فهرست مطالب

مجله دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد
سال هفدهم شماره 5 (پیاپی 80، آذر و دی 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/10/09
  • تعداد عناوین: 12
|
  • محسن جانقربانی، سیف الله بخشی* صفحات 1-12
    زمینه و هدف
    خودکشی جوانان، یکی از تاسف برانگیزترین رخدادها است. افکار خودکشی به عنوان افکار خود گزارش دهی درباره ی خودکشی، در دامنه ای از یک میل مبهم با نفوذ برای مردن تا نقشه ی کامل خودکشی تعریف می شود. یکی از مهمترین روش های پیشگیری از خودکشی، شناسایی افرادی است که دارای افکار خودکشی هستند. هدف این مطالعه تعیین شیوع افکار خودکشی و عوامل مرتبط با آن در دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی اصفهان در سال 94-93 می باشد.
    روش بررسی
    در این مطالعه مقطعی، 1000 دانشجوی رشته های مختلف دانشگاه علوم پزشکی اصفهان به روش تصادفی– طبقه بندی در سال تحصیلی94-93 انتخاب شدند. با استفاده از پرسشنامه Inter-cultural وSF36 شیوع افکار خودکشی و عوامل مرتبط با آن تعیین و داده ها با استفاده از آزمون های آماری کای دو، t مستقل و رگرسیون لجستیک تحلیل شد.
    یافته ها
    در دانشجویان شیوع مادام العمر، یک ساله و لحظه ای افکار خودکشی به ترتیب 7/ 29%، 15% و 2/ 6% بود. بین سن، جنس، وضعیت تاهل، محل سکونت، میزان اعتقادات مذهبی، سلامت عمومی، گرایش نسبت به پدیده خودکشی، توجیه پذیری افکار خودکشی و داشتن افکار خودکشی، ارتباط معنی داری مشاهده گردید (05/ 0>P). افکار خودکشی در مردان بیش از زنان و در دانشجویان متاهل بیشتر از دانشجویان مجرد بود و با افزایش اعتقادات مذهبی کاهش می یافت.
    نتیجه گیری
    این مطالعه نشان داد افکار خودکشی در بین دانشجویان از شیوع بالایی برخوردار است. باتوجه به این که فکر خودکشی می تواند زمینه ساز اقدام به خودکشی باشد، بنابراین می توان با ارائه خدمات بهینه بهداشت روانی و غربالگری منظم و دوره ای دانشجویان از نظر افکار خودکشی و اختلالات روانی گام های موثری را در راستای پیشگیری از این معضل اجتماعی در بین دانشجویان برداشت.
    کلیدواژگان: افکار خودکشی، رفتار، نگرش، دانشجو، شیوع
  • خداداد پیرعلی خیرآبادی *، حسین حجازی، سمیه لایقی قلعه سوخته صفحات 13-22
    زمینه و هدف
    مطالعات زیادی برای یافتن داروهای جدید با فعالیت ضد لیشمانیایی که شامل داروهای شیمیایی و گیاهی می شود در سرتاسر جهان در حال انجام است؛ در این مطالعه، اثر ضد لیشمانیایی اسانس درمنه (Artemisia siberi) و شمعدانی عطری (Pelargonium roseum) در مقایسه با Glucantime مورد بررسی قرار گرفت.
    روش بررسی
    در این بررسی تجربی غلظت های 2، 6/ 1، 4/ 1، 2/ 1، 8/ 0، 4/ 0، 2/ 0 و 1/ 0 درصد از هر دو اسانس و غلظت 8/ 33 درصد از گلوکانتیم، به محیط کشت حاوی 106 انگل از پروماستیگوت های Leishmania major اضافه شد. تعداد انگل های زنده پس از اضافه کردن اسانس ها و Glucantime در زمان های 24، 48 و 72 ساعت شمارش شد. جهت اطمینان از تکرارپذیری، هر آزمون 4 بار تکرار شد. آنالیز آماری با استفاده از نرم افزار SAS انجام گرفت.
    یافته ها
    تعداد انگل های زنده پس از اضافه کردن اسانس های گیاهی به میزان قابل توجهی نسبت به محیط کشتی که داروی گلوکانتیم اضافه شده کاهش یافت(05/ 0≥P). به طوری که 72 ساعت پس از مجاورت گلوکانتیم و اسانس های گیاهی با انگل در مقایسه با گروه کنترل تعداد انگل از 106×3/ 1 در گروه کنترل به 105×06 /6 انگل در میلی لیتر در اثر داروی Glucantime و 105×6/ 1 انگل در میلی لیتر تحت تاثیر اسانس پلارگونیوم و 105× 7/ 1 انگل در اثر مجاورت با عصاره آرتمیزیا رسید.
    نتیجه گیری
    با توجه به قرابت ژنتیکی بین اشکال لیشمانیایی و تاثیر اسانس بر شکل پروماستیگوت انگل، استفاده از آن برای درمان اشکال اماستیگوت انگل توصیه می گردد و مطالعات تکمیلی بر روی این شکل از انگل ضروری به نظر می رسد و با وجود افزایش مقاومت پروماستیگوت های Leishmania به داروهای شیمیایی می توان از اسانس های با منشا گیاهی، به عنوان درمان جایگزین برای درمان بیماری استفاده نمود و اسانس درمنه و شمعدانی عطری پتانسیل مناسبی برای مهار Leishmania دارد.
    کلیدواژگان: آرتمیزیا سیبری، گلوکانتیم، لیشمانیا ماژور، پلارگونیوم روزئوم
  • باقر سیدعلی پور *، نجمه بریمانی، سید محمد حسینی صفحات 23-32
    زمینه و هدف
    کاربرد گسترده ای از نانو مواد در صنعت، پزشکی و محصولات مصرفی باعث افزایش نگرانی در مورد سمیت بالقوه آن ها شده است. هدف از این مطالعه بررسی اثر سمیت نانو ذره اکسید مس بر رشد و نمو جنین موش نژاد NMRI است.
    روش بررسی
    در این مطالعه تجربی تعداد 42 موش سوری ماده بالغ به طور تصادفی به 6 گروه تقسیم شدند (7=n). چهار گروه تجربی در روز 3 و 12 بارداری نانو ذرات اکسید مس با غلظت های 300، 400، 500 و 600 میلی گرم بر کیلوگرم به صورت داخل صفاقی دریافت کردند. گروه شم آب مقطر دیونیزه به عنوان حلال نانوذره مس دریافت کرد و گروه کنترل نانوذره ای دریافت نکرد. در روز 17 بارداری موش ها کالبد شکافی شده و جنین ها از بافت رحمی خارج شدند. مطالعات هیستوپاتولوژیک با استفاده از رنگ آمیزی هماتوکسیلین ائوزین و میکروسکوپ نوری انجام شد. نتایج با استفاده از نرم افزار SPSS و به روش آنالیز واریانس یک طرفه (ANOVA) و تست تعقیبی دانکن در سطح معنی داری (05/ 0>P) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج یافته های این مطالعه نشان داد نانوذره اکسید مس بر روند ارگانوژنز، تکمیل ساختار عصبی، لوبولاسیون کبدی و زمان احتمالی عقب بودن تشکیل جنین در غلظت600 میلی گرم بر کیلوگرم تاثیر گذاشت. همچنین میانگین تعداد سومیت ها در غلظت های 400، 500 و 600 میلی گرم بر کیلوگرم در مقایسه با کنترل کاهش معنی داری را نشان داد (P<0.05).
    نتیجه گیری
    آسیب های ناشی از نانو ذرات مس به طور بالقوه ممکن است منجر به ناهنجاری و عقب ماندگی رشد و نمو جنین در موش باردار شود.
    کلیدواژگان: نانو ذره اکسید مس، رشد و نمو جنین، موش NMRI، ارگانوژنز، سومیت
  • نجمه نیکدل، جواد بهارارا *، خدیجه شاهرخ آبادی، الهه امینی صفحات 33-43
    زمینه و هدف
    خیار دریایی در اغلب اکوسیستم های دریایی جزء مهمی از اکوسیستم های آبی به شمار می آید. ملانوما به عنوان خطرناک ترین فرم سرطان پوست، مدتهای مدیدی است که بشر را تحت تاثیر قرار می دهد. در پژوهش حاضر اثر سیتوتوکسیک عصاره دیواره ی بدن خیار دریایی گونه Holothuria arenicolaبر روی سلولهای سرطانی ملانوما بررسی شده است.
    روش بررسی
    در این پژوهش تجربی آزمایشگاهی رده ی سلولی ملانومای موشی در محیط کشتRPMI 1640(Roswell Park Memorial Institute)10 % در دمای 37 درجه ی سانتیگراد و 5%دی اکسید کربن کشت شدند. بعد از 24 ساعت سلولها با غلظت های مختلف عصاره ی تام دیواره ی بدن خیار دریایی (15، 31، 62، 125، 250 و 500 میکروگرم بر میلی لیتر) تیمار شدند. اثر سیتوتوکسیک عصاره خیار دریایی توسط روشMTT (3-(4، 5-dimethylthiazol-2-yl)-2، 5-diphenyltetrazolium bromide)،رنگ آمیزی اکریدین اورنج/ پروپودیوم ایداید،DAPI (4، 6- Diamidino-2-phenylindole)، فلوسیتومتری و آزمون کاسپاز 3و 9 بر سلولهای سرطانی ملانومای موشیمورد بررسی قرار گرفت و نتایج با استفاده از نرم افزارSPSS، آزمون آماری ANOVAتست دانکندر سطح p< 0.05 تحلیل شد.
    یافته ها
    عصاره دیواره ی بدن خیار دریایی پس از 24 ساعت با Inhibitory Concentration)IC5034) میکروگرم بر میلی لیترو به طور معنی داری از طریق آپوپتوز موجب القاء سمیت سلولی بر سلولهای سرطان ملانومای موشی شد این عصاره در غلظت 62 میکروگرم بر میلی لیتر سمیت بیشتری را موجب شد طوری که در حدود 80 درصد سلول ها دچار آپوپتوز شدند.
    نتیجه گیری
    یافته های ما نشان داد که عصاره تام دیواره ی بدن خیار دریایی با دارا بودن اثر سیتوتوکسیک و پیش برنده آپوپتوز بر رده سلولی ملانومای موشی، کاندید مناسبی برای تحقیقات ضد سرطان است.
    کلیدواژگان: آپوپتوز، خیار دریایی، ملانوما، سرطان
  • مجتبی حیدری، زهرا ایازی، رضا ایمانی، سیدجلیل حسینی، حمیرا محمدی، افسانه ملک پور، رضا مسعودی * صفحات 44-52
    زمینه و هدف
    رضایت بیمار شاخصی برای ارزیابی خدمات است و سنجش کارآیی و کیفیت خدمات ارائه شده به مردم در بخش بهداشت و درمان از اولویت های مهم وزارت بهداشت است. به همین منظور این مطالعه، باهدف بررسی تاثیر استقرار سامانه نوبت دهی تلفنی بر رضایت مراجعین پلی کلینیک فوق تخصصی امام علی (ع) شهرکرد انجام شد.
    روش بررسی
    این مطالعه تحلیلی- مقطعی در پلی کلینیک تخصصی و فوق تخصصی امام علی(ع) شهرکرد در سال1392 انجام شد. پرسشنامه رضایت سنجی استاندارد با بررسی700 نفر از مراجعین این مرکز قبل و بعد از استقرار سامانه نوبت دهی تکمیل گردید. اطلاعات توسط شاخص های آماری توصیفی و استنباطی با نرم افزار SPSS نسخه 16 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    میانگین امتیاز رضایت مراجعه کنندگان در سال 1391، معادل 7 /5±5/ 22 و در سال 1392، 3/ 6±7/ 23 بود که تفاوت 2 سال ازنظر آماری نشانگر ارتباط معنی دار پس از استقرار سیستم مکانیزه نوبت دهی بود (002 /0=P). شاخص های سیستم نوبت دهی، نحوه دریافت نوبت، مکان انتظار، نظافت و تمیزی کلینیک، برخورد نگهبانی، برخورد نیروی پذیرش و منشی، برخورد پزشک، نحوه ویزیت پزشک، رعایت حریم شخصی و انتخاب کلینیک برای مراجعه بعدی در مجموع 78% رضایت مندی بیماران را تبیین می کردند.
    نتیجه گیری
    اصلاح فرایندهایی مثل نوبت دهی باعث افزایش رضایتمندی بیماران می گردد، لذا بررسی منظم و دوره ای میزان رضایتمندی بیماران و ارائه برنامه های عملیاتی برای رفع نارضایتی آنان می تواند منجر به ارتقاء کیفیت خدمات بهداشتی درمانی گردد.
    کلیدواژگان: رضایت بیمار، خدمات سرپایی، کیفیت خدمات، تعیین نوبت
  • میترا نادری فر، مینو محمودی *، محمد جعفری، سیامک شهیدی صفحات 53-63
    زمینه و هدف
    کاربامازپین یکی از داروهای موثر در درمان صرع می باشد و استفاده از آن همراه با اثرات تراتوژنیک است. هدف این مطالعه بررسی اثر کاربامازپین بر تکوین غدد جنسی موش صحرایی ماده می باشد.
    روش بررسی
    در این مطالعه تجربی60 سر موش صحرایی باردار به 2 دسته تقسیم شدند که هر دسته شامل گروه های کنترل، شم، دوزهای mg/kg 10، 15 و 30 داروی کاربامازپین بودند. تمامی تزریق ها به صورت درون صفاقی در روزهای 18-14 بارداری (تکوین جنینی غدد جنسی)، و در روزهای 10-0 پس از تولد (تکوین پس از تولد غدد جنسی) انجام شد. به زاده های هردو گروه اجازه داده شد تا به سن 7 هفته برسند. سپس تخمدان راست آنها خارج و مورد رنگ آمیزی بافتی هماتوکسیلین و ائوزین قرارگرفتند. داده ها با استفاده از آنالیز آماری یک و دوطرفه ANOVA و آزمون تعقیبی Tukeyتجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    نتایج حاصل نشان می دهد که استفاده از کاربامازپین سبب افزایش تعداد اووسیت های اولیه و کاهش تعداد اووسیت های ثانویه، فولیکول گراف و جسم زرد می گردد. در مقایسه بین گروه های تکوین جنینی و پس از تولد، مشاهده می شود که تعداد اوسیت های اولیه فقط در دوز mg/kg 30 تکوین جنینی افزایش معنی داری در سطح (p<0.001) نسبت به تکوین پس از تولد داشته است. تعداد اووسیت های ثانویه در تمامی دوزهای تیمار شده تکوین جنینی در سطح (p<0.01) کاهش معنی داری را نسبت به تکوین پس از تولد نشان می دهد. همچنین مشاهده می شود که تعداد فولیکول- های گراف و جسم زرد در گروه های تیمار شده تکوین جنینی کاهش معنی داری در سطح (p<0.001) را نسبت به تکوین پس از تولد در تمامی دوزها دارد.
    نتیجه گیری
    این مطالعه نشان داد که مصرف کاربامازپین در طی مراحل ارگانوژنز می تواند اثرات منفی بر غدد جنسی ماده اعمال کند. بنابراین به نظر می رسد که غدد جنسی حساسیت زیادی نسبت به کاربامازپین داشته و این حساسیت وابسته به دوز می باشد.
    کلیدواژگان: کاربامازپین، غدد جنسی ماده، تکوین جنینی، تکوین پس از تولد، موش صحرایی
  • رویا جعفرزاده، محمد سعید حیدرنژاد *، سیمین اقایی وندا صفحات 64-73
    زمینه و هدف
    نانو ذرات نقره (SNPS) اخیرا توجه قابل ملاحظه ای را به خود جلب کرده است؛ اما بررسی سمیت این نانوذرات کمتر مورد توجه واقع شده است. این مطالعه با هدف بررسی تاثیر خوراکی نانو ذرات نقره بر پارامترهای بیوشیمیایی کلیه (کراتینین وBUN) و الکترولیت های خون در جنس نر موش سفید آزمایشگاهی طراحی و اجرا شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه تجربی، 45 سر موش بالب سی (Balb/c) نر در حدود 4 هفته (با وزن 3±2/24 گرم) به طور تصادفی در 3 گروه 15 سری (تیمار1، تیمار2، کنترل) مورد بررسی قرار گرفتند. درمان خوراکی و روزانه و به مدت 14 روز در گروه تیمار1 با محلول ppm 2 نانوذرات نقره و برای گروه تیمار2 با ppm 50 نانوذرات نقره و گروه کنترل با همان حجم آب مقطر شروع شد. سپس در روزهای 2،7 و 14 خون گیری مستقیم از قلب صورت گرفت و میانگین غلظت سرمی کراتینین، (نیتروژن اوره خون)BUN، سدیم، پتاسیم، در گروه کنترل و تیمار با ppm 20 نانو ذرات و تیمارppm 50 مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج با استفاده از نرم افزار ppm 17 و به روش آنالیز واریانس دوطرفه در سطح معنی داری (P<0.05) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    میانگین سطح سرمی کراتینین در روز دوم، در گروهppm 20 نانو ذرات نقره نسبت به گروه کنترل افزایش معنی داری نشان داد (P<0.05)؛ اما در سطح نیتروژن اوره خون (BUN) در گروهppm 20 وppm 50 نانو ذرات نقره از نظر آماری اختلاف معنی داری با گروه کنترل مشاهده نشد (P<0.05)؛ همچنین میانگین سطح سرمی سدیم در روز چهاردهم در گروه ppm 20 نانو ذرات نقره و گروه کنترل افزایش معنی داری مشاهده گردید (P<0.05). در میانگین سطح سرمی پتاسیم در روز دوم، در گروهppm 50 نانو ذرات نقره نسبت به کنترل کاهش معنی داری مشاهده شد (P<0.05) و روز هفتم در گروهppm 20 نانو ذرات نقره نسبت به کنترل کاهش و در روز چهاردهم هر دو گروهppm 20 و ppm 50 نانو ذرات نقره با گروه کنترل کاهش معنی داری مشاهده شد (P<0.05).
    نتیجه گیری
    این مطالعه نشان داد که درمان خوراکی نانو ذرات نقره بر روی پارامترهای بیوشیمیایی کلیه و الکترولیت ها خون اثر منفی می گذارد و باید در مصرف آن ها احتیاط لازم صورت گیرد.
    کلیدواژگان: نانوذرات نقره، پارامترهای بیو شیمیایی، کراتینین، نیتروژن اوره خون، سدیم، پتاسیم
  • فتح الله عالی پور هفشجانی *، فرنگیس مهدوی هفشجانی، عزت الله عالی پور هفشجانی صفحات 74-82
    زمینه و هدف
    ترمال اکسیداسیون روغن ها یک فرایند تجزیه ای است که در اثر آن هیدروپراکسیدها تولید و با تجزیه آنها رادیکال های آزاد تشکیل می شوند که ماهیت سیتوتوکسیک وژنوتوکسیک دارند. اندیس پراکسید شاخصی است که بوسیله آن میزان اکسیداسیون روغن ها و چربی ها را معین می نماید. هدف از این بررسی تعیین ارزش پراکسید و رنگ ظاهری روغن های زولبیا و بامیه مصرف شده در ماه مبارک رمضان است.
    روش بررسی
    این بررسی یک مطالعه توصیفی مقطعی است. در این بررسی تعداد 222 نمونه روغن استفاده شده برای تولید زولبیا و بامیه که بوسیله بازرسین بهداشت محیط شبکه های بهداشت و درمان از کارگاه های تولیدی در سراسر استان چهار محال و بختیاری در ماه مبارک رمضان سال 1393نمونه برداری و به آزمایشگاه کنترل مواد غذایی دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد ارسال گردید. آزمایش به روش یدومتری انجام شد. در این بررسی رنگ نمونه ها نیز از نظر ظاهر بررسی شد.
    یافته ها
    این بررسی نشان داد که اندیس پراکسید 64.9%(تعداد 144 نمونه از222) نمونه های روغن مورد آزمایش بالاتر از بیشینه استاندارد ملی روغن های خوراکی (2 میلی اکی والان گرم در کیلوگرم) بود. میانگین اندیس پراکسید نمونه های روغن مورد بررسی 2.94 میلی اکی والان گرم به ازای یک کیلوگرم بود. در مجموع رنگ ظاهری 36.9% نمونه های روغن (82 از 222) تیره شده بودند.
    نتیجه گیری
    نتایج فوق نشان میدهند که بیش از دو سوم نمونه های زولبیا و بامیه سالم و ایمن نیستند و سلامت مصرف کنندگان را تهدید میکنند. لذا اموزش و نظارت به تولید کنندگان این نوع مواد غذایی مهم و ضروری است.
    کلیدواژگان: روغن، پراکسید، رنگ ظاهری، زولبیا و بامیه، رمضان
  • کیوان یوسف پور *، سید صدرالدین شجاع الدین صفحات 83-93
    مقدمه
    بیشتر افرادی که دچار اسپرین خارجی مچ پا می شوند، به طور کامل بهبود نمی یابند و اختلال در تعادل، یکی از رایجترین مشکلاتی است که برای این افراد آسیب دیده بروز می کند. با توجه به آنکه بانداژ ورزشی کینزیوتیپ (Athletic kinesio Tape) به عنوان یک روش درمانی جدید معرفی شده و در طب ورزشی کاربرد پیداکرده است، هدف تحقیق حاضر بررسی اثر کینزیوتیپ بر تعادل ورزشکاران مبتلا به بی ثباتی مزمن و اسپرین حاد مچ پا می باشد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه شبه تجربی 26 ورزشکار مرد (14 نفر با بی ثباتی مزمن: میانگین سن 1/ 2±4/ 21، BMI 1/ 3±3/ 22 و 12 نفر با اسپرین حاد مچ پا: میانگین سن3/ 2±7/ 20، BMI 7/ 2±4/ 22) در شرایط عادی مورد ارزیابی تعادل داینامیک با تست تعادل گردش ستاره (SEBT) در دو وضعیت با کینزیوتیپ به روش ترکیبی اصلاح عملکردی – مکانیکال و بدون بانداژ قرار گرفتند. برای بررسی اثرکینزیوتیپ از آزمون T با سطح معنی داری P<0/05 و نرم افزار 16 SPSS استفاده شد.
    یافته ها
    در هر دو گروه اختلاف مقادیر پیش و پس آزمون معنی دار شده و کینزیوتیپ مچ پا بر تعادل داینامیک آزمودنی ها موثر بوده است هم چنین میزان تغییرات در گروه با آسیب حاد بیشتر می باشد (P<0/05).
    نتیجه گیری
    کینزیوتیپ به روش ترکیبی اصلاح عملکردی-مکانیکال باعث بهبود تعادل داینامیک در ورزشکاران با بی ثباتی مزمن و اسپرین حاد مچ پا در کوتاه مدت می شود. در ضمن تاثیر این روش در بهبود تعادل گروه اسپرین حاد بیشتر بوده است.
    کلیدواژگان: بانداژ ورزشی، بی ثباتی مچ پا، تعادل پوسچرال
  • جمشید خلیلی، فرامرز محمد علی بیگی * صفحات 94-100
    مقدمه
    پشیمانی پس از وازکتومی علاوه بر صرف هزینه برای باز کردن مجدد وازها بر روابط میان زوجین نیز اثر می گذارد. پشیمانی افراد از وازکتومی می تواند تمایل سایر افراد را به انجام این عمل نیز تحت تاثیر قرار دهد. لذا هدف از این مطالعه بررسی میزان پشیمانی افراد وازکتومی شده و شناخت علل آن است که می تواند به برنامه ریزان بهداشتی در جهت بهبود وضعیت کمک کند.
    روش بررسی
    این مطالعه به صورت مقطعی به بررسی 157 نمونه مرد وازکتومی شده که به طور متوسط پنج سال از مدت وازکتومی آن ها گذشته بود در سالهای 79 تا 89 درشهرستان شهرکرد پرداخت. نمونه گیری افراد به صورت تصادفی با مراجعه به مدارک پزشکی بیمارستان کاشانی شهرکرد ازمیان پرونده های افراد صورت گرفت و با مراجعه به درب منزل افراد و از طریق پرسشنامه محقق ساخته شامل دو بخش: مشخصلات فردی و اطلاعات مربوط به وازکتومی به صورت مصحابه تکمیل گردید. پس از جمع آوری اطلاعات، داده ها با استفاده از نرم افزارspss16 و آزمون های آماری توصیفی و کای اسکوئر مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    نتایج و بحث: در این مطالعه 9/ 15% افراد اظهار پشیمانی از وازکتومی کرده بودند که مهمترین دلیل آن بروز عوارض زناشویی40% و عوارض ناشی از عمل28% گزارش شد. بیشتر افراد پشیمان از وازکتومی56% دارای شغل آزاد بودند(03/ 0=p). همچنین افرادی که به علت نامناسب بودن وضعیت اقتصادی وازکتومی کرده بودند به طور معناداری بیشتر از سایرین دچار پشیمانی پس از وازکتومی شده بودند(02/ 0=p). در این مطالعه در مواردی که کارکنان بهداشت مشوق اصلی افراد بودند بیشترین رضایت از وازکتومی حاصل شده بود(03/ 0=p). در رابطه با عوارض بلند مدت ناشی از وازکتومی، افرادی که دچار عوارض بلند مدت پس از وازکتومی شده بودند به طور معناداری بیشتر از سایرین دچار پشیمانی پس از وازکتومی شده بودند(01/ 0=p).
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته های این مطالعه و نقش عوارض پس از وازکتومی بر میزان پشیمانی افراد و این که افراد پس از وازکتومی تحت مشاوره قرار نمی گیرند، لذا توصیه به مشاوره و برنامه های مداخلاتی با کیفیت مناسب و نیروی متخصص برای این افراد پس از وازکتومی می شود.
    کلیدواژگان: پشیمانی، وازکتومی، علل
  • محمد مهدی سلطان دلال، هایده مبین، سعیده میرک * صفحات 101-109
    زمینه و هدف
    اسینتو باکتر از پاتوژن های فرصت طلب بوده و از عوامل مهم عفونت های بیمارستانی محسوب می شوند و می توانند طیف وسیعی از عفونت ها نظیر سپتی سمی و پنومونی را ایجاد نمایند و نسبت به بیشتر کلاس های آنتی بیوتیکی مقاوم هستند. امروزه استفاده از مواد مترشحه از باکتری های پروبیوتیک به عنوان مهار کننده و ضد باکتری مد نظر است.این مطالعه به منظور تعیین فعالیت ضد میکروبی لاکتوباسیلوس روتری و پلانتاروم نسبت به اسینتو باکتر بومانی شایع در عفونت های بیمارستانی بوده است.
    روش ها
    در این بررسی پس از جدا سازی اسینتو باکتر از بیماران بستری در بیمارستان، مقاومت آنتی بیوتیکی آن بهمراه دو سویه استاندارد لاکتوباسیلوس پلانتاروم و روتری بررسی شد. سپس از محلول رویی کشت 48 ساعته دو سویه لاکتوباسیل برای بررسی فعالیت مهارکنندگی آنها بر علیه اسینتو باکتر بومانی در دو حالت فعال و غیر فعال به روش چاهک در آگار بررسی شد.
    یافته ها
    لاکتوباسیلوس پلانتاروم و روتری به آنتی بیوتیک های ونکومایسین، ایمی پنم، سیپروفلاکساسین و سفتازیدیم مقاوم و به پیپراسیلین، کلیستین و کوتریموکسازول حساسیت نشان دادند. محلول رویی کشت لاکتوباسیلوس پلانتاروم و روتری فعال در آب اکسیژنه و بدون تغییر pH، خاصیت ضد باکتریایی بیش تری نسبت به محلول غیر فعال آن داشته است.
    نتیجه گیری
    محلول رویی کشت دو سویه لاکتوباسیلوس فعالیت چشمگیری بر علیه اسینتوباکتر بومانی تحت شرایط اسید و تولید آب اکسیژنه دارد، در حالی که محلول غیر فعال شده آن فعالیت ضد باکتریایی ندارد.
    کلیدواژگان: پروبیوتیک، آنتی بیوتیک، عفونت بیمارستانی، اسینتوباکتر بومانی
  • حجت عنبرا، رسول شهروز *، مزدک رازی، حسن ملکی نژاد صفحات 110-120
    زمینه و هدف
    کاهش جریان خون موجب تغییرات آسیب شناسی در عملکرد طبیعی بیضه و اسپرماتوژنز می شود، همچنین یون های آهن آزاد شده ناشی از لیزه شدن گلبول های قرمز و به دنبال آن افزایش یون های آهن در بافت بیضه ممکن است موجب استرس اکسیداتیو و اختلال در عملکرد دستگاه تولید مثل گردد.
    روش بررسی
    در این مطالعه تجربی، تعداد 32 سر موش بالغ 20 تا 25 گرمی به 4 گروه تقسیم شدندکه شامل گروه کنترل دریافت کننده سرم فیزیولوژی با دز ml، IP) 2 /0)، گروه کنترل شم دریافت کننده فنیل هیدرازین (PHZ) با دزIP) g،100 mg/6)، گروه فنیل هیدرازین همراه با ویتامین C با دز mg/kg، IP) 250) و ژل رویال با دز mg/kg) 100) از طریق دهانی، و گروه دریافت کننده ژل رویال همراه با ویتامین C بودند. پس از 35 روز نمونه های خونی از طریق قلب جمع آوری شده و سطوح سرمی ظرفیت آنتی اکسیدانتی تام (TAC) و مالون دی آلدئید (MDA) مورد ارزیابی قرار گرفت. همچنین پارامترهای اسپرم شامل شمارش، تحرک، قابلیت زنده مانی، تراکم کروماتین و آسیب DNA اسپرم مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان دهنده کاهش معنی دار TAC بود که تجویز آنتی اکسیدانت ها توانسته بود از این کاهش جلوگیری کند. علاوه براین فنیل هیدرازین باعث افزایش سطح MDA در سرم شده بود. با این وجود تجویز آنتی اکسیدانت ها موجب کاهش آن در حیوانات گردید. در نهایت ویتامین C به همراه ژل رویال باعث افزایش معنی دار در کیفیت پارامترهای اسپرم گردید (P<0.05).
    نتیجه گیری
    بطور کلی، نتایج نشان داد که PHZ با القای استرس اکسیداتیو، موجب اختلال در پارامترهای اسپرم گردیده و ترکیب ویتامین C و ژل رویال به طور معنی دار باعث افزایش سطح TAC سرم شده و باعث بهبود پارامترهای اسپرم می شود.
    کلیدواژگان: آنمی همولیتیک، فنیل هیدرازین، ویتامین C، ژل رویال، کیفیت اسپرم
|
  • Professor Mohsen Janghorbani, Mr Seifollah Bakhshi* Pages 1-12
    Background And Aims
    Suicide in students is one of the most unfortunate events. Suicidal thoughts as self-reported thoughts are identified from a range of a vague willing for men to a total Map of suicide. One of the main methods of suicide prevention is to identify people who have thoughts of suicide One of the most important ways to prevent suicide is to identify individuals who have suicidal thoughts. The aim of this study was to investigate the prevalence rate of suicidal thoughts and its related factors among the students of Isfahan University of Medical Sciences، 2014-2015.
    Methods
    In this cross- sectional study، 1000 students from Isfahan University of Medical Sciences were selected stratified randomly. The prevalence of suicidal thoughts and its related factors among the students were determined using Inter-cultural and SF36 questionnaires. Data were analyzed using K2 and independent t- test and logistic regression.
    Results
    The lifetime، annual، and point prevalence of suicidal ideation among college students was 29. 7%، 15% and 6. 2%، respectively. A significant relationship was observed between age، gender، marital status، residential area، level of religious obligations، public health، attitudes toward suicide، justification of suicidal thoughts، and having suicidal thoughts (P<0. 05). Suicidal thoughts among men and single students were more than these thoughts in women and marital students.
    Conclusion
    This study indicated a high prevalence rate of suicidal thoughts among the university students. Regarding to suicide thoughts can produce a background for suicide procedures، so، it could prevent by representing optimal services of mental health and regular periodical screening about these thoughts and mental disorders to reduce this social problem among students.
    Keywords: Suicide ideation, Behavior, Attitude, Student, Prevalence
  • Khodadad Pirali Kheirabadi *, Hossein Hejazi, Somayeh Layeghi Ghale Soukhteh Pages 13-22
    Background And Aims
    Many studies have performed to find new drugs with activities against Leishmania including chemical and herbal drugs. The aim of this study was to investigate the cytotoxic effects of essential oils of Artemisia Sieberi and Pelargonium roseum against L. major promastigotes compared with Glucantime.
    Methods
    In this experimental study, concentrations of 0.1, 0.2, 0.4, 0.8, 1.2, 1.4, 1.6, and 2 percent of both essences and concentration of 33.8 percent of Glucantime were added to the culture medium included 106 of L. major. The number of viable parasites after adding oils and Glucantime drug at 24, 48 and 72 hours was counted. Each test was repeated four times to ensure repeatability. Data were analyzed using SAS software and Tukey test.
    Results
    The number of viable parasites after adding the herbal essences significantly decreased in comparison with culture medium included Glucantime (P≤0.05). 72 hours after exposure with glucantime and herbal essences to parasite, the number of parasites decreased from 1.3×106 parasite per ml in control group to 6.06× 105 parasite per ml in treated group with glucantime and 1.6×105 and 1.7×105 in groups treated with essences of Pelargonium and Artemisia, respectively.
    Conclusion
    Because of phylogenetic similarity between promastigot and amastigot forms of leishmania, effect of Artemisia sieberi and Pelargonium roseum oils on the amastigot of parasite is possible and use of such oils for treatment and control of amastigot form of parasite is suggested. More study is needed to verify and use this biomedical agent as an alternative potential instead of chemicals. The results of this study showed that despite the increasing resistance of promastigotes of Leishmania to chemical drugs, essential oils of plant origin can be used as an alternative therapy for the treatment of CL and the essential oils have potential effect to inhibit the proliferation of Leishmania parasites.
    Keywords: Artemisia siberi, Pelargonium roseum, Leishmania major, Glucantime
  • B. Seyedalipour *, N. Barimani, Sm Hoseini Pages 23-32
    Background And Aims
    The extensive applications of nanomaterials in industry, medicine and consuming products have increased concerns about their potential toxicity. The aim of the present study was to evaluate the cytotoxic effects of copper oxide (CuO) nanopaticles on embryonic development of pregnant mice (NMRI).
    Methods
    In this experimental study, 42 female NMRI mice were randomly divided into 6 groups and seven in each group. Four experimental groups on gestation days (GDs) 3 and 12 received CuO nanoparticle at concentrations of 300, 400, 500, 600 mg/kg intraperitoneal injection. Sham group received deionized water as CuO nanoparticle solvent and control group received no CuO nanoparticles. Mice were dissected on GD17 and embryos were separated from the uterine tissue. Histopathological studies were carried out using hematoxilin-eosin staining and light microscopy. Data were analyzed using ANOVA and Duncan test with SPSS16 software at significant level of P<0.05.
    Results
    Findings of the present study showed that CuO nanopaticles at concentration of 600 mg/kg affect on organogenesis, complement of neural structure, liver lobulation and delay in fetal growth. Also, the average number of somites at concentrations of 400, 500 and 600 mg/kg reduced significantly compared to the control group (P<0.05).
    Conclusion
    Damages caused by CuO nanoparticles may potentially lead to the deformity or developmental retardation of the fetus in pregnant mice.
    Keywords: CuO nanopaticles, Embryonic development, NMRI mice, Organogenesis, Somite
  • Najmeh Nikdel, Dr Javad Bahrarara *, dr Khadijeh Shahrokhabady, Elaheh Amini Pages 33-43
    Background And Aims
    The sea cucumbers were considered as an important component of aquatic ecosystems in more marine ecosystems. Melanoma as the most dangerous form of skin cancer, has long been influenced the human health. In the present study was examined the cytotoxic effect of sea cucumber body wall extract, species of Holothuria arenicola on melanoma cancer cells.
    Methods
    In this in vitro experimental study, melanoma cancer cells were cultured in %10 RPMI 1640(Roswell Park Memorial Institute) medium and incubated at 37˚C with %5 CO2. After 24 h, the cells were treated by sea cucumber extract with different concentrations (15, 31, 62, 125, 250, 500 μg/ml). The cytotoxic effect of sea cucumber body wall extract were examined by using MTT assay, Acridine Orange/ Propodium Iodide, DAPI staining, flow cytometry and caspase 3, 9 assay on melanoma cancer cells and the results were analyzed by SPSS software, one way ANOVA and Duncan test.
    Results
    Sea cucumber body wall extract were induced cytotoxic effect through apoptosis induction on B16F10 melanoma cancer cells after 24 h treatment with IC50= 34 µg/ml. This extract were exerted more toxicity in concentration of 62 µg/ml as a result around 80% of the cells were apoptotic.
    Conclusion
    Our findings indicated that the sea cucumber body wall extract with cytotoxic and pro apoptosis activity in B16F10cell line can be a good candidate for anti-cancer researches.
    Keywords: Apoptosis, Sea cucumber, Melanoma, Cancer
  • Reza Masoudi* Pages 44-52
    Background And Aims
    Patient's satisfaction is an important indicator to evaluate and measure the efficiency and quality of services provided to people in the health care system and treatment is one of the main priorities in the Ministry of Health. So, the aim of this study was to evaluate the effect of automated telephone system on the client satisfaction of Imam Ali polyclinic.
    Methods
    This analytic cross- sectional study was conducted in Shahrekord Imam Ali specialty and subspecialty polyclinic in 2013. The standard satisfaction questionnaire was completed with participation of 700 patients. Data were analyzed using descriptive and inferential statistics with using SPSS 16.
    Results
    The mean score of patient's satisfaction in 2012 was 22.5±5.7 and in 2013 was 23.7 ± 6.3, whereas differences in 2 years indicate statistically significant in satisfaction of clients (P=0.002). Turning system indicators, the turning process, waiting room, clinic cleanliness, guards behaviors, acceptance and secretary behaviors, physician visit, privacy respecting and choice of clinic for a follow up visit, explained 78% of the total patient's satisfaction.
    Conclusion
    Modification of processes of admitting such as turning is caused to increase patients’ satisfaction. So, regular and periodic evaluation of patient's satisfaction and providing operational programs to reduce their unsatisfaction can lead to improving the quality of health services.
    Keywords: Patient satisfaction, Outpatient services, Quality of service, Turning system.s
  • Mitra Naderifar, Minoo Mahmoodi *, Mohammad Jafari, Siamak Shahidi Pages 53-63
    Background and Aims
    Carbamazepine is one of the most effective medicines in treating ‎epilepsy; its use is associated with teratogenic effects during embryonic period. The aim of this ‎study was to evaluate the effect of carbamazepine during gonad development in female rats.
    Methods
    In this experimental study, 60 female pregnant rats were divided into 2 classes (n=8). ‎Each class contains control, sham and treated rats with doses 10, 15, 30 mg/kg of ‎carbamazepine. All i.p injections were done during 14 - 18 GD (for fetal gonad development) ‎and days 0-10 after birth (for newborn gonad development). The newborns were allowed to ‎reach 7 weeks old. The right ovary was removed and histological staining (H & E) was ‎performed. Data comparison was done by one and two ANOVA followed by Tukey test.
    Results
    The results showed that carbamazepine causes decreasing in the number of primary ‎oocyte but increasing the number of secondary oocyte, graffian follicles and corpus luteum. In ‎comparison to the fetal and newborn treated rats, it showed that the number of primary oocyte ‎in fetal treated group with 30 mg/kg of carbamazepine has a significant increase (p<0.001). The ‎number of secondary oocyte in all fetal treated groups showed significant decrease in ‎comparison to the other group. Also it showed that the number of graffian follicles and corpus ‎luteum in fetal treated groups has a significant decrease in comparison to the newborn treated ‎rats (p<0.001).
    Conclusion
    This study showed that carbamazepine during organogenesis can negative effects ‎on female sex glands. So it seems that gonads are very sensitive to carbamazepine and its ‎sensitivity is dose- dependent. ‎
    Keywords: Carbamazepine, Female gonads, Fetal development, Postnatal development, Rat
  • Roya Jafarzadeh, Mohammad Saeid Heydarnejad *, Simin Aghayeevanda Pages 64-73
    Background And Aims
    Recently, it has been paid attention to silver nanoparticles (SNPs), but less attention has been to their toxicity. This study was aimed to investigate acute effects of oral silver nanoparticles (SNPs) on biochemical parameters of kidney (Creatinine and BUN) and blood electrolytes in laboratory male mice (Mus musculus).
    Methods
    In this experimental study, A group 45 BALB/c mice about 4 weeks (weighting 24.2±3.0 g) were randomly divided into three groups: 2 nanosilver (SNPs) treatments (1,2) and one control group, each with 15 mice. Once a day at the same time, a volume of 50 microliters from the nanosilver solution (20 and 50 ppm) was administered to the treatment groups while in the untreated (control) group only distilled water was used. Then, on 2, 7, and 14 day, blood sampling was done using cardiac puncture. Serum level of creatinine, BUN, sodium and potassium were measured in the control and treatments (20ppm-treated group and 50ppm-treated group). Data were analyzed using SPSS software and two way ANOVA test at significant level of P<0.05.
    Results
    On day 2 of the experiment, average level of creatinine of 20ppm-treated group was significantly higher than to the control group (P>0.05), but levels of blood urea nitrogen in both 20- and 50ppm-treated groups compared to the control were not significant(P>0.05). In addition, average sodium level of 20ppm-treated group showed a significant increase in relation to the control group on day 14 (P<0.05). Average potassium level of 50ppm-treated group showed a significant decrease in relation to the control group on day 2 (P<0.05). Moreover, average potassium level in 20ppm-treated group on day 7 and in both 20- and 50ppm-treated groups on day 14 decreased significantly(P<0.05).
    Conclusion
    This study showed that orally-administered SNPs may have negative effects on the biochemical parameters of kidney and blood electrolytes. They should be applied cautiously.
    Keywords: Silver nanoparticles (SNPs), Biochemical parameters Creatinine, Blood urea nitrogen (BUN), Sodium. Potassium
  • Engineering Fathollah Aalipour *, Mrs Farangis Mahdavi, Engineering Ezatollah Aalipour Pages 74-82
    Background And Aims
    Thermal oxidation is essential decomposition process oil in which hydroperoxide is produced. Free radicals are formed by the decomposition of hydro peroxides that have cytotoxic and genotoxic nature. Peroxide value is an index by which to determine the extent of the oxidation of fats and oils and their health is determined. The aim of this study is to determine peroxide value and visual color of Zoolbia and Bamieh oils in the holy month of Ramadan.
    Method
    this investigation is a cross-sectional study. In this study, total 222 the oil samples were collected randomly which were used for the production Zoolbia and Bamieh by environment health inspectors of healthcare networks from small manufacturing units across of Chahar Mahal and Bakhtiari province during holy month of Ramadan in 2014. These samples were sent for healthy control to food and beverage libratory of Shahrekourd University of medical sciences. The experiment was performed according to Iodometery method. In this study oil color samples was checked apparently.
    Results
    This study showed that peroxide value of 64.9% (144 of 223) of the oil samples tested was higher than national standard maximum limit of edible oils (2 mEq per kg). The average peroxide value these oil samples was 2.94 mEq per kg. In total the color of 36.9% (82 of 222) of oil samples were dark to black.
    Conclusion
    The above results show that more than two- third of Zoolbia and Bamieh oils are not safe and those threaten the health of consumers. Therefore, training and inspection to food handling are essential.
    Keywords: Oil, Peroxide value, visual color, Zoolbia, Bamieh, Ramadan
  • Keyvan Yousefpour *, Sayed Sadredin Shojaedin Pages 83-93
    Background And Aim
    Most people with lateral ankle sprain dont recover completely and imbalance is one of the most common problems that occur in the affected persons. Since Athletic Kinesio Taping was introduced as a new therapeutic approach and used in sport medicine, the objective of this study was to determine effectiveness of Kinesio Taping on dynamic balance in athletes with acute sprain and chronic ankles instable.
    Methods
    In this quasi-experimental study 26 men athletes (14 case with chronic instability; age 21/4±2/1, BMI 22/3±3/1 & 12 case with acute sprain; age 20/7±2/3, BMI 22/4±2/7) in normal conditions were evaluated with Star Excursion Balance Test (SEBT) in two positions untapped & taped with mechanical-functional correction Kinesio Taping method. For data analysis T test was used on a significant level of (P≤0.05).
    Results
    Quantities Difference between pre – post test were significant in both groups and ankle Kinesio Taping has been effecting on dynamic balance also differences are more in group with acute injury (P≤0.05).
    Conclusions
    Mechanical-functional crrection Kinesio Taping method improve dynamic balance in athletes with acute sprain and chronic ankles instable immediately & Kinesio Taping had shown better result in balance of acute sprain group. Key words: Athletic Tape, Ankles Instability, Postural Balance.
    Keywords: Athletic Tape, Ankles Instability, Postural Balance
  • Jamshid Khalili, Dr Faramarz Mohammad Alibeigi* Pages 94-100
    Background
    the regret of vasectomy addition to costs for re-opening on vases also affect relations between couples. Regret of vasectomy may affect the willingness of other people regarding doing this operation. The aim of this study is to understand the causes of regret rate of vasectomy and to help the health planners to improve this situation.
    Method
    This cross sectional study conducted on 157 samples of vasectomized men who referred to this center from 1379 to 1389 in the city of Shahr-e Kord and was done vasectomy surgery with average duration of five years from their vasectomy.The total numbers of samples were 157 and multi-stage sampling (Cluster and simple random) was done. Referring to medical records, samples are randomly chosen. By visiting persons at home or asked them to refer to the clinic, a questionnaire was completed (Two sections of the questionnaire consist of demographic data and information about vasectomy). After collecting data using descriptive and analytical method, information was analyzed by spss16 software.
    Results
    Most people had done vasectomy before 40 years old and after family completion, because of sufficient children. Most of the men and their wives had counseling with each other and health professional before vasectomy. Most of persons vasectomized were employees and their wives were without job. The cause of regression in 15.9% of persons was complications. The job of most regretted people were self-employed. In cases who health staffs were the main incentives were the most satisfied with the vasectomy. The comparison of long-term complications in both happy and regretful group significant difference was found.
    Conclusion
    This study revealed that vasectomy is an effective and successful in preventing pregnancy. Based on the results, complications is the main cause of regression because people are not consulted after the vasectomy. Most regretted people have low education and are self-employed. Satisfaction in men after vasectomy is associated with the medical team consultation. The consultation is needed with good quality and skilled health care personals to continue after vasectomy.
    Keywords: regret, vasectomy, complications
  • Dr Mohammad Mehdi Soltan Dallal, Dr Haydeh Mobin, Mrs Saeideh Mirak* Pages 101-109
    Background
    Nosocomial infections are cause of morbidity and mortality in hospitals in addition to longing and financial costs of treatment resulted in health problems. The use of antibacterial substance produced by some probiotic bacteria could inhibit the growth of other bacteria are in attention these days.
    Objective
    The aim of this study was evaluation of antimicrobial activity of Lactobacillus plantarum and ruteri against Acinetobacter baumannii causing nosocomial infections.
    Methods
    Acinetobacter baumannii isolated from hospital patients were identified according to conventional method. The inhibitory activity of two lactobacillius plantarum and ruteri against Acinetobacter baumannii were determined by using supernatant of 72 hour culture of lactobacilli in two form of active and passive according well diffusion method.
    Results
    Lactobacillus plantarum and ruteri were sensitive to vancomycin, imipenem, ciproflaxin and ceftazidime and resistance to piperacillin, colistin and cotrimoxazol.The anti-bacterial properties supernatant cultural lactobacillus plantarum and ruteri that were inactive in the absence of hydrogen peroxide, natural in pH changes, and have more antibacterial activity compare to solution of non-active.
    Conclusion
    The results of this study showed that lactobacillius plantarum and ruteri were resistant to most tested anibiotics.The culture supernatant lactobacilli had significant activity against strains of hospital pathogens under conditions of acid and hydrogen peroxide solution.
    Keywords: probiotic, Antibiotic, Nosocomial infections, Acinetobacter baumannii
  • Hojat Anbara, Rasoul Shahrooz *, Mazdak Razi, Hasan Malekinejad Pages 110-120
    Background And Aims
    Reduction in blood circulation results in pathological alterations in testicular physiologic function and spermatogenesis. Moreover, free iron ions from RBC lyses and consequently enhancement of iron ions in testicles leads to oxidative stress and affects the functions of reproductive system.
    Methods
    In this experimental study, Thirty two mature mice weighting 20-25gr were assigned into 4 groups including control received saline normal (0.2mL, IP), control-sham received phenylhydrazine (PHZ) (6 mg/100g, IP), PHZ+vitamin(Vit) C (250mg/kg, IP)+royal jelly(RJ) (100mg/kg, orally) and group that received RJ+VitC. Following 35 days, the blood samples were obtained from hearth and the serum levels of total antioxidant capacity (TAC) and malondialdehyde (MDA) were evaluated. The sperm parameters including; count, motility, viability, chromatin condensation and DNA damage were assessed as well.
    Results
    Observations demonstrated a significant reduction in TAC level in PHZ gruop, which was remarkably up-regulated by administrating antioxidants. Moreover, the PHZ increased the serum level of MDA. Meanwhile, it was diminished in antioxidants-administrated animals. Finally, co-administrating the Vitamin C and royal jelly resulted in remarkable (P<0.05) enhancement in sperm parameters.
    Conclusion
    In conclusion, our data showed that PHZ by inducing oxidative stress impacted the sperm parameters and co-administrating of Vitamin C and royal jelly significantly up-regulated the serum TAC level and promoted the sperm parameters.
    Keywords: Hemolytic anemia, Phenylhydrazine, Vitamin C, Royal Jelly, Sperm quality