فهرست مطالب

فصلنامه علوم زراعی ایران
سال چهاردهم شماره 2 (پیاپی 54، تابستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/06/03
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمدرضا میرزایی، سید معین الدین رضوانی صفحه 94
    به منظور محاسبه فاکتور حساسیت گیاه (Ky) و اثر سطوح کم آبیاری در مراحل مختلف رشد چغندرقند، آزمایشی به صورت کرت های یک بار خردشده که در آن مراحل مختلف رشد چغندرقند در کرت های اصلی و سطوح مختلف کاهش آب در کرت های فرعی قرار داده شده بودند، در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی در چهار تکرار طی سال های 83 و 84 در مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی همدان انجام شد. مراحل مختلف رشد چغندرقند شامل چهار مرحله، سبز شدن تا استقرار بوته، استقرار بوته تا 70 الی 80 درصد پوشش مزرعه، پوشش کامل مزرعه تا ابتدای شروع کاهش پوشش گیاهی و از شروع کاهش پوشش گیاهی تا رسیدگی کامل چغندر قند (حداکثر ضریب استحصال) بودند. تیمارهای آبیاری عبارت بودند از: کاهش مصرف آب تا 55، 70 و 85 درصد حجم آب آبیاری کامل و یک تیمار آبیاری کامل(شاهد). نتایج تجزیه واریانس مرکب داده ها نشان داد که اثر مراحل رشد چغندرقند، برای عملکرد قند و عملکرد قند قابل استحصال و همچنین میزان قند و میزان قند قابل استحصال معنی دار بود. اثر سطوح مختلف آبیاری برای عملکرد کمی در سطح یک درصد و برای ضریب قلیائیت معنی دار بود. اثر متقابل دو عامل مراحل چهارگانه رشد چغندرقند و سطوح مختلف آبیاری از نظر صفات کمی معنی دار بود. نتایج آزمایش نشان دادکه حساسیت گیاه چغندرقند در تمام مراحل رشد و نمو نسبت به کمبود آب یکسان نبود. حساس ترین مرحله رشد چغندرقند به تنش آب مرحله اول رشد یعنی مرحله سبز شدن تا استقرار بوته برای عملکرد ریشه و شکر بود. ضریب حساسیت چغندرقند در مرحله یک، دو، سه و چهارم رشد برای عملکرد شکر به ترتیب 23/1، 02/1، 06/1 و84/0 بود. بنابراین مرحله چهارم رشد چغندر قند کمترین حساسیت را به کم آبیاری داشت، چنانکه در مرحله چهارم رشد با کاهش45 درصد آب مصرفی نسبت به آبیاری کامل (شاهد)، عملکرد قند به ترتیب 80/9 و 37/10 تن در هکتار بودکه فقط 5/5 درصد کاهش را نسبت به تیمار شاهد نشان داد. به نظر می رسدکه می توان با برنامه ریزی صحیح آبیاری در مراحل رشد گیاه با ضریب حساسیت پایین، میزان معینی از نیاز آبی گیاه را کاهش داد بطوری که میزان افت محصول کمتر از میزان آب کسر شده باشد. بر اساس نتایج این آزمایش امکان کاهش مقدار آب مصرفی تا 45 درصد در مراحل دوم و چهارم و تا 15 درصد در مرحله سوم رشد نسبت به آبیاری کامل، بدون کاهش معنی دار در عملکرد قند قابل استحصال، در زراعت چغندر قند وجود دارد.
    کلیدواژگان: آبیاری بابلر، چغندرقند، عملکرد شکر، فاکتور حساسیت محصول و کم آبیاری
  • ارغوان علی سلطانی، هوشنگ علیزاده، سیروس محفوظی، فرنگیس خیالپرست صفحه 108
    این آزمایش به منظور مقایسه اثر دوره های کوتاه و طولانی مدت خوسرمایی بر خصوصیات بیوشیمیایی دو رقم گندم بهاره و زمستانه در قالب یک طرح کاملا تصادفی با 3 تکرار در گلخانه گروه زراعت و اصلاح نباتات دانشگاه تهران در سال 1388 انجام گرفت. در این آزمایش میزان برخی آنزیم های آنتی اکسیدانت، قندهای احیا، محتوای کلروفیل و کاروتنوئیدها در دو رقم زمستانه (نوراستار) و بهاره (کوهدشت) گندم هنگامی که گیاهچه ها در دمای 3 درجه سانتی گراد بمدت صفر، 3، 6، 12و 24 ساعت و 2 هفته تیمار شدند، اندازه گیری گردید. نتایج بررسی LT50 نشان داد که تنها رقم زمستانه نوراستار پس از دو هفته خوسرمایی توانست سرمای 12- درجه سانتی گراد را تحمل کند. در بیشتر موارد فعالیت آنزیم ها در مراحل اولیه سرما افزایش یافته، ولی پس از دو هفته خوسرمایی این روند کاهش یافت. افزایش میزان آنزیم ها در مراحل اولیه سرما نشان دهنده سمیت زدایی سریع گونه های فعال اکسیژن در کوتاه مدت است. با توجه به اینکه کلروفیل ها منبع تولید گونه های فعال اکسیژن هستند، کاهش محتوای کلروفیل در رقم نوراستار نشان می دهد که کاهش آن در طول خوسرمایی می تواند در تحمل به یخ زدگی دخیل باشد. نتایج کلی این تحقیق نشان داد که هر دوی تیمارهای کوتاه و طولانی مدت خوسرمایی دارای اهمیت بوده و برخی از متابولیت ها در کوتاه مدت و برخی دیگر در طولانی مدت تاثیر گذار هستند.
    کلیدواژگان: آنزیم های آنتی اکسیدانت، کلروفیل، کاروتنوئیدها، گندم و LT50
  • آرمان آذری، سید علی محمد مدرس ثانوی، حسین عسکری، فائزه قناتی، امیرمحمد ناجی، بهرام علیزاده صفحه 121
    به منظور مطالعه رفتارهای مورفولوژیک و فیزیولوژیک کلزا، آزمایشی گلخانه ای در سال 1388 در دانشکده کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس انجام گردید. تعداد 36 تیمار شامل 18 رقم کلزا و شلغم روغنی (15 رقم از گونه napus و 3 رقم از گونه rapa) و دو سطح شوری خاک (2 و 12 دسی زیمنس بر متر) به صورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار مورد بررسی قرار گرفتند. دوره آزمایش به مدت 50 روز (تا پایان مرحله روزت) ادامه یافت. نتایج آزمایش نشان داد که تنش شوری تعداد و سطح برگ، وزن دمبرگ، پهنک و زیست توده و میزان آب برگ و محتوای نسبی آب برگ را کاهش و نسبت وزنی پهنک به دمبرگ و نیز نسبت وزنی آوند آبکش به آوند چوب را افزایش داد. محتوای نسبی آب برگ کمترین و زیست توده و میزان آب برگ بیشترین تغییرات را نشان دادند. زیست توده با تعداد برگ همبستگی نداشت، ولی با سطح و وزن پهنک همبستگی خوبی نشان داد. تنش شوری باعث کاهش میزان کلروفیل های a و b و کل، پتاسیم و نسبت پتاسیم به سدیم پهنک و نیز پایداری غشا و افزایش میزان سدیم پهنک برگ شد. افزایش میزان سدیم به مراتب بیشتر از کاهش میزان پتاسیم بود. تنش شوری بر نسبت کلروفیل a به b و سایر رنگدانه های گیاهی (کاروتنوئیدها، آنتوسیانین و فلاونوئیدها) تاثیری نداشت. تنش شوری باعث افزایش میزان پرولین در گونه napusشد، ولی در گونه rapa کاهش یافت. بین میزان پرولین با زیست توده در هر دو گونه همبستگی وجود نداشت. نتایج این آزمایش این نشان داد که میزان تحمل به شوری گونه napusدر مراحل اولیه رشد از گونه rapa بیشتر بود که این تحمل بیشتر می-تواند با آمفی دیپلوئید بودن گونه napus مرتبط باشد.
    کلیدواژگان: تنش شوری، فیزیولوژی، کلزا، مورفولوژی، Brassica napus و Brassica rapa
  • شهرام نخجوان، محمدرضا بی همتا، فرخ درویش، بهزاد سرخی، مهدی زهراوی صفحه 136
    به منظور بررسی وراثت پذیری و نحوه عمل ژن برای برخی از صفات کمی مهم جو در دو تیمار آبیاری کامل و تنش خشکی انتهای فصل، تلاقی بین دو ژنوتیپ حساس (EC 84-12) و متحمل به خشکی (1-BC-80455) صورت گرفت. والدین به همراه گیاهان نسل های F1، F2، BC1 و BC2 در مزرعه و تحت دو تیمار آبیاری کامل و تنش خشکی انتهای فصل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار ارزیابی شدند. آزمایش طی سالهای 85-84 و86-85 در مزرعه به نژادی غلات موسسه اصلاح و تهیه نهال و بذر کرج اجرا شد. در تیمار آبیاری کامل، آب مورد نیاز گیاه تا انتهای فصل رشد تامین شد، و در تیمار تنش خشکی، آبیاری در مرحله گلدهی قطع گردید. صفات ارتفاع بوته، طول سنبله، طول ریشک، عملکرد دانه، وزن هزار دانه، شاخص برداشت، تعداد روز تا سنبله دهی و تعداد روز تا رسیدگی فیزیولوژیک اندازه گیری و یاداشت برداری شدند. نتایج حاصل از تجزیه واریانس در هر دو محیط نشان داد که میانگین مربعات نسل ها برای تمامی صفات معنی دار بوده است، بنابراین تجزیه میانگین نسل ها برای کلیه صفات انجام گرفت. در هر دو تیمار آبیاری کامل و تنش خشکی انتهای فصل، در توراث کلیه صفات به جز شاخص برداشت در تیمار آبیاری کامل، اثر افزایشی، غالبیت و اپیستازی نقش داشتند. مقایسه نحوه عمل ژن در دو محیط آبیاری کامل و تنش خشکی انتهای فصل، حاکی از سهم بیشتر اثر ژن های غلبه نسبت به اثر ژن های افزایشی در خصوص صفات عملکرد دانه، شاخص برداشت، تعداد روز تا رسیدگی فیزیولوژیک وکاهش سهم اثر ژن های غلبه نسبت به افزایشی در صفات ارتفاع بوته، طول سنبله، طول ریشک در تیمار تنش نسبت به شرایط آبیاری کامل می باشد. بطور کلی به نظر می رسدکه در مورد صفاتی که سهم اثر افزایشی ژن ها بیشتر است، گزینش در نسل های اولیه موثر می باشد، ولی در مورد صفاتی که سهم اثر غلبه ژن ها بیشتر است، گزینش بایستی تا نسل های دیرتر یعنی تا دسترسی به سطح بالایی از تثبیت ژنی به تاخیر بیافتد. دامنه وراثت پذیری عمومی و خصوصی برای صفات ذکر شده در تیمارآبیاری کامل به ترتیب بین 43/0 تا 69/0 و 31/0 تا 43/0 و در تیمار تنش خشکی انتهای فصل به ترتیب بین 41/0 تا 81/0 و 26/0 تا 45/0 متغیر بود. حداکثر تعداد ژن برای صفات مذکور در تیمار آبیاری کامل و تنش خشکی انتهای فصل به ترتیب از51/1 تا 32/4 ژن برآورد شد.
    کلیدواژگان: تجزیه میانگین نسل ها، تعداد ژن، تنش خشکی انتهای فصل، جو، عمل ژن و وراثت پذیری
  • امید علی اکبرپور، حمید دهقانی، بهزاد سرخی لله لو صفحه 155
    مطالعه اثر متقابل ژنوتیپ × محیط و پایداری عملکرد دانه ارقام در شرایط محیطی مختلف از اهمیت ویژه ای در برنامه های اصلاح نباتات برخوردار است. تحقیق حاضر با هدف بررسی پایداری عملکرد 18 لاین امیدبخش جو به همراه دو رقم شاهد (بهمن و ماکویی// زاگرس/80-5151) در هشت ناحیه سرد کشور که در شش منطقه همدان، میاندوآب، کرج، اراک، جلگه رخ و مشهد طی دو سال زراعی(1388- 1386) و در دو منطقه اردبیل و تبریز فقط در سال 1386، در مجموع در 14 محیط (ترکیب سال و مکان) انجام شد. طرح آزمایشی مورد استفاده در تمامی مناطق و سال ها، بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار بود. تجزیه واریانس مرکب با فرض تصادفی بودن محیط ها (سال ها و مکان ها) و ثابت بودن ژنوتیپ ها انجام شد. نتایج تجزیه واریانس مرکب نشان داد که بین اثرهای ساده ژنوتیپ ها اختلاف معنی داری وجود نداشت، اما اثر متقابل ژنوتیپ × محیط در سطح احتمال یک درصد معنی دار بود. با استفاده از روش رگرسیونی فینلی و ویلکینسون، ژنوتیپ 16 با ضریب رگرسیون نزدیک به 1 و کمترین میزان انحراف از رگرسیون به عنوان پایدارترین ژنوتیپ معرفی شد. روش ابرهارت و راسل ژنوتیپ های 18 و 11 را با کمترین میزان ضریب رگرسیون وکمترین میزان انحراف از خط رگرسیون به عنوان ژنوتیپ های پایدار برای محیط های نامساعد مشخص نمود. همچنین براساس روش رگرسیون تای، ژنوتیپ 16 به عنوان ژنوتیپی با پایداری متوسط معرفی شد و ژنوتیپ های11 و 18 به ترتیب بالاترین میزان پایداری را نسبت به سایر ژنوتیپ ها داشتند. به طور کلی با مقایسه روش های رگرسیونی فینلی و ویلکینسون، ابرهارت و راسل و تای، روش رگرسیونی تای از دیدگاه بیومتری، یک روش تکمیل کننده برای تشخیص ژنوتیپ های پایدار به کمک سایر روش های رگرسیونی بود و ژنوتیپ16 نیز به عنوان یک ژنوتیپ مطلوب برای تمامی محیط های آزمایشی شناخته شد. ژنوتیپ 19 نیز برای محیط های مساعد یا محیط های با عملکرد بالاتر از میانگین کل آزمایش و ژنوتیپ های 11 و 18 برای محیط های نامساعد شناسایی شدند.
    کلیدواژگان: اثر متقابل ژنوتیپ × محیط، اقلیم سرد، پایداری، جو و عملکرد
  • سید مهدی سامان، جواد مظفری*، شاهین واعظی، احمد عباسی مقدم، حسین مصطفایی صفحه 171

    به منظور بررسی تنوع ژنتیکی صفات نیام و دانه در ژرم پلاسم عدس ایران، 302 نمونه ژنتیکی از کلکسیون عدس بانک ژن گیاهی ملی ایران در سال 1387- 1388 در مزرعه پژوهشی ایستگاه تحققات کشاورزی اردبیل مورد ارزیابی قرار گرفت.
    توده های عدس بومی مورد مطالعه از 13 استان کشور جمع آوری شدند. صفات تعداد نیام در بوته، تعداد دانه در نیام، شدت چسبندگی دانه به نیام، رنگ لپه، طرح های روی پوست، رنگ طرح های روی پوست، رنگ زمینه پوست، وجود رنگدانه روی نیام و رنگ اپی کوتیل براساس دستورالعملIBPGRI یادداشت برداری شدند. پارامترهای آماری پراکنش وتنوع برای صفات کمی شامل میانگین، انحراف معیار، ضریب تغییرات و برای صفات کیفی شامل نما، شاخص شانون و مقدار نسبی آن محاسبه گردید.
    آماره های تنوع و پراکنش نشان دادند که تنوع چشمگیری برای صفات شدت چسبندگی دانه به نیام و تعداد نیام در بوته (به ترتیب با ضریب تغییرات 85/42 و 25/42) در ژرم پلاسم بومی عدس ایران وجود دارد. پس از آن بیشترین تنوع برای صفات رنگدانه و رنگ لپه ملاحظه گردید. نتایج حاصل از تجزیه خوشه ایصفات نشان داد که منابع ژنتیکی مورد مطالعه به پنج گروه قابل تقسیم هستند و رابطه روشن و مشخصی بین گروه های تنوع و مناطق جغرافیایی جمع آوری شده مشاهده نگردید. تفاوت بین این گروه ها عمدتا ناشی از تنوع صفت تعداد نیام در بوته بود. روش تجزیه به عامل ها مشخص نمودکه صفات مرتبط با خصوصیات کیفی دانه سهم عمده ای در توجیه تنوع نمونه های ژنتیکی مورد بررسی داشتند. از مقایسه گروه ها از لحاظ صفات نیام و دانه می توان دریافت که گروه پنجم به دلیل دارا بودن میانگین بالای نیام در بوته می تواند در برنامه های اصلاحی مورد بهره برداری قرار گیرد.

    کلیدواژگان: تنوع ژنتیکی، تجزیه خوشه ای، خصوصیات نیام و عدس
  • سیده مطهره سروری، سیدعلی رضا بهشتی صفحه 183
    در این آزمایش روابط عملکرد و خصوصیات مرتبط با عملکرد در 13 ژنوتیپ سورگوم دانه ای در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار و در سه محیط آزمایشی مجزا (شرایط بدون تنش، تنش خشکی در دو مرحله رویشی و زایشی) مورد ارزیابی قرار گرفت. در محیط بدون تنش آبیاری با استفاده از لوله های هیدروفیکس و نصب دریچه خروجی برای هر ردیف صورت گرفته و در دو محیط واجد تنش، اعمال تنش در مرحله رویشی (از مرحله چهار برگی تا آغاز آبستنی و در مرحله زایشی (از آغاز گلدهی تا مرحله خمیری سخت)، آبیاری فقط در خارج از مراحل تنش به روال معمول انجام شد.تجزیه واریانس داده ها اختلاف معنی داری را بین ژنوتیپ ها برای خصوصیات مورفولوژیک مرتبط با عملکرد در هر سه شرایط محیطی نشان داد. همبستگی ساده بین صفات مورد بررسی در شرایط بدون تنش نشان داد که عملکرد دانه با صفات شاخص برداشت و تعداد دانه در خوشه، در شرایط تنش در مرحله رویشی با صفات شاخص برداشت، عملکرد بیولوژیک، تعداد دانه در خوشه، ارتفاع برگ پرچم از زمین و ارتفاع بوته و در شرایط تنش در مرحله زایشی با صفات شاخص برداشت و روز تا گلدهی همبستگی مثبت و معنی داری داشت. نتایج تجزیه رگرسیون چندگانه خطی به روش گام به گام مشخص نمود که در شرایط بدون تنش صفات تعداد دانه در خوشه، مساحت برگ پرچم، وزن هزار دانه، وزن خشک ساقه، ارتفاع بوته، وزن خشک برگ و روز تا رسیدگی فیزیولوژیک، در شرایط تنش در مرحله رویشی صفات تعداد دانه در خوشه و ارتفاع برگ پرچم از زمین و در شرایط تنش در مرحله زایشی مساحت برگ پرچم و طول خوشه اجزاء و صفات مستقل موثر و معنی دار در عملکرد دانه به عنوان صفت وابسته مدل بودند. صفات مورد آزمایش در شرایط بدون تنش، تنش در مرحله رویشی و تنش در مرحله زایشی به ترتیب با ضرایب همبستگی 86/0=r، 75/0= r و 56/0= r تغییرات عملکرد را توجیه کردند. نتایج تجزیه علیت نشان داد که وزن بذور در خوشه، تعداد دانه در خوشه و وزن خشک ساقه به ترتیب در شرایط بدون تنش، تنش در مرحله رویشی و تنش در مرحله زایشی بیشترین اثر مستقیم را در ایجاد تغییرات عملکرد دانه داشتند و بیشترین اثر غیر مستقیم مثبت و منفی آنها به ترتیب از طریق تعداد دانه در خوشه، وزن بذور در خوشه، قطر ساقه، مساحت برگ پرچم و ارتفاع بوته بر عملکرد دانه اعمال نمودند.
    کلیدواژگان: تجزیه علیت، رگرسیون چند متغیره، مرحله رویشی و مرحله زایشی
|
  • Mirzaei, M. R., S. M. Rezvani Page 94
    To estimate the crop sensitivity factor (Ky) and to assess water stress effect in different growthstages of sugar beet، an experiment was conducted as split plot arrangement in randomized complete block design with four replications. The experiment was carried out in 2004 and 2005 growing seasons in the Agricultural and Natural Resources Research Center of Hamadan Province، Hamedan، Iran. Main plots consisted of four different growth stages including; 1: germination to establishment، 2: establishment to 70-80% canopy development، 3: full canopy development and 4: beginning of canopy senescence to crop maturity (maximum extraction coefficient). Sub-plots consisted of different water consumption levels; 100، 85، 70 and 55% of full irrigation requirements. Combined analysis of variance showed that there was significant difference between growth stages for sugar yield and white sugar yield. Quality properties including sugar content and white sugar content also differed significantly. There was significant difference between irrigation levels for quantitative traits as well as alkalinity coefficient. Interaction effect of growth stage × irrigation level was significant for different quantitative traits. In conclusion sugar beet sensitivity to water stress is alike in all of the growth stages. The most sensitive growth stage of sugar beet to water stress was the first stage for root yield and sugar yield. The crop sensitivity factor for different growth stages of sugar beet was 1. 23، 1. 02، 1. 06 and 0. 84، respectively. It is suggested that the available irrigation water is applied during the growth stages of sugar beet with crop sensitivity factor less than one. Therefore، water consumption can be reduced by 45% at the second and fourth growth stages and 15% at third growth stage، relative to full irrigation، without significant decrease in white sugar yield.
    Keywords: Babbler irrigation, Sugar beet, Sugar yield, Crop sensitivity factor, Water deficit
  • Alisoltania., H. Alizadeh, S. Mahfoozi, F. Khayalparast Page 108
    To evaluate the effect of short and long term cold acclimation on biochemical characteristics of spring and winter wheat (Triricum aestivum L.) cultivars، an experiment was conducted in completely randomized design with three replications in greenhouses of the University of Tehran in 2009. The quantity of some antioxidant enzymes، reducing sugars، chlorophyll and carotenoids contents in two wheat winter (Norstar) and spring (Koohdasht) cultivars were measured and recorded، when seedling were acclimated at 3°C for 0، 3، 6، 12، 24 hours and two weeks. Results of LT50 showed that only Norstar winter cultivar was able to tolerate 12°C after two weeks of cold acclimation. In most cases the activities of enzymes were increased during the short term and then decreased after long term of cold acclimation. The increase of enzymes in the initial phases of cold acclimation represented that reactive oxygen species were rapidly detoxified during the short term cold acclimation. Since chlorophylls are the source of production of reactive oxygen species، the decrease in chlorophyll content in Norstar showed that this attribute، during cold acclimation، can be involved in freezing tolerance. In conclusion، results of this experiment indicated that both short-and long-term cold acclimation are important، however some metabolites are effective during the short term while others are effective during long term.
    Keywords: Antioxidant enzymes, Chlorophyll content, Carotenoids, LT50, Wheat
  • Azaria., S. A. M. Modares Sanavi, H. Askari, F. Ghanati, A. M. Naji Page 121
    To study the effect of salt stress on morphological and physiological traits of different Brassica species a greenhouse experiment was conducted in Tarbiat Modares University. Eighteen rapeseed cultivars (fifteen cultivars of B. napus and three cultivars of B. rapa)، and two levels of soil salinity (2 and 12 dS. m-1) were experimented as factorial arrangement in randomized complete block design with three replications. The total experiment duration was 50 days (time from planting to the end of rosette stage). Results showed that salt stress reduced number of leaf، leaf area، weight of petiole، blade and biomass. However salt increased the water content and relative water content of leaf، but the ratios of blade to petiole weight and phloem to xylem weight. The lowest variation was observed in the relative water content of leaf، whereas the highest variation was in biomass and leaf water content. There was no significant correlation between biomass and number of leaf. Biomass was significantly correlated with the blade area and weight. Salinity decreased the total and chlorophylla and chlorophyllb contents، potassium (K+)، ratio of potassium to sodium (K: Na+) in blade and membrane integrity. Salinity increased the concentration of Na+ in blade. Increase in the concentration of Na+ was higher than decrease in the concentration of K+ in blade. Salt stress had no effect on a/b chlorophyll and other plant pigments such as carotenoid، antocyanine and flavonoids. The concentration of proline increased in B. napus and decreased in B. rapa with increasing salinity. No significant correlation was found between proline and biomass in both species. Results of this study demonstrated that B. napus coped better with salt stress than B. rapa in early stages of growth which can be attributed to the amphidiploidy of B. napus.
    Keywords: Brassica napus, Brassica rapa, Morphology, Physiology, Rapeseed, Salt stress
  • Nakhjavans., M. R. Bihamta, F. Darvish, B. Sorkhi, M. Zahravi Page 136
    Heritability and gene actions of some important quantitative agronomic traits were studied in the progenies of a cross between a drought tolerant and a susceptible barley lines in normal irrigation and terminal drought stress conditions. A cross was made between two genotypes EC 84-12 and 1-BC-80455 susceptible and tolerant to drought، respectively. Parents as well as F1، F2، BC1 and BC2 generations were evaluated under field conditions in two separate experiments using randomized complete block design (RCBD) with three replications. These experiments were carried out in the research field station، Seed and Plant Improvement Institute، Karaj، Iran in 2005-2006 and 2006-2007 cropping cycles. In normal irrigation and terminal drought stress conditions، irrigation was applied until physiological maturity and anthesis stages، respectively. Plant height، spike length، awn length، grain yield plant-1، 1000 grain weight (TGW)، harvest index (HI)، number of days to heading، number of days to physiological maturity were measured and recorded. Analysis of variances in both environments indicated that significant differences were found between generations for all traits; therefore، generation mean analysis could be performed. Results revealed that under both normal irrigation and terminal drought stress conditions، all traits، except harvest index، were controlled by additive، dominance and epistatic gene effects. For traits as grain yield plant-1، TGW، HI، the contribution of dominance gene effects under terminal drought stress conditions was higher، considering the dominance/additive ratio، as compared to normal irrigation conditions. Comparison of gene actions in both normal irrigation and terminal drought stress conditions indicated that the contribution of dominance genes effects has been increased as compared to the additive gene effect for grain yield plant-1، and harvest index، number of days to physiological maturity، and decreased for plant height، spike length، awn length. In general، for traits showed high ratio of additive to dominance gene effect، selection could be effective in early generation، however for traits with high dominance to additive gene effects selection should be made in later generations till desirable genes are fixed. The broad and narrow sense of heritabilities for the traits under normal irrigation ranged between 0. 43 to 0. 69 and 0. 31 to 0. 43، respectively. In terminal drought stress conditions، heritabities ranged between 0. 41 to 0. 81 and 0. 36 to 0. 45، respectively. The maximum number of genes for the traits under normal irrigation and terminal drought stress conditions was estimated 1. 51 and 4. 32 genes، respectively.
    Keywords: Barley, Generation mean analysis, Gene action, Heritability, Numbers of genes, Terminal drought stress
  • Akbarpour, O. A., H. Dehghani, B. Sorkhi, Lalehloo Page 155
    Study of grain yield stability in different environmental conditions is very important in plant breeding programs. To study grain yield stability of 18 barley promising lines with two check cultivars (Bahman and MAKOUEE//ZARJOW/80-5151) in six - field stations (Hamedan، Miandoab، Karaj، Arak، Jolgheh Rokh and Mashhad) in cold agro-climatic zone of Iran for two cropping cycle (2007-2009). However، in Tabriz and Ardabil field stations the genotypes were only evaluated in 2007-2008 cropping cycle. The experimental design used in all locations and cropping cycles was randomized complete block design with three replications. Combined analysis of variance performed assuming environment (years and locations) as random and genotypes as fixed factors. Results showed that there was no significant difference among the genotypes. However، the effect of environments and genotype × environment interaction were significant (P < 0. 01). The genotype No. 16 with regression coefficient near to 1 and the lowest standard deviation from regression line determined as high yielding with high yield stability. Genotypes No. 18 and 11 with the lowest standard deviation from regression line and minimum regression coefficients using Eberhart and Russell method was determined as stable genotypes for unfavorable environment. Using Tai method، regression coefficients of barley genotypes No. 16، 18 and 11 showed that these genotypes were of high grain stability in comparison with other genotypes. In conclusion، comparison of the three regression methods showed that Tai method is the complementary method for other regression methods considering the biometrical aspects. Using three regression methods، the genotype No. 16 was determined as high yielding with high yield stability among all of the genotypes in all environments. The genotype No. 19 is recommended for high yielding environments and the genotypes No. 18 and 11 can be suggested for unfavorable conditions.
  • Saman, S. M., J. Mozafari., Sh. Vaez., A. Abbasi Moghaddam, H. Mostafaie Page 171

    To assess genetic diversity of pod and seed characteristics in native lentil germplasm of Iran، 302 accessions from the lentil collection of the National Plant Gene Bank of Iran were evaluated. Lentil germplasm studied، were collected from 13 provinces in the country and characterized for variation in: number of pods plant-1، number of seeds pod-1، pod dehiscence، cotyledon color، color pattern on seed testa، pattern of testa، background color of testa، pod pigmentation and epicotyl color in 2008-2009 cropping cycle in Alarouq field station، Ardabil، Iran. The statistics calculated for analysis the variation included: mean standard deviation and coefficient of variation for quantitative traits، and mode and Shanoon-Weaver diversity index for qualitative traits. A high level of diversity was observed in Iranian lentil accessions examined in this experiment. The highest level of variance in qualitative traits was observed for pod pigmentation and cotyledon color. Pod dehiscence and number of pods plant-1 showed the highest diversity among the quantitative traits. The cluster analysis using all nine characteristics grouped the lentil accessions in five distinct clusters. Number of pods plant-1 appeared to be the major differentiating trait among the main clusters. The comparison among clusters for pod and seed characteristics revealed that lentil accessions in cluster 5 had the highest pod. plant-1 and are of high potential for utilization in lentil breeding programs.

    Keywords: Clusters analysis, Genetic diversity, Lentil, Pod, Seed characteristics
  • Sarvari, S. M., S. A. Beheshti Page 183
    This experiment was conducted with 13 grain sorghum genotypes in three different moisture conditions including: non-stress and two water deficit conditions (in vegetative and reproductive stages) using randomized complete block design with three replications. In the non-stress experiment، irrigation applied according to the plant requirement، and for two experiments: (1) drought stress imposed in vegetative stage (since four leaves up to flowering stage) and (2) drought stress imposed in reproductive stage (since flowering up to maturity). Analysis of variance showed significant differences among genotypes in all traits in three conditions. Positive and significant correlations of grain yield with harvest index and grain. panicle-1 were obtained in non stress conditions. There were positive and significant correlation of grain yield with flag leaf height، plant height، harvest index and biological yield in drought stress in the vegetative stage as well as with harvest index and days to flowering in drought stress in the reproductive stage. Results of multiple linear regression analysis (MLRA) revealed that in non-stress conditions grain. panicle-1، flag leaf area، 1000 kernel weight، stem dry weight، plantheight، leaf dry weight and days to maturity، in drought stress in vegetative stage conditions، grain. panicle-1 and flag leaf height، and in drought stress in reproductive stage conditions، flag leaf area and panicle height were determined as independent variables that explained variations in grain yield as dependent variable in the models. Plant characteristics in non-stress conditions، vegetative and reproductive drought stress conditions explained grain yield variation with r= 0. 86، r= 0. 75 and r= 0. 56 coefficient of determination، respectively. Also path analysis for grain yield indicted that grain weight. panicle-1، grain. panicle-1 and stem dry weight hadthe highest direct effect in non-stress conditions، vegetative and reproductive drought stress conditions، respectively. These characteristics had the highest indirect effect through grain. panicle-1، grain weight. panicle-1، stem diameter، flag leaf area and plant height on increasing yield.
    Keywords: Multiple linear regression, Path analysis, Reproductive growth stage, Vegetative growth stage