فهرست مطالب

مطالعات روانشناختی - سال چهاردهم شماره 1 (پیاپی 50، بهار 1397)

فصلنامه مطالعات روانشناختی
سال چهاردهم شماره 1 (پیاپی 50، بهار 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/03/10
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مژگان بهراد، شاهرخ مکوند حسینی*، محمود نجفی، علی محمد رضایی، اسحق رحیمیان بوگر صفحات 7-22
    پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثربخشی رواندرمانی مثبت نگر و درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر ابعاد درد بیماران مبتلا به میگرن انجام گرفت. با بهره گیری از یک طرح آزمایشی تصادفی کنترل شده نمونه ای شامل 45 بیمار مبتلا به میگرن به صورت تصادفی انتخاب و در دو گروه آزمایش و یک گروه کنترل جای گرفتند. ابزارهای پژوهش شامل: پرسشنامه های شدت درد ون کورف ، پذیرش درد مک کراکن و وولس و خود کارآمدی درد نیکلاس بود. مداخلات درمانی به صورت 8 جلسه 90 دقیقه ای بر روی گروه های آزمایش به صورت گروهی انجام شد، در حالیکه گروه کنترل جلسات ملاقات ساده دریافت کردند. داده ها با استفاده از تحلیل کواریانس چند متغیره تحلیل شدند. میانگین دو گروه آزمایشی بطور معنی داری با گروه کنترل در نمرات شدت درد، پذیرش درد و خود کارآمدی درد، در مراحل پس آزمون و پیگیری متفاوت بود، در حالیکه میانگین گروه های آزمایش تفاوت معناداری با هم نداشتند. می توان نتیجه گرفت که رواندرمانی مثبت نگر و درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد هر دو به یک اندازه باعث بهبود ابعاد درد در افراد مبتلا به میگرن می گردد و برای مراکز درمانی مرتبط بعنوان درمان تکمیلی قابل توصیه است.
    کلیدواژگان: روان درمانی مثبت نگر، درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، میگرن، ابعاد درد
  • هه تاو شمشادی*، سیده منور یزدی، شکوه سادات بنی جمالی صفحات 23-40
    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی آموزش سپاسگزاری بر اضطراب وجودی دانشجویان صورت گرفت. طرح پژوهش نیمه آزمایشی، به روش پیش آزمون-پس آزمون همراه با گروه کنترل که دارای مرحله پیگیری یک ماهه بود. جامعه پژوهش کلیه دانشجویان دانشگاه های شهرستان سقز در سال تحصیلی 94-95 بود.تعداد 160دانشجوی دختر به روش نمونه گیری خوشه ایانتخاب شدند. سپس 20 نفر که از پرسشنامه اضطراب وجودی نمره معیار را کسب کرده بودند، جهت شرکت در طرح پژوهش به طور تصادفی در دو گروه کنترل و آزمایش قرار گرفتند. ابزارهای پژوهش، مقیاس اضطراب وجودی گود ومقیاس سپاسگزاری ادلر فاگلی بود. شرکت کنندگان طی 10 جلسه 100 دقیقه ای، و به صورت هفته ای دو بار تحت برنامه آموزش سپاسگزاری براساس مدل ادلر و فاکلی قرار گرفتند. درتحلیل داده ها از آزمون تحلیل کوواریانس چند متغیری و تک متغیری استفاده شد. نتایج کاهش معنا دار میانگین نمرات پس آزمون اضطراب وجودی گروه آزمایشی در مقایسه با نمرات گروه کنترل را نشان داد. به طور کلی آموزش سپاسگزاری در سطح معناداری سبب کاهش اضطراب وجودی شده بود. نتایج پیشنهاد می نماید که می توان از برنامه آموزش سپاسگزاری جهت کاهش اضطراب وجودی دانشجویان بهره برد.
    کلیدواژگان: اضطراب وجودی، برنامه آموزشی، دانشجو، سپاسگزاری
  • مجتبی دهقان، جعفر حسنی، علی رسولی * صفحات 41-58
    هدف پژوهش حاضر بررسی راهبردهای نظم جویی شناختی هیجان و کمال گرایی در زنان پیمان شکن و عادی بود. در قالب یک طرح علی مقایسه ای، 80 زن متاهل (40 نفر پیمان شکن و 40 نفر عادی) با دامنه سنی20 تا 50 سال از طریق نمونه گیری غیرتصادفی در دسترس انتخاب شدند و مقیاس های فرم کوتاه پرسشنامه نظم جویی شناختی هیجان و پرسشنامه چندبعدی کمال گرایی را تکمیل نمودند. داده ها با استفاده از روش آماری تحلیل واریانس چندمتغیری تحلیل شدند. نتایج نشان داد که زنان پیمان شکن نسبت به زنان عادی نمره های بالاتری را در ابعاد کمال گرایی (خویشتن مدار، دیگرمدار و جامعه مدار) و راهبردهای نظم جویی شناختی هیجان فاجعه سازی و ملامت دیگران نشان دادند، اما در راهبرد تمرکز مجدد مثبت به طور معنادار میانگین پایین تری داشتند. در سایر راهبردهای نظم جویی شناختی هیجان تفاوت معناداری میان دو گروه مشاهده نشد. بر اساس نتایج پژوهش حاضر می توان گفت استفاده مکرر از راهبردهای ناسازگارانه نظم جویی شناختی هیجان و استفاده کم از راهبردهای سازگارانه نظم جویی شناختی هیجان می تواند در سوق دادن افراد کمال گرای افراطی به سمت پیمان شکنی زناشویی نقش تعیین کننده داشته باشد.
    کلیدواژگان: پیمان شکن، کمال گرایی، نظم جویی شناختی هیجان
  • عزت الله قدم پور *، لیلا منصوری صفحات 59-74
    هدف پژوهش حاضر، بررسی اثربخشی درمان متمرکز بر شفقت بر افزایش میزان خوش بینی و شفقت به خود دانش آموزان دختر مبتلا به اختلال اضطراب فراگیر بود. طرح پژوهش حاضر، نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه دانش آموزان دختر مبتلا به اختلال اضطراب فراگیر پایه دوم دوره متوسطه دوم در سال تحصیلی 95-1394 شهر ایذه بود. به منظور اجرای پژوهش غربالگری انجام گرفت. به این صورت که ابتدا 302 نفر از جامعه مذکور به روش خوشه ایتصادفی چندمرحله ای انتخاب شدند و سپس پرسشنامه نگرانی پنسلوانیا را تکمیل نمودند که از میان آن ها 40 نفر انتخاب و سپس به صورت تصادفی به دو گروه آزمایش و گواه تقسیم شدند و گروه آزمایش به مدت 5/1 ماه تحت درمان متمرکز بر شفقت قرار گرفتند. ابزار مورد استفاده در این پژوهش مصاحبه تشخیصی، پرسشنامه های خوش بینی شی یر و کارور و شفقت بر خود رائس و همکاران بود. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از شاخص های آمار توصیفی (میانگین و انحراف استاندارد) و استنباطی (تحلیل کواریانس چندمتغیره) استفاده گردید. نتایج نشان داد که گروه آزمایش افزایش معنی داری را در خوش بینی و شفقت به خود بعد از دریافت آموزش نشان دادند. بر اساس یافته ها می توان گفت درمان متمرکز بر شفقت عامل تاثیرگذار مهمی بر افزایش خوش بینی و شفقت به خود افراد مبتلا به اختلال اضطراب فراگیر است.
    کلیدواژگان: اختلال اضطراب فراگیر، خوش بینی، درمان متمرکز بر شفقت، شفقت به خود
  • شهرام مامی، افشین صفرنیا * صفحات 75-90
    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی رویکرد زوج درمانی سیستمی- سازه گرا بر طرحواره های ناسازگار اولیه و گرایش به روابط فرازناشویی زنان متقاضی طلاق انجام شد. طرح پژوهش، نیمه آزمایشی همراه با پیش آزمون – پس آزمون و گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل کلیه زنان متقاضی طلاق مراجعه کننده به مراکز مشاوره و مددکاری شهر کرمانشاه در سال 1395 بود که از بین آنها 30 نفر به روش نمونه گیری مبتنی بر هدف، انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش (15 زوج) و کنترل (15 زوج) گمارده شدند. از پرسشنامه های طرحواره یانگ و گرایش به روابط خارج از ازدواج در پیش آزمون و پس آزمون برای جمع آوری اطلاعات استفاده شد. رویکرد زوج درمانی سیستمی- سازه گرا بر روی گروه آزمایش به مدت 9جلسه گروهی 2 ساعته در هر هفته یک جلسه انجام شد . یافته های حاصل از تحلیل کوواریانس چندمتغیره نشان دهنده اثربخشی رویکرد زوج درمانی سیستمی- سازه گرا بر طرحواره های ناسازگار اولیه و گرایش به روابط فرازناشویی زنان متقاضی طلاق بود . با استناد به یافته های حاصل از این پژوهش پیشنهاد می شود، جهت تعدیل طرحواره های ناسازگار اولیه و کاهش گرایش به روابط فرازناشویی زنان متقاضی طلاق از رویکرد زوج درمانی سیستمی- سازه گرا استفاده شود.
    کلیدواژگان: روابط فرازناشویی، سیستمی - سازه گرا، طرحواره ناسازگار اولیه و طلاق
  • معصومه شفیعی، سجاد بشرپور، الهام ذبیحی نیاگردرودباری، حدیث حیدری راد * صفحات 91-107
    پژوهش حاضر با هدف نقش بازداری پاسخ، اضطرار منفی و نگرانی تصویر بدنی در پیش بینی علایم اختلال خوردن دختران دانشگاه علوم پزشکی انجام شد. روش این پژوهش توصیفی از نوع همبستگی بود. بدین منظور 120 دانشجوی دختر با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایاز دانشگاه علوم پزشکی لرستان انتخاب و در پژوهش شرکت کردند. شرکت کنندگان به پرسش نامه های نگرش به تغذیه، آزمون رنگ-واژه استروپ، مقیاس رفتار تکانه ای و پرسش نامه نگرانی تصویر بدنی پاسخ دادند. داده ها با آزمون های ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون خطی چندگانه تحلیل شد. نتایج نشان داد که مجموع زمان واکنش در 4 کارت، مجموع تعداد خطاها در 4 کارت، اضطرارمنفی، نگرانی تصویربدنی با علایم اختلال خوردن ارتباط معناداری دارد. همچنین 33% از کل واریانس علایم اختلال خوردن به وسیله بازداری پاسخ، اضطرار منفی و نگرانی تصویر بدنی تبیین می شود. نتایج نشان می دهد بازداری ضعیف پاسخ های غالب، اضطرار منفی و نگرانی درباره تصویر بدن، می تواند در علایم اختلال خوردن در دانشجویان دختر نقش داشته باشد.
    کلیدواژگان: اختلال خوردن، اضطرار منفی، بازداری پاسخ، نگرانی تصویر بدنی
  • نسیم پاک نیا، عباس میرزایی، جواد جهان، یوسف رنجبر سودجانی *، سرور سادات سیاح صفحات 109-126
    پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثربخشی مدل درمانی رویارویی و بازداری از پاسخ و روش کاهش فکر خطرناک بر کاهش ناگویی خلقی و اجتناب شناختی بیماران وسواسی انجام شد. این مطالعه از طرح های نیمه آزمایشی با مدل پیش آزمون- پس آزمون همراه با گروه کنترل و پیگیری دو ماهه بود. جامعه آماری شامل کلیه بیماران مبتلا به وسواس فکری – عملی بود که در سال 1395 به مراکز مشاوره شهرکرد مراجعه نموده بودند. از میان آنها 48 نفر به صورت نمونه گیری داوطلبانه ی مبتنی بر هدف، انتخاب و سپس در سه گروه 16نفره به صورت تصادفی گمارده شدند. مراجعان گروه اول روش درمانی کاهش فکر خطرناک و مراجعان گروه دوم روش درمانی رویارویی و بازداری از پاسخ را به صورت انفرادی هر درمان را به مدت 10جلسه 60دقیقه ای دریافت کردند. از پرسشنامه های «اجتناب شناختی سکستون و داگاس و آلکسی تیمیا » برای جمع آوری اطلاعات استفاده شد. جهت تحلیل داده ها از تحلیل واریانس چندمتغیری و آزمون تعقیبی فیشر استفاده شد. یافته ها نشان داد که هر دو روش درمانی رویارویی و بازداری از پاسخ و کاهش فکر خطرناک بر کاهش اجتناب شناختی اثربخش می باشند، اما تفاوت معناداری بین اثربخشی این دو شیوه درمانی بر کاهش ناگویی خلقی بیماران وسواسی وجود دارد. بر اساس یافته های حاصل از پژوهش می توان نتیجه گرفت که روش درمانی کاهش فکر خطرناک اثربخش تر از روش درمانی رویارویی و بازداری از پاسخ بر ناگویی خلقی و اجتناب شناختی بیماران وسواسی می باشد.
    کلیدواژگان: اجتناب شناختی، رویارویی، فکر، ناگویی خلقی و وسواس
  • رضوانه عباسی *، محمد خادملو صفحات 127-145
    هدف پژوهش حاضر بررسی میزان اثربخشی آموزش درمان شناختی مبتنی بر ذهن آگاهی برطرحواره نقص/ شرم، نشخوار ذهنی و انزوای اجتماعی زنان کمالگرا شهرستان گرگان در سال 1395 بود. روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون بود. به این منظور 60 نفر از افراد با ملاک های کمال گرایی که جهت دریافت خدمات مشاوره ای به موسسه روانشناسی سیراندیشان شهر گرگان مراجعه نموده بودند انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه آزمایش(30 نفر) و گواه(30 نفر) قرار گرفتند. پرسشنامه های کمالگرایی تری و شورت، پرسشنامه نشخوار ذهنی نالن و هوکسما و پرسشنامه انزوای اجتماعی راسل و پرسشنامه طرحواره ناسازگار اولیه یانگ قبل و بعد از درمان اجرا شدند. شرکت کنندگان گروه آزمایش در 8 جلسه 90 دقیقه ای به صورت گروهی تحت آموزش قرار گرفتند. از آزمون تحلیل کوواریانس یک راهه برای تجزیه و تحلیل داده ها استفاده شد. نتایج پژوهش حاضر نشان داد درمان شناختی مبتنی بر ذهن آگاهی باعث تعدیل طرحواره نقص/ شرم، کاهش نشخوار ذهنی و انزوای اجتماعی در گروه آزمایش در مرحله پس آزمون شده است. به نظر می رسد که شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی تاثیر مطلوبی در کاهش کمال گرایی داشته است.
    کلیدواژگان: انزوای اجتماعی، درمان شناختی مبتنی بر ذهن آگاهی، طرحواره نقص- شرم، کمال گرایی، نشخوار ذهنی
  • شادی عرب، عبدالله مفاخری، محمد جواد رنجبر * صفحات 147-162
    هدف پژوهش حاضر پیش بینی گرایش به رفتار پرخطر در نوجوان از طریق انسجام خانواده و احساس خودرازشمندی بود. طرح پژوهش حاضر از نوع توصیفی-همبستگی بود. جمعیت مورد مطالعه شامل کلیه دانش آموزان مشغول به تحصیل در دوره متوسطه اول مدارس دولتی شهرستان بجنورد در سال تحصیلی 94-1393 بودند. از این میان 300 نفر از طریق نمونه گیری خوشه ایچندمرحله ای، که شامل 7مدرسه و از هر مدرسه دوکلاس میشد انتخاب شدند. ابزار پژوهش عبارت بود از مقیاس خطرپذیری نوجوانان ایرانی، مقیاس انسجام خانواده فیشر و پرسشنامه خودارزشی. داده ها از طریق آمارتوصیفی، همبستگی و مدل رگرسیون چندگانه گام به گام مورد تحلیل قرار گرفتند. نتایج نشان دادند که انسجام خانواده و خودارزشمندی با تمام زیر مقیاس های گرایش به رفتار پرخطر همبستگی منفی معنادار دارند. همچنین با توجه به مدل رگرسیون، انسجام خانواده و احساس خودارزشمندی به طرز معناداری گرایش نوجوانان به رفتارپرخطر را پیش بینی کرد. انسجام خانواده به عنوان یک منبع موثر بیرونی و احساس خودارشمندی به عنوان یک منبع موثر درونی در برابر گرایش نوجوانان به سمت رفتارهای پرخطر به صورت سپر محافظتی عمل می کنند.
    کلیدواژگان: انسجام خانوادگی، خودارزشمندی، گرایش به رفتار پرخطر، نوجوان
  • شیوا عقبایی، علیرضا کاکاوند*، مریم بهرامی هیدچی صفحات 163-181
    پژوهش حاضر با هدف تعیین نقش میانجی ناگویی هیجانی بر ارتباط بین افسردگی و اعتیاد اینترنتی انجام شد. روش پژوهش حاضر توصیفی از نوع همبستگی و جامعه آماری شامل تمام دانشجویان دانشگاه آزاد واحد کرج در نیمسال دوم تحصیلی 96-1395 است .روش نمونه گیری از نوع تصادفی خوشه ایو نمونه پژوهش در برگیرنده ی 314 نفر از دانشجویان می باشد. ابزار پژوهش مقیاس های ناگویی هیجانی تورنتو (1986)، افسردگی بک (1987) و اعتیاد به اینترنت یانگ (1988) بود. داده ها با استفاده از روش الگویابی معادلات ساختاری تحلیل شد. نتایج نشان داد مدل تدوین شده از برازش مناسبی برخوردار است و در ارتباط بین افسردگی و اعتیاد اینترنتی، ناگویی هیجانی نقش میانجی دارد. به عبارتی، کاربرانی که دچار اعتیاد به اینترنت می شوند در صورتی که مشخصه های ناگویی هیجانی و علائم افسردگی بیشتری داشته باشند، به احتمال زیادتری وابسته به اینترنت می شوند. با در نظر گرفتن نتایج پژوهش، توجه مضاعف به پیش بین ها و همایندهای اعتیاد اینترنتی در تدوین مداخلات درمانی پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: اعتیاد به اینترنت، افسردگی، ناگویی هیجانی
|
  • Mojgan Behrad, Shahrokh Makvand Hosseini *, Mahmood Najafi, Ali Mohammad Rezaei, Isaac Rahimian Boogar Pages 7-22
    The purpose of the present study was to compare the effectiveness of positive psychotherapy and acceptance and commitment therapy on different aspects of pain in migraine patients. A randomized controlled trial design with pre-test, post-test and follow-up paradigm were applied. A total number of 45 patients suffering from migraine checked for inclusion and exclusion criteria and were assigned to 3 groups of two experimental groups and a control group. Instruments were included 1-Pain Questionnaire, 2-Chronic Pain Acceptance Questionnaire and 3-Self-efficacy of Pain Questionnaire which administered in pre-test, post-test and follow- up stages. Two experimental groups undergone 8 group sessions of 90 min acceptance and commitment therapy (ACT) and group positive psychotherapy (PPT), whereas no intervention received by control group except simple meeting with the therapist. Data extracted from questionnaires and analyzed by a multivariate analysis of covariance (MANCOVA). Results were shown significantly differences for experimental groups and control group in pain, pain acceptance and self-efficacy of pain, whereas no significant differences found for positive psychotherapy and acceptance and commitment therapy. It could be concluded that the positive psychotherapy and acceptance and commitment therapy can be applied by therapists as a complementary therapy in clinics and therapeutic centers in migraine treatment.
    Keywords: Acceptance, commitment therapy, Aspects of Pain, Positive psychotherapy, Migraine
  • Hataaw Shemshadi *, Seyedeh Monavar Yazdi, Shokooh-Sadat Banijamali Pages 23-40
    The present study aimed to evaluate the effectiveness of appreciation training program on existential anxiety among University students. The study was semi-experimental, included pre-test and post-test with the control group, having one month fallow up stage. The population of study consisted of all university students of Saqqez city in 2015-2016 academic year. 160 female students were selected by cluster sampling. Then, 20 students who achieved the standard score in existential anxiety questionnaire were randomly assigned to control and experimental groups. Data were collected using Good's existential anxiety scale and Adler's appreciation questionnaire. Participants were trained under the program based on Adler and Fagly’ s model, twice a week in 10 sessions of100 minutes each. The obtained data were analyzed using Multivariate Analyze of Variance and Univariate Analysis of Variance. The results showed that in post-test mean scores of existential anxiety in the experimental group significantly decreased compared with the control group. Generally, appreciation training significantly reduced existential anxiety. The findings suggest that the designed appreciation training program can be used to reduce student’s the existential anxiety.
    Keywords: Appreciation, existential anxiety, training program, students
  • Mojtaba Dehghan, Ali Rasooli * Pages 41-58
    The aim of this research was evaluation of cognitive emotion regulation strategies and perfectionism in traitor and normal women. In a causal-comparative design, 80 married women (40 traitor people and 40 normal people) with age range from 20 to 50 years were selected through available non-probability sampling and completed the short form of cognitive emotion regulation questionnaire and multidimensional perfectionism scale. Data were analyzed by using multivariate analysis of variance (MANOVA). Results showed that traitor women than normal women got higher scores in perfectionism (Self-Oreinted, Other-Oreinted and Socilly Prescribed) and cognitive emotion regulation strategies of catastrophizing and other-blame, but they showed significantly lower mean in positive refocusing strategie. in the other cognitive emotion regulation strategies there was no significant difference between two groups. Based on the results of this study can be said that frequent use of maladaptive cognitive emotion regulation strategies and low use of adaptive cognitive emotion regulation strategies can actuate the extreme perfectionism people towards mariage infidelity.
    Keywords: cognitive emotion regulation, Perfectionism, Traitor
  • Ezatolah Ghadampour *, Leila Mansouri Pages 59-74
    The purpose of this study was to investigate the effectiveness of compassion focused therapy on increasing optimism and self-compassion in second grade female high school students with GAD. The present semi experimental study included pre-test, post-test with the control group design. The statistical population of this study consisted of all female second grade students of high schools in Izeh city in the academic year of 2015-2016. Screening was conducted and 302 participants were selected through random multi stage cluster sampling and completed the Penn State Worry Questionnaires, Then 40 individuals suffering GAD identified and were assigned randomly to experimental and control groups. The instruments used in this study were Scheier & Carver’s optimism questionnaire and Raes, Pommier, Neff & Van Gucht’s self-compassion questionnaire. The experimental group received compassion focused therapy for 1/5 months. Analysis of the data was done using descriptive (average & standard deviation) and inferential (multiple covariance analysis) tests. Experimental group showed significant increase in optimism and self-compassion after being trained. Based on the result we can say that compassion focused therapy is an important factor in improving optimism and in self-compassion of students suffer from GAD.
    Keywords: Compassion Focused Therapy, Generalized Anxiety Disorder, Optimism, Self-Compassion
  • Shahram Mami, Afshin Safarnia * Pages 75-90
    The present study was conducted to investigate the effectiveness of systemic-constructivist paternity therapy approach on the initial maladaptive schemas and the tendency to extramarital relationships of women as the divorce applicants. The research design was based on a semi-experimental with pre-test-post-test approach and control group. The statistical population consisted of all female divorce applicants, who referred to kermanshah city’s counseling centers in 2017. Among them, 30 people have been selected in the form of voluntary purposive sampling and randomly being assigned into two experimental (15 couples) and controls (15 couples) groups. Yang schema questionnaire and extramarital relationships questionnaire were used in the pretest and posttest for collecting information. Systemic-constructivist paternity therapy approach was then performed on the experimental group for 9 sessions of 2 hours one session a week. Results of the univariant covariance moncova analysis showed that the systemic-constructivist paternity therapy on initial maladaptive schemas and the tendency for extramarital relationships among female divorce applicants. Based on the findings of the research, it is recommended to apply the systemic-constructivist paternity therapy approach for equalizing the initial maladaptive schemas and reducing the tendency to extramarital relationships in female divorce applicants.
    Keywords: Divorce, extramarital relationships, initial maladaptive schema, systemic-constructivist
  • Elham Zabihi Niagardoridabadi, Hadis Heydari Rad * Pages 91-107
    The present research aimed to Identifythe role of response inhibition, negative urgency and body image concerns in anticipation of eating disorders in girl students at the University of Medical Sciences. This is a descriptive-correlational study. To achieve this goal, 120 female students were selected from students in the Lorestan University of Medical Sciences using cluster sampling method. Participants responded attitude to utrition, color-word Stroop, negative urgency and body image concerns were administered. The data were analyzed using Pearson correlation coefficient and multiple linear regression analysis. The results showed that the total reaction time in 4 cards, the total number of errors in 4 cards, negative emergency, visual image anxiety and symptoms of eating disorder have positive and significant relationships. Also, %33 of the total variance of eating disorder symptoms was explained by inhibition of response, negative emotion, and anxiety in the body image. The results showed that weak dominant response inhibition, negative urgency and concerns about body image can play a role in eating disorder symptoms in female students.
    Keywords: Aating Disorders, Negative Urgency, Response Inhibition, Body Image Concerns
  • Nasim Pakniya, Abbas Mirzaei, Javad Jahan, Yusef Ranjbarsudejani *, Soroor Sadat Sayyah Pages 109-126
    The purpose of the present study is to compare the efficacy of conforantation / encontur and response prevention therapeutic model and the the dangerous ideation reduction model on reducing alexithymia and cognitive avoidance in patients with obsessive disorder. This study was a semi-experimental design with pretest-posttest model with two-month follow-up and control group. The statistical population included all Patients with obsessive who were referred to shahrekord counseling centers in 2016. 48 of them were selected by voluntary sampling and then randomly assigned to three groups of 16. Patients in the first group received the danger ideation reduction therapeutic model and the patients in the second group received the exposure and response prevention model individually for 10 sessions of 60 minutes. The questionnaires of “sexton and dugas cognitive avoidance and alexithymia” were used to collect information. For analysis of data, multivariate analysis of variance and Fisher's post hoc test were used. The results showed that both therapeutic methods of exposure and response prevention and reduction of danger ideation reduction to reduce cognitive avoidance is effective, but there was a significant difference between these two therapies on the reduction of alexithymia in people with obsessive-compulsive disorder. Based on the findings of the research, it can be concluded that the treatment method of the reduction of danger ideation reduction is more effective than the therapeutic model of exposure and response prevention and cognitive avoidance of patients with obsessive disorder.
    Keywords: Alexithymia, cognitive, conforantation, ideation, obsessive
  • Rezvaneh Abbasi * Pages 127-145
    The purpose of the present study was to evaluate the effectiveness of Mindfulness-based Cognitive therapy on Schema fectiveness/shame, rumination and social isolation of perfectionist women in Gorgan in 1395.The research method was semi-experimental with pre-test and post-test design.To this end, 60 individuals with qualitative criteria who were referred to the Sirjandian Psychology Institute in Gorgan to receive counseling services were selectedand randomly assigned in order two groups of experimental (30 people) and control(30 people). Terry and shortsperfectionism questionnaires, Nalen and Hoeksma rumination questionnaires, Russell social isolation inventory and Yang's early maladaptive Schema questionnaire were performed before and after treatment.Participants in the experimental group were trained in groups of 8 sessions of 90 minutes. One-way covariance analysis a were used for data analysis. The results of this study showed that Mindfulness-based Cognitive therapy has modulated the defect/ shame schema, reduced rumination and social isolation in the experimental group in the post-test.It seems that Mindfulness-Based Cognitive Therapy has had a beneficial effect in reducing perfectionism.
    Keywords: Mindfulness-based cognitive therapy_Perfectionism_rumination_schema fectiveness - shame_social isolation
  • Mohammad Javad Ranjbar * Pages 147-162
    The aim of present research was to predict the tendency towards risk-taking behaviors in adolescents by family cohesion and self-worth. Research method was cross-correlational. The population was equal to 1320 individuals, included all high school students of the public high schools in Bojnoord city in the academic year of 2014-2013. A sample of 300 students were selected by multi-stage cluster sampling, Chosen from 7 schools With 2 class of each school. The instruments were Iranian youth risk-taking scale, Fisher's family cohesion scale and self-worth contingency questionnaire. Data were analyzed by using descriptive statistics, correlation and stepwise multiple regression model. Results showed that family cohesion and self-worth negatively correlated with all sub-scales of tendency towards risky behavior. In the final step of regression model, family cohesion and self-worth significantly predicted tendency towards risky behavior. Family cohesion as an effective internal source, and self-worth as an effective external source, act as protective shields to adolescents tendencies toward risk-taking behaviors.
    Keywords: family cohesion, self-worth, Tendency towards risky behavior, Adolescent
  • Shiva Oqbaee, Alireza Kakavand *, Maryam Bahrami Hidachi Pages 163-181
    This study aimed to determine the role of alexithymia on the relationship between depression and internet addiction. The design of this study is descriptive and correlational. The study population included all students of Islamic Azad University of Karaj studying in the second semester 95-96, and by using cluster random sampling, 314 students were selected as the sample of study. The research instruments used were alexithymia scale designed by Toronto (1986), depression by Beck (1987) and Internet Addiction by Young (1988). Subjects Data were analyzed using structural equation modeling. The results revealed that the developed model was reliable and valid and the relationship between depression and internet addiction was intervened by alexithymia. In other words, users suffer from Internet addiction when they show more features of alexithymia and depression, so it is more likely that they have Internet addiction. Based on the findings of this study, the consideration of the predictions and Internet addiction symptoms to develop therapeutic interventions is highly recommended.
    Keywords: Alexithymia, depression, internet addiction