فهرست مطالب

مطالعات روانشناختی - سال چهاردهم شماره 2 (پیاپی 51، تابستان 1397)

فصلنامه مطالعات روانشناختی
سال چهاردهم شماره 2 (پیاپی 51، تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/07/11
  • تعداد عناوین: 10
|
  • محمد عاشوری، سوگند قاسم زاده * صفحات 7-23
    پژوهش حاضر به منظور بررسی اثربخشی آموزش ایمن سازی روانی بر ناگویی هیجانی، خودتعیین گری و جهت گیری زندگی نوجوانان با آسیب شنوایی در شهرستان های تهران انجام شد. این پژوهش، یک مطالعه نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون و گروه گواه بود. در این پژوهش 28 نوجوان پسر با آسیب شنوایی که به روش نمونه گیری در دسترس از مدارس متوسطه شهرستان های تهران انتخاب شده بودند، شرکت داشتند. آزمودنی ها به دو گروه 14 نفری آزمایش و گواه تقسیم شدند. گروه آزمایش، برنامه ایمن سازی روانی را در 10 جلسه 50 دقیقه ای دریافت کردند، در حالی که به گروه گواه این آموزش ارائه نشد. ابزارهای استفاده شده در این پژوهش مقیاس ناگویی هیجانی تورنتو (1994) ، پرسشنامه نیازهای بنیادی روان شناختی دسی و ریان (2000) و آزمون جهت گیری زندگی شییر و کارور (1994) بود. داده ها با استفاده از تحلیل کوواریانس چندمتغیری تحلیل شدند. نتایج نشان داد که آموزش ایمن سازی روانی اثر معناداری بر ناگویی هیجانی، خودتعیین گری و جهت گیری زندگی نوجوانان با آسیب شنوایی داشت. بنابراین آموزش ایمن سازی روانی می تواند ناگویی هیجانی نوجوانان با آسیب شنوایی را کاهش دهد و خودتعیین گری و جهت گیری زندگی را در آنها بهبود بخشد.
    کلیدواژگان: ایمن سازی روانی، خودتعیین گری، جهت گیری زندگی، ناگویی هیجانی
  • شقایق زهرایی *، شکوفه امینی، سوسن صائبی صفحات 25-40
    هدف پژوهش حاضر بررسی نقش ادراک بیماری، انگ و همجوشی شناختی در پیش بینی کیفیت زندگی بیماران مبتلا به مولتیپل اسکروزیس بود. روش پژوهش حاضر توصیفی از نوع همبستگی بود بدین منظور 163 نفر از زنان 30-60 ساله مبتلا به ام اس مولتیپل اسکروزیس که حداقل 5 سال از تشخیص بیماری شان گذشته و دچار معلولیت حرکتی یا حرکتی- اسفنکتری بوده و به انجمن دفاع از حقوق معلولین زیر نظر بهزیستی شمیرانات استان تهران مراجعه کرده بودند به صورت داوطلبانه در پژوهش شرکت کردند. ابزارهای این پژوهش شامل پرسشنامه کوتاه شده ادراک بیماری، پرسشنامه انگ در بیماران مزمن، پرسشنامه همجوشی شناختی و پرسشنامه کوتاه کیفیت زندگی بود. داده ها با استفاده از همبستگی پیرسون و رگرسیون گام به گام تحلیل شد. یافته ها نشان داد بین ادراک بیماری، انگ و همجوشی شناختی با کیفیت زندگی ارتباط معنادار منفی وجود دارد. طبق نتایج رگرسیون متغیرهای ادراک بیماری، انگ و همجوشی شناختی به ترتیب کیفیت زندگی را پیش بینی می کنند. با توجه به نتایج حاصل، پرداختن به مشکلات روان شناختی- اجتماعی موثر در وضعیت سلامت این گروه از بیماران در بهبود کیفیت زندگی و افزایش کارآمدی آنها می تواند موثر باشد.
    کلیدواژگان: ادراک بیماری، تجربه انگ، کیفیت زندگی، مولتیپل اسکروزیس، همجوشی شناختی
  • مریم نصری، حسن احدی *، فریبرز درتاج صفحات 41-56
    درمان فراتشخیص از جمله درمان های مورد استفاده در زمینه ی روانشناسی در چند سال اخیر است که در بیماران دیابتی مورد توجه پزوهشگران قرار نگرفته است. هدف پژوهش حاضر اثربخشی درمان فراتشخیصی بر نشخوار فکری و اجتناب شناختی در بیماران دیابت نوع 2 بوده است. روش پژوهش آزمایشی (پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل) بود. در این پژوهش، 32 نفر از بیماران دارای دیابت نوع 2 در دامنه ی سنی 40 تا 50 سال به صورت تصادفی در دوگروه آزمایش (8 مرد و 8 زن) و کنترل (8 زن و 8 مرد) جایگزین شدند. برای جمع آوری داده ها در پیش آزمون و پس آزمون از مقیاس پاسخ های نشخواری (نولن- هوکسیما و مارو، 1991) و پرسشنامه اجتناب شناختی (سکستون و داگاس، 2004) استفاده شد. برای گروه آزمایش 12 جلسه ی یک ساعته درمان فراتشخیصی آموزش داده شد. داده ها با استفاده از تحلیل کواریانس تجزیه و تحلیل شدند. یافته ها نشان داد که درمان فراتشخیص بر کاهش نمرات نشخوار فکری و کاهش فرونشانی فکر، اجتناب از محرک های تهدید کننده و تبدیل تصورات به افکار (سه بعد از اجتناب شناختی) در بیماران دیابت نوع 2 اثر گذار بوده است (01/0<p). بر اساس یافته ها درمان فراتشخیص برای کاهش مشکلات روانشناختی بیماران دیابت نوع 2 و مخصوصا نشخوار فکری و اجتناب شناختی پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: درمان فراتشخیص، نشخوار فکری، اجتناب شناختی، دیابت نوع دو
  • فرهاد جوکار *، مهران فرهادی، آرزو دلفان بیرانوند صفحات 57-73
    هدف این پژوهش پیش بینی بهزیستی ذهنی براساس راهبردهای تنظیم شناختی هیجان، سبک های دفاعی، صداقت و نیازهای اساسی روان شناختی در دانشجویان بود. پژوهش حاضر به لحاظ هدف بنیادی و نحوه ی جمع آوری داده ها از نوع همبستگی بود. به همین منظور از میان دانشجویان دانشگاه بوعلی سینا همدان در سال تحصیلی 95-94، 289 نفر با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی چندمرحله ای از دانشکده‏های مختلف انتخاب شدند. از شرکت کنندگان درخواست شد به پرسشنامه های تنظیم شناختی هیجان، سبک های دفاعی، صداقت و راست گویی و نیازهای اساسی روان شناختی پاسخ دهند. برای تحلیل داده ها از تحلیل واریانس و رگرسیون گام به گام استفاده شد. نتایج نشان داد که متغیرهای صداقت، راهبرد ارزیابی مجدد مثبت، ارتباط و خودمختاری و سبک دفاعی رشد یافته با بهزیستی ذهنی رابطه ی مثبت و معنا دار دارند، و رابطه ی سبک دفاعی رشد نایافته با بهزیستی ذهنی منفی ولی غیر معنادار بود. این متغیرها درمجموع قادر به پیش بینی 15 درصد از واریانس بهزیستی ذهنی بودند. همچنین رابطه ی متغیرهای سبک دفاعی روان آزرده، شایستگی و فرونشانی با بهزیستی ذهنی معنادار نبود. بهزیستی ذهنی تاثیر مثبت متعددی را بر سلامت جسم و سلامت روان افراد دارد. بنابراین، یافته‎های پژوهش حاضر دارای تلویحات عملی در عرصه های بالینی است.
    کلیدواژگان: بهزیستی ذهنی، تنظیم شناختی هیجان، سبک های دفاعی، صداقت و نیازهای اساسی روان شناختی
  • معصومه عزیزی *، آرش شهبازیان خونیق صفحات 75-90
    با توجه به نقش عوامل واسطه ای روان شناختی در بروز و تشدید میگرن، مطالعه حاضر با هدف تبیین نقش میانجی گرانه باورهای غیرمنطقی در ارتباط ابعاد شخصیت با ادراک حمایت اجتماعی بیماران میگرنی انجام شد. روش پژوهش حاضر توصیفی و از نوع همبستگی بود. جامعه آماری شامل کلیه بیمارانی بود که در بهار سال 1396 با شکایت سردرد به بیمارستان خاتم الانبیاء شهر زاهدان مراجعه کرده بودند. با روش نمونه گیری در دسترس تعداد 200 فرد مبتلا به میگرن با تشخیص قطعی نورولوژیست و پرسشنامه میگرن اهواز انتخاب و پرسشنامه های حمایت اجتماعی واکس و همکاران، باورهای غیرمنطقی جونز و فرم کوتاه پنج عاملی شخصیت نئو را تکمیل نمودند. داده های حاصل با استفاده از شاخص های آمار توصیفی، ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل مسیر تجزیه و تفسیر شدند. نتایج نشان دادند که روابط بین هر پنج بعد شخصیت با باورهای غیرمنطقی و ادراک حمایت اجتماعی معنادار بود. شاخص های کلی آزمون الگوی پیشنهادی حاکی از برازش مطلوب الگو داشت. نتایج حاصل، حکایت از این داشت که باورهای غیرمنطقی نقش میانجی معناداری را برای رابطه ابعاد شخصیت و ادراک حمایت اجتماعی ایفا می کند که کاهش باورهای غیرمنطقی و افزایش ادراک حمایت اجتماعی در افراد مبتلا می تواند تاثیر مهمی در کاهش حملات میگرنی داشته باشد.
    کلیدواژگان: ابعاد شخصیت، ادراک حمایت اجتماعی، باورهای غیرمنطقی، میگرن
  • فرید برمال *، جواد صالحی فدردی، زهرا طبیبی صفحات 91-107
    ‏ این پژوهش با هدف بررسی اثربخشی آموزش ذهن آگاهی بر نشخوار ذهنی، شیوه حل مساله و تنظیم شناختی هیجان افراد ‏مبتلا به افسردگی‏ اجرا شد. روش پژوهش شبه آزمایشی، با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل بود. از بین 70 نفر ‏دانشجوی داوطلب دانشگاه پیام نور دهدشت، با توجه به ملاکهای ورود پژوهش تعداد 20 نفر دختر که نمرات ‏افسردگی ‏آنها در آزمون افسردگی بک 15 و بالاتر بود انتخاب، و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و ‏کنترل گمارده شدند. هر دو ‏گروه پرسشنامه افسردگی بک، مقیاس پاسخ های نشخوارگری، پرسشنامه شیوه حل مساله کیسدی و لانگ و پرسشنامه تنظیم ‏شناختی هیجان را در دو مرحله پیش آزمون و پس آزمون تکمیل کردند، گروه آزمایشی ‏‏8 جلسه آموزش گروهی ذهن آگاهی ‏دریافت کردند و گروه کنترل هیچ آموزشی دریافت نکردند. نتایج حاصل از تحلیل کواریانس نشان ‏داد، کسانی که آموزش ذهن-‏آگاهی در یافت کردند در نمرات افسردگی، نشخوار ذهنی، شیوه حل مساله ناکارآمد و تنظیم شناختی هیجان ناسازگار کاهش و ‏در نمرات شیوه حل مساله کارآمد و تنظیم شناختی هیجان سازگار نسبت به گروه ‏کنترل افزایش نشان دادند. نتیجه آن که آموزش ‏ذهن آگاهی می تواند در کمک به کاهش افسردگی، نشخوار ذهنی، بهبود شیوه حل مساله و تنظیم شناختی هیجان مفید واقع شود. ‏‏‏
    کلیدواژگان: افسردگی، تنظیم شناختی هیجان، ذهن آگاهی، شیوه حل مساله، نشخوار ذهنی
  • افروز افشاری *، راضیه امین صفحات 109-124
    ببا توجه به نقش کلیدی زنان در خانواده و جامعه، شناسایی عوامل تاثیرگذار بر معضل اعتیاد در این گروه از اهمیت ویژه ای برخوردار است. هدف از پژوهش حاضر بررسی رویدادهای استرس زا، تاب آوری و ناگویی هیجانی به عنوان پیش بین های سومصرف مواد در زنان شهر تهران بود. جامعه مورد بررسی عبارت بود از زنان معتاد و غیرمعتاد شهر تهران. به این منظور تعداد 52 زن مبتلا به سومصرف مواد و تعداد51 زن سالم به شیوه ی در دسترس انتخاب گردیدند و به صورت انفرادی به پرسشنامه های وقایع استرس زای زندگی (SRRS) ، مقیاس تاب آوری کانر و دیویدسون (CD-RISC) و پرسشنامه ی ناگویی هیجانی تورنتو (TAS-20) پاسخ دادند. بررسی داده های به دست آمده با استفاده از روش تحلیل تشخیص (تمایز) نشان داد که تابع تشخیص به طور معنی داری قادر به تمایز دو گروه زنان مبتلا به سومصرف و زنان سالم بود (خی دو برابر با 8/44 و 5= df؛0001≥p). همچنین شدت رویدادهای استرس زای تجربه شده، میزان تاب آوری و سبک تفکر برون مدار بهترین پیش بین های اعتیاد زنان بودند. در کل تابع تشخیص قادر به تمایز گذاری صحیح 7/77 درصد از موارد بود. نتایج این پژوهش نشان دهنده ی اهمیت این عوامل در امکان تمایزگذاری بین زنان معتاد و غیرمعتاد بوده و لذا می توان از این متغیرها در بحث پیشگیری از اعتیاد و درمان زنان معتاد استفاده نمود.
    کلیدواژگان: زنان، رویدادهای استرسزا، تاب آوری، الکسی تایمیا، اعتیاد
  • محسن سدیدی *، محمد یمینی صفحات 125-141
    هدف پژوهش حاضر پیش بینی بهزیستی روان شناختی بر اساس راهبردهای مقابله ای و ناگویی هیجانی بود. روش پژوهش پیمایشی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری کلیه دانش آموزان دختر دبیرستان های شهر سبزوار درسال تحصیلی 95-1394 بودند. تعداد 330 نفر با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی چندمرحله ای انتخاب شدند. ابزار پژوهش مقیاس ناگویی هیجانی تورنتو، پرسشنامه بهزیستی روان شناختی ریف و پرسشنامه راهبردهای مقابله ای لازاروس و فولکمن بودند. داده ها با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چند متغیره تحلیل شدند. یافته ها نشان داد بین راهبردهای مساله مدار و بهزیستی روانشناختی رابطه مثبت معنادار و در مقابل بین راهبردهای هیجان مدار و ناگویی هیجانی با بهزیستی روانشناختی رابطه منفی و معناداری وجود دارد. نتایج تحلیل رگرسیون بیان کننده پیش بینی بهزیستی روان-شناختی از روی راهبردهای مقابله ای و ناگویی هیجانی بود. با در نظر گرفتن نتایج پژوهش، آموزش راهبردهای سازگارانه مساله مدار و شناسایی و درمان به موقع نارسایی های هیجانی به منظور ارتقای بهزیستی روان شناختی دانش آموزان پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: بهزیستی روان شناختی، راهبردهای مقابله ای، ناگویی هیجانی
  • آذر کیامرثی *، محمد نریمانی، ناصر صبحی قراملکی، نیلوفر میکائیلی صفحات 143-160
    هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی درمان های مثبت نگر و شناختی-رفتاری بر بهزیستی روانشناختی دانش آموزان کمال گرا می باشد. این پژوهش آزمایشی، با طرح پیش آزمون و پس آزمون و گروه گواه انجام شد. جامعه آماری این پژوهش شامل دانش آموزان دختر کمال گرای مدارس متوسطه شهر رشت در سال1395 می باشد. نمونه پژوهش 69 دانش آموز دختر کمال گرا بود که به صورت تصادفی به سه گروه (دو گروه آزمایشی و یک گروه گواه) گمارده شدند. برای جمع آوری داده ها، از مقیاس کمال گرایی بالینی استوبر و فرم کوتاه پرسشنامه بهزیستی ریف استفاده شد. برای گروه های آزمایش، درمان های مثبت نگر و شناختی-رفتاری در 10 جلسه 90 دقیقه ای برگزار شد. در حالی که گروه گواه مداخله ای را دریافت نکرد. نتایج آنکوا نشان داد که درمان های مثبت نگر و شناختی-رفتاری بهزیستی روانشناختی دانش آموزان کمال گرا افزایش می دهند و میزان اثربخشی این درمان ها 32 درصد بود. نتایج آنوا نشان داد که درمان های مثبت نگر و شناختی-رفتاری کمال گرایی بالینی دانش آموزان را کاهش می دهند و میزان اثربخشی این درمان ها 23 درصد بود. اما بین اثربخشی دو درمان در بهزیستی رواشناختی و کمال گرایی بالینی تفاوتی بدست نیامد. این یافته ها بیان می کند توجه به درمان های مثبت نگر و شناختی رفتاری برای ارتقاء کیفیت زندگی دانش آموزان دختر کمال گرا از اهمیت ویژه ای برخوردار است.
    کلیدواژگان: مثبت نگر، شناختی-رفتاری، بهزیستی روانشناختی، کمال گرایی
  • مرتضی ترخان * صفحات 161-176
    پژوهش حاضر به منظور اثربخشی شناخت درمانی گروهی مبتنی بر ذهن آگاهی بر افکار خودآیند منفی، پرخاشگری و نگرش های ناکارآمد دانش آموزان پرخاشگر انجام شد. این پژوهش از نوع نیمه آزمایشی و با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل می باشد. با استفاده از پرسشنامه های افکار خودآیند کندال و هولون، نگرش های ناکارآمد ویسمن و بک و پرخاشگری اهواز 30 نفر از دانش آموزان پرخاشگر که از افکار خودآیند منفی، پرخاشگری و نگرش های ناکارآمد بالایی برخوردار بودند، بطور تصادفی ساده انتخاب و بطور تصادفی در دو گروه آزمایشی و کنترل (15نفر در هر گروه) جایگزین شدند. گروه آزمایشی 8 جلسه شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی را بر اساس بسته آموزشی سگال و همکاران دریافت نمود و گروه کنترل آموزشی دریافت نکرد. پس از اجرای شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی مجددا افکار خودآیند منفی، پرخاشگری و نگرش های ناکارآمد اعضای هر دو گروه مورد اندازه گیری قرار گرفت. از تحلیل کوواریانس چندمتغیری (مانکوا) برای تحلیل داده ها استفاده شد. مقادیر محاسبه شده برای متغیرهای افکار خودآیند منفی، پرخاشگری و نگرش-های ناکارآمد تفاوت معنادار را نشان داد. به طور کلی یافته های این پژوهش حاکی از آن است، روش شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی را می توان مداخله ای موثر در کاهش افکار خودآیند منفی، پرخاشگری و نگرش های ناکارآمد دانش آموزان پرخاشگر به حساب آورد
    کلیدواژگان: افکار خودآیند منفی، پرخاشگری، ذهن آگاهی، شناخت درمانی، نگرش های ناکارآمد
|
  • Mohammad Ashori, Sogand Ghasemzadeh * Pages 7-23
    The purpose of the present study was to investigate of the effectiveness of mental immunization training on alexithymia, self-determination and life orientation of adolescents with hearing impairment in Tehran Township. The present research was a semi-experimental study with pre-test, post-test design and control group. The participants were 28 male adolescents with hearing impairment from Tehran Township high school using an available method. Subjects were divided into experimental and control groups, each group consisting of 14 adolescents. Experimental group received psychological immunization program in 10 sessions for 50 minutes while control group did not. The instruments of present research were Toronto alexithymia scale (1994), Deci & Ryan basic need satisfaction questionnaire (2000) and Scheier & Carver life orientation test (1994). Multivariate analysis of covariance was used for analyzing the data. The results of MANCOVA showed that mental immunization training had a significant effect on the alexithymia, self-determination and life orientation of adolescents with hearing impairment. Therefore, mental immunization training can reduce the alexithymia and improve the self-determination and life orientation of adolescents with hearing impairment.
    Keywords: alexithymia, Life orientation, Mental immunization, Self-determination
  • shaghayegh zahraie *, Shokoufeh Amini, Sousan Saebi Pages 25-40
    The purpose of this study was to investigate the relationship between illness perception, stigma and cognitive fusion with quality of life in women with Multiple sclerosis (MS). This research was a descriptive-correlational study. For this purpose, 163 women 30-60 years old with at least 5 years of diagnosis and having motor or motor-sphincter disabilities who referred to Association for the Protection of the Rights of Disabled Persons volunteered to participate in the study. The tools were Brief Illness Perception Questionnaire, Stigma Scale for Chronic Illness, Scale of Cognitive Fusion and Quality of Life Questionnaire- brief. Data were analyzed using Pearson correlation and stepwise regression. Results indicated a significant negative relationship between illness perception, stigma and cognitive fusion with quality of life. According to the results of regression, variables of illness perception, stigma and cognitive fusion respectively predict quality of life. Thus identifying the underlying and causing factors in maintaining and improving the health status and improving the quality of life in this group of chronic patients seems necessary.
    Keywords: cognitive fusion, illness perception, Multiple Sclerosis, Quality of Life, stigma
  • maryam nasri, hasan ahadi *, fariborz dortaj Pages 41-56
    Transdiagnostic treatment is one of the new therapies that the effect of it on many psychological variables has been established.The purpose of the current study was to examine the effectiveness of Transdiagnostic treatment on rumination and cognitive avoidance in patients with diabetes 2. The research method was experimental (pretest, posttest with control group). In this research, 32 patients with type 2 diabetes in age range 40 to 50 year randomly assigned in experimental (8 male and 8 female) and control (8 male and 8 female) groups. . The Ruminative Responses (Nolen-Hoeksema & Morrow, 1991)cognitive avoidance questionnaire( Sexton & Dugas,2004)were used for collecting the data.Transdiagnostic treatment was trained for experimental group in 12 one-hour sessions. Data were analyzed with analysis of covariance (ANCOVA). Results indicated that the Transdiagnostic treatment has been effective on decreasing the rumination and decreasing thought suppression, avoidance of threatening stimuli and transformation of images into thoughtcognitive(three factor of cognitive avoidance) in patients with diabetes 2 (p<0.01).According to results, Transdiagnostic treatment was suggested for decreasing psychological problems of patients with type 2 diabetes espiatially rumination and cognitive avoidance
    Keywords: Transdiagnostic treatment_rumination_cognitive avoidance_diabetes 2
  • Farhad Jokar *, Mehran Farhadi, Arezou Delfan Pages 57-73
    The aim of the present study was to predict subjective well-being based on cognitive emotion regulation strategies, defensive styles, honesty and psychological needs. In terms of objective, it is a fundamental research, and data collection, it is a correlation research. For this purpose, 289 students were selected using random sampling from students of the Bu-Ali Sina University of Hamadan in the academic year 2015-2016. The participants were asked to complete Subjective Well-Being Scales, Cognitive Emotion Regulation Questionnaire, Honesty Scale, Defensive Styles Questionnaire and the Psychological Needs Questionnaire. Data were analyzed by the analysis of variance and stepwise regression. The results showed that there were positive and significant relationships between the variables of honesty, positive reappraisal strategy, relationship, autonomy, and defensive style with mental well-being, and the non-developed styles of defense had a negative but non-significant relationship with mental well-being. These variables (honesty, positive strategies of cognitive emotion regulation and mature defensive style were able to predict 15% of the total variance of Subjective Well-Being. The subjective well-being has positive effects on physical and psychological health of people. Thus, the findings of this study have practical implications in the clinical areas.
    Keywords: Cognitive Emotion Regulation Strategies, Defensive Styles, Honesty, Psychological needs, Subjective Well-Being
  • Masoumeh Azizi *, Arash shahbaziyankhonig Pages 75-90
    Given to the mediating role of psychological factors in the occurrence and exacerbation of migraine, this study aimed at explaining the mediating role of irrational beliefs in the relationship between personality dimensions and social support perception in patients with migraine. The research method was descriptive-correlational. The statistical population consisted of all patients who were presented with a headache complaint at the Khatam hospital in Zahedan, Sistan and Baluchestan, Iran in the spring season of 2017. A total of 200 patients with migraine who were selected with the method of availability sampling and then completed the Ahvaz Migraine Questionnaire, the Wax’s Social Support Questionnaire, the Jones’s Irrational Beliefs Questionnaire as well as the NEO-Five Factor Inventory, Short Form. Data were analyzed by descriptive statistics, the Pearson Correlation Coefficient and Path Analysis, The results indicated that there was a significant relationship between all five dimensions of personality with irrational beliefs as well as social support perception The general indexes of the proposed pattern test indicated the optimal fit of the model. These findings indicate that irrational beliefs play a significant mediator role in the relationship between personality dimensions and social support perception, which in turn reducing irrational beliefs and increasing social support perception of the patients could have a significant effect on the reduction of migraine attacks.
    Keywords: irrational beliefs, migraine, personality dimensions, social support perception
  • javad salhi fadardi, zahra Tabib Pages 91-107
    The purpose of this research was to investigate the effectiveness of mindfulness training on ‎rumination, problem-solving styles, and cognitive emotion regulation persons with ‎depression.The research method was pre-test and post-test with control group. From among ‎‎70 volunteer students of Payam Noor University of Dehdasht, according to the criteria for ‎entering the research, 20 female students whose depression scores were in the ‎depression test of Beck of 15 and over, were selected and randomly assigned into two ‎experimental and control groups. Both groups filled out the Beck Depression Inventory, ‎and Rumination Response scale and Cassidy and Long Problem-Solving Style Inventory ‎and Cognitive Emotion Regulation Questionnaire in the pretest and posttest stages. The ‎experimental group received 8 training sessions of mindfulness whereas the control group ‎received no treatment. Results of analysis of the co-variance indicated that the ‎experimental group scored lower on depression, rumination, inefficient problem-solving ‎styles and cognitive emotion regulation. Furthermore, the experimental group scored higher ‎on efficient problem solving styles, compatible cognitive emotion regulation as compared ‎with the control group. In conclusion, result showed that mindfulness training can help ‎with the reduction of depression, rumination, and improve problem-solving styles and ‎cognitive ‎ emotion regulation.‎‎‎
    Keywords: depression, cognitive emotion regulation, mindfulness, problem-solving styles, rumination‎
  • afrooz afshari *, razieh Amin Pages 109-124
    By considering the crucial role of women in family and society, detecting the effective factors on women addiction as a predicament, is so important. The goal of present study was to assess the stressor life events, resiliency and alexithymia as predictors of substance misuse in women of Tehran city. The statistical society of the study was all addicted and non-addicted women of Tehran city. For that 51 addicted and 51 non-addicted women were picked through convenience sampling and Holmes and Rahe Stress Scale, Resilience Scale of Connor and Davidson and Alexithymia Inventory were administered to them. Analyzing the data via discriminant analysis showed that discriminate function can significantly differ between two groups of addict and non-addict women. Also it was found that stressful life events, resilience and externally oriented thinking style were the best predictors for addiction in women. The findings clarified the importance of these factors in distinguishing addict and non-addict women, hence these factors can be used in prevention and treatment of addiction in women.
    Keywords: women , stressor life events, resilience , Alexithymia, addiction
  • mohsen sadidi *, Mohammad Yamini Pages 125-141
    The aim of this study was to predict psychological well-being based on coping strategies and alexithymia. The research method was correlational survey. The statistical population was all female high school students in Sabzevar city in the academic year of 2015-2016. 330 students were selected by multi-stage random sampling method. The research instruments were Toronto Alexithymia Scale-20 (TAS-20), Ryff Scale of Psychological Well-Being (RSPWB) and the Lazarus and Folkman Coping Strategies Questionnaire (CSQ). Data were analyzed using Pearson correlation coefficient and multiple regression analysis. The findings showed that there was a significant positive relationship between problem-based strategies and psychological well-being and a significant negative correlation between emotion-based strategies and alexithymia with psychological well-being. The results of regression analysis indicated prediction of psychological well-being based on coping strategies and alexithymia. Considering the results of the research, teaching compatible problem-based strategies and identifying and well-timed treatment of emotional deficits in order to improve the psychological well-being of students is recommended.
    Keywords: alexithymia, Coping Strategies, psychological well-being
  • Azar Kiamarsi *, Mohammad Narimani, Naser Sobhi Gharamaleki, Niloofar Mikaeeli Pages 143-160
    The aim of this research was to investigated effectiveness of positive and cognitive-behavioral therapies on psychological well-being of perfectionist students. The research was experimental with design of pretest and post-test with control group. The statistical population consisted of girls students with perfectionist in 2017 of Rasht city. The sample consisted of 69 students that were randomly assigned in 3 groups (2 experimental groups and 1 control groups). For data collecting were used from Stober,s Clinical Perfectionisim Scale and Short Form of Reff,s Psychological well being Questionnaire For experimental groups, positive therapy and cognitive-behavioral therapy were executed at 10 weekly sessions in 90 minutes whereas control groups have any intervention. The results of ANCOVA showed positive therapy and cognitive-behavioral therapy can incresed psychological well being(P<0.00), and the effectiveness of the therapies was 32 percent. The results of ANOVA showed positive therapy and cognitive-behavioral therapy can decrese clinical perfectionism in students. (P<0.00) and the effectiveness of the therapies was 23 percent. There was no significant difference between efficacy of therapies on psychological well-being and clinical perfectionism of students. The findings indicated that attention to the efficacy of positive and cognitive-behavioral therapies on variables related to students' adjustment of perfectionist students have special importance.
    Keywords: positive, cognitive-behavioral, Well-Being, Perfectionism
  • Morteza Tarkhan * Pages 161-176
    The present research aimed at examining the effectiveness of group mindfulness-based cognitive therapy on negative automatic thoughts, aggression and dysfunctional attitudes of aggressive students. The research method was semi-experimental, pretest-posttest design with control group. With using of Hollon & Kendall`s automatic thoughts, Wissman, Beck`s dysfunctional attitudes and Ahwaze aggression questionnaires, 30 aggressive students with above negative automatic thoughts, aggression and dysfunctional attitudes were randomly selected and were randomly assigned to experimental and control group(15 persons in each group). The experiment group receive 8 sessions of MBCT techniques on Segal & et al instruction package and the control group did not receive any training. After MBCT training, negative automatic thoughts, aggression and dysfunctional attitudes of the control and experimental group people were measured again. The finding were analysed with using multivariate covariance analysis(Man Cova). Calculated amounts for negative automatic, aggression and dysfunction attitudes variables showed significant differences in both two groups. Generally, present research findings indicate that MBCT method can be as an effective intervention in decreasing the negative automatic thoughts, aggression rate and dysfunction attitudes of aggressive students
    Keywords: Aggression, cognitive therapy, dysfunctional attitudes, mindfulness, negative automatic thoughts