فهرست مطالب

مطالعات هنر اسلامی - پیاپی 25 (پاییز و زمستان 1395)

نشریه مطالعات هنر اسلامی
پیاپی 25 (پاییز و زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/11/20
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سید سعید سید احمدی زاویه، افرا خاکزاد * صفحات 7-20

    یکی از مهم ترین مضامین به کار رفته در آثار هنری ایرانی -اسلامی معراج پیامبر اسلام، حضرت محمد(ص)، است. بسیاری از هنرمندان نگارگر ایرانی، روایت های تصویری متنوعی را در قالب «معراج نامه ها» خلق کرده اند که از برجسته ترین آن ها می توان به معراج نامه میرحیدر اشاره کرد. روشن است که نگارگران به جنبه های بصری معراج توجه کرده اند و برای به تصویر کشیدن این واقعه، صورتی تجسمی از عناصر مختلف داستان را شکل داده اند. از جمله اینکه، فرشتگانی همچون جبرییل را با شکل، اندازه و رنگ ها و ویژگی های خاصی به تصویر کشیده اند. از سوی دیگر، فیلسوفان و متالهان ایرانی نیز در آثار خود به بررسی و تحلیل نظری واقعه معراج پرداخته اند که از آن جمله می توان به رساله معراج نامه ابن سینا اشاره کرد. مقاله حاضر، در پی پاسخ به این مساله است که «تصویری که از جبرییل در صحنه های مختلف معراج در معراج نامه میرحیدر مشاهده می شود، با توصیفات نظری ابن سینا درباره جبرییل در رساله معراج نامه چه نسبتی دارد؟». در این مقاله نشان داده می شود که باوجود تفاوت زمانی خلق این دو اثر و نیز تفاوت اساسی رویکرد خالقان این دو اثر (رویکرد تجسمی و رویکرد فلسفی) می توان این دو اثر را دو روایت مختلف اما قابل انطباق از تصویر جبرییل در معراج دانست.

    کلیدواژگان: جبرییل، محمد(ص)، معراج، ابن سینا، معراج نامه، میرحیدر
  • رضوان صادق زاده * صفحات 21-36

    نقاشی در دوره هرات و زمان حاکمیت بایسنقر میرزا (837-807 ) بر آن شهر در اوج شکوفایی خود بود. هنرمندان مهم و تاثیرگذاری در کتابخانه بایسنقری مشغول خلق آثار هنری این دوره بودند که میرخلیل مصور در زمره یکی از نقاشان سرشناس این دوره است. هرچند در رشد نقاشی دوره هرات، عوامل بیرونی همچون حمایت های حکومتی، علاقه حاکمان به آثار هنری و اوضاع به سامان سیاسی و اقتصادی مملکت، تاثیر غیر قابل انکاری داشته است، ولیکن تازگی و طراوت این آثار پس از گذشت حدود ششصد سال بر آنها، دلیل درونی دیگری دارد و آن چگونگی عملکرد ساختار بصری در آن هاست. مقاله حاضر یک پژوهش کیفی و کاربردی است و به روش تحلیلی انجام خواهد پذیرفت و مطالب آن از طریق اطلاعات کتابخانه ای جمع آوری شده است. در پایان این نتیجه حاصل می شود که هندسه و تعادل دو عنصر از عناصر شش گانه ساختار های بصری است که در زیبایی و ماندگاری آثار میرخلیل مصور تاثیر به سزایی دارند.

    کلیدواژگان: نگارگری، میرخلیل مصور، ساختار هندسی، تعادل، مکتب هرات
  • مهناز شایسته فر *، شهین عبدالکریمی صفحات 37-52

    مصورسازی صحنه های تاریخی - مذهبی در تصویرآرایی نسخه های اسلامی - ایرانی از جایگاه ویژه ای برخوردار است. در دوره ایلخانان به علت گرایش بعضی از سلاطین مغولی به دین مسیح و حضور تفکرات مسیحی در پاره ای از نگاره های این عصر، نفوذ نقاشی بیزانسی مشاهده می گردد. اما آنچه در مورد نقاشی ایلخانی شاخص تر است، اتکاء نقاشی مغول بر هنر و نقاشی چین به ویژه هنر دوره «یوآن و سونگ» می باشد. می توان گفت نقاشی دوره ایلخانی، جنگی است از عناصر هنری مختلف تمدن های چین، ایران، بیزانس و عربی. از سوی دیگر در دوره ایلخانان که اسلام را به عنوان دین رسمی خود پذیرفتند، پرداختن به صحنه های تاریخی اسلام نیز در کتب مصور رایج شد. از جمله در قسمتی از مجموعه دوم نسخه جامع التواریخ، به شرح احوال حضرت محمد (ص) پرداخته شده است. درتصویرسازی این نسخه کمابیش می توان تاثیر عناصر بیگانه بیزانس و چین را مشاهده کرد، اما در نگاره های مذهبی آن، با وجود تمامی عناصر بیگانه، تلاش هنرمندان در جهت انتقال مضمون اثر می باشد که برای رساندن این پیام به واقع گرایی روی آورده اند. در این راستا نیز حتی چهره با وقار پیامبر(ص) را به نمایش درآوردند که قبلا مرسوم نبوده است. در این نوشتار سعی گردیده با تکیه بر مطالعات کتابخانه ای، 12 نگاره که صحنه هایی از وقایع زندگی پیامبر اسلام (ص) را به تصویر کشیده اند، در بین نگاره های مذهبی نسخه جامع التواریخ که در کتابخانه دانشگاه ادینبرگ و مجموعه ناصر خلیلی نگهداری می شوند، مورد بررسی قرار گیرد. علت این انتخاب شناسایی عناصر بصری بیگانه تاثیرگذار، بر نگاره های مذهبی دوره ایلخانی می باشد.

    کلیدواژگان: عناصر بصری، پیامبر اسلام(ص)، ایلخانان، نگاره ها، جامع التواریخ
  • ندا بلانیان *، حسین سلطان زاده، سیدعلی اکبر صارمی، شروین میرشاهزاده صفحات 53-66

    هنر و معماری سلاجقه روم قبل از حضور ایرانیان متاثر از هنر دمشق بود، اما با آمدن هنرمندان ایرانی و تبادلات فرهنگی بین این دو حوزه سیاسی، معماری با نقوش و تزیینات ایرانی همراه و همساز شد. از سوی دیگر، ایران در طول تاریخ اسلام و به خصوص عصر سلجوقی، همواره یکی از مراکز اصلی هنر اسلامی بوده است و عثمانی ها در زمینه معماری، با الهام از هنر ایران و بیزانس، گام های بزرگی برداشتند. به دلیل همجواری ایران و عثمانی، و نیز تبادلات فرهنگی و وجوه مشترک حکومتی، هنر و معماری این دو سرزمین از یکدیگر ایده گرفته و تشابهاتی با یکدیگر دارند. در این پژوهش به بررسی تطبیقی شاخصه ها و عناصر معماری مدارس ساخته شده در عصر سلجوقیان رم که الهام گرفته شده از نظامیه ها و مساجد ایرانی می باشد پرداخته شده است. بر این اساس در این مقاله با استفاده از از روش تحقیق تاریخی- تفسیری، به بررسی این تاثیر و تاثرات در دو حوزه طرح و پلان و همچنین بکارگیری نقوش تزیینی پرداخته شده است. یافته های این پژوهش نشان می دهند که برخی از طرح ها و نقش های تزیینی معماری ایران در معماری مدرسه های عثمانی مورد استفاده قرار گرفت.

    کلیدواژگان: مدارس، تبادل فرهنگی، معماری، تزئینات، سلجوقیان
  • سید هاشم حسینی، سمانه شیرخانی * صفحات 67-82

    مطالعه نقوش تزیینی سفال های زرین فام سده های میانه اسلامی در ایران، اطلاعات گوناگونی را در اختیار ما قرار می دهد. اگرچه این سفال ها جذابیت بصری کمتری نسبت به سفال های مینایی دارند، با این حال منبع موثقی برای مستندنگاری و پژوهش نقوش، محسوب می شوند. فن ساخت سفال زرین فام بسیار خاص و منحصر به فرد بوده و بعضا جنبه اشرافی و تجمل گرایانه داشته است. این ویژگی سبب نقش پردازی دقیق و ترسیم جزییات به روی آن ها شده که پژوهش پیرامون این نوع سفال و مشخصا طرح و نقش آن را ضروری می سازد. در این مقاله قریب به 30 شی زرین فام سده های میانه اسلامی ایران که اکثرا در شهرهای کاشان و ری ساخته شده اند، انتخاب و به بررسی نقوش انسانی آن ها اقدام شده است.
    با انجام این پژوهش چنین استنباط می گردد که نقوش انسانی سفال های زرین فام این محدوده زمانی- در عین تکثر- دارای چهارچوب معین، ترکیب بندی خاص و دسته بندی دقیق و مشخصی هستند که به آن ها پرداخته خواهد شد. همچنین نوع پوشش و زیورآلات مردان و زنان در این دوره دارای انواع متفاوتی است که هریک ویژگی های خاص خود را دارا هستند. روش انجام این پژوهش تاریخی - توصیفی، و روش جمع آوری اطلاعات آن کتابخانه ای و با رویکرد کیفی است. تصاویر اشیا مورد استفاده در مقاله از درگاه اینترنتی موزه های مطرح خارج از کشور و همچنین موزه های معتبر داخلی گردآوری شده و طراحی نقوش آن توسط نگارندگان صورت پذیرفته است.

    کلیدواژگان: سفال های سده های میانه اسلامی، سفال های زرین فام، کاشان و ری، نقوش انسانی
  • الهام صادق پوری *، سیامک صفاپور، رسول روفه گر حق صفحات 83-96

    گلیم بافی از هنرهای اصیل ایرانی است که ریشه در فرهنگ و باورهای قومی داشته و وسیله ای جهت شناسایی افکار و انتقال آداب و رسوم منطقه ای محسوب می گردد. از جمله مناطق فعال در این حوزه، شهر اردبیل می باشد که از دیرباز علاوه بر تولید گلیم، محل دادو ستد شاهسون های ترک تبار نیز بوده است که بافته های خود را در آن-جا به فروش می رساندند. از این رو منطقه مذکور در گلیم بافی جایگاه ویژه ای داشته است. در گلیم های قدیمی اردبیل، شاهد رنگ بندی بسیار تیره ، طرح های سنتی و اصیل و بافته هایی چاکدار بوده ایم. در قیاس این بافته ها با نمونه های امروزین آن چه که نظر را به خود جلب می نماید تفاوت های فاحشی است که در برخی پارامترهای ذکر شده به وجود آمده است. در نمونه های نوین بیشترین تغییر در رنگ بندی مشهود است که رنگ های ملایم جایگزین رنگ های سیر کهن گشته اند. در درجه بعدی تغییر در شیوه بافت می باشد. در گذشته کثرت بافته های چاکدار نسبت به شیوه قایق بافت را شاهد بوده ایم ولی امروزه جای این دو تکنیک تعویض گردیده است. از لحاظ نوع طرح کم ترین میزان تغییر را می توان یافت که این تغییرات در روش های ترکیب بندی آن ها صورت پذیرفته است. پژوهش حاضر که به صورت کیفی انجام یافته با استفاده از روش توصیفی- تحلیلی و با رویکرد تطبیقی نمونه های کهن و نوین را مورد مطالعه قرار داده است که نتیجه آن مشخص کننده نوع تحولات می باشد. هر چند که تغییرات مذکور در جهت نزدیکی به اهداف مشتریان و علی الخصوص مشتریان خارجی و در نتیجه کسب درآمد بیشتر از جانب تولیدکنندگان بوده است اما کیفیت بافته های جدید در نظر گرفته نشده و علاوه بر از دست دادن حالت سنتی قدیمی، کیفیت بافته ها نیز بسیار کاهش یافته است.

    کلیدواژگان: گلیم، طرح، رنگ، بافت، اردبیل
|
  • Seyyed Saeed Seyed Ahmadizavieh, Afra Khakzad * Pages 7-20

    One of the most important subjects used in the works of the Iranian- Islamic artists is the Merajnameh of Prophet Mohammed. Many of the Iranian artists of miniature painters have created various pictures in the form of Merajnameh, the most distinguished of which can be mentioned is the Merajnameh of Mir Heydar. It is obvious that the painters have paid attention to the visual aspects of Meraj (Ascension to Heaven). In order to illustrate this event, they have shaped visual forms of different elements of the story, including the angels such as Gabriel with different sizes, colors, and special aspects. On the other hand, the Iranian philosophers and theologians, too, analyzed and examined the real theorical ascension.The present article tends to give an answer to this question that “what relationship is there between the picture of Gabriel in various scenes of Meraj, which can be seen in the Merajnameh of Mir Heydar, and Avicenna’s theoretical descriptions of Gabriel in his treatise of Merajnameh? It is illustrated in this article that in spite of time difference, and the different approaches of the creators of these two works (the visual approach and the philosophical approach) we can consider these two works as two different narrations but adaptable from the Gabriel illustration in Meraj.

    Keywords: Gabriel, Mohammad, Meraj, Avicenna, Merajname, Mir Heydar
  • Rezvan Sadeghzadeh * Pages 21-36

    Painting was at the height of its prosperity in the age of Herat and at the time of the rule of Baysunghur. Several factors joined together to reach the painting of that era to the degree of development which have been unique before and after that. Mir Khalil Mosavar was one of the prominent painters of this period.Although outer factors such as governmental supports, rulers interest to the artworks and suitable political and economical conditions of the country had undeniable impacts in growth of painting in Heart but the novelty and freshness of these works after about six hundred years have another internal reasons and it is the state of visual structure in them. In this article with the aims of achieving visual features of Mir Khalil Mosavar works and how to operation this visuah structuers, it will be answered to this question that: what’s the impact of geometry in the formation of Mir Khalil Mosavar’s paintings and how will be balance in imbalance border? Geometry and balance are the two elements of the six elements of visual structures which have a significant impact in beauty and durability of Mir Khalil Mosavar’s works. The contents of this study were collected through library information. This article is a qualitative and practical study and it will be done by the analytical method.

    Keywords: miniature, Mir Khalil Mosavar, geometry, balance, Herat, structure
  • Mahnaz Shayestehfar *, Shahin Abdolkarimy Pages 37-52

    Illustration of historical and religious scenes is of high significance in Islamic versions of Iran’s illustration; different features have been manifested in these pictures during different periods of art. In Moghul era, because of the kings’ tendency toward Christianity and Christian factors, influences of byzantine painting was observed in the illustrations; but what is clearly evident with the Il-khans era is the strong influence of Chinese art, particularly the Yuan and Sung period, on Mughal painting. One could claim that Il-khans is the period of conflicting elements of Chinese, Iranian, Byzantine, and Arabic art. On the other hand, illustration of Islamic historical scenes became common in the books during Il-khans period, the period when Islam became the formal religion. As an instance, in the second volume of the manuscript version of Jameá- al-Tawarikh, written by Rashid-al-Din Fazl-allah (the minister to Ghazan Khan), one can see the presence of some descriptions of Muhammad’s life (PBUH). Some Byzantine and Chinese elements can also be observed in the illustrations of this manuscript. On the other hand, the artists of these illustrations have intended, in spite of all the foreign elements they had used in the paintings, to convey above all the work’s theme, and they have here and there turned to realism to do this job. They even illustrated the face of Islam’s Prophet (PBUH), something that was never seen before. In this article has been based on library studies of 12 paintings which have illustrated the life events of Islam’s prophet (PBUH) and which have been found in the manuscript version of Jameá- al-Tawarikh manuscript in the library of Edinburgh University as well as Naser Khalili’s collection, have been investigated in the present study. The reason this subject was chosen as the subject of this paper was to identify the foreign visual elements effective on the religious paintings of Il-khans period.

    Keywords: visual elements, Islam Prophet (PBUH), patriarchs, paintings, Jame?- al-Tawarikh
  • Neda Balanian *, Hossein Soltanzadeh, Seyyed Ali Akbar Saremi, Shervin Mirshahzadeh Pages 53-66

    The art and architecture of the Roman Seljuk was influenced by the art of Damascus, before the presence of Iranians. However, the advent of Iranian artists and cultural exchanges between these two areas led to resemblance of the Seljuk’s architecture with Iranian designs and ornaments. Furthermore, during the history of Islam, especially the Seljuk era, Iran has always been one of the main centers of Islamic art. Taking inspiration from the art of Iran and Byzantium in the field of architecture, the Ottomans had made great strides. Due to the proximity of Iran and the Ottoman Empire, as well as their cultural exchanges and commonalities of governments, the arts and architecture of these two lands have made them similar to each other and benefited from one another. In this research, a comparative study was conducted to explore the architectural characteristics and elements of the schools built in the Seljuk era of Rome inspired by Iranian mosques and schools that were established during Seljuk times (Nezamiyeh). Accordingly, using the method of historical-interpretive research, these aftereffects in two domains of design and planning along with the use of decorative designs were discussed in this study. The findings of this research showed that certain aspects of Iran’s architectural designs and decorative ornaments were used in the architecture of Ottoman schools (Nezamiyeh).

    Keywords: schools, cultural exchanges, architecture, ornaments, the Seljuk
  • Seyed Hashem hoseini, Samaneh shirkhani * Pages 67-82

    Studying the ornamental motifs of luster-painted earthenware in the middle Islamic centuries of Iran provides us with diverse information. Although the pottery are of less visual attractiveness than enamel ones, they are regarded as a reliable resource for motifs documentation and research. The production method of luster-painted earthenware is very specific and unique and sometimes holds luxurious and patrician facet. This characteristic has caused precise motif-making and detail drawing on them that makes it necessary to conduct a research surrounding such kind of pottery and especially their pattern and motif. In this article, around 30 luster-painted earthenware of Iran’s middle Islamic centuries, having been mostly built in Kashan and Rei cities, have been chosen and their human motifs were studied. Through conducting such research, it is inferred as so human motifs of luster-painted earthenware in this time limit, although being maximal, are of definite framework, specific composition and precise classification that they will be dealt with. Also, the covering type and men and women finery in this era are of different types having their own peculiar features. The research method of this study is a historical-descriptive one and data collection method is through library and with a qualitative approach. The pictures of objects used in this article have been gathered from Internet portal of international prominent museums and also interior ones and its motifs design has been done by the authors.

    Keywords: Pottery of middle Islamic centuries, luster-painted earthenware, Kashan, Rei, human motifs
  • Elham Sadegpouri *, Siamak Safapour, Rasoul Roufegar Hag Pages 83-96

    Kilim weaving is of Iranian original art that roots in racial cultures and beliefs and is considered as a means to recognize thoughts and deliver reginal customs . Of the regions active in this field is Ardabil that since the past besides producing kilim was also a place of trade for Turkish Shahsavan that sold their weavings. Therefore, the mentioned region had a special place in kilim weaving. In Ardabil old kilims, we observed dark colors, traditional designs and slashed weavings. In comparing these weavings with the present samples, what attract attention are those differences emerged in the mentioned parameters. In new samples, the highest change is seen in coloring that light colors replaced the old dark colors. In lower rank, there exists change in weaving method. In the past, we observed diversity of slashed weavings in comparison to the method of ghayegh weaving, but today these two techniques are exchanged. Regarding the type of design, the least rate of change could be found that these changes have been made in their methods of combination. The present research that has been conducted by qualitative method used descriptive-analytic method and by comparative approach has examined ancient and new samples which results show the kind of changes. Though the mentioned changes were in order to reach the customers goals specially foreign ones and as a result earn more money by producers, but the quality of new weavings are not considered and besides losing old traditional state, the quality of weavings has been decreased a lot.

    Keywords: Kilim, design, color, weaving, Ardabil