فهرست مطالب

فصلنامه علوم زراعی ایران
سال چهاردهم شماره 1 (پیاپی 53، بهار 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/05/03
  • تعداد عناوین: 7
|
  • راحله عرب عامری، افشین سلطانی، ابراهیم زینلی، بهنام کامکار، فرهاد خاوری صفحه 1
    اطلاعات کمی مربوط به تجمع و انتقال مجدد نیتروژن در شرایط مختلف محیطی برای ارقام گندم نان (Triticum aestivum L.) در استان گلستان محدود است. این اطلاعات جهت کمی کردن تخصیص نیتروژن به برگ و ساقه در دوره رشد رویشی و انتقال مجدد آن در مرحله زایشی به دانه ها مورد استفاده قرار میگیرد. در این آزمایش چهار رقم گندم نان بهاره (کوهدشت، شیرودی، تجن و زاگرس) در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار در سه تاریخ (23 آذر، 30 دی و اول اسفند) در سال زراعی 1384-1385در مزرعه تحقیقاتی دانشکده علوم زراعی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان کشت شده و با اندازه گیری متوالی محتوای نیتروژن در قسمت های مختلف بوته و دانه، اطلاعات مربوط به انتقال مجدد نیتروژن بدست آمد. نتایج نشان داد که غلظت نیتروژن در برگ تا شروع رشد دانه پنج درصد بود و پس از آن کاهش یافت و در مرحله رسیدگی فیزیولوژیکی به دو درصد رسید. درصد نیتروژن ساقه نیز در ابتدای فصل رشد 3/2 درصد بود و در زمان رسیدگی، در ساقه های مسن به 7/1 درصد تقلیل یافت. براساس نتایج مشخص گردید که رابطه مثبت و معنی داری بین میزان نیتروژن دانه و محتوای نیتروژن بوته وجود داشت، به طوری که با افزایش هر واحد در میزان نیتروژن بوته، 89/0 درصد نیتروژن دانه افزایش یافت که از این رابطه می توان برای پیش بینی میزان نیتروژن دانه استفاده کرد. توزیع نیتروژن در مرحله شروع پرشدن دانه 58 درصد به ساقه ها و 42 درصد به برگ ها بود. در مرحله زایشی ارقامی که کارایی انتقال مجدد نیتروژن بیشتری از ساقه داشتند دارای میزان نیتروژن دانه بالاتری نیز بودند. رابطه بین انتقال مجدد نیتروژن با میزان نیتروژن در اندام های رویشی در مرحله رسیدگی همبستگی بالایی را نشان داد و از این رابطه برای کمی کردن انتقال مجدد نیتروژن استفاده شد. نتایج به دست آمده از این رابطه حاکی از آن بود که با افزایش هر واحد از میزان نیتروژن اندام های رویشی، میزان انتقال مجدد نیتروژن 4/25 درصد کاهش یافت. از مقادیر پارامترها و توابع بدست آمده در این تحقیق می توان در مدل سازی تجمع و توزیع نیتروژن در ارقام گندم بهاره استفاده نمود.
    کلیدواژگان: انتقال مجدد نیتروژن، پر شدن دانه، گندم نان و مدل سازی
  • اکبر امیدیان، سیدعطاءالله سیادت، رحیم ناصری، میثم مرادی صفحه 16
    به منظور ارزیابی اثر محلول پاشی سولفات روی بر خصوصیات گیاهی ارقام زراعی کلزا، آزمایشی در سال زراعی 88-1387 به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در ایستگاه تحقیقات کشاورزی استان ایلام واقع در شیروان چرداول اجرا گردید. فاکتور های آزمایشی شامل تیمار محلول پاشی سولفات روی (عدم محلول پاشی، محلول پاشی در مرحله ساقه دهی و گلدهی) و چهار رقم کلزا (هایولا 401، هایولا 308، زرفام و ساریگل) بودند. نتایج حاصل از تجزیه واریانس داده ها نشان داد که زمان محلول پاشی بر عملکرد دانه، تعداد خورجین در بوته، تعداد دانه در خورجین، وزن هزار دانه، روغن و پروتئین دانه معنی دار بود. محلول پاشی در مرحله ساقه دهی و گلدهی به ترتیب باعث افزایش 11 و 17 درصدی عملکرد دانه نسبت به تیمار شاهد شد. میزان روغن و پروتئین دانه نیز در تیمارهای زمان محلول پاشی معنی دار بوده و افزایش نشان دادند. محلول پاشی در مرحله گلدهی میزان روغن (1/35 درصد) و پروتئین دانه (3/27 درصد) بیشتری نسبت به تیمار شاهد دارا بود. بین ارقام مورد آزمایش نیز اختلاف معنی داری از نظر عملکرد، اجزای عملکرد، طول خورجین، میزان روغن، میزان پروتئین و ارتفاع بوته مشاهده شد. ارقام زرفام و ساریگل به ترتیب بیشترین (4201 کیلوگرم در هکتار) و کمترین (2981 کیلوگرم در هکتار) عملکرد دانه را دارا بودند. میزان روغن و پروتئین دانه نیزدر ارقام کلزا متفاوت و معنی دار بود. رقم زرفام نسبت به سایر ارقام از میزان روغن (9/34 درصد) بالاتری برخوردار بود. نتایج آزمایش نشان داد که رقم زرفام و محلول پاشی سولفات روی در مرحله گلدهی، بالاترین عملکرد دانه را در شرایط اقلیمی منطقه اجرای آزمایش دارا بود.
    کلیدواژگان: روغن دانه، سولفات روی، کلزا، گلدهی و محلول پاشی
  • الهام سرحدی، سیروس محفوظی، اسلام مجیدی هروان، اشکبوس امینی صفحه 29
    این تحقیق با هدف تعیین نقش نیاز بهاره سازی و نیز بررسی روند تحمل به سرما و تغییرات نموی در شرایط مزرعه در مناطق سرد و معتدل سرد و در گلخانه صورت گرفت. در شرایط مزرعه ارتباط تغییرات نموی با روند تحمل به سرما در ارقام گندم MV17 و شهریار در منطقه معتدل سرد (کرج) و منطقه سرد (زنجان) در سال زراعی 89-1388 بررسی شدند. در شرایط کنترل شده نیز ارتباط تحمل به سرما در ارقام گندم نورستار و آذر2 تحت دوره های مختلف عادت دهی به سرما مطالعه شدند. در بررسی صفات نموی با استفاده از روش شمارش آخرین برگ نهایی نقطه تکمیل بهاه سازی تعیین و میزان تحمل به سرما با استفاده از روش LT50 تعیین شدند. حداکثر LT50 ارقام MV17 و شهریار مصادف با تکمیل بهاره سازی و در زنجان به ترتیب LT50= -19oC و LT50= -16oC و در کرج به ترتیب LT50= -12oC و LT50= -8oC بودند. روند تحمل به سرما و تغییرات نموی در هر دو رقم و در هر دو منطقه متفاوت از یکدیگر بودند. دمای پایین در زنجان باعث تاخیر در چرخه نموی ارقام شد و مدت زمان بیان و میزان تحمل به سرما بالاتر از کرج بود که بیانگر اثر متقابل دما و نمو گیاه بر روند تحمل به سرما بود. در شرایط کنترل شده نیز رقم نورستار با نیاز بهاره سازی طولانی از میزان تحمل بیشتری نسبت به رقم آذر2 برخوردار بود، ولی در هر دو رقم حداکثر میزان تحمل به سرما مطابق با زمان تکمیل بهاره سازی بود. از نتایج این تحقیق چنین استنباط می شود که محیطی که گیاه در آن عادت دهی به سرما می کند و صفات نموی نظیر نیاز بهاره سازی و تغییرات فنولوژیکی، بر میزان و روند تحمل به سرمای آن تاثیر داشتند.
    کلیدواژگان: گندم نان، مناطق سرد و معتدل، نمو و نیاز بهاره سازی
  • مرتضی عموزاده، محمدعلی باغستانی، مهرشاد براری، علی اصغر نصرالله نژاد، محمد مهدی پورسیاه بیدی صفحه 44
    به منظور بررسی اثر آرایش کاشت در تلفیق با فاصله بوته بر شاخص های رشد ذرت در رقابت با تاج خروس ریشه قرمز، آزمایشی در سال 1386 در دانشگاه ایلام به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار انجام شد. در این آزمایش آرایش کاشت ذرت با سه سطح (تک ردیفه، دو ردیفه معمولی و دو ردیفه زیگزاگ) به عنوان کرت اصلی و تراکم بوته ذرت با پنج سطح (33/5، 66/6، 33/8،52/9، 11/11 بوته در متر مربع) به عنوان عامل فرعی در نظر گرفته شدند.
    نتایج تجزیه و تحلیل شاخص های مورفوفیزیولوژیک ذرت و شاخص های رشد تاج خروس نشان داد که شاخص سطح برگ و سرعت رشد گیاه ذرت در هر آرایش کاشت و به ویژه آرایش کاشت زیگزاگ در تراکم 11/11 بوته افزایش یافت، ولی تجمع ماده خشک و سرعت رشد در تاج خروس کاهش یافت. در مجموع آرایش کاشت دو ردیفه به ویژه دو ردیفه زیگزاگ در تراکم 11/11 بوته در متر مربع باعث افزایش رشد و در نتیجه افزایش عملکرد و اجزای عملکرد (تعداد دانه در هر ردیف بلال، تعداد ردیف دانه در هر بلال، وزن هزار دانه) ذرت در رقابت با علف هرز تاج خروس گردید. روش کشت دوردیفه زیگزاگ با تراکم 11/11بوته در متر مربع، بیشترین عملکرد دانه (13632کیلوگرم در هکتار)، عملکرد بیولوژیک (21642کیلوگرم در هکتار)، شاخص برداشت (63 درصد) و وزن هزار دانه (440گرم) را در مقایسه با سایر تیمارهای مربوط به آرایش کاشت دوردیفه معمولی و تک ردیفه، دارا بود. بر اساس نتایج بدست آمده، الگوی کاشت دوردیفه زیگزاگ با تراکم 11/11بوته در متر مربع به دلیل بالاتر بودن میزان تولید محصول و همچنین به علت کنترل بهتر علف های هرز به عنوان برترین تیمار تلفیقی در این آزمایش شناخته شد.
    کلیدواژگان: آرایش کاشت، اجزای عملکرد، تاج خروس، ذرت، رقابت و عملکرد
  • فرهاد محبتی، فواد مرادی، فرزاد پاک نژاد، سعید وزان، داود حبیبی، سعیده بهنیا، هاشم پورایراندوست صفحه 58
    به منظور بررسی تاثیر محلول پاشی هورمون های اکسین (IAA)، اسید ابسیزیک ((ABAو سایتوکاینین (CK) بر عملکرد و اجزای عملکرد برنج در دمای پایین آزمایشی به صورت آبکشت در سال 1387 در پژوهشکده بیوتکنولوژی کشاورزی کرج اجرا گردید. در این آزمایش دو ژنوتیپ برنج خارجی متحمل (شماره های33: IR72944-1-2-2 و 34: IR73688-57-2) و یک رقم داخلی حساس به دمای پایین (هویزه) با استفاده از هورمون های اکسین، اسید ابسزیک و سایتوکاینین محلول پاشی شده و سپس به مدت 14 روز در دو شرایط دمای شاهد 22/29 (شب/روز) درجه سانتیگراد و دمای پایین 13/15 (شب/روز) درجه سانتیگراد در فیتوترون قرار داده شدند. صفات وزن دانه درکپه، تعداد خوشه چه در خوشه، درصد باروری خوشه، تعداد کل پنجه و تعداد پنجه بارور به صورت یک آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملا«تصادفی با چهارتکرار مورد ارزیابی قرار گرفتند. از نظر تحمل تنش دمای پایین، بین ارقام اختلاف معنی داری وجود داشت. در تیمار شاهد و بدون هورمون پاشی، وزن دانه درکپه رقم هویزه 2/26 گرم بود که در تیمار تنش به 4/1 گرم کاهش یافت، در حالی که مقادیر آن در تیمار های محلول پاشی با اکسین، اسید ابسزیک و سایتوکاینین به ترتیب 1/24، 8/20 و 4/30 گرم بود. سایتوکاینین در شرایط شاهد نیز باعث افزایش این صفت در رقم مذکور شد و مقدار آن را از 2/26 گرم در تیمار بدون محلول پاشی به 1/40 گرم افزایش داد. بین ژنوتیپ و هورمون اثرات متقابل معنی داری مشاهده گردید. هورمون های مورد استفاده در شرایط تنش مانع از کاهش وزن دانه در کپه شدند. هورمون پاشی در تنش دمای پایین باعث افزایش معنی دار وزن دانه در کپه گردید. در رقم هویزه در شرایط تنش دمای پایین، محلول پاشی با هورمون های اکسین، اسید ابسزیک و سایتوکاینین به ترتیب باعث افزایش 1/94، 3/93 و 4/95 درصدی وزن دانه در کپه و همچنین افزایش 5/85، 5/85 و3/82 درصدی تعداد پنجه بارور نسبت به تیمار بدون هورمون پاشی شدند. افزایش 4/14 درصدی تعداد خوشه چه در خوشه در اثر سایتوکاینین در تنش دمای پایین در رقم هویزه مشاهده شد. براساس نتایج آزمایش حاضر بنظر می رسد که میزان و تعادل بین هورمون ها، یکی از مهم ترین عوامل موثر تحمل به تنش دمای پایین در برنج است.
    کلیدواژگان: برنج، تنش دمای پایین، وزن دانه و هورمون
  • زهرا یوسفی، نادعلی باباییان جلودار، سیدکمال کاظمی تبار صفحه 72
    در برنامه های به نژادی کلزا جهت دستیابی به ارقامی با طول خورجین بلندتر و انتقال این صفت به ارقام پیشرفته جهت افزایش عملکرد آنها، آگاهی از نحوه توارث و عمل ژن در این صفت بسیار موثر است. به منظور بررسی توارث پذیری این صفت آزمایشی درسال زراعی 86-1385 در دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی ساری اجرا و داده های حاصل از تلاقی دو به دوی سه رقم والدینی کلزا با اسامیFoseto، Option 500 و Goliath و نسل های F1، F2 و F3 حاصل از تلاقی دو به دوی آنها جمع آوری شده و با استفاده از روش تجزیه میانگین نسل ها، اثرهای ژنی مربوط به طول خورجین در آنها برآورد شد. نتایج این آزمایش نشان داد که در گیاه کلزا صفت طول خورجین بلند، عمدتا توسط اثرهای غالبیت ژن ها به ارث می رسد و اثرهای متقابل اپیستازی از نوع غالبیت در غالبیت نیز در توارث آن موثر می باشد. نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل مولکولی نشان دادکه دو آغازگر RAPD (UBC_83 و UBC_248) با صفت طول خورجین بلند همبسته بوده به طوری که در لاین هایی با طول خورجین بلند باند bp470 توسط آغازگر UBC_83 و باند bp 680 توسط آغازگر UBC_248 تکثیر شدند. از این رو به نظر می رسد که می توان از این دو آغازگر در برنامه های به نژادی کلزاجهت شناسایی ارقام و لاین هایی با طول خورجین بلند و گزینش این نوع ژنوتیپ ها در نسل های مختلف، بهره برداری کرد.
    کلیدواژگان: اثرهای ژنی، توارث پذیری، طول خورجین، کلزا و نشانگر RAPD
  • مرجان بهزادی راد، محمدرضا نقوی، علیرضا طالعی صفحه 84
    ژن تک نسخه پلاستیدی استیل کوآنزیم آ، اولین عامل کاتالیزی در بیوسنتز اسیدهای چرب، در مطالعه روابط فیلوژنتیکی، تکاملی و سیستماتیکی گندمیان توانایی زیادی دارد. احتمال اینکه، ژن های تک نسخه و کم نسخه دستخوش تکامل گروهی شوند کم است، بنابراین ACC ژن مهمی جهت مطالعه مبدا و تکامل پلی پلوییدها محسوب می شود. در این تحقیق رابطه فیلوژنتیکی هفت گونه و زیرگونه ی جو های بومی ایران، (Hudson Hordeum marinum)، (Hordeum brevisubulatum Trinus Link)، (Hordeum bulbosom L.)، (K. Koch Hordeum spontaneum)، جو زراعی دو ردیفه (Hordeum vulgare convar. distichon L.)، جو زراعی شش ردیفه (convar. hexastichon L. Hordeum vulgare)، با استفاده از آغازگر اختصاصی ژن استیل کوآنزیم آکربوکسیلازACC1 بررسی و توالی های بدست آمده از جو با توالی گونه هایی از جنس Leymus و Elymus موجود در پایگاه اطلاعاتی مقایسه شدند. نتایج نشان داد که جوهای بومی ایران تنوع زیادی داشتند. درخت فیلوژنتیکی نمونه ها را به دو گروه اصلی تقسیم نمود که اولین گروه شامل تمامی نمونه های جنس Leymus و Elymus و دو گونه از جنس Hordeum بود، در حالی که گروه دوم شامل گونه ها و زیرگونه های Hordeum ایرانی همراه با Hordeum vulgare بود که مبدا آن شناخته شده نیست. نتایج حاصل از درخت فیلوژنتیکی در این تحقیق با نتایج سایر مطالعات بدست آمده از تحقیقات مورفولوژیکی و مولکولی مطابقت داشت. از آنجایی که ژن ACC1 منبع ارزشمندی جهت تجزیه و تحلیل فیلوژنتیکی در طایفه Triticeae می باشد، لذا نتایج این تحقیق وضعیت ژنومی گونه ها و روابط تکاملی بین آنها و همچنین روابط منطقی تاکسونومی گونه های مهم و بومی جو ایران با استفاده از مقایسه توالی های DNA برای ژن مورد نظر را به خوبی مشخص نمود.
    کلیدواژگان: تکامل مولکولی، توالی ژن، ژنACC، فیلوژنتیک و Hordeum
|
  • Arab Amerir., A. Soltani, I. Zeinali, B. Kamkar, F. Khavari Page 1
    Quantitative information of nitrogen accumulation and remobilization under varying environmental and growing conditions are limited for wheat (Triticum aestivum L.) cultivars in Golestan province of Iran. This information is used for quantifying nitrogen partitioning between leaves and stems during vegetative stage and the remobilization to the grains during reproductive stage. This experiment was carried out at research farm of the Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Resources، Gorgan، Iran، in 2005-2006 using randomized complete block design with four replications. The experiment was conducted with four spring bread wheat cultivars t (Kohdasht، Shiroudi، Tajan and Zagross) in three planting dates (14 Dec.، 20 Jan. and 20 Feb.). Results revealed that N concentration (%) in leaves was 5% up to beginning of grain growth stage، and then declined linearly to 2% at physiological maturity. Stem N% decreased from 2. 3% at anthesis to 1. 7% in senesced stems at maturity. Results indicated that a positive relationship exists between nitrogen content of grain and whole plant، as each unit increase in the whole plant nitrogen (%) increased grain nitrogen content by 0. 89%. This relationship can be used to estimate grain nitrogen content. Nitrogen partitioning in vegetative stage was 58% to stems and 42% to leaves. Those cultivars that had greater remobilization efficiency from stem reserves in reproductive stage، also had higher grain nitrogen content. A significant relationship was observed between nitrogen remobilization and nitrogen content of vegetative organs at maturity stage that can be used to predict nitrogen remobilization. It was found that nitrogen remobilization decreased by 25. 4% per each unit increase in nitrogen content in vegetative organs. The parameter estimates and functions obtained in this study could be used to simulate N accumulation and remobilization for spring bread wheat cultivars.
    Keywords: Bread wheat, Grain filling, Nitrogen remobilization, Simulation
  • Omidian A., S. A. Siadat, R. Naseri, M. Moradi Page 16
    To evaluate the effect of foliar application of zinc sulphate on plant characteristics of rapeseed cultivars a field experiment was carried out during 2008-2009 growing season in Shirvan-Chardavol Field Station of Ilam، Iran. The experiment was performed using factorial arrangement in randomized complete blocks design with three replications. The experimental factors included zinc sulphate foliar application (control، foliar application at stem elongation، and flowering stages) and four rapeseed cultivars (Hyola401، Hyola308، Zarfam and Sarigol). Results showed that foliar application significantly affected grain yield، silique. plant-1، grain. silique-1، 1000 grain weight، oil and protein content. Foliar application of zinc sulphate at stem elongation and flowering stages increased grain yield (by 11% and 17%، respectively). Also، oil and protein contents were increased by application of zinc sulphate. The highest oil (35. 1%) and protein (27. 3%) contents obtained from application of zinc sulphate at flowering stage when compared to control treatment. Cultivars were significantlydifferent for grain yield، yield components، silique length، oil content، protein content and plant height. The highest 4201 kg. ha-1) and lowest (2981 kg. ha-1) grain yield obtained from Zarfam and Sarigol cultivars، respectively. Oil and protein contents were also significantly different in rapeseed cultivars. Zarfam had the highest oil content (34. 9%) in comparison to the other cultivars. It is concluded that that zinc sulphate foliar application on Zarfam cultivar at flowering stage resulted in higher seed yield under the climatic conditions of the experimental site.
    Keywords: Flowering stage, Foliar application, Oil content, Rapeseed, Zinc sulphate
  • Sarhadie., S. Mahfoozi, E. Majidi Hervan, A. Amini Page 29
    This study was conducted to determine the relationship between vernalization requirement and phenological development with expression of low-temperature (LT) tolerance in two bread wheat cultivars acclimated under both controlled and field conditions in cold and temperate climates of Iran. Two bread wheat cultivars (MV17and Shahryar) with different vernalization response and phenological developments were planted under field conditions at Zanjan Agricultural Research Station in cold region and Karaj Agricultural Research Station، Seed and Plant Improvement Institute in temperate zone of Iran in the autumns of 2009. LT tolerance، as measured by LT50، stage of phenological development، as estimated by final leaf number and shoot apex developmental morphology were determined during the autumn and winter seasons. Second set of experiments were conducted under controlled conditions. Norstar (winter wheat) and Azar2 (facultative wheat) cultivars were subjected to cold acclimating temperature (2°C) over a period of 0-89 days and LT tolerance and vernalization fulfillment were measured at various acclimation periods. Results of field experiments showed that winter habit ‘cv. MV17’ and facultative ‘cv. Shahryar reached their maximum LT tolerance at LT50= -19ºC and LT5 = -16ºC، respectively، at the point of vernalization fulfillment in Zanjan. While، maximum LT50 of MV17 and Shahryar cultivars were -12 and -8ºC in Karaj temperate region، respectively. The level and trends of LT tolerance were different for two cultivars in two different regions. Double ridge was formed very late in plants acclimated in Zanjan cold region. Delay in the vegetative to the reproductive transition in winter wheat cv. MV17 grown in cold region maintained plants for a longer time in the vegetative stage and caused increased level of LT (LT50= - 19oC). While plant development to advanced stage reduced the ability of cv. MV17 in Karaj temperate region to acclimate to LT with LT50 of about -16oC. Similar results were observed for LT50 of cv. Shahryar (facultative wheat). with LT50 of about -16oC in Zanjan as compared to LT50 of about -12oC in Karaj supporting the regulatory role of developmental traits in the expression of LT. Results of experiments conducted under controlled conditions showed that cv. Norstar (winter wheat) had a longer vernalization requirement (between 35-42 days) than Azar2 (facultative wheat). Maximum level of LT was achieved about the same time as vernalization fulfillment occurred in both cultivars. It is concluded that both the acclimation conditions of regions and plant development had major influence on controlling of LT in bread wheat cultivars.
    Keywords: Bread wheat, Cold, temperate regions, Development, Veralization requirement
  • Amoo Zadeh, M. M. A. Baghestani, M. Barary, A. A. Nasrollah Nejad, M. M. Pour Siahbidi Page 44
    To study the effect of integrated planting pattern and plant spacing on competition between maize and redroot pigweed a field experiment was carried out at experimental station of Agricultural College of Ilam University in 2006 growing season. Experimental treatments were arranged as split plot in randomized complete block with three replications. Main plots consisted of planting patterns (single row، rectangular twin rows and zigzag twin rows) and maize plant densities (5. 33، 6. 66، 8. 33، 9. 52، 11. 11 plant. m-2) were randomized in sub plots. Results indicated that leaf area index، total dry matter accumulation and crop growth rate (CGR) of maize increased in all planting patterns، especially zigzag twin rows planting with 11. 11 plant. m-2. However، dry matter accumulation and growth rate decreased in redroot pigweed. In fact، among different maize arrangements، twin rows planting and particularly zigzag twin rows increased grain yield and yield components، on the other hand zigzag twin rows planting arrangement increased competitive ability of maize against redroot pigweed. Zigzag twin rows planting with plant density of 11. 11 plant. m-2produced the maximum grain yield (13632 kg. ha-1)، biological yield (21642 kg. ha-1)، harvest index (63%)، and 1000 kernel weight (440g) as compared to the other treatments. Therefore، the best planting arrangement، based on the finding of this research، is zigzag twin rows planting، i. e. planting density of 11. 11 plant. m-2، because of higher grain yield and more effective weed control.
    Keywords: Competition, Grain yield, Maize, Planting pattern, Redroot pigweed, Yield components
  • Mohabbati F., F. Moradi, F. Paknejad, S. Vazan., D. Habibi. S. Behneya, H. Pour Irandoost Page 58
    To study the effects of auxin (IAA)، abscisic acid (ABA) and cytokinin (CK) hormones on grain yield and its components of rice (Oryza sativa L.) genotypes under low temperature stress conditions، an experiment was conducted during 2008 in phytotron in Agricultural Biotechnology Research Institute of Iran، Karaj، Iran. Three rice genotypes (33: IR72944-1-2-2، 34: IR73688-57-2 as exotic cold-tolerant and Hoveizeh as Iranian coldsensitive genotypes) were foliar-applied with IAA، ABA and CK hormones and treated with two temperatures conditions including; 22/29 oC (night/day) and 15/13 oC (night/day) as control and stress temperatures، respectively. Grain weight. hill-1 (g)، spikelet. spike-1، fertility (%)، maximum tiller number، fertile tiller number were examined in a factorial experiment using completely randomized design (CRD) with four replications. Results showed that there were significant differences among the genotypes. Grain weight. hill-1 of Hoveizeh cultivar was significantly higher in control (26. 2 g) than stress (1. 4 g) conditions. This trait showed a significant reduction in non-applied treatment as compared with hormonal treatments. IAA، ABA، and CK hormones، under stress conditions، increased grain weight. hill-1 from 1. 2 g to 24. 1 g، 20. 8 g and 30. 4 g، respectively. Grain weight. hill-1 under control temperature increased from 26. 2 g in non-applied to 40. 1 g in CK-applied treatment. There were significant interactions between genotypes and hormonal treatments. Application of hormones prevented the reduction of grain weight. hill-1 under stress temperatures. Grain weight. hill-1 of Hoveizeh cultivar with application of IAA، ABA and CK under stress conditions، showed 94. 1%، 93. 3% and 95. 4% increases، respectively. IAA، ABA and CK applications under stress conditions also increased fertile tillers (%) to 85. 5%، 85. 5% and 82. 3 %، respectively، in comparison to non-applied treatment. CK caused a significant increase in grain weight. hill-1 under stress conditions. It increased the number of spike in Hoveizeh up to 14. 4 % under low temperature stress conditions. It is concluded that the amount and balance of hormones are the most important and effective factors in rice plants to tolerate low temperature stress conditions.
    Keywords: Grain weight, Hormone, Low temperature stress, Rice
  • Youssefyz., N. Babaeian Jelodar, S. K. Kazemitabar Page 72
    Information of inheritance and gene action for silique length is very useful in rapeseed breeding program for development of cultivars with longer silique and incorporating this trait to the new improved cultivars for increasing grain yield. To study the heritability of silique length، an experiment was conducted during 2006- 2008 at the University of Agricultural and Natural Resources Sciences of Sari، Iran. Data collected from the three cultivar of rapeseed parents; Foseto، Option 500، Goliath as well as F1، F2 and F3 generations of their crosses. Genetic inheritance of silique length was estimated using generation mean analysis. Results indicated that silique length in rapeseed was mainly controlled by dominant gene effects، and dominant × dominant epistatic was also effective in controlling of silique length. Two RAPD markers (UBC_83، UBC_248) also identified that were associated with silique length، and produced 470bp band by (UBC_83) and 680bp band by (UBC_248). Therefore، these two markers could be used in the breeding programs of rapeseed for identification of genotypes and lines with long siliques to shorten the breeding cycle.
    Keywords: Gene effect, Heritability, RAPD marker, Rapeseed, Silique length
  • Behzadi Radm., M. R. Nagavi, A. R. Taleei Page 84
    Plastid single-copy gene acetyl- coAcarboxylase (ACCase) is the first agent in the biosynthesis of fatty acids which is suitable for the studying of phylogenetic relationships، evolutionary and systematic of grasses. Single and low copy genes are less likely subject to concerted evolution، thus making themselves ideal tools for studying the origin and evolution of polyploid taxa. In this study، phylogenetic relationship of seven species and subspecies of (Hordeum) of Iran including (Hordeum murinum L.)، (Hordeum marinum Hudson)، (Hordeum brevisubulatum Trinus Link)، (Hordeum spontaneum K. Koch)، (Hordeum bulbosom L.)، (Hordeum vulgare convar. distichon L.)، (Hordeum vulgare convar. hexastichon L.)، were investigated using gene specific primers acetyl- CoAcarboxylase (ACC1) and then compared their sequences with the sequences of species of Leymus and Elymus genera. A great diversity was observed in the wild barley from Iran. Phylogenetic tree grouped all samples in two main groups. The first group consisted of all accessions of Leymus and Elymus genera as well as two accessions of Hordeum. While the second group consisted of all Iranian species/subspecies of Hordeum along with Hordeum vulgare L. with unknown origin. Since ACC1 gene is a valuable source for phylogenetic analysis in the Triticeae tribe، this research investigated the genomic and evolutionary relationships of the Hordeum، Leymus and Elymus genera and dtermined reasonable and important Taxonomy relationships among Hordeum species from Iran.
    Keywords: ACC gene, Gene sequence, Hordeum, Molecular evolution, Phylogenetic