فهرست مطالب

فصلنامه علوم زراعی ایران
سال دهم شماره 4 (پیاپی 40، زمستان 1387)

  • تاریخ انتشار: 1387/11/22
  • تعداد عناوین: 7
|
  • خداداد مصطفوی، رجب چوکان، محمد تائب، محمدرضا بی همتا، اسلام مجیدی هروان صفحه 331
    به منظور مطالعه نوع عمل ژن در کنترل عملکرد دانه، ارتفاع بوته، ارتفاع بلال، طول بلال، قطر بلال، تعداد دانه در ردیف بلال، تعداد ردیف دانه، تعداد دانه در بلال، وزن صد دانه، درصد چوب بلال، وزن دانه در بلال ذرت یک طرح دی آلل با 14 لاین خالص اجرا گردید. والدها و نسل F1 تلاقی ها در طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در سال 1385 در مزرعه موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر کرج مورد ارزیابی قرار گرفتند. تفاوت بین ژنوتیپ ها برای کلیه صفات مورد بررسی در سطح احتمال یک درصد معنی دار بود. بنابراین داده ها به روش 2 و مدل 1 گریفینگ تجزیه و تحلیل گردید. واریانس ترکیب پذیری عمومی و خصوصی برای کلیه صفات در سطح احتمال یک درصد معنی دار بود. نتایج حاصل نشان داد که در کنترل صفات قطر میانی بلال، تعداد ردیف دانه در بلال، وزن صد دانه و درصد رطوبت دانه نقش اثر افزایشی ژن ها بیشتر از اثر غیر افزایشی است، ولی برای صفات عملکرد دانه، ارتفاع بوته، ارتفاع بلال، تعداد دانه در ردیف بلال و تعداد دانه در بلال نقش اثر غیر افزایشی بیشتر از اثر افزایشی و برای طول بلال، درصد چوب بلال و وزن دانه در بلال نقش اثر افزایشی و غیر افزایشی ژن ها تقریبا یکسان بود. وراثت پذیری عمومی نسبتا بالایی برای کلیه صفات بدست آمد (بیشتر از 60 درصد). مقدار وراثت پذیری خصوصی عملکرد 25 درصد برآورد گردید، بیشترین مقدار وراثت پذیری خصوصی مربوط به تعداد ردیف دانه در بلال (71 درصد) و کمترین آن مربوط به ارتفاع بلال (18 درصد) بود. بهترین والدین در ترکیب پذیری عمومی برای عملکرد دانه لاین های K19/1، K166B و K3615/2 بودند. برای سایر صفات هم حدود 50 درصد لاین ها ترکیب پذیری عمومی معنی داری نشان دادند. اثر ترکیب پذیری خصوصی لاین ها در کلیه صفات در تعداد کمی از دورگ ها معنی دار گردید. بیشترین مقدار میانگین هتروزیس نسبت به والد برتر برای عملکرد دانه مربوط به دورگA679 × K3493/1 بود.
    کلیدواژگان: تجزیه دی آلل، ترکیب پذیری خصوصی، ترکیب پذیری عمومی، ذرت و هتروزیس
  • احسان جمشیدی، مجید آقاعلیخانی، امیر قلاوند صفحه 349
    به منظور بررسی اثر سطوح مختلف حذف برگ در مراحل مختلف رشد زایشی آفتابگردان بر عملکرد دانه و روغن، همچنین تعیین حساس ترین مرحله رشدی گیاه به حذف برگ ها، آزمایشی مزرعه ای به صورت کرت های خرد شده در قالب بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار در سال 1386 در دانشکده کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس واقع در تهران اجرا شد. عامل اصلی شامل حذف برگ در چهار مرحله زایشی آفتابگردان (ستاره ای شکل شدن طبق (R1)، مرحله گرده افشانی R5) (، مرحله دانه بندی (R6) و مرحله پایان دانه بندی (R7) و عامل فرعی شامل حذف برگ در 5 سطح شامل (عدم حذف برگ (شاهد)، حذف 25 درصد، 50 درصد، 75 درصد و 100 درصد برگ ها) بود. نتایج نشان داد که اثر شدت حذف برگ و زمان حذف برگ بر تمامی صفات اندازه گیری شده گیاهی معنی دار بود. اثر متقابل شدت حذف برگ در مراحل حذف برگ فقط بر درصد پوکی دانه معنی دار بود. بیشترین تغییرات ناشی از حذف برگ ها، در صفات مرتبط با عملکرد (تعداد دانه پر در متر مربع، وزن هزار دانه، درصد روغن) در مراحلR1 و R5 مشاهده شد و به تبع آن، کاهش در عملکرد دانه و روغن حاصل گردید. بنابر این در صورت بروز هر نوع خسارت به برگ ها در این مراحل بویژه با حذف کامل برگ ها، به دلیل اقتصادی نبودن بهتر است از ادامه فعالیت در آن مزرعه صرف نظر کرد و نسبت به انجام کشت جایگزین اقدام گردد.
    کلیدواژگان: آفتابگردان، حذف برگ، درصد پوکی دانه، عملکرد دانه، عملکرد روغن و وزن هزار دانه
  • مهدی رحیمی، بابک ربیعی صفحه 362
    به منظور برآورد عمل ژن ها و وراثت پذیری 8 صفت مهم زراعی، شش ژنوتیپ برنج در یک طرح تلاقی نیمه دی آلل 6 × 6 مطالعه گردیدند. در سال 1385 والدین و هیبریدهای F1 حاصل از آنها در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشکده علوم کشاورزی دانشگاه گیلان کشت شد و صفات مرحله قبل از گلدهی، مرحله پس از گلدهی، سطح برگ پرچم، طول خوشه، تعداد دانه پر در خوشه، وزن هزار دانه و عملکرد دانه مورد ارزیابی قرار گرفتند. تجزیه واریانس داده ها، اختلاف معنی داری را بین ژنوتیپ ها برای صفات مورد مطالعه در سطح احتمال یک درصد نشان داد. نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل گرافیکی به روش هیمن نشان داد که سهم اثر غیرافزایشی در کنترل اکثر صفات، به استثنای صفات مرحله قبل از گلدهی و طول خوشه، مهمتر از اثر افزایشی بود. صفات مرحله قبل از گلدهی و طول خوشه تحت کنترل اثر غالبیت ناقص ژن ها (با سهم بیشتر اثر افزایشی) و سایر صفات مورد مطالعه تحت کنترل اثر فوق غالبیت ژن ها در ژنوتیپ های انتخابی قرار داشتند. برای طول خوشه، والدین آلل های مغلوب بیشتری داشتند، درحالی که برای بقیه صفات فراوانی آلل های غالب بیشتر بود. وراثت پذیری خصوصی صفات نیز بین حداقل 165/0 برای مرحله پس از گلدهی تا حداکثر 794/0 برای طول خوشه متغیر بود. نتایج این تحقیق نشان داد که برای بهبود صفات مرحله قبل از گلدهی و طول خوشه می توان از هر دو روش گزینش و تولید هیبرید استفاده نمود. اما برای بهبود سایر صفات مورد مطالعه از جمله عملکرد دانه استفاده از پدیده هتروزیس و تولید ارقام هیبرید پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: برنج، تجزیه و تحلیل گرافیکی هیمن، تلاقی دی آلل، عمل ژن و وراثت پذیری
  • جهانفر دانشیان، حمید جباری صفحه 377
    برای بررسی اثر تنش کم آبیاری و تراکم های مختلف گیاهی بر خصوصیات مورفولوژیک و عملکرد هیبرید پاکوتاه CMS26 × R103 آفتابگردان، آزمایشی در سال 1384 به صورت کرت های خرد شده در قالب بلوک های کامل تصادفی در چهار تکرار در کرج اجرا شد. عامل تنش شامل سطوح مختلف آبیاری پس از 50، 100، 150 و 200 میلی متر تبخیر از تشتک تبخیر کلاس A در کرت های اصلی و عامل تراکم گیاهی شامل چهار سطح 6، 8، 10 و 12 بوته در متر مربع در کرت های فرعی قرار گرفتند. اثر تنش کم-آبیاری بر ارتفاع گیاه، قطر طبق، عملکرد دانه، شاخص باروری، درصد روغن و عملکرد روغن معنی داری بود، اما اثر آن بر تعداد برگ معنی دار نبود. اثر تراکم گیاهی نیز بر کلیه صفات اندازه گیری شده بجز ارتفاع گیاه، درصد روغن و شاخص باروری معنی دار بود. بیشترین عملکرد دانه از آبیاری بعد از 50 میلی متر تبخیر با میانگین 2726 کیلوگرم در هکتار به دست آمد و در سطوح مختلف آبیاری بیشترین عملکرد دانه از تراکم 12 بوته در متر مربع حاصل شد. نتایج کلی این آزمایش نشان داد که در تیمارهای آبیاری پس از 50، 100 و 150 میلیمتر تبخیر حداکثر عملکرد دانه از تراکم 12 بوته در متر مربع حاصل شد، درحالی که در تیمار آبیاری پس از 200 میلیمتر تبخیر از تشتک تبخیر، به دلیل شدت بسیار بالای تنش، افزایش عملکرد در تراکم گیاهی بالاتر معنی دار نبود.
    کلیدواژگان: تراکم گیاهی، خصوصیات مورفولوژیکی، شاخص باروری، عملکرد دانه، عملکرد روغن دانه و کم آبیاری
  • سعدالله هوشمند، ران ناکس صفحه 389
    بررسی حاضر با هدف مکان یابی ژن های کنترل کننده ورس در گندم دوروم(Triticum turgidum L var. Durum) با استفاده از یک جامعه دابلد هاپلویید صورت پذیرفت. این جامعه شامل 155 لاین بود که از تلاقی رقم کوفا و لاین Kyle*2/Biodur حاصل شده بود. رقم کوفا در مقایسه با والد دیگر از مقاومت بالاتری نسبت به ورس برخوردار است. اطلاعات فنوتیپی از ارزیابی مقاومت به ورس لاین های دابلد هاپلویید و والدین طی دو سال زراعی 2001 و 2002 میلادی در دو منطقه رجینا و ایندین هد در ایالت ساسکاچوان کانادا حاصل شد و تفاوت معنی داری بین لاین های حاصل از تلاقی از لحاظ این ویژگی مشاهده گردید. چند شکلی والدین با استفاده از 517 نشانگر ریزماهواره بررسی و نشانگرهای چندشکل در والدین برای غربال کلیه لاین های جامعه استفاده شدند. نقشه پیوستگی 53 نشانگر چندشکل، 14 گروه پیوسته و 11 نشانگر ناپیوسته را تشکیل دادند که حدود 971 سانتی مورگان از ژنوم گندم دوروم را پوشش داد. رابطه بین داده های ژنوتیپی و فنوتیپی بر اساس روش های تجزیه تک نشانگر، مکان یابی فاصله ای ساده و مکان یابی فاصله ای مرکب و با استفاده از میانگین های حاصل از روش حداقل مربعات بررسی شد. نتایج بیانگر سه QTL مرتبط با مقاومت به ورس در این جامعه بود. تاثیر QTL اول که روی کروموزم 4BL قرار دارد در هر چهار محیط معنی دار (0001/0P<) بود و به طور میانگین 20 درصد از تغییرات فنوتیپی صفت را تبیین کرد. تاثیر دو مکان ژنی دیگر که روی کروموزم 2AL قرار داشتند، وابسته به محیط بود و حداقل در یکی از چهار محیط رابطه معنی داری با تغییرات این صفت نشان داد و بین 4 تا 8 درصد از تغییرات این صفت را توضیح داد.
    کلیدواژگان: گندم دوروم، لاین دابلد هاپلویید، محیط، نشانگر ریزماهواره، ورس و QTL
  • علی جلیلیان، داریوش مظاهری، رضا توکل افشاری، محمد عبداللهیان نوقابی، حمید رحیمیان مشهدی، علی احمدی صفحه 400
    به منظور تعیین آستانه خسارت یخ زدگی در مرحله گیاهچه چغندرقند این تحقیق بر روی هفت رقم چغندرقند تجارتی ایرانی (شیرین، رسول، گدوک، 276، 428، 7233 و BR1) تحت شرایط گلخانه و مزرعه تحقیقاتی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران واقع در کرج در سال 1381 مورد بررسی قرار گرفتند و آستانه خسارت یخ زدگی در مرحله گیاهچه برای هر رقم تعیین گردید. بدین منظور ابتدا در داخل گلدان و در فضای باز بذر ارقام فوق کشت و سپس در مراحل مختلف رشد گیاهچه (کوتیلدونی ودوبرگی) تحت تیمار دما های یخ زدگی (صفر، 2- و 4- درجه سانتی گراد) و به مدت 4 و 8 ساعت در داخل اتاقک رشد قرار گرفتند. در مزرعه نیز برای هر یک از مراحل رشد، برگها جدا و پس از انتقال به اتاقک رشد در معرض تیمارهای یخ زدگی فوق الذکر قرار گرفتند. خسارت یخ زدگی در هر یک از آزمایش های فوق بصورت خسارت ظاهری (زنده یا مرده) و از طریق اندازه گیری فلورسانس از کلروفیل مورد بررسی قرار گرفت. نتایج تیمار یخ زدگی بر روی گیاهچه های رویانده شده در گلخانه نشان داد که تیمار های صفر، 2- و 4- درجه سانتی گراد(با میانگین مدت زمان 4 و 8 ساعت) در داخل اتاقک رشد به ترتیب 5/0، 8 و 85 درصد خسارت ظاهری ایجاد کرد. تیمارهای یخ زدگی در اتاقک رشد بر روی برگهای جدا شده از مزرعه نیز همین نتایج را با تفاوتهای جزئی نشان داند. اندازه گیری فلورسانس از کلروفیل نیز به عنوان یک شاخص ارزیابی خسارت یخ زدگی، نشان داد که با افزایش تنش یخ زدگی مقدار Fm (حداکثر فلورسانس کلروفیل) و Fv/Fm (کارائی فتوشیمیائی فتوسیستم II) کاهش می یابد. مرحله دو برگی و مرحله چهار برگی به ترتیب حساس ترین و متحمل ترین مرحله رشد در شرایط مزرعه بودند. رقم گدوک حساسیت بیشتری نسبت به یخ زدگی (8/36 درصد خسارت) و رقم BR1 کمترین خسارت (2/25 درصد) را نشان داد.
    می توان نتیجه گرفت که آستانه خسارت یخ زدگی در گیاهچه چغندرقند حدود 2- درجه سانتی گراد است و در پایین تر از این دما خسارت به مزرعه چغندرقند شروع و باکاهش درجه حرارت میزان خسارت به مزرعه افزایش می یابد.
    کلیدواژگان: آستانه خسارت یخ زدگی، چغندرقند، فتوسیستم II، فلورسانس، کلروفیل و یخ زدگی
  • عسگر شیرین زاده، رضا ضرغامی، محمدرضا شیری صفحه 416
    به منظور بررسی اثر تنش رطوبتی در مراحل مختلف رشد بر عملکرد دانه و تعیین تحمل هیبرید های دیررس و متوسط رس ذرت دانه ای نسبت به تنش رطوبتی، آزمایشی بصورت اسپلیت بلوک در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در سال زراعی 1383 در مرکز تحقیقات کشاورزی مغان اجراء گردید. فاکتور های آزمایشی چهار رژیم آبیاری بعنوان عامل A شامل I1 = آبیاری نرمال، I2= قطع آب در مرحله رویشی، I3= قطع آب درمرحله گل دهی و I4 =قطع آب درمرحله پرشدن دانه در کرت های عمودی و هفت هیبرید تجارتی ذرت شامل 704SC، 703SC، 700SC، 720SC، 647SC، 724 SCو 600TWC بعنوان عامل B در کرت های افقی بررسی شدند. بر اساس عملکرد دانه ژنوتیپ های مورد بررسی در شرایط بدون تنش رطوبتی و دارای تنش رطوبتی، شاخص های تحمل به خشکی، شاخص حساسیت (SSI)، شاخص تحمل(TOL)، میانگین محصول دهی(MP)، میانگین هندسی محصول دهی(GMP)، شاخص تحمل به تنش (STI) و میانگین هارمونیک (HAR) برآورد شدند. نتایج نشان داد علاوه بر همبستگی معنی دار شاخص های STI، MP، GMP وHAR با عملکرد دانه، در بین شاخص های فوق الذکرنیز همبستگی معنی داری در شرایط تنش و بدون تنش خشکی وجود داشت. همچنین با توجه به اینکه شاخص STI توانست گروهA را از سایر گروه ها تشخیص دهد، بعنوان مناسب ترین شاخص برای گزینش ژنوتیپ های مقاوم به خشکی انتخاب شد. بنابراین در ترسیم نمودار های سه بعدی فقط از شاخص STI و عملکرد دانه در شرایط تنش و بدون تنش استفاده گردید. بر اساس عملکرد دانه در هر دو شرایط دارای تنش و بدون تنش (نمودار سه بعدی)، ژنوتیپ های 704SC و 647SC بعنوان متحمل ترین ارقام نسبت به خشکی انتخاب شدند.
    کلیدواژگان: تنش خشکی، دیررس، ذرت، شاخص های تحمل به خشکی، عملکرد دانه و متوسط رس
|
  • Mostafavi, Kh., R. Choukan, M. Taeb, M. R. Bihamta, E. Majidi Heravan Page 331
    Study of the action of genes involved in controlling grain yield, plant height, ear height, ear length, ear diameter, grain/ear row, row no./ear, grain no./ear, 100 grain weight, cob percent, grain weight/ear, in maize, a diallel cross with 14 inbred lines was carried out. Parents and their F1's were tested using randomized complete block (RCB) design with three replications in Research station of Seed and Plant Improvement Institute, Karaj in 2006 cropping season. Significant (p<0.01) differences were observed among genotypes for all traits, therefore Griffing’s method 2, model 1 was used for subsequent diallel analysis. Variances due to general combining ability (GCA) and specific combining ability (SCA) were significant (P < 0.01), for all traits. Results indicated that for ear diameter, number of grain row per ear, 100 grain weight and additive gene effects were more important than non additive gene effects, but for grain yield, plant height, ear height, number of grain per row and number of grain per ear, non-additive gene effects were more important. For ear length, cob percent and grain weight per ear, both additive and non additive gene effects were important. High broad sense heritability observed for all traits (>60%), the estimate of narrow sense heritability for yield was 25%, high value belonged to the number of grain row per ear (71%) and low value obtained for ear height (18%). Parents with high GCA for grain yield were K19/1, K166B and K3615/2 inbred lines. For other traits, GCA effect was significant in about 50% of the inbred lines. SCA effect was significant in few crosses for all the traits. The highest heterosis for grain yield was observed in A679 × K3493/1 cross.
    Keywords: General combining ability, Diallel analysis, Heterosis, Maize, Specific combining ability
  • Jamshidie., M. Aghaalikhani, A. Ghalavand Page 349
    In order to determine the effect of defoliation intensity at different reproductive stages in sunflower (Helianthus annus L.) on seed and oil yields, and determining the most sensitive reproductive stages to defoliation, a field experiment was conducted at Tarbiat Modares University Research field using a split plot arrangement in a RCBD with four replications in 2007 cropping season. Main plots consisted of defoliation at four reproductive stages including: star shape of inflorescence stage (R1), pollination stage (R5), seed setting initiation (R6), and end of grain filling (R7), while five defoliation intensities (0% as an undefoliated control, 25%, 50%, 75% and level removed 100%) were arranged in sub-plots. The results indicated that defoliation time and intensities had significant effects on all traits. The interaction of two factors significantly (P<0.01) reduced the grain yield, thousand seeds weight, unfilled seed and oil content. The most variation resulted from defoliation effect on number of filled seed per area and1000 seed weight, at R1 and R5 stages, consequently reduced grain and oil yields. On the bases of these results it could be concluded that sunflower crop that lost 100% of its leaves would be economically unprofitable and it is more logic to be replaced with a suitable crop adapted to the region.
    Keywords: Defoliation, Oil content, Seed yield, Sunflower, Unfilled seed, 1000 seed weight
  • Rahimi, M. B. Rabiei Page 362
    In order to estimate the gene action and heritability of 8 important agronomic traits, 6 genotypes of rice were studied in a 6×6 half-diallel cross. Parents and their progenies were grown in a randomized complete block design with three replications in Field Research Station of the University of Guilan, Rasht, Iran, in 2006 cropping season. Eight traits including pre-anthesis phase, post anthesis phase, flag leaf area, panicle length, number of grain per panicle, 1000 grain weight and grain yield were evaluated. Analysis of variance of data showed significant differences (p<0.01) between genotypes for all studied traits. Results from graphical analysis based on Hayman method showed that non-additive effect for all traits, except pre-anthesis phase and panicle length, were important than the additive effect. Pre-anthesis phase and panicle length were controlled by partial dominance effect (with higher additive effect) and the other traits were controlled by over-dominance gene effect in selected genotypes. For panicle length, the parents had more recessive allele frequencies, while for other traits the frequencies of dominant alleles were greater in parents. Narrow-sense heritability varied from 0.165 to 0.794 for duration of post-anthesis phase and panicle length, respectively. It can be concluded that both hybridization and selection approaches can be used to improve panicle length and duration of pre-anthesis phase, however, for the other traits including grain yield heterosis and hybrid development are recommended.
    Keywords: Diallel cross, Gene action, Hayman graphical analysis, Heritability, Rice
  • Daneshianj., H. Jabbari Page 377
    In order to study effects of limited irrigation and plant density on morphological characteristics and seed yield of a dwarf sunflower hybrid CMS26 × R103, a field experiment was conducted in a spilt plot arrangement using randomized complete block design with three replications in Seed and Plant Improvement Institute Karaj in 2005 cropping season. Limited irrigation levels included: irrigation after 50, 100, 150 and 200 millimeter evaporation from class A pan and plant density levels were 6, 8, 10 and 12 plant m-2 that were assigned to main and sub plots, respectively. Limited irrigation had significant effect on plant height, head diameter, seed yield, productivity index, seed oil content and oil seed yield, but there was no significant effect on leaf number. Plant density affected on all characteristics, except of plant height, seed oil content and productivity index. The highest seed yield of 2726 kg.ha-1 was obtained from irrigation after 50 mm evaporation from class A pan. The highest seed yields under different irrigation levels were also obtained from 12 plant m-2. Results indicated that under irrigation after 50, 100 and 150 millimeter evaporation from class A pan, maximum seed yield was obtained from 12 plant m-2, however in irrigation after 200 millimeter evaporation from class A pan and 12 plant m-2 yield increase was not significant, due mainly to stress severity.
    Keywords: Morphological characteristics, Plant density, Productivity index, Seed oil yield, Seed yield
  • Houshmand, S. R. E. Knox Page 389
    The purpose of the present study was to identify QTLs for lodging in durum wheat (Triticum turgidum L. var durum) using a doubled haploid population. The population included a set of 155 lines that were developed from the cross (Kyle*2/Biodur)/Kofa using maize pollen method. The Kofa parent shows more resistance than Kyle*2/Biodur, to lodging. Phnotypic data of resistance to lodging of the doubled haploid population lines and the parents was scored in 2000-2001 cropping seasons in Regina and Indian Head, Saskatchewan, Canada. There was highly significant differenc between the population lines for this trait. Parents were tested with 517 wheat microsatellite (Simple Sequence Repeat) markers. The primers that were polymorphic in the parents were tested on the whole population to prepare the genotypic data. The genetic linkage map of the 53 polymorphic loci covered about 970 cM and converged into 14 linkage groups. Eleven markers remained unlinked. Linkage between the markers and the lodging genes done based on single marker analysis, simple interval mapping and composit interval mapping using least square means. Three linkage marker groups were associated with lodging trait. The first QTL is located on the chromosome 4BL and its effects were highly significant (P<0.0001) in four environments and explained 20% of lodging phenotypic variation. The other two loci were located on the 2AL, also have highly significant effects on the trait at least at one environment and explained 4-8 percents of lodging phenotypic variation, depending on environments.
    Keywords: Doubled haploid line, Durum wheat, Environment, Lodging, QTL, Microsatellite markers
  • Jalilian A. D. Mzaheri, R. Tavakkol Afshari, M. Abdollahian, Noghabi, H. Rahimian, A. Ahmadi Page 400
    This study was conducted to determine freezing damages on sugar beet seedling (at cotyledon, two and four leaves stages) in seven sugar beet cultivars (Shirin, Rasol, Gadook, 276, 428, 7233 and BR1) in Karaj in 2002 cropping season In first experiment, sugar beet seedlings at the four mentioned stages were transferred to the growth chamber and exposed to zero, -2 and –4°C for two periods of 4 and 8 hours. Second experiment, was carried out in the field to compare the results of greenhouse and field. Leaf samples were taken at three growth stages of sugar beet seedlings, transferred to growth chambers, and exposed to freezing temperatures. Assessment of freezing damages was performed using visual (survived or dead) and leaf chlorophyll florescence measurements. The results showed that freezing damage was 0.5, 8 and 85%, for low temperatures of zero, -2, and -4°C, respectively. Freezing damage on the detached leaves from field and the seedlings grown in growth chamber showed similar results. Chlorophyll fluorescence measurements as index for freezing damage showed that an increase of freezing stress caused a decrease in the amount of Fm (maximum chlorophyll fluorescence) and Fv/Fm (photochemical efficiency of photosystem II). Sugar beet cultivars were more susceptible at two-leaves stage as compared to four- leaves stage. The threshold of freezing damage had no significant differences among sugar beet cultivars, however, BR1 and Gadook cultivars showed the lowest and highest susceptibility to freezing, respectively. Results also showed that threshold of freezing damage on sugar beet seedling in concerned cultivars was -2°C and the lower the temperature the more damages occur in the field
    Keywords: Chlorophyll fluorescence, Freezing damage, Photosystem II, Sugar beet, Freezing, Threshold
  • Shirinzadeha., R. Zarghami, M. R. Shiri Page 416
    In order to study the effect of drought stress on grain yield and determining maize hybrids with tolerance to drought stress, a field experiment was conducted in Moghan Agricultural Research field station in 2004 cropping seasons, using a split block arrangement in randomized complete block design with three replications. The experimental Factors were four irrigation regimes as factor A including: (I1: normal irrigation, I2: water stress at vegetative, I3: water stress at flowering and I4: water stress at grain filling stages) and 7 commercial maize hybrids as factor B including: SC704, SC703, SC700, SC720, SC647, SC724,TWC600. Based on grain yield of hybrids in normal and stress conditions, stress susceptibility index (SSI), tolerance (TOL), mean productivity (MP), mean geometric productivity (GMP), stress tolerance index (STI) and Harmonic Mean (MHAR) were calculated. The results showed that, in addition to significant correlation between these indices and grain yield there were also significant relationships between different indices. Since stress tolerance index (STI) was more efficient index in identifying group A from other groups, it was chosen as the most suitable index for selecting tolerant genotypes to drought stress. Therefore, in three-dimension plot only STI index with grain yield in normal and drought stress conditions were used. The plot also identified SC704 and SC647 as tolerant hybrids under drought stress conditions.
    Keywords: Drought Stress, Drought tolerance indices, Grain yield, Late maturity, Maize, Medium maturity