فهرست مطالب

فصلنامه علوم زراعی ایران
سال چهاردهم شماره 3 (پیاپی 55، پاییز 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/10/11
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمد ربیعی، پری طوسی کهل، مسعود اصفهانی، فرامرز علی نیا صفحه 16
    به منظور بررسی اثر محلول پاشی پنج نوع ماده خشکاننده جهت کاهش رطوبت دانه، عملکرد و میزان روغن کلزا رقم هایولا 401 آزمایشی در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با 16 تیمار شامل 15 تیمار نوع و میزان مواد خشکاننده و یک تیمار شاهد (بدون مصرف مواد خشکاننده) در سه تکرار به مدت دو سال (86-1385، 85-1384) در اراضی شالیزاری موسسه تحقیقات برنج کشور (رشت) اجرا گردید. تیمارهای مواد خشکاننده شامل پاراکوات (گراماکسون) در 3 غلظت (200، 400 و 800 گرم ماده موثره در هکتار)، گلای فوزیت (رانداپ) در 3 غلظت (820، 1640 و 2460گرم ماده موثره در هکتار)، کلرات سدیم (اربیتاکس) در سه غلظت (4، 5 و6کیلوگرم در هکتار)، گلی فوزیت آمونیوم (بستا) در 3 غلظت (600، 1000 و 1400گرم ماده موثره در هکتار) و بنتازون (بازاگران) به میزان (960، 1440 و 1920گرم ماده موثره در هکتار) بودند. نتایج تجزیه واریانس مرکب داده ها نشان داد که بین مواد خشکاننده و شاهد از نظر کاهش رطوبت دانه تفاوت معنی داری وجود داشت، ولی از نظر صفات عملکرد دانه و میزان روغن تفاوت معنی داری مشاهده نشد. بیشترین عملکرد دانه (با رطوبت 10 درصد) در دو سال آزمایش (با میانگین 3146 کیلوگرم در هکتار) مربوط به تیمار کلرات سدیم در غلظت 5 کیلوگرم در هکتار بود. غلظت های 800گرم در هکتار پاراکوات (با 8/11 درصد کاهش رطوبت دانه در روز)، 6 کیلوگرم در هکتارکلرات سدیم (با 2/11 درصد کاهش رطوبت دانه در روز) و 1920گرم در هکتار بنتازون (با 9/12 درصد کاهش رطوبت دانه در روز)، بیشترین سرعت کاهش رطوبت دانه را نسبت به سایر غلظت ها دارا بودند و باعث 5 تا 6 روز تسریع در برداشت محصول شدند. کمترین سرعت کاهش رطوبت دانه مربوط به گلای فوزیت پس از تیمار شاهد بود. با توجه به این که تیمارهای خشکاننده مورد استفاده در آزمایش موجب کاهش عملکرد دانه و میزان روغن کلزا نشدند، به نظر می رسد که می توان از این ترکیبات برای تسریع در برداشت محصول کلزا استفاده نمود. تیمار 5 کیلوگرم در هکتار کلرات سدیم به علت دارا بودن حداکثر عملکرد دانه و روغن و تسریع بیشتر در برداشت کلزا، مناسب تر از سایر ترکیبات خشکاننده به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: خشکاننده های شیمیایی، زمان برداشت، سرعت کاهش رطوبت دانه و کلزا
  • هادی محمدعلی پوریامچی، محمدرضا بی همتا، سیدعلی پیغمبری، محمدرضا نقوی صفحه 202

    به منظور بررسی اثر تنش خشکی انتهای فصل بر صفات فنولوژیک، عملکرد و اجزای عملکرد، تعیین تنوع فنوتیپی و رابطه عملکرد تک بوته با سایر صفات مورد بررسی در 64 ژنوتیپ نخود کابلی، آزمایشی در قالب طرح لاتیس ساده (8×8) در شرایط بدون تنش و تنش خشکی در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه تهران در سال زراعی 89- 1388 اجرا گردید. نتایج نشان داد که بین ژنوتیپهای نخود از نظر صفات مورد بررسی اختلاف معنی داری وجود داشت که نشان دهنده تنوع ژنتیکی بین ژنوتیپها می باشد. با توجه به نتایج حاصل از تجزیه همبستگی های فنوتیپی، رگرسیون گام به گام، تجزیه علیت در هر دو شرایط بدون تنش و تنش خشکی میتوان نتیجه گرفت به غیر از عملکرد بیولوژیک و شاخص برداشت، صفات وزن غلافهای پر، تعداد غلافهای پر و تعداد دانه در بوته از جمله صفات مهم و تاثیرگذار بر عملکرد تک بوته میباشند. با توجه به اینکه برای این صفات بیشترین تنوع مشاهده شد، به نظر میرسد که میتوان با انتخاب و اصلاح برای این صفات، عملکرد تک بوته را به نحو مطلوبی افزایش داد. بر اساس نتایج تجزیه به عاملها در هر دو شرایط، چهار عامل دخالت داشتند که در مجموع در شرایط بدون تنش 96/78 و در شرایط تنش خشکی 62/81 درصد از تغییرات کل را توجیه کردند و در هر دو شرایط عاملهای اول و دوم به عنوان عاملهای عملکرد و اجزای عملکرد معرفی شدند. گروهبندی ژنوتیپها بر اساس صفات مورد بررسی با روش UPGMA و مربع فاصله اقلیدسی در هر دو شرایط، ژنوتیپهای مورد بررسی را در سه گروه طبقهبندی نمود.

    کلیدواژگان: تجزیه به عاملها، تجزیه خوشهای، تجزیه علیت، تنش خشکی، رگرسیون گام به گام و نخود کابلی
  • مطهره محسن پور، مسعود توحیدفر، نادعلی باباییان جلودار صفحه 218

    الحاق ژن خارجی در ژنوم کلروپلاستی از طریق نوترکیبی همتا بین توالی های مجاور آن ژن در حامل های کلروپلاستی، رخ می دهد. از آنجایی که شباهت صد در صدی توالی هدف گیری کننده کارایی تراریختی پلاستوم را به طور چشمگیری افزایش خواهد داد، یک جفت پرایمر برای جداسازی این ناحیه طوری طراحی گردید که دارای شباهت صد در صدی در تمامی پلاستوم های گیاهی باشد، ولی طول و توالی ناحیه تکثیری در ژنوم های مختلف متفاوت بود. توالی هدف گیری کننده، از پلاستوم های توتون، پنبه، ذرت، کاهو، گوجه فرنگی، هویج و حتی کلزا و لیموترش که پلاستوم آنها هنوز توالی یابی نشده است، جداسازی و کلون سازی گردید. حضور و جهت ناحیه جداشده از پلاستوم گیاهان مختلف و صحت کلون سازی، توسط آنزیم های مختلف و از جمله HindIII و BamHI مورد تایید قرار گرفت. سپس با افزودن نواحی تنظیمی مختلف شامل پیشبرها و پایانبرهای دائمی کلروپلاستی و القایی، نواحی بدون ترجمه یا UTRهای مناسب، نواحی اتصال ریبوزوم پلاستیدی، جایگاه های آنزیمی مناسب ورود ژن برای بیان انفرادی و یا پلی سیسترونی، ژن های گزارشگر، ژن های نشانگر انتخابی آنتی بیوتیکی و غیرآنتی بیوتیکی و توالی هایی برای حذف ژن نشانگر پس از انتقال ژن، تلاش شد تا انواع مختلفی از حامل های کلروپلاستی ساخته شوند تا بتوان بیان هر ژن خارجی را به طور دلخواه در ژنوم های پلاستیدی گیاهان مختلف به صورت کارآمد امکان پذیر نمود که سازه های کلروپلاستی pFNGi، pFNG از جمله آنها بود. این پلاسمیدهای نوترکیب می توانند به عنوان حامل های پلاستیدی عمومی و اختصاصی برای انتقال ژن به کلروپلاست استفاده شوند. در این تحقیق نه تنها برای گیاهان مذکور، بلکه برای هر گونه گیاهی دیگری که توالی پلاستومی آن در دسترس نیست نیز حامل پلاستیدی اختصاصی و دارای کارایی بالا تهیه شد

    کلیدواژگان: پلاستوم، تراریزش و حامل اختصاصی کلروپلاستی
  • مریم حسینی چالشتری، سعد ا& هوشمند، شهرام محمدی، علیرضا ترنگ، محمود خدامباشی، حسین رحیم سروش صفحه 235

    در این آزمایش از جمعیت های نسل BC2F4 برنج تلاقی های، هاشمی/IR67418-110-3222 (هاشمی/IR-22)و هاشمی/ندا، که در آنها هاشمی والد تکرار شونده بود، طی دو سال (1388 و 1389) برای تعیین QTLهای کنترل کننده ارتفاع بوته، روز تا 50درصدخوشه دهی و طول دوره رشد و عملکرد دانه و نقش اپیستازی و اثر متقابل QTL در محیط استفاده گردید. لاین های جمعیت هاشمی/ IR-22و هاشمی/ ندا به ترتیب با 61 و 65 جفت آغازگرهای ریزماهواره، با توزیع روی کلیه کروموزم ها، آزمون و نقشه ژنتیکی به طول 5/1103 و5/1260 سانتی مورگان حاصل شد. برای هریک از صفات مورد بررسی در جمعیت هاشمی/ IR-22در هر سال چهار تا پنج QTL، با تکرار حداقل دو QTL طی دو سال برای هر صفت، و پوشش 6/5 تا 37 درصد از تنوع فنوتیپی شناسایی شدند. در جمعیت هاشمی/ ندا تعداد QTL شناسایی شده در هر سال سه تا چهار، با تکرار حداقل یک QTLطی دو سال برای هر صفت و پوشش 1/5 تا 2/43 درصد از تنوع فنوتیپی صفات بود. مقایسه موقعیت QTL در دو جمعیت نشان داد که به جز QTL ارتفاع بوته در مجاورت نشانگر RM234 روی کروموزم 7 و QTL عملکرد مجاور نشانگر RM3337روی کروموزم شماره 4، سایر آنها جایگاه یکسانی نداشتند که نقش عمده زمینه ژنتیکی در بروز اثر QTL را نشان می دهد. در هر جمعیت وجود QTLهایی که بطور همزمان یک یا چند تا از صفات ارتفاع بوته، روز تا50 درصد خوشه دهی، دوره رشد و عملکرد را کنترل می کردند، دال بر چند اثری بودن QTL و یا پیوستگی ژن های کنترل کننده این صفات بود. در جمعیت هاشمی/ IR-22دو QTL دارای اثر اصلی روی کروموزم های 6 و 8 برای طول دوره رشد و یک QTL روی کروموزم 8 برای عملکرد دانه و در جمعیت هاشمی/ ندا یک QTL روی کروموزم 6 برای 50 درصد خوشه دهی و طول دوره رشد و یک QTL روی کروموزم 3 برای عملکرد دانه در اثر متقابل QTL و محیط مشارکت داشتند. در هر جمعیت برای هر یک از صفات، حداقل یک جفت QTL با اثرات اپیستازی شناسایی گردید.

    کلیدواژگان: اپیستازی، برنج، چنداثری، کروموزوم و مکان ژنی
  • محمد محسن زاده گلفزانی، حبیب الله سمیع زاده لاهیجی، علی اعلمی، مرداویج شعاعی دیلمی، سهیلا طالش ساسانی صفحه 250
    به منظور بررسی تنوع ژنتیکی در ژنوتیپ های توتون گرمخانه ای، تعداد 49 ژنوتیپ توتون برگزیده در سال 1389 در مرکز تحقیقات توتون گیلان (رشت) در قالب طرح لاتیس 7×7 با دو تکرار کشت شدند و 14 صفت (تعداد برگ، طول برگ، عرض برگ، ضریب سطح برگ، شاخص شکل برگ، طول دوره گل دهی، شروع گلدهی، روز تا گل دهی، ارتفاع بوته، قطر ساقه، عملکرد برگ سبز، عملکرد برگ خشک، مجموع درآمد، میانگین قیمت هرکیلو برگ خشک و عدد کلروفیل متر) مورد ارزیابی قرار گرفتند. تجزیه خوشه ایبه روش UPGMA، ژنوتیپ های مورد مطالعه را در پنج گروه مجزا قرار داد که به ترتیب 6، 1، 25، 4 و 13 ژنوتیپ در این پنج گروه قرار گرفتند. صحت گروه بندی حاصل از تجزیه خوشه ایبا تابع تشخیص کانونی به روش خطی فیشر 8/87 درصد تایید شد. هیبرید C258×MC944 از لحاظ اکثر صفات مهم اقتصادی دارای ارزش بالایی بود. گروه پنجم ژنوتیپ هایی را که پایین ترین ارزش را از لحاظ صفات مهم عملکرد و اجزای عملکرد داشتند، در برگرفت. نتایج حاصل از تجزیه به عامل ها جهت گروه بندی ژنوتیپ ها و بررسی ماهیت ضرایب همبستگی بین صفات، براساس مولفه های اصلی پس از چرخش وریماکس چهار عامل با نام های عملکرد اقتصادی، فنولوژی، قیمت و خصوصیات برگ را مشخص نمود که در مجموع 19/79 درصد از تغییرات بین صفات را توجیه کردند و بررسی نمودار پراکنش دوگانه براساس دو عامل اول و دوم، ناحیه چهارم را به عنوان ناحیه مطلوب تشخیص داد. نتایج این تحقیق می تواند در برنامه ریزی پروژه های اصلاحی و تصمیم گیری برای انتخاب والدین مناسب در دو رگ گیری برای افزایش عملکرد برگ خشک مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: تجزیه به مولفه های اصلی، تنوع ژنتیکی، چرخش وریماکس و صفات مورفولوژیک
  • طهماسب حسین پور صفحه 263
    به منظور بررسی صفات کمی، همبستگی وتجزیه علیت صفات و عملکرد دانه آزمایشی با استفاده از20 ژنوتیپ جو بدون پوشینه بهاره در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در چهار تکرار و به مدت دو سال زراعی (1383-1382 و 1384-1383) در شرایط دیم کوهدشت انجام شد. تجزیه واریانس مرکب داده ها نشان داد که اثر سال، رقم و اثر متقابل سال × رقم برای اغلب صفات معنی دار بود. عملکرد دانه با ارتفاع بوته، عملکرد بیولوژیک و عملکرد کاه همبستگی مثبت و معنی دار و با تعداد روز تا سنبله دهی همبستگی منفی و معنی دار داشت. بالاترین همبستگی بین وزن سنبله و تعداد دانه در سنبله بدست آمد (r=0.96**). بیشترین میزان همبستگی عملکرد دانه با عملکرد بیولوژیک (r=0.81**) مشاهده شد. برای تعیین سهم آن دسته از صفات که بیشترین اثر را بر عملکرد دانه دارند، از تجزیه رگرسیون گام به گام استفاده گردید. بر این اساس برای عملکرد دانه پنج صفت شامل وزن سنبله، تعداد دانه در سنبله، طول پدانکل، ارتفاع بوته و تعداد روز تا سنبله دهی به عنوان موثرترین صفات تعیین شدند. نتایج تجزیه علیت نشان داد که وزن سنبله (r=0.89**)) و ارتفاع بوته (r=0.82**) به ترتیب بیشترین اثر مستقیم و مثبت را بر عملکرد دانه ژنوتیپ های جو بدون پوشینه داشتند.
    کلیدواژگان: تجزیه علیت، جو بدون پوشینه، دیم، عملکرد دانه و عملکرد بیولوژیک
  • آرش محمدزاده، ناصر مجنون حسینی، حسین مقدم، مهدی اکبری صفحه 294
    به منظور بررسی اثر تنش خشکی و کود نیتروژن بر صفات فیزیولوژیک و عملکرد دانه دو ژنوتیپ لوبیا قرمز، آزمایشی به صورت کرت های خرد شده فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در سال زراعی 1389-1388 در مزرعه پژوهشی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران (کرج) اجرا گردید. تیمارهای تنش خشکی به عنوان عامل اصلی در سه سطح آبیاری معمول (60 میلی متر تبخیر از تشتک تبخیر)، تنش خفیف خشکی پس از مرحله 4 برگی (90 میلی متر تبخیر از تشتک تبخیر) و تنش شدید خشکی پس از مرحله 4 برگی (120 میلی متر تبخیر از تشتک تبخیر) بودند. سطوح کود نیتروژن در چهار سطح صفر، 50، 100 و 150 کیلوگرم نیتروژن در هکتار و دو ژنوتیپ لوبیا (رقم اختر و لاین D81083) نیز به عنوان عامل فرعی به صورت فاکتوریل در نظر گرفته شدند. نتایج نشان داد که برهمکنش تنش خشکی× ژنوتیپ بر صفات محتوای کلروفیل a، کلروفیل کل، پرولین و اختلاف دمای سایه انداز گیاهی و هوا (افت دمای سایه انداز گیاهی) در سطح احتمال یک درصد معنی دار بود. اثر متقابل تنش خشکی×نیتروژن نیز در سطح احتمال یک درصد بر صفات محتوای کلروفیل a، کلروفیل b، کلروفیل کل، پرولین و افت دمای سایه انداز گیاهی معنی دار بود. تنش خشکی منجر به کاهش صفات شاخص سطح برگ، محتوای نسبی آب برگ، محتوای کلروفیل a، کلروفیل b، کلروفیل کل، کاروتنوئیدها و عملکرد دانه و افزایش افت دمای سایه انداز گیاهی و محتوای پرولین برگ گردید. مصرف کود نیتروژن نیز باعث افزایش کلیه صفات یاد شده به جز افت دمای سایه انداز گیاهی شد. در دو ژنوتیپ مورد بررسی رقم اختر بیشترین رنگیزه های فتوسنتزی، محتوای پرولین برگ، محتوای نسبی آب برگ و افت دمای سایه انداز گیاهی را دارا بود، در حالی که بیشترین عملکرد دانه در سطوح تنش خشکی از لاین D81083 به دست آمد. نتایج این آزمایش نشان داد که مصرف نیتروژن باعث افزایش سطح برگ، محتوای نسبی آب برگ، محتوای رنگیزه های برگ، میزان پرولین برگ و افت دمای سایه انداز گیاهی در شرایط تنش خشکی گردید و باعث افزایش عملکرد دانه لوبیا شد.
    کلیدواژگان: پرولین، تنش خشکی، دمای سایه انداز گیاهی، عملکرد دانه، لوبیا قرمز و محتوی نسبی آب برگ
|
  • Mohammadali, Pouryamchih., M. R. Bihamta, S. A. Peighambari, M. R. Naghavi Page 202

    To assess the effects of terminal drought stress on phenological traits, grain yield, yield components, and to determine phenotypic variation and relationship between grain yield with other traits in 64 Kabuli genotypes an experiment was carried out using simple lattice design (8×8) under two conditions (terminal drought stress and normal) in 2011 at Research Field of Faculty of Agriculture, University of Tehran, Karaj, Iran. Results showed that there were significant differences among chickpea genotypes which revealed genetic variation for different traits. According to the results of phenotypic correlations, stepwise regression, path analysis for both normal and stress conditions, it can be concluded that, expected that biological yield and harvest index, seed and pod weight, number of filled pods, number of seed.plant-1, 100 seed weight and number of seed.pod 1 were the most important and effective traits affecting yield. Therefore selecting and breeding for these traits could be considered for improving grain yield in Kabuli chickpea. Based on factor analysis using data in both conditions four factors were selected that explained 78.96% and 81.6% of total variation under normal and drought stress conditions. The first and second factors were introduced as yield and yield component factors. Genotype grouping in both conditions was conducted using UPGMA method and the square Euclidean distance. Genotypes were grouped in three clusters in both conditions.

    Keywords: Cluster analysis, Factor analysis, Kabuli chickpea, Path analysis, Stepwise regression, Terminal drought stress
  • Mohsenpourm., M. Tohidfar, N. A. Babaian, Jelodar Page 218

    Integration of foreign genes into plastid genomes occur through homologous recombination between flanking sequences of gene in plastid vectors. In this study, by analysis of plastid genomes using bioinformatics databases, we succeed to select a region of plastome as alien gene targeting sequence including the appropriate length for homologous recombination and integration in plastome, specific plastid origin of replication, targeting gene to inverted repeat region of plastid genome and unique restriction enzymes recognition sites in the center of flanking region sequences for alien gene integration. Since similarity (%) of the flanking region sequences would increase transformation efficiency of plastome dramatically, therefore, a pair of primers was designed to isolate the plastome flanking regions. These primers were100% similar to all plant plastomes, but the length and sequence of their amplified fragments were variable in different plant plastomes. Flanking region sequence from tobacco, cotton, corn, lettuce, tomato, carrot, and even the canola and lemon plastomes that still their plastome sequences are not available in Gene Bank were isolated and cloned. The accuracy of cloning, present and direction of flanking regions fragment from different plant plastomes were confirmed by enzymatic digestion analysis using HindIII and BamHI. Then different types of chloroplastid vectors using different regulation elements were constructed. The regulation elements that could be used for efficient expression of any alien genes in different plastids were including plastid constitutive or inducing promoters and terminators, suitable untraslated regions, Ribosome binding sites of plastid, suitable restriction enzyme recognition sites for cloning and expression of desired gene in single or polycistronic status, reporter genes, antibiotic or non-antibiotic markers and sequences for removing of marker gene. These recombinant chloroplast plasmids including pFNGi and pFNG can be used as universal and specific vectors for chloroplast transformation. Thus, in this study we succeeded to design the high efficient and specific plastid vectors, not only for plants which their plastomes were completely sequenced, but also for other plant species that there is not any sequence of their plastomes availaable in databanks.

    Keywords: Plastome, Specific chloroplastic vectors, Transformation
  • Hosseini Chaleshtarim., S. Houshmand, Sh. Mohammadi, A. Tarang, M. Khoddambashi, H. Rahim Soroush Page 235

    Two BC2F4 populations of rice, Hashemi/IR67418-110-3222 (Hashemi/IR-22) and Hashemi/Neda, Hashemi was as recurrent parent, were studied during two years (2009 and 2010) for QTLs detection for plant height, days to 50% heading, growth duration and yield. The role of epistasis and QTL-environment interaction on these traits was also studied. Hashemi/IR-22 and Hashemi/Neda lines were tested with 61 and 65 polymorph SSR primer pairs, respectively, which were distributed on all chromosomes. The total genetic maps lengths of Hashemi/IR- 22 and Hashemi/Neda were 1103.45cM and 1260.53cM, respectively. Four to five QTLs were detected for each trait in Hashmi/IR-22 population with at least two QTLs repeated for each trait during two years. These QTLs explained 5.6% to 37% of the traits phenotypic variation. In Hashemi/Neda population three to four QTLs were detected for each trait, with at least one QTL repeated for each trait during two years. These QTLs explained 5.1% to 43.2% of the traits phenotypic variation. From detected QTLs, only a plant height QTL flanked by RM234 marker on chromosome 7 and a yield QTL flanked by RM3337 and were the same in the two populations. This indicated the important role of genetic background effect on controlling these traits. In each population there were QTLs that simultaneously affected two or more of the studied traits, e. g. plant height, days to 50% heading, growth duration and yield, which suggested pleiotropic or linkage gene effects for these traits. Two QTLs on chromosomes 6 and 8 for growth duration and QTL on chromosome 8 for yield in Hashemi/IR-22 population and one QTL on chromosome 6 for days to 50% heading and growth duration and one QTL on chromosome 3 for yield in Hashemi/Neda showed interaction with environment. Also in each population a pair of QTLs was recognized with significant epistatic effect.

    Keywords: Chromosome, Epistasis, Pleiotropic, Rice, QTLs
  • Mohsenzadeh Golfazanim., H. Samizadeh Lahiji, A. Aalami, M. Shoaie Deilami, S. Talesh Sasani Page 250
    Forty nine tobacco genotypes, selected from Tobacco Research Center of Rasht, Iran, were evaluated for genetic diversity on the basis of 14 characters (No. of leaf, leaf length, leaf width, leaf area coefficient, leaf shape index, flowering duration, days to flowering, plant height, stem diameter, fresh leaf yield, dry leaf yield, revenue, price of one kilogram dry leaf and SPAD value) using simple lattice design (7×7) with two replications in 2010. Cluster analysis using UPGMA method assigned the 49 genotype in five different groups consisting of 6, 1, 25, 4 and 13 genotypes, respectively. Grouping results were confirmed by canonical discriminate function analysis and Fisher Linear method (87.8%). C258×MC944 hybrid had the highest values for most economical traits. The fifth group included genotypes that had low value for most economical characteristics. Factor analysis results based on principal component analysis after Varimax rotation showed that four factors; economic yield, phonology, price and leaf characteristics determined 79.19% of variation from the total observed variation. Fourth region was detected as desirable region on the basis of the first and second factors evaluation. Results of the present experiment could be used for selection of suitable parents in crossing programs to increase dry leaf yield in tobacco.
    Keywords: Genetic diversity, Morphological traits, Principal components analysis, Varimax rotation
  • Hosseinpour, T Page 263
    To evaluate the relationship among different agronomic characteristics and grain yield in hull-less barley genotypes under rainfed conditions of Koohdasht, Lorestan, Iran, this experiment was conducted in 2003 to 2005 cropping seasons. Twenty spring hull-less barley genotypes were evaluated in Randomized Complete Block Design with four replications. Relationship between agronomic characteristics and grain yield were investigated. Results showed that spike weight had the highest correlation coefficient with the number of grain.spike-1 (r = 0.96**). Correlation coefficient between grain yield and biological yield was (r = 0.81**). To determine the most effective characters on grain yield, stepwise regression analysis was performed. Five traits including; spike weight, number of grain.spike-1, peduncle length, plant height and number of days to heading, were the most effective traits on grain yield. The path analysis showed that spike weight (r = 0.89**) and plant height (r= 0.82**) had highest positive and direct effects on grain yield in hull-less barley genotypes.
    Keywords: Biological yield, Grain yield, Hull, less barley, Path analysis, Rainfed
  • Mohammadzadeha., N. Majnoon Hosseini, H. Moghaddam, M. Akbari Page 294
    To study the effects of drought stress and nitrogen fertilizer levels on some physiological traits and grain yield of two red kidney bean genotypes, a field experiment as split factorial arranged in randomized complete blocks design with three replications was carried out at Research Field of Faculty of Agriculture, University of Tehran, Karaj, Iran in 2010. The main plots were three irrigation levels (irrigation after 60, 90 and 120 mm evaporation from open pan class A) and factorial combinations of N fertilizer at four levels 0, 50, 100, and 150 kg N ha-1) and two red bean genotypes (Akhtar and D81083) were assigned in sub plots. Results showed that drought stress × genotype interaction was significant (p ≤0.01) on total chlorophyll and chlorophyll a, proline content and canopy temperature depression (CTD). Similarly, the drought stress × nitrogen fertilizer interaction was significant (p ≤0.01) on chlorophyll a, b and total, proline content and CTD). Results indicated that drought stress reduced grain yield, LAI, leaf water content, chlorophyll a, b and total and carotenoids, but increased CTD and proline content. However, nitrogen fertilizer application increased all of the measured traits except the canopy temperature. Akhtar red bean cultivar showed higher carotenoid, proline, leaf water content and canopy temperature whereas the D81083 genotype produced higher grain yield under the drought stress conditions. Generally, application of nitrogen fertilizer increased LAI, leaf water content, pigment content, proline content and grain yield of red kidney bean and led to reduction in canopy temperature in drought stress conditions.
    Keywords: Drought stress, Canopy temperature, Grain yield, Proline, Red kidney bean, Relative water content