فهرست مطالب

فصلنامه علوم زراعی ایران
سال هشتم شماره 1 (پیاپی 29، بهار 1385)

  • تاریخ انتشار: 1385/02/19
  • تعداد عناوین: 7
|
  • یعقوب راعی، کاظم قاسمی گلعذانی، عزیز جوانشیر، هوشنگ آلیاری، سیدابوالقاسم محمدی صفحه 1

    این بررسی به منظور برآورد کمی ضرایب تداخل برون گونه ای و درون گونه ای و نیز ارزیابی اثرات تراکم سورگوم بر روی عملکرد سویا انجام گرفت. ارتباط بین عملکرد تک بوته سویا با تراکم سورگوم در تراکم های مختلف سویا و نیز ارتباط آن با تراکم سویا در تراکم های مختلف سورگوم از طریق معادلات عکس عملکرد به خوبی توصیف گردید. عملکرد سویا در واحد سطح با افزایش تراکم سورگوم کاهش یافت، به طوریکه بالاترین افت عملکرد (57%) به ترتیب به تراکم های 50 و 12 بوته در مترمربع سویا و سورگوم مربوط بود. تراکم های مطلوب سویا بر اساس حداکثر عملکرد آن در واحد سطح در تراکم های صفر، 4، 8 و 12 بوته در مترمربع سورگوم، برابر 50، 34، 32 و 36 بوته در مترمربع به دست آمد. اثرات توام تراکم های سورگوم و سویا بر روی عملکرد تک بوته سویا و بیوماس تک بوته سورگوم نشان داد که سورگوم رقیب قوی تری نسبت به سویا است، بدین ترتیب که یک بوته سورگوم بر اساس عملکرد سویا معادل 5/2 بوته سویا محاسبه شد. در مقابل، یک بوته سویا براساس بیوماس سورگوم معادل با 18/0 بوته سورگوم بود. بنابراین، می توان نتیجه گرفت که میزان عملکرد بیولوژیک سورگوم بیشتر تحت تاثیر رقابت درون گونه ای و عملکرد سویا، تحت تاثیر رقابت برون گونه ای قرار دارد.

    کلیدواژگان: سورگوم، سویا، رقابت، مدل عکس عملکرد، عملکرد دانه، عملکرد بیولوژیک
  • احمدرضا کوچکی، امیر یزدان سپاس، حمیدرضا نیکخواه صفحه 14

    به منظور ارزیابی عملکرد دانه و برخی صفات مورفولوژیکی در ژنوتیپ های امیدبخش گندم نان در شرایط تنش خشکی آخر فصل و تعیین مناسب ترین معیار انتخاب در شرایط تنش، آزمایش هایی در سال های زراعی 81-1380 و 82-1381 در ایستگاه تحقیقات کشاورزی اراک و با استفاده از 20 ژنوتیپ در دو شرایط تنش (قطع آبیاری از مرحله گلدهی به بعد) و بدون تنش در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی و در سه تکرار اجرا شد. با برداشت نمونه های گیاهی در مرحله ظهور سنبله (گلدهی) و رسیدن فیزیولوژیکی گیاه صفاتی مانند وزن میانگره اول در زمان گلدهی و رسیدن، تعداد دانه در سنبله، وزن دانه در سنبله، وزن هزار دانه شاخص برداشت و عملکرد دانه اندازه گیری شدند. نتایج تجزیه واریانس مرکب نشان داد که از نظر اکثر صفات بین ژنوتیپ ها، اختلاف معنی دار وجود دارد. در شرایط تنش وزن دانه در سنبله همبستگی مثبت و معنی دار با شاخص برداشت (**87/0= r) و تعداد دانه در سنبله (**76/0=r) داشت. تعداد روز تا گلدهی با وزن پدانکل در زمان گلدهی دارای همبستگی مثبت و معنی دار بود. شاخص برداشت نیز همبستگی مثبت و معنی دار با تعداد دانه در سنبله (**55/0=r) و وزن هزار دانه (**82/0=r) داشت. در شرایط بدون تنش، وزن دانه در سنبله همبستگی مثبت و معنی دار با شاخص برداشت (**79/0=r) داشت. عملکرد دانه در هکتار نیز با شاخص برداشت (**67/. = r)، وزن دانه در سنبله (*50/. = r) و وزن هزاردانه (*56/. = r) همبستگی مثبت و معنی دار داشت. با توجه به همبستگی مثبت و بسیار معنی دار شاخص هایMP، GMP وSTI با عملکرد دانه در شرایط دارای تنش و بدون تنش در مجموع این شاخص ها به عنوان بهترین معیارهای انتخاب در شرایط آزمایش برای تنش خشکی مشخص شدند. بر اساس تجزیه علیت اثر مستقیم صفت شاخص برداشت روی عملکرد دانه در هکتار مثبت (76/0) و بیشترین اثر غیرمستقیم مثبت این صفت از طریق تعداد دانه در سنبله و وزن هزاردانه بود. بیشترین اثر مستقیم مثبت در بین صفات مربوط به وزن هزاردانه (11/1) و بیشترین اثر مستقیم منفی مربوط به وزن دانه در سنبله (05/1-) بود.

    کلیدواژگان: تنش خشکی، شاخص تحمل، صفات مورفو لوژیک، گندم، همبستگی صفات
  • داود صادق زاده اهری صفحه 30
    به منظور ارزیابی اثرات تنش خشکی بر ژنوتیپ های امیدبخش گندم دوروم دیم، این آزمایش طی دو سال زراعی (1382-1380) در ایستگاه تحقیقات کشاورزی دیم مراغه انجام شد. مواد آزمایشی شامل هفت ژنوتیپ پیشرفته گندم دوروم به همراه یک رقم شاهد دوروم (زردک) و سه ژنوتیپ گندم نان (یک ژنوتیپ بومی، آذر2 و سرداری) بود (جمعا یازده ژنوتیپ). آزمایش در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار و در دو شرایط آبی و دیم انجام گردید. برای ارزیابی واکنش ژنوتیپ ها نسبت به تنش از شاخص های حساسیت به تنش (SSI)، تحمل (TOL)، بهره وری متوسط (MP)، تحمل به تنش (STI) و میانگین هندسی بهره وری (GMP) استفاده گردید. نتایج بررسی نشان داد که در شرایط دیم، سال و اثر متقابل سال * ژنوتیپ بر عملکرد دانه اثرات بسیار معنی داری (P 0.01) دارد. در شرایط آبی نیز، اثرات ساده سال و ژنوتیپ بر عملکرد دانه از نظر آماری بسیار معنی دار بود. ژنوتیپ های گندم نان از نظر تحمل به تنش وضعیت مطلوبتری نسبت به ژنوتیپ های دوروم داشتند. در بین ژنوتیپ های گندم دوروم لاین شماره 4 61-130/414-44//377-2/4/Df21-72//61-130/Uvy/3/128-13ya05509-1A-9A-2A-3A-OA-OAp)) دارای تحمل بالاتری نسبت به بقیه بود. در بین شاخص های مورد مطالعه MP، GMPو STI با عملکرد دانه در محیط تنش زا و عادی همبستگی مثبت و بالایی داشتند و به عنوان مناسب ترین شاخص ها برای تفکیک و شناسایی ژنوتیپ های حساس و مقاوم توصیه می شوند.
    کلیدواژگان: گندم دوروم، شاخص های تحمل، منطقه سردسیر دیم
  • مختار قبادی، عبدالمهدی بخشنده، قدرت الله فتحی، محمدحسین قرینه، خلیل عالمی سعید، احمد نادری صفحه 46

    مرحله گلدهی کلزا در خوزستان با افزایش درجه حرارت و بروز تنش گرما مواجه است. هدف از این تحقیق ارزیابی اثر تاریخ کاشت و تنش گرما در مرحله گلدهی بر عملکرد دانه و اجزاء عملکرد سه رقم کلزای بهاره بود. آزمایش در مجتمع عالی آموزشی و پژوهشی کشاورزی رامین طی دو سال زراعی 83-1382 و 84-1383 اجرا گردید. آزمایش به صورت کرت های یک بار خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی و در چهار تکرار پیاده شد که سه تاریخ کاشت یک آذر، بیست آذر و ده دی به عنوان فاکتور اصلی و سه رقم کلزا Hyola-308، PF-7045/91 و Heros به عنوان فاکتور فرعی در نظر گرفته شدند. نتایج آزمایش نشان داد که تاخیر در تاریخ کاشت سبب کاهش معنی دار عملکرد بیولوژیک، عملکرد دانه و اجزاء عملکرد (به استثنای تعداد دانه در خورجین) شد. رقم ها از نظر عملکرد دانه و اجزاء عملکرد تفاوت معنی دار داشتند، اما از نظر عملکرد بیولوژیک متفاوت نبودند. رقم های Hyola-308 و Heros به ترتیب با 74/327 و 26/203 گرم در مترمربع، بیشترین و کمترین عملکرد دانه را تولید کردند. درجه حرارت آستانه تنش در مرحله گلدهی بین رقم ها اختلاف معنی دار نداشت و میانگین آن ها معادل 3/28 درجه سانتی گراد بود. در مرحله گلدهی، مجموع درجه حرارت های حداکثر روزانه بیشتر از 3/28 درجه سانتی گراد به عنوان واحد های تنش گرمایی محسوب گردید. با افزایش واحدهای تنش گرمایی در مرحله گلدهی، تعداد گل و تعداد خورجین در گل آذین اصلی و نسبت موفقیت گل ها در تبدیل به خورجین بارور کاهش یافتند، اما تعداد دانه در خورجین رقم Hyola-308 افزایش و در دو رقم دیگر کاهش نشان داد. بر اساس نتایج حاصل از این آزمایش، رقم های متوسط رس و دیررس کلزا برای منطقه خوزستان مناسب نیستند و رقم های زودرس توصیه می گردد.

    کلیدواژگان: کلزا، تاریخ کاشت، تنش گرما، درجه حرارت آستانه تنش، عملکرد دانه، اجزاء عملکرد
  • محمدحسین حدادی، مسعود محسنی صفحه 58

    به منظور تعیین بهترین تراکم بوته و مناسب ترین تاریخ کاشت ارقام زودرس سیلویی به عنوان کشت دوم (پس از برداشت گندم) در سال های 1379 و 1380 دو رقم ذرت، زودرس سینگل کراس 301 و خیلی زودرس سینگل کراس 108 در دو آزمایش جداگانه در تاریخ های کاشت 1/4، 10/4 و 20/4 به عنوان عامل اصلی مورد بررسی قرار گرفتند. تراکم های کاشت شامل 75، 85، 95 و 105 هزار بوته در هکتار به عنوان عامل فرعی در نظر گرفته شد. هر آزمایش به صورت اسپلیت پلات در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در 3 تکرار و در دو منطقه نکا (بایع کلاء) و قائم شهر (قراخیل) اجرا گردید. در منطقه نکا، رقم سینگل کراس 301، بالاترین عملکرد را در تراکم 95 هزار بوته در هکتار با حدود 44 تن در هکتار علوفه تولید کرد، در حالی که رقم سینگل کراس 108 در تراکم 105 هزار بوته در هکتار و با تولید 7/41 تن در هکتار حداکثر عملکرد علوفه را تولید کرد. در منطقه قائم شهر، رقم سینگل کراس 301، درتراکم 95 هزار بوته در هکتار با 42 تن در هکتار و رقم سینگل کراس 108 در تراکم 105 هزار بوته در هکتار با 9/36 تن در هکتار بیشترین عملکرد علوفه سیلویی را تولید کردند. در نکا و قائم شهر بهترین تاریخ کشت سینگل کراس 301 اول تیر است. بهترین تاریخ کشت 108 در نکا دهه اول تیر بود ولی در قائم شهر می توان این رقم را تا بیستم تیر کاشت. به طور کلی عملکرد علوفه رقم سینگل کراس 301 بهتر از سینگل کراس 108 بوده که با توجه به تفاوت طول دوره رشد و نمو این دو رقم دور از انتظار نبود.

    کلیدواژگان: تاریخ کاشت، تراکم بوته، ذرت، علوفه سیلویی
  • یعقوب حبیب زاده، رضا مامقانی، علی کاشانی صفحه 66

    به منظور بررسی اثر تراکم بر صفات کمی ژنوتیپ های ماش، این آزمایش در تابستان سال 1379 در مزرعه تحقیقاتی گروه زراعت و اصلاح نباتات دانشکده کشاورزی دانشگاه شهید چمران اهواز به صورت آزمایش فاکتوریل در قالب بلوک های کامل تصادفی در چهار تکرار انجام شد. در این تحقیق فواصل بین بوته روی ردیف 15، 20، 25 و30 سانتی متر با فاصله ثابت 50 سانتی متر بین ردیف ها (به ترتیب تراکم های معادل 133333، 100000، 80000 و 66667 بوته در هکتار) و سه ژنوتیپ پرتو، A1973VC- و 32-62-1 مورد مطالعه و ارزیابی قرار گرفتند. در طول مراحل مختلف رشد گیاه با شش بار نمونه برداری از سطح مزرعه وزن خشک اندام هوایی، وزن خشک برگ و سطح برگ اندازه گیری شد و در مرحله رسیدگی فیزیولوژیکی عملکرد دانه تعیین شد. نتایج نشان داد که در بین ژنوتیپ های مورد بررسی، ژنوتیپ A1973VC- کمترین سطح ویژه برگ (بیشترین ضخامت برگ) و ژنوتیپ پرتو بیشترین سطح ویژه برگ (کمترین ضخامت برگ) را داشتند و ژنوتیپ 32-62-1 با بالاترین عملکرد دانه (1723 کیلوگرم در هکتار)، وزن خشک کل، وزن خشک برگ، شاخص سطح برگ، سرعت رشد محصول و سرعت رشد نسبی نسبت به دو ژنوتیپ دیگر برتری داشت. بیشترین و کمترین عملکرد به فواصل 20 و 30 سانتی متر بین بوته به ترتیب 1713 کیلو گرم در هکتار و 1379 کیلوگرم در هکتار تعلق داشت. با افزایش فاصله بوته (کاهش تراکم) ضخامت برگ و عملکرد دانه تک بوته افزایش یافت. با کاهش فاصله بوته روی ردیف وزن خشک کل (TDW)، وزن خشک برگ (LDW)، شاخص سطح برگ (LAI)، سرعت رشد محصول (CGR) و سطح ویژه برگ (SLA) افزایش یافت، اما میزان سرعت رشد نسبی (RGR) و میزان جذب خالص (NAR) کاهش یافت. با توجه به اهمیت سطح ویژه برگ (SLA) در افزایش عملکرد دانه می توان نتیجه گرفت که بخش عمده ای از افزایش عملکرد دانه (1589 کیلو گرم در هکتار) در ژنوتیپ A1973VC– در نتیجه کاهش SLA (افزایش ضخامت برگ) بوده است و توصیه می شود در انتخاب لاین ها کاهش SLA نیز همانند شاخص سطح برگ به عنوان یک شاخص مهم در نظر گرفته شود.

    کلیدواژگان: ماش، تراکم بوته، ژنوتیپ، مرفوفیزیولوژیک، عملکرد دانه، سطح ویژه
  • رجب چوکان، توفیق طاهرخانی، محمدرضا قنادها، منوچهر خدارحمی صفحه 79

    شناسایی لاین های متحمل به خشکی در تولید ارقام هیبرید ذرت که در شرایط محدودیت آب بتوانند عملکرد قابل قبولی تولید کنند از اهمیت خاصی برخوردار است. به این منظور20 لاین ذرت در سه شرایط آبیاری کامل، تنش درمرحله رویشی و تنش درمرحله زایشی در سه آزمایش جداگانه در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در سال 1384 در مزرعه موسسه تحقیقات، اصلاح و بذر و نهال مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج بررسی با استفاده از شاخص های مختلف تحمل به خشکی نشان داد که بر اساس شاخص های SSI و TOLلاین K3651/1 به عنوان متحمل ترین لاین در شرایط تنش درمرحله زایشی و لاین K3615/1 به عنوان متحمل ترین لاین در شرایط تنش درمرحله رویشی شناخته شدند. این دو شاخص ژنوتیپ هایی با عملکرد پایین در شرایط عادی و عملکرد بالا در محیط تنش را تعیین می کنند. شاخص های MP، STI، GMP و HarM که مقادیر بالای آن ها نشان دهنده تحمل به تنش در ژنوتیپ های مورد بررسی است، لاین های K3615/2 (به ترتیب با عملکرد 77/4، 7/2 و 43/2 تن در هکتار) و K19/1 (به ترتیب با عملکرد 20/4، 83/2 و 51/2 تن در هکتار) را به عنوان لاین های با عملکرد بالا در هر سه شرایط بهینه، تنش در مراحل رویشی و زایشی تعیین کردند. بابررسی همه شاخص ها و با توجه به اینکه بهترین لاین ها، لاین هایی با عملکرد بالا در شرایط بهینه و حداقل کاهش عملکرد در شرایط تنش است، می توان لاین های K3615/2 (به ترتیب با عملکرد 77/4، 70/2 و 43/2 تن در هکتار)، K3640/6 (به ترتیب با عملکرد 40/4، 93/2، 20/2 تن در هکتار) و K19/1 (به ترتیب با عملکرد 20/4، 51/2 و 83/2 تن در هکتار) را به عنوان مناسب ترین لاین ها به ترتیب در شرایط بهینه، تنش درمراحل رویشی و زایشی در تولید ارقام هیبرید متحمل به تنش خشکی معرفی کرد.

    کلیدواژگان: ذرت، تنش خشکی، شاخص های تحمل به تنش خشکی
|
  • Raee. Y., K. Ghasemi, Golozani, A. Javanshir, H. Aliari, S. A. Mohammadi Page 1

    A field study was conducted to evaluate the effects of shatter cane and soybean densities on soybean seed yield, and to quantify interspecific and intraspecific interference coefficients. The relationship between soybean seed yield per plant and shatter cane density at different densities of soybean and also with soybean densities at different densities of shatter cane is well described by the reciprocal model. Soybean seed yield per unit area decreased with increasing shatter cane densities. The highest yield loss (57%) was related to 50 and 12 plants/m2 of soybean and shatter cane densities, respectively. Optimum soybean densities on the basis of maximum soybean seed yield per unit area at 0, 4, 8, and 12 plants/m2 of shatter cane were achieved at 50, 34, 32, and 36plants/m2. The combined effects of soybean and shatter cane densities showed that shatter cane was a stronger competitor than soybean, as a shatter cane plant was equal to 2.5 soybean plants, based on soybean seed yield. In contrast, a soybean plant was equal to 0.18 shatter cane plant, on the basis of shatter cane biomass. It was, therefore, concluded that the superior competitor was mostly affected by intraspecific interference, but the weaker competitor was mostly affected by interspecific interference.

    Keywords: Soybean, Shatter cane, Competition, Reciprocal model of yield, Seed yield, Biological yield
  • Koocheki, A. R., A. Yazdansepas, H. R. Nikkhah Page 14

    This study was conducted to evaluate grain yield and some of morphological traits in 20 promising wheat genotypes under non-stressed and post-anthesis drought stress conditions at Arak Agricultural Research Station during 2001/02 and 2002/03 cropping seasons. Experimental design was randomized complete block with three replications. Peduncle weight, grain number per spike, grain weight per spike, 1000 kernel weight, harvest index and grain yield were measured from plant samples taken at anthesis and maturity. Results of combined analysis of variance showed significant difference among genotypes for most of the measured traits. Under stress conditions grain weight per spike showed positive and highly significant correlation with harvest index (r=0.87**) and grain number per spike (r=0.76**). Days to heading showed positive and significant correlation with peduncle weight at anthesis. Harvest index also showed positive and highly significant correlation with grain number per spike (r=0.55**) and 1000 kernel weight (r=0.82**). Under non-stress conditions, grain weight per spike showed positive and highly significant correlation with harvest index (r=0.79**). Grain yield ha-1 also had positive and significant correlation with harvest index (r=0.67**), grain weight per spike (r=0.50*) and 1000 kernel weight (r=0.56*). Based on positive and highly significant correlation of grain yield with MP, GMP and STI under both non-stress and stressed conditions, these indices were identified as reliable criteria to select genotypes under terminal drought stress condition. Based on path analysis, direct effect of harvest index on grain yield was positive (0.76). The most indirect and positive effect of harvest index on grain yield was via grain number per spike and 1000 kernel weight. The most positive and negative direct effects on grain yield belonged to 1000 kernel weight (1.11) and grain weight per spike (-1.05), respectively.

    Keywords: Wheat, drought stress, correlation, tolerance index, morphological traits
  • Sadegh, Zadeh, Ahari. D Page 30
    To evaluate drought to lorance in promising dryland durum wheat genotypes, this study was carried out during two cropping seasons (2001-2003) in Maragheh Agricultural Research Station. Experimental materials included: seven promising durum wheat genotypes, one check (Zardak) and three bread wheat genotypes (one landrace, Azar-2 and Sardari). The experiment was conducted using RCBD with four replications under dryland and irrigated conditions. Quantitative criteria for stress resistance As: stress susceptibility index (SSI), tolerance index (TOL), mean productivity (MP), stress tolerance index (STI), and geometric mean productivity (GMP) were used for evaluation genotypes response to stresse. Results showed that in dryland condition effects of year and year genotype were highly significant (P0.01) on grain yield. In irrigated condition the main effects of year and genotypes were highly significant on grain yield. In comparison of the durum wheat genotypes with bread wheats the former had good tolerance under stresse condition and genotype no.4 (61-130/414-44//377-2/4/Df21-72//61-130/Uvy/3/128-13ya05509-1A-9A-2A-3A-OA-OAp) had the highest tolerance among the durum wheats.Among the criteria MP,GMP and STI had positively and highly significant correlation with grain yield under stress and non-stress conditions. Those criteriare recommended for screening of susceptible and resistant durum wheat genotypes for drought stren.
    Keywords: Durum wheat, Tolerance criteria, Cold dryland region
  • Ghobadim., A. Bakhshandeh, Gh. Fathi, M. H. Gharineh, Kh. Alami, Saeed, A. Naderi Page 46

    Flowering duration of canola is exposed to high temperature and heat stress in Khouzestan, Iran. The main objective was to examine the effects of sowing date and heat stress during flowering on yield and yield components of three spring canola cultivars. The experiment was conducted at Ramin Agricultural Research and Educational Center during 2003-4 and 2004-5 cropping seasens. Hyola-308, PF-7045/91 and Heros cultivars were planted as subplot in a split-plot experiment with three sowing dates 21 November, 10 and 30 December as main-plot with four replications. The results showed that biological and seed yields as well as yield components (except the number of seeds per silique) decreased significantly with delay in sowing date. Seed yield and yield components were significantly different among cultivars, however biological yield was not. Hyola-308 and Heros produced the highest (327.74 g.m-2) and the lowest (203.26 g.m-2) seed yields, respectively. The threshold temperature (Tt) during flowering was not significantly different among cultivars and their mean value was 28.3 °C. During flowering, the maximum daily temperatures greater than 28.3 °C were accumulated as heat stress units. The number of flowers and siliques per main raceme and the ratio of the number of developed siliques to the number of established flowers reduced as heat stress units increased, but the number of seeds per silique increased in Hyola-308 and decreased in two other cultivars. Based on the results of this study, middle and late maturing cultivars of canola are not suitable for Khouzestan climatic conditions, therefore, early maturing cultivars are recommended.

    Keywords: Canola, sowing date, heat stress, threshold temperature, yield, yield components
  • Haddadi, M. H., M. Mohseni Page 58

    In order to determine the best planting dates and plant densities of maize for using of silage, two early and every early maturity maize cultivars (SC 108 and SC 301) were planted, in three planting dates (22 June, 1 Jul and 11 Jul) in two cropping seasons (2000-2001). Plant densities were 75000, 85000, 95000 and 105000 plants per hectar. A split plot design with threee replications was used. Sowing dates and plant densitties were assigned to main plots and sub plots, respecitively. Two experiments were carried out in two locations, Ghaemshahr (Gharakhyle) and Neka (Bayekola). Silage yield for each plot and each treatment was evaluated. Mean comparisons for silage yield performed using Duncan's Multiple Range Test. The best planting date and plant density were determined for two years. In Neka, for SC301 cultivar, the best plant density was 95000 plants per hectar with average silage yield of 44 t/ha, and for SC108 cultivar, highest silage yield was 41/7 t/ha with 105000 plants per hectar. In Ghaemshahr, for SC301 cultivar, the best plant density was 95000 plants per hectar with average silage yield of 42 t/ha, and for SC108 the highest silage yield was 36/9 t/ha and the best plant density was 105000 plants per hectar. In Neka, the best planting dates for SC108 were 22 Jun and 1 Jul. In Ghaemshahr this cultivar can be planted at 11 Jul. Result showed that SC301 had higher silage yield than SC108 sown following wheat harvest.

    Keywords: Corn, plant density, silage yield, sowing dates
  • Habibzadehy., R. Mamghani, A. Kashani Page 66

    In order to investigate quantitative traits of mungbean [Vigna radiata (L.) Wilczk] genotypes, a field expriment was carried out in 1999 in the experimental Field station of the College of Agriculture, University of Shahid Chamran Ahvaz. This expriment was arranged as factorial-using randomized complete block design (RCBD) with four replications. Treatments included plant spacing at four levels of 15, 20, 25 and 30 cm on row (densities 133333, 100000, 80000 and 66666 plants/ha, respectivly) and three genotypes i.e. Partow, VC–1973A and 1-62-32. During the growing season, six samplings were harvested from plots and the total dry weight, leaf dry weight and leaf area were measured. At physiological maturity, grain yield was also measured. The results showed that among the three genotypes,1-62-32 was the best, and produced the highest grain yield (1723 Kg/ha). Growth parameters and indices including total dry weight (TDW), leaf dry weight (LDW), leaf area index (LAI), crop growth rate (CGR) and relative growth rate (RGR) were also measured. Among the three genotypes, VC-1973A and Partow had the lowest and highest specific leaf area (SLA) respectively. In this experiment Partow had the lowest grain yield (1439 Kg/ha). The highest (1713 kg/ha) and lowest (1379 kg/ha) grain yield obtained in plant spaces 20 and 30 cm on row, respectively. Increasing plant spacing on row increased seed yield per plant. Decreasing plant spacing on row increased TDW, LDW, LAI, CGR and SLA, however, RGR and NAR decreased. Considering the importance of SLA in increasing grain yield, it can be concluded that increasing grain yield in VC-19738 genotype was due to less SLA, therefore, it is recommended that SLA to be used as a selection criteria in Mungbean breeding programs.

    Keywords: Mungbean, Density, Genotype, Morpho, Phisiological, Grain yield, Specific Leaf Area
  • Choukanr., T. Taherkhani, M. R. Ghannadha, M. Khodarahmi Page 79

    To study drought tolerance in inbred lines is an important task in development of maize hybrids with acceptable yield in moisture limited conditions. Twenty maize inbred lines were evaluated in three moisture conditions, normal irrigation, moisture stress in vegetative and reproductive stages, in three separate experiments, using randomized compelet block design with three replications, in experimental field of Seed and Plant Improvement Institute, Karaj, Iran in 2005 cropping season. Results using TOL and SSI indexes revealed that K3651/1 and K3615/1, as tolerant inbred lines under stress conditions in reprodutive and vegetative stages respectively. These two indexes identify genotypes with low yield under normal and high yield under stress conditions. The higher value of MP, STI, GMP and Harm indexes indicate the tolerance of genotypes under consideration. K3615/2 (with 4.770, 2.700 and 2.430 t/ha) and k19/1 (with 4.200, 2.830 and 2.510 t/ha) under normal, stress conditions in vegetative and reproductive revealed as the high yielding lines underthree moisture conditions.

    Keywords: Maize, Drought stress, tolerance indices, inbred line