فهرست مطالب

نشریه مدیریت راهبردی در سیستم های صنعتی
پیاپی 44 (تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/06/06
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سنور مدرسی ، فرشید خیراللهی، مهرداد قنبری، بابک جمشیدی نوید صفحات 1-14
    در این پژوهش به ارائه یک مدل ریاضی برای بهینه سازی سبد اوراق بهادار چند دوره ای با رویکرد کنترل ورشکستگی پرداخته شده است. اهداف بهینه سازی سبد اوراق بهادار چند دوره ای: 1- بیشینه سازی ارزش خروجی مورد انتظار سرمایه گذار 2- کمینه کردن ریسک انباشته 3- کمینه کردن عدم اطمینان بازده های سبد اوراق بهادار در طول دوره سرمایه گذاری در نظر گرفته شده است که دستیابی به این سه هدف تحت تاثیر دو محدودیت کنترل ورشکستگی و حداکثر و حداقل تعدیلات مقادیر سرمایه گذاری در طول دوره سرمایه گذاری بررسی شده است. الگوریتم ترکیبی بهینه سازی ازدحام ذرات ، به عنوان راه حل پیشنهادشده برای حل مدل در نظر گرفته شده است و نمونه ای عملی برای نشان دادن کاربرد مدل پیشنهادشده، ارائه گردیده است که شامل سبد اوراق بهاداری با 17 نوع سهام مختلف از شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران بوده است که برای یک دوره سه ساله از سال 1393 تا سال 1395 بازده روزانه سهام این شرکت ها به عنوان ورودی مدل مورداستفاده قرارگرفته است. با استفاده از جدول تحلیل حساسیت، 3 حالت مختلف برای وزن های اهداف بهینه سازی سبد اوراق بهادار چند دوره ای تعیین شده است. درنهایت حالتی از سرمایه گذاری که سرمایه گذار به هر سه هدف بهینه سازی وزن برابر می دهد، مناسب ترین حالت برای بهینه سازی سبد اوراق بهادار چند دوره ای بوده است. به منظور اعتبار سنجی الگوریتم طراحی شده برای حل مدل، نتایج به دست آمده با دو الگوریتم دیگر مقایسه شده است. نتایج تجربی نشان داده است که الگوریتم پیشنهادشده توسط این پژوهش برای حل مدل، نسبت به دو الگوریتم مقایسه ای، مناسب تر بوده است.
    کلیدواژگان: ارزش مورد انتظار سرمایه گذار، بهینه سازی پرتفوی چند دوره ای، ریسک انباشته، عدم قطعیت بازده پرتفوی، کنترل ورشکستگی
  • فرشید جویبان نادیلویی ، مهدی یوسفی نژاد عطاری ، انسیه نیشابوری جامی صفحات 15-28
    در این مقاله، یک مدل برنامه ریزی خطی عدد صحیح مختلط (BOMILP) برای یک مساله طراحی شبکه زنجیره تامین دارویی توسعه داده می شود. این مدل کمک می کند تا تصمیمات متفاوتی درباره موضوعات استرتژیک زنجیره از قبیل افتتاح مراکز تولید دارویی و مراکز توزیع اصلی یا محلی همراه با جریان های مواد بهینه در طول یک افق برنامه ریزی میان مدت به عنوان تصمیمات تاکتیکی اتخاذ کنیم. این مدل کمک می کند تا هزینه های کل و مدت زمان های حمل و نقل به ترتیب به عنوان توابع هدف اول و دوم به طور همزمان مینیمم گردند. با توجه به اینکه پارامترهای بحرانی مساله با درجه بالایی از عدم قطعیت ناشی از دانش بشر همراه می باشند، یک رویکرد برنامه ریزی استوارربه کار می بریم تا پارامترهای غیر قطعی مدل را کنترل کنیم. برای اینکه از صحت مدل توسعه داده مطمعن شویم، آن را بر روی یک مطالعه موردی واقعی (کپسول آموکسی سیلین 500 میلی گرم براساس داده ها و اطلاعات جمع آوری شده از سازمان غذا و داروی ایران) تست می کنیم.
    کلیدواژگان: طراحی شبکه زنجیره تامین دارو، مدل سازی ریاضی، مدل دو هدفه، مکان یابی- تخصیص چند دوره ای
  • علی حاجی غلام سریزدی ، منوچهر منطقی صفحات 29-46
    در سال های اخیر در جامعه سیستم داینامیک توجه به رویکردهای سیستم داینامیک کیفی افزایش یافته است. یکی از روش های استخراج مدل های سیستم داینامیک که در رویکردهای کیفی نیز استفاده فراوانی از آن شده است روش مدلسازی گروهی است که در آن مشتریان و صاحب نظران در فرایند مدلسازی مشارکت داده شده و مبتنی بر مدل های ذهنی افراد مشارکت کننده به استخراج متغیرها و ساختارهای کلیدی و نهفته در سیستم می پردازند. در این میان بررسی و مقایسه مدل های حاصل از جلسات گروهی با مدل های مرجع حاصل از ادبیات موضوع می تواند روشی برای تست و ارزیابی مدل گروهی باشد و بینش های جدیدی را ایجاد کند. در این مقاله به ارزیابی و مقایسه مدل های استخراج شده از جلسات مدلسازی گروهی پروژه "طراحی پارک فناوری هوایی" با مدل مرجع حاصل از مطالعات ادبیات موضوع؛ با استفاده از رویکرد نسبت فاصله در سه سطح عناصر، سطح حلقه های علت و معلولی و سطح مدل کامل به منظور اعتبار سنجی مدل حاصل از مدلسازی گروهی می پردازیم. همانطور که از نتایج حاصل از رویکرد نسبت فاصله مشخص شد مقدار 84/6 MDR= بود که بیانگر این است که مدل حاصل از مدلسازی گروهی با مدل مرجع مطابق و همانند بودند. مقادیر EDR و LDR نیز بیانگر تشابه مدل در سطح عناصر و حلقه ها بودند. در نتیجه می توان گفت مدل حاصل از مدلسازی گروهی دارای اعتبار و با مطالعات ادبیات موضوع و مدل حاصل از آن تطابق دارد.
    کلیدواژگان: مدلسازی گروهی، رویکرد پویایی شناسی سیستم های کیفی، مدل مرجع، اعتبارسنجی مدل، رویکرد نسبت فاصله
  • بهزاد کشانچی، داود خسروانجم ، داود پهلوانی، امیر پورقلی صفحات 47-62
    ادبیات گسترده ای در زمینه پیاده سازی مدیریت دانش در سازمان ها ارائه شده است و هر یک از محققان این حوزه به یکی از ابعاد پیاده سازی مدیریت دانش اشاره کرده اند، ولی تاکنون یک مدل جامع و فراگیر از ابعاد و شاخص های پیاده سازی مدیریت دانش و ارتباط بین آنها ارائه نشده است. در این تحقیق، ابتدا با بررسی ادبیات در زمینه پیاده سازی مدیریت دانش، ابعاد و شاخص های آن شناسایی و سپس با استفاده از یک متدلوژی تحلیلی نوین تحت عنوان مدلسازی ساختاری تفسیری (ISM) روابط بین ابعاد و شاخص های پیاده سازی مدیریت دانش تعیین و بصورت یکپارچه مورد تحلیل قرار گرفته است. نتیجه منجر به طراحی مدل پیاده سازی مدیریت دانش در بانک تجارت شده است. پرسشنامه تحقیق، توسط 16 نفر از خبرگان بانکی پر شده است که نتایج تحقیق نشان می دهد مدل یکپارچه پیاده سازی مدیریت دانش شامل استراتژی سازمانی، حمایت مدیریت ارشد، فرهنگ سازمانی، مهندسی مجدد فرآیند کسب و کار، معماری دانش، فناوری اطلاعات و شبکه های خبرگی است که این ابعاد با یکدیگر در ارتباط هستند و بعد حمایت مدیریت ارشد بعنوان اساس مدل پیاده سازی مدیریت دانش می باشد.
    کلیدواژگان: مدیریت دانش، استراتژی سازمانی، حمایت مدیریت ارشد، مدلسازی ساختاری تفسیری
  • امین پاشایی هولاسو ، عباس راد صفحات 63-80
    پژوهشگران در سال های اخیر مفهومی را با عنوان «مدیریت کیفیت زنجیره تامین» معرفی و توسعه داده اند و از آن به عنوان آخرین مرحله در حرکت به سوی «مدیریت کیفیت فراگیر» نام می برند و به عنوان یک رویکرد سیستمی برای بهبود عملکرد سازمان ها تعریف می شود که فرصت های ایجاد شده به وسیله ارتباطات پایین دست و بالادست با تامین کنندگان و مشتریان را در سازمان جاری می سازد. مقاله حاضر با هدف تعیین تاثیر مدیریت کیفیت زنجیره تامین بر عملکرد سازمانی با در نظر گرفتن نقش متغیرهای میانجی مدیریت کیفیت و مدیریت زنجیره تامین به رشته تحریر درآمده است و تلاش می کند پنج فرضیه را به آزمون بگذارد. این پژوهش با روش توصیفی- پیمایشی صورت گرفته و جامعه آماری آن به صورت هدفمند انتخاب شده است. برای جمع آوری اطلاعات از یک پرسشنامه محقق ساخته متشکل از 27 سوال استفاده شد که 150 نفر به سوالات آن پاسخ دهند و پایایی آن نیز توسط نرم افزار SPSS، 990/0 محاسبه و از آنجائی که داده ها نرمال بودند، برای تجزیه و تحلیل آن ها از تحلیل عاملی تائیدی با استفاده از نرم افزار LISREL بهره جویی شده است. عمده ترین نتایج پژوهش به این قرار است: متغیر زمینه ای 92% بر مدیریت کیفیت و 90% بر مدیریت زنجیره تامین تاثیرگذار است. مدیریت کیفیت 83% بر کیفیت زنجیره تامین و مدیریت زنجیره تامین نیز 90% بر کیفیت زنجیره تامین تاثیرگذار است. کیفیت زنجیره تامین نیز 98% بر عملکرد سازمانی تاثیرگذار است.
    کلیدواژگان: مدیریت کیفیت، مدیریت زنجیره تامین، مدیریت کیفیت زنجیره تامین، عملکرد سازمانی
  • حمید میرزایی، مقداد حاجی محمد علی جهرمی صفحات 81-98
    با توجه به سیاست حرکت کشور به سمت توسعه همه ساله درصد بالایی از بودجه سالیانه کشور در پروژه های عمرانی هزینه می گردد. اجرای این پروژه ها نیازمند صرف زمان، هزینه و سایر منابع می باشد. عدم تنظیم مناسب قراردادهای پیمانکاری و توزیع ناعادلانه مسئولیت ها و اختیارها باعث چالش های بسیاری میان کارفرمایان و پیمانکاران پروژه ها گردیده است. از طرفی پروژه های عمرانی در دستیابی به اهداف تعیین شده با تهدیدها و فرصت هایی در رابطه با عناصر کلیدی پروژه شامل زمان، هزینه و کیفیت مواجه هستند. ریشه بیشتر این تهدیدها و فرصت ها را می توان در مجموعه ای از شرایط عدم قطعیت جستجو کرد که با توجه به شرایط متغیر و بی ثبات کشور تاثیر بسیاری در روند انجام پروژه ها دارند که می بایست نسبت به شناسایی آن ها و پیش بینی شرایط محتمل اقدام کرد.
    بوسیله تکنیک های تصمیم گیری چند شاخصه و رویکرد برنامه ریزی سناریو انواع قرارداد پروژه های عمرانی صورت گرفته شد. ابتدا انواع قرارداد قابل انعقاد در سازمان شناسایی گردید سپس شاخص های رتبه بندی گزینه ها با مطالعه سند استراتژی سازمان مشخص شد همچنین به منظور مشخص کردن عدم قطعیت ها، با مرور ادبیات عوامل موثر بر شاخص ها شناسایی و در دو دسته بندی خارج از کنترل و تحت کنترل دسته بندی گردید که از طریق عوامل خارج از کنترل عدم قطعیت ها شناسایی شدند و سناریوها توسعه یافتند. در نهایت از طریق روش Max-Min گزینه های استراتژیک به ترتیب روش ]چهار عاملی، E. P. C، روش طرح و ساخت، P. E، روش 3 عاملی و روش کلید چرخان رتبه بندی شدند.
    کلیدواژگان: مدیریت پروژه، تصمیم گیری چندشاخصه، سناریو، برنامه ریزی سناریو، عدم قطعیت
|
  • snoor modaresi, farshid kheirollah, mehrdad ghanbari, babak jamshidinavid Pages 1-14
    In this research, a mathematical model has been presented for optimizing multi-period portfolios with a bankruptcy control approach. The goals of optimizing the multi-period portfolios include: 1- maximizing the expected outflow of the investor 2- Minimizing accumulated risk 3- Minimizing the uncertainty of the portfolio''''s returns during the investment period, that achievement of these three objectives has been evaluated by two limits of bankruptcy control and the maximum and minimum adjustments of investment amounts during the investment period. The Hybrid Particle Swarm Optimization (Hybrid PSO) algorithm has been considered as the proposed solution for solving the model and a practical example has been presented to illustrate the application of the proposed model, which includes a portfolio with 17 different types of stocks from the companies listed in Tehran Stock Exchange For the three-year period from 2014 to 2016, the daily returns of these companies have been used as inputs for the model. Three different modes for the weights of the goals of optimizing the portfolio of multi- period portfolios have been determined using the sensitivity analysis table. In the end, the state of investment, which the investor equates to all three goals of optimizing the weight, has been the most suitable state for optimizing a multi-period of portfolios. the results has been compared with other algorithms Experimental results have shown that the algorithm proposed by this research for solving the model has been more appropriate than other algorithm.
    Keywords: accumulated risk, bankruptcy control, expected value of investor, Multi-period portfolio optimization, portfolio uncertaint
  • Farshid Jouyban, mahdi yousefi, Ensiyeh Neyshaboori Pages 15-28
    In this paper, a bi-objective mixed integer linear programming (BOMILP) model is developed for a pharmaceutical supply chain network design (PSCND) problem. The model helps to make several decisions about the strategic issues such as opening of pharmaceutical manufacturing centers and main/local distribution centers along with optimal material flows over a mid-term planning horizon as the tactical decisions. It aims to concurrently minimize the total costs and flow times as the first and second objective functions. Since the critical parameters are tainted with great degree of epistemic uncertainty, a robust possibilistic programming approach is used to handle uncertain parameters. In order to verify and analyze the proposed model, it is tested on a real case study according to Iran’s National Organization of Food & Drug’s data. Finally, a well-known multi-objective decision making (MODM) techniques i.e. the ɛ-constraint method is applied to yield both trade-off surface and final preferred compromise solution for the real case study whose results were also comprehensively analyzed.
    Keywords: Pharmaceutical supply chain network design, Mathematical modeling, Multi-period location-allocation
  • Ali Haji Gholam Saryazdi, Manuchehr Manteghi Pages 29-46
    In recent years, in system dynamics society has increased attention to qualitative approaches. One method of extracting models of qualitative system dynamics has been many used is a Group Model Building. In this method, clients are involved in the modeling process. Based on Participants mental models are extracted key structures and latent variables in the system. In this regard, compare the group models with reference models from the literature can be a way to test and evaluate a model. And provide new insights. In this paper we evaluate and compare models of group modeling sessions extracted from the project "Designing Aviation Technology Park" with the reference model derived from the literature review, by using the distance ratio approach of three levels, including the elements, the causal loops and the full model level. As became clear from the results of this approach the MDR = 6.84 which indicates that the model as the reference model and the group models were similar. EDR and LDR values indicate between model elements and the loops level were similar. In conclusion we can say that the model is a valid model and the resulting models are consistent with other studies in the literature.
    Keywords: Group Model Building (GMB), Qualitative System Dynamics Approach, Reference Model, model validating, The Distance Ratio Approach
  • Behzad Keshanchi, davod khosroanjom, Davod Pahlavani, Amir Poorgholi Pages 47-62
    Extensive literature on the implementation of knowledge management in organizations has been presented and each of the researchers in this area referred to one dimension of Knowledge Management implementation, but so far a comprehensive model of dimensions and indicators of implementing Knowledge Management and the relationship between them is not provided. First, in this research, the literature on implementation of Knowledge Management, its dimensions and indicators were identified and then, using a new analytical methodology called Interpretative Structural Modeling (ISM), the relationships between dimensions and indicators of implementing Knowledge management has been determined and integrated in an integrated way. The result has led to designing a Knowledge Management implementation model in the Tejarat bank. The research questionnaire was filled by 16 banking experts whose results indicate that the integrated model of Knowledge Management implementation includes organizational strategy, senior management support, organizational culture, business process reengineering, knowledge architecture, information technology and Experienced networks, so that these dimensions are interconnected with each other, and senior management support is the basis of implementing Knowledge Management model.
    Keywords: Knowledge management, Organizational Strategy, Senior Management Support, Structural Modeling Interpretation
  • Amin Pashaei Houlaso, Abbas Rad Pages 63-80
    In recent years, researchers have introduced and developed a concept called "Supply Chain Quality Management", which is described as the last step in moving to "Total Quality Management" and is defined as a systemic approach to improve the performance of organizations that has created opportunities created by low-level communication with suppliers and customers in the organization. The present paper aims to determine the impact of supply chain quality management on organizational performance by considering the role of the intermediary of quality management and supply chain management in the field of writing and attempts to test five hypotheses. This study was conducted using the descriptive-survey method and its statistical population was selected purposefully. A researcher-made questionnaire consisting of 27 questions was used to collect data. 150 people responded to their questions and its reliability was calculated by SPSS software, 0.990, and because the data were normal, they were analyzed using a confirmatory factor analysis using LISREL software is used. The main results of the research are as follows: 92% of land space variable affects quality management and 90% affects supply chain management. Quality management 83% affects supply chain quality and supply chain management, and 90% affects the quality of the supply chain. Supply chain quality has a 98% impact on organizational performance.
    Keywords: Quality Management, Supply Chain Management, Organizational Performance
  • Hamid Mirzaie, meghdad haji mohammad ali jahromi Pages 81-98
    Regarding to the policy of country’s motion towards development, every year a high percentage of annual budget of government is dedicated to civil projects. Implementation of these projects requires spending time, cost and other resources. Lack of proper contract arrangement and unfair distribution of responsibilities and authorities have led to many challenges among projects’ employers and contractors. On one hand, civil projects confront with threats and opportunities regarding the key elements of project like time, cost and quality in order to achieve the specified goals. The roots of most threats ad chances can be find in a set of uncertainty conditions that regarding to varying and unstable conditions of country, they have great effect on the process of project execution, and the probable conditions shall be recognized and predicted.
    Types of civil project contracts were conducted by multi-indicator decision-making techniques and approach of scenario planning. At first, types of contracts being able to conclude in organization were recognized. Then, the options’ rating indicators was specified by studying the organization’s strategy document. Moreover, to determine the uncertainty, by reviewing the literature we identified the effective factors on indicators and they were classified into under control and out of control factors. Uncertainties were specified through out of control factors, and scenarios were developed. Ultimately, by Max-Min method, strategic options were rated according to 4factor method, E.P.C, design and construction method, P.E, 3 factorial method and turning key method, respectively
    Keywords: project management, multi‌ decision making, scenario, scenario planning, uncertainty