فهرست مطالب

مطالعات روانشناختی - سال سیزدهم شماره 2 (پیاپی 47، تابستان 1396)

فصلنامه مطالعات روانشناختی
سال سیزدهم شماره 2 (پیاپی 47، تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/07/11
  • تعداد عناوین: 10
|
  • زهرا اصل سلیمانی*، احمد برجعلی، منصوره کیانی دهکردی صفحات 7-24
    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی روان درمانی بین فردی بر راهبردهای تنظیم شناختی هیجان و پردازش پس رویدادی دانشجویان دختر مبتلا به اضطراب اجتماعی انجام شد. طرح پژوهش به صورت نیمه آزمایشی با پیش آزمون-پس آزمون و گروه کنترل بود. جامعه ی آماری شامل کلیه ی دانشجویان دختر ساکن خوابگاه دانشگاه علامه طباطبائی در نیم سال دوم سال تحصیلی95-94 بود. 24 دانشجوی مضطرب اجتماعی از طریق غربالگری شناسایی شده به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل قرار گرفتند. در این پژوهش پرسشنامه های هراس اجتماعی کانور، تنظیم شناختی هیجان گارنفسکی و پردازش پس رویدادی در چهار مرحله ی پیش آزمون، میان آزمون، پس آزمون و پیگیری توسط هر دو گروه تکمیل شدند. گروه آزمایش 12 جلسه درمان بین فردی را دریافت کرد. به منظور تحلیل داده ها از آزمون تحلیل واریانس مختلط بین-درون آزمودنی استفاده شد. یافته ها نشان داد که روان درمانی بین فردی بر نمره ی اضطراب اجتماعی و راهبردهای سازگارانه تنظیم شناختی هیجان تاثیر معناداری داشت. این مداخله بر راهبردهای ناسازگارانه تنظیم شناختی هیجان و پردازش پس رویدادی موثر نبود. بنابراین روان درمانی بین فردی می تواند بر راهبردهای سازگارانه تنظیم شناختی هیجان موثر باشد.
    کلیدواژگان: اختلال اضطراب اجتماعی، پردازش پس رویدادی، تنظیم شناختی هیجان، روان درمانی بین فردی
  • سهراب امیری*، فیروزه سپهریان آذر، امیر قاسمی نواب صفحات 25-42
    خودشیفته، ضداجتماعی و ماکیاولیسم سه مولفه صفات تاریک شخصیتی هستند. صفات تاریک توجه زیادی در سال های اخیر جلب کرده است. هدف از پژوهش حاضر بررسی میزان شادکامی، بهزیستی روان شناختی و نظم جویی هیجان در افراد با گرایش های شخصیتی سه گانه تاریک بود. به این منظور، ابتدا 390 نفر از دانشجویان دانشگاه ارومیه از طریق نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای از دانشکده ها انتخاب گردیدند، پس از تحلیل نتایج اولیه تعداد 60 نفر از آنان بر اساس نمرات Z استاندارد در مقیاس سه گانه تاریک انتخاب شده و درنهایت به منظور آزمون فرضیه های پژوهش، شرکت کنندگان جهت سنجش شادکامی، بهزیستی روان شناختی و نظم جویی هیجان مورد مطالعه قرار گرفتند. داده ها پس از جمع آوری با استفاده از آزمون تحلیل واریانس چند متغیره، واریانس تک متغیره، آزمون های تعقیبی تحلیل شدند. نتایج نشان داد که بین گروه های شخصیتی سه گانه تاریک تفاوت معناداری در ابعاد بهزیستی روان شناختی و نظم جویی هیجان وجود دارد؛ در میزان شادکامی بین گروه های شخصیتی تفاوت معناداری یافت نشد. اما افراد با صفات ماکیاولیسم در برخی راهبردهای نظم جویی هیجانی مثبت نمرات بالاتری داشته و افراد ضداجتماعی نمرات پایین تری داشتند، افراد ضداجتماعی در راهبرد منفی ملامت دیگران نمرات بالاتر اما مولفه بهزیستی استقلال نمرات پایین تری به دست آوردند. این نتایج نشانگر این است که مولفه های بهزیستی روان شناختی و نظم جویی هیجان می تواند تحت تاثیر صفات تاریک سه گانه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: بهزیستی روان شناختی، سه گانه تاریک، شادکامی، نظم جویی هیجان
  • مینا طاهری فرد*، عباس ابوالقاسمی، آذر کیامرثی صفحات 43-58
    این مطالعه با هدف مقایسه حافظه هیجانی، تصمیم گیری و واکنش پذیری بین فردی در دانش آموزان دارای اختلال سلوک و عادی اجرا شد. این پژوهش از نوع علی- مقایسه ای بود. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه دانش آموزان پسر مقطع راهنمایی مدارس دولتی شهر اردبیل در سال تحصیلی 94-1393 بودند. نمونه پژوهش شامل 92 دانش آموز بود که 46 دانش آموز دارای اختلال سلوک (تشخیص داده شده بر اساس مصاحبه بالینی) و 46 دانش آموز بهنجار به صورت در دسترس از میان 800 دانش آموز شناسایی شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسش نامه علائم مرضی اختلال سلوک شافر و همکاران، آزمون حافظه هیجانی کهیل و مک گو، آزمون برد و باخت آیوا و شاخص واکنش پذیری بین فردی دیویس استفاده شد. نتایج تحلیل واریانس چندمتغیری نشان داد که میانگین نمرات حافظه هیجانی، تصمیم گیری و واکنش پذیری بین فردی در دانش آموزان دارای اختلال سلوک به طور معنی داری کمتر از دانش آموزان عادی بود. این یافته ها حاکی است که نوجوانان دارای اختلال سلوک در حافظه هیجانی، تصمیم گیری و واکنش پذیری بین فردی مشکل دارند، لذا توجه به این متغیرها در برنامه های پیشگیری، آسیب شناسی و خدمات مشاوره ای و درمانی ضروری است.
    کلیدواژگان: اختلال سلوک، تصمیم گیری، حافظه هیجانی، واکنش پذیری بین فردی
  • زینب خانجانی، مجید محمود علیلو، شهین آزموده*، غلامرضا نورآذر صفحات 59-76
    پژوهش حاضر با هدف مقایسه ی صفات درخودمانده گونه در بستگان بیماران اختلال طیف اوتیسم، اسکیزوفرن و افراد عادی انجام شده است. طرح پژوهش از نوع علی مقایسه ای است. بدین منظور، 50 نفر از بین بیماران مبتلا به اختلال طیف اوتیسم مرکز اوتیسم تبریز ، 50 نفر نیز از بین بیماران مبتلا به اختلال طیف اسکیزوفرن بیمارستان رازی تبریز و 50 نفر از دانشجویان دانشگاه تبریز انتخاب شدند. 2 نفر از بستگان درجه یک هر کدام از بیماران پرسشنامه ی اوتیسم بهر را تکمیل کردند (در مجموع 300 نفر). نمونه گیری از بیماران بصورت دردسترس و از افراد عادی بصورت تصادفی بود. برای مقایسه ی سه گروه از لحاظ صفات درخودمانده گونه از آزمون آنالیز واریانس آنوا استفاده شد. نتایج نشان داد صفات مهارتهای اجتماعی، میزان ارتباط و جابه جایی توجه در بستگان اوتیسم بطور معنی داری بالاترین میزان و درگروه عادی بطور معنی داری کمترین میزان را دارد. میزان تخیل بستگان اسکیزوفرن و اوتیسم مشابه بوده و در هر دو گروه بطور معنی داری بیشتر از بستگان عادی است . توجه به جزئیات بستگان اوتیسم بطور معنی داری بیشتر از بستگان اسکیزوفرن و بستگان عادی است. ولی میزان این صفت در گروه اسکیزوفرن و عادی مشابه است.
    کلیدواژگان: بستگان بیماران اختلال طیف اسکیزوفرن، بستگان بیماران اختلال طیف اوتیسم، صفات درخودمانده گونه
  • سجاد علمردانی صومعه *، محمد نریمانی، نیلوفر میکائیلی، سجاد بشرپور صفحات 77-94
    اختلال وسواس فکری-عملی، اختلال رفتاری ناتوان کننده ای است که مشکلات روانی، اجتماعی و سازگاری بسیار زیادی برای خود بیماران و خانواده ی آنها ایجاد می کند. هدف این پژوهش، مقایسه ی عدم تحمل بلاتکلیفی و تنظیم هیجان در افراد مبتلا به اختلال وسواس و عادی بود. روش این پژوهش علی- مقایسه ای بود. جامعه ی آماری بیماران این پژوهش را کلیه ی بیماران مبتلا به اختلال وسواس تشکیل دادند که در نیمه ی اول سال 1392 به بیمارستان روانپزشکی رازی شهر تبریز مراجعه کرده بودند. تعداد 25 نفر از این افراد با استفاده از روش تصادفی ساده انتخاب و تعداد 25 نفر نیز از بین افراد عادی کارکنان بیمارستان به عنوان گروه مقایسه انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه های عدم تحمل بلاتکلیفی و تنظیم هیجان استفاده شد و برای تحلیل داده ها نیز از آزمون MANOVA استفاده شد. نتایج نشان داد که بین دو گروه بیماران اختلال وسواس و افراد عادی، از نظر عدم تحمل بلاتکلیفی، تفاوت معناداری وجود دارد، به این صورت که میانگین نمرات عدم تحمل بلاتکلیفی در بیماران اختلال وسواس بالاتر از افراد گروه مقایسه بود. همچنین در متغیر تنظیم هیجان، بین بیماران اختلال وسواس و افراد بهنجار تفاوت معناداری مشاهده شد؛ بدین صورت که میانگین نمرات بیماران اختلال وسواس در تنظیم هیجان پایین تر از افراد عادی بود. نتایج مطالعه حاضر نشان می دهد که متغیرهای تحمل بلاتکلیفی و تنظیم کارآمد هیجان در بهبود وضعیت بیماران وسواسی نقش دارند و می تواند تلویحاتی برای حمایت اجتماعی از این بیماران داشته باشد.
    کلیدواژگان: اختلال وسواس فکری، عملی، عدم تحمل بلاتکلیفی، تنظیم هیجان
  • عزت الله قدم پور، مهدی رضایی*، ترانه موذنی، هوشنگ گراوند صفحات 95-112
    ناتوانی در بازداری پاسخ و برنامه ریزی از مهم ترین عوامل موثر، ابتلا به اختلال سلوک هستند. این پژوهش با هدف مقایسه ی اثربخشی توانبخشی رایانه یار و آموزش والدین براساس رویکرد آدلری در بهبود بازداری پاسخ و برنامه ریزی کودکان مبتلا به اختلال سلوک صورت گرفت. پژوهش حاضر از نوع نیمه آزمایشی بود. جامعه آماری را کلیه ی دانش آموزان پسر 10-7 سال مدارس ابتدایی و استثنایی شهرستان بهارستان تهران تشکیل می دادند. نمونه ی این مطالعه، 68 دانش آموز مبتلا به اختلال سلوک بودند که به صورت تصادفی چندمرحله ای انتخاب شدند و در سه گروه آدلری (24 نفر)، رایانه یار (23نفر) و کنترل (21نفر) گماشته شدند. برای جمع آوری داده ها آزمون قلب ها و گل ها، برج لندن، پرسش نامه مرضی کودکان، مقیاس تشخیص اختلال سلوک، ماتریس های پیشرنده ریون و نرم افزار پیشبرد شناختی مورد استفاده قرار گرفت. یافته ها نشان داد که توانبخشی رایانه یار و آموزش والدین براساس رویکرد آدلری در مقایسه با گروه کنترل اثربخشی معناداری بر افزایش توانایی بازداری پاسخ و برنامه ریزی دارند. همچنین یافته ها نشان داد که توانبخشی رایانه یار در افزایش توانایی بازداری پاسخ و آموزش والدین براساس آدلری در افزایش توانایی برنامه ریزی برتری دارند. بنابراین، می توان گفت که هم رویکرد آدلری و هم روش رایانه یار با وجود تفاوت در مبانی نظری و محتوای آموزش، می توانند روش های کارآمدی در بهبود بازداری پاسخ و توانایی برنامه ریزی کودکان مبتلا به اختلال سلوک باشند.
    کلیدواژگان: اختلال سلوک، بازداری پاسخ، برنامه ریزی، توانبخشی رایانه یار، رویکرد آدلری
  • نسیم دمرچلی *، علیرضا کاکاوند، محمدرضا جلالی صفحات 113-132
    اختلال بدریخت انگاری بدن یک اختلال وسواسی جبری است که در عملکرد اجتماعی، تحصیلی و شغلی تداخل ایجاد می کند. هدف پژوهش تعیین ارتباط اضطراب اجتماعی و اختلال بدریخت انگاری بدن با میانجی گری ترس از ارزیابی مثبت و منفی بود. روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری شامل دانشجویان دختر مقطع کارشناسی و کارشناسی ارشد بود که در سال تحصیلی 95-1394 در دانشگاه بین المللی امام خمینی (ره) قزوین مشغول به تحصیل بودند. 1000 دانشجو به روش نمونه گیری خوشه ایانتخاب و به پرسشنامه های مورد نظر پاسخ دادند. سپس با روش نمونه گیری هدفمند 218 نفر به عنوان نمونه نهایی برگزیده شدند. ابزار پژوهش پرسشنامه ارزیابی فراشناخت بدریخت انگاری بدن ربیعی و همکاران، هراس اجتماعی کانور و همکاران، ترس از ارزیابی منفی فرم کوتاه لیری و ترس از ارزیابی مثبت ویکز و همکاران بود. داده ها با استفاده از روش مدل یابی معادلات ساختاری تحلیل شد. نتایج نشان داد که ترس از ارزیابی مثبت و منفی، ارتباط بین اضطراب اجتماعی و اختلال بدریخت انگاری بدن را میانجی گری می کنند. همچنین اثر مستقیم اضطراب اجتماعی بر اختلال بدریخت انگاری بدن تایید شد. بنابراین، مداخلاتی که ترس از ارزیابی های مثبت و منفی را به عنوان مولفه های مرکزی اضطراب اجتماعی مورد هدف درمانی قرار دهند، می توانند به متوقف کردن رشد نشانه های اختلال بدریخت انگاری بدن کمک کنند.
    کلیدواژگان: اختلال بدریخت انگاری بدن، اضطراب اجتماعی، ترس از ارزیابی مثبت، ترس از ارزیابی منفی
  • اعظم فرمانی*، علیرضا آقایوسفی، مهدی دهستانی صفحات 133-150
    هدف این پژوهش بررسی نقش تیپ های شخصیتی A و D در پیش بینی صبر و مولفه های آن در دانشجویان بود. جامعه ی آماری پژوهش کلیه ی دانشجویان مقطع کارشناسی دانشگاه پیام نور شیراز که در نیمسال تحصیلی 94- 93 مشغول تحصیل بودند را شامل می شود. از میان این افراد، تعداد 217 دانشجو به روش نمونه گیری خوشه ایبه عنوان گروه نمونه انتخاب شدند. افراد گروه نمونه با تکمیل مقیاس صبر (خرمائی، فرمانی و سلطانی، 1393ب)، پرسشنامه تیپ شخصیت A (باتیگون و ساهین، 2006) و مقیاس تیپ شخصیت D (دنولت، 2005 ) در این پژوهش شرکت کردند. نتایج همبستگی نشان دهنده ی همبستگی منفی و معنادار میان صبر و مولفه های آن با شخصیت های A و D بود. نتایج تحلیل رگرسیون چندگانه همزمان و گام به گام نیز نشان داد که تیپ شخصیتی A و دو خرده مقیاس شخصیت D به صورت منفی و معنادار صبر و مولفه های آن را پیش بینی نمودند. علاوه بر این، خرده مقیاس عاطفه ی منفی شخصیت D سهم بیشتری در پیش بینی صبر و مولفه های آن نشان داد.
    کلیدواژگان: صبر، شخصیت A، شخصیت D، عاطفه منفی، مولفه های صبر
  • نوشین فتح الله زاده*، زینب مجلسی، زهرا مظاهری، مهدی رستمی، شکوه نوابی نژاد صفحات 151-168
    هدف از مطالعه حاضر بررسی اثربخشی درمان متمرکز بر شفقت بر شرم درونی شده و خودانتقادی زنان آزاردیده عاطفی بود. این پژوهش نیمه تجربی با طرح پیش آزمون-پس آزمون و گروه گواه با پیگیری 45 روزه بود. جامعه آماری شامل زنان متاهل مراجعه کننده به مراکز مشاوره منطقه 2 شهر تهران در سال 1395 بود که پس از بررسی پرونده بالینی و مصاحبه تشخیصی 40 نفر از زنانی که نمره ای بالاتر از یک انحراف معیار از میانگین در مقیاس آزار عاطفی کسب کرده بودند به عنوان نمونه پژوهشی انتخاب و در 2 گروه آزمایش و گواه به صورت تصادفی کاربندی شدند. پیش از شروع درمان هر دو گروه به مقیاس شرم درونی شده و سطوح خودانتقادی پاسخ دادند و سپس گروه آزمایش 8 جلسه به مدت 90 دقیقه تحت آموزش گروهی درمان متمرکز بر شفقت قرار گرفتند و گروه گواه هیچ نوع درمانی را در این مدت دریافت نکردند؛ پس از پایان درمان هر دو گروه در مرحله پس آزمون و پیگیری مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج تحلیل واریانس آمیخته نشان داد که آموزش گروهی درمان متمرکز بر شفقت بر شرم درونی شده گروه آزمایش در مرحله پس آزمون و پیگیری اثر داشته است. همچنین این آموزش میزان خودانتقادی درونی و خود انتقادی مقایسه ای را نیز به طور معناداری کاهش داده است. بر اساس یافته ها، درمان گروهی متمرکز بر شفقت می تواند به عنوان یک روش مداخله ای نوین در کاهش شرم درونی شده و خودانتقادی در زنان دچار آزار عاطفی به کار رود.
    کلیدواژگان: آزار عاطفی، خود انتقادی، شرم درونی شده، متمرکز بر شفقت
  • قاسم عبداللهی بقرآبادی *، مهدی قدرتی میرکوهی صفحات 169-184
    نوجوانان مبتلا به اختلال نارسائی توجه/ بیش فعالی در زمینه های رفتاری، عاطفی، اجتماعی و تحصیلی آسیب پذیر هستند. هدف از پژوهش حاضر بررسی اثربخشی آموزش ذهن آگاهی در کاهش نشانگان بالینی نوجوانان پسر مبتلا به اختلال نارسائی توجه/ بیش فعالی می باشد. طرح پژوهش حاضر نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون - پس آزمون، پی گیری با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش شامل تمامی نوجوانان پسر14 تا 17 سال مبتلا به اختلال نارسائی توجه/ بیش فعالی مراجعه کننده به کلینیک امید عصر درسال 1394 بود. تعداد 28 نوجوان مبتلا بر اساس مقیاس درجه بندی کانرز والدین به شیوه نمونه گیری هدفمند به عنوان گروه نمونه انتخاب شدند و به صورت تصادفی 14 نفر در گروه آزمایش و 14 نفر در گروه کنترل جایگزین شدند. گروه آزمایش 8 جلسه آموزش ذهن آگاهی گروهی دریافت کردند و افراد گروه کنترل در فهرست انتظار برای مداخله قرار گرفتند. داده های پژوهش با استفاده از آزمون کوواریانس انجام شد. نتایج نشان داد که، آموزش ذهن آگاهی در کاهش نشانگان بالینی بیش فعالی، نارسایی توجه و تکانشگری تاثیر معنی داری داشته است. با توجه به یافته ها به نظر می رسد که آموزش ذهن آگاهی برای نوجوانان با نشانگان بالینی بیش فعالی، نارسایی توجه و تکانشگری اثرگذار بوده و به عنوان درمانی نوین در کار بالینی با این اختلال سودمند باشد.
    کلیدواژگان: بیش فعالی، ذهن آگاهی، نارسائی توجه، نوجوانان
|
  • Zahra Asl Soleimani *, Ahmad Borjali, Mansoureh Kiani Dehkordi Pages 7-24
    The present research examines the effectiveness of interpersonal psychotherapy on cognitive emotion regulation strategies and post event processing in female students with social anxiety. The study utilized a quasi-experimental design whit pretest-posttest along whit control group methods. The population included all female students in AllameTabatabaei University dormitory in the Second semester 2015-2016. There were 24 socially anxious students identified through screening and randomly divided into two groups - experimental and control groups. In this study, Connor Social Phobia Inventory (SPIN), Garnefski Cognitive Emotion Regulation Questionnaire (CERQ) and Post Event Processing Questionnaire (PEPQ) were completed by both groups in four stages: pretest, midtest, posttest and follow up. The experimental group received 12 sessions of interpersonal psychotherapy. For data analysis, Split-plot ANOVA was applied. The research results indicated that interpersonal psychotherapy had a significant impact on social anxiety and adaptive cognitive emotion regulation scores. This intervention had not been effective on maladaptive cognitive emotion regulation and post-event processing. So interpersonal psychotherapy can be effective on adaptive cognitive emotion regulation strategies.
    Keywords: Cognitive emotion regulation, Interpersonal psychotherapy, Post-event processing, Social anxiety disorder
  • Sohrab Amiri *, Firouzeh Sepehrian Azar, Amir Ghasemi Navab Pages 25-42
    Narcissistic, psychopat and Machiavellianism are three components of dark personality traits. Dark triad traits in recent years has attracted much attention. The aim of this study was to investigate happiness, psychological well-being and emotion regulation in people with dark triad personality tendencies. For this purpose, first, 390 students of UrmiaUniversity selected through a multistage cluster sampling. After the initial data analysis, 60 of them, based on Z score in Dark triad scale were chosen, finally, in order to test the hypothesis of this study, participants were completed in happiness, psychological well-being and emotion regulation. Data were analyzed by using Multivariate analysis of variance, univariate and post hoc tests. The results showed that there were significant differences between the dark triad personality groups in the dimensions of psychological well-being and emotion regulation; in happiness, no significant differences were found between personality groups in happiness score. but, individuals with Machiavellianism had higher scores in some positive emotion regulation strategies, and Psychopaths have lower scores. The psychopaths had higher scores in the negative strategy of others blaming and low score in the components of independence. These results indicate that components of psychological well-being and emotional regulation can be influenced by dark triad traits.
    Keywords: dark triad, Emotion regulation, Happiness, psychological well-being
  • Mina Taherifard *, Abbas Abolghasemi, Azar Kiamarsi Pages 43-58
    The purpose of this study was to compare emotional memory, decision-making and interpersonal reactivity in students with conduct disorder and normal students. The present study was causal-comparative. The statistical population of this research included all male students in second and third grade public schools in the Ardabil city in 2014-2015 (N=800). The sample consisted of 92 students to 46 students with conduct disorder (diagnosed by clinical interviews) and 46 normal students by available sampling were identified among the 800 students. Data were collected, using the conduct disorder pathological symptoms inventory of Schaffer and et al, the emotional memory test of Cahill and McGaugh, Iowa gambling task and interpersonal reactivity index of Davis. The results of multivariate analysis of variance showed that the average scores of the emotional memory, decision-making and interpersonal reactivity in children with conduct disorder were significantly lower than the normal students. These findings indicate that adolescents with conduct disorder have difficulty in emotional memory, decision-making and interpersonal reactivity. Thus, attention to the variables in programs of prevention, pathology, counseling and therapy is necessary.
    Keywords: conduct disorder, decision-making, emotional memory, interpersonal reactivity
  • Shahin Azmoodeh * Pages 59-76
    This study aimed to compare autistic like traits in relatives of patients with schizophrenia, autism spectrum disorder and normal people. The method of this study was causal-comparative. Therefore, 50 individuals among the patients with autism spectrum disorder in Tabriz autism center and 50 patients with schizophrenia spectrum disorder in the Razi hospital and 50 normal students of Tabriz University were selected. Two first-degree relatives of each individual completed schizotypal personality questionnaire (N= 300). Sampling of patients was convenience and of normal people randomly. For comparing these three groups in terms of schizotypal traits analysis of variance was used. Results showed that autistic like traits such as deficiencies in social skills, communication, attention switching and high attention to detail have highest level in relatives of autism spectrum disorder and lowest level in normal people. Imagination subscale was similar in relatives of autism and schizophrenia spectrum disorders and this trait was significantly low in relatives of normal people. Attention to details was significantly high in autistic relatives compare with schizophrenic and normal people relatives. This trait was similar in schizophrenic and normal people relatives.
    Keywords: Autistic like traits, Autism spectrum disorder, Schizophrenia spectrum disorder
  • Sajjad Almardani Someeh *, Mohammad Narimani, Niloofar Mikaeeli, Sajad Basharpoor Pages 77-94
    Obsessive compulsive disorder is a debilitating disorder which makes very much adaptation problems for patients and their families. The purpose of this study was the comparison of intolerance of uncertainty and emotion regulation in obsessive compulsive dsorder-patients and normal individuals. The method was causal-comparative. The statistical population of patients included all the patients with obsessive compulsive disorder who referred to the psychiatric hospital of Razi in Tabriz during the second half of 2013. 25 participants were selected by using simple random sampling and 25 people were selected from the normal staff of the hospital as the comparison group. The instruments used in the study, were the intolerance of uncertainty questionnaire and emotion regulation questionnaire and Multivariate analysis of variance was used for analyzing the data. The results showed that among two groups, obsessive compulsive dsorder-patients and normal participants, there was significant and meaningful differences intolerance of Uncertainty; In this way that the average scores of obsessive compulsive disorder -patients in intolerance of uncertainty was Higher than normal subjects’ average. Also it was observed a significant difference in the variable of Emotion Regulation between obsessive compulsive disorder patients and normal participants, in this way that the average scores of obsessive compulsive disorder -patients in emotion regulation were lower than normal subjects’ average. The results of the current study show that tolerance of uncertainty and emotion regulation efficient variables contribute to the improvement of the condition of obsessive patients and can have implicitly be more support of these patients.
    Keywords: Obsessive compulsive disorder, Intolerance of uncertainty, Emotion regulation
  • Mehdi Rezaee *, Hoshang Garavand Pages 95-112
    Disability in response inhibition and planning are the most important factors that influence conduct disorder.The present study aimed to compare the effectiveness of the computer-assistant rehabilitation and Adlerian parent training program on improvement of response inhibition and planning in children with conduct disorder. The present study was semi-experimental. The statistical population consisted of all male students, between the ages of 7 to 10 years, in the elementary and exceptional schools of Baharestan. The sample consisted of 68 students with conduct disorder that were chosen by cluster random sampling and assigned in three groups of Adlerian (24) computer-assistant (23) and control group (21) randomly. Data were collected, using the Hearts and Flowers test, Raven Colored Matrices test, Child Syndrome Inventory, Tower of London, Rating Scale for Diagnosis of Conduct Disorder and Cognition-Promoting Software. Results of the study indicated that computer-assistant rehabilitation and Adlerian parent training program had significant effect on increase response inhibition and planning abilty, compared with control group. Also results showed the preference of the computer-assistant rehabilitation on increase response inhibition abilty and the preference of the Adlerian parent training program on increase planning abilty. Results revealed that both the computer-assistant rehabilitation and Adlerian parent training program can be efficient methods in improvement of response inhibition and planning while they have different theory basis and content training.
    Keywords: Adlerian approach, Computer-assistant remediation, conduct disorder, Planning, Response inhibition
  • Nasim Damercheli *, Ali Reza Kakavand, Mohammad Reza Jalali Pages 113-132
    Body dysmorphic disorder is an obsessive compulsive disorder that interferes in social, educational and career functioning. The aim of this study was to determine the mediating role of fear of positive and negative evaluation in relationship between social anxiety and body dysmorphic disorder. The study method was descriptive and correlational. The population of this study included all undergraduate and master students in the academic year 2015-16 in international university of Imam Khomeini. 1000 students were selected by cluster sampling method and completed questionnaires and then by useing purposive sampling method 218 students were selected as the final sample. The study tools were Body Dysmorphic Metacognitive Questionnaire (Rabiei et al), Social Phobia Inventory (Connor et al), Fear of Negative Evaluation Scale- short form (Leary) and Fear of Positive Evaluation Scale (Weeks et al). Data were analyzed by using structural equation modeling. The results showed that fear of positive and negative evaluation mediated the relationship between social anxiety and body dysmorphic disorder. The direct effect of social anxiety on body dysmorphic disorder was approved. Therefore, the interventions that target fear of positive and negative evaluation as the central components of social anxiety, can help to stop the growth of body dysmorphic disorder.
    Keywords: body dysmorphic disorder, fear of negative evaluation, fear of positive evaluation, social anxiety
  • Azam Farmani *, Alireza Aghayousefi, Mehdi Dehestani Pages 133-150
    The aim of the present study was to investigate the role of types A and D personality in predicting patience and its components among university students. The statistical population of the present study was all of university students studying at Shiraz Payame Noor University in the 2014- 2015 academic year. Two hundred and seventeen university students were recruited among them via cluster sampling method. The participants answered the Patience Scale (Khormaei, Farmani, and Soltani, 2014), Type A personality Questionnaire (Batigun & Sahin, 2006) and Type D personality Scale (Denollet, 2005). The results of correlation indicated negative and significant relationships between patience and its components and types A and D personality. The results of simultaneous and stepwise multiple regression analyses also showed that type A personality and the two subscales of type D personality negatively and significantly predicted patience and its components. Moreover, Negative Affect as one of the subscales of type D personality played greater role in predicting patience and its components. According to the results of this study, it is recommended to psychologists especially health psychologists to apply educational strategies of patience in order to promote mental health and prevent cardiovascular diseases among patients with types A or D personality.
    Keywords: patience_type A personality_type D personality_Negative Affect_patience components
  • Noshin Fatolaahzadeh*, Zeinab Majlesi, Zahra Mazaheri, Mehdi Rostami, Shokoh Navabinejad Pages 151-168
    Aim of this study was evaluation of effectiveness of compassion-focused therapy on internalized shame and self-criticism of emotionally abused women. This quasi-experimental study was a pretest-post test with control group, and 45 days follow up. The statistical population were married women referred to counseling centers in area 2 of Tehran in 2016. After reviewing the clinical and diagnostic interview, 40 women whose scores were one degree higher than standard deviation from mean in emotional abuse scale, were selected randomly and were assigned randomly in two experimental and control groups. Before starting treatment both groups responded to scales of internalized shame and self-criticism and then the experimental group received compassion-focused therapy in 8 sessions for 90 minutes and control group did not receive any treatment at this time. By post-test and follow-up treatment both groups were evaluated. Mixed analysis of variance showed that group training compassion treatment focused on internalized shame has been effective on experimental group in post-test and follow-up. This training also significantly reduced internal self-criticism and comparative self -critical of experimental group. Based on the results, compassion-focused therapy can be used as a new intervention method for reducing internalized shame and self-criticism in women with emotional abuse.
    Keywords: compassion-focused, emotional abuse, internalized shame, self-criticism
  • Ghasem Abdollahi Boghrabadi * Pages 169-184
    Adolescents with Attention Deficit/Hyperactivity Disorder (ADHD) are vulnerable in behavioral, emotional, social and academic domain problems. The aim of this study was to investigate the effectiveness of mindfulness therapy on symptoms of ADHD in Adolescents. Quasi-experimental method of pre-test, post-test and follow up were used for experimental and control groups. Statistical population was all of 14-17 years of adolescents with ADHD who referred to Omid Asar Clinic in 2015. Participant (28N) adolescents were selected by convenience sampling and assigned in experimental (n= 14) and control (n=14) groups randomly. The Instrument was Conner’s parent rating scales. Experimental group received 8 sessions of mindfulness therapy and control group stand in waiting list. Data were analyzed by the use of covariance analysis. Results showed, mindfulness therapy was effective on hyperactivity, attention deficit and impulsivity. Findings indicated mindfulness therapy as a new psychotherapy were effective and proper to hyperactivity, attention deficit, and impulsivity symptoms in adolescents.
    Keywords: Adolescents, Attention deficit- Hyperactivity Disorder (ADHD), Mindfulness