فهرست مطالب

فصلنامه علوم زراعی ایران
سال یازدهم شماره 1 (پیاپی 41، بهار 1388)

  • تاریخ انتشار: 1388/03/11
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حسن امیر آبادی زاده، آذرنوش جعفری، هما محمودزاده آخرت، فرنگیس قنواتی صفحات 1-14

    در این تحقیق ریخت شناسی دانه گرده 8 تاکسون چندساله از جنس Onobrychis (اسپرس) استان خراسان، به منظور مطالعه روابط گونه ها با یکدیگر و استفاده از این صفت در مطالعات سیستماتیک مورد مطالعه قرار گرفت. این تحقیق نشان داد که دانه های گرده مورد بررسی از نوع سه شیاری، پرولیت و پرپرولیت بودند که در آنها اکتوکولپی طویل، کم عمق یا عمیق و در قطبین باریک و غشای شیار (colpi) با گرانول های ریز و درشت پوشیده شده بود. تزئینات سطح اگزین از نوع مشبک (reticulate) و لومن از نظر شکل و اندازه متفاوت بود. دانه گرده در منظر استوایی از نوع کشیده، بیضوی تا مستطیلی لب گرد بوده و از منظر قطبی کروی، سه وجهی لب گرد یا کاملا سه وجهی بود. دانه های گرده براساس اندازه، شکل از منظر قطبی و استوایی و تزئینات سطح اگزین به دو گروه کروی تا مثلثی نوک گرد با شیارهای کم عمق در سطح قطبی که در آن قطر لومن به سمت لبه شیار کاهش می یابد و گرده مثلثی نوک گرد تا مثلثی با شیارهای عمیق در سطح قطبی که در آن فضای لومن تزئینات تا لبه شیار هم اندازه اند، تقسیم شدند. گونه های O. amoena subsp. amoena، O. amoena subsp. meshhedensis، O. arnacantha،O. cornuta، O. chorassanica و O. ptychophylla در گروه اول و واریته های O. lipskyi var. lipskyi و O. lipskyi var. rechingeri در گروه دوم دسته بندی شدند. با توجه به اینکه زیر گونه O. amoena subsp. amoena شباهت ریخت شناسی بسیار زیادی به زیرگونه O. amoena subsp. meshhedensis دارد و با توجه به وجود تیپ های حد واسط، تفکیک آنها براساس صفات رویشی و نیام بسیار مشکل و در برخی موارد غیرممکن است، بنابراین مطالعات ریخت شناسی دانه گرده امکان تشخیص و تفکیک این زیر گونه ها را فراهم می کند. شباهت ریخت شناسی دانه گرده در دو واریته O. lipskyi var. lipskyi وO. lipskyi var. rechingeri نیز موید ارتباط تنگاتنگ این دو واریته بوده و نظر رشینگر مبنی بر مترادف بودن این دو واریته را تایید می نماید.

    کلیدواژگان: اسپرس، دانه گرده، ریخت شناسی و خراسان
  • سعید رضا یعقوبی، همت الله پیردشتی، مرجانه حبیبی سواد کوهی، شبنم قدمیاری صفحات 15-24

    به منظور بررسی اثر دوره های مختلف کنترل علف های هرز بر ساختار و توزیع سطح برگ ذرت (Zea mays L.)، آزمایشی در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در مجتمع آموزش عالی کشاورزی و منابع طبیعی ساری، دانشگاه مازندران در سال زراعی 1385 به اجرا گذاشته شد. تیمارهای آزمایش شامل وجین دستی علف های هرز مزرعه تا مراحل چهار، شش، هشت و ده برگی و ظهور گل تاجی در ذرت بود. بعد از رسیدن مراحل ذکرشده، وجین متوقف شده و علف های هرز تا زمان برداشت ذرت همراه با آن رشد کردند. کرت های عاری از علف هرز (وجین کامل) و تداخل تمام فصل ذرت با علف های هرز (بدون وجین) نیز به عنوان تیمارهای شاهد در نظر گرفته شدند. داده-های این آزمایش از طریق اندازه گیری سطح برگ ذرت در لایه های مختلف پوشش گیاهی (5/0-0، 1-5/0، 5/1-1، 2-5/1 و بیش از 2 متر) و ارتفاع بوته در مرحله خمیری دانه ذرت و عملکرد دانه و عملکرد بیولوژیک در مرحله رسیدگی دانه ذرت بدست آمدند. نتایج بدست آمده نشان دهنده تاثیر معنی دار دوره های کنترل علف های هرز بر شاخص سطح برگ کل، شاخص سطح برگ لایه های مختلف پوشش گیاهی و ارتفاع بوته ذرت بود. با کوتاه تر شدن طول دوره کنترل علف های هرز (وجین تا مرحله 6 برگی)، شاخص سطح برگ، عملکرد دانه و عملکرد بیولوژیک ذرت به طور معنی داری کاهش یافت. افزایش طول دوره کنترل علف های هرز تا مراحل بعد از 6 برگی، تاثیر معنی داری بر ارتفاع بوته و شاخص سطح برگ لایه های مختلف پوشش گیاهی ذرت نداشت ولی با کاهش طول دوره کنترل علف های هرز به کمتر از مرحله 4 برگی، ارتفاع بوته کاهش یافت و بیشترین سطح برگ ذرت در لایه های بالاتر پوشش گیاهی آن بدست آمد. در تداخل تمام فصل، ضمن کاهش ارتفاع بوته ذرت بیشترین سطح برگ در آخرین لایه پوشش گیاهی این تیمار (1-5/0 متری) مشاهده شد. به نظر می رسد که با کاهش طول دوره کنترل علف های هرز و افزایش فشار رقابت از سوی آنها، بیشترین سطح برگ ذرت در لایه های 5/1-1 متری پوشش گیاهی مستقر می شود تا با سایه اندازی بر علف-های هرز غلبه نموده و سطح برگ و در نتیجه عملکرد آن حفظ شود.

    کلیدواژگان: ذرت، ساختار پوشش گیاهی شاخص سطح برگ، علف هرز، عملکرد و لایه های پوشش گیاهی
  • امید صادقی پور صفحات 25-39
    کم آبی یکی از عوامل محدود کننده عملکرد لوبیا محسوب می شود. به منظور بررسی اثر کم آبیاری بر برخی صفات فیزیولوژیک و زراعی ژنوتیپ های لوبیا قرمز، آزمایشی طی دو سال زراعی 1384 و 1385 در مزرعه تحقیقاتی بخش تحقیقات سیب زمینی، پیاز و حبوبات آبی موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر کرج به اجرا گذاشته شد. سه روش آبیاری شامل: آبیاری تمام جوی ها، آبیاری یک درمیان ثابت جوی ها و آبیاری یک درمیان تناوبی جوی ها به عنوان عامل اصلی و دو رقم لوبیا قرمز اختر و درخشان همراه با لاین امیدبخش D81083 به عنوان عامل فرعی به صورت آزمایش یک بار خردشده در قالب طرح بلوک هایکامل تصادفی با چهار تکرار مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که بین دو روش آبیاری یک درمیان ثابت و تناوبی جوی ها از نظر صفات اندازه گیری شده تفاوت معنی داری وجود نداشت. تیمارهای کم آبیاری در هر سه ژنوتیپ، باعث کاهش محتوای آب نسبی برگ، وزن خشک، شاخص برداشت و ارتفاع بوته شده اما درصد پروتئین دانه را افزایش داد. تغییرات این صفات در لاین D81083 کمتر بود. در شرایط کم آبیاری، بالاترین شاخص برداشت (38/47 درصد) و بیشترین میزان رطوبت نسبی برگ (55/80 درصد) از لاین D81083 و بالاترین میزان پروتئین دانه (47/23 درصد) از رقم درخشان به دست آمد. بر اساس نتایج این تحقیق، به نظر می رسد که لاین D81083 در مقایسه با دو رقم اختر و درخشان به کم آبی متحمل تر است و در مناطق کم آب تر می توان از این لاین برای کشت استفاده کرد.
    کلیدواژگان: آبیاری یک درمیان جوی ها، ژنوتیپ، کم آبیاری و لوبیا
  • زهرا خدارحم پور، رجب چوکان، محمدرضا بی همتا، اسلام مجیدی هروان صفحات 40-54

    به منظور بررسی شاخص های تحمل به تنش گرما در ذرت، 15 لاین خالص ذرت در دو آزمایش جداگانه با تاریخ های کاشت متفاوت (به منظور اعمال تنش گرما) در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در سال 1386 در شهرستان شوشتر مورد مقایسه قرار گرفتند. کاشت بذرها در دو تاریخ 15 تیرماه (شرایط تنش گرما) و 5 مرداد ماه (شرایط بدون تنش) انجام شد. در این آزمایش شاخص های کمی تحمل شامل شاخص بهره وری متوسط (MP)، شاخص تحمل (TOL)، شاخص حساسیت به تنش (SSI)، شاخص تحمل به تنش (STI) و شاخص میانگین هندسی بهره وری (GMP) محاسبه شدند. نتایج نشان داد که سه شاخص SSI، STI و GMP در شناسایی ژنوتیپ های متحمل به گرما و عملکرد بالا در هر دو شرایط تنش گرما و بدون تنش، موثرتر بودند. با توجه به اینکه شاخص GMP در هر دو شرایط تنش و بدون تنش همبستگی مثبت و بسیار معنی داری با عملکرد داشت، مناسب ترین شاخص در ارزیابی واکنش لاین های خالص ذرت نسبت به تنش گرما بود و به نظر می رسد که می توان از آن برای شناسایی ارقام دارای عملکرد بالا در هر دو شرایط تنش و بدون تنش استفاده نمود. نتایج نشان داد که لاین های شماره 10 و 8 بیشترین مقدار عملکرد و بیشترین مقدار را برای شاخص های GMP و STI داشتند و لذا به عنوان متحمل ترین ژنوتیپ ها با عملکرد بالا شناسایی شدند. در روش ترسیمی بای پلات، لاین های خالص به گروه های متحمل و غیرمتحمل تقسیم بندی شدند. لاین های شماره 10، 8، 4 و 14 در ناحیه ای با پتانسیل تولید بالا و حساسیت پایین به گرما (در ناحیه ای با مولفه یک در بالا و مولفه دو در پایین) قرار گرفتند. پراکندگی ژنوتیپ ها در نمودار بای پلات نشان دهنده وجود تنوع ژنتیکی بین آنها نسبت به تنش گرما بود. تجزیه خوشه ایبر اساس شاخص های تحمل (GMP و STI) نشان داد که لاین های خالص شماره 10 و 8 دارای بیشترین تحمل نسبت به گرما بوده و بیشترین فاصله ژنتیکی را با سایر لاین ها داشتند. بعد از آن لاین های شماره 4، 14، 13، 15 و 5 نسبت به بقیه لاین ها از تحمل بیشتری نسبت به تنش گرما برخوردار بودند.

    کلیدواژگان: تجزیه خوشه ای، تنش گرما، ذرت، شاخص های تحمل به تنش و لاین خالص
  • سید حیدر موسوی انزابی، قدیر نوری قنبلانی، علیرضا عیوضی، محمود شجاعی، حسین رنجی صفحات 55-66

    شته مومی کلم(Brevicoryne brassicae L.) یکی از آفات مهم کلزا در دنیا می باشد. یکی از روش های کنترل این آفت استفاده از ارقام مقاوم است. بدین منظور مقاومت 21 ژنوتیپ کلزا (Brassica napus L.) به شته مومی کلم طی دو سال زراعی 86- 1384 در یک آزمایش مزرعه ای به صورت کرت های خرد شده در زمان در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در استان آذربایجان غربی ارزیابی شد. ژنوتیپ های کلزا به عنوان عامل اصلی و پنج تاریخ نمونه برداری به عنوان عامل فرعی در نظر گرفته شدند. آلودگی به آفت شته مومی به طور طبیعی صورت گرفت. آغاز آلودگی در سال اول در اواخر اردیبهشت و در سال دوم در اوایل خرداد مشاهده شد. با کاهش نزولات جوی و گرم تر شدن هوا، میزان آلودگی به شته افزایش یافت. تجزیه واریانس مرکب شاخص آلودگی، اختلاف آماری معنی داری را در سطح احتمال یک در صد بین سال ها، ژنوتیپ ها و تاریخ های نمونه برداری نشان داد. میزان آلودگی سال اول آزمایش بیشتر از سال دوم بود. بالاترین شاخص آلودگی در سال اول در نهم خرداد و در سال دوم در 15خرداد ثبت شد. میزان آلودگی در آخرین نمونه برداری، همزمان با رسیدگی دانه ها، کاهش یافت. در این آزمایش ژنوتیپ های Modena Sunday، Opera، Sintara، Sahara، Okapi، و Zarfam با شاخص آلودگی کمتر از 4 در گروه مقاوم، ژنوتیپ هایARG-91004 Milena، Orient، ARC-2، SLM046، ARC5، و Talentبا شاخص آلودگی 4 تا 5/6 در گروه نیمه مقاوم، ژنوتیپ های Ebonite Dexter، Elite، و Celisius با شاخص آلودگی 5/6 تا 9 در گروه نیمه حساس و ژنوتیپ های Geronimo Licord،و Olpro با شاخص آلودگی بیشتر از 9 در گروه حساس طبقه بندی شدند.

    کلیدواژگان: شته مومی کلم، کلزا و شاخص آلودگی
  • علیرضا برخی، محمدحسن راشدمحصل، مهدی نصیری محلاتی، سیدمحسن حسینی، شهروز موذن صفحات 67-81

    به منظور بررسی اثر الگوی کاشت و تراکم بوته ذرت دانه ای در رقابت با علف هرز تاج خروس، آزمایشی به صورت کرت های دوبار خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در سال زراعی 82-81 در ایستگاه تحقیقات کشاورزی فیض آباد قزوین به اجرا گذاشته شد. عامل اصلی شامل دو الگوی کاشت ذرت (P1 = یک ردیفه وP2 = دو ردیفه)، عامل فرعی شامل دو تراکم بوته ذرت (= D1 7 بوته وD2 =10 بوته درمتر مربع) و عامل فرعی فرعی شامل چهار تراکم بوته تاج خروس (C1= صفر بوته، C2= 2 بوته،C3 = 6 بوته و = C412 بوته در متر مربع) بودند. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که اثر الگوی کاشت ذرت روی صفات مورد بررسی در ذرت و همچنین تاج خروس معنی دار نبود. اثر تراکم بوته ذرت روی صفات مربوط به عملکرد و اجزای عملکرد ذرت معنی دار ولی روی صفات تاج خروس اثر معنی داری نداشت. اثرتراکم بوته تاج خروس روی صفات گیاهی ذرت و همچنین صفات تاج خروس معنی دار بود. اثرمتقابل بین الگوی کاشت و تراکم بوته ذرت روی صفات مورد ارزیابی معنی دار نبود ولی اثر متقابل الگوی کاشت ذرت و تراکم بوته تاج خروس روی عملکرد دانه و بلال ذرت و همچنین صفات تاج خروس معنی دار بود. بالاترین عملکرد دانه ذرت از تیمار الگوی کاشت دوردیفه ذرت و عاری از علف هرز تاج خروس با 11387 کیلوگرم درهکتار حاصل شد. اثر متقابل بین تراکم بوته ذرت با تراکم بوته تاج خروس روی صفات مورد ارزیابی در ذرت معنی دار نبود ولی روی تاج خروس اثر معنی داری داشت. اثرمتقابل سه جانبه نیز برصفات ارزیابی شده در ذرت اثرمعنی دار نداشته ولی برروی عملکرد و اجزای عملکرد تاج خروس معنی دار بود. افزایش تراکم تاج خروس در واحد سطح باعث کاهش سرعت رشد گیاه، شاخص سطح برگ، تعداد دانه در ردیف بلال، عملکرد دانه و عملکرد بلال گردید. همچنین شاخص سطح برگ، سرعت رشد گیاه، مجموع ماده خشک بوته، تعداد و وزن دانه تاج خروس در واحد سطح افزایش یافت. با افزایش تراکم بوته ذرت در واحد سطح شاخص سطح برگ، سرعت رشد گیاه، مجموع ماده خشک بوته، عملکرد بلال و عملکرد دانه در واحد سطح افزایش ولی طول بلال، قطر بلال و تعداد دانه در ردیف بلال کاهش یافت. همچنین شاخص سطح برگ تاج خروس افزایش ولی مجموع ماده خشک بوته کاهش یافت. در الگوی کاشت دو ردیفه فقط شاخص سطح برگ، سرعت رشد و وزن خشک بوته ذرت نسبت به کاشت یک ردیفه برتری معنی داری نشان دادند، اما الگوی کاشت یک ردیفه ذرت باعث برتری سرعت رشد گیاه، وزن خشک بوته و شاخص سطح برگ تاج خروس نسبت به الگوی کاشت دو ردیفه ذرت گردید. تیمارهای الگوی کاشت دو ردیفه ذرت با تراکم 12 بوته تاج خروس و الگوی کاشت یک ردیفه ذرت با تراکم 12 بوته تاج خروس در متر مربع بیشترین مجموع ماده خشک بوته، ارتفاع بوته، وزن و تعداد دانه تاج خروس را داشتند. تیمار7 بوته ذرت با تراکم 12 بوته تاج خروس در متر مربع، بالاترین وزن و تعداد دانه تاج خروس را دارا بود.

    کلیدواژگان: الگوی کاشت، تاج خروس، تراکم، ذرت، رقابت و علف هرز
  • عبدالعلی گیلانی، سید عطاءالله سیادت، خلیل عالمی سعید، عبدالمهدی بخشنده، فواد مرادی، منصور سید نژاد صفحات 82-100

    این پژوهش با هدف تعیین اثر تنش گرما بر ویژگی های ساختاری و فیزیولوژیک ارقام رایج برنج در استان خوزستان اجرا گردید. آزمایش با دو عامل تاریخ کاشت و رقم به صورت کرت های یکبار خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی و سه تکرار به مدت دو سال (1385 و1386) در مزرعه ایستگاه تحقیقات کشاورزی شاوور وابسته به مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان اجرا شد. سه تاریخ کاشت (15 اردیبهشت، 5 خرداد و 25 خرداد) درکرت های اصلی و 5 رقم برنج شامل هویزه و حمر (متحمل به گرما) عنبوری قرمز و چمپا (حساس به گرما) و رقم پرمحصول دانیال (نیمه متحمل به گرما) درکرت های فرعی قرار گرفتند. نتایج تجزیه مرکب نشان داد که بین تاریخ های کاشت با شرایط حرارتی متفاوت، از نظر عملکرد دانه تفاوت معنی داری بین ارقام برنج وجود داشته و بیشترین عملکرد دانه مربوط به تاریخ کاشت مطلوب (5 خرداد) با میانگین 7/5096 کیلوگرم در هکتار بود. همچنین در میان ارقام برنج، رقم متحمل به گرمای هویزه با میانگین 6/4977 کیلو گرم در هکتار بر سایر ارقام برتری داشت. میزان کلروفیل برگ پرچم در زمان ظهور 50 درصد خوشه و برداشت، کاملا متاثر از تاریخ کاشت و رقم بود و تاریخ کاشت اول (15 اردیبهشت) بیشترین میزان و رقم هویزه از کمترین مقدار کلروفیل برخوردار بود. باتوجه به نتایج تجزیه یکساله، تاریخ کاشت های سوم و اول به ترتیب بیشترین و کمترین ثبات غشای سلولی را داشتند و در هر سه تاریخ کاشت رقم هویزه دارای ثبات بیشتری نسبت به سایر ارقام بود. همچنین از نظر حساسیت محیطی و ثبات عملکرد، رقم هویزه ضمن تحمل بیشتر از پایداری بالاتری نیز برخوردار بود.

    کلیدواژگان: برنج تنش گرما، ثبات غشایی، عملکرد و محتوای کلروفیل برگ پرچم
|
  • Amirabadizadeh H., A. Jafari, H. Mahmodzadeh Akherat, F. Ghanavati Pages 1-14

    Pollen grain morphology of 8 perennial taxa of the genus Onobrychis of Khorassan province was studied-using light and electron microscopy. Major taxonomical attributes of pollen grains were characterized. The pollen grains were 3-colpate, prolate and perprolate. The ectocolpi were elongated, shallow or deep, narrowing at the poles. The colpus membrane was covered by large granules. The ornamentation of axin surface was reticulate, the lumina differed in shape and size. In equatorial view the pollen grains were elongated, elliptic to rectangular-obtuse, and in polar view they were circular, triangular-obtuse or triangular. Based on pollen size and shape in polar and equatorial view as well as ornamentation, two types of pollen graind could be recognized. In the first type pollen grains were circular in polar view with shallow colpi. Lumina of the reticulum sharply decreases in size at the extreme margin of the colpi. O. arnacantha and O. amoena subsp. amoena, O. amoena subsp. meshhedensis, O. cornuta, O. chorassanica and O. ptychophylla belong to this type. In the second type pollen grains were triangular in polar view with deep colpi, and lumina of the reticulum of the same size at the extreme margin of the colpi. The pollen grains of O. lipskyi var. lipskyi and O. lipskyi var. rechingeri belong to this type.The macro-morphological similarity of O. amoena subsp. amoena and O. amoena subsp. meshhedensis could be distinguished by their pollen grain. The similarity of pollen grain morphology of O. lipskyi var. lipskyi and O. lipskyi var. rechingeri suports their close relationship based on the other characteristics and reconfirms the comment by Rechinger that they are synonyms.

    Keywords: Khorasan, Morphology, Onobrychis, Pollen Grains, Sainfoin
  • Yaghoubi S. R., H. Pirdashti, M. Habibi Savadkouhi, Sh. Ghadamyarie Pages 15-24

    In order to investigate the effect of different weed free periods on maize canopy structure and leaf area distribution, an experiment was conducted using a randomized complete block design with three replications at Sari Agricultural and Natural Resources Campus, the University of Mazandaran in 2006 cropping season. The treatments were weed control till 4, 6, 8 and 10 leaf and tasseling stages of maize. Following these stages weeds were let to grow and compete with maize crop until harvest. Full season weed free and full season weed infestation were the two control treatments. Maize leaf area was measured in five canopy layers (0-0.5, 0.5-1, 1-1.5, 1.5-2 and >2 m). Maize plant height was measured at dough grain stage and grain yield, biological yield were also measured at the end of maize crop life cycle. Results revealed that different weed free periods had significant effects on total LAI as well as maize plant height. With shortening the weed free period to < 6-leaf stage, LAI, grain and biological yields of maize significantly reduced. Lengthening the weed free period up to 6-leaf stage had no significant effect on maize plant height and LAI in different canopy layers. However, shortening the weed free period to < 4-leaf stage reduced maize plant height and more leaf area developed in higher canopy layers. In full season weed interference treatment the greatest leaf area was recorded in 0.5-1 meter canopy layer. As weed- free period shortened the maize crop maitained its leaf area and grain yield by developing more leaf area in higher canopy layers.

    Keywords: Canopy layer, Canopy structure, Grain yield, Biologic yield, Leaf Area Index, Maize, Weed free period
  • Sadeghipour, O Pages 25-39
    Water deficit is considered one of the most limiting factors in grain production in common bean. In order to investigate the effect of deficit irrigation on some physiological and agronomic traits in common bean genotypes a field experiment was conducted in Karaj in 2005 and 2006 cropping seasons. Experiment was conducted in a split plot arrangement using a randomized complete block design with 4 replications. Main plots consisted of three furrow irrigation methods including: alternate furrow irrigation (AFI), fixed furrow irrigation (FFI) and conventional furrow irrigation (CFI) and three coomon bean genotypes (cv. Akhtar, cv. Derakhshan and line D81083) were randomized in sub-plots. Results showed that the difference between AFI and FFI was not significant. Water deficit decreased relative water content, dry weight, harvest index and plant height but increased seed protein content, in all three genotypes, however, in line D81083, variations were less as compared to the other genotypes. Under water deficit conditions, the highest harvest index (47.38%) and relative water content (80.55%) were observed for line D81083, and the highest seed protein content (23.47%) was recorded for cv. Derakhshan. Therefore, line D81083 was more tolerant to water deficit conditions in comparison to cv. Akhtar and cv. Derakhshan. Hence, this line seems to be suitable for growing in deficit irrigation condition.
    Keywords: Alternate Furrow Irrigation, Common Bean, Deficit Irrigation, Genotype
  • Z. Khodarahmpour, R. Choukan, M. R. Bihamta, E. Majidi Hervan Pages 40-54

    Response of maize (Zea mays L.) inbred lines to heat stress was evaluated under Khuzestan conditions-using stress tolerance indices. Fifteen maize inbred lines were evaluated in two separate experiments, in two sowing dates, using randomized complete block design (RCBD) with three replications in Shushtar region in the southern part of Iran in 2007 cropping season. Sowing dates were on 06 July 2007 (simulating heat stress condition) and 27 July (non-stress condition). Tolerance indices including; Mean Productivity (MP), Tolerance Index (TOL), Stress Susceptibility Index (SSI), Stress Tolerance Index (STI) and Geometric Mean Productivity (GMP) were calculated. Results showed that theree indices; SSI, STI and GMP were more efficient in identifying the heat tolerant inbred lines. However, based on the results and correlation studies performed GMP was the most suitable index for evaluation of response of maize inbred lines to heat stress. Therefore, this index could be used for identifying of inbred lines with high grain yield in either conditions. According to GMP and STI indices inbred lines No. 10 and 8 were the higher yielding and tolerant to heat.stress. Biplot study clearly divided inbred lines into tolerant and non-tolerant groups. Inbred lines No. 10, 8, 4 and 14 with high grain yield potential and low sensitivity to heat stress were identified as suitable inbred lines for hybrid development in the Khuzestan region. Distrubution of inbred lines in biplot also implies genetic variation among the inbred lines for heat tolerance. Cluster analysis, using tolerance indices; GMP and STI, showed that inbred lines No. 10 and 8 were the most heat tolerant with highest genetic distance from the other inbred lines. In addition, inbred lines No. 4, 14, 13, 15 and 5 also showed greater level of heat tolerance as compared to the other inbred lines.

    Keywords: Cluster analysis, Heat stress, Inbred lines, Maize, Tolerance indices
  • Mousavi Anzabi, S. H., G. Nouri Ghanbalani, A. Eivazi, M. Shojaee, H. Ranji Pages 55-66

    Cabbage aphid (Brevicoryne brassicae L.) is a serious pest of canola (Brassicae napus L.) in the world. Host plant resistance is considered as a useful approach, and is recommended for its control. Therefore, resistance of twenty one canola genotypes to cabbage aphid was evaluated. The experiment was arranged in a split plot in time using complete raondomized blocks design with three replications under field conditions in West Azerbaijan province in two successive cropping seasons (2005-2007). Genotypes and five sampling dates were considered as main and sub plots, respectively. Aphid infestation occurred naturally. The first aphid infestation occurred in mid May in 2005-2006 and late May in 2006-2007 cropping seasons. With decrease in rainfal and increases in air temperatures in June, the rate of aphid infestation in the field increased. Combined analysis of variance showed significant (p≤0.01) effects of growing season, genotype and sampling times. Rate of infestation at first cropping season was greater. The highest infestation was recorded on 29 May in 2006 and 4 June in 2007. However, aphid infestation decreased in last samplings, as crop approached physiological maturity. Canola genotypes; Modena, Sunday, Opera, Sinatra, Sahara, Okapi and Zarfam with < 4 infestation index were classified as resistant where ARG-91004, Milena, Orient, ARC-2, SLM046, ARC-5 and Talent with 4-6.5 infestation indices classified as moderate resistant, and Celisius, Elite, Dexter and Ebonite with 6.5-9 infestation indices grouped as moderate susceptible. On the other hand, Geronimo, Olpro and Licord with > 9 infestation indices were identified as susceptible group.

    Keywords: Canola, Cabbage aphid, (Brevicoryne brassicae L.)
  • Barkhia., M. H. Rashed, Mohassel, M. Nasiri, Mahallati, S. M. Hosseini, Sh. Moazzen Pages 67-81

    To study the effect of planting pattern and plant density on growth, yield and its components of maize in competition with redroot pigweed, an experiment was conducted in a split-split plot arrangement using randomized complete blocks with three replications in 2002-2003 cropping season at Feiz Abad Agricultural Research Station, Qazvin, Iran, Planting pattern of maize (P1:single row and P2:double rows) were assigned to the main plots and maize plant density (D1:7 and D2:10 plant.m-2) and weed plant density (C1:0, C2:2, C3:6, C4:12 plant.m-2) were randomized in sub-plots and sub-sub-plots, respectively. Analysis of variance showed that planting patterns had no significant effect on plant characteristics. Effects of plant density was significant on maize grain yield and its components, however,, it was not significant on redroot pigweed characteristics. Effects of plant density of redroot pigweed was significant on maize characteristics. Planting pattern  planting density interaction was not significant on measured plant traits, but planting patterns  redroot pigweed plant density interaction on maize grain and ear yields as well as redroot pigweed characteristics were significant. The highest grain yield was obtained in P2C1 with 11387.7g.m-2. Planting pattern  redroot pigweed plant density interaction was not significant on measured characteristics in maize, but it was significant on redroot pigwood characteristics. Three way interactions had no significant on measured characteristics of maize but was significant on seed yield components of redroot pigweed. As maize plant density per unit area increased, LAI, CGR, TDW, ear yield and grain yield increased, but the length and diameter of ear and grain no. row-1 in maize decreased. In double rows planting pattern just CGR, LAI, TDW of maize were significantly higher than single row planting pattern. However, in single row planting pattern of maize LAI, CGR and TDW of redroot pigweed were greater than double rows planting pattern. In conclusion, P2C4 and P1C4 were higher in TDW, plant height, ear yield and grain yield where D1C4 had the highest seed no. and seed yield in redroot pigweed.

    Keywords: Competition, Growth indices, Maize, Plant density, Planting pattern, Redroot pigweed
  • Gilani, A. A., S. A. Siadat, Kh. Alami, Saeed, A. M. Bakhshandeh, F. Moradi, M. Seidnejad Pages 82-100

    To study the effect of heat stress on physiological and structural characteristics of rice cultivars, an experiment was carried out in a split-plot arrangement using randomized complete blocks design with three replications in 2006 and 2007 cropping seasons at Shavoor Agricultural Research Station, Ahwaz, Iran. For exposing rice cultivars to different higher temperature regimes, main plots were assigned to three sowing dates from 5 May with 20 days intervals and cultivars; Hoveizeh, Hamar (heat tolerance) Red Anbori, Champa (heat sensitive) and Danial (relatively heat tolerant) were randomized in sub-plots. The results of combined analysis of variance showed that sowing date had significant effect on grain yield. The highest grain yield was harvested from the second sowing date (26 May). cv. Hoveizeh with grain yield of 4977.6 Kg.ha-1 was the superior cultivar. Chlorophyll content at 50% heading and harvesting time were also affected by sowing date and cultivars. The first sowing date (5 May) had the highest chlorophyll content, however, the lowest chlorophyll content was measured for cv. Hoveizeh. The simple analysis of variance also indicated that the third (15 June) and first (5 May) sowing dates had the highest and lowest cell membrane stability, respectively. Cv. Hoveizeh had greater cell membrane stability when compared with the other cultivars, in all three planting dates. cv. Hoveizeh had also the lower environmental sensivity, hence, higher grain yield stability.

    Keywords: Cell membrane stability, Chlorophyll content, Flag leaf, Grain yield, Heat stress, Rice