فهرست مطالب

مدیریت راهبردی در سیستم های صنعتی - پیاپی 47 (بهار 1398)

نشریه مدیریت راهبردی در سیستم های صنعتی
پیاپی 47 (بهار 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/03/01
  • تعداد عناوین: 5
|
  • حسن دهقان دهنوی*، محمد نصیریان صفحات 1-20
    بسیاری از تولید کنندگان برای انجام موفق فرایند توسعه محصول جدید خود با چالش مواجه هستند. این چالش عموما طبیعی است اما پاسخ قطعی و مشخص برای آن وجود ندارد. چرا که هر خوشه صنعتی، هر بازار، هر سیستم تولید، هر جامعه و هر سطحی شرایط خاص خود را دارد. لذا می بایست برای هر مجموعه تولیدی و شاید هر شرکت منحصر به فرد، الگوی خاص را در نظر گرفت. این الگوها می توانند از نظر ماهیت و نوع عناصر با یکدیگر مشابه باشند اما از نظر کیفیت عناصر و عملکرد کاملا متفاوت باشند. به همین منظور در این مقاله به نتایج شناسایی مولفه های توسعه محصول جدید، خاصه در صنایع غذایی استان فارس، ارائه شده است. پژوهش مربوطه یک تحقیق کیفی از نوع تحلیل محتوا است که در ابتدا سنجه های موثر در فرایند توسعه محصول جدید از طریق بازنگری جامع ادبیات استخراج و سپس بر اساس نظر 11 خبره در قالب مصاحبه‎ های نیمه هدایت شده مورد ارزیابی و اصلاح قرار گرفت. سپس در فرایند شش مرحله ای تحلیل محتوا با رویکرد مقوله ای با استفاده از نرم افزار MAXQDA تجزیه و تحلیل شد. نتایج نشان می دهد که چهار مولفه اصلی توسعه محصول جدید در صنایع غذایی را تحت تاثیر قرار می دهد: توسعه فنی، توسعه مفهومی، توسعه بازار و توسعه منابع. این چهار مولفه از 13 مولفه فرعی، 34 کد گزینشی و نهایتا 73 کد اولیه به دست آمده است. بر این اساس توصیه می شود هر نوع توسعه محصول در صنایع غذایی استان فارش با در نظر گرفتن تمامی ابعاد این مجموعه صورت گیرد.
    کلیدواژگان: توسعه محصول جدید، تحلیل محتوای مقوله ای، صنایع غذایی، تحقیق کیفی، Maxqda
  • سعید امینی*، رضا احتشام راثی، وحید امینی، حسین طاهری صفحات 21-40
    باتوجه به اهمیت و جذابیت مسئله بالانس خطوط موازی در شرایط حضور کارکنان و در این پژوهش به پیاده سازی دو مدل ریاضی یک هدفه برای بالانس خطوط مونتاژ موازی محصول ، از آنجا که مسئله مورد نظر از نظر پیچیدگی در کلاس مسائل برنامه ریزی غیرخطی سخت قرار دارد، مدل ریاضی را نمی توان برای ابعاد واقعی موجود در صنعت حل کرد، لذا از الگوریتم فراابتکاری ژنتیک برای حل این مسئله استفاده شد و در ادامه، کد گذاری و طراحی مسئله به کمک نرم افزار متلب انجام شده است. صحت و اعتبار سنجی مدل، با مجموعه داده های ارائه شده در این حوزه مورد ارزیابی قرار گرفته که نتایج حاصله حاکی از کارائی مدل و بهبود اهداف است. با نگاه دو جانبه به اهداف مسئله و مطابق با خروجی مدل مذکور، مدل ارائه شده، قادر به کاهش تعداد ایستگاه های مورد نیاز خطوط و به حداقل رساندن هزینه کل نیروی انسانی در خطوط مونتاژ موازی مدل مختلط است.
    کلیدواژگان: الگوریتم ژنتیک (فرا ابتکاری)، بالانس خط مونتاژ، بهینه سازی، تصمیم گیری چندمعیاره
  • محمد جواد تقی پوریان*، رضا رمضان زاده، مریم محمد علی زاده صفحات 41-52
    امروزه کاملا محتمل است که هیچ عاملی به اندازه ارزش آفرینی نمی تواند منشا تغییرات و تحولات بنیادین در یک سازمان گردد. شاهد و مبنای چنین ادعایی تمایل روز افزون سازمان ها به یافتن راه های جدیدی است که می توانند به وسیله آنها ارزش بیشتری را عاید سازمان نمایند. اگر تا چندی پیش مدیریت دانش موضوع جالب توجهی در کانون های تفکر بود، اکنون سخن از رهبری دانش به میان آمده است و توجه اندیشمندان فعال در قلمروهای مدیریت و اطلاع رسانی را به خود جلب نموده است. تحقیق حاضر با هدف بررسی نقش رهبری دانش محور بر عملکرد نوآوری در شرکتهای تولید کابل استان تهران از لحاظ هدف، کاربردی و بر اساس ماهیت و روش از نوع همبستگی می باشد. بدین منظور از پرسشنامه هی و وانگ(2004) برای رهبری دانش محور و پرسشنامه دونت و همکاران(2014) برای سنجش عملکرد نوآوری سازمانها استفاده شده است. از بین کارکنان و مدیران شرکتهای تولیدی کابل به روش نمونه گیری خوشه ای، تعداد 280 پرسشنامه جمع آوری و تحلیل شد. به منظور ارزیابی روایی، تحلیل عاملی تاییدی با نرم افزار لیزرل و پایایی از طریق آلفای کرونباخ ب محاسبه شد که مقادیر نشان از قابل قبول بودن آنها می باشد. یافته های تحقیق از طریق معادلات ساختاری تحلیل مسیر با نرم افزار لیزرل نشان می دهد که بعد هماهنگی و اعتماد بر ابعاد دوگانه عملکرد نوآوری(هزینه تحقیق و توسعه، عملکرد سازمانی) تاثیرگذار می باشد. ابعاد مهارتهای رهبری و دانش نوآوری فقط بر بعد هزینه تحقیق و توسعه تاثیر دارند.
    کلیدواژگان: رهبری دانش محور، نوآوری، تحقیق و توسعه، اعتماد
  • عادل آذر، رضا اسماعیل پور، آتنا مهدوی* صفحات 53-64
    هدف تمامی تولیدات، ارائه ی محصولاتی است که به نوعی دوستدار محیط زیست باشد. از طرف دیگر در این راستا سازمان ها به دنبال رسیدن به محصولات دوستدار محیط زیست در کنار بهره وری هستند. با توجه به این امر می توان گفت که هدف اصلی بهره وری سبز افزایش حفاظت محیط زیست است به نحوی که موجب افزایش سودآوری تجاری گردد، به طرف موضوع اصلی محیط، کیفیت و سودآوری تاکید دارد و در سطوح مختلف منطقه ای، فرا منطقه ای، ملی و سازمانی قابل به کارگیری است و رویکرد اصلی آن ارتقای کیفیت زندگی است. با توجه به این موضوع یافتن عوامل موثر در بهره وری سبز می تواند بسیار حائز اهمیت باشد. از اینرو در این پژوهش به بررسی عوامل موثر بر بهره وری سبز در صنایع خودروسازی با رویکرد دی متل خاکستری پرداخته می شود. جامعه آماری تحقیق 40 فر از خبرگان صنایع خودروسازی می باشد. ابتدا 23 عامل موثر در بهره وری سبز و در قالب 6 گروه اصلی فرهنگی، سازمانی، فنی و تکنولوژیک، مدیرینی، برنامه ریزی و فرآیند تقسیم بندی شدند. سپس با استفاده از روش دی متل خاکستری اثرات متقایل عوامل با هم سنجده شد. نتایج یافته ها نشان داد که مهم ترین عامل های علی در بهره وری سبز، عامل های فنی و تکنولوژیک، فرهنگی و مدیریتی می باشند. در این راستا پیشنهاد می شود که با در نظر گرفتن روابط علی و معلولی موجود در این تحقیق برنامه ریزی های آتی جهت مدیریت بهتر زمان و هزینه در صنایع خودروسازی انحام شود.
    کلیدواژگان: بهره وری سبز، محیط زیست، دی متل خاکستری، کیفیت، صنایع خودروسازی
  • سیدحبیب الله میر غفوری، علی مروتی شریف آبادی، وحید نام آوران، فاطمه زمانی* صفحات 65-78
    با افزایش رقابت در عرصه تولید و خدمات، سازمان‏ها به شاخص‏ها و الگوهایی برای بررسی عملکرد خود نیاز پیدا کردند. یکی از ابزارهای موفق در زمینه پیاده‏سازی برنامه‏های راهبردی سازمان سیستم کارت‏امتیازی‏متوازن است. هدف این پژوهش ارزیابی عملکرد شعب بانک تجارت استان یزد و رتبه بندی آنها بر اساس میزان کارایی می باشد. کارت‏امتیازی‏متوازن ابزاری مناسب جهت طراحی ارزیابی عملکرد و سنجش آنها از چهار دیدگاه: مالی، مشتری، فرآیندهای داخلی و رشد و نوآوری می‏باشد. این پژوهش با استفاده از مدل تلفیقی کارت‏امتیازی‏متوازن و تحلیل پوششی داده‏های فازی در ارزیابی عملکرد شعب بانک تجارت استان یزد انجام شده است. روش این تحقیق توصیفی و برای گردآوری اطلاعات مورد نیاز برای اجرای پژوهش از انواع روش های میدانی، کتابخانه ای، مشاهده و بعضا مصاحبه استفاده شده است. پس از بررسی نتایج پژوهش مشخص شد که از 26 شعبه تحت بررسی در مدل CCR فازی تعداد 11 شعبه دارای کارایی یک بوده‏اند. همچنین برای رتبه‏بندی کامل از روش رتبه‏بندی کارایی متقاطع استفاده شده‏است. در نهایت نتایج به دست آمده از تحلیل حساسیت حاکی از آن است که ATM بیشترین تاثیر را بر کارائی واحدها دارد، و همچنین موقعیت و تعداد کارکنان نیز به ترتیب در رده‏های بعدی قرار دارند. از سوی دیگر جمع سپرده بانکی کمترین تاثیر را بر کارائی بانک‏ها دارد.
    کلیدواژگان: ارزیابی عملکرد، فرآیند کارت امتیازی متوازن، تحلیل پوششی داده های فازی، تئوری مجموعه های فازی، شعب بانک تجارت استان یزد
|
  • Hasan Dehghan Dehnavi *, Mohammad Nasirian Pages 1-20
    Many manufacturers are confronted with the challenge of successfully implementing their new product development process. This challenge is generally normal, but there is no definite answer. Because every industrial cluster, every market, every production system, every society and every level has its own particular conditions. Therefore, a specific pattern should be considered for each production set, and perhaps for each unique company. These patterns can be similar in nature and type of elements, but they are completely different in terms of the quality of elements and function. For this purpose, in this paper, the results of identifying the components of new product development, especially in the food industry of Fars province, are presented. This research is a qualitative research of content analysis that initially extracted the measures in the process of development of the new product through comprehensive literature review and then was evaluated and corrected based on the opinion of 11 experts in the form of semi-directed interviews.Then, in a six-step process, content analysis was analyzed using the MAXQDA software using a categorization approach. The results show that the four main factors affecting the development of new products in the food industry are: technical development, conceptual development, market development and resource development. These four components are derived from 13 sub-components, 34 selective codes and finally 73 primary codes. Accordingly, it is recommended that any kind of product development in the food industry of the province, taking into account all aspects of this complex, is made.
    Keywords: New product development, content content analysis, food industry, qualitative research, Maxqda
  • Saeed Amini *, Reza Ehtesham Rasi, Vahid Amini, Hosein Taheri Pages 21-40
    Given the importance and attractiveness of the mixed product parallel lines balancing problem and the importance of the human factor in the development process and also very few studies in relation to several simultaneous objectives that is a new approach in the field of parallel assembly lines, this paper presents a two-objective combined integer mathematical model for balancing mixed-model parallel assembly lines. Because of the complexity of the problem is in the class of NP-hard problems, the mathematical model can’t be solved for the actual dimensions of the industry. Genetic algorithm was used to solve this problem, coding and designing is done with MATLAB. The proposed model is evaluated by data set provided in this area. Results reflect the good performance of the model and improved objectives. Therefore proposed model leads to reduce the number of stations required in lines and minimize the total cost of human resources in mixed model parallel assembly lines.
    Keywords: Assembly line balancing, Multi-Criteria Decision Making, Genetic algorithm (Meta Innovative), optimization
  • Mohammad Javad Taghipourian *, Reza Ramezanzadeh, Maryam Mohammad, Alizadeh Pages 41-52
    Today, it is quite possible that no factor in the value creation can be the source of fundamental changes in an organization. The basis for such a claim the increasing willingness of organizations to find new ways that can make them more value is gained by the organization. Although previously the knowledge management was interesting topic on the thinking centers, but knowledge leadership has attracted the attention of active thinkers of the management and information domain. The present study aims to investigate the role of knowledge-based leadership on innovation performance on cable production companies of Tehran province, In terms of purpose, an applied research is and based on the nature and method is a correlation research. For this purpose, Wang et al questionnaire (2004) for knowledge-based leadership and Donate et al questionnaire (2014) were used to measure the innovation performance of organizations. 280 questionnaires were collected by using cluster sampling from staff and managers of cable manufacturing companies. Confirmatory factor analysis by using LISREL software was used for evaluating validity and reliability was calculated through the Cronbach's Alpha. The values indicated they are approved. Research findings through SEM shown that the dimension of the harmony and trust affects the dual dimensions of innovation performance (cost of research and development, organizational performance). Dimensions of leadership skills and knowledge of the innovation affects the research and development spending.
    Keywords: Knowledge-based leadership, Innovation, Research, Development, Trust
  • Adel Azar, Reza Esmaeilpour, ATENA Mahdavi * Pages 53-64
    The goal of products is to providing to products that are environmentally friendly. On the other hand, organizations are seeking to achieve eco-friendly products along with productivity. Regarding this, it can be said that the main goal of green productivity is to increase environmental protection in a way that increases commercial profit, emphasizes the main issue of environment, quality and profitability and at different levels of regional, transregional, National and institutional, and its main approach is to improve the quality of life. Considering this, finding of effective factors in green productivity can be very important. Therefore, in this research, are considered factors of affecting green productivity in automobile industry with a grey dematel approach. First, the statistical population of the study is 40 ovens of automotive industry experts 23 factors influencing of green productivity were categorized into 6 main cultural, organizational, technical and technological groups, managers, planning and process. In the sequel, the effects of the interlocking factors were measured using the grey dematel method. The results of the findings showed that the most important causal factors in green productivity are technical and technological, cultural and managerial factors. It is suggested that green productivity planning be in line with these factors. In this regard, it is suggested that taking into account the causal relationships existing in this research, future plans are planned for the automotive industry in order to save time and cost management.
    Keywords: Green Productivity, environment, grey dematel, quality, automotive industry
  • Seyed Habibollah Mirghafoori, Ali Morovati, Vahid Namavaran, Fatemeh Zamani * Pages 65-78
    In today’s competitive environment in manufacturing and services process, the organizations are confronted with the need to have indicators and patterns for assessing the performance. The balanced scorecard is a successful instrument in implementing the strategic plans of the organization. The present paper aims to evaluate the performance and rank the branches of Tejarat bank in Yazd province based on their efficiency. The balanced scorecard is an appropriate device for designing and measuring the performance in terms of four perspectives including financial, customer, internal process and growth and innovation. This study also intends to use a combining model of BSC and fuzzy data envelopment analysis to evaluate the performance of the branches. This is a descriptive study using field study along with the library, observation and sometimes interview to gather the required information. The findings reveal that among the twenty-six examined branches, 11 branches are efficient. Additionally, the cross efficiency ranking has been used to rank the branches. Finally, the sensitivity analyses demonstrate that ATM has the highest impact on the efficiency of the units followed by the position and the number of employees. On the other hand, the total bank deposits have the least impact on the efficiency of the banks.
    Keywords: Performance evaluation, the balanced score card, fuzzy data envelopment analysis, fuzzy sets, commerce bank of Yazd province