. Data was collected using a questionnaire containing 4 sections: demographic data، anthropometric parts، Beck anxiety questionnaire and food frequency questionnaire. Data were analyzed using SPSS، t-test and Chi-square.
    Results
    The rate of anxiety was 54. 5% in total، 50% and 59% respectively for grade 3 in high school and pre-university students. Anxiety prevalence was significantly higher in girls than in boys (64. 5% and 44. 7% for girls and boy respectively، P<0. 001). There was a significant invers relationship between anxiety and body weight (P=0. 013). Dairy consumption in anxious pre-university students (P=0. 014) and nuts consumption in anxious students (P=0. 025) were significantly lower than their non-anxious counterparts.
    Conclusions
    Considering the anxiety prevalence and low consumption of snacks، it is recommended to do some actions in reducing the anxiety and improving the snacks consumtion.
    Keywords: Anxiety, Eating behavior, Snack food, Students
  • Akram, Fariba, Fariba, Zohreh Pages 91-102
    Background And Aims
    Understanding β-cell function at the molecular level will likely facilitate the development of β-cells manufacture techniques. The aim of the present study was to investigate the pancreatic and duodenal homeobox 1 (pdx-1) gene expression into DTZ-stained cellular clusters originating from emberyonal carcinoma cells.
    Methods
    This implemental -fundamental study was accomplished on differentiation of stem cells into insulin producing cells (IPCs). The conditioned medium of cultured pancreas from one-week newborn mouse was used for differentiation of P19. EBs formed by a 24h suspension culture of P19 EC cells. In order to induce the difrentiation،، different concentrations of conditioned medium (25%، 50%، 75% and 100%) were added to culture medium. Dithizone staininig was used for detecting the differentiated cells derived from EBs in vitro. Insulin-proinsulin production and insulin receptor beta were determined by immunofluorescence. The expression of pdx-1 gene was also analyzed by reverse transcriptase-polymerase chain reaction. Data were analyzed using one way ANOVA and Dunkana test.
    Results
    Differentiated cell clusters appeared after approximately 7 days induction. The peak response of differentiation was at the concentration of 50% conditioned medium. Expression of pdx-1 gene was observed in the differentiated cell clusters. Expression of insulin-proinsulin and insulin receptor beta markers in the differentiated cells was confirmed by immunofluorescence.
    Conclusion
    The pancreas conditioned medium could influence P19 cells differentiation into insulin producing cells. So findings of this study could facilitate producing the β-cells.
    Keywords: β receptor, Conditioned medium, Stem cells, Insulin, proinsulin, pdx, 1
  • Abdoul Rasool Namjoo, Esfandiar Heidarian, Mahmoud Rafieian-Kopaei, Mohsen Jafarian-Dehkordi Pages 103-113
    Background And Aim
    Garlic (Allium sativum) is among the oldest cultivated plants، which has been used as a medical agent for thousands of years. The aim of the present study is to evaluate the chronic effects of garlic aqueous extract intake on some hematological parameters، serum and tissue changes.
    Methods
    Eighteen male wistar rats were assigned into three groups، 6 in each group. Control group was treated with distilled water and groups two and three were treated with garlic aqueous extract (500، 1000 mg/kg respectively) by gavage for fourthy consecutive days. At the end of the study، rats were victimized and hematological، biochemical parameters and histopathological changes were investigated. Data were analyzed using one way ANOVA and Dunkann tests.
    Results
    The fidings revealed that garlic extract doesn’t change the values of AST، ALT، ALP، and CPK compare to control group (P>0. 05). Also، no significant changes were found in serum urea، creatinine، LDH and hematological indicators in garlic treated groups compare to control group (P>0. 05). Microscopic findings in group treated with garlic extract (1000 mg/kg) showed glomeruli destruction، loss of brush border of proximal convoluted tubules، degeneration with necrosis of hepatocytes، and infiltration of mononuclear cell to portal space.
    Conclusion
    This study showed that garlic consumption with high dose might cause morphological change in the red blood cell، biochemical parameters and might cause renal and hepatic lesions. Therefore، the use of pilot study for determining the optimal dose of the garlic is necessary for research designs.
    Keywords: Garlic, Kidney, Liver, Hematological indicators, Histopathology