فهرست مطالب

نامه انسان شناسی - پیاپی 23 (پاییز و زمستان 1394)

نشریه نامه انسان شناسی
پیاپی 23 (پاییز و زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1395/02/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • صفحه 11
  • بهروز آقایی صفحه 13
    ظرفیت های زیست محیطی در زاگرس جنوبی، به تفاوت های بنیادینی در شیوه ها ی تولید جوامع دام پرور و کشاورز تمام وقت موجودیت بخشیده است. این تفاوت ها سبب تحول ساختار های اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جوامع مذکور در مسیرهایی متفاوت با یکدیگر شده است. حاصل این تفاوت ها به وجود آمدن دو بافت سکونت گاهی در زیست محیط و زمین سیماهایی مجزا از هم بوده که جوامعی را با راهبردهای اقتصادی متضاد اما مکمل همدیگر شکل داده است. محوطه های جوامع دام پرور باستانی، به دلیل اسکان موقت، سیالیت در مکان گزینی و همچنین تراکم اندک داده های فرهنگی ماندگار مانند سفال، در بیشتر مواقع محوطه هایی غیر تپه ای هستند که در مناطق کوهستانی، دره های کم عمق و مناطق شیب دار حاشیه دشت ها واقع شده اند. ویژگی های بیان شده سبب می شود جوامع دام پرور باستانی در مطالعات باستان شناسی، اغلب جوامعی نامرئی و غیر ملموس پنداشته شوند. در این پژوهش با تکیه بر روش باستان مردم شناسی شواهدی را از محوطه های گونه نمای جوامع کوچ رو باستانی، که منطبق بر الگوی تحرک و اسکان جوامع کوچ رو معاصر در زاگرس جنوبی (مطالعه موردی: ایل قشقایی، طایفه شش بلوکی) است، معرفی کرده و به ارائه شواهد باستان شناسی برای تبیین مرزهای زیست محیطی و فرهنگی بین جوامع دام پرور و کشاورز پرداخته شود. در نهایت به تجزیه و تحلیل ارتباط موجود بین الگوی نهشته گذاری محوطه های باستانی و ساختار اقتصادی-اجتماعی جوامع یکجانشین و کوچ رو دشت آسپاس در شمال فارس پرداخته می شود.
    کلیدواژگان: دام پروری، کشاورزی، کوچ رو، زمین سیما، زاگرس جنوبی، قشقایی
  • مصطفی ازکیا صفحه 56
    شد. همزمان با تصویب لایحه اصلاحات ارضی این موضوع بیشتر مورد توجه پژوهشگران قرار گرفت. این مطالعات، شامل کلیات اصلاحات ارضی تا الغای رژیم ارباب و رعیتی طی مراحل مختلف اجرای این لایحه می شد که حاصل آن در مطالعات شاخص پژوهشگران ایرانی و خارجی مشهود است. از جمله ی این پژوهشگران، خانم لمبتون از چهره های علمی و سیاسی است که طی سال های 1966-1962، در کتاب هفده فصلی خود تحت عنوان اصلاحات ارضی در ایران به این موضوع پرداخته است. نگاه او در این مطالعه، در برخی بخش ها سیاحت گونه و در برخی فصول، علمی، دقیق و موشکافانه است. اما با توجه به مطالعات نگارنده طی چهل سال اخیر در مناطق روستایی ایران، نتایج حاصل از این مطالعات، تفاوت معنی داری با مطالب مطرح شده در کتاب ایشان دارد. حاصل این تناقض، این فرض را مطرح می کند که بر مطالعات خانم لمبتون، شرایط از پیش تعیین شده ای حاکم بوده است. نگاه ارزشی ایشان در برخی موارد، منجر به خسران و تضعیف برخی حقوق روستائیان شد و چگونگی تاثیر اجرای قوانین ارضی بر ساخت سیاسی و اجتماعی، عموما مورد توجه قرار نگرفت. پیامد اصلاحات ارضی از نظر اقتصادی، اجتماعی، سیاسی، فرهنگی و با وجود از بین بردن نظام ارباب رعیتی، با حذف مدیریت تولید زراعی کشاورزان و سوق دادن آنها به سمت شهرها، منجر به افول تولیدات کشاورزی، پیامد منفی مهاجرت و ایجاد نابرابری اجتماعی، اقتصادی در جامعه روستایی شد. بنابراین به نظر می رسد انجام مطالعه ای انتقادی بر مباحث مطرح شده توسط ایشان ضروری باشد که در این نوشتار به آن پرداخته خواهد شد.
    کلیدواژگان: اصلاحات ارضی، لمبتون، دهقانان، مالکان، روستائیان
  • محمد چقلوند، رضا کوشکی صفحه 72
    موزه ها عامل قدرتمندی برای ایجاد و انقال معانی، و تغییر باورهای پیشینی است، که دارای منشاء و خاستگاه های متفاوتی مانند: تجربیات رودرو، رسانه، نوشته و روایات در مورد دیگران هستند و مبنایی برای پیش داوری های قومی هستند. این فرآیند تحت تاثیر اهداف و نیات طراحان، ویژگی های فیزیکی موزه، و زمینه اجتماعی و فرهنگی بازدیدکنندگان می توانند منجر به تولید معانی متنوعی شوند. موزه فلک الافلاک اطلاعاتی را درباره ی تاریخ و فرهنگ اقوام لک و لر به نمایش می گذارد. این که بازدیدکنندگان چه تصویر و معانی را در رابطه با مردم لرستان از این موزه اخذ کرده و این تصویر چه تاثیری بر درک آنها از هویت قومی و ملی دارد، حوزه تمرکز این مطالعه است. این مطالعه کیفی با رویکردی مردم نگارانه انجام شده و برای تحلیل پیام های ثبت شده از تکنیک های تحلیل داده های کیفی بهره گرفته شده است. تحلیل قلمرو، طبقه بندی تحلیلی و تحلیل مولفه ای از جمله تکنیک های به کار رفته در تحلیل پیام ها است. به علاوه برای رسیدن به اعتبار بیشتر نتایج تحلیل پیام ها، برای گردآوری داده ها از مشاهده مشارکتی و مصاحبه، و برای روشنی بخشی به سئوالات مطرح شده از تحلیل پیام ها و تطبیق یافته ها نیز بهره گرفته شده است. برآیند این تحلیل ها، برداشت های بازدیدکنندگان را از هویت در دو سطح قومی و ملی، منعکس می کند. یافته ها حاکی از این است که مردم محلی با دیدن دانش و فرهنگ اجدادشان به فرهنگ و هویت بومی خود می بالند و بازدیدکنندگان غیربومی که دیدگاه تازه ای را نسبت به اقوام لک و لر کسب کرده اند، به هویت و تاریخ لرستان به عنوان بخشی از هویت ملی خود افتخار می کنند. تجربه دیدار از موزه، تلقی بازدیدکنندگان را از هویت خود در سطوح مختلف ملی و قومی تغییر و استحکام می بخشد. مخاطبان بومی در نتیجه بازدید تعلق خاطر و رضایت بیشتری از هویت قومی خود احساس می کنند و بازدیدکنندگان غیر محلی ضمن بیان تغییر ایجاد شده در دیدگاه خود نسبت به مردم لرستان، آن را مایه مباهات خود و بخشی از هویت ملی خود تفسیر می کنند. همچنین تمایز جنسیتی بازدیدکنندگان بر تفسیرهای متفاوت از صحنه های موزه تاثیرگذار بوده و موجب درک متفاوتی از جایگاه زن و مرد برای بازدیدکننده ها است.
    کلیدواژگان: بازدید از موزه، هویت قومی، هویت ملی، اقوام لک و لر
  • دیانا رستمی نژادان صفحه 98
    از دوره نوسنگی تا به امروز نماد مار، الهه ی مادر و کشاورزی سه نماد اصلی در فرهنگ کردها هستند. در مرکز ساختار این سه نماد، مفهوم کشاورزی و باروری است و در راس آن نماد مار قرار دارد که محفاظت کننده ی الهه ی مادر و بخشنده نمادین دانش کشاورزی به او است. مار خدای-دانشی است که دانش و راه و روش یکجانشینی و کشاورزی را در نظام نمادین به انسان
    می بخشد. معنای هریک از این نمادها و نیز ساختاری که بین آنها برقرار است با سه گانه و عدد سه پیوند خورده است. داده های این مقاله با استفاده از روش میدانی در بخش هایی از کردستان، کرمانشاه و ارومیه و نیز روش کتابخانه ای به دست آمده است.
    کلیدواژگان: انقلاب نوسنگی، بین النهرین، هنر، الهه ی مار (مادر)، اندیشه ی باستان، قواعد نمادها
  • محمد زرقی صفحه 130
    تاریخ پژوهان در بررسی تاریخ عکاسی قاجار، ناصرالدین شاه را به عنوان اصلی ترین حامی عکاسی در سرآغاز ورود عکاسی به ایران می دانند. از سوی دیگر، محصور و محدود شدن عکاسی در دربار را، مهم ترین دلیل عدم رشد و توسعه این پدیده در میان عموم مردم جامعه دانسته اند. بدین ترتیب در جریان بررسی های خود پیرامون تاریخ عکاسی، به ندرت درباره ی علل رشد و وقفه عکاسی در بین عموم مردم به تحقیق و کندوکاو پرداخته اند، در صورتی که بر اساس بررسی های علوم اجتماعی و مردم شناختی، دلایل بسیار متعددی در رد و پذیرش یک پدیده در یک اجتماع وجود دارد که در رشد و عدم رشد آن بسیار موثر است. در تحقیق حاضر تلاش بر آن است تا از خلال بررسی وضعیت طبقات اجتماعی و اقتصادی و فرهنگ وابسته به آن، جایگاه و وضعیت عکاسی و روند رشد و گسترش آن در میان جامعه ایرانی در سده 19 مورد کندوکاو قرار گیرد. نتایج این پژوهش حاکی از آن است که ساختار طبقاتی و اقتصادی ایران و اکثریت جمعیت روستایی ایران در سده 19 در کنار عوامل متعددی همچون ضعف در تجارت، وضعیت راه ها، کمبود یا نبود سواد، وسایل اطلاع رسانی و... در سرآغاز ورود عکاسی در دوره قاجار، به گونه ای بوده که مانع از رشد فراگیر این پدیده در بین مردم عامه بوده است.
    کلیدواژگان: تاریخ عکاسی، عکاسی قرن نوزدهم، ساختار طبقاتی، شرایط اجتماعی ایران، عکاسی قاجار
  • موسی عنبری، سامان یوسف وند صفحه 160
    اجتماع محلی آخرین لایه اصالت فرهنگی و هویت دست نخورده و یکدست تلقی می شود. مطالعات انجام شده در این حوزه با قوت های خاص خود و البته کاستی های روش شناختی همراه بوده اند. وجه غالب پژوهش های این حوزه با تاثیرپذیری از جامعه شناسی پوزیتیویستی، بیش ازپیش به سوی تحقیقات پیمایشی و پرسش نامه گرایی کشانده شده است و منطق غالب بر آنها فرضیه سازی بوده است؛ به گونه ای که تناسب بین مسائل و روش های تحقیق با بافت های محلی ضعیف بوده است. مطالعات پیمایشی در بستر و بافت های محلی، سازوکار روش شناختی مناسبی برای فهم عقلانیت بومی ندارد. از این رو کاستی ها و تقلیل های نادرستی در فهم بافت های محلی ایجاد می کند که گاهی نتایج متعارض و غیر پاسخگو به مسائل مترتب با بافت های محلی ارائه می کند. «فهم عقلانیت بومی» حلقه مفقوده این مطالعات است.
    در مقاله حاضر، با مروری نظری بر مفهوم اجتماع محلی و با اتخاذ بینش مردم شناسی پدیداری به نقد و بازخوانی مسائل مهم و بارز روش شناسی اثباتی و کاربرد سطحی، ناموجه و بعضا گمراه کننده روش های آماری در مطالعات اجتماعات محلی پرداخته شده است. استدلال مقاله این است که به کارگیری مشی پدیدارشناسانه در مطالعات توسعه اجتماعات محلی، نه تنها باعث توجه به گروه های حاشیه ای و مغفول مانده و جای دهی آنها در بطن جامعه می شود، بلکه اراده های منفعل را فعال می کند و توسعه را به مثابه اقدامی ممکن و سهل الوصول برای اجتماعات محلی درمی آورد، و از طرفی زمینه را برای تامل و بازاندیشی در باب رهیافت های بوم اندیش و کنش های بومی، بیش ازپیش فراهم خواهد کرد.
    کلیدواژگان: روش شناسی، مردم شناسی توسعه، پدیدارشناسی، اجتماعات محلی
  • نسرین کریم پور صفحه 194
    درک و فهم کودکان از جهان پیرامون شان در قالب بازی های شان به نمایش درمی آید. کودکان به یاری بازی، خود را با نظام های اجتماعی و هنجارهای فرهنگی آن تطبیق می دهند. از این رو بازی ها در زیرساخت خود واجد ویژگی های فکری، فرهنگی و اجتماعی زمانه خود و یکی از راه های انتقال فرهنگ هستند. این ویژگی در بازی های سنتی کودکانه به جهت کیفیت استعلایی و ساختار ساده آنها برجسته تر است. این پژوهش، بازی های کودکانه قرن ششم را مورد بررسی و تحلیل قرار داده است تا در عین شناخت بازی های کودکانه رایج در روزگاران گذشته به شناخت ساختارهای اجتماعی، اندیشگانی و فرهنگی آن دوران نیز دست یابد. بدین منظور از اشعار خاقانی شروانی، شاعر جزئی نگار قرن ششم، به عنوان مرجع استفاده شده است.
    نتایج پژوهش، ساختارهای قالبی، تقلیدی و غیرخلاق بازی های کودکان و فردگرایی و خودمداری در بازی های گروهی آنان را نشان می دهد. ساختار بسته و مستبد اجتماع قرن ششم و ایستایی فکری و فرهنگی مردمان آن روزگار نیز از تحلیل بازی ها و با استناد به متن شعری، بازشناخته شده است.
    کلیدواژگان: بازی های کودکان، قرن ششم، خاقانی شروانی، ساختار اجتماعی، ساختار فرهنگی
|
  • Behrooz Aghaie Page 13
    Differences in modes of production between full-time pastoralism and full-time agriculture societies caused diverse modes of natural resource utilization and divergent directions of development in these societies. This led to the formation of two types of settlements in different climates and landscapes, with two different, though supplementary, economic approaches. Because of the special characteristics of cultural materials, such as low density of ceramics, non-mounded sites usually located in mountainous terrains, shallow valleys and slope edge of plains, scholars was less interested in archaeological contexts of full-time pastoralist societies. For this reason full-time pastoralist societies are thought to be invisible and intangible. Based on ethnoarchaeology, this study introduces some evidence of typical sites, that are similar to mobility patterns of contemporary nomadic pastoralist societies in southern Zagros, (case study: Qashqayi confederacy, Shesh Boluki tribe), to delineate the landscape and cultural boundaries between the mountainous terrains and the plains. This research suggests a correlation between deposition patterns in archaeological sites and economic subsistence and social structure of societies in intermountain plains, or valley, at north and south of southern Zagros.
    Keywords: Ethnoarchaeology, full, time pastoralism, landscape, southern Zagros, Qashqayi
  • Mostafa Azkia Page 56
    The present work seeks to evaluate the book The Persian Land Reform by professor Lambton. In general the available literature on agrarian change in Iran can be classified into two broad categories, the first category contains general studies of land reform and asserts that the break-down of oppressive landlord-peasant relationships was the main consequences of land reform, and the second broad category consist of authors who followed Modernization Theory in understanding the transformation of “traditional’’ rural Iran to a “modern” one. Typically, this approach attributes the causes of under development to structural- functional inadequacies within society. Professor Lambton's major study that concerns rural life in Iran landlord and peasant in Persia is a comprehensive study of peasant life in Iran. Her second book, which is more relevant to the aim of this article is The Persian Land Reform that is written from an oriental historian perspective and concludes that the land reform meant the emancipation of the peasantry from the oppressive landlord- peasant relationship. Even though Lambton observed several villages, the book does not provide a systemic qualitative analysis of the economic and social life of rural people. Here two points should be cleared up. The villages which were observed were among the prosperous villages, where the government official prepared the ground for her investigation in Iran. Furthermore, an assessment of the consequence of land reform in Iran cannot be made merely based on a less than two hours visit.
    Keywords: Landform, Peasants, Landlord, peasant relationship, Traditional, Under, development
  • Mohammad Chaghalvand, Reza Koushki Page 72
    Museums are influential means of creating and conveying meanings. They can affect the presumptions that underlie the ethnic prejudices. Falak-ol- aflāk museum is dedicated to the history and culture of the lak and lor ethnic of Iran. The study used the notes on the museum's visitor book and applied a qualitative data analysis on them. Furthermore, participant observation and interviews were used for gathering more information. The experience of visiting museums influences the visitors’ perception of their identity on ethnic and national levels. The results show the visitors’ impressions of ethnic and national identity. Local people feel proud of their culture and identity by seeing their ancestors’ culture and knowledge. Visitors from other parts of the country stated that they gained a new insight towards lak and lor ethnic that made them feel proud of the history and identity of lorestan as a part of their national identity. The results also show a gender-based difference regarding the visitor's understanding of the status of the sexes.
    Keywords: museum visitation, ethnical identity, national identity, lak ethnic, lor ethnic
  • Diana Rostami Nezhadan Page 98
    Since the Neolithic era, the symbols of the snake, the mother goddess, and the agriculture are the three main symbols in Kurdish culture. The concept of agriculture and fertility lies in the center of the structure of these three symbols. At the top of it rests the snake symbol which is the guardian of the mother goddess and donates the symbolic knowledge of agriculture to her. The Snake is the god (goddess) of wisdom, which in the symbolic structure (symbolic system) vouchsafes the human beings the knowledge of the sedentary agriculturalist way of life. The meaning of these symbols and their structure are associated with the concept of the triad and the number three. The data presented in this article are gathered by field research in parts of Kurdistan, Kermānshāh, and Urmia (Orumiyeh), and also by archival research method.
    Keywords: Neolithic Revolution, Mesopotamia, Arts, Snake, Mother Goddess, Ancient Mindset, Thought, Symbol's Rules
  • Mohammad Zarghi Page 130
    Nāṣer al-Dīn Shāh Qājār is generally considered as the main supporter of photography at the beginning of this art in Iran. Therefore, the restriction of photography to the royal court was regarded as the most important reason of its unpopularity among the people in that era. However, social science and anthropological approach reveal myriad factors that affect the development of phenomena such as photography. This research attempts to investigate the position and development of photography among Iranian people in terms of the social, cultural and historical situation in the 19th century. This study suggests that the structure of social classes, economic situation and the majority of rural population in Qajar era were important impediments in the development of photography. Moreover, it seems that the comprehensive illiteracy, roads situation, undeveloped trade routes, and lack of media were the other obstacles in the development and spread of photography among the people.
    Keywords: History of photography, 19th, century photography, Qajar photography
  • Mousa Anbari, Saman Yousefvand Page 160
    Local community is considered the last layer of cultural originality and intact, homogeneous identity. Despite their strength points, the studies on local communities lack methodological precision. The dominant approach of these studies is mostly questionnaire based surveys under the influence of positivist sociology; in which hypothesizing is the predominant logic. In this way, there is a weak relationship between the problems and methods in local community studies. Survey studies in the local contexts do not have an applicable methodological mechanism for understanding the native rationality. Hence, it will cause some deficiencies and incorrect reductions in understanding the local contexts which sometimes leads to contradictory and irrelevant results to the problems of the local contexts. The missing point in these studies is "understanding the native rationality".
    This article starts with a theoretical review on the concept of local community. Then, with taking a stand on phenomenological anthropology, reviews and criticizes some important issues in positivist methodology and shows how the shallow, unwarranted, often misleading application of statistic methods in local communitie's studies is not satisfactory. The argument is that the application of phenomenological attitude in the studies of local communitie's development not only increases the attention to the marginalized and abandoned groups and situates them inside the society, but also activates the potentials and makes development as a possible and achievable goal for local communities. On another level, it will provide groundwork in order to reflect on the native actions approaches more than before.
    Keywords: Methodology, Developmental Anthropology, Phenomenology, Local Communities
  • Nasrin Karim Pour Page 194
    Children’s understanding of their surrounding environment is demonstrated in the form of their games. The games help the children to adapt themselves to the social systems and the cultural norms. Thus, the games reflect the mental, cultural, and social features of their time and are one of the ways of culture transmission. These features are even more highlighted in children’s traditional games because of their transcendental quality and simple structure. Therefore, this research studies the children’s games of the sixth century AH as a means of understanding the social, intellectual, and cultural structures of that time. For this matter, the poems of Khāqaāni Shirvāni, the sixth-century detailed poet, are used as a reference. The results of the study indicate clichéd, imitative, and non-creative structures of children’s games, and individualism and selfhood in their group games. The closed and tyrannical structure of the sixth century AH and intellectual and cultural stagnation of the people of that time is also recognized through games’ analysis according to poetical text.
    Keywords: Children's Games, Sixth Century AH, Khāqaāni Shirvāni, Social Structure, Cultural Structure