فهرست مطالب

مدیریت راهبردی در سیستم های صنعتی - پیاپی 42 (زمستان 1396)

نشریه مدیریت راهبردی در سیستم های صنعتی
پیاپی 42 (زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1397/01/19
  • تعداد عناوین: 9
|
  • مقاله پژوهشی
  • سید مصطفی موسوی * صفحات 1-14
    این تحقیق، مساله زمانبندی تولید در محیط جریان کارگاهی مختلط با زمان های آماده سازی وابسته به توالی و با هدف مینیمم کردن ماکزیمم زمان تکمیل کارها و جمع زمان های تاخیر را مورد بررسی قرار می دهد. در گذشته مسائل دو هدفه با یافتن تقریب پارتو از کل فضای مساله (بدون هیچ محدودیتی) حل شده است. محدودیت در این تحقیق یافتن تقریب پارتو در یک منطقه مشخص شده است. به منظور حل مساله، الگوریتم ژنتیک چند هدفه مبتنی بر رتبه بندی پارتو مورد استفاده قرار گرفته است. در ساختار الگوریتم، دو استراتژی انتخاب جواب برای آرشیو جهت تولید پارتو در یک منطقه مشخص پیشنهاد شده است. پس از تولید مسائل نمونه، الگوریتم ژنتیک با سه استراتژی (دو استراتژی پیشنهادی و استراتژی عمومی در ادبیات) اجرا شده است. استراتژی مناسب براساس جواب-های موثر در آرشیو تعیین شده است. نتایج نشان دهنده این واقعیت است که استراتژی های پیشنهاد شده عملکرد بهتری نسبت به استراتژی در ادبیات نشان داده اند.
    کلیدواژگان: بهینه سازی چند هدفه، تقریب پارتو، جریان کارگاهی مختلط، جمع زمان های تاخیر، ماکزیمم زمان تکمیل
  • سعید صادقی*، احمدرضا قاسمی صفحات 15-34
    یکی از ویژگی های شرکت های موفق امروزی برخورداری از قدرت رقابتپذیری است و در عین حال ویژگی بارز شرکت های ناموفق، عدم برخورداری از این ویژگی است. هدف اصلی پژوهش حاضر، شناسایی و رتبهبندی عوامل موثر بر رقابتپذیری زنجیرهتامین در صنعت کفش است. داده ها از 82 نفر از کارکنان، کارشناسان و خبرگان شرکت کفش پیام جمعآوری گردید و تاثیر چهار عامل مختلف اعم از مدیریت زنجیره تامین سبز، شراکت زنجیرهتامین، رویکرد توسعه پایدار در بخشبندی تامین کننده و قابلیتهای فرآیندی مدیریت دانش بر رقابت پذیری زنجیره تامین مورد بررسی و آزمون قرار گرفت. به منظور تحلیل داده ها و تست مدل پیشنهادی در فاز آماری پژوهش، روش حداقل مربعات جزئی (PLS)، و به منظور اولویت بندی عوامل موثر در رقابت پذیری زنجیره تامین در فاز تحقیق در عملیاتی پژوهش، تکنیک FAHP مورد استفاده قرار گرفت. نتایج حاصل از فاز آماری پژوهش حاکی از تاثیر مثبت و معنادار «شراکت زنجیره تامین»، «قابلیتهای فرآیندی مدیریت دانش»، «مدیریت زنجیره تامین سبز» و «رویکرد توسعه ی پایدار در انتخاب و بخشبندی تامین کننده» بر «رقابت پذیری زنجیره تامین» میباشد. نتایج حاصل از اولویتبندی عوامل موثر در رقابت پذیری زنجیره تامین با استفاده FAHP از نشان داد که «شراکت زنجیره تامین» مهمترین عامل در رقابت پذیری زنجیره تامین است و پس از آن، «قابلیتهای فرآیندی مدیریت دانش» در اولویت دوم قرار گرفته است. در پایان، برخی استراتژی های کاربردی برای مدیران، مورد بحث و بررسی قرار گرفته و پیشنهادهایی برای پژوهشهای آینده فراهم شده است.
    کلیدواژگان: زنجیره تامین، رقابت پذیری، صنعت کفش، PLS، FAHP
  • علیرضا علی نژاد *، جواد خلیلی صفحات 35-50
    امروزه با توجه به مشکلات روز افزون مسائل کیفی که در سازمان ها بوجود آمده است، در این پژوهش برخی از این مسائل و مشکلات در شهرداری تهران در بوته آزمایش قرار داده می شود. ابتدا تعداد زیادی پروژه که نیاز به بهبود دارند، تعریف می شوند. با یکی از روش های تصمیم گیری چندگانه MCDM بنام ANP اولویت بندی می شوند، سپس مهمترین پروژه انتخاب می شود. برای انجام این پروژه مشکلاتی بوجود می آید که بخشی از اطلاعات آنها شناخته شده و برخی ناشناخته است. برای شناسایی و انتخاب مشکلات از سیستم های خاکستری استفاده می شود و مهمترین مشکل با استفاده از « درجه امکان خاکستری » که از روش های نوین تصمیم گیری و ارزیابی ریاضیاتی داده های مبهم و غیر قطعی است، پیدا می شود. مشکل شناسایی شده، با استفاده از متدلوژی شش سیگما و چرخه DMAIC تجزیه و تحلیل وآنالیز می شود. با استفاده از نمودار پارتو و نرم افزار Minitab علل اصلی موضوع مشخص شده و سپس حل می شود. در انتها با استفاده از تکنیک های خلاقانه و ابداعی حل مسائل TRIZ را بهبود داده می شود.
    کلیدواژگان: ANP، TRIZ، تئوری سیستم های خاکستری، شش سیگما
  • محمد جواد تقی پوریان*، حمیدرضا علیزاده لطره صفحات 51-62
    با توجه به رقابت پذیری در صنعت کاشی و سرامیک ، هدف از این پژوهش بررسی نقش مدیریت دانش بر رقابت پذیری شرکت از طریق استراتژی تکنولوژی محور در صنعت کاشی و سرامیک ایران می باشد. بدین منظور پرسش نامه ای مبتنی بر کار تحقیقاتی احمد و اسچرودر(2011) بین مدیران کارخانه های تولید کاشی و سرامیک ایران پخش و 87 پرسش نامه برای تحلیل جمع آوری شد. یافته های پژوهش حاصل از آزمون پیرسون و رگرسیون با نرم افزار اس پی اس نشان داد که استراتژی تکنولوژی محور اثر مثبتی بر رقابت پذیری دارد. زمانی که شرکت های تولیدی از تمامی این سه بعد(وضعیت تکنولوژی فعال، انطباق فرآیند و آزمایش، منابع تکنولوژی مشترک) به طور هم زمان در فرآیندهای خود به کار گیرند می تواند موجب رقابت پذیری اثربخش گردد، بنابراین مدیران شرکت باید نگاه جامع و کاملی نسبت به این ابعاد داشته باشند.
    کلیدواژگان: رقابت پذیری، استراتژی تکنولوژی محور، منابع تکنولوژی مشترک
  • آرمین چراغعلی پور*، محمد مهدی پایدار، مصطفی حاجی آقایی کشتلی صفحات 62-74
    در در دهه های اخیر، انتخاب تامین کنندگان مناسب به عنوان یکی از مهم ترین مسائل حوزه مدیریت زنجیره تامین مطرح است و برای ارزیابی و انتخاب بهترین تامین کنندگان نیازمند تصمیم گیری بر اساس معیارهای مختلفی است. در این تحقیق یک رویکرد ترکیبی چند معیاره متشکل از تحلیل سلسله مراتبی و بهینه سازی چند معیاره و حل سازشی ارائه شده است که در ابتدا به شناسایی مهم ترین شاخص های انتخاب تامین کننده بر اساس مطالعات گذشته و مصاحبه با مدیران شرکت می پردازد و سپس با بهره گیری از پرسشنامه، مقایسه های زوجی شاخص ها و ماتریس مقایسات زوجی گروهی با توجه به نظرات مدیران شرکت و بر اساس روش تحلیل سلسله مراتبی (AHP) انجام می شود. همچنین، با استفاده از روش بهینه سازی چند معیاره و حل سازشی (VIKOR) تامین کننده های نامزد رتبه بندی می شوند. همچنین جهت جمع آوری اطلاعات برای آزمون چهارچوب پیشنهادی، یک مطالعه موردی در صنعت خودروسازی به کار گرفته شده است. درنهایت با شناسایی معیارهای موثر و تامین کنندگان مناسب و هم راستا بودن نتایج با دیگر تحقیقات، کارایی مدل پیشنهادی اثبات می شود.
    کلیدواژگان: انتخاب تامین کنندگان، رویکرد ترکیبی چند شاخصه، روش تحلیل سلسله مراتبی (AHP)، روش بهینه سازی چند معیاره و حل سازشی (VIKOR)، صنعت خودروسازی
  • منیره طاهری سروتمین *، عمید خطیبی بردسیری صفحات 75-86
    در طول چند دهه گذشته تلاش های زیادی برای حل مسائل بهینه سازی ترکیبی غیرقطعی انجام شده است. مسئله n-وزیر یکی از همین مسائل است که تاکنون راه حل های زیادی برای حل این مسئله ارائه شده است. روش های سنتی حل این مسئله از نظر زمان اجرا، به صورت نمایی هستند و ازنظر پیچیدگی نمایی و فضایی قابل قبول نیستند. در مطالعه حاضر الگوریتم های ژنتیک موازی برای حل مسئله n-وزیر پیشنهاد شده است تا راه حل های این مسئله را پیدا کند. موازی سازی الگوریتم ژنتیک جزیره ای و الگوریتم ژنتیک سلولی با استفاده از جعبه ابزار محاسبات موازی متلب پیاده سازی و روی یک سیستم با پردازنده دو هسته ای اجرا شده است. نتایج نشان می دهد که این الگوریتم ها توانایی پیدا کردن راه حل های مربوط به این مسئله را دارند. این الگوریتم ها حتی بدون استفاده از سخت افزار موازی و با اجرا روی یک هستهٔ پردازنده، نه فقط به الگوریتم های سریع تر بلکه به عملکرد بهتر نیز منجر می شوند. مقایسه های خوبی بین روش پیشنهادی و نسخه های سریال الگوریتم ژنتیک برای سنجش عملکرد روش پیشنهادی انجام شده است. نتایج تجربی نشان می دهد این الگوریتم ها در مقایسه با الگوریتم ژنتیک سریال برای اندازه های بزرگ مسئله کارایی بالایی دارند و در برخی موارد می توانند به تسریع فوق خطی دست یابند. روش پیشنهادی این مقاله می تواند به آسانی برای حل دیگر مسائل بهینه سازی توسعه داده شود.
    کلیدواژگان: الگوریتم های ژنتیک موازی، الگوریتم ژنتیک جزیره ای، الگوریتم ژنتیک سلولی، مسئله n، وزیر
  • حسین افضلی *، غلامرضا عینی سرکله، مجتبی خادمی نژاد، الناز میاندوآبچی صفحات 87-98
    امروزه مسیریابی وسایل نقلیه یکی از مسائل پرکاربردترین موضوعات و مدل ها در لجستیک و مدیریت زنجیره تامین و به تبع آن در برنامه ریزی حمل و نقل می باشد که تا کنون مقالات و پژوهش های کاربردی و آکادمیک بسیار زیادی در این زمینه انجام شده و به چاپ رسیده است در این مقاله ما به ارائه یک الگوریتم ابتکاری جدید برای حل مساله ی مسیر یابی وسایل نقلیه با ظرفیت های متفاوتی از وسایل نقلیه پرداخته شده است که هدف اساسی این مقاله تخصیص نقاط تقاضا به هر مرکز و تعیین بهترین مسیر بین نقاط تخصیص یافته به هر مرکز و همچنین تعیین بهترین وسیله حمل و نقل برای هر مرکز است و در یک مطالعه موردی این مدل مورد تحلیل و بررسی قرار گرفته است و در ادامه نتایج بدست آمده که توسط الگوریتم جدید استخراج شده است را با الگوریتم های ابتکاری مقایسه گردیده و نتایج بدست آمده نشان می دهد که این الگوریتم توانایی رقابت با الگوریتم های ابتکاری و فراابتکاری های دیگر را نیز خواهد داشت.
    کلیدواژگان: الگوریتم های ژنتیک، الگوریتم حریصانه مسیریابی، وسایل نقلیه چند ظرفیتی، چند انباره
  • سعید زینالپور اهرابی، سروش آوخ دارستانی *، کامبیز شاهرودی صفحات 99-118
    در عصر حاضر جایگاه رقابتی سازمان ها به عملکرد زنجیره تامین وابسته است، لذا تامین کنندگان می تواند سازمان را در دست یابی به اهداف خود یاری رسانند. یکی از رویکردهای بهبود عملکرد تامین کنندگان ارتقا آنها با استفاده از ابزارهای تولید ناب می باشد که منجر به بهبود عملکرد در حوزه کیفیت، مدیریت هزینه و کاهش زمان انتظار می شود. هدف از این تحقیق بررسی اولویت بکارگیری ابزارهای مختلف ناب با محوریت نیل به اهداف تولید ناب در بخش زنجیره تامین بزرگترین شرکت خودروسازی ایران می باشد. در ابتدا ابزارهای مختلف تولید ناب با استفاده از مطالعات کتابخانه ای استخراج شده است سپس میزان اهمیت هر یک از ابزارها با توجه به سه خروجی تولید ناب شامل بهبود کیفیت، کاهش هزینه و کاهش زمان انتظار با استفاده از روش تاپسیس ابزارها اولویت بندی شده است. سپس میزان تاثیر پذیری و تاثیرگذاری ابزارهای ناب بر یکدیگر از طریق روش دیماتل استخراج شده است. در مرحله بعدی تحقیق با استفاده از اولویت بندی ابزارها و همچنین میزان تاثیرگذاری و تاثیرپذیری شاخص ها نقشه راه استقرار ابزارهای ناب استخراج شده است. نتایج تحقیق نشان داده که در بین اهداف تولید ناب اهداف کاهش هزینه، کاهش زمان انتظار و افزایش کیفیت از اهمیت بیشتری برخوردارند و نقشه راه استقرار ابزارهای ناب شامل کارکنان(بهبود مستمر، سازماندهی و مدیریت عملکرد)، کایزن، نقشه جریان ارزش، 5S، کار استاندارد، نگهداری و تعمیرات بهره ور، جیدوکا، سیستم کششی، تعویض قالب تک دقیقه ای، هجونکا، جریان پیوسته می باشد.
    کلیدواژگان: تولید ناب، ارتقا تامین کنندگان، تاپسیس، دیماتل
  • اکبر ولیزاده اوغانی، ناصر فقهی فرهمند *، فرزین مدرس خیابانی صفحات 119-131
    توانایی مدیریت بر فعالیت هایی همچون تحقیق و توسعه، بهای تمام شده، هزینه های مالی، دارایی ها و درآمد شرکت ها تاثیر می گذارد و کارایی آنها نیز به این عوامل بستگی دارد. هدف این تحقیق، ارزیابی کارایی نسبی در صنعت سیمان عضو بورس ایران به عنوان شاخصی برای سنجش توانایی مدیریت با یک الگوی جدید بسط داده شده است. برای این کار از داده های صورت های مالی شرکت های سیمان در طی سال های90 الی94 استفاده شده است. ابتدا با اجرای مدل تحلیل پوششی داده ها، کارایی نسبی هر یک از شرکت ها ارزیابی شده و واحدهای کارا نیز با روش اندرسون- پیترسون رتبه بندی شده اند. سپس با برآورد یک مدل رگرسیونی، شاخص توانایی مدیریت هر کدام از شرکت ها با یک الگوی مناسب، محاسبه شده است. برای سنجش و ارزیابی کارایی نسبی از نرم افزار بهینه سازی GAMS و جهت سنجش شاخص توانایی مدیریت از نرم افزار E-Views بهره گرفته شده است. منظور ما در این تحقیق رسیدن به توانایی غیرذاتی مدیران در واحدها بوده است. یافته های تحقیق نشان داده که کارایی یا عدم کارایی شرکت ها می تواند به توانایی ذاتی و اکتسابی مدیران مرتبط باشد. بر این اساس نتایج بیانگر آنست که شرکت هایی که با امتیاز کارا ارزیابی شده اند (مثل؛ ایران گچ و سیمان اردبیل)، صرفا تضمینی برای بالا بودن توانایی مدیران آنها نبوده است. از طرف دیگر، برخی از شرکت هایی که کارا ارزیابی شده اند (مثل؛ سیمان خوزستان و سیمان مازندران)، توانایی مدیران آنها نیز بالا بوده است.
    کلیدواژگان: کارایی نسبی، توانایی مدیریت، تحلیل پوششی داده ها، صنعت سیمان
|
  • Seyed Mostafa Mousavi * Pages 1-14
    This paper studies the production scheduling problem in a hybrid flow shop environment with sequence-dependent setup times and the objectives of minimizing both the maximum completion time and the total tardiness. In the past, bi-objective problems were solved by finding Pareto approximation in the entire problem space (without any restrictions). The limitation in this study is to find Pareto approximation in a specified region. In order to solve the problem, multi-objective genetic algorithm based on Pareto ranking has been used. In the structure of the algorithm, two strategies have been proposed in order to select solutions for archiving and produce Pareto in a certain region. After generating sample problems, the genetic algorithm has been implemented with three strategies (two proposed and one general strategy in literature). The appropriate strategy is based on efficient solutions in the archives. The results reflect the fact that the proposed strategies have shown better performance than the literature strategy.
    Keywords: Hybrid flow shop, Maximum completion time, Multi-objective optimization, Pareto approximation, Total tardiness
  • Saeid Sadeghi *, Ahmadreza Ghasemi Pages 15-34
    One of the qualities of today's successful companies is competitiveness power and at the same time, a blatant feature of unsuccessful ones is lack of this quality. The main aim of this research is to Identifying and prioritizing contributing factors in supply chain competitiveness in the footwear industry. Data were collected from 82 employees, experts, and managers of Payam shoe firm and examined the impact of four different factors Including green supply chain management, supply chain partnership, sustainable approach to supplier segmentation and knowledge management process capability on supply chain competitiveness. To analyze the data and testing the proposed model in the statistical phase of research, partial least squares (PLS) method, and to prioritizing contributing factors in supply chain competitiveness in the operational research phase of research, FAHP technique was used. The results of the statistical phase of research indicate that “supply chain partnership”, “knowledge management process capability”, “green supply chain management” and “sustainable approach in supplier selection and segmentation” have a significant positive effect on supply chain competitiveness. The results of prioritizing contributing factors in supply chain competitiveness by using FAHP indicate that “supply chain partnership” is the most important factor in supply chain competitiveness and after that “knowledge management process capability” was located in second priority. Finally, some practical strategies for managers are discussed and some suggestions for future research are provided.
    Keywords: supply chain, competitiveness, Footwear industry, PLS, FAHP
  • Alireza Alinezhad *, Javad Khalili Pages 35-50
    Nowadays based on increasing problems of quality issues in organizations and problems and difficulties which occur in organizations decided to describe and evaluate some of the problems and difficulties of the Tehran municipality in this paper. At first, will define large amounts of such projects which need improvement and priorities those with one of the methods of MCDM named ANP. It chose the most important project. To implement this project will face some known and some unknown problems. To identified and selected the problems used grey systems and found the most important problem by using grey degree possible which is one the newest decision making and mathematical evaluation techniques of indefinite and undefined data. Six Sigma is one of the most powerful tools and techniques for solving problems. The identified problem will be evaluated and analyzed by DMAIC cycle and six sigma methodology. By using PARETO chart and Minitab software main reasons of the subject are specified and solved then. improve it by using creative and inventive techniques of TRIZ problem-solving at last.
  • Mohammad Javad Taghipourian *, Hamidreza Alizadeh Pages 51-62
    Due to the competitiveness in tile and Ceramic Industry, the purpose of this research is to investigate the role of knowledge management on the competitiveness of the company through technology-driven strategy in tile and Ceramic Industry. For this purpose, a questionnaire based on the research of Ahmad and Schroeder (2011) was distributed among the managers of Iran's ceramic tile factories and 87 questionnaires for analysis. The findings of Pearson and regression tests via SPSS showed that all aspects of Technology-driven Strategy have a positive effect on competitiveness. When manufacturing companies use all of these three dimensions (active technology status, process and test adaptation, common technology resources) simultaneously in their processes, they can lead to effective competing so corporate executives should have a comprehensive look at these dimensions.
    Keywords: competitiveness, technology-driven strategy, Collaborative technology sourcing
  • Armin Cheraghalipour *, Mohammad Mahdi Paydar, Mostafa Hajiaghaei-Keshteli Pages 62-74
    In recent decades, the selection of suitable suppliers as one of the important issues in the field of supply chain management is considered. The evaluation and selection of the best suppliers need to make decisions based on different criteria. In this study, a hybrid MCDM approach consists of AHP and VIKOR methods has been proposed that at first paid to identify the most important criteria in the supplier selection based on previous studies and interviews with company executives. Then by using questionnaires, the paired comparisons of criteria and paired comparisons matrix of groups according to the views of managers and based on Analytic Hierarchy Process (AHP) is performed. Next, using a multi-criteria optimization technique (VIKOR), firm's suppliers are ranked. Furthermore, a case study in the automotive industry is applied to accumulate data for proposed framework. Finally, by identifying effective criteria, appropriate suppliers, and similarity of obtained results with other studies, the efficiency of the proposed model is proved.
    Keywords: Supplier selection, hybrid MCDM approach, AHP, VIKOR, the automotive industry
  • Monire Taheri Sarvetamin *, Amid Khatibi Bardsiri Pages 75-86
    Great efforts were made to solve uncertain hybrid optimization problems in the past few decades. The n-Queen problem is one of these problems that many solutions have been proposed for. The traditional methods to solve this problem are exponential in terms of runtime and are not acceptable in terms of space and memory complexity. In this study, parallel genetic algorithms are proposed to solve n-Queen problem. Parallelizing island genetic algorithm and the Cellular genetic algorithm was implemented and run. The results show that this algorithm has the ability to find related solutions to this problem. The algorithms are not only faster but also they lead to better performance even without the use of parallel hardware and just running on one core processor. Good comparisons were made between the proposed method and serial genetic algorithms in order to measure the performance of the proposed method. The experimental results show that the algorithm has high efficiency for large-size problems in comparison with genetic algorithms, and, in some cases, it can achieve superlinear speedup. The proposed method, in the present study, can be easily developed to solve other optimization problems.
    Keywords: Parallel Genetic Algorithms, Island Genetic Algorithm, Cellular Genetic Algorithm, N, Queen Problem
  • Hossien Afzali *, Gholam Reza Einy Sarkalleh, Mojtba Khademy Nejad, Elnaz Miandoabchi Pages 87-98
    Vehicle routing issues are one of the most common issues in supply chain management and in transport planning. So far, there have been many published academic articles and applied research papers referred in this study. A new innovative algorithm is proposed in this investigation in order to solve the problem of routing different vehicles with different capacities. The main purpose of this paper is to allocate demand points to each center and determine the best route between the points assigned to each center, as well as determine the best means of transport. The quotes are for each center and the results obtained by the new algorithm are extracted C has been compared with the original algorithms and the results show that this algorithm will be able to compete with innovative algorithms and other interoperability.
    Keywords: Genetic algorithms, Greedy algorithm, Multi, capacity vehicle routing, Multi, storage
  • Saeed Zeinalpour Ahrabi, Soroush Avakh Darestani *, Kambiz Shahroudi Pages 99-118
    Nowadays, supply chain performance plays an inevitable role in competitive environment of organizations, thus capable suppliers are key factors to gain objectives of organizations. In this regard, improving suppliers performances using lean production tools are known as a helpful approach to promote suppliers. This approach leads to improve performance in quality field, cost management and lead time reduction. In this paper, preference of various lean tools according to how well the objectives of lean production are achieved is studied and a case study is performed in supply chain of largest auto company in Iran. Different tools are introduced using background of research, these tools are applied in pairwise comparison process considering three major outcomes of lean production: quality improvement, cost reduction and lead time reduction. It is worth noting that cost reduction, lead time reduction and quality improvement have major preference among all objectives of lean production. Moreover, priorities for establishing lean tools consists of personnel (continuous improvement, performance management, organizing), Kaizen, value stream map, standard work, 5s, Jidoka, productive maintenance, single minute exchange of die, pull system, Heijunka, continuous flow.
    Keywords: Lean production, supplier empowerment, Topsis, Dematel
  • Akbar Valizadeh Oghani, Nasser Fegh-Hi Farahmand *, Farzin Modarres Khiabani Pages 119-131
    The management ability affects activities such as R & D, cost, financial costs, assets and firm's income. Their efficiency also depends on these factors. The purpose of this study is to measure the ability of management in the cement industry with a new pattern has been member of the Iranian stock exchange. To do this, data from financial statements of companies at 2012 to 2016 years were used. First, by implementing a suitable model and regional Data Envelopment Analysis model, Relative efficiency for each of the companies is calculated and efficient units also have been ranking with Anderson-Peterson method. Then estimate a regression model, the index is calculated to management ability each of the firms. For evaluating the relative efficiency optimization software GAMS and to determine the ability of management software E-Views is used. We aim to achieve non-inherent ability of managers in units. The results of the research show that the efficiency or Inefficiency of the companies can be related to the inherent and acquired ability of managers. The results indicate that companies that have been evaluated with a score efficiently (For example; Iran Chalk Co. & Ardabil Cement Co.), not simply guarantee for high ability of their managers. While, some companies have been efficiently evaluated the ability of their managers is also high. For example; Khuzestan Cement Co. & Mazandaran Cement Co.
    Keywords: Relative Efficiency, Management Ability, Data Envelopment Analysis, Cement Industry